Вы находитесь на странице: 1из 26

Aptitude

1) Jane saves X% of her salary S every month. When her salary goes up by 50% due to a
promotion, she decides to increase her monthly expenditure by 25%. By how much does her
monthly savings increase?
1.
2.
3.
4.

a.1.5S-1.25S(1 X/100)
b.1.5S-1.25S SX/100
c.S(0.25 X/100)
d.1.5S-1.25S(1 X)

2) An article is sold after giving discounts of D1% and D2% on the marked price $MRP. What is
the profit percentage earned by the article on its cost price $CP?
a.100*( (1 0.01D1) (1-0.01D2) * CP MRP ) / CP
b.100 * ( (1 0.01D1) (1 0.01D2) * CP MRP ) / MRP
c.100 * ( (1 0.01D1) (1 0.01D2) * MRP CP ) / CP
d.100 * ( (1 0.01D1) (1 0.01D2) * MRP CP ) / MRP
The problem below contains a question and two statements labeled A and B that give data
pertaining to the question. Determine whether the information given in statements A and B is
sufficient to answer the question, and select the correct answer from options 1-4.
1.
2.
3.
4.

The question can be answered by using one of the statements alone but not the other.
The question can be answered by using either statement alone.
The question can be answered by using both the statements together.
Neither of the statements, individually or jointly, provides sufficient data to answer the
question.

3) Is the average speed of a cheetah more than 70 km/h?


i. The cheetah covered the distance of 3 kms in two minutes
ii. In the second minute the cheetah ran at half the speed in the first minute
a.1
b.2
c.3
d.4
4) A grocer buys X boxes (each box containing 4 dozen apples) at $40 a box. He has to discard
10% of the apples as they are rotten. He sells Y% of the remaining apples at $1.50 an apple
and the rest at $0.75 an apple. The profit he makes from the sale is__________.
1.
2.
3.
4.

a.(48*X)*(1.5*Y) + 0.75*(1-Y)) (X*40)


b.(0.9*48*X)*((1.5*Y) + 0.75*(1-Y)) (X*40)
c.(0.9*48*X)*(1.5*(Y/100) + 0.75*(1-Y/100)) (X*40)
d.1.5*(Y/100)*(0.9*48*X) + 0.75*(0.9*48*X*(1-Y/100) ) (X*40*48)

5) The problem below contains a question and two statements labeled A and B that give data
pertaining to the question. Determine whether the information given in statements A and B is
sufficient to answer the question, and select the correct answer from the given options.
In a five-day working week, Alan solved 40 software issues on Monday. On average how many
software issues did Alan solve daily during the week?
i. He solved 200 software issues from Monday through Friday
ii. On Friday he solved 50% more software issues than he solved on average from
Tuesday through Friday.
2. a.The question can be answered by using one of the statements alone but not the
other
3. b.The question can be answered by using either statement alone
4. c.The question can be answered by using both the statements together, but not by
using either statement alone
5. d.Neither of the statements, individually or jointly, provides sufficient data to answer the
question
6) The amount of time per day that a student takes to prepare for his exams in a particular
trimester is K times the number of sections in the exam (S), P times the length of the total
material (M), and Q divided by the number of days left for his exam (D), given that K, P and Q
are constants. For a particular trimester, the number of sections is doubled, the length of the
total material goes up by 50%, and the student has 25% fewer days, over the previous
trimester. The amount of time the student needs to prepare per day is __________.
1.
2.
3.
4.

a.KS * 0.5PM * Q/0.25D


b.KS * 0.5PM * Q/0.75D
c.2KS * 1.5PM * 0.75Q/D
d.2KS * 1.5PM * Q/0.75D

7) The problem below contains a question and two statements labeled A and B that give data
pertaining to the question. Determine whether the information given in statements A and B is
sufficient to answer the question, and select the correct answer from the given options.
Is p > q?
i. 15% of p is equal to 20% of q
ii. 20% of p is equal to 15% of q
a.The question can be answered by using one of the statements alone but not the other
b.The question can be answered by using either statement alone
c.The question can be answered by using both the statements together, but not by using either
statement alone
d.Neither of the statements, individually or jointly, provides sufficient data to answer the
question
8) The speed of a boat in still water is S. The speed of the current is C. Which of the following
expressions best represents the total time taken by the boat to cover a distance D between
two points named A and B, both ways, that is with and against the current?
1. a.D/2S

