Вы находитесь на странице: 1из 52

M.C.

Q : Simple Harmonic Motion ( 1 to 1 0 )


LEVEL I
1. A particle moves in x-y plane according to the equation the motion of the particle is
(A) on a straight line
(B) on an ellipse
(C) periodic
(D) simple harmonic
2. Which of the following quantities are always positive in a simple harmonic motion ?
(A) F> . a>
(B) v> . r>
(C) a> . r>
(D) F> . r>
3. The magnitude of average acceleration in half time period in a simple harmonic motion is
(A) 2 2A /
(B) 2A /2
(C) 2A /2
(D) Zero
4. A small block oscillates back and forth on a smooth concave surface of radius R. The time
period of small oscillation is
(A) T = 2 (R/g)
(B) T = 2 (2R/g)
(C) T = 2 (R/2g)
(D) None of these
5. A particle of mass 10 gm lies in a potential field v = 50 x2 + 100. The value of frequency of
oscillations in Hz is
(A) 5 Hz
(B) 5/ Hz
(C) 10/3 Hz
(D) none of these.
6. When two mutually perpendicular simple harmonic motions of same frequency , amplitude
and phase are superimposed
(A) the resulting motion is uniform circular motion.
(B) the resulting motion is a linear simple harmonic motion along a straight line inclined equally
to the straight lines of motion of component ones.
(C) the resulting motion is an elliptical motion, symmetrical about the lines of motion of the

components.
(D) the two S.H.M. will cancel each other.
7. The angular frequency of small oscillations of the system shown in the figure is

(A) (K / 2m)
(B) (2K / m)
(C) (K / 4m)
(D) (4K / m)
8. A particle executes SHM with a frequency f. The frequency with which its KE oscillates is
(A) f/2
(B) f
(C) 2f
(D) 4f
9. A simple pendulum has some time period T. What will be the percentage change in its time
period if its amplitudes is decreased by 5 % ?
(A) 6 %
(B) 3 %
(C) 1.5 %
(D) 0 %
10. The work done by the string of a simple pendulum during one complete oscillation is equal to
(A) total energy of the pendulum
(B) KE of the pendulum
(C) PE of the pendulum
(D) Zero

Answers:
1. (A) 2. (A) 3. (A) 4. (A) 5. (B) 6. (B) 7. (C) 8. (C) 9. (D) 10. (D)
LEVEL I

11. Two uniform rods are welded together to form a letter T as shown in the figure.

Each rod is of mass M and length l . If this combination is hinged at A and kept in vertical
plane then time period of small oscillations about A is equal to

(A)

(B)

(C)

(D)
12. A cylindrical piston of mass M slides smoothly inside a long cylinder closed at one end,
enclosing a certain mass of a gas.

The cylinder is kept with its axis horizontal. If the piston is slightly compressed isothermally
from its equilibrium position, it oscillates simple harmonically, the period of oscillation will be
(A) T = 2 (Mh/PA)
(B) T = 2 (MA/Ph)
(C) T = 2 (M/PAh)
(D) T = 2 (MPhA)

13. The period of the free oscillations of the system shown here if mass M1 is pulled down a little
and force constant of the spring is k and masses of the fixed pulleys are negligible, is

(A)

(B)

(C)

(D)
14. The period of small oscillations of a simple pendulum of length l if its point of suspension O
moves a with a constant acceleration = 1 i^ + 2 j^ with respect to earth is

(A)

(B)

(C)

(D)
15. A particle moves along the X-axis according to the equation x = 10 sin3 ( t ). The amplitudes
and frequencies of component SHMs are
(A) amplitude 30/4 , 10/4 ; frequencies 3/2 , 1/2

(B) amplitude 30/4 , 10/4 ; frequencies 1/2 , 3/2


(C) amplitude 10 , 10 ; frequencies 1/2 , 1/2
(D) amplitude 30/4 , 10 ; frequencies 3/2 , 2
16. A pendulum makes perfectly elastic collision with block of m lying on a frictionless surface
attached to a spring of force constant k. Pendulum is slightly displaced and released. Time period
of oscillation of the system is

(A)

(B)

(C)

(D)
17. Three springs of each force constant k are connected as shown figure.
Point mass m is slightly displaced to compress A and released. Time period of oscillation

(A)

(B)

(C)

(D)
18. Two blocks each of mass m are connected with springs of force constant k. Initially springs
are relaxed. Mass A is displaced to left and B is displaced towards right by same amount and
released then time period of oscillation of any one block (Assume collision to be perfectly
elastic)

(A)

(B)

(C)

(B)
19. If for a particle moving in SHM, there is a sudden increase of 1% in restoring force just as
particle passing through mean position, percentage change in amplitude will be
(A) 1%
(B) 2%
(C) 0.5%
(D) zero.

