Вы находитесь на странице: 1из 16

Mechanics-Revision Paper

1. A particle moving along a straight line with uniform acceleration has velocities 7m/s at P and
17m/s at Q. R is the mid-point of PQ. Then
a) The average velocity between R and Q is 15 m/s
b) The average velocity between P and R is 15 m/s
c) The average velocity between P and Q is 25 m/s
d) The average velocity between P and R is 24 m/s

2. The path of a projectile as seen form another projectile, given u1, u2 and 1 , 2 are velocities and
angle of projection:
y u sin 2 u1 sin 1 y u sin 2 u1 sin1
a) 2 b) 2 2
x u 2 cos 2 u1 cos1 x u 2 cos 2 u1 cos1
g
tan 1
y 2u cos2 1
2
c) 1
d) It will be hyperbola
x tan g
2u 2 cos2 2
2 2

3. A ball is dropped form a certain height on a horizontal floor. The coefficient of restitution between
the ball and floor is . The speed-time graph in this situation will be:

a) b) c) d)

4. A small particle of mass m is released form rest from point A inside a smooth hemispherical bowl
as shown in figure. The ratio of (x) of magnitude of centripetal force and normal reaction on the
particle at any point B varies with as:

a) b) c) d)

5. The potential energy of a particle of mass 5kg moving in the x-y plane is given by U = -7x+24y
joule. x and y being in m. Initially at t = 0, the particle is at the origin, moving with a velocity of
^ ^

6 2.4 i 0.7 j m/s. The magnitude of force on the particle is:

a) 25 units b) 24 units c) 7 units d) None of these
6. Consider, the non-uniform circular motion in a vertical plane, as shown in figure. If vL is the
velocity at lower point, then for oscillation, leaving the circle, for looping the range of vL will be
respectively.
a) 0 vL 2 gr , 0 vL 8 gr , vL 5 gr
b) 0 vL 2 gr , 2 gr vL 5 gr , vL 5 gr
c) vL 5 gr , vL 5 gr , vL 5 gr
d) Not sufficient information is given

7. A point moves in the plane so that its tangential acceleration at = a and normal acceleration aN
=bt2, where a, b are constants and t is time at t = 0 the point was at rest. The variation of radius of
curvature R with total distance covered S is:
a3 S a3 S2
a) , independent of S b) c) d)
2b a / b
3 1/ 4
2b S a3 / b

8. A block of mass m is pulled by a constant power p placed on a rough horizontal plane. The friction
coefficient between the block and the surface is . Maximum velocity of the block will be
p mg p
a) b) c) mgp d)
mg p mg

9. A body is moved form rest along a straight line by a machine delivering constant power. The ratio
of displacement and velocity vs time t varies as:

a) b) c) d)

10. A ball of mass m flying horizontally with speed u hits a wedge of the same mass resting on a rough
horizontal surface. If 1 be the coefficient of friction between the ball and the wedge and 2 be
the same between the wedge and the horizontal surface and the duration of impact between tea
ball and the wedge be very small, then, for the duration of impact linear momentum of the system
ball + wedge can be assumed to be conserved
a) Along the horizontal direction only
b) Along the vertical direction obly
c) Along both the horizontal and vertical directions
d) Neither along the horizontal nor along the vertical directions.

11. As the work done by constant force in a closed path is always zero, a constant force is always
conservative in nature. Suppose a constant force along x is given by Fx = -6N. Find the potential
energy function associated with this force if U = 0 at x = 5.
a) -6x 30 b) 6x 30 c) 6x + 30 d) -6x + 30

12. A ball falls to the ground from height h and bounces to height h. Momentum is conserved in the
ball-earth system:
a) No matter what height h it reaches b) Only if h < h
c) Only if h = h d) Only if h > h.
13. A particle of mass 50 which is at rest explodes into 3 fragments. Two equal fragments each of mass
2m are found to move with a speed v each in opposite directions. What is the energy released in
the process of explosion. Neglect the energy loss in the form of sound and light.
a) m v 2 b) 2 m v 2 c) 3 m v 2 d) 4 m v 2

14. A rocket of initial mass 5000kg ejects gas at a constant rate of 6kg/s with a relative speed of
2050m/s. Acceleration of the rocket 15 second after it is blasted off from the surface of earth will
be (g = 10m/s2).
a) 10 m/s2 b) 20 m/s2 c) 30 m/s2 d) 40 m/s2

15. A block of mass M is tied to one end of a mass less rope. The other end of the rope is in the hands
of a man of 2M as shown in the figure. The block and the man are resting on a rough wedge of
mass M as shown in the figure. The whole system is resting on a smooth horizontal surface. The
man pulls the rope. Pulley is mass less and frictionless. What is the displacement of the wedge
when the block meets the pulley. (Man does not leave his position during the pull)