2. b.2D/S
3. c.D/(S+C) + D/(S-C)
4. d.(A-B)/(S+C) + (B-A)/(S-C)
9) The problem below contains a question and two statements labeled A and B that give data
pertaining to the question. Determine whether the information given in statements A and B is
sufficient to answer the question, and select the correct answer from options 1-4.
1. The question can be answered by using one of the statements alone but not the other.
2. The question can be answered by using either statement alone.
3. The question can be answered by using both the statements together, but not by using either
statement alone.
4. Neither of the statements, individually or jointly, provides sufficient data to answer the question.
Pat and Quin take 4.8 days to do a task when working together. They complete it by working
on alternate days in x days. What is the value of x?
i. Quin is 50% slower than Pat
ii. Pat is one-third faster than Quin
a.1
b.2
c.3
d.4
10)The problem below contains a question and two statements labeled A and B that give data
pertaining to the question. Determine whether the information given in statements A and B is
sufficient to answer the question, and select the correct answer from options 1-4:
1.
2.
3.
4.

The question can be answered by using one of the statements alone but not the other.
The question can be answered by using either statement alone.
The question can be answered by using both the statements together.
Neither of the statements, individually or jointly, provide sufficient data to answer the question.
Arnie and Barnie take x and 30 days if they worked alone to complete a task. What is the time
they take to complete it working alternate days alone?
i. x = 15
ii. They complete the job in 10 days
a.1
b.2
c.3
d.4

11) How many numbers are there from 10 to 1100 each of which can be written in the form of n^4
where n is a natural number?
1.
2.
3.
4.

a.5
b.4
c.3
d.2

12)A bird is flying in the air at 54 km/hr. In 2 minutes it can cover __________.
1.
2.
3.
4.

a.3000 m
b.2400 m
c.1800 m
d.900 m

13)The average marks of a student in Maths, Physics and Chemistry is 78. His average marks in
Physics, Chemistry and Biology is 80. The average of his marks in Maths and Biology is 87.
Find his marks in Biology.
1.
2.
3.
4.

a.90
b.92
c.94
d.96

14)In a zoo, having Lions and Peacocks, total 135 creatures are living happily. If the number of
legs were 442, the number of lions will be __________.
1.
2.
3.
4.

a.58
b.49
c.71
d.86

15)A dining table was sold at US $151.20 after giving two successive discounts of 30% and 40%,
yet the merchant made a 40% profit. What was the original selling price of the dining table?
1.
2.
3.
4.

a.US $320
b.US $340
c.US $360
d.US $380

16)Two fair dice are thrown one after the other. What is the probability that the first dice shows up
a number greater than that on the second dice?
1.
2.
3.
4.

a.30/36
b.6/36
c.3/36
d.15/36

17)A man rows downstream and covers 15 km in 3 hours. He covers the same distance upstream
in 5 hours. What is the difference in the distance traveled upstream in six hours and that
traveled downstream in six hours?
1.
2.
3.
4.

a.12 km
b.6 km
c.2 km
d.4 km

18)A man is twice efficient as a woman. A man can paint a wall in 8 days. A woman can paint it in
__________.
1.
2.
3.
4.

a.12 days
b.16 days
c.8 days
d.4 days

19)What sum of money lent out at compound interest will amount to US $ 968 in 2 years at 10%
per annum compound interest being charged?
1.
2.
3.
4.

a.850
b.875
c.825
d.800

20) What should be added to the following number to make them multiples of 11? 243741
a.3
b.8
c.5
d.0
21) A train of length 300 meters is moving at 36 km/hr. How long it will take to cross a pole?
a.30 sec
b.33 sec
c.36 sec
d.39 sec
22)A ratio of two numbers is 2 : 3. What is the ratio of their squares, if the two numbers have a
difference of 12?
a.4 : 9
b.9 : 16
c.1 : 2
d.2 : 3
23)The salary of A is twice that of B and the salary of B is US $ 180 more than that of C. The sum
of their salaries is US $ 2540. The salary of A is __________.
a.US $ 1360
b.US $ 960
c.US $ 680
d.US $ 500

24)The value of a land appreciated by 20% in the first year and by 30% in the second year. How
much did the value of land appreciate in these two years? (in percentage)?
a.46%
b.60%
c.50%
d.56%
25)In a single throw of two dice, find the probability of getting the sum of the scores more than 8
a.5/18
b.1/3
c.7/18
d.11/36
26)A and B start opposite ends P and Q respectively of swimming pool. They meet at 14 m
from P for the first time and 2 m from Q for the second time. What is the length of the pool if
both A and B swim with constant but different speeds and the speed of no neither is more than
twice the speed of the other?
a.44 m
b.40 m
c.36 m
d.45 m
27)3 men or 5 women can do a piece of work in 15 days. In how many days can 6 men and 15
women do the work?
a.3
b.2
c.4
d.5
28)Find the simple interest on US $ 2400 for 7 months at a rate of 5% per month.
a.50
b.60
c.70
d.80
29)(a/b) = 5/2 , then (a2 + b2) / ( a2 b2 ) = ?
a.7/3
b.49/9
c.29/21
d.27/19
30)Number of different ways in which a man can invite one a more of his 6 friends to dinner is
(a) 15
(b) 30
(c) 63
(d) 120