20. S1 and S2 are two identical springs. The oscillation frequency is f. If one spring is removed,
frequency will be

(A) f
(B) 2f
(C) 2 f
(D) f /2
Answers:

11. (D) 12. (A) 13. (C) 14. (A) 15. (B) 16. (B) 17. (A) 18. (C) 19. (C) 20. (C)

M.C.Q : Waves ( 1 to 1 0 )

LEVEL I
1. The amplitude of resulting wave dues to superposition of y1 = A sin (t kx) &
y2 = A sin (t kx + ) is
(A) 2A cos
(B) 2A tan (/2)
(C) A cos sin
(D) none
2. A sine wave has an amplitude A and wavelength . The ratio of particle velocity and the wave
velocity is equal to ( 2A = )
(A) 1
(B) = 1
(C) 1
(D) data insufficient.

3. The equation of a wave pulse moving with a speed 1 m/sec at time t = 0 is given as
y = f(x) = 1/(1 + x2) . Its equation at time t = 1 second can be given as

(A)

(B)

(C)

(D)
4. The velocity of a transverse wave in a string does not depend on
(A) tension
(B) density of material of string
(C) radius of string
(D) length of string
5. The frequency of a tuning fork with an amplitude A = 1 cm is 250 Hz. The maximum velocity
of any particle in air is equal to
(A) 2.5 m/s
(B) 5 m/s
(C) 3.30 / m/sec
(D) none of these

6. In a resonance column experiment, the first resonance is obtained when the level of the water
in tube is 20 cm from the open end. Resonance will also be obtained when the water level is at a
distance of
(A) 40 cm from the open end.
(B) 60 cm from the open end.
(C) 80 cm from the open end.
(D) data insufficient.
7. A wire of length l having tension T and radius r vibrates with natural frequency f. Another wire
of same metal with length 2l having tension 2T and radius 2r will vibrate with natural frequency
(A) f
(B) 2f
(C) 22 f
(D) f /22
8. Under the same conditions of pressure and temperature, the velocity of sound in oxygen and
hydrogen gases are vo and vH , then
(A) vH = vo
(B) vH = 4vo
(C) vo = 4 VH
(D) vH = 16 vo
9. A tuning for of frequency 600 Hz produces a progressive travelling wave having wave velocity
300 m/s. Two particles of a medium, separated by 1.5 m, vibrate being affected by the wave (A)
in phase
(B) in opposite phase.
(C) 45 out of phase.
(D) none of these

10. At t = 0 source starts falling under gravity and a detector is projected upwards with a velocity
10 m/s. For the vertical upward motion of detector

(A) apparent frequency received by detector = source frequency.


(B) initially apparent frequency > source frequency and finally less than source frequency.
(C) apparent frequency depends only on the detector velocity.
(D) date insufficient.
Answers:

1.(D) 2. (A) 3. (B) 4. (D) 5. (B) 6. (B) 7. (D) 8. (B) 9. (A) 10.(B)

Skip to content
Quantum Study
( Online Study with Concepts )

Study Menu ( CBSE & IIT JEE )

Scientific Reasoning

Science Articles

Tech Blog

Contact Us

About Us

M.C.Q Test : Waves ( 11 to 2 0 )

LEVEL I
11. A string is clamped on both ends. Which of the following wave equations is valid for a
stationary wave set up on this string ? (Origin is at one end of string.)
(A) y = A sin kx. sin t
(B) y = A cos kx sin t
(C) y = A cos kx. cos t
(D) None of the above.
12. A string is hanging from a rigid support. A transverse wave pulse is set up at the bottom. The
velocity v of the pulse related to the distance covered by it is given as

(A) v x
(B) v x
(C) v 1/x
(D) none of these
13. The third overtone of a closed organ pipe is equal to the second harmonic of an open organ
pipe. Then the ratio of their lengths is equal to
(A) 7/4
(B) 3/5
(C) 3/2
(D) none of these
14. Standing waves can be produced in
(A) solid only
(B) liquid only

(C) gases only


(D) all of the above
15. If the temperature of the medium drops by 1 %, the velocity of sound in that medium
(A) increases by 5 %
(B) remains unchanged
(C) decreases by 0.5 %
(D) decreases by 2 %
16. The velocity of sound through a diatomic gaseous medium of molecular weight M at 0C is
approximately.
(A) (R / M)
(B) (3R / M)
(C) (382R / M)
(D) (273R / M)
17. The amplitude of a wave disturbance propagating in the positive x direction is given by

at time t = 0 and by
at time t = 2 seconds where x and y are in
meters. The shape of the wave disturbance does not change during the propagation. The velocity
of the wave is
(A) 0.5 m/s
(B) 1 m/sec
(C) 2 m/s
(D) 1.5 m/sec
18. A wave is represented by the equation y = [A sin {10x + 15 t + (/3)}] where x is in meters
and t is in seconds. The expression represents
(A) A wave travelling in positive x-direction with a velocity 1.5 m/s.
(B) A wave travelling in negative x-direction with a velocity 1.5 m/s.

