You are on page 1of 6

LEE KIAN KEONG

STPM MATHEMATICS (T)

6: Vectors

Vectors
1. [STPM ]
Find a vector r that is perpendicular to the vectors p = i + j and q = 2j k. Express vector w = 2j + k in
terms of p, q, and r.
[8 marks]
2
3

1
3

2
3

[Answer : r = i + j + 2k ; w = p + q + r]
2. [STPM ]
Equation of plane is given by r = j + 2k + (i 3j 2k) + (2i + j + k). Find the equation of the plane that
contains the point (0, 3, 3) and parallel to .
[6 marks]
[Answer : x + 5y 7z = 36]
3. [STPM ]
The position vector of points A and B respect to O are a = 2i 2j 9k and b = 2i + 4j + 15k respectively.
Find the vector equation for the line passes through the midpoint of AB and perpendicular to the plane OAB.
[3 marks]

[Answer : r = j + 3k + (3i 6j + 2k)]


4. [STPM ]
Given that origin, O and position vectors of P , Q, R, and S are 4i + 3j + 4k, 6i + j + 2k, 9j 6k and i + j + k
respectively. Find the equation of the plane OP Q.
[2 marks]
Show that the point S lies on the plane OP Q.

[4 marks]

Show that the line RS are perpendicular to the plane OP Q.

[4 marks]

Find the acute angle between the line P R and the plane OP Q.

[5 marks]

[Answer : x + 8y 7z = 0 ; 60 ]
5. [STPM ]
Forces (4i + 3j) N, (3i + 7j) N, and (5i 6j) N act at a point. Calculate the magnitude of the resultant force
and the cosine of the angle between the resultant force and the unit vector i.
[5 marks]

[Answer : 2 5 N,

5
]
5

6. [STPM ]
Position vectors of the points P and Q relative to the origin O are 2i and 3i + 4j respectively. Find the angle

between vector OP and vector OQ


[Answer : 53.1 ]
7. [STPM ]
Given that points O, P , and Q non-colinear, R lies on the line P Q. Position vector of P , Q, and R respect to
O are p, q, and r respectively. Show that r = p + (1 )q, where is a real number.
[2 marks]
8. [STPM ]
Prove that the planes ax + by + cz = d and a0 x + b0 y + c0 z = d0 are parallel if and only if a : b : c = a0 : b0 : c0 .
Find the equation of the plane that is parallel to the plane 3x + 2y 5z = 2 and contains the point (-1, 1, 3).
[5 marks]

Find the perpendicular distance between the plane and the plane 3x + 2y 5z = 2.

[2 marks]

[Answer : 3x + 2y 5z = 16 ;

kkleemaths.com

9
38]
19

LEE KIAN KEONG

STPM MATHEMATICS (T)

6: Vectors

9. [STPM ]
Let u = cos i + sin j and v = cos i + sin j, where i and j are perpendicular unit vectors. Show that
1
1
|u v| = sin ( ).
2
2
[5 marks]

10. [STPM ]
The vector equations of two intersecting lines are given by r = 2i+j+(i+j+2k) and r = 2i+2jk+(i+2j+k).
(a) Determine the coordinates of the point of intersection of the two lines.

[3 marks]

(b) Find the acute angle between the two lines.

[4 marks]

[Answer : (a) (1, 0, 2) ; (b) 33.6 ]


11. [STPM ]
The line l has equation r = 2i + j + (2i + k) and the plane has equation r = i + 3j k + (2i + k) + v(i + 4j).
(a) The points L and M have coordinates (0, 1, 1) and (1, 5, 2) respectively. Show that L lies on l and M
lies on .
[3 marks]
Determine the sine of the acute angle between the line LM and the plane and the shortest distance from L to
.
[6 marks]
[Answer :

2
2

, ]
3 38 3

12. [STPM ]
 
 
4
1
If the angle between the vectors a =
and b =
is 135 , find the value of p.
8
p

[6 marks]

[Answer : 3]
13. [STPM ]
The planes 1 and 2 with equations x y + 2z = 1 and 2x + y z = 0 respectively intersect in the line l. The
point A has coordinates (1,0, 1).
(a) Calculate the acute angle between 1 and 2 .
[2 marks]

1
2
(b) Explain why the vector 1 1 is in the direction of l. Hence, show that the equation of l is
2
1


0
1
r = 1 + t 5 .
1
3
where t is a parameter.