2
a) 0.5 m b) 1 m c) zero d) m
3

16. The displacement time graph for a particle moving along a straight line is given below:

Choose the correct statement for the motion described by above graph:
a) The acceleration at F is zero
b) The acceleration at D may be zero
c) The accelerations at D must be zero
d) The total distance travelled will be more than the magnitude of the total displacement.

x2
17. A particle is projected form the ground. If the equation of the trajectory is y x , then time
2
of flight is
a) 2 / g b) 3 / g c) 9 / g d) 2 / g

18. In the arrangement shown in the figure the block A is moving on a stationary horizontal surface
connecting the block A with the pulley Q and the block B with a support. S, moving in the
vertically upward direction are inextensible. At certain moment if the block A is moving towards
right at s speed of 4m/s and the supports S is moving upwards at a speed of 5m/s, then the block B is
moving in the downward direction at a speed of
a) 13 m/s b) 9 m/s c) 7 m/s d) 0 m/s

19. Find minimum height of obstacle so that the sphere can stay in equilibrium.

c) R1 sin
R R R
a) b) d) a)
1 cos 1 sin 1 cos

20. Two light vertical springs with equal natural lengths and spring constants k1 and k2 are separated
by a distance l. Their upper ends are fixed to the ceiling and their lower ends to the ends A and B
of a light horizontal rod AB. A vertical downwards force F is applied at point C the rod. AB will
remain horizontal in equilibrium if the distance AC

l l l k1 l k2
a) b) c) d)
2 k 2 k1 k 2 k1 k 2 k1

21. A particle is moving in a circular orbit of radius r1 with an angular velocity 1 . It jumps to
anther circular orbit of radius r2 and attains an angular velocity 2 . If r2 0.5 r1 and assuming
that no external torque is applied to the angular velocity 2 , is given by:
a) 2 4 1 b) 2 3 1 c) 2 2 1 d) 2 1

22. In the figure shown a rin A is initially rolling without sliding with a velocity v on the horizontal
surface of the body B (of same mass as A). All surfaces are smooth. B has no initial velocity. What
will be maximum height reached by A on B.
3v 2 v2 v2 v2
a) b) c) d)
4g 4g 2g 3g

23. The dumbbell is placed on a frictionless horizontal table. Sphere A is attached to a frictionless
pivot so that B can be made to rotate about A with constant angular velocity. If B makes one
revolution in period P, the tension in the rod is

4 2 Md 8 2 Md 4 2 Md 2 Md
a) b) c) d)
P2 P2 P P

24. A uniform rod of length L rests against a smooth roller as shown in figure. Find the friction
coefficient between the ground and the lower end if the minimum angle the rod can make with the
horizontal is .

L cos sin 2 L cos sin 2 L cos cos2


a) b) c) d) None of these
2h L cos2 sin 2h L cos2 sin 2h L sin 2 cos

25. Find the height h to which a man of mass m can jump if P is the maximum power, the man can use
and is the height of centre of mass of man from ground.
1 1 2
1 4s p 2 1 4s p 2 1 4s p 3
a) h b) h c) h d) None of these
2g m 4g m 2g m

26. In a vertical circle, AB is the horizontal diameter. Let AD and AE are two chords of the circle
which subtend the angle and 2 at the centre of the circle respectively. If a particle slides along
the two chords from A to D and A to E and the ratio of the time duration it take to travel the
distances AD and AE is 1:n then which of the following is correct
a) n 2 1cos 1 b) n 2 1cos 1 c) n 2 1cos 0 d) None of these

27. A heavy particle of mass m is in motion on a smooth surface of a hemisphere of radius R and three
is no friction. At the initial instant the particle is at the topmost point A and has an initial velocity
v0.. At what point will the particle leave the surface of the hemisphere? Particle will leave the
sphere at the initial instant.
1 2 v02 1 2 v02 1 2 v02
a) cos b) cos c) sin d) 0
3 3g R 3 3g R 3 3g R

28. A 2kg block rests over a small hole in a table. A woman beneath the table shoots a 15gm bullet
through the hole into the block, where it iodges. How fast was the bullet going if the block rises
75cm above the table?
a) 525 m/s b) 515 m/s c) 625 ms/ d) 615 m/s

29. A chain of mass m and length 1 rests on a rough surfaced table so that one of its ends hangsover
the edge. The chain start sliding off the table all by itself provided the overhanging part equals 1/3
of the chain length. What will be the total work performed by the friction forces acting on the
chain by the moment it slides completely off the table? Friction coefficient is .
2 M g l 2 M g l 2 M g l 2 M g l
a) b) c) d)
9 9 3 3