(C) A wave travelling in the negative x-direction having a wavelength 2 m.


(D) A wave travelling in positive x-direction having a wavelength 2 m.
19. A transverse wave is given by A sin(t x) where and are constants. The ratio of wave
velocity to maximum particle velocity is
(A) A
(B) 1/A
(C) 1
(D) none of the above.
20. Two blocks, each of mass m, are connected by a massless thread Y and A represent Youngs
modulus and cross sectional area of wire respectively. The strain developed in the thread is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answers:
11.(A) 12.(A) 13.(A) 14.(D) 15.(C) 16.(C) 17.(B) 18.(B) 19.(B) 20.(A)
M.C.Q : Electrostatics ( 1 to 10)

LEVEL I
1. An electron of mass me , initially at rest, moves through a certain distance in a uniform electric
field in time t1. A proton of mass mp , also initially at rest, takes time t2 to move through an equal
distance in this uniform electric field. Neglecting the effect of gravity, the ratio t2 / t1 is equal to
(A) 1

(B)

(C)

(D)
2. If positively charged pendulum is oscillating in a uniform electric field as shown in figure. Its
time period as compared to that when it was uncharged:

(A) will increase


(B) will decrease
(C) will not change
(D) will first increase then decrease
3. A and B are two concentric spheres If A is given a charge Q while B is earthed as shown in
figure :

(A) The charge density of A and B are same


(B) The field inside and outside A is zero
(C) The field between A and B is not zero

(D) The field inside and outside B is zero


4. The maximum electric field intensity on the axis of a uniformly charged ring of charge q and
radius R will be

(A)

(B)

(C)

(D)
5. The figure is a plot of lines of force due to two charges q1 and q2.

Find out the sign of charges


(A) both negative
(B) Upper positive and lower negative
(C) both positive
(D) upper negative and lower positive
6. There are two concentric metal shells of radii r1 and r2(>r1). If the outer shell has a charge q
and the inner shell is grounded, the charge on the inner shell is
(A) zero
(B) -(r1/r2)q

(C) r1r2q
(D)
7. Electric charge q , q and -2q are placed at the corners of an equilateral triangle ABC of side L.
The magnitude of electric dipole moment of the system is
(A) qL
(B) 2qL
(C) (3)qL
(D) 4qL
8. Three identical particles of charge Q and mass m are placed such that they form an equilateral
triangle of side l . If they are released simultaneously. The maximum speed attained by any one
of the particles will be

(A)

(B)
(C) Zero.
(D) none of these.
9. A point charge q is placed at a point on the axis of a non-conducting circular plate of radius r
at a distance R ( >> r) from its center. The electric flux associated with the plate is

(A)

(B)

(C)

(D)
10. In the electric field due to a point charge q, a test charge is carried from A to the points B, C,
D and E lying on the same circle around q. The work done is

(A) the least along AB


(B) the least along AD
(C) zero along any one of the paths AB, AD, AC and AE
(D) the least along AE.
ANSWER:

1 C 2. A 3. C 4. C 5. A 6. B 7. C 8. A 9. B 10. C
LEVEL I
11. Find the charge on an iron particle of mass 2.24 mg, if 0.02 % of electrons are removed from
it.
(A) -0.01996
(B) 0.01996 C
(C) 0.02 C
(D) 2.0 C
12. A thick shell with inner radius R and outer radius 3R has a uniform charge density c/m3 . It
has a spherical cavity of radius R as shown in the figure. The electric field at the centre of the

cavity is

(A) zero.
(B) 2R/o
(C) 3R/4o
(D) 7R/12o
13. The electric potential energy of a uniformly charged thin spherical shell of radius R having a
total charge Q is
(A) Q2/4oR
(B) Q2/6oR
(C) Q2/ 8oR
(D) Q2/16oR
14. Two small metallic spheres each of mass m are suspended together with strings of length l
and placed together. When a quantum of charge q is transferred to each the strings make an
angle of 90 with each other. The value of q is

(A) l (omg)
(B) l (2omg)

(C) l (4omg)
(D) l (8omg)
15. Two concentric spheres of radii R and r have similar charges with equal surface density ().
The electric potential at their common centre is
(A) /o
(B) (/o)(R-r)
(C) (/o)(R+r)
(D) none of the above
16. Two connected charges of +q and -q respectively are at a fixed distance AB apart in a non
uniform electric field whose lines of force are shown in the figure. The resultant effect on the
two charges is

