Вы находитесь на странице: 1из 46

Name/Badge #: _______________________________________________ Date:

____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
INSTRUCTIONS: THIS PROBLEM COVERS QUESTIONS 1 5 ON THIS
PAGE!!!
Inspection records contain this information for a CML having a low reading in
a Carbon Steel tee located in a piping circuit (Vacuum tower overhead line).
Original (new) tee thickness measured 0.475 inches during a Baseline UT
performed in 2001. After 5 years of service, in 2006, the tee measured 0.450
inches. In 2011, the tee measured .400 after 10 years. Other Info: The .400
inch thickness is the low reading in this piping circuit that showed an
increase in metal loss from 2006 to 2011 due to increased flow velocity (MOC
in 2007), as per Plant Corrosion Specialists report to Inspector. Minimum
required t (Barlow Calc) = .300 inches & the structural design minimum t = .
250 inches (Design is 50 psig @ 200F), 24 NPS line is insulated & in very
good condition & with no visible damage or suspect areas in 2011. The
piping Circuit was designated as Class 2.
1. On the basis of information above, remaining life & half
remaining life of this circuit is:
A) 10 years RL and 5 years @ RL B) 13.33 years RL and 6.66 years
@ RL
C) 15 years RL and 7.5 years @ RL D) 20 years RL and 10 years @
RL
Answer = A Solution: .400 - .300 = .100 10 mils per year = 10
years Remaining Life (ST rate selected after consultation with
Corrosion specialist as per API 570, Para. 7.1.1*)
Reference: API 570, Para. 7.1.1 *Last Paragraph
2. On the basis of information above, short-term corrosion rate for
the location is:
A) 2.5 mils per year B) 5.0 mils per year C) 7.5 mils per year D)
10.0 mils per year
Answer = D Solution: .450 - .400 = .050 5 years = .010 or 10
mils per year
Reference: API 570, Para. 7.1.1 (Formula for ST)
3. On the basis of information above, the long-term corrosion rate
for the location is:
A) 2.5 mils per year B) 5.0 mils per year C) 7.5 mils per year D)
10.0 mils per year
Answer = C Solution: .475 - .400 = .075 10 years = .0075 or 7.5
mils per year

1 | Page
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Reference: API 570, Para. 7.1.1 (Formula for LT)
4. On the basis of info above, the maximum inspection intervals for
this piping circuit are:
A) UT Thickness inspection interval = 5 years & Visual external inspection
interval = 5 years
B) UT Thickness inspection interval = 6.66 years & Visual external inspection
interval = 5 years
C) UT Thickness inspection interval = 7.5 years & Visual external inspection
interval = 5 years
D) UT Thickness inspection interval = 10 years & Visual external inspection
interval = 5 years
Answer = A Ref: API 570, Para. 6.3.3 & 6.3.4 & Table 2 Class 2 =
10 years UT or RL (use the lesser) = 5 years for UT interval &
External Visual = Table 2 value = 5 yrs
5. On basis of info above, extent of NDE required after a 2011 visual
inspection for CUI is:
A) 50% at areas within susceptible temp range B) 33% at areas within
susceptible temp range
C) 10% at areas within susceptible temp range D) 0% removal is required
based on API 570
Answer = D Ref: API 570, Para. 5.5.6 2nd Para. No suspect
damage No removal
If external coverings are in good condition and there is no reason to suspect
damage behind them, it is not necessary to remove them for inspection of
the equipment.

6. What is the minimum required thickness of a blank made of ASTM


A516 Gr. 70 Plate with a with a ring joint design (Size 10 NPS Class
600 Flange = dg value) in a piping system with a design pressure of
400 psi @ 400F & Corrosion Allowance of .125 inches?

A) .625 inches B) .750 inches


C) .875 inches D) .940 inches

Apply formula 15 of ASME B31.3

Step 1 Solve 3P & 16SE 3P = 400 x 3 = 1200 16 SE = 16 x 21,600


(E=1) = 345,600

2 | Page
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Step 2 (3P 16SE) or 1200 345,600 = .0034722 Remember c is
saved for last!!!
Step 3 The square root of .0034722 = .058925, and dg = 12.75 x .058925
= .7513 = .751 in.
Step 4 Add CA last Solution is .751 inches + .125 inches = .876
inches = Answer = C

7. What is the minimum required thickness, given the design


conditions below for an existing piping system in a local refinery?
Given: Design Pressure & Temp = 600 psig @ 500F, ASTM A-106 Gr.
B, Pipe is 24 NPS and the structural minimum design thickness for
the 24 NPS system = .250 inches

A) 0.250 inches B) 0.375 inches C) 0.425 inches D) 0.500 inches

Answer = B use tm = PD 2(SE) Barlows Formula API 574,


Sect. 11.2
First, solve PD & SE values separately, quickly, efficiently & double
check them.
PD = 14400 (600 x 24*) *24 = 24 NPS OD value in API 574 Pipe
Schedules (Table 1 = CS)
SE = 18,900 (A-1 Tables) Table A-1 ASME B31.3 must be tabbed at CS
pipe & other areas
Note: E = 1.0 for seamless pipe specs like A-106 Tab Table A-1B ASME
B31.3
tm = 14400 2 (18,900) or 38,280 = .376 inches or .250 inches, use
the greater* Ans = B
*API 574 Section 11.1 & 11.2 covers structural minimum thickness rules Be
sure you know it
Tip # 1: If your value is not listed above in one of the four answers
Consider the fact that common errors include simple math & selection of
wrong values when working calcs. Make sure that you always double check
the math and NEVER RUSH when in Table A-1 because the letters are SO
SMALL & often a wrong value for ksi is applied based on wrong temp
column or material row selected by mistake. Lesson Learned: Double
check all A-1 Table values.

3 | Page
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Tip # 2: If you are very close to an answer, but maybe are one of two or a
few mils off, consider that your Pipe OD value used may be incorrect
10.750 versus 10.625, etc Recheck API 574 Pipe Schedules and apply the
correct OD piping value or recheck other factors, especially E.

8. Determine the Corrosion Rate (LT or ST), UT thickness Insp


Interval (Class 1 piping) & MAWP of corroded pipe given the detailed
information below!
Given: Design pressure/temp = 500 psig/500F for A106 Gr B, Pipe =
NPS 20 Schedule 40, having a baseline measured thickness in 2001
= .560 in., in 2006 = .530 in., in 2011 = .500 in.
Has RL greater than 10 years, and assume a 5 year interval for
MAWP calc!
A) Corrosion rate is 5 MPY, UT inspection interval = 10 years, and MAWP =
848 psi
B) Corrosion rate is 6 MPY, UT inspection interval = 5 years, and MAWP = 836
psi
C) Corrosion rate is 6 MPY, UT inspection interval = 5 years, and MAWP =
868 psi
D) Corrosion rate is 10 MPY, UT inspection interval = 10 years, and MAWP =
883 psi
Answer = B API 570, Para. 7.2 & Table 4 Examples: When MAWP is
recalculated, wall thickness used in calcs shall be actual thickness
as determined by inspection (5.6 definition) minus twice* the
estimated corrosion loss before the date of the next inspection
(6.3.3).
Step # 1: Determine corrosion rate 30 mils lost in 5 yrs (both LT &
ST intervals) = 6mpy
Observation: A uniform corrosion rate exists Both LT & ST = 6 MPY
Step # 2: Determine correct UT inspection interval! Use 5 years for a
MAWP calculation
Step # 3: Estimated corr. loss (ECL) in 5 yrs = 30 mils, & 2* x ECL =
60 mils (Para. 7.2)
Step # 4: Utilize the correct formula & values per API 570 Table 4 for
MAWP = 2SEt D, & use ASME B31.3 to find S = 19,000 (table A-1
value @ 500F), E = 1.0 (Table A-1B value for seamless) t = .440,
because .500 minus twice the estimated loss in 5 yrs or .060 = .440

4 | Page
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
MAWP = 2 (19,000) (1.0) (.440) 20 (From API 574 pipe schedules)
= See math below
MAWP = 38,000 x .440 20 = 16,720 20 = 836 psi = 836 psi Note:
20 yr interval= 494psi
Conclusion: 836 psi exceeds 500 psi design = the 5 year proposed
interval is acceptable
9. What is the minimum metal temp exempt from impact testing for
API 5L, Gr X-60 pipe having a 1.750 in. (44.5mm) nominal thickness
that was normalized during manufacture?
A) -8F (-22.2C) B) 20F (-6.7C) C) 58F (14.4C) D) None of these is
correct
Answer = C Reference: Table A-1 Column = A value See A-1 Note
6 See 323.2.2b
& Table & Fig 323.2.2A Note 2 below Fig. 323.2.2A refers you to B
Column in lieu of the A column in Table 323.2.2A Row for 1.75 in. (44.5 mm)
14.4C or 58F = Answer = C
10. What is the minimum metal temperature to be maintained
during a hydrotest when using API 5L, Gr X-60 pipe having a 1.750
in. (44.5mm) nominal thickness normalized during manufacture?
(Answer question 8 correctly, then apply the 570 rule)
A) -8F (-22.2C) = MDMT exempt from IT, plus API 570 safety factor = 22F
(-5.2C)
B) 20F (-6.7C) = MDMT exempt from IT, plus API 570 safety factor = 50F
(10.3C)
C) 58F (14.4C) = MDMT exempt from IT, plus API 570 safety factor = 88F
(31.4C)
D) None of these is correct
Ans = D Ref: 570, Par. 5.8.3 = 58F (14.4C) + 10F (6 C) Rule
above MDMT for tests

Answer question 11 below (WPS & PQR Review)


PQR Given Information: A-106 Gr. B material, NPS 20,
Schedule 120
Additional Given Information

5 | Page
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
PQR # 123456 coupon thickness measured by Babu was exactly the
same thickness as the nominal wall thickness from API 574 piping
schedules in inches. Weld process = SMAW.
PQR # 123456 was signed and dated by Babu B. Babu and supports
WPS # 123456.