31)There are 10 true false questions. Number of ways, in which they can be answered is
(a) 10!
(b) 10
(c) 210
(d) 102
32)Number of diagonals in an octagon is
(a) 20
(b) 28
(c) 8
(d) 16
33)If the letter of the word SUCCESS are arranged, then the probability that similar letters occurs
together is
(a)
(b)
(c)
(d)
34)A three digit number, which is a multiple of 11, is chosen at random. Probability that the
number so chosen is also a multiple of 9 is equal to
(a)
(b)
(c)
(d)
35)If a person throws three dice, the probability that sum of digits on them is 16 or more than 16 is
(a)
(b)
(c)
(d)
36)In a certain code, MIND is written as KGLB and ARGUE becomes YPESC, then what will
DIAGRAM in that code?
(a) BGYEPYK
(b) BGYPYEK
(c) GLPEYKB
(d) LKBGYPK

37)In a certain code, CAT is written as SATC and DEAR is written as QEARD. How would
SING be written in that code?
(a) BGINS
(b) SGNIS
(c) SINGS
(d) None of these
38)A, B and C are three partners in a business. If twice the investment of A is equal to thrice of the
capital of B and the capital of B is four times of C. Out of the total profit of Rs.5940, the shares
of C is
(a) Rs.700
(b) Rs.900
(c) Rs.740
(d) Rs.540
39)A and B enter into partnership. A invests Rs.16000 for 8 months and B remains in the business
for 4 months. Out of the total profit, B claims 2/7 of the profit. B contributed how much?
(a) Rs.11900
(b) Rs.10500
(c) Rs.13600
(d) Rs.12800
40)8 tables and 5 chairs costs Rs.68, while 4 tables and 6 chairs cost Rs. 48, find the price of 3
chairs and 7 tables.
(a) 54
(b) 45
(c) 50
(d) None of these
41)If the equation x2+2(k+2)x+9k=0 has real roots the value of k are
(a) 1, 4
(b) -1, 4
(c) 1, -4
(d) -1, -4
42)If

= 5, then find x.

(a) 8
(b) 16
(c) 7
(d) 2
43)If

= 1, find the value of y, when x = 2


(a) 2/9
(b) 4/25
(c) 25/4

(d) 4/9
44)If SYSTEM is coded as 131625, then TERMS may coded as
(a) 62251
(b) 62451
(c) 63251
(d) 63521
45)What is the sum of amount which gives Rs. 6300 as interest @ 7% per annum of simple
interest in 7 years?
(a) 36000
(b) 24000
(c) 63000
(d) 12000
46)The CI on Rs. 5000 for 3 years at 8% for first year, 10% for second year and 12% for third year
will be
(a) Rs.1750
(b) Rs.1652.80
(c) Rs.1575
(d) Rs.1685.20
47)A sum of Rs. 400 would become Rs. 441 after 2 years at r% compound interest, find the value
of r.
(a) 10%
(b) 5%
(c) 15%
(d) 20%
48)Find the amount when Rs.2500 is invested at 12% during the period from 4th February, 2005
to 18 April 2005.
(a) Rs.3000
(b) Rs.3800
(c) Rs.2560
(d) Rs.2600
49)Pratibha invests an amount of Rs.15860 in the names of her three daughters A, B and C in
such a way that they get the same interest after 2, 3 and 4 years respectively. If the rate of
simple interest is 5% p.a., then the ratio of the amounts invested among A, B and C will be
(a) 5 : 10 : 12
(b)

(c) 6 : 7 : 8
(d) 6 : 5 : 4
50)Find the ratio in which rice at 81 paise a kg is mixed with rice at 72 paise a kg to produce a
mixture worth 75 paise a kg

(a) 6 : 5
(b) 2 : 1
(c) 1 : 2
(d) 4 : 1.
51)If 18th February, 1997 falls on Tuesday, then what will be the day on 18th February, 1999?
(a) Monday

(b) Tuesday

(c) Thursday

(d) Friday

52)If in a year, 25th August is a Thursday, how many Mondays are there in that month?
(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

53)A person is to go up a tree 60 ft high. In every second, he climbs 5 fit but slips down 4 ft. After
how many seconds, will he be able to reach the top of the tree?
(a) 60 (b) 59
(c) 56 (d) 58
54)A clock buzzes 1 time at 1 oclock, 2 times at 2 o clock, 3 times o clock and so on. What will
be the total number of buzzes in a day?
(a) 150

(b) 156

(c) 100

(d) None of these

55)If February 1, 1996 is a Wednesday, what day is March 3, 1996?