(A) a torque in the plane of the paper and no resultant force


(B) a resultant force in the plane of the paper and no torque
(C) a torque normal to the plane of the paper and no resultant force
(D) a torque normal to the plane of the paper and a resultant force in the plane of the paper
17. An electron is accelerating in gravity free region in the absence of an electric field. It will
lose its energy in form of
(A) thermal energy
(B) loss in gravitational potential energy

(C) electromagnetic radiations


(D) none of the above
18. A charge +10-9 C is located at the origin in free space and another charge Q at (2, 0, 0). If the
X-component of the electric field at (3, 1, 1) is zero. The value of Q is
(A) + 2.4 10-10 C
(B) 6.2 10-20 C
(C) 4.3 10-10C
(D) 1.2 10-20 C
19. The figure shows an infinite line charge of density C/m. The work done by the electrostatic
force on a `unit charge, when it is moved along the path ABC, is (plane of the curve ABC
contains the line charge)

(A) zero.
(B) (-/2o)ln2
(C) (/2o)ln3
(D) (-/2o)ln3
20. A charge Q is placed at the centre of a hemispherical surface of radius R. The flux of
electric field due to charge Q, through the surface of hemisphere is
(A) Q/4o
(B) Q/4o
(C) Q/2o

(D) Q/2o
ANSWER:

11. B 12. D 13. C 14. D 15. C 16. D 17. C 18. C 19. D 20. C

MCQ : Capacitor ( 1 to 10)

1. The equivalent capacitance between A and B is

(A) C
(B) 2C
(C) 1.5 C
(D) none of the above
2. In the circuit shown in the figure, the capacitor C is charged to a potential Vo. The heat
generated in the circuit when the switch S is closed, is

(A) C
(B) 2C
(C) 4C
(D) 8C
3. The plates of a parallel plate charged capacitor are not parallel, the interface charge density is
(A) is higher at the closer end
(B) is non-uniform
(C) is higher at inclined plate.
(D) none of the above
4. There are n identical capacitors, which are connected in parallel to a potential difference V.
These capacitors are then reconnected, in series. The potential difference between the extreme

ends is :
(A) zero
(B) nV
(C) (n 1) V
(D) none of the above
5. The force with which the plates of a pa0rallel plate capacitor having a charge Q and area of
each plate A, attract each other is
(A) directly proportional to Q2 and inversely to A.
(B) inversely proportional to Q2 and directly to A.
(C) does not depend upon Q2 and is inversely proportional to A.
(D) none of the above
6. The equivalent capacitance between points A and B for the given figure is

(A) 1 F
(B) 2 F
(C) 3 F
(D) 4 F
7. The equivalent capacitance between A and B is

(A) 6 C
(B) 4C
(C) 2C
(D) none of the above
8. A dielectric slab of thickness 4 mm is placed between the plates of a parallel plate capacitor. If
the distance between plates is reduced by 3.5 mm, the capacity of the capacitor remains same.
Find the dielectric constant of the medium.
(A) 2 (B) 4
(C) 6 (D) 8

9. The effective capacitance between A and B will be

(A) 0.5 F
(B) 1.5 F
(C) 2 F
(D) 2.5 F
10. If the capacitance between two successive plates is C, then the capacitance of the equivalent
system between A and B is

(A) C/3
(B) 3C
(C) 2C/3
(D) 3C/2
Answer:
1. A 2. D
3. A 4. B
5. A 6. A
7. C 8. D
9. C 10. B M.C.Q : Current Electricity ( 1 to 10)

LEVEL I
1. By increasing the temperature the resistance of a conductor
(A) increases.
(B) decreases.
(C) remains constant.
(D) initially increases then decreases.

2. A battery of emf V volts, resistance R1 & R2, a condenser C and switches S1 and S2 are
connected in a circuit as shown in figure. The capacitor C gets fully charged to V volts when

(A) S1 & S2 are both closed


(B) S1 & S2 are both open
(C) S1 closed and S2 open
(D) S2 closed & S1 open.
3. The equivalent resistance of a circuit between A and B is

(A) 3
(B) zero.
(C) 6
(D) 3/2
4. In the circuit shown in figure, the voltmeter reading would be

(A) 0 volt.
(B) 0.5 volt.
(C) 1 volt.

(D) 2 volt.
5. The V-I graph for a conductor at temperatures T1 and T2 are as shown in the figure, (T2 T1) is
proportional to

(A) cos 2
(B) sin 2
(C) cot2
(D) tan 2
6. If a copper wire is stretched to make it 0.1 % longer. The percentage change in its resistance is
(A) 0.2 % increase
(B) 0.2% decrease
(C) 0.1 % increase
(D) 0.1 % decrease
7. In the circuit shown in figure E1 = 7V, E2 = 7V R1 = R2 = 1 and R3 = 3 respectively. The
current through the resistance R3 is

(A) 2A
(B) 3.5A

(C) 1.75A
(D) none of these
8. The figure shows in apart of an electric circuit, then the current I is