11. What is the WPS # 123456 base metal thickness range qualified
by PQR # 123456?
A) 3/16 in. or 5 mm is the minimum thickness qualified by PQR # 123456
B) 2T (1.5 inches x 2) or 3 inches (76mm) is the maximum thickness
qualified by PQR # 123456
C) 3/16 in. (5 mm) to 2T (3 inches or 76mm) is the thickness range qualified
by PQR # 123456
D) None of these are correct
Answer: D QW-451.1 Table Row = 1.5 inches to 6 inches
(inclusive) = 5mm to 200mm

12. A piping system designed at 500 psi @ 600F is to be


hydrostatically tested at a test temp conducted at 100F or below.
Pipe material is A-106 Gr. B Seamless Sch 80 NPS 6. What is the
hydrostatic test pressure (compensating for design to test temp
difference)?
A) 750 psig B) 812 psig
C) 838 psig D) 867 psig

Answer = D Reference: ASME B31.3 Table A-1 & Para. 345.4.2


Use Formula
(API EXAM QUESTIONS WILL NOT GIVE THE INFO ABOVE IN
PARENTHESIS)
Solution: Determine both St & S from A-1 Tables St = 20,000 & S =
17,900 (St S = 1.117)
1.5 (500 = pressure) (1.117 Rr = St/S = 1.117) = 837.5 = 838 psig (Use
2010 Code, not 2008)
Para. 345.4.2 (a) requires not less than 1-1/2 times design pressure. 500 x
1.5 = 750
Solution = 838 psi to compensate for the difference between design pressure
test conditions and it must be noted that 867 exceeds the minimum of 1.5
times design or 750 psi in this case!!!

6 | Page
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
13. What is the essential wire & wire diameter (assume source side
IQI) for 4 NPS Sch 40S ASTM A312 Type 316L pipe weld in as
welded condition. Assume Category D service!
A) Essential wire # 4 (0.16 mm) B) Essential wire # 5 (0.20 mm)
C) Essential wire # 6 (0.25 mm) D) None of these are correct

Answer = C Solution Step # 1: Use API 574 Table, Sch 40 NPS 4 = .237
(6.02mm)
Solution Step # 2: Apply the rule for T-276.2(a) and proceed to Step # 3
Add reinforcement
Solution Step # 3: Use B31.3, Table 341.3.2 for reinforcement = L = 1/16 in
or .062 (1.5mm)
Cat. D service (M value) requires DOUBLE code reinforcement of L
@ B31.3 T- 341.3.2
Solution Step # 4: Add .237 + .125 = .299 inches Metric = 6.02 mm
+ 3 mm = 9.02 mm
Ref: API 574 SS schedules, B31.3 table 341.3.2 value M, ASME V,
Table T-276, T-233.2
2 RULES = WELDS WITH (T-276.2a) & WITHOUT (T-276.2b)
REINFORCEMENT
Q & A for API 570 Practice Exam Open Book (150
Questions)
Answer questions 14 & 15 below (PQR Review)
PQR Given Information: A-106 Gr. B material, NPS 20,
Schedule 120

Note: All test results signed off & dated by Egyptian Mech. Testing
Group (Babu B. Babu)
Tensile Test specimen # 1 (18.8mm x 18.8mm) Results = 69,900
Failed = Weld Metal

7 | Page
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Tensile Test specimen # 2 (18.6mm x 18.6mm) Results = 70,000
Failed = Weld Metal
Tensile Test specimen # 3 (18.7mm x 18.7mm) Results = 66,500
Failed = Base Metal
Tensile Test specimen # 4 (18.8mm x 18.8mm) Results = 66,000
Failed = Base Metal
Guided Bend (side bend) specimen # 1 results = Pass 2.9 mm slag
in the weld area
Guided Bend (side bend) specimen # 2 results = Pass 3.0 mm
porosity in the weld area
Guided Bend (side bend) specimen # 3 results = Pass 3.0 mm
crack in the weld area
Guided Bend (side bend) specimen # 4 results = Pass 3.0 mm
incomp. fusion weld area
14. The four tensile test values provided above by were reviewed
and found to be:
A) Adequate in number, however # 1 & # 4 are both below ASME IX required
tensile values
B) Adequate in number, however # 1 is below the ASME IX required tensile
value
C) Adequate in number, however # 1, # 3 & # 4 are all below ASME IX
tensile values
D) Adequate in number & all tensile test results are acceptable and Babu
signed it off.
Answer: D Apply QW-422 Table Value of 60 ksi & 5% under rule of
QW-153
The number (4) was adequate because specimens are half-size (full
size = 1.5 in. or 38mm)
60,000 Table Value (no allowed reduction for weld metal failures)
Accept # 1 & # 2
60,000 Table Value x .95 (5% rule for base metal failures) = 57,000
Accept # 3 & # 4
15. The guided bend test results provided above were reviewed and:
A) Adequate in number, however specimens with cracks (# 3 was cracked)
are always rejected
B) Adequate in number, however specimens # 2, # 3 & # 4 are rejectable
(3mm defects visible)

8 | Page
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
C) Inadequate in number, and specimens # 2, # 3 & # 4 are rejectable (3mm
defects visible)
D) Adequate in number & all guided bend test results are acceptable and
Babu signed it off.
Answer: D Apply QW-163 acceptance criteria allowing a 3mm
maximum weld flaw size

16. What is pressure rating & the hydrostatic test pressure for a
Class 300 A182 Gr. F316L flange being subjected to a system
hydrostatic test pressure at 50F (10C)?
A) 230 psi x 1.5, round up at test at 350 psi B) 600 psi x 1.5 and
test at 900 psi
C) 275 psi x 1.5, round up at test at 425 psi D) 720 psi x 1.5 and
test at 1100 psi

Ans = B Ref: B16.5, Par. 2.6 & Table 1A Table F2-2.3 Row 100F
& Col. Class 600

17. Minimum hold time and test pressure for a Sensitive Leak Test
using the Gas and Bubble test method with an approved low surface
tension bubble forming solution is:
Additional Given Information: The system under test has a design
pressure of 100 psi.
A) 5 minutes at a test pressure of 25 psi B) 10 minutes at a test
pressure of 15 psi
C) 15 minutes at a test pressure of 15 psi D) 30 minutes at a test
pressure of 25 psi
Ans = C Ref: ASME B31.3, Par. 345.8 ASME V, Art. 10, Mandatory
Appendix 1, Sections I-1032a & I-1070 = 15 minutes & 345.8.a =
lesser of 15 psi or 25% design pressure

Answer question 18 (Determine weld size) below

9 | Page
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
B31.3 Fig. 328.5.2B Typical Details for Double-Welded Slip-On Flg
Attachment Welds
18. What are the minimum required fillet weld sizes (front & back
welds) for a double welded slip on flange per Fig.328.5.2B using
Detail (1), given a 3 NPS Sch 40 pipe & class 150 rated slip-on
welding flange?
A) 5.6 mm for the front weld (ID) & 7.8 mm for the back weld (OD)
B) 6.0 mm for the front weld (ID) & 7.8 mm for the back weld (OD)
C) 6.0 mm for the front weld (ID) & 6.0 mm for the back weld (OD)
D) 5.6 mm for the front weld (ID) & 8.6 mm for the back weld (OD)

574 pipe sch T = 5.59 mm Note that you must use ASME B16.5
Tables
Flange Hub T See B16.5 Table 8 X* B* 2 = 108 90.7 = 17.3
2 = 8.65 mm
* X & B values in Table 8 (Class 150 Flg dimensions) on Pg 71 See
Columns 5 & 11
Front weld size (ID near the flange face) = lesser of T or 6mm = 5.59
mm = Answer = A
Back weld size (OD on back side) = 1.4 x t = lesser of 7.83 mm or
8.65 = 7.83 mm = A

Q & A for API 570 Practice Exam Open Book (150


Questions)
19. What is the PWHT temperature range, holding time/inch, and
minimum holding time for a weld on ASTM A-333 Gr. 8 material with
a joint thickness that measured 2.01 in.?

A) PWHT range = 1,100 1,200F, holding time/inch = 1 hr, & minimum


holding time = 2 hrs
B) PWHT range = 1,100 1,325F, holding time/inch = 1 hr, & minimum
holding time = 2 hrs
C) PWHT range = 1,300 1,375F, holding time/inch = 1 hr, & minimum
holding time = 2 hrs
D) PWHT range = 1,025 1,085F holding time/inch = 1 hr, & minimum
holding time = 2 hrs
Answer = D Ref: ASME B31.3 Table 331 & Notes 1 material = 9%
Nickel = P-No 11A

10 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
20. What is the acceptable range of magnetizing current (amps)
required for prod spacing of 6 inches on an as welded NPS 24
Schedule 40 ASTM A-106 Gr. B pipe weld?