(a) Monday

(b) Sunday

(c) Saturday

(d) Friday

56)At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5?
(a) 58

(b) 64

(c) 67

(d) 72

57)How many cubes do not have any coloured face?


(a) 0
(b) 16
(c) 4
(d) 8
58)How many cubes do not have any red face?
(a) 8
(b) 16
(c) 20
(c) 24
59)How many cubes have at least two coloured face?
(a) 20
(b) 24
(c) 28
(d) 32
60)How many cubes have each a yellow face with other face without color?
(a) 4
(b) 14
(c) 17
(d) 20
61)How many cubes have at least one face painted blue?
(a) 4
(b) 14
(c) 17
(d) 20
62)Toffees are bought at the rate of 8 for a rupee. To gain 60%, they must be sold at
(a) 6 for a rupee
(b) 5 for a rupee
(c) 9 for Rs.2
(d) 24 for Rs.5

63)When the price of fans was reduced by 20%, the number of fans sold increased by 40%. What
was the effect on the sale in rupees?
(a) 12% increase
(b) 12% decrease
(c) 30% increase
(d) 40% increase
64)By selling 8 dozen of pencil, a shopkeeper gains the selling price of 1 dozen pencils. His gain
per cent is
(a) 12.5%
(b) 87.5%
(c) 14 %
(d) none of these
65) A man purchased a cow and a calf for Rs.1300. He sold the calf at a profit of 20% and the cow at
a profit of 25%. In this way his total profit was 23 %. Find the cost price of the cow.
(a) Rs.1100
(b) Rs.800
(c) Rs.600
(d) Rs.400
66)Aloke bought 25 kg of rice at the rate of Rs.6 per kg and 35 kg of rice at the rate of Rs.7 per kg.
He mixed the two and sold the mixture at the rate of Rs.6.75 per kg. What was his gain or loss in
the transaction?
(a) Rs.16 gain
(b) Rs.16 loss
(c) Rs.20 gain
(d) none of these
67) How many smaller cubes have only one surfaces painted?
(a) 8
(b) 16
(c) 24
(d) 32
68)
How many smaller cubes will have no surface painted?
(a) 0
(b) 4
(c) 8
(d) 16
69)
How many smaller cubes have less than three surfaces painted?
(a) 8
(b) 24
(c) 28
(d) 48
70)
How many smaller cubes have three surfaces painted?
(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) 24
71)
How many smaller cubes with two surface painted have one face green and one of the
adjacent face black or red?
(a) 8
(b) 16
(c) 24
(d) 28
72)
A dealer professing to sell at cost price, uses a 900 gm weight for a kilogram. His gain per cent
is
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 11
73)
A owns a house worth Rs.10000. He sells it to B at a profit of 10% based on the worth of the
house. B sells the house back to A at a loss of 10%. In the transaction A gets:
(a) no profit no loss
(b) profit of Rs.1000
(c) profit of Rs.1100
(d) profit of Rs.2000
74)
By selling an article for Rs.144, a man gained such that the percentage gain equals the cost
price. The CP of the article is
(a) Rs.60
(b) Rs.64
(c) Rs.72
(d) Rs.80
75) If the cost price of 15 tables is equal to the selling price of 20 tables, the loss per cent is
(a) 20%
(b) 30%
(c) 25%
(d) 37.5%
76) If the selling price of 40 articles is equal to the CP of 50 articles, the loss or gain per cent is

(a) 25% loss


(b) 20% loss
(c) 25% gain
(d) 20% gain
77)If 18th February, 1997 falls on Tuesday, then what will be the day on 18th February, 1999?
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Thursday
(d) Friday
78)
If in a year, 25th August is a Thursday, how many Mondays are there in that month?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
79)
A person is to go up a tree 60 ft high. In every second, he climbs 5 fit but slips down 4 ft. After
how many seconds, will he be able to reach the top of the tree?
(a) 60
(b) 59
(c) 56
(d) 58
80)What number should be added to 2000322 to make it multiples of 9?
a.2
b.1
c.0
d.5
81)Bob covers the distance from A to B at a uniform speed of 80 kmph and the distance from B to
C at a uniform speed of 120 kmph. What is the average speed for the entire journey if the ratio
of the distances AB and BC is 2 : 3?
a.
b.
c.
d.

