Вы находитесь на странице: 1из 13

Chapter 24: Organic Chemistry

Chapter 24: Organic Chemistry


1. Alkanes have the general formula
A) CnH2n4 B) CnH2n2 C) CnH2n D) CnH2n+2 E) CnH2n+4
Ans: D Category: Easy Section: 24.2

2. Alkenes have the general formula


A) CnH2n4 B) CnH2n2 C) CnH2n D) CnH2n+2 E) CnH2n+4
Ans: C Category: Easy Section: 24.2

3. Alkynes have the general formula


A) CnH2n4 B) CnH2n2 C) CnH2n D) CnH2n+2 E) CnH2n+4
Ans: B Category: Easy Section: 24.2

4. Cycloalkanes have the general formula


A) CnH2n4 B) CnH2n2 C) CnH2n D) CnH2n+2 E) CnH2n+4
Ans: C Category: Easy Section: 24.2

5. Unsaturated hydrocarbons
A) contain at least one double or triple carbon-carbon bond.
B) contain at least one element other than hydrogen and carbon.
C) contain the maximum number of hydrogens that can bond with the carbon atoms
present.
D) cannot form structural isomers.
E) cannot undergo addition reactions.
Ans: A Category: Easy Section: 24.2

6. Which of these molecules is unsaturated?


A) CH4 B) C2H6 C) C4H6 D) C5H12 E) C6H14
Ans: C Category: Medium Section: 24.2

7. Select the one molecule that is a saturated hydrocarbon.


A) C2H4 B) C4H8 C) C4H6 D) C4H10 E) C4H2
Ans: D Category: Medium Section: 24.2

8. The formula CH3CH2CH2CH=CH2 represents


A) an alkane. D) an alkyne.
B) a cycloalkane. E) an aromatic compound.
C) an alkene.
Ans: C Category: Easy Section: 24.2

Page 211
Chapter 24: Organic Chemistry

9. The formula CH3CCCH3 represents


A) an alkane. D) an alkyne.
B) a cycloalkane. E) an aromatic compound.
C) an alkene.
Ans: D Category: Easy Section: 24.2

10. Which one of these hydrocarbons does not have isomers?


A) C7H16 B) C6H14 C) C5H10 D) C4H8 E) C3H8
Ans: E Category: Medium Section: 24.2

11. How many structural isomers are there of C4H10?


A) 4 B) 6 C) 2 D) 8 E) 10
Ans: C Category: Medium Section: 24.2

12. A particular structural isomer of C6H14 is shown below.

Which of the following structures represents a different structural isomer of C6H14 than
the one shown above?

A) A B) B C) C D) D
Ans: C Category: Medium Section: 24.2

Page 212
Chapter 24: Organic Chemistry

13. Which of these pairs are geometric isomers?


A) CH3CH2OCH2CH3 and CH3CH2CH2CH2OH
B)

C)

D)

Ans: D Category: Medium Section: 24.2

14. The two molecules represented below are examples of

A) isomers D) carboxylic acids


B) isotopes E) unsaturated hydrocarbons
C) alcohols
Ans: A Category: Medium Section: 24.2

15. The two molecules represented below are examples of


CH3CH2OCH2CH3 CH3CH2CH2CH2OH
A) geometric isomers. D) stereoisomers.
B) structural isomers. E) None of these.
C) optical isomers.
Ans: B Category: Medium Section: 24.2

16. Select the one chiral molecule.


A) CH2Cl2 B) CHFClBr C) CH3F D) CHFCl2 E) CH4
Ans: B Category: Medium Section: 24.2

17. The molecule CH2ClCHClBr has how many chiral centers?


A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4
Ans: B Category: Medium Section: 24.2

Page 213
Chapter 24: Organic Chemistry

18. The molecule CHBr2CHCl2 has how many chiral centers?


A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4
Ans: A Category: Medium Section: 24.2

19. Which of these species is an aromatic compound?


A) C2H2 B) C6H12 C) C6H4Br2 D) C5H10 E) C2H4Br2
Ans: C Category: Medium Section: 24.3

20. The alkane with six carbon atoms is called


A) butane. B) hexane. C) heptane. D) butene. E) none of these.
Ans: B Category: Medium Section: 24.2

21. What is the name of the molecule CH3CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH3?


A) butane. B) hexane. C) heptane. D) octane E) nonane
Ans: D Category: Medium Section: 24.2

22. What is the name of the molecule CH3-(CH2)8-CH3?


A) hexane. B) heptane. C) octane D) nonane E) decane
Ans: E Category: Medium Section: 24.2

23. Which of these is the systematic name for the compound represented below?

A) 2-ethylbutane D) 3-methyl-1-hexene
B) 3-methylpentene E) 2-methylhexane
C) 3-methyl-1-pentene
Ans: C Category: Medium Section: 24.2

24. The systematic name for the compound represented below is

A) 4,5-diethylheptane D) 3-methyl-4-propylheptane
B) 3-propyl-4-ethylhexane E) 2-ethyl-4-propylhexane
C) 3-ethyl-4-propylhexane
Ans: D Category: Medium Section: 24.2