(A) 1 A
(B) 3A
(C) 2 A
(D) 4 A
9. A cell of e.m.f E and internal resistance r is connected across a resistance r. The potential
difference between the terminals of the cell must be
(A) E
(B) E/2
(C) E/4
(D) 3E/2
10. A conductor carries a current of 50mA if the area of cross-section of the conductor is 50 mm2
then value of the current density in Am-2 is
(A) 0.5
(B) 1
(C) 10-1
(D) 3/10
ANSWER:

1. A 2. C 3. D 4. A 5. C 6. A 7. A 8. B 9. B 10. B

LEVEL I
11. In the adjoining circuit, the battery E1 has an E.M.F. of 12 volts and zero internal resistance.
While the battery E2 has an E.M.F. of 2 volts if the galvanometer G reads zero than the value of
the resistance X in ohms is

(A) 10
(B) 100
(C) 14
(D) 200
12. Nine similar resistors of resistance R are connected as shown in the figure. Equivalent
resistance between points A and B is

(A) 3R/5
(B) 4R/3
(C) 9R/5
(D) R

13. Referring to the adjoining circuit which of the following is/are true

(A) R = 80 ohms
(B) R = 6 ohms
(C) R = 10 ohms
(D) Potential difference between points A & E is 2V
14. In a gas discharge tube if 3 1018 electrons are flowing per sec from left to right and 2
1018protons are flowing per second from right to left a given cross section the magnitude and
direction of current through the cross section
(A) 0.48A, left to right
(B) 0.48 A, right
(C) 0.80A, left to right
(D) 0.80 A, right to left
15. In a portion of some large electrical network, current in certain branches are known. The
values of (VA VB) and (VC VD) are X and Y respectively. Where x and y are

(A) X = 29 V, Y = 26 V
(B) X = 58V, Y = 52 V
(C) X = -58 V, Y = -52 V

(D) X = -29 V, Y = -26 V


16. A 50 V battery is connected across a 10 resistor and a current of 4 .76 A flows. The internal
resistance of the battery is
(A) 0.5
(B) 0.1
(C) 0.2
(D) 0.3
17. For the circuit shown which of the following statements is true ?

(A) with S1 closed, V1 = 1 5 V, V2 = 20 V


(B) with S3 closed V1 = V2 = 25 V
(C) with S1 & S2 closed, V1 = V2 = 0
(D) with S1 and S3 closed, V1 = 30 V, V2 = 20 V
18. In the given circuit ammeter and voltmeter are ideal and battery of 6V has internal resistance
1 . The reading of voltmeter and ammeter is

(A) zero, 4/3


(B) 4/3 V, zero
(C) 6 A, 0.1 A
(D) 3.6 V, 0.6A

19. The maximum power dissipated by external resistance R by a cell of an external emf E and
internal resistance r is E2/4R which is obtained for
(A) R < r
(B) R > r
(C) R = r
(D) any value of R.
20. An electric current of 16 A exists in a metal wire of cross section 10-6 m2 and length 1 m .
Assuming one free electrons per atom. The drift speed of the free electrons in the wire will be
(Density of metal = 5 103 kg/m3, atomic weight = 60)
(A) 5 10-3 m/s
(B) 2 10-3 m/s
(C) 4 10-3 m/s
(D) 7.5 10-3 m/s
ANSWER:

11. B 12. A 13. B 14. D 15. C 16. A 17. D 18. D 19. C 20. B
LEVEL I
21. A circuit consists of a resistance R connected to n similar cells. If the current in the circuit is
the same whether the cells are connected in series or in parallel then the internal resistance r of
each cell is given by
(A) r = R/n
(B) r = nR
(C) r = R
(D) r = 1/R
22. A cell of e.m.f. E and internal resistance r is connected in series with an external resistance nr
then the ratio of the terminal potential difference to E.M.F. is

(A) 1/n
(B) 1/n+1
(C) n/n+1
(D) n+1/n
23. To measure a potential difference across a resistor of resistance R a voltmeter of resistance
Rvis used. To measure the potential with a minimum accuracy of 95 % then
(A) Rv = 5R
(B) Rv = 15 R
(C) Rv = 10 R
(D) Rv 19 R
24. A cell of E.M.F. E and internal resistance r supplies currents for the same time t through
external resistance R1 and R2 respectively. If the heat produced in both cases is the same then the
internal resistance is
(A) 1/r = 1/R1 + 1/R2
(B) r = (R1 + R2)/2
(C) r = (R1 R2)
(D) r = R1 + R2
25. A battery of 10 volt is connected to a resistance of 20 ohm through a variable resistance R,
the amount of charge which has passed in the circuit in 4 minutes, if the variable resistance R is
increased at the rate of 5 ohm/min.
(A) 120 coulomb
(B) 120 loge2 coulomb
(C) 120/loge2 coulomb
(D) 60/loge2 coulomb

