Вы находитесь на странице: 1из 5

Statistics MCQs on Basic Statistics

Q: 1 A measure of dispersion is always 


A) Zero
B) Positive

om
C) Negative
D) Innity
Q: 2 Which of these is a relative measure of dispersion
A) Standard Deviation
B) Variance

e.c
C) Coecient of Variation
D) None of these
Q: 3 The measure of dispersion is changed by a change of
A) Origin
B) Scale
C) Algebraic Signs
D) None
tur
Q: 4 Mean Deviation, Variance and Standard Deviation of the
values 4, 4, 4, 4, 4, 4 is
ea
A) 4 B) 8 C) 2 D) 12 E) 0
Q: 5 The mean deviation of the values, 18, 12, 15 is
A) 6
itf

B) Zero
C) 3
D) 2
://

Q: 6 The sum of squares of deviation is least if measure from


A) Mean
B) Mode
C) Median
D) Variance
p

Q: 7 The sum of squared deviations of a set of n values from


their mean is
htt

A) Zero
B) Maximum
C) Least
D) None

1 Muhammad Imdadullah
Statistics MCQs on Basic Statistics

Q: 8 Variance is always calculated from


A) Mode

om
B) Variance
C) Geometric Mean
D) Median
E) Mean
Q: 9 Lowest value of variance can be

e.c
A) 1
B) -1
C) 3
D) -3
E) 0
Q: 10 The variance of a constant is
A) Zero
B) Constant
tur
C) a
D) None
ea
Q: 11 Variance remains unchanged by change of
A) Origin
B) Scale
itf

C) Both
D) None of these
Q: 12 V ar(2X + 3) is
A) 5V ar(X)
://

B) 4V ar(X)
C) 4V ar(X) + 3
D) 5V ar(X) + 3
Q: 13 If a and b are two constants, then V ar(a + bX) is
p

A) a bV ar(X)
B) V ar(a) V ar(X)
htt

C) bV ar(X)
D) b2 V ar(X)
E) (a b)V ar(X)
Q: 14 Suppose for 40 observations, the variance is 50. If all the

2 Muhammad Imdadullah
Statistics MCQs on Basic Statistics

observations are increased by 20, the variance of these


increased observation will be

om
A) 50
B) 70
C) 50/20
D) 50-20 = 30
E) 50

e.c
Q: 15 Standard deviation is calculated from the Harmonic Mean
(HM)
A) Always
B) Sometimes
C) Never
D) None of these
tur
Q: 16 The variance of 5 numbers is 10. If each number is divided
by 2, then the variance of new numbers is
A) 20
B) 5
ea
C) 2.5
D) 5.5
E) 0
itf

Q: 17 If X and Y are independent then SD (X - Y) is


A) SD(X) SD(Y )
B) SD(X) + SD(Y )
C) pSD(X) + SD(Y )
p
://

D) V ar(X) + V ar(Y )
Q: 18 If Y = 8X 5 and SD of X is 3, then SD of Y is
A) 8
B) 3
C) 5
p

D) 24
E) None
htt

Q: 19 The standard deviation is always  than mean


deviation
A) Greater

3 Muhammad Imdadullah
Statistics MCQs on Basic Statistics

B) Less
C) Equal

om
D) None
Q: 20 If the standard deviation of the values 2, 4, 6, 8 is 2.33,
then the standard deviation of the values 4, 6, 8, 10 is
A) 0
B) 2.58

e.c
C) 5
D) 4.66
E) 2.33
Q: 21 For a symmetrical distribution approximately 68% of the
cases are included between
A) X S and X + S
B) X 2S and X + 2S
C) X 3S and X + 3S
tur
D) None of these
ea
Q: 22 The percentage of values lies between X 2SD is
A) 68.26%
B) 95.45%
C) 99.7%
itf

D) 65%
E) 99%
Q: 23 The measure of Dispersion can never be
A) Positive
://

B) Negative
C) 0
D) 1
Q: 24 If all values are same then the measure of dispersion will
p

be
A) 1
htt

B) 0
C) Mean
D) Mode
E) Median

4 Muhammad Imdadullah
Statistics MCQs on Basic Statistics

Answers
1) B 2) C 3) B 4) E 5) D

om
6) A 7) C 8) E 9) E 10) A
11) A 12) B 13) D 14) A 15) C
16) C 17) B 18) D 19) A 20) B
21) A 22) B 23) B 24) B

e.c
tur
ea
itf
p ://
htt

5 Muhammad Imdadullah