Page 214
Chapter 24: Organic Chemistry

25. Which of these is the systematic name for the compound represented below?

A) 2,3-dibromopentane D) 1,2-propane dibromide


B) 1,2-dibromopentane E) 1,2-dibromopropane
C) 2,3-dibromopropane
Ans: E Category: Medium Section: 24.2

26. Which option represents 1,6-hexanediamine?


A) HNCH2CH2CH2CH2CH2CH2NH
B) H2NCH2CH2CH2CH2CH2CH2NH2
C) H2NC(NH2)CH2CH2CH2CH2CH3
D) HNC(NH)CH2CH2CH2CH2CH3
E) H3N+CH2CH2CH2CH2CH2CH2NH3+
Ans: B Category: Medium Section: 24.2

27. Which option represents 1-butene?


A) CH3CH2CH2CH3 D) CH2=CHCH2CH2CH3
B) CHCCH2CH3 E) CH3CH=CHCH3
C) CH2=CHCH2CH3
Ans: C Category: Medium Section: 24.2

28. Which option represents dimethyl ether?


A) CH3CH2OH D) CH3OCH3
B) CH3OH E) CH3CH2OCH3
C) CH3COCH3
Ans: D Category: Medium Section: 24.4

Page 215
Chapter 24: Organic Chemistry

29. The correct structure for 2,3,3-trimethylpentane is


A)

B)

C)

D)

Ans: A Category: Medium Section: 24.2

30. The group of atoms that is responsible for the characteristic properties of a family of
organic compounds is called a/an
A) reaction center. D) enzyme.
B) functional group. E) polyatomic ion.
C) binding site.
Ans: B Category: Easy Section: 24.4

31. Which one of the following functional groups is found in alcohols.

A) A B) B C) C D) D E) E
Ans: A Category: Medium Section: 24.4

32. Which one of the following functional groups is found in carboxylic acids?

A) A B) B C) C D) D E) E
Ans: D Category: Medium Section: 24.4

Page 216
Chapter 24: Organic Chemistry

33. Which one of the following functional groups is found in ketones?

A) A B) B C) C D) D E) E
Ans: C Category: Medium Section: 24.4

34. Which one of these structures represents an ester functional group?

A) A B) B C) C D) D E) E
Ans: E Category: Medium Section: 24.4

35. Which one of these choices is the formula for an aldehyde?


A) CH3CHO B) CH3OCH3 C) CH3COCH3 D) CH3COOH E) HCCH
Ans: A Category: Medium Section: 24.4

36. Wood alcohol is the common name for


A) methanol. B) ethanol. C) propyl alcohol. D) ethylene. E) acetylene.
Ans: A Category: Medium Section: 24.4

37. The name for the compound with the formula CH3CH2CH2CH2OH is
A) propanol. B) propane. C) butanol. D) pentane. E) pentanol.
Ans: C Category: Medium Section: 24.4

38. Which type of organic compound does not contain a carbonyl group?
A) ethers B) carboxylic acids C) ketones D) aldehydes E) esters
Ans: A Category: Medium Section: 24.4

39. Which type of organic compound contains a hydroxyl functional group?


A) ester B) ether C) carboxylic acid D) aldehyde E) ketone
Ans: C Category: Medium Section: 24.4

40. Which type of organic compound does not contain a carbonyl?


A) carboxylic acid B) ketone C) aldehyde D) ester E) ether
Ans: E Category: Medium Section: 24.4

41. Acetylene, C2H2, the simplest alkyne, can be prepared from "inorganic" materials. Which
of these reactions is used to prepare acetylene in this way?
A) 2C + H2 C2H2 C) 2CO + 2H2O C2H2 + H2O2
B) C2H4 C2H2 + H2 D) CaC2 + 2H2O C2H2 + Ca(OH)2
Ans: D Category: Medium Section: 24.2

Page 217
Chapter 24: Organic Chemistry

42. The expected product from the addition of HCl to CH3CH2CH=CH2 is


A) CH3CH2CH=CHCl D) CH3CH2CH2CH2Cl
B) CH3CH2CCl=CH2 E) CH3CH2CHClCH3
C) CH3CHClCH=CH2
Ans: E Category: Medium Section: 24.2

43. Which is the product of the reaction of one mole of HCl with one mole of 1-butyne?
A) 1-chloro-1-butene C) 2-chloro-1-butene
B) 1-chloro-2-butene D) ethyl chloride + acetylene
Ans: C Category: Difficult Section: 24.2

44. The reaction of an alcohol and a carboxylic acid yields


A) a hydrocarbon. B) an ester. C) an ether. D) an aldehyde. E) a ketone.
Ans: B Category: Medium Section: 24.4

45. The reaction of ethylene and water yields


A) an aldehyde. D) an ether.
B) an ester. E) an organic acid.
C) an alcohol.
Ans: C Category: Medium Section: 24.4

46. Oxidation of the 2-propanol will produce a/an


A) aldehyde. B) amine. C) alkene. D) ketone. E) carboxylic acid.
Ans: D Category: Medium Section: 24.4