A) 600 to 750 amps B) 720 to 880 amps C) 800 to 1000 amps D)


None of these are correct

Answer = D Ref: ASME V, Art. 7, T-752.2 API 574 value = .688 in


90 to 100A/in Solution: 6 inches x 90 = 540, 6 inches x 100 = 600
540 600 amps None of these!

21. When using water-washable penetrants, excess penetrant shall


be removed with:

A) A fine water spray not exceeding 5 psi with a water temp not exceeding
120F (52C)
B) A fine water spray not exceeding 10 psi with a water temp not exceeding
120F (52C)
C) A coarse water spray not exceeding 25 psi with a water temp not
exceeding 110F (43C)
D) A coarse water spray not exceeding 50 psi with a water temp not
exceeding 110F (43C)
Ans = D Ref: ASME V, Art. 6, T-673.1 Also BOLD ITEM T-673.3
PT No-Nos!

22. Evaluations of soil corrosivity should be performed at five-year


intervals for:

A) Soil to air interface piping showing corrosion to a minimum depth of 12 in


below the grade
B) Soil to air/asphalt interface piping showing evidence of corrosion without
CP system present
C) For piping buried in lengths greater than 100 ft (30 m) without CP system
present
D) None of these statements are correct regarding soil corrosivity checks
Answer = C Reference: API 570, Para. 9.3.4

23. When performing a small patch repair, what is the maximum


electrode diameter, type of electrode, and type of weld bead
required when the temperature is below 32 F (0 C)?

A) Max electrode diam. = 5/32 in. (4.0 mm), cellulosic type deposited with
stringer beads

11 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
B) Max electrode diam. = 1/8 in. (3.2 mm), cellulosic type deposited by
weaving of weld beads
C) Max electrode diameter = 5/32 in. (4.0 mm), low-hydrogen type deposited
with stringer beads
D) Max electrode diameter = 1/8 in. (3.2 mm), low-hydrogen type by
weaving of weld beads
Answer = C Reference: API 570, Annex C, Section C.2

Q & A for API 570 Practice Exam Open Book (150


Questions)

24. All the following statements are true about API 579 and the
Inspector should refer to API 579 for all of the following information
EXCEPT:

A) Use 579 to obtain info on additional considerations for pressure tests (use
lower test pressure)
B) Use 579 to evaluate metal loss when it is not in excess of the specified
corrosion allowance
C) Use 579 to evaluate blisters, laminations, weld misalignment, distortion,
and fire damage
D) Use 579 to evaluate crack-like flaws (including excessive undercut on
existing piping system)
Ans = B 570, Para. 5.8 & 7.4 when it is in excess of the specified
corrosion allowance

25. Fewer CMLs can be selected for piping systems with all of the
following characteristics EXCEPT:

A) Low potential for creating a safety or environmental emergency in event


of a leak
B) Relatively noncorrosive piping systems (such as Lube Oil & Seal Oil)
C) Systems not subject to changes that could cause corrosion as shown by
history
D) Long, straight-run piping systems
Answer = C API 570, Para. 5.6.3

12 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
26. All the following statements are true about ASME PCC-2 and
Inspector should refer to ASME PCC-2 for all of the following
information (info) EXCEPT:

A) PCC-2 gives more info on permanent welded repairs to piping systems


B) PCC-2 gives more info on temporary welded repairs to piping systems
C) PCC-2 gives more info on temporary non-welded (composite wrap) repairs
to piping systems
D) PCC-2 gives more info on conducting NDE in lieu of pressure tests

Answer = D API 570, Paras. for PCC-2 A = 8.1.4.2, B = 8.1.4.1, C


= 8.1.5, D = 8.5 & PCC-2 provides more information on pressure
tests (not NDE in lieu of Pressure Tests)

27. To be exempt from pressure testing after repairs, the


requirements for socket welds include all of the following EXCEPT:

A) Welds are to be examined with appropriate NDE as specified by authorized


piping inspector
B) Spacers designed for socket welds shall be used to establish a minimum
1/16 in/1.6 mm gap
C) Socket welds shall be per ASME B31.3 (Figure 328.5.2.c) & shall be a
minimum of 2 passes
D) MT or PT shall be performed on both the root pass and final completed
pass of socket welds
Answer = D Reference: API 570, Para. 8.2.7 Socket welds are
fillet welds and only on the final completed pass is MT or PT
required Butt welds get MT or PT on the root pass

For Questions #28 and #29, use the given information


below!
This data is given for a Class 2 piping system Remaining Life = 16
Yrs
Thickness = 0.36 in. (Insp results) Corrosion Rate = 10 mpy

28. When is the next thickness measurement inspection due (using


the information above)?
A) 4 years B) 5 years
C) 8 years D) 10 years

13 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Answer: C (570, 7.1.1 & Para. 6.3.3* (Interval rules) Table 2)
*Apply rule for thickness measurement interval = rem. life or 10
years (Use lower value).
Remaining life = 16 years, therefore Half Rem. Life = 8 years
Since 8 (half rem. life) is less than 10 (Class 2 Thickness
measurement interval), use 8 years!!!

29. When will the next external inspection be due (using the given
information above)?
A) 4 years B) 5 years
C) 8 years D) 10 years
Answer: B (See API 570, Table 2 for Class 2 system = 5 years)
30. API 570 recommended upstream limits of an injection point
circuit for inspection purposes is (Assume that a size 4 NPS line has
a size 1 NPS injection point):
Problem: An injection point exists on a 4 NPS pipe What is the
upstream limit?
A) 12 inches B) 13.5 inches
C) 10 pipe diameters D) 25 feet
Answer = B (API 570, Para. 5.5.9 & Figure 1) Dont forget the
upstream rule 12 inches or 3 pipe diameters, whichever is greater
4 NPS = 4.50 in x 3 = 13.5 in
31. To verify satisfactory PWHT, what test is conducted per ASME
B31.3 requirements?
A) Radiography B) Ultrasonic
C) Hardness survey D) MT or PT after grinding
Answer: C (ASME B31.3, 331.1.7 First sentence)

32. Proper safety precautions shall be taken before any piping system is opened & before
some types of external inspections. All these general 570 safety precautions apply except:
A) Procedure for segregating piping systems, installing blanks (blinds) & testing tightness
B) Opened piping should be isolated from all sources of harmful liquids, gases, or vapors and
purged to remove all oil and toxic or flammable gases and vapors.
C) Before starting inspection, inspection personnel should obtain permission to work in the
vicinity from operating personnel responsible for the piping system, & wear any PPE for work.
D) NDE equipment meets OSHA safety requirements for hazardous electrical equipment.

14 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Ans = D (570, Par. 5.3.1 & 5.3.2) NDE Equip to meet operating
facility safety reqmts Degree of difficulty = 10/10 with this
question!!!

33. In qualifying a procedure for Visual Examination as per ASME


Section V, a simulated flaw (defect) of what minimum dimensional
width shall be used?

A 1/16 inch B) 1/8 inch


C) 1/32 inch D) None of these are correct

Answer: C (ASME V, T-921.3) Please highlight & review

34. Each owner/user should provide specific attention to the need


for inspection of piping systems susceptible to specific types and
areas of deterioration. These include all EXCEPT:

A) Injection points, deadlegs, Corrosion under insulation (CUI), Soil-to-air


(S/A) interfaces
B) Service specific & localized corrosion, Erosion & corrosion/erosion,
Corrosion under linings
C) Environmental cracking, Fatigue cracking, Creep cracking, brittle fracture
& Freeze damage
D) Contact point corrosion, Corrosion under deposits & Low temperature
Corrosion

Answer = D (API 570, Para. 5.4.2) Obviously, Low temperature


corrosion is not listed

35. The transmitted film density through the radiographic image of


the body of a correct hole-type IQI was measured with a
densitometer at 2.8 in the area of interest. What is the acceptable
range of density for the film (assume no shims were used with the
IQI)?

A) 2.4 to 3.6 (2.38 to 3.64), applying the -15% +30% rule


B) 2.0 to 4.0 if a Gamma ray source was used
C) 1.8 to 4.0 if an X-Ray source was used
D) None of these is correct
Answer = A Reference: T-282.2(a) we are not asking what is
acceptable density range

36. For existing insulated lines that are being pressure tested after repairs, rerating, or
alteration, it is not necessary to strip insulation on all existing welds. However, what actions
should be taken in lieu of stripping away of all of the insulation for the test?