a.100 km/hr
b.90 km/hr
c.105 km/hr
d.87 km/hr

82)If x : y = 3 : 2, then find (4x3 y3) : (x2y y2x).


e.
f.
g.
h.

a.100/3
b.200/3
c.20/3
d.50/3

83)Solve for x + 2y + z: x + 2y 3z = 4 2x + 4y 5z = 9 2y + x = 7
i.
j.
k.
l.

a.2
b.8
c.1
d.4

84)The ratio of number of men and women in an office is 3:2. If 65% of men and 30% of women
wear casuals on Saturdays, the percentage of total employees not wearing casuals on
Saturdays is __________.
1. a.45%
2. b.49%
3. c.51%
4. d.55%

85)6)The chance that Mathew going to New York, LA or Chicago are 1/6, and 1/3 respectively.
After reaching the city of his choice, the probabilities that he will get a room in a five star hotel
are 2/5, 4/5 and 3/5. Given that he got a room in a five star hotel, the probability that he is in
Chicago is __________
1.
2.
3.
4.

a.2/5
b.3/5
c.3/10
d.1/5

86)Jane covers first 40 km of her journey at 20 km/hr and the remaining part of the journey in 3
hours at the speed of 30 km/hr. Her average speed for the entire journey is __________.
1.
2.
3.
4.

a.24 km/hr
b.25 km/hr
c.26 km/hr
d.23 km/hr

87)Pipe A and B a can fill a cistern in 8 and 12 hours respectively. If both the pipes are working
together then the time required to fill the cistern is __________.
1.
2.
3.
4.

a.10.0 hours
b.4.2 hours
c.4.8 hours
d.6.0 hours

88)Julie invested some money in a fixed deposit scheme for 2 years, at 15% interest per annum,
compounded annually. After 2 years, she received US $ 7935. The amount invested by her
was __________.
1.
2.
3.
4.

a.US $ 7000
b.US $ 6000
c.US $ 6500
d.US $ 5400

89)Fourth proportional to 3, 15 and 27 is __________.


1.
2.
3.
4.

a.39
b.135
c.81
d.45

90)A burger and coke cost me US $ 1.80. The cost of the coke was US $ 0.60. Find the ratio of
the cost of the burger and the coke.
1.
2.
3.
4.

a.1 : 3
b.3 : 1
c.2 : 1
d.1 : 2

91)The price charged by a tailor per suit is $X. Navy blue suits are charged at 10% extra. The
tailor also gives a discount of $Y for each suit in excess of 3 suits, ordered at the same time. If
I order 7 suits, 5 of them black and 2 of them navy blue, then what will be the amount of the
bill?
1. a.7.2X 4Y
2. b.7.7X 4Y
3. c.7(X Y)
4. d.7X 4Y
92)The profit on an item which costs $C is $P. If the item was marked up by M% and then 2
successive discounts of X% and Y% were offered on it, which of the following represents the
value of P?
1. a.C(1 + M)(1-X)(1-Y)-1
2. b.C((1 + M)(1-X)(1-Y)-1)
3. c.C(1 + M/100)(1-X/100)(1-Y/100)-1
4. d.C((1 + M/100)(1-X/100)(1-Y/100)-1)
93)The problem below contains a question and two statements labeled A and B that give data
pertaining to the question. Determine whether the information given in statements A and B is
sufficient to answer the question, and select the correct answer from options 1-4.
1.
2.
3.
4.

The question can be answered by using one of the statements alone but not the other.
The question can be answered by using either statement alone.
The question can be answered by using both the statements together.
Neither of the statements, individually or jointly, provides sufficient data to answer the question.
What is the percentage required to clear an exam?
i. Pat got 20% of the total score and fell short of clearing the exam by a score of 20
ii. Ted got a score of 90 and cleared the exam by a score of 30
a.1
b.2
c.3
d.4

94)The price of a raw material in a factory went up by X% and the factory manager decided to
reduce usage so that the daily expenditure on that material would increase by a maximum of Y
%. If the factory initially used Z number of cartons of the raw material every day, how many
fewer cartons should they use now?
a.Z(1-(1.01X)/(1.01Y))
b.Z(1-(1.01Y)/(1.01X))
c.Z(1-(1+0.01X)/(1+0.01Y))
d.Z(1-(1+0.01Y)/(1+0.01X))
95)The problem below contains a question and two statements labeled A and B that give data
pertaining to the question. Determine whether the information given in statements A and B is
sufficient to answer the question, and select the correct answer from options 1-4.