30. A man weighing 80kg is standing in a trolley weighing 320kg. The trolley is resting on frictionless
horizontal rails. If the man starts walking on the trolley with a speed of 1m/s, then after 4s his
displacement relative to the ground will be
a) 5 m b) 4.8 m c) 3.2 m d) 3.0 m

1) a 2) a 3) b 4) a 5) a
6) 7) a 8) d 9) a 10) d
11) b 12) a 13) b 14) a 15) a
16) d 17) a 18) a 19) d 20) d
21) a 22) b 23) b 24) b 25) c
26) a 27) a 28) b 29) 30) c

KEY

Solutions
1. Let a be the acceleration and l be the distance between P and Q, then using v 2 u 2 2as , we get.
Therefore, velocity at R is
l
VR VP2 2.a.
2
VP2 a l
17 2 7 2
72
2
7 2 17 2
13
2
Therefore, average velocity between P and R is
V VR
V1 P [ a is constant]
2
7 13
10 m / s
2
Therefore, average velocity between R and Q is
VR VQ 13 17
V1 15 m / s
2 2

2. Both the projectiles in the ground frame

Projectile 2 in the frame of projectile 1.

Relative acceleration = 0
21 speed of 2 wrt 1
Therefore, equation of the path of 2 wrt 1 is
y mx
y u sin 2 u1 sin1
m 2
x u1 cos 2 u1 sin1

3. Speed is always nonzero


While rising speed must decrease at a constant rate.
While rising speed must decrease at a constant rate.
After each collision speed must decrease by a factor of 2.

4. Using conservation of
Mechanical energy, we have,
Los in P.E. = gain in K.E.

1
mgy mv 2
2
1
mgR sin mv 2
2
v 2 gR sin
2
..(1)
2
mv
Centripetal force, FC
R
Again, using Newtons second law along the radially inward direction, we have,
mv 2
N mg sin
R
mv 2
N mg sin
R
mv 2 / R 1
x FC / N
mg sin mv / R 1
2
g R sin
v2
1 2

1 3
1
2

U
5. Fx 7
x
U
Fy 24
y
F Fx2 Fy2 25

6.

dv
7. We have, rate of charge of speed
dt
= at
=a
v at
Aganin, a n v 2 / r
a 2t 2
bt
2

r
r a2 / b

8. When speed becomes maximum, all the power developed by the external agent is dissipitated by
the friction and hence thre is no further increase in speed, as the power of external agent is
constant. Therefore, if Vmax be the maximum speed, the
mgVmax p
p
Vmax
mg

1 2
9. We have mv p.t
2
Where v is speed at some time t and p is constant power.
2 pt 2p
v . t
m m
ds 2p
. t
dt m

S 1
2p
ds
0
m 0
t .dt

2 p 3/ 2
s t
m
2 p 3/ 2
.t
s m t

v 2p
. t
m

10. Impulsive force acting on the ball and the wedge are shown in figure. Internal forces cancel each
other when the ball and the wedge are considered as a single system. But external impulsive force
N2 (normal contact force from the horizontal surface) and 2 N 2 (frictional force from the
horizontal surface) change the momentum of the system along the vertical and horizontal
directions, respectively.

11. U a t x U a t x 5 Wcon
x
Fx . dx
x 5

Fx . x [ Fx is constant]
6x 5
U x 0 6 x 30
U x 6 x 30

12. When we consider ball + earth as a single system, there is no external force is acting on the
system during the collision. Hence, momentum of the system is conserved.

13. Using conservation of linear momentum,



Pf i n Pi n

P1 P2 P3 0


P3 0 P1 P2 0
K.E. released = K1 + K2 + K3
= K1 + K2 [ K3 = 0]
1 1
2m v 2 2m v 2
2 2
2 mv 2

dm
14. Fthrust . Vrel
dt
60 kg / s 2050 m / s
= 12, 3000 N
At t 15 sec
F
a thrust g
m
12,3000
10
5000 60 15
10.8 m / s 2

15. As the external horizontal force the system is zero and initially the system is at rest.
Xcm 0 [ Assuming X direction horizontally away form the pulley]
mblock x1 mman x2 mwedge x3 0
M l 2 2M .l M .l 0 [Assuming x2 x3 l ]
2M
l = 0.5m
4M

16. At F acceleration is +ve


At D velocity is zero and acceleration is negative.
Particle moves away form origin, comes back towards origin by some distance
and again moves away form origin.
Hence, only (d) is true

x2 g x2
17. We have y x . Comparing it with y x tan 2
2 24 cos2
We get, tan 1 450
g 1 u2 1
And g [using cos ]
2u cos 2
2 2
2 2
u 2g
1
2 2g
2 u sin 2 2
Now, time of flight
g g g