47. Esters are synthesized from two classes of organic compounds. Those two types of
compounds are
A) acids and bases. D) amines and alkenes.
B) amines and alcohols. E) alkenes and bases.
C) alcohols and acids.
Ans: C Category: Medium Section: 24.4

Page 218
Chapter 24: Organic Chemistry

48. Which choice gives the structures of the reaction products when the ester below is
hydrolyzed in acid solution?

A)

B)

C)

D)

Ans: B Category: Medium Section: 24.4

49. The reaction of Cl2 with CH4 to produce methyl chloride is an example of a/an
A) free radical reaction. D) ester hydrolysis.
B) addition reaction. E) polymerization.
C) reduction reaction.
Ans: A Category: Medium Section: 24.2

50. Which of these statements describes a condensation reaction?


A) addition of H2O to a double bond
B) linking an acid and an alcohol to make an ester and water
C) addition of H2 to an alkene
D) oxidation of ethanol to acetaldehyde
E) hydrolysis of an ester
Ans: B Category: Medium Section: 24.4

Page 219
Chapter 24: Organic Chemistry

51. Bromination of benzene (C6H6), an aromatic compound,


A) occurs by substitution rather than addition.
B) occurs by addition rather than substitution.
C) occurs more rapidly than bromination of a nonaromatic compound.
D) results in formation of 1,2,3,4,5,6-hexabromocyclohexane.
E) occurs in the absence of a catalyst.
Ans: A Category: Medium Section: 24.3

52. Amines are


A) organic bases that react with water to produce ammonia.
B) organic acids that react with water to produce ammonia.
C) organic bases that react with acids to form ammonium salts.
D) organic acids that react with bases to form ammonium salts.
E) None of the above.
Ans: C Category: Medium Section: 24.4

53. Which of these reactions leads to a change in the hybridization of one or more carbon
atoms?
A) free radical halogenation of an alkane
B) hydrolysis of an ester to yield an acid and an alcohol
C) substitution of an aromatic ring using a halogen
D) oxidation of an alcohol to yield a carboxylic acid
E) neutralization of an amine using a strong mineral acid
Ans: D Category: Difficult Section: 24.4

54. Water and ethylene are combined at high temperature and pressures in the presence of
sulfuric acid to produce ethanol according to the following reaction:
CH2=CH2(g) + H2O(g) CH3CH2OH(g)

What is the hybridization of the bolded carbon atoms in the reactants and products,
respectively?
A) sp3, sp2 B) sp2, sp3 C) sp, sp2 D) sp3, sp E) sp2, sp2
Ans: B Category: Medium Section: 24.4

55. Which functional group, when present in a compound that is allowed to stand in air,
poses a danger of slowly yielding explosive peroxides?
A) ether D) ketone
B) alcohol E) unsaturated hydrocarbon
C) carboxylic acid
Ans: A Category: Medium Section: 24.4

Page 220
Chapter 24: Organic Chemistry

56. A compound with the formula C6H12 may or may not be a saturated hydrocarbon.
Explain.
Ans: It could either be an unsaturated alkene like 1-hexene, or a saturated cycloalkane
like cyclohexane.
Category: Medium Section: 24.2

57. Which of the following compounds are isomers of each other?


I. pentane
II. 2-methylbutane
III. 2,3-dimethylbutane
IV. 2,2-dimethylpropane
V. 1-hexene
Ans: I, II, and IV
Category: Difficult Section: 24.2

58. Write the formula for the alcohol and the carboxylic acid from which the following ester
may be synthesized.

Ans: CH3(CH2)14COOH and CH3(CH2)9OH


Category: Medium Section: 24.4

59. Write the formula for the alcohol and the carboxylic acid from which the following ester
may be synthesized.

Ans: CH3COOH and CH3CH2OH


Category: Medium Section: 24.4

Page 221
Chapter 24: Organic Chemistry

60. Write the formula for the alcohol and the carboxylic acid from which the following ester
may be synthesized.

Ans:

Category: Medium Section: 24.4

61. Name the following compound:

Ans: 2,2-dimethylbutane
Category: Medium Section: 24.2

62. Name the following compound:

Ans: 2,3-dimethylbutane
Category: Medium Section: 24.2

63. The systematic name for the hydrocarbon with the following structural formula is 1-
ethyl-2-methylbutane.

Ans: False Category: Medium Section: 24.2

Page 222
Chapter 24: Organic Chemistry

64. The systematic name for the compound with the following structural formula is 4,5-
dimethyl-2-hexene.

Ans: True Category: Medium Section: 24.2

65. The oxidation product of 1-propanol when using Cr2O72 as the oxidizing agent is
acetone.
Ans: False Category: Difficult Section: 24.4

66. The reaction of hydrogen chloride gas with propene will yield 1-chloropropane as the
main product.
Ans: False Category: Difficult Section: 24.2

67. The molecule shown below is chiral, i.e. not superimposable on its mirror image.

Ans: True Category: Medium Section: 24.2

Page 223