1. The question can be answered by using one of the statements alone but not the other.
2. The question can be answered by using either statement alone.
3. The question can be answered by using both the statements together, but not by using either
statement alone.
4. Neither of the statements, individually or jointly, provides sufficient data to answer the question.
Two of three players Pat, Quin and Ray, got the same score in a game, while the third got a
different score. Did Quin get a better score than Pat?
i. Quin and Ray got the same score
ii. Pat scored more than Ray
a.4
b.3
c.2
d.1
96)The speed of a boat in still water is S. The speed of the current is C. Which of the following
expressions best represents the total time taken by the boat to cover a distance D between
two points named A and B, both ways, that is with and against the current?
a.D/2S
b.2D/S
c.D/(S+C) + D/(S-C)
d.(A-B)/(S+C) + (B-A)/(S-C)

97)The problem below contains a question and two statements labeled A and B that give data
pertaining to the question. Determine whether the information given in statements A and B is
sufficient to answer the question, and select the correct answer from options 1-4:
1.
2.
3.
4.

The question can be answered by using one of the statements alone but not the other.
The question can be answered by using either statement alone.
The question can be answered by using both the statements together.
Neither of the statements, individually or jointly, provides sufficient data to answer the question.
H, B, C and O contested an election. Who won it?
i. H got 36% of the votes and B got 30% of the votes
ii. C got 24% of the votes and O got 26% of the votes
a.1
b.2
c.3
d.4

98)X number of men can complete a job in Y days. P number of women can complete the
same job in Q days. In how many days can P men and X women, working together,
complete the same job from start to finish?

a.(P/XY + X/PQ)
b.(XY/P + PQ/X)
c.1 / (XY/P + PQ/X)
d.1 / (P/XY + X/PQ)
99)The problem below contains a question and two statements labeled A and B that give data
pertaining to the question. Determine whether the information given in statements A and B is
sufficient to answer the question, and select the correct answer from the given options.
Three men Andy, Barry and Cody and three women Annie, Bonnie and Connie sit around a
circular table in a restaurant. Who sits opposite Barry?
i. Barry does not sit adjacent to a woman
ii. Bonnie sits between two women
a.The question can be answered by using one of the statements alone but not the other
b.The question can be answered by using either statement alone
c.The question can be answered by using both the statements together, but not by
using either statement alone
d.Neither of the statements, individually or jointly, provides sufficient data to answer the
question
100)
The problem below contains a question and two statements labeled A and B that give
data pertaining to the question. Determine whetherthe information given in statements A and B
is sufficient to answer the question, and select the correct answer from options 1-4:
1.
2.
3.
4.

The question can be answered by using one of the statements alone but not the other.
The question can be answered by using either statement alone.
The question can be answered by using both the statements together.
Neither of the statements, individually or jointly, provides sufficient data to answer the question.
Alex has at least one note each of US $10, US $5, US $2 and US $1. How many US $2 notes
does he have?
i. Alex has a total of US $30 with him
ii. The total number of notes Alex has is 12
a.1
b.2
c.3
d.4

101)If + means , means , means and means +, then 42 24 + 6 4 3 = ?


(a) 22
(c) 58

(b) 50
(d) 26

102)How many such pairs of letters are there in the word DISCREDIT, each of which has as many
letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) One
(b) Three

(c) Two

(d) More than three

103)In a row of forty children, Q is Fourteenth from the left end and there are sixteen children
between Q and M. What is Ms position from the right end of the row?
(a) 10th
(b) 20th
(c) 30th
(d) Data inadequate
104)What should come next in the following number series?
987654321123456789987654322345678
(a) 8
(b) 1
(c) 9
(d) 2
105)How many meaningful English words can be formed made with the letters ESTR using each
letter only once in each word?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three

106)If white means black, black means red, red means blue, blue means yellow and yellow
means grey then which of the following represents the colour of clear sky?
(a) Blue
(b) Red
(c) Yellow
(d) Cannot be determined

107)In a certain code MODEL is written as 513#2 and DEAR is written as 3#%8. How is LOAD
written in that code?
(a) 21%3
(b) 23%1
(c) 25%1

(4)21#3

108)Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that
does not belong to that group?
(a) 187
(b) 323
(c) 110
(d) 289
109)The present ages of Amit and his father are in the ratio of 2 : 5 respectively. Four years hence the
ratio of their ages will become 5 : 11 respectively. What was the fathers age five years ago?
(a) 40 year
(b) 45 year
(c) 30 year
(d) 35 year
110)If the numerator of a fraction is increased by 400% and the denominator is increased by 500%.
The resultant fraction is . What was the original fraction?
(a)