[5 marks]

(c) Find the equation of the plane passing through A and containing l.

[3 marks]

(d) Find the equation of the plane passing through A and perpendicular to l.

[2 marks]

(e) Determine the distance from A to l.

[3 marks]

[Answer : (a) 80.4 ; (c) 3x + 3y 4z + 1 = 0 ; (d) x + 5y + 3z = 2 ; (e)

34
]
35

14. [STPM ]
The position vectors of the points A, B, C and D, relative to an origin, are i + 3j, 5i 3j, (x 3)i 6j and
(x + 3)i respectively.
kkleemaths.com

LEE KIAN KEONG

STPM MATHEMATICS (T)

6: Vectors

(a) Show that, for any value of x, ABCD is a parallelogram.

[3 marks]

(b) Determine the value of x for which ABCD is a rectangle.

[4 marks]

[Answer : (b) x = 1]
15. [STPM ]
The diagram below shows non-collinear points O, A and B, with P on the line OA such that OP : P A = 2 : 1
and Q on the line AB such that AQ : QB = 2 : 3. The lines P Q and OB produced meet at the point R. If

OA = a and OB = b,
R

P
O

2
1
(a) show that P Q = a + b,
15
5
(b) find the position vector of R, relative to O, in terms of b.

[5 marks]
[5 marks]

[Answer : (b) 4b]


16. [STPM ]
Two straight lines l1 and l2 have equations 2x + 4 = 2y 4 = z 4 and 2x = y + 1 = z + 3 respectively.
Determine whether l1 and l2 intersect.
[7 marks]
[Answer : No intersecton.]
17. [STPM ]
The position vectors of the points A, B and C, with respect to the origin O, are a, b and c respectively. The
points L, M , P and Q are the midpoints of OA, BC, OB, and AC respectively.
1
1
(a) Show that the position vector of any point on the line LM is a + (b + c a) for some scalar , and
2
2
express the position vector of any point on the line P Q in terms of a, b and c.
[6 marks]
(b) Find the position vector of the point of intersection of the line LM and the line P Q.
[Answer : (a)

[4 marks]

1
1
1
b + (a + c b) ; (b) (a + b + c)]
2
2
4

18. [STPM ]
Find the equation of the plane which is parallel to the plane 3x + 2y 6z 24 = 0 and passes through the point
(1, 0, 0). Hence, determine the distance between these two planes.
[6 marks]
[Answer : 3x + 2y 6z 3 = 0 , 3]
19. [STPM ]


0
1
The points A and B lie on the line r = 3 + 1, and the distance of each point is three units from the
6
4
origin O.
kkleemaths.com

LEE KIAN KEONG

STPM MATHEMATICS (T)

6: Vectors

(a) Determine the coordinates of A and B.

[6 marks]

(b) Find the area of the triangle OAB.

[3 marks]

[Answer : (a) A(1, 2, 2), B(2, 1, 2) ; (b) 4.5]


20. [STPM ]
(a) Find the equation of line l1 , passing through points A and B, where the position vectors of points A and B
are a and b respectively.
[1 marks]
(b) R is a point on the line l1 in (a). If point C has position vector c,

i. find CR in terms of vectors a, b and c.



ii. prove that CR AB = a b + b c + c a,

[1 marks]
[3 marks]

[Answer : (a) r = a + (b a) ; (b)(i) (1 )a + b c]


21. [STPM ]
Find the coordinates of the point P on the line

x
y1
z3
=
=
which is closest to the point Q(9, 4, 3).
5
1
2
[6 marks]

[Answer : P (10, 3, 1)]


22. [STPM ]
The line l has the equation

x+7
y4
z5
=
=
and the plane has the equation 4x 2y 5z = 8.
1
3
2

(a) Determine whether the line l is parallel to the plane .

