Вы находитесь на странице: 1из 24

Science Weekly Exam Material

Level K Grade 9
Week: 5 From: May 07 Till May 11, 2017

Exam Timetable:

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday

AMS HW

Questions in bold are Grid Questions


Questions in italic are Poorly Answered Questions in past exam(s).

AMS Material: 19929


Sample Questions Exam

1. Recall all the warnings and hazard labels.

2. Recall all the warnings and hazard labels.

3. Recall all the warnings and hazard labels.

Page 1 of 24
Science Weekly Exam Material
4. Recall all the warnings and hazard labels.

5. Recall all the warnings and hazard labels.

6. Recognize the use of each of the following apparatus: evaporating dish , burette , pipette, and
the beaker.

7. Recognize the uses of each of the following apparatus: evaporating dish , burette , pipette, and
the beaker.

8. Recognize the use of each of the following apparatus: a pipette, a wire gauze,an evaporating
dish and test tube holders.

9. Recognize the use of each of the following apparatus: a pipette, a burette, a measuring cylinder
and test tube holders.

10. Draw and label three different apparatus often used in a laboratory.

11. Recognise the use of each of the following apparatus: a pipette, a burette, an evaporating dish
and test tube holders.

Page 2 of 24
Science Weekly Exam Material
12. Draw and label three different apparatus often used in a laboratory.

13. Draw and label three different apparatus often used in a laboratory.

14. Why should your burner not have an entirely blue flame?
(Indicate which of the following is FALSE)
a) A red flame is more easily seen than a faint blue flame.
b) A blue flame is more likely to go off.
c) A red flame is hotter than a blue flame.

15. Define the process of crystallization.

16. What units of volume are used in a chemistry lab?

17. On what factor(s) does the melting point of solids depends?

18. What are the different states of matter?

19. What are the different states of matter?

Page 3 of 24
Science Weekly Exam Material

20. What are the different states of matter?

21. What are the characteristics of a solid? Give an example of matter in the solid state.

22. What are the different states of matter?

23. Given a sample of a pure waxy solid. Which of the following is not a physical constant?
a) The melting point of this solid.
b) Its freezing point.
c) Its dencity.
d) Its mass.

24. What can you say about the certainty of scientific statements? What makes you say that?

25. What can you say about the certainty of scientific statements? What makes you say that?

26. What can you say about the certainty of scientific statements? What makes you say that?

27. Which of the following is not a safety rule?

Page 4 of 24
Science Weekly Exam Material
a) Make sure that the funnel of the burner is always placed on the muzzle.
b) Do not open the gas tap before you place the lighted match near the muzzle or
the burner.
c) Never leave the Bunsen burner with a blue flame when not in use.

28. How much a test tube should be filled when heating it?

29. When heating a beaker or an evaporating dish, which of the following rules is/are
fundamental?
a) Make sure that the beaker or dish is at least half full with liquid.
b) Use gloves to put the beaker or dish on the wire gauze and tripod before
lighting the Bunsen burner.
c) Use tongs and never your hands to transfer the hot evaporating dish to a steam
bath.

30. Define the process of crystallization.

31. It is required to measure 45 cm3 of water as accurately as possible, using a measuring


cylinder. What measuring cylinder would be most suitable? (10 ml, 25 ml, 50 ml, 100 ml, 250
ml)

Page 5 of 24
Science Weekly Exam Material
32. What is filtration? When is it used?

33. Which of the following pieces of equipment is (are) needed to filter a solution?
a) Filter paper.
b) Funnel.
c) Tongs.
d) Beaker.

34. Which of the following pipette capacities do exist?


a) 15 cm3
b) 25 cm3
c) 30 cm3
d) 50 cm3

35. Under what conditions may a pipette be used to measure a certain amount of liquid?

36. To measure a volume of 21.0 ml with an uncertainty of 0.1 ml or less, which of the
following instruments would be most suitable?
a) Pipette.
b) Burette.

Page 6 of 24
Science Weekly Exam Material
c) Cylinder.

37. What is the volume of the commonest burette? How is it graduated? To the nearest what
volume should it be read? It gives out volumes with what uncertainty?

38. What is the volume of one drop of liquid coming out of a burette, a pipette or a dropper?

39. Compare the order of accuracy in different apparatus: pipette, beaker, measuring cylinder,
burette.

40. How can we define an experiment?

41. In the words of your book, what is a generalization?

Page 7 of 24
Science Weekly Exam Material
HW Material: SKH38C
Sample Questions Exam

1. A substance changes from the solid to the liquid state at a definite temperature by a process
called:
Reference:
Level L Chemistry, Chapter 1, section 2.3.1, Basic Question 3

Solution:
Melting

2. A substance changes from the liquid to the gaseous state at a definite temperature. What
process does it undergo?

Reference:
Chemistry Level L, Chapter 2, section 2.3.1, Basic question 3.