26. ABCD is a square of side a metres and is made of wires of resistance x ohms/metre. Similar
wires are connected across the diagonals AC & BD. The effective resistance between the corners
A & C will be

(A) (2 2) ax
(B) 6ax
(C) 3ax
(D) (3 2) ax
27. To get maximum current in a resistance of 3 , one can use n rows of m cells (connected in
series) connected in parallel. If the total no. of cells is 24 and the internal resistance is 0.5 ohm
then
(A) m = 12, n = 2
(B) m = 8, n = 3
(C) m = 2, n = 12
(D) m = 6, n = 4
28. In the circuit below the resistance R has a value that depends on the current. Specifically, R is
20 ohms when I is zero and the increase in resistance in ohms is numerically equal to one half of
the current in amperes. What is the value of current I in circuit ?

(A) 8.33 amp

(B) 10 amp
(C) 12.5 amp
(D) 18.5 amp
29. The potential difference between points A & B in a section of a circuit shown is

(A) 5 volts
(B) 1 volts
(C) zero volts
(D) 13 volts
30. Two cells of the same e.m.f. e but different internal resistances r1 and r2 are connected in
series with an external resistance R. the potential drop across the first cell is found to be zero.
The external resistance R is

(A) r1 r2
(B) r1 / r2
(C) r1 r2
(D) r1 + r2
ANSWER:

21. C 22. C 23. D 24. C 25. B 26. A 27. A 28. B 29. D 30. A
M.C.Q : Magnetic Effect Of Current ( 1 to 1 0 )

LEVEL I
1. Two thin long parallel wires separated by a distance b are carrying a current i amp each. The
magnitude of the force per unit length exerted by one wire on the other is:
(A) o(i2/b2)
(B)oi2/2b
(C) oi/2b
(D) oi/4b
2. A rectangular loop carrying a current i is situated near a long straight wire such that the wire is
parallel to one of the sides of the loop and is in the plane of the loop. If a steady current I is
established in the wire as shown in the figure, the loop will:

(A) rotate about an axis parallel to the wire


(B) move away from the wire
(C) move towards the wire
(D) remain stationary
3. The resulting magnetic field at the point O due to the current carrying wire shown in the
figure:

(A) points out of the page


(B) points into the page

(C) is zero
(D) is the same as due to the segment WX along.
4. A particle enters the region of a uniform magnetic field as shown in figure. The path of the
particle inside the field is shown by dark line.

The particle is:


(A) electrically neutral
(B) positively charged
(C) negatively charged
(D) information given is inadequate
5. In the given figure, what is the magnetic field induction at point O?

(A)

(B)

(C)

(D)
6. An electron is revolving around a proton in a circular orbit of diameter 1A. If it produces a
magnetic field of 14 wb/m2 at the proton, then its angular velocity will be about

(A) 8.75 1016 rad/s


(B) 1010 rad/s
(C) 4 1015 rad/s
(D) 1015 rad/s
7. Electrons at rest are accelerated by a potential of V volt. These electrons enter the region of
space having a uniform, perpendicular magnetic induction field B. The radius of the path of the
electrons inside the magnetic field is:

(A)

(B)

(C)

(D)
8. Two long parallel wires carry currents i1 and i2 (i1 > i2) when the currents are in opposite
direction, the magnetic field at a point midway between the wires is 30 mT. If the direction of i2
is changed, the field becomes 10 mT . The ratio i1/i2 is
(A) 1
(B) 3
(C) 2
(D) 4
9. An infinitely long straight conductor is bent into shape as shown in figure. It carries a current I
A. and the radius of circular loop is r metre. Then the magnetic induction at the centre of the

circular loop is:

(A) 0
(B)

(C)

(D)
10. A charged particle is released from rest in a region of steady and uniform electric and
magnetic fields which are parallel to each other. The particle will move in a
(A) straight line
(B) circle
(C) helix
(D) cycloid
ANSWER:

1. (B) 2. (C) 3. (B) 4. (A) 5. (C) 6. (A) 7. (B) 8. (C) 9. (D) 10.(A)

LEVEL I
11. A conductor of mass m and length l , carrying current i (direction as shown in the figure) is
placed on smooth inclined making angle with horizontal. A magnetic field B is directed
vertically upwards. Then for equilibrium of conductor tan is given by

(A) 2mg/Bil
(B) mg/Bil
(C) mg/2Bil
(D) Bil/mg
12. The magnetic field at centre of a hexagonal coil of side l carrying a current i is

(A) 3oi/l
(B) o i/4l
(C) oi/3l
(D) zero
13. A conductor AB of length L carrying a current I1 is placed perpendicular to a long straight
conductor x-y carrying a current I2, as shown in the figure. The force on AB has magnitude is

(A)

(B)

(C)