18. lB 0
VB 4 4 5 0
VB 13 m / s

19. We have, N 2 sin mg sin ..(i)

And N1 n2 cos mg cos


N 2 cos mg cos N1 ..(ii)
When h is minimum, the sphere is about to leave the inclined surface. Therefore, in that case in
equation (ii) we should put N1=0. Hence, form (ii),
N 2 cos mg cos ..(iii)
(i) / (iii) gives,
cos cos
Rh
cos
R
h R1 cos
20. Let x be the elongatin in the spring and distance AC be y. As the rod is in equilibrium.
F k1 x k 2 x .(1)
And k1 x . y k2 x .l y (2)
Solving (1) and (2), we get
l k2
y
k1 k 2

21. As rext 0
lin l fin
I in . in I fin . fin
M 1r12 . 1 m2 r22 .2
1 r12
2 m1 m2
r22
r1
2 4 2
r2

22. When A reaches maximum height, its speed wrt to the wedge B is zero, i.e. wrt the wedge B it is at
that moment the combined system (rim + wedge) moves horizontally with speed u.
As there is no external force is acting on the system along the horizontal direction, linear
momentum of the system is conserved along the horizontal direction.
Therefore.
mv m m v f
v
vf
2
If h be the maximum height attained by the rim, using conservation of mechanical energy, we
have, loss in K.E. = gain in P.E.
2
v
mv 2m. mgh
1 1

2 2 2
1 2 1 2
mv mv mgh
2 4
1 2
mv mgh
4
v2
h
4g

23. We have,
T 2M . 2 .d
2
2

2M . .d
P
8 2 Md

P2

24. When the rod makes minimum possible (while in equilibrium) with the surface, the frictional
force acting on it must be limiting. As the rod is in rotational equilibrium, net torque on it about
end A must zero.
Therefore,

l
N1 . h cos ec mg . cos [ l is length of the rod]
2
mgl cos.sin
N1 (1)
2h
As the rod is in translational equilibrium along the vertical direction, we have,
N 2 N1 cos mg
N 2 mg N1 cos .(2)
As the rod is in translational equilibrium along the horizontal direction, we have,
N1 sin N 2
N sin
1
N2
mgl cos .sin 2

2h [ Using (1) and (2)
mgl cos .sin
2

mg
2h
l cos .sin 2

2h l cos2 .sin

25. While rising during the jump let the centre of mass accelerate with average acceleration a and t ,
be the time taken to make the jump. If v be the upward speed immediately after making the jump
then, we have
v a . t ..(i)
1
And s a.t 2 (ii)
2
s t
(ii) (i) gives,
v 2
2s
t .(iii)
v
Again, we have,
1
P. t mv 2
2
2 P . t
v2 (iv)
m
If h be the rise in height after jumps then,
2/3
v2 1 4Ps
h
2g 2g m

26. AD 2 x 2 2 r 2 1 cos

AE 2 y 2 2 r 2 1 cos 2
y
2 cos / 2
x
FAD / 2, FAE (by geometry)
x g cost 2
1
2
y n 2 cos

x cos / 2
x g cost 2
1
2
n cos
2
2 cos / 2 n 2 cos 2 cos 2 / 2
cos / 2
n 2 cos 1 2 cos 2 / 2 1 cos
n 2

1 cos 1

27. Let the particle leaves the surface at some angle . At this moment normal contact force becomes
zero. Therefore,
mv 2
mg cos
R
v g R cos
2
(i)
Applying conservation of mechanical energy, we have, loss in P.E = gain in K.E.
1 1
mg y mv 2 mv02
2 2
mg R1 cos mg R cos mv02
1 1
[using (i)]
2 2
3 1
mgR cos mgR mv02
2 2
2
3 v
cos 0
2 3gR
2 v02
cos1
3 3 g R

28. We have,
v2
h
2g

v2
0.75
2 10
v 15 m / s
Applying conservation of linear momentum, we get,
mu m M v
mM 0.015 2
u .v 15
m 0.015
2000
515 m / s
15

30. When the man moves on the trolley, let the trolley moves in the opposite direction with velocity v
wth respect of the horizontal rails.
Applying conservation of linear momentum, we get,
Psys ,sin Psym ,in
801 v 320.v 0
80 1
v m/s
400 5
Therefore velocity of the man wrt grout is
1 4
1 v 1 m / s
5 5
distance travelled in 4 seconds is
4
4 3.2m
5