Solution:
Evaporation

3. A substance changes from the liquid to the solid state at a definite temperature.

Reference:
Chemistry Level L, Chapter 2, section 2.3.1, Basic question 3

Page 8 of 24
Science Weekly Exam Material

Solution:
Freezing or solidification

4. The energy given out per unit time is called [power].

5. The unit of power is a watt, symbol W, which is a [J/s].

6. An electric iron delivers a power 1,600 W at 240V. When operating, it releases as heat [1,600]
joules of energy per second.

7. Since W = QV, dividing both sides of the equation by the time t gives the power generated in a
part of a circuit to be P = [IV].

8. When an electric iron of power 1,800 W at 240V is operated, the current that passes in it is I =
[7.50 A].

9. Reference: Level L Chemistry Chapter 1: Laboratory Skills and Techniques, List All, Basic
Question 2, Section 1.2.3.
Question: What are the rules that should be followed when using a Bunsen Burner?
Solution:
Rules which should be followed when using a Bunsen burner:

Page 9 of 24
Science Weekly Exam Material
1. Place the Bunsen burner on a porcelain tile to protect the surface of the bench.
2. Make sure that the Bunsen burner is attached to a gas tap.
3. Make sure that the air hole of the burner is closed.
4. Hold a lighted match or splint to the muzzle of the burner and slowly open the gas
tap until the gas ignites. This will produce a very sooty, yellow flame .Keep your face and
hair away from the burner.
5. Slightly open the air hole until the flame is blue at the bottom and slightly yellow at
the top.
6. If a very hot flame is required, fully open the air hole and the gas tap. Be very
careful with this type of flame and never leave the Bunsen burner with a blue flame when
not in use.

10. Reference: Level L Chemistry Chapter 1: Laboratory Skills and Techniques, List All, Basic
Question 3, Section 1.2.4.
Question: What are the rules that should be followed when heating a test tube?
Solution:
Rules that should be followed when heating a test-tube:
1. Never have the test-tube more than half filled with liquid.
2. Always use test-tube holder and never tongs or your hands.
3. Dont hold the test-tube upright in the flame, instead have it inclined at an angle. An
upright tube is more likely to spit the liquid out when it starts to boil.
4. Keep the test-tube moving as it is being heated, by moving your wrist from side to
side, to prevent bumping due to overheating.
5. Remove the tube temporarily out of the flame when the liquid starts to boil
vigorously or reduce the flame, so the liquid will not spill out.

11. Question: What are the rules that should be followed when heating a test tube?

Page 10 of 24
Science Weekly Exam Material

Reference: chemistry level L , chapter 1 , section 1.2.4, Basic question 3

Solution:
Rules that should be followed when heating a test-tube:
1. Never have the test-tube more than half filled with liquid.
2. Always use test-tube holder and never tongs or your hands.
3. Dont hold the test-tube upright in the flame, instead have it inclined at an angle. An
upright tube is more likely to spit the liquid out when it starts to boil.
4. Keep the test-tube moving as it is being heated, by moving your wrist from side to
side, to prevent bumping due to overheating.
5. Remove the tube temporarily out of the flame when the liquid starts to boil
vigorously or reduce the flame, so the liquid will not spill out.

12. Question: How do you read the volume of a liquid in a measuring cylinder?

Reference: Level L Chemistry Chapter 1: Laboratory Skills and Techniques, Basic Question 5,
Section 1.2.8.

Solution:

To read the volume of a liquid in a measuring cylinder

a) Stand the cylinder on the bench; dont hold it in your hand.


b) Bend down so that your eye is at the same level as the surface of the liquid.

Page 11 of 24
Science Weekly Exam Material
c) Measure to the bottom of the curved surface, meniscus, of the liquid.

13. Question:
Explain the steps involved in filling a pipette.

Reference: Chemistry Level L, Chapter 1.2.11, Basic Question 7

Solution:
To fill a pipette, the following steps are followed:
1) Attach the filer to the pipette.
2) Squeeze valve A (for air out) (valve 1) and at the same time squeeze the bulb of the
filler. This drives the air out of the filler.
3) Place the pipette in the liquid to be used.
4) Squeeze valve S (for suck) (valve 2) and the liquid is sucked into the pipette. Continue
until the liquid is a few centimeters above the calibration mark.
5) Move your eye to the same level as the calibration mark and carefully squeeze valve E
(for empty) (valve 3) to empty some liquid until the bottom of the liquid meniscus just
touches the calibration mark.
6) Remove the filler from the pipette and allow the liquid to run out into a clean beaker
or flask.
7) After the liquid has run out, touch the bottom of the pipette against the side of the
beaker or flask. A little liquid should still be left in the tip of the pipette. Do not blow
out this liquid into the beaker or flask as the measurement requires this liquid to be
left over.