(D)
14. A current i flows along a thin wire shaped as shown in figure. The radius of the curved part of
the wire is r. The field at the centre O of the coil is :

(A)

(B)

(C)

(D)
15. A particle of mass m and charge q moves with a constant velocity v along the positive x
direction. It enters a region containing a uniform magnetic field B directed along the negative z
direction, extending from x = a to x = b. The minimum value of v required so that the particle
can just enter the region x>b is
(A) qbB/m
(B) q(b-a)B/m
(C) qaB/m
(D) q(b+a)B/2m

16. A circular loop of mass m and radius r is kept in a horizontal position (X Y plane) on a table
as shown in figure. A uniform magnetic field B is applied parallel to x-axis. The current I in the
loop, so that its one edge just lifts from the table, is:

(A) mg/r2 B
(B) mg/rB
(C) mg/2rB
(D) rB/mg
17. In figure there exists uniform magnetic field B into the plane of paper. Wire CD is in the
shape of an arc and is fixed. OA and OB are the wires rotating with angular velocity as shown
in figure in the same plane as that of the arc about point O. If at some instant OA = OB = l and
each wire makes angle = 30 with yaxis, the current through resistance R is (wires OA and
OB have no resistance)

(A) Zero
(B) Bl2/R
(C) Bl2/2R
(D) Bl2/4R

18. The wire loop shown in figure carries a current as shown. The magnetic field at the centre O
is:

(A) zero

(B)

(C)

(D)
19. The magnetic field strength at a point P distant r due to an infinite straight wire as shown in
the figure carrying a current i is:

(A) o
(B) o i/ 22 r
(C) (o i/2r)

(D)

20. A wire bent in the form of a sector of radius r subtending an angle at centre, as shown in
figure is carrying a current i. The magnetic field at O is:

(A)

(B)

(C)
(D) zero
ANSWER:

11. (D) 12. (A) 13. (B) 14. (D) 15. (C) 16. (B) 17. (B) 18. (B) 19. (D) 20. (C)
M.C.Q : Electromagnetic Induction ( 1 to 10)

LEVEL I
1. An inductor coil of inductance L is divided into two equal parts and both parts are connected
in parallel. The net inductance is :
(A) L
(B) 2L
(C) L/2
(D) L/4
2. An e.m.f. of 5 millivolt is induced in a coil when in a nearby placed another coil, the current
changes by 5 ampere in 0.1 second. The coefficient of mutual induction between the two coils
will be :
(A) 1 Henry
(B) 0.1 Henry

(C) 0.1 millihenry


(D) 0.001 millihenry
3. In figure when key is pressed the ammeter A reads i ampere. The charge passing in the
galvanometer circuit of total resistance R is Q. The mutual inductance of the two coils is :

(A) Q/R
(B) QR
(C) QR/i
(D) i/QR
4. The equivalent inductance between points P and Q in figure is :

(A) 2 H
(B) 6 H
(C) 8/3 H
(D) 4/9 H
5. A metal disc of radius R rotates with an angular velocity about an axis perpendicular to its
plane passing through its centre in a magnetic field of induction B acting perpendicular to the
plane of the disc. The induced e.m.f. between the rim and axis of the disc is:
(A) BR2

(B) 2B2R2/
(C) BR2
(D) BR2/2
6. In the circuit shown in the adjoining diagram E = 10 volts, R1 = 2 ohms, R2 = 3 ohms, R3 = 6
ohms and L = 5 henry. The current i1 just after pressing the switch S is :

(A) 2.5 amp


(B) 2 amp
(C) 5/6 amp
(D) 5/3 amp
7. A rectangular coil pqrs is moved away from an infinite, straight wire carrying a current as
shown in figure. Which of the following statements is correct?

(A) There is no induced current in coil pqrs


(B) The induced current in coil pqrs is in the clockwise sense
(C) The induced current in the coil pqrs is in anticlockwise direction
(D) None of the above

8. The switch S is closed in the circuit shown at time t = 0. The current in the resistor at t = 0 and
t = are respectively.

(A) 0, 0 Amp.
(B) 1, 0 Amp.
(C) 0, 1 Amp.
(D) 1, 1 Amp.
9. The two loops shown in the figure, have their planes parallel to each other. A clockwise
current flows in the loop X as viewed from X towards Y. The two coils will repel each other, if
the current in the loop X is :

(A) increasing
(B) decreasing
(C) constant
(D) none of the above cases
10. A coil of area 500 cm2 having 1000 turns is placed such that the plane of the coil is
perpendicular to a magnetic field of magnitude 4 10-5 weber/m2. If it is rotated by 180 about
an axis passing through one of its diameter in 0.1 sec, find the average induced emf.
(A) zero.
(B) 30 mV
(C) 40 mV

(D) 50 mV
ANSWER:

1. (D)

2. (C) 3. (C)