15 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
A) Pressure test with longer hold times & match mark pressure gauges before leaving the site
B) Pressure test with longer hold times & observe pressure gauges carefully during the test
C) Pressure test with shorter hold times & perform a close pressure gauge examination
D) Check the line carefully at all exposed areas looking for small leaks
Answer = B (API 570, Par. 8.2.6)
37. Regarding future Inspection interval determination by the
Inspector, which of these statements is NOT true according to the
API 570 code?
A) Inspection intervals shall be reviewed/adjusted as needed after each
inspection
B) Inspection intervals shall be reviewed/adjusted as needed after a
significant operating change
C) Forms of deterioration / damage mechanisms shall be considered when
establishing intervals
D) Maximum inspection intervals as per API 570 Table 2 (thickness, visual)
shall be mandatory
Answer: D (API 570, 6.3.3 Last Para.) Table 2 maximum intervals
are recommended

38. Category D Fluid Service is a service where all of the following


are true EXCEPT:

A) Fluid handled is nonflammable, nontoxic, & not damaging to human


tissues
B) Design temperature is from 0C (32F) through 186C (366F)
C) Design gage pressure does not exceed 150 psi
D) Inspection of Category D piping is optional

Answer: D (ASME B31.3 Definitions Fluid Service) 29C (20F)


to 186C (366F)

39. Per API 570, inspection of Category D Fluid Service piping is:

A) Handled along with most other normal fluid service piping inspections
covered by code
B) Based on reliability needs and inspection of Category D piping is optional
C) Falls under a Class 3 piping system and must be inspected
D) None of the above statements are true

Answer: B (API 570, Para. 1.2.2.a.2 & Para. 6.3.4.5 Class 4)

16 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
40. Corrosion specialists should be consulted about the appropriate
placement and number of CMLs for piping systems under all of the
following circumstances EXCEPT:

A) Whenever piping systems are susceptible to localized corrosion or


cracking
B) Whenever piping systems are susceptible to cracking
C) When CMLs will be greatly increased in number
D) When CMLs will be completely eliminated

Answer: C (API 570, 5.6.3)

41. UT thickness measurements taken on what size pipe may require


specialized equipment such as miniature transducers, curved shoes
and diameter specific calibration blocks?

A) Below NPS 1 only


B) NPS 1 and below
C) NPS 2 and below
D) NPS 3 and below

Answer: C (API 570, 5.7.1)

42. What are the preferred methods per API 570 when the corrosion
in a piping system is non-uniform or the remaining thickness is
approaching the minimum required thickness, requiring additional
thickness measurements?

A) Ultrasonic (UT) scanning methods


B) Radiographic (RT) techniques
C) RT techniques or UT scanning methods
D) Physical measurements using calipers

Answer: C (API 570, 5.7.1)

43. Ambient pressure test temps may cause piping system failures
because carbon, low-alloys & others embrittled by service exposure,
may be susceptible to any of these except:
A) A damage mechanism caused by metallurgical changes known as Temper
Embrittlement
B) A damage mechanism caused by material property changes known as
Brittle Fracture
C) A damage mechanism known as Caustic Embrittlement
D) Brittle failure

17 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Answer: C (API 570, Para. 5.4.1.1 & Para. 5.8.3) Brittle failure
includes both the brittle fracture and a possibility of temper
embrittlement, especially in 2-1/4 Cr 1Mo materials)

44. The potential for a brittle failure shall be evaluated by an


engineer prior to Hydrostatic Testing or especially prior to
Pneumatic Testing because of the:
A) Higher chance for leakage involved in the pneumatic test
B) Lower chance for leakage involved in the pneumatic test
C) Higher potential energy involved in the pneumatic test
D) Lower potential energy involved in the pneumatic test
Answer: C (API 570, Para. 5.8.3) Must know Pneumatic Test Stored
Energy Calculation

45. For closure welds that have not been pressure tested (also
welding repairs identified by Engineer or Inspector), in cases where
UT is substituted for Radiography, owner/user shall specify all of the
following be done in accordance with API 570 except:
A) Application of ASME B31 Code Case 179 (ASME B31.1 piping) whenever it
is applicable
B) Application of ASME B31 Code Case 181 (ASME B31.3 piping) whenever it
is applicable
C) ASNT Level III qualified shear wave examiners must be used for these
examinations
D) Industry-qualified UT shear wave examiners must be used for these
examinations
Ans: C (API 570, Par. 5.8.5) OPEN BOOK EXAM QUESTION! NDE also
(RED & BLUE)

46. Per 570, which step below should NOT be taken if weld
imperfections* are found during RT profile examinations of welds in
a piping system (*crack-like indications, etc)?
A) Further inspection with weld quality UT or RT to assess the magnitude of
the imperfection & then determine if the imperfection is from original
construction or from environmental cracking
B) Environmental cracks shall be assessed by Eng &/or Corr. Special. (API
579-1/ASME FFS-1)
C) Crack-like flaws shall be assessed by the Eng &/or Corr. Specialist (API
579-1/ASME FFS-1)
D) Preferential weld corrosion shall be assessed by the Engineer and/or the
Corrosion Specialist

18 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Ans: D (570, 5.11 3rd & 4th Par Assessed by Inspector) Green =
Welding Question

47. What is the maximum allowed inspection interval for Class 2


piping system requiring thickness measurement (assuming the RL =
10 years and no RBI used)?
A) Every 3 years B) Every 5 years C) Every 10 years D) None of these are
correct
Ans: B (API 570, 6.3, 3rd Par. Rule = Table 2 value by Class or RL,
use the lesser value) Solution: Table 2 Value Class 2 = 10 years OR
RL = 10 2 = 5 years Lesser = 5 years
48. What is the maximum allowed inspection interval for Class 2
piping system requiring thickness measurement (assuming the RL =
20 years and no RBI used)?
A) Every 3 years B) Every 5 years C) Every 10 years D) None of these are
correct
Ans: C (API 570, 6.3, 3rd Par. Rule = Table 2 value by Class or RL,
use the lesser value) Solution: Table 2 Value Class 2 = 10 yrs OR
RL = 20 2 = 10 years Lesser = 10 yrs
49. What is maximum possible API 570 interval for thickness
measurement at an Injection Point (assume no RBI)?
A) 2 years B) 3 years
C) 5 years D) To be determined on a case by case
basis
Ans: B (API 570, 6.3, 3rd Par. Rule = Table 2 value) Memorize the 3-
year rule for IPs
50. External and CUI inspection on a gasoline pipeline (on-site
service will not significantly vaporize during release) should be
conducted every (how many) years? (No RBI, RL=6yrs)
A) 3 years B) 5 years
C) 6 years D) 10 years
Ans: C (570, 6.3, 4th Par. Rule = Use Table 2 value only) Class 3 =
10 year visual interval There is no RL rule for Visual Inspection
intervals Use the full RL of 6 years or C the RL was given to try
to trick you Were you fooled and did you answer 3 years?

19 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
~~~~~~~~~~~~~~END OPEN BOOK SECTION 50
QUESTIONS~~~~~~~~~~~~~~~

2 BONUS QUESTIONS IF YOU HAVE TIME


The RL of anhydrous hydrogen chloride system (rapidly vaporizes on
release) was found to be 11 yrs. When must next visual inspection
be scheduled for this piping system? (Given information = No RBI,
RL = 6 years Will we fool you again on the RL?)
A) 3 years B) 5 years
C) 6 years D) 10 years
Ans: B (570, 6.3, 4th Par. Rule = Use Table 2 value only) Class 1 = 5
year visual interval There is no RL rule for Visual Insp intervals
Use Class 1 Table Value of 5 yrs or B
A diesel pipeline is located along a river. This piping circuit should
have thickness measurements conducted every (what is interval in
years)? Assume no RBI & 20 year RL!
A) 3 years B) 5 years
C) 10 years D) Inspection is optional
Answer: B (570, 6.3.4.2.f, Table 2) Must know piping over or along a
waterway = Class 1 (Table 2 interval for UT = 5 years) Common
mistake = Call this Class 3 line = 10 years
The RL rule = 10 years The lesser value will be found in Table 2
= 5 years!

~~~~~~~~~~BEGIN CLOSED BOOK SECTION 100


QUESTIONS~~~~~~~~~~

51. Which of the following conditions have the highest potential


to create an emergency should a leak occur in a Class 1 piping
system containing flammable fluids?
A Rapid vaporization on leakage B) Slow vaporization on
leakage
C) No significant vaporization D) None of the above
Answer: A (API 570, 6.2.1)

20 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)

52. Using illustration from ASME B16.5 (Table 5) identify Value P


as:

A) Ring Type Joint (RTJ) dimension


B) Value Dg in the blank calculation
C) Ring Joint pitch dimension
D) Flat face pitch diameter
Answer: B (ASME B16.5 Table 5 Illustration of Ring Joint Gasket pitch
diameter)

53. When designating an injection point circuit for purposes of


inspection, it may often be appropriate:

A) To extend the circuit to the next fitting downstream of the injection point
B) To extend the circuit two fittings downstream of the injection point
C) To extend the circuit to the next piece of pressure equipment
D) To extend the circuit to the next specification break
Answer = C (API 570, Para. 5.5.9)

54. Regarding brittle fracture failures, cracking found will typically


show evidence of:

A) Straight, non-branching cracks largely without evidence of any associated


plastic deformation

21 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
B) Both straight & multi-facet cracks with evidence of a shear lip or localized
necking at cracks
C) Branching cracks having evidence of a shear lip or localized necking
around the cracks
D) None of these are correct
Answer: A API 571 Para. 4.2.7.5.a Brittle Fracture Question

55. Most cases of Brittle Fracture occur only at:

A) Charpy Impact temperatures have no relationship to Brittle Fracture


occurrences
B) Temperatures above Charpy Impact transition temperatures
C) Temperatures below Charpy Impact transition temperatures
D) Temperatures below ambient & only in very thick sections
Answer = C See Paragraph 4.2.7.3.e below Critical Factors

56. Long-term and short-term corrosion rates should be compared to see which results in
the shortest remaining life as part of the data assessment. Who is responsible to select the
corrosion rate that best reflects the current process?