[5 marks]

(b) Find the equation of the plane that is perpendicular to the plane and contains the points Q(2, 0, 3) and
R(2, 1, 7).
[6 marks]
[Answer : (a) parallel. (b) x + 12y 4z = 14]
23. [STPM ]
The position vectors of three non-collinear points B, C and D relative to the origin O are b, c and d respectively.
If b (c d) = 0 and c (d b) = 0, show that BC is perpendicular to OD.
[4 marks]
24. [STPM ]





1
0
5
1
3
The line r = 2 + p is perpendicular to the plane r = 0 + s 1 + t 1, where p and q are
3
2
1
q
1
constants.
(a) Determine the values of p and q.

[5 marks]

(b) Using the values of p and q in (a), find the position vector of the point of intersection of the line and the
plane.
[5 marks]
[Answer : (a) p = 2, q = 5 ; (b) 4i + 4k]
25. [STPM ]
Find the equation of the plane which contains the straight line x 3 =
the plane 3x + 2y z = 3.

y4
z+1
=
and is perpendicular to
3
2
[6 marks]

[Answer : x y + z = 2]
kkleemaths.com

LEE KIAN KEONG

STPM MATHEMATICS (T)

6: Vectors

26. [STPM ]
The position vectors a, b and c of three points A, B and C respectively are given by
a = i + j + k,
b = i + 2j + 3k,
c = i 3j + 2k.
(a) Find a unit vector parallel to a + b + c.

[3 marks]

(b) Calculate the acute angle between a and a + b + c.

[3 marks]

(c) Find the vector of the form i + j + k perpendicular to both a and b.

[2 marks]

(d) Determine the position vector of the point D which is such that ABCD is a parallelogram having BD as a
diagonal.
[3 marks]
(e) Calculate the area of the parallelogram ABCD.

[4 marks]

1
5

[Answer : (a) (i + 2k) ; (b) 39.2 ; (c) i 2j + k ; (d) i 4j ; (e) 9]


27. [STPM ]
Show that the point A(2, 0, 0) lies on both planes 2x y + 4z = 4 and x 3y 2z = 2. Hence, find the vector
equation of the line of intersection of both planes.
[5 marks]
[Answer : r = 2i + (14i + 8j 5k)]
28. [STPM ]

A tetrahedron OABC has a base OAB and a vertex C, with OA = 2i+j+k, OB = 4ij+3k and OC = 2ij3k.

(a) Show that OC is perpendicular to both OA and OB.

[3 marks]

(b) Calculate, to the nearest 0.1 , the angle between the edge AC and base OAB of the tetrahedron. [5 marks]
(c) Calculate the area of the base OAB and the volume of the tetrahedron.

[7 marks]

[Answer : (b) 56.8 ; (c)

14
14,
]
3

29. [STPM ]
Three vectors a = pi + qj, b = 5i + j and c = 4i + 7j are such that a and b are perpendicular and the scalar
product of a and c is 78.
(a) Determine the values of p and q.

[4 marks]

(b) Find the angle between a and c.

[3 marks]

[Answer : (a) p = 2, q = 10 ; (b) 18.4 ]


30. [STPM ]
A parallelepiped for which OABC, DEF G, ABF E and OCGD are rectangles is shown in the diagram below.

kkleemaths.com

LEE KIAN KEONG

STPM MATHEMATICS (T)

6: Vectors

The unit vectors i and j are parallel to OA and OC respectively, and the unit vector k is perpendicular to the

plane OABC, where O is the origin. The vectors OA, OB and OD are 4i, 4i + 3j and i + 5k respectively.

13 35
(a) Show that cos BEG =
.
[6 marks]
175
(b) Calculate the area of the triangle AEG.
[6 marks]
(c) Find the equation of the plane AEG.

[3 marks]

[Answer : (b)

kkleemaths.com

1
634 ; (c) 15x + 20y 3z = 60]
2