(b)

(c)

(d) None of these

Directions (111 to 115): Study the following information carefully and answer the questions given
below.
P, Q, R, S, T and M are six students of a school, one each studies in class I-VI. Each of them has a
favourite colour from red, black, blue, yellow, pink and green, not necessarily in the same order. Q
likes black and does not study in Class IV or V. the one who studies in Class IV does not like green. P
studies in Class II. M likes blue and does not study in Class IV. The one who likes yellow studies in
Class VI. S likes pink and studies in Class I. R does not study in Class VI.
111)In which class does R study?
(a) V
(b) III
(c) IV
(d) Data inadequate
112)Which colour does R like?
(a) Black
(b) Yellow
(c) Green
(d) None of these
113)Which colour does P like?
(a) Green
(b) Yellow
(c) Red

(d) Data inadequate

114)Which of the following combinations is correct?


(a) P-II-Yellow
(b) Q-III-Green
(c) S-I-Black
(d) None of these
115)In which class does M study?
(a) IV
(b) III
(c) II
(d) V
Directions (116 to 120): What approximate value should come in place of the question mark (?) in
the following questions? (Note: You are not expected to calculate the exact value)
116) 8537.086 2416.005 221.996 = ?
(a) 8500
(b) 5900
(c) 4300

(d) 3900

117) 1019.999 60.007 = ?


(a) 11
(b) 23
(c) 17

(d) 27

118) 111111 1111 11 = ?


(a) 1180
(c) 1100

(b) 15
(d) 9

119) 3 5000 = ?
(a) 15
(c) 29

(b) 9
(d) 17

Ans:d
120)16.001 30.999 8.998 = ?
(a) 4400
(b) 4800
(c) 4100

(d) 3900

Directions (121 to 125): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) to make a
meaningful paragraph and then answer the questions which follows.
(A) Had it been not for them, Indian banks would have had their hands tied down.
(B) Today, almost all the countries are facing the heat of recession.
(C) One of these is the strict RBI and SEBI rules which regulated banking sector very efficiently.
(D) This could have led to massive losses to them, which could have percolated to other sectors as
well.
(E) However, there are a few things which helped India in bouncing back from the state of recession.
(F) Like others, India too has not remained immune to the epidemic.
121)Which of the following sentences should be the THIRD after rearrangement?
(a) A
(b) E
(c) D

(d) F

122)Which of the following sentence should be the FIRST after rearrangement?


(a) A
(b) B
(c) C

(d) D

123)Which of the following sentences should be the SECOND after rearrangement?


(a) A
(b) B
(c) D
(d) F
124)Which of the following sentences should be the SIXTH (LAST) after rearrangement?
(a) A
(b) E
(c) D

(d) B

125)Which of the following sentences should be the FIFTH after rearrangement?


(a) B
(b) C
(c) A

(d) E

126)In a certain code PLANT is written as $@2* and YIELD is written as 64@%. How is
DELAY written in the code?
(a) 4*2%
(b) 4@2%
(c) %42@
(d) %4@2
127)D said, As father is the only brother of my sisters son. How is As father related to D?
(a) Cousin
(b) Nephew
(c) Aunt
(d) Data inadequate
128)How many meaningful English words can be formed with the letters ARILT using each letter only
once in that word?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
Directions (129 to 133): Study the following arrangement carefully and answer the questions given
below:
SMP63*$A4LN@Z5#VU7E8B%TYXG2I&9W
129.Which of the following is the third to the left of the fifteenth from the left end?
(a) @
(c) 7

(b) 5
(d) U

130.How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately
followed by an even number and preceded by a symbol?
(a) None
(c) Two

(b) One
(d) Three

131.What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above
arrangement?
PM3 A$L Z@#
?
(a) U V E
(c) 7 U 8

(b) V # E
(d) V 7 #

132.Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above
arrangement and hence, form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) A 4 *
(b) T B Y
(c) 9 I W
(d) V 5 U
133.How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately
followed by a vowel and immediately preceded by a consonant?
(a) None
(c) Two

(b) One
(d) Three

Directions (134 to 138): Study the following table to answer the given questions.

Centre and Post-wise Number of Candidates


Field
Superviso
Centre
Post
Clerk Office
r
r
Bangalore 2000 5000 50
2050
Delhi
15000 17000 160
11000
Mumbai
17000 19500 70
7000
Hyderaba
3500 20000 300
9000
d
Kolkata
14900 17650 70
1300
Lucknow
11360 15300 30
1500
Chennai
9000 11000 95
1650

Specialis
t Officer
750
750
900
1150
1200
650
500

134.Which centre has the highest number of candidates?