A) Piping Engineer after consultation with the Corrosion Engineer


B) Authorized Inspector after consultation with a Corrosion Engineer
C) Authorized Inspector determines the rate that best reflects the current process
D) Authorized Piping Engineer determines Corrosion Rate based on Inspectors recommendation
Answer = B (API 570, Para. 7.1.1)

57. Insulating materials often hold moisture that creates


corrosion. The ability of insulation to draw and hold water or
moisture is known as:

A) Wicking B) Saturation
C) Wetting D) None of these are correct

Answer: A API 571, Para. 4.3.3.3.f Corrosion under Insulation


Question

58. An API Authorized Piping Inspector must have the required


education, training and experience qualifications related to the
design, construction, repair and inspection of piping systems.
Authorized piping inspectors shall be qualified & certified in
accordance with what code requirement?

22 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
A) API 570 Annex A B) API 570 Annex B
C) API 570 Annex C D) API ICP (Inspector Certification
Program)
Answer = A (API 570, Para. 4.2 & Appendix A)
59. An API Authorized Inspection Agency may be defined as any of
these below except:

A) Inspection organization of the jurisdiction in which the piping system is


used
B) An owner or user of piping systems who maintains an inspection
organization for activities relating to piping systems not intended for sale or
resale
C) An independent inspection organization employed by or under contract to
owner or user of piping systems that are used only by the owner or user and
not for sale or resale
D) An independent inspection organization not licensed or recognized by the
jurisdiction in which the piping system is used & employed by or under
contract to the owner or user
Answer = D (API 570, Para. 3.1.6 Definition)

60. A Repair Organization may be defined as any of the following


EXCEPT:

A) An owner or user of piping systems who repairs or alters his equipment


per API 570
B) Contractor with qualifications acceptable to an owner or user of piping
systems and who makes repairs or alterations in accordance with API 570
C) One who is authorized by, acceptable to, or otherwise not prohibited by a
jurisdiction and who makes repairs in accordance with API 570
D) A Group outside of a Jurisdiction that travels into a new location and does
Repair Work
Answer = D (API 570, Para. 3.1.79 Definition)

61. Who is responsible for developing, documenting, implementing, executing, and


assessing piping inspection systems and inspection procedures that will meet the
requirements of the API 570 Inspection Code?

A) Owner/user organization B) Contractor with qualifications


acceptable to owner/user
C) Authorized Inspection Agency D) Repair Organization
Answer = A (API 570, Para. 4.3.1.1)

23 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
62. API 570 Authorized Piping Inspectors are responsible to the
Owner/User for all of the following EXCEPT:

A) Determining if API 570 requirements for inspection/examination/testing


have been met
B) Being directly involved in all inspection activities, including any examiners
assisting him
C) Settle all nonconformances by having repairs done quickly as based on
inspectors findings
D) Evaluating & accepting (or rejecting) all examination results provided by
any examiner
Answer = C (API 570, Para. 4.3.4)

63. Historically, the greatest number of incorrect material


substitutions during fabrication and construction is between what
types of materials:

A) CS & Low Alloys B) CS & SS


C) Low Alloy & Nickel steels D) None of these
Answer = A CS substitutions into Low Alloy (CrMo) systems API
578, Para. 4.3.3.1
64. What is the API 570 minimum possible upstream limit for an
injection point circuit for inspection purposes (It can NEVER be less
than this value, although it may be greater):
A) 6 inches
B) 12 inches
C) 24 inches
D) None of these are correct
Ans = A (API 570, Para. 5.5.9 & Figure 1) Dont forget the
upstream rule 12 inches or 3 pipe diameters, whichever is
GREATER Minimum possible always = 12 inches

65. The owner/user or the inspector may establish inspection


intervals and the thickness measurements should be scheduled
based on:

A) Not more than the remaining life as determined from calculated corrosion
rates
B) Only at maximum intervals recommended in Table 2 for a given Class of
piping
C) The remaining life value or the Table 2 value, whichever is less
D) None of these is correct

24 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Ans = D (570, Par. 6.3.3) At RL value or the Table 2 value,
whichever is less

66. Critical Environmental Factors for CUI can include all of the
following EXCEPT:

A) Insulation system design & type


B) Humidity & Rainfall
C) Chlorides from Marine Environment
D) Industrial pollution (SO, etc)

Answer = A API 571 See Paragraph 4.3.3.3.a (Critical Factors)

67. The owner/user or the inspector may establish inspection


intervals and the visual inspection intervals should be:

A) Not more than the remaining life as determined from calculated corrosion
rates
B) At maximum intervals recommended in Table 2 for a given Class of piping
C) At the remaining life value or the Table 2 value, whichever is less
D) None of these is correct
Ans = B (570, Par. 6.3.3) First sentence many miss this easy
question!

68. Thickness measurement inspection on hot surfaces must apply a 1% temperature


correction factor for every 100F when the surface temperature measures greater than:

A) 100F (38C)
B) 125F (52C)
C) 150F (65C)
D) 212F (100C)

Answer = C (API 570, Para. 5.7.1)

69. When an owner/user chooses to conduct RBI assessment of


piping system, assessments must include a systematic evaluation
for all items listed below EXCEPT:
A) Likelihood of failure based on forms of degradation reasonably expected in a given service
B) In accordance with API 580 and detailed methodology per API 581.
C) In accordance with API 579 and detailed methodology per API 581.
D) Consequence of failure of the piping system in a given service
Answer = C (API 570, Para. 5.2 Second Paragraph)

70. External visual inspections are used to identify all of the following EXCEPT:

25 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
A) Corrosion (at supports & at interface corrosion points), Coating/Insulation
deterioration.
B) Support Condition (Inadequate supports, loose supports, spacing (gaps)
not having bearing
C) Leaks (Flanged joints, Steam tracing, existing clamps, valve stems, seal
welds, threads, etc)
D) Condition of externally accessible surfaces after any piping flanges are
opened
Answer = D (API 570, Para. 5.4.3 last sentence) Note: D is
considered an internal insp

71. Soil to air interface zone is generally located where on a


piping system?

A) Pipe running parallel to and less than 12 in. (300 mm) above soil line
B) 12 in. (300 mm) below to 12 in. (300 mm) above grade
C) 12 in. (300 mm) below to 6 in. (150 mm) above grade
D) None of these are correct
Answer: C (570, 3.42) Always apply the 6 inch rule for pipe
parallel & close to grade

72. Atmospheric Corrosion rates vary greatly due to a variety of


factors. Corrosion rates for CS increase with the temperature up to
about 250F (121C). At temperatures above 250F (121C), the
equipment surfaces are:

A) Usually too dry for corrosion to occur, except under insulation (that can
remain wetted)
B) Susceptible to conditions that cause increased corrosion rates
C) Susceptible to conditions that cause decreased corrosion rates
D) Usually too dry for corrosion to occur
Answer: A API 571, Para. 4.3.2.3.f Atmospheric Corrosion
Question

73. A mechanical form of degradation in which cracks are produced


as the result of dynamic loading due to water hammer, slugging, or
unstable fluid flow is known as:

A) Vibration-Induced Fatigue B) Thermal Fatigue


C) Mechanical Fatigue D) Erosion/Erosion Corrosion

26 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Answer: A API 571, Para. 4.2.17.1 Vibration-Induced Fatigue
Question

74. Fasteners should extend completely through their nuts. Any


fastener failing to do so is considered acceptably engaged if:

A) The end of the fastener is flush with the face of the nut
B) The lack of complete engagement is not more than 1 thread
C) The lack of complete engagement is not more than 2 threads
D) At least one thread must extend beyond the face of the nut
Answer: B (API 570, Para. 5.12)

75. These points are areas defined by a circle having a diameter not
greater than 2 inches for a line diameter not exceeding 10 inches or
not greater than 3 inches for larger lines.

A) Hold B) Examination
C) Witness D) CML
Answer: B (API 570, Para. 3.1.20)

76. API 570 Piping Classification schemes are based upon the:

A) Likelihood of failure B) Consequence of failure


C) Risk of failure D) None of these

Answer: B (API 570, Para. 6.3.1 2nd Paragraph (below)

77. Regarding the appearance or morphology of Mechanical Fatigue,


the signature mark of fatigue failure will typically appear as:

A) Single clam shell fingerprint with vertical straight lines directly below the
crack initiation site
B) Single clam shell fingerprint with rings called beach marks coming from a
crack initiation site
C) Concentric lines throughout the entire cross-sectional area
D) None of these are correct

Ans: B API 571, Para. 4.2.16.5.a & Figures 4-30/31/32/33


Mechanical Fatigue Question

27 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
78. The common method used to monitor boiler water for
condensate corrosion is:

A) Operational Temp Range Analysis


B) Treatment Chemical (Scavenger) Analysis
C) Water Analysis
D) pH Analysis

Answer = C See Para. 4.3.5.7 (Inspection & Monitoring)

79. Loss of ductility/notch toughness in susceptible low alloys, such


as 2-1/4 Cr occurs when:
A) Prolonged service at high temperature (700 F 1070 F) leads to Temper
embrittlement
B) Prolonged operation at high cyclical service leads to Vibration-Induced
fatigue
C) Prolonged services at low temperature (-20 F) leads to Brittle Fracture
D) Prolonged service at high pressure and temperature leads to creep
Answer: A (API 570, Para. 3.44) definition of Temper
Embrittlement