14. Question:
How many drops is 1.0ml of liquid?

Reference: Chemistry Level L, Chapter 1, section 1.2.12, Basic question 8

Page 12 of 24
Science Weekly Exam Material
Solution:
1 drop has a volume of 0.05 ml

? drops have a volume of 1.0 ml ?= = 20 drops

15. Question:
How many drops is 1.0ml of liquid?

Reference: Chemistry Level L, Chapter 1, section 1.2.12, Basic question 8

Solution:
1 drop has a volume of 0.05 ml

? drops have a volume of 1.0 ml ?= = 20 drops

16. Question:
A test tube has 15.0 ml of a liquid. If 30 drops of the liquid are added, what is the final volume?

Reference: chemistry level L, chapter 1, section 1.2.12, Basic question 8

Solution:
Initial Volume of liquid = 15.0 ml
Added Volume of liquid = Volume of one drop x Number of drops = 0.05 ml x 30 drops = 1.5 ml
Final Volume of liquid = Initial Volume + Added Volume = 15.0 ml + 1.5 ml = 16.5 ml

Page 13 of 24
Science Weekly Exam Material

17. Question:
Explain the steps involved in filling a burette.

Reference: Chemistry Level L, Chapter 1, section 1.2.12, Basic question 9

Solution:
To fill a burette, the following steps are followed:
1. Place the burette in a burette stand and insert a filter funnel in its mouth.

2. Place some of the liquid to be measured into the burette.

3. Let out some liquid until no air is left in the section of the burette between the valve
and the tip.

4. Pour in the liquid from a beaker until the liquid is close to the 0.0 mark.

5. Remove the funnel. If you have filled the burette over the zero mark, open the valve to
allow some liquid to run out, until the bottom of the liquid, meniscus, is tangent to the
0.0 mark. The burette is now ready to be used.

18. Question:
The following is the warming behavior for 1.00 g of pure substance X.

Page 14 of 24
Science Weekly Exam Material

What is the melting point of substance X?

Reference: Chemistry Level L, Chapter 2.2.2, Basic Question 2

Solution:
32 oC

19. Question:
The following graph (thin curve) represents the warming behavior for 1.00 g of pure substance
X.

Page 15 of 24
Science Weekly Exam Material

When does the compound start melting?

Reference: Chemistry Level L, Chapter 2.2.2, Basic Question 2

Solution:
The solid starts melting after 10 minutes of heating.

20. Question:
The following is the warming behavior for 1.00 g of pure substance X.

Page 16 of 24
Science Weekly Exam Material

How long does the melting process take?

Reference: Chemistry Level L, Chapter 2.2.2, Basic Question 2

Solution:
the melting process takes: 65 10 = 55 minutes

21. Question:
The following curve (thin curve) represents the warming behavior for 1.00 g of pure substance
X.

Page 17 of 24
Science Weekly Exam Material

Knowing that substance X is in the solid state at 20 oC, in which state(s) does pure substance X
exist between?
i) A and B:
ii) B and C:
iii) C and D:

Reference: Chemistry Level L, Chapter 2.2.2, Basic Question 2

Solution:

i) solid
ii) solid and liquid
iii) liquid

Page 18 of 24
Science Weekly Exam Material
22. The following graph shows two curves representing the warming behaviour of two different
samples of the same pure substance X.
One curve corresponds to a mass of 1.0 g of substance X, and the second curve corresponds to a
mass of 2.0 g.

Which of the two curves, the thin one or the bold one, represents the behaviour of the sample of
2.0g?

Reference: Chemistry Level L, Chapter 2.2.2, Question 4.

Solution:
The bold curve represents the warming behavior of 2.0 g of substance X.

23. Question:
1.00 g of liquid naphthalene at 95C was cooled to 30C, as represented in the cooling curve
below.

Page 19 of 24
Science Weekly Exam Material

What is the freezing point of naphthalene?

Reference: Chemistry Level L, Chapter 2.2.2, Basic Question 2

Solution:
62 oC

24. Question:
1.00 g of liquid naphthalene at 95C was cooled to 30C, as represented in the cooling curve
below.

Page 20 of 24
Science Weekly Exam Material

When does the naphthalene start freezing?

Reference: Chemistry Level L, Chapter 2.2.2, Basic Question 2

Solution:
Naphthalene starts freezing after 2 minutes of cooling.

25. Question:
1.00 g of liquid naphthalene at 95C was cooled to 30C, as represented in the cooling curve
below.

Page 21 of 24
Science Weekly Exam Material

How long does the freezing process take?

Reference: Chemistry Level L, Chapter 2.2.2, Basic Question 2

Solution:
The freezing process takes: 5 2 = 3 minutes

26. Question:
1.00 g of liquid naphthalene at 95C was cooled to 30C, as represented in the cooling curve
below.

Page 22 of 24
Science Weekly Exam Material

In which state(s) does pure liquid naphthalene exist at:


i) Section A:
ii) Section C:
iii) Section D:

Reference: Chemistry Level L, Chapter 2.2.2, Basic Question 2

Solution:
i) liquid
ii) liquid and solid
iii) solid

27. Question:
1.00 g of liquid naphthalene at 95C was cooled to 30C, as represented in the cooling curve
below.

Page 23 of 24
Science Weekly Exam Material

Describe in writing how would the graph look like if 2.00 g of liquid naphthalene was cooled.

Reference: Chemistry Level L, Chapter 2.2.2, Basic Question 2

Solution:
the decreasing curve starts at 80 oC and around 4 minutes it reaches 60 oC and follows a constant
temperature till around 7 or 8 minutes, then the curve drops till it reaches lower temperatures.

Page 24 of 24

Похожие интересы