4. (A) 5. (D)

6. (B) 7. (B)

8. (D) 9. (A)

10. (C)

LEVEL I
11. For the L shaped conductor in a uniform magnetic field B shown in figure, the emf across its
ends when it rotates with angular velocity about an axis through one of its ends O and normal
to its plane will be

(A) 2 Bl2
(B) Bl2
(C) (1/2) Bl2
(D) 4 Bl2
12. A coil of inductance 8.4 mh and resistance 6 is connected to a 12 V battery. The current in
the coil is 1.0 A approximately after time
(A) 500 ms
(B) 20 s
(C) 35 ms
(D) 1 ms
13. A uniform but time-varying magnetic field B(t) exists in a circular region of radius a and is
directed into the plane of the paper, as shown. The magnitude of the induced electric field at

point P at a distance r from the centre of the circular region is

(A) is zero
(B) proportional to r
(C) proportional to 1/ r
(D) proportional to 1/r2
14. A conductor of length 5 cm, and resistance 2 is moving on frictionless rails with a constant
velocity of 5 cm/s in a magnetic field of intensity 3 tesla as shown below. If conductor is
connected to a circuit as shown, by two lead wires of almost negligible resistance, then current
flowing in it is

(A) 0.25 A
(B) 2.5 Amp
(C) 2.5 mA
(D) 0.25 104 amp
15. A wire cd of length l , mass m, is sliding without friction on conducting rails ax and by as
shown in figure. The vertical rails are connected to one another via an external resistance R. The
entire circuit is placed in a region of space having a uniform magnetic field B. The field is to

the plane of circuit & directed outwards. The steady speed of rod cd is

(A) mg R/Bl
(B) mg R/B2l2
(C) mg R/Bl2
(D) mg R/B2l
16. A thin circular-conducting ring having N turns of radius R is falling with its plane vertical in
a horizontal magnetic field B. At the position MNQ, the speed of ring is v, the induced e.m.f.
developed across the ring is

(A) Zero
(B) BVR2N/2 and M is at higher potential
(C) N BRv and Q is at higher potential
(D) 2RBvN and Q is at lower potential
17. A circular loop of radius 1m is kept in a magnetic field of strength 2 T directed perpendicular
to the plane of loop. Resistance of the loop wire is 2/ /m. A conductor of length 2 m is sliding
with a speed 1 m/s as shown in the figure. Find the instantaneous force acting on the rod

[Assume that the rod has negligible resistance]

(A) 8 N
(B) 16 N
(C) 32 N
(D) 64 N
18. Two coils A and B have 200 and 400 turns respectively. A current of 1 A in coil A causes a
flux per turn of 10-3 Wb to link with A and a flux per turn of 0.8 10-3 Wb through B. The ratio
of self-inductance of A and the mutual inductance of A and B is :
(A) 5/4
(B) 1/1.6
(C) 1.6
(D) 1
19. A uniform conducting rod of mass M and length l oscillates in a vertical plane about a fixed
horizontal axis passing through its one end with angular amplitude . There exists a constant and
uniform horizontal magnetic field of induction B perpendicular to the plane of oscillation. The
maximum e.m.f. induced in the rod is

(A)

(B)

(C)

(D)
20. A copper rod moves with a constant angular velocity , about a long straight wire carrying a
current I. If the ends of the rod from the wire are at distances a and b, then the e.m.f. induced in
the rod is

(A)

(B)
(C) zero

(D)
ANSWER:

11. (B)

12. (D) 13. (C)

14. (C) 15. (B)

16. (D) 17. (B)

18. (B) 19. (C)

20. (C)

LEVEL I
21. The time required for a current to attain the maximum value in a d.c. circuit containing L and
R, depends upon :
(A) R only
(B) L only
(C) L/R

(D) none of these


22. Consider the shown arrangement. When key k is pressed, the steady value of current in 20
resistance is :

(A) 0.1 A
(B) 0.25 A
(C) 0.017 A
(D) zero
23. The resistances P, Q, R and S in the bridge shown are adjusted such that the deflection in the
galvanometer G is zero when both the keys K1 and K2 are inserted. The galvanometer will show
a momentary deflection, if :

(A) first K2 is inserted and then K1


(B) first K1 is inserted and then K2
(C) K1 and K2 are both inserted but an additional resistance is put in the arm BD
(D) in all the above cases

24. When a J shaped conducting rod is rotating in its own plane with constant angular velocity
about one of its ends P , in a uniform magnetic field B-> (directed normally into the plane of
paper)then magnitude of emf induced across it will be

(A)

(B)

(C)

(D)
25. The equivalent inductance between points P and Q in the figure is

(A) 9 H
(B) (24/13) H
(C) (12/13) H
(D) 12 H
ANSWER:

21. (D)

22. (D) 23. (A)

24. (C) 25. (A)