80. Magnetic Particle examination methods can detect which of


these discontinuities?
A Both shallow sub-surface cracks and surface cracks
B Both deep sub-surface cracks and surface cracks
C Shallow sub-surface cracks
D Deep sub-surface cracks
Answer: A (ASME V, Art. 7, T-720) Shallow sub-surface cracks &
other discontinuities may be found using MT Many miss this
question and answer C

81. API 578 gives rules for Alloy Verification for:


A) Carbon steel piping material for old or new piping
B) Alloy steel piping materials, for old or new piping
C) Carbon steel materials used for old piping only
D) Alloy steels used for old piping only

Answer: B (API 578, 1.1)

28 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
82. Regarding the thickness measurement of small diameter piping
NPS 1 & smaller, the best NDT technique (API 570 preferred method)
is to use the:
A) Ultrasonic thickness technique B) Radiographic profile technique
C) Real time radiographic methods D) None of these are correct per
API 570

Answer: B (API 570, Para. 5.6) Reason The effects of doubling


occur during UT

83. For recalculating Piping Circuit MAWP, what computation


determines wall thickness?
A) Actual thickness as determined by inspection
B) Actual thickness minus estimated corrosion loss before the next inspection
date
C) Actual thickness minus twice the estimated corrosion loss before the next
inspection date
D) Actual thickness minus estimated corrosion loss since the last inspection
date
Answer: C (API 570, 7.2)

84. A typical injection point pipe circuit starts upstream of the


injection point (how far):
A 12 inches
B 12 inches or 2 times pipe diameter, whichever is greater
C 12 inches or 3 times pipe diameter, whichever is lesser
D 12 inches or 3 times pipe diameter, whichever is greater
Answer: D (API 570, 5.3.1)
85. What term best describes a physical change in a component that
has design implications affecting pressure containing capability or
flexibility of a piping system beyond the scope of the original
design.
A Rerating B) Repair
C) Alteration D) Assembly
Answer: C (API 570, Para. 3.1 Definition) A guaranteed test
question

29 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
86. Who has responsibility to the owner/user that includes the
supply of materials, equipment, quality control and workmanship
necessary to maintain and repair piping systems per API 570?

A Repair organization B) Inspection Agency


C) Contractor D) Piping Engineer
Answer: A (API 570, Para. 4.3.3)

87. Injection points are sometimes subject to accelerated corrosion


from normal or abnormal operating conditions. Because of this, how
must they be treated?

A Injection points may be treated as a separate inspection circuit


B Injection points are treated as any other piping in the plant
C Injection points require no special treatment
D None of the above
Answer: A (API 570, 5.3.1)

88. Rerating piping systems by changing MAWP & / or temp rating


may be done only if all of the following requirements below have
been met EXCEPT (Select incorrect answer):

A) Piping system uses same pressure relieving device settings if capacity is not affected
B) Calculations are performed by the piping engineer or the inspector
C) Rerating is acceptable to the inspector or piping engineer
D) All piping system components are adequate for the new combination of pressure/temperature
Answer = A (API 570, Par. 8.3.e) Relief must be reset at the
appropriate new pressure

89. The API-570 Piping Inspection Code applies to:


A) Inspection, rating, repair, & alteration procedures for piping systems
already in-service
B) May be used for modification or addition of new piping systems
constructed per the code
C) May be used when in conflict with any prevailing regulatory requirements
D) Pressure vessels, heaters, or heat exchanger internal or external piping
Answer: A (API 570, 1.1.1)

90. API-570 Piping Inspection Code is intended for use and may be
used by all of these EXCEPT:
A) Those in the Refinery Industry

30 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
B) Those in the Chemical Process industry
C) Those in the Pharmaceutical Industry
D) Whoever uses it and can access Inspection
Answer: D (API 570, 1.2.1) Authorized Inspection, Engineers,
Repair Org, etc)

91. Which of the following types of imperfections cannot be


detected by radiography?

A) Cracks
B) Slag or Porosity
C) Incomplete Penetration
D) Planar flaws (such as laminations)

Answer = D ASME V, Art. 1, Table A-110 (RT Col. Product Form &
weld imperfection)
92. The owner/user shall maintain appropriate permanent and progressive records of each
piping system covered by API 570 for all of the following items EXCEPT:

A) Piping system service, classification, identification numbers, & inspection intervals


B) Documents recording details of testing (inspector/examiner, date, types of testing, etc)
C) Results of thickness measurements & other tests, inspections, repairs (temp/permanent),
alterations, or rerating. Design information and piping drawings may be included
D) Fitness for service assessment plans and strategies
Answer = D (API 570, Par. 7.6.1)

93. When reviewing RT film, a darkened perfectly straight line can


be seen in the very center of the root pass (lightest area). The
length of the line is about 75mm long. It is likely which type of
discontinuity?

A) Incomplete penetration
B) Incomplete fusion
C) Wormhole porosity
D) Crack
Ans: A (API 577 NDT General Knowledge) Note 2 in API 577 RT
Illustrations

94. Which of the following imperfections may appear as a dark


round spots using radiography?

A) Cracks and Incomplete Penetration


B) Slag and Incomplete fusion
C) Porosity or Burn through

31 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
D) Laminations
Answer = C General NDE knowledge Note 2 in API 577 RT
Illustrations

95. Which of these imperfections may appear as a light white spot


using radiography?

A) Cracks
B) Incomplete Penetration
C) Porosity
D) Tungsten Inclusion
Answer = D General NDE knowledge & RTFI Presentation in E-
Library Folder # 27

96. Deadlegs include all of the following EXCEPT:

A) Lines with one end blanked


B Control valve bypass lines
C Relief valve inlet and outlet header piping
D) Sample points, drains, bleeders, and instrument connections
Answer: B (API 570, Para. 3.1.16)

97. Injection points are sometimes subject to accelerated corrosion


from normal or abnormal operating conditions, and because of this
injection points are treated as:
A) A part of the circuit that needs to be inspected regularly per API 570
requirements
B) A separate inspection circuit needing thorough inspection on a regular schedule
C) An inspection circuit covered along with On-stream inspection surveys
D) A separate part of an external inspection, similar to CUI inspection
Answer: B (API 570, 5.4.2)

98. Before performing required inspections, inspectors shall


familiarize themselves with:
A) Similar piping system repairs
B) Piping system baseline inspection results
C) Previous history of similar piping systems
D) Current Inspection Plans for the piping system
Answer: D (API 570, 5.3.5) Review the current Inspection Plan)

32 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
99. Examples of environmental cracking include all of the following
except:

A) Polythionic acid SCC of sensitized austenitic alloy steels


B) Caustic SCC (caustic embrittlement)
C) Temper Embrittlement and Creep
D) Chloride SCC of Austenitic SS

Answer: C (API 570, 5.4.1.1)

100. Typical sources of moisture that cause corrosion under


insulation (CUI) include:

A) Cooling Towers located downwind from Plant Prevailing winds


B) Rain, water leaks, condensation and deluge systems
C) Breaks, holes or sealant deterioration in insulation
D) Penetration locations in the insulation

Ans: B (5.4.2.c API 574, Sect 7.4.4) sources, not causes (If causes
for CUI, ans = C)

101. Regarding reporting & records, Computer programs are particularly useful for all of
the following EXCEPT:
A) Storing thickness readings
B) Calculating short and long-term corrosion rates, retirement dates, MAWP, and reinspection
intervals on a test-point by test-point basis.
C) Highlighting areas of high corrosion rates & circuits overdue for inspection
D) Fitness for service assessment docs per API 581

Answer: D (API 570, Para. 7.6) Fitness for Service Assessment


docs are per API 579

102. ASME IX Mechanical Tests (Tension Tests) are used to


determine the:

A) Degree of soundness and ductility of groove-weld joints


B) Ultimate strength of groove-weld joints
C) Notch toughness of the weld
D) Stress values used in calcs

Answer = B QW-141.1

103. ASME IX Mechanical Tests (Guided-Bend Tests) are used to


determine the:

33 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
A) Degree of soundness and ductility of groove-weld joints
B) Ultimate strength of groove-weld joints
C) Notch toughness of the weld
D) Stress values used in calcs

Answer = A QW-141.2

104. ASME IX Mechanical Tests (Charpy Impact Tests) are used to


determine the:

A) Degree of soundness and ductility of groove-weld joints


B) Ultimate strength of groove-weld joints
C) Notch toughness of the weld
D) Stress values used in calcs

Answer = C QW-141.3

105. API 574 External Insp Checklist for Misalignment covers all the
following except:

A) Piping Misalignment B) Restricted Movement


C) Support misalignment D) Expansion joint misalignment

Answer: C (API 574, Annex A External Inspection Checklist)

106. Which of these statements are False regarding On-stream


inspections per API 570?

A) On-Stream inspections may be required by the Inspection plan


B) On-stream inspections should be conducted by either an inspector or
examiner
C) The external thickness measurement inspection shall be a part of an on-
stream inspection
D) On-stream inspection work done by examiners shall be authorized &
approved by Inspector

Answer: C (API 570, Para. 5.5.2)

107. Which of these are NOT mandatory requirement(s) for re-rating


a piping system?