(a) Delhi
(b) Kolkata
(c) Hyderabad

(d) Mumbai

135.Which centre has 300% more number of Clerks as compared to Bangalore?


(a) Lucknow
(b) Mumbai
(c) Hyderabad

(d) None of these

136.What is the difference between total number of Officers and Clerks?


(a) 29680
(b) 34180
(c) 32690

(d) 28680

137.In Kolkata, number of Specialist Officers is approximately what per cent of that of Officers?
(a) 8.7
(b) 9
(c) 6.5

(d) 8

138.In Chennai, the number of Clerks is approximately how much per cent more than that of
Officers?
(a) 18
(b) 22
(c) 20

(d) 2

139. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning to the word printed in bold as used
in the passage. Marginal
(a) austere
(b) severe
(c) detrimental

(d) insignificant

Directions (140142): Given the following rules answer the following questions.
P Q means P is brother of Q
P Q means P is mother of Q
P + Q means P is father of Q
P Q means P is sister of Q
140.Which of the following means M is niece of N?
(a) M R N
(b) N J + M D

(c) N J + M
(d) N J M
141.Which of the following means B is the grandfather of F?
(a) B + J F
(b) B J + F
(c) B T F
(d) B T + F
142.How is M related to K in the expression B + K T M?
(a) Son
(b) Daughter
(c) Son or daughter (d) Data inadequate
143. If the numerator of a fraction is increased by 400% and the denominator is increased by 500%.
The resultant fraction is . What was the original fraction?
(a)

(b)

(c)

(d) None of these

144.The ages of Melwyn and Louis are in the ratio of 7 : 10 respectively. After 6 years the ratio of their
ages will be 17 : 23. What is the difference in their ages?
(a) 8 year
(b) 4 year
(c) 12 year

(d) 10 year

145. A box contains 2 blue caps, 4 red caps, 5 green caps and 1 yellow cap.If two caps are picked at
random, what is the probability that both are blue?
1
6
1
(c)
12

(a)

(b)

1
10

(d) None of these

146. In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.
4 5 12 38 160 805 4836
(a) 12
(b) 160
(c) 38
(d)805

Read the following passage carefully and answer the questions given below it.
A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer,
Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N, P, Q, R and S but
not necessarily in the same order, C works for Bank N and is neither of Research Analyst nor a Clerk.
E is an IT Officer and works for Bank R A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q.
the one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L is a Terminal
Operator. F works for Bank Q and G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture
Officer.
147.Who amongst the following works as an Agriculture Officer?
(a) C
(b) B
(c) F
(d) D
148.What is the profession of C?

(a) Terminal operator

(b) Agriculture Officer

(c) Economist
(d) Cannot be determined
149.For which Bank does B work?
(a) M
(b) S
(c) L
(d) Either M or S
150. Which of the following combinations of persons, profession and bank is correct?
(a) A Forex Officer M
(b) D Clerk L
(c) F Agriculture Officer Q
(d) None of these

Answer key :
1. a
2. b
3. a
4. c
5. c
6. d
7. d
8. c
9. b
10. b
11. b
12. c
13. a
14. d
15. c
16. d
17. a
18. b
19. d
20. b
21. a
22. a
23. a
24. d
25. a
26. b
27. a
28. c
29. c
30. c
31. c
32. a
33. d
34. a
35. d
36. a
37. d
38. d
39. d

40. a
41. a
42. a
43. b
44. b
45. d
46. b
47. b
48. c
49. b
50. c
51. c
52. c
53. c
54. b
55. c
56. c
57. c
58. b
59. a
60. a
61. c
62. b
63. a
64. c
65. b
66. d
67. c
68. c
69. d
70. b
71. b
72. d
73. c
74. d
75. c
76. c
77. c
78. c

79. c
80. c
81. a
82. d
83. b
90. c
91. a
92. d
93. a
94. c
95. d
96. c
97. a
98. d
99. c
100.c
101.b
102.d
103.a
104.c
105.b
106.b
107.a
108.d
109.d
110.d
111.c
112.d
113.a
114.d
115.d
116.b
117.c
118.d
119.d
120.a
121.b
122.b
123.d
124.c
125.c
126.d
127.b
128.b
129.d

84. b
85. c
86. c
87. c
88. b
89. b

130.c
131.a
132.d
133.d
134.d
135.d
136.c
137.d
138.b
139.d
140.b
141.a
142.d
143.d
144.c
145.d
146. c
147. b
148. c
149. a
150. c