34 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
A Current insp. records shall be reviewed to verify that piping system is
satisfactory for the proposed service conditions & an appropriate
corrosion allowance has been provided
B The piping system is checked to affirm that the required pressure relieving
devices are present, are set at appropriate pressure & have appropriate
capacity at the set pressure
C All deficiencies in the piping system must be corrected before the re-
rating is complete
D Calculations must be performed by the piping engineer or the inspector

Answer: C (API 570, 8.3)

108. Which of the following API 570 cases does requires the
approval from the piping engineer and is considered an alteration
as defined by API 570?

A Changing out a damaged flange with a new flange of the same rating and
material
B Changing out a corroded branch connection (no required reinforcement)
C Adding a large bore branch connection requiring reinforcement
D Adding a small bore weld boss not requiring reinforcement
Answer: C (API 570, 8.1.1 & Definition in Para. 3.1) HIGHLIGHT
YOUR API 570

109. After completion of alterations or major repairs, a pressure


test is:
A Normally required
B Not normally required
C Required if deemed necessary by Examiner
D Mandatory per API 570
Answer: A (API 570, 8.2.6 First Paragraph) Normally required
after alterations
110. Any welding conducted on piping components in operation
must be done in accordance with this document, and Inspector shall
use as a minimum Suggested Hot Tap Checklist contained in this
document for hot tapping performed on piping components. Which
of the following documents referenced in API 570 addresses hot
tapping?
A) API 2201 B) API 574
C) ASME B31.3 D) ASME PCC-2

35 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Answer: A (API 570, 8.2)

111. Which of the following statements are correct?


A Soil resistivity is a measure of resistance used by drilling operations in oil
exploration and it has no connection with corrosive soil
B Soil resistivity has nothing to do with corrosiveness of soil because soil
corrosion depends on the amount of corrosive chemicals present in the
soil
C Lower soil resistivity indicates less corrosive soil
D Higher soil resistivity indicates less corrosive soil
Answer: D (API 570, 9.1.4 on Soil Resistivity) HIGHER soil resistivity
indicates LESS corrosive soil and therefore, LOWER soil resistivity will
indicate MORE corrosive soil

112. Who shall be responsible to the owner-user for determining


that the requirements of API 570 for inspection, examination and
testing are met?
A) Engineer B) Inspector
C) Repair Organization D) Operating Personnel
Answer: B (API 570, Para. 4.3.4) Authorized Piping Inspector =
Inspector in API 570)
113. General types of inspection & surveillance recognized for
piping systems per API 570 include all of these EXCEPT:
A) Internal visual and external visual inspections
B) On-stream and thickness measurement and supplemental inspections
C) CUI inspection and vibrating piping inspection and Injection point
inspection
D) Infrared Thermography for Hot spots, RT for fouling/plugging, Soil/Air
interface inspections
Answer: D (API 570, 5.5) These are not general types of inspection
as per API 570
114. Bellows expansion joints should be visually inspected for all of
these problems except:
A) Displacement exceeding design
B) Coating failure & corrosion
C) Unusual deformation
D) Misalignment

36 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Answer: B (API 570, Par. 5.5.4 )
115. External inspections include surveys for condition of piping
hangers/supports. Which item below is NOT an inspection item
concerning piping hangers/support conditions?
A) Locate any bottomed out spring supports and support shoes displaced
from their supports
B) Support dummy legs have adequate drainage (not filled with water that
causes corrosion)
C) Locate any cracked or broken hangers including any missing/damaged
hardware
D) Restraint conditions that relieve stress existing in the piping system
Answer: D (API 570, Par. 5.5.4 See also API 574, Par. 10.1.4.1
Annex A Checklist
Note: Improper restraint conditions create or Cause stress in
piping Not relieve it
116. In addition to inspector, what other personnel can perform 570
external inspections?
A) Qualified Operating/Maintenance Personnel when acceptable to Inspector
B) Personnel suitably trained and appointed by the Management
A) Any plant personnel
C) Only the inspector
Answer: A (API 570, Par. 5.5.4) Third Paragraph
117. At junctions where vibrating piping systems are restrained
(such as branch connections), what method(s) of NDE should be
used to assess pipe condition and what damage mechanism is likely
to occur if periodic inspections are neglected?
A) MT or PT To detect the onset of fatigue cracking
B) RT or UT To detect the onset of fatigue cracking
C) VT or ET To detect the onset of fatigue cracking
D) None of these are correct because fatigue cracking cannot be detected
before it happens
Answer: A (API 570, 5.5.7)

118. Piping systems will have more CMLs and will be monitored
more frequently when all of the following conditions apply EXEPT:
A) Piping systems having high potential consequences if a failure occurs
B) Piping systems subject to higher corrosion rates

37 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
C) Piping systems subject to localized corrosion
D) Piping systems selected by Inspector
Answer: D (API 570, 5.6.2, 1st Paragraph)
119. A minimal number of CMLs are acceptable:
A) Whenever the corrosion rate is low and the corrosion is not localized
B) Whenever the corrosion rate is well known to an owner/user
C) Whenever the corrosion rate has been accurately established
D) Whenever it is acceptable to the API Authorized Inspector

Answer: A (API 570, 5.6.3)

120. What is the formula for remaining life ( RL = used for


Thickness Measure intervals)?
A) RL (years) = t actual t required corrosion rate (in. or mm/year)
B) RL (years) = t initial t actual the time (years) between t initial and t
actual
C) RL (years) = t previous t actual the time (years) between t previous
and t actual
D) None of these is correct per API 570
Ans: A (API 570, 6.3, 3rd Par. Rule & 7.1.1 Formula 1) Must
memorize these 3 formulas A = Correct = RL Formula # 1 Both B &
C are incorrect see the next few questions
121. What is the formula for LT Corrosion Rate?
A) Corrosion Rate LT = t actual t required corrosion rate (in. or mm/year)
B) Corrosion Rate LT = t initial t actual the time (years) between t initial
and t actual
C) Corrosion Rate LT = t previous t actual the time (years) between t
previous and t actual
D) None of these is correct per API 570
Ans: B (API 570, 6.3, 3rd Par. Rule & 7.1.1 Formula 2) Must
memorize these 3 formulas because B = Correct = Corrosion Rate
(LT) uses t initial see the next two questions
122. What is the formula for ST Corrosion Rate?
A) Corrosion Rate ST = t actual t required corrosion rate (in. or mm/year)
B) Corrosion Rate ST = t initial t actual the time (years) between t initial
and t actual

38 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
C) Corrosion Rate ST = t previous t actual the time (years) between t
previous and t actual
D) None of these is correct per API 570
Ans: C (API 570, 6.3, 3rd Par. Rule & 7.1.1 Formula 3) Must
memorize these 3 formulas because C = Correct = Corrosion Rate
(ST) uses t previous see the next two questions
123. Regarding surface preparation for the various NDE techniques,
the inspector may need advice from:
A) No one (Inspectors call it)
B) Corrosion specialist
C) NDE specialist
D) Engineer

Answer: C (API 570, 5.7.3)

124. As part of a routine inspection, pressure tests are:


A) Conducted only when specified by owner/user
B) Not normally conducted
C) Normally conducted
D) Never conducted

Answer: A (API 570, 5.8) Pressure testing deserves its own color
code (red)

125. As part of a routine inspection, pressure tests must be


conducted under all of the following circumstances EXCEPT:

A) Whenever U.S. Coast Guard regulations apply for over water piping
B) Whenever specified per requirements of local jurisdictions
C) Whenever specified by the inspector or piping engineer
D) Whenever specified by a repair organization
Answer: D (API 570, 5.8) Pressure testing deserves its own color
code (red)

126. Lower pressure tests, which are used only for tightness of
piping systems, may be conducted at pressures designated by:

A) Owner/user B) Engineer
C) ASME B31.3 Code D) Jurisdiction Rules
Answer: A (API 570, 5.8 1st Para, 5th Sentence)

39 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Exam Tip: Also know pressure test requirements per Section 8.2.6
normally required after an alteration These will be covered later
in the Hundreds in Section 8.2
127. Per API 570, when a pressure test is required, it shall be
conducted (when)?
A) Either before or after any heat treatment if approved by the Inspector
B) Either before or after any heat treatment if approved by the Engineer
C) Always before any heat treatment
D) Always after any heat treatment

Answer: D (API 570, 5.8 3rd Para) Must know this critical rule

128. API 570 cautions the owner/user to avoid exceeding what


critical limit for material during pressure tests (especially for
equipment at elevated service temperatures)?
A) Avoid exceeding 90% of SMYS of a material at test temperature during
pressure testing
B) Avoid exceeding the specified maximum tensile strength during pressure
testing
C) Avoid exceeding the specified minimum yield strength during pressure
testing
D) Avoid exceeding the MAWP for the equipment during pressure testing

Ans: A (API 570, 5.8 Last Para & Note) Must know critical Note /
90% SMYS rule!

129. When flammable liquid is used for pressure testing, its flash
point shall be at least:
A) 60 F (15C) B) 90F (32C)
C) 120F (49C) D) 150F (65C)
Answer: C (API 570, 5.8.1 1st Para) Pressure testing deserves its
own color code (red)

130. Piping fabricated of or having components of 300 series SS


should be hydrotested with a solution made up of potable water
(see note), de-ionized/de-mineralized water or steam condensate
having a total chloride concentration (not free chlorine
concentration) of:

A) Less than 50 ppm B) Less than 100 ppm

40 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
C) Less than 150 ppm D) Less than 200 ppm
Answer: A (API 570, 5.8.1 2nd Para) Pressure testing deserves its
own color code (red)
131. A pneumatic (or hydro pneumatic) pressure test may be used
when it is impracticable to hydrostatically test a piping system.
Which of these statements are correct per API 570?
A) Temperature, structural, or process limitations may make a hydrotest
impracticable
B) Only an owner may decide which limitations make a hydrotest
impracticable
C) Only structural or process limitations may make a hydrotest impracticable
D) Only process limitations may make a hydrotest impracticable
Answer: A (API 570, 5.8.2) Pressure testing deserves its own color
code (red)
132. Per API 570, special attention shall be given when pressure
testing which of these steels because they may be subject to Brittle
Fracture during start-up/shut down because:
A) Metallurgical change known as Temper Embrittlement may affect all 1-
Cr 1 Mo steels
B) Metallurgical change known as Temper Embrittlement may affect all 2-
Cr 1 Mo steels
C) Metallurgical change known as Brittle Fracture may occur in all 5% - 9%
Chrome steels
D) Metallurgical change known as Brittle Fracture may occur in all 1- Cr 1
Mo steels
Answer: B (API 570, Para. 5.8.3) Pressure testing includes
Brittle Fracture concerns

133. Substituting NDE procedures for pressure test after an


alteration is allowed only after:
A) Either an Engineer or an Inspector have approved the substitution
B) Both the Engineer and Inspector have approved the substitution
C) Inspector has approved the substitution
D) Engineer has approved the substitution
Answer: A (API 570, Para. 5.8.5) Pressure testing covers NDE
also (RED & BLUE)
134. Per API 570, appropriate NDE shall be specified and conducted
and substituted for a pressure test when a pressure test is not
performed after:

41 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
A) Any major repair or alteration If the Engineer & Inspector approved the
NDE substitution B) Any major repair or alteration If the Repair
Organization approved the NDE substitution
C) Any major repair If the Engineer & Inspector approved the NDE
substitution
D) Any alteration If the Engineer & Inspector approved the NDE
substitution
Answer: D (API 570, Para. 5.8.5) Pressure testing covers NDE
also (RED & BLUE)
135. PMI testing can be accomplished by:
A) The inspector or the examiner B) The inspector only
C) The examiner only D) A trained PMI technician
only
Answer: A (API 570, 5.9)
136. If a piping system component should fail because an incorrect
material was inadvertently substituted for the proper piping
material, the inspector shall:
A) Ensure further sampling (Up to 100%) of existing piping materials is
accomplished ASAP
B) Only consider the need for the further verification of the existing piping
materials
C) Ensure that further sampling of existing piping materials is accomplished
ASAP
D) Ensure 100% verification of existing piping materials is accomplished
ASAP
Answer: B (API 570, 5.9) MUST KNOW 100% Certain to be on the
exam!!!
137. Which of the PMI test methods detects carbon content
nondestructively?
A) Examining Material Test Reports (MTRs)
B) Portable Optical Emission Spectroscopy
C) Portable X-Ray Fluorescence (XRF)
D) Laboratory Chemical Analysis
Answer: B (API 570, 5.9 API 578, Par. 5.2.1 Know the three PMI
methods)
138. Per API 578, if any one of a representative sample is rejected,
then all of the items of that inspection lot should be:

42 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
A) Quarantined (Segregated) and considered suspect until cleared by PMI
testing or Verification
B) Considered Rejected (Segregated) until cleared by PMI testing or
Verification
C) Considered Rejected only
D) Considered Suspect only
Answer: D (API 570, 5.9 API 578, Par. 6.3 Must know this likely
exam question)
139. Per API 578, examples of acceptable identification markings
includes all these except:
A) Documentation showing both the PMI test results and the PMI test
locations
B) Low-stress stamp marking indicating that the PMI test has been performed
C) Color coding by alloy (Such as using the PFI-ES-22 system)
D) Visual verification of Mill Test Report (MTR) results
Answer: D (API 570, 5.9 API 578, Par. 7.1 Must know this likely
exam question)
140. Normally thickness readings are not routinely taken on valves
in piping circuits when dismantled for servicing and repair. However
gate valves in a severe corrosive/erosive environment should have
thickness readings taken (where)?
A) Between the valve seats B) The valve bonnet
C) Thickness readings are not taken (use calipers) C) The valve ends
Answer: A (API 570, 5.10)

141. Check valves should be visually checked and inspected


internally. Which item below is not a normally required inspection
item for internally inspecting check valves?

A) Check that the flapper is free to move without excessive looseness (over
tolerance) from wear
B) Excess wear on flapper stop (does not allow flapper to move past top
center & remain open)
C) Flapper nut is properly secured to the flapper bolting (has not backed off,
no looseness)
D) Leak checks of critical check valves
Answer: D (API 570, 5.10.a/b/c & last sentence)

43 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
142. If weld imperfections from original* weld fabrication
(*Undercuts = crack-like flaws), WHO assesses the impact of the
weld quality on the piping system integrity per API 570?

A) Inspector and/or Corrosion Specialist


B) Piping Engineer and/or Corrosion Specialist
C) Inspector and/or Engineer
D) Piping Engineer only

Answer: B (API 570, 5.11, 4th Para) This is clear in API 570! Green =
Welding Question

143. Each owner/user organization should be audited periodically to


determine if the authorized inspection agency is:
A) Meeting requirements of Owner/users QA Inspection/Repair Management
System
B) Meeting requirements of Owner/users Quality Assurance Manual
C) Meeting requirements of Inspection Organizations Quality Plan
D) Meeting requirements of API 570 Piping Inspection Code

Answer: D (API 570, 5.13, First Sentence) Must Know this one
tricky !

144. The audit team should typically be from any of these except:
A) 3rd Party Organization experienced/competent in Petrochemical Process
Plant Insp. Programs
B) 3rd Party Organization experienced/competent in Refining Process Plant
Inspection Programs
C) A combination of 3rd Party Organization and other owner/user sites
D) The same owner/user plant site where the audit is being conducted

Ans: D (API 570, 5.13, 3rd Sentence) OTHER owner/user sites are
acceptable)

145. Per API 570, a one-time, temporary extension of a piping


inspection due date is called:
A) A deferral
B) An extension
C) An inspection interval revision
D) None of these are correct per API 570

44 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
Answer: A (API 570, Para. 6.1, 1st Para Section 7.10) Know
overdue inspection rules

146. RBI assessment may be used to:


A) Increase or decrease extent of CUI inspection given in API 570 Table 3 for
CUI Inspection
B) Only Increase inspection limits given in API 570 Table 3 for extent of CUI
inspection
C) Only decrease inspection limits given in API 570 Table 3 for extent of CUI
inspection
D) None of these as limits are given in API 570 Table 2 for extent of CUI
inspection
Answer: A (API 570, 6.3.2 First sentence)
147. Regarding piping classifications, a consequence assessment
considers which of these associated with a potential failure of the
piping system?
A) Explosion, Fire, Toxicity and environmental impact associated with a
release
B) Potential causes of a release due to a piping system failure
C) Likelihood of a release due to a piping system failure
D) None of these are found in a consequence assessment
Answer: A (API 570, 6.3.1 Second paragraph, First sentence)

148. Inspection intervals shall be reviewed and adjusted (How


often) per API 570?
A) As needed after each inspection or significant change in operating
conditions
B) Only as needed after each inspection if deemed necessary by the
Inspector
C) Only when significant changes occur in the operating conditions
D) None of these is correct per API 570 corrosion half-life rules

Ans: A (API 570, 6.3.3, 5th Para) Must know!

149. Regarding Thickness Measurement Intervals, prior to using


Table 2 for Inspection Interval determination by Class, what shall be
done per API 570?
A) Corrosion rates do not need to be determined because intervals are given
in API 570 Table 2

45 | P a g e
Name/Badge #: _______________________________________________ Date:
____________
Q & A for API 570 Practice Exam (150 Questions)
B) Corrosion rates shall be calculated per Section 7.1.1, Formula 1 for RL to
determine RL
C) Corrosion rates shall be calculated per Section 7.1.1, Formula 1 for RL to
determine RL
D) Corrosion rates shall be calculated per Section 7.1.1, Formula 2 or 3 for
Corrosion Rate
Answer: B (API 570, 6.3.3, 3rd Para) You must memorize Table 2
intervals (Closed BK) and RL formula 1 used to determine RL, then
RL use lesser of Table 2 value or RL

150. In addition to thickness measurement intervals by Class (also


Injection Points & S/A), Table 2 also contains recommended:
A) Maximum inspection intervals for External Inspection by Class (the RL calc
is not applicable)
B) Maximum inspection intervals for External Inspection by Class or RL,
use greater value
C) Maximum inspection intervals for External Inspection by Class or RL,
use lesser value
D) Maximum inspection intervals for External Inspection by Class or RL, use
greater value
Ans: (API 570, 6.3.3, 4th Para) For Closed BK, you must memorize
Table 2 intervals by Classification & Injection Points and S/A
interface corrosion See API 574 7.4.5 & copy these rules and place
them into Table 2 margins especially the 10-year rule for UG Pipe

46 | P a g e