Вы находитесь на странице: 1из 15

Synonyms for Gat General

Synonyms for GAT General (NTS Test):

GAT Synonyms

Word Synonym Meaning

Abberration Anomaly Irregularity, deviation

Charlatan Quack Fraud

Indolent Laziness Indolent means "Laziness"

Redundant Unnecssary Redundant means "Unnecssary"

Entice Attract Entice means "Attract".

Abrogate Revoke Cancel, aboloish

Occlude obstruct block, close

Asperity Rudeness Rough behaviour

Antonyms for GAT General (NTS Test):

GAT Antonyms

Word Antonym Meaning

Friend Foe Foe means enemy.

Diffident Confident Diffident means shyness

Enervate Energize Enervate means "to weaken"

Euphony Cacophony Euphony means pleasant sound, and Cacophony means noise

Prolix Pithy Prolix means wordy, and pithy means "to the point"

Enmity Friendship Enmity means "being an enemy"


Foment Quash Foment means "to incite", and Quash means "to suppress".

Abet Hinder Abet means "to assist", and Hinder means "to deter".

Undermine means "to weaken", and Bolster means "make


Undermine Bolster
stronger".

Scad Dearth Scad means "large amount", and Dearth means "Shortage".

Quixotic Pragmatic Quixotic means "Idealistic", and Pragmatic means "Practical".

All Types of GAT Analogies:

What are Analogies?


In Analogy Questions, candidates are required to recognize the same relation between the pair
of words (in given options) to the given pair of words (in capital letters).
For Example:
1. CONSENSUS : AGREEMENT
A. conundrum : obvious
B. ameliorate : improve
C. education : improvement
D. affect : effect
Consensus means agreement. So the relation between them is "same meaning (synonym)".
Similarly, the relation between ameliorate and improve is also "same meaning (synonym)".
Since, ameliorate means improve. Hence, (B) is an analogy to given pair of words (in capital
letters).

Analogies: Synonyms

Synonyms Definition / Meaning

RATIOCINATE :
Ratiocinate means Think (Relation between them is "synonyms"
THINK

DISAVOW : DENY Disavow means Deny

ENIGMA : MYSTERY Enigma means Mystery

HAPLESS : UNLUCKY Hapless means Unlucky


MAGNIFICENT :
Magnificent means grandiose
GRANDIOSE

CONSENSUS :
Consensus means agreement
AGREEMENT

AMELIORATE :
Ameliorate means improve
IMPROVE

Analogies: Antonyms
Antonyms Definition / Meaning
Odium means Hate, and Infatuation means
ODIUM : INFATUATION
Love (Both are antonym)
Feeble means weak. Feeble and Strong are
FEEBLE : STRONG
antonym
GENIAL : UNFRIENDLY Genial means Friendly
Inchoate means Beginner, and Mature means
INCHOATE : MATURE
Experienced
SPURIOUS : AUTHENTIC Spurious means Fake
Analogies: Degree of Intensity
Degree of Intensity Definition / Meaning
LUKEWARM : BOILING Lukewarm is less extreme than boiling
Fond (Liking something) is less extreme than
FOND : DOTING
Doting (extremely fond of someting)
Flurry (shower) is less extreme than blizzard
FLURRY : BLIZZARD
(snowstorm/ice storm)
Grasping (greedy) is less extreme than Rapacious
GRASPING : RAPACIOUS
(extremely greedy)
Glint (small flashes of light) is less extreme than
GLINT : LIGHT
Light
Whiff (smelled briefly) is less extreme than Scent
WHIFF : SCENT
(smell)
Amusing (funny) is less extreme than Uproarious
AMUSING : UPROARIOUS
(very funny)
Disagreeable is less extreme than Repugnant
DISAGREEABLE : REPUGNANT
(extremely disagreeable)
SELF-RESPECTING : Self-respecting is less extreme than Vainglorious
VAINGLORIOUS (excessively proud)
Careful is less extreme than Punctilious
CAREFUL : PUNCTILIOUS
(excessively careful/attentive)
Analogies: Worker and Tool
Worker : Tool Definition / Meaning

PAINTER : BRUSH A painter uses a brush

REAPER : SICKLE A reaper uses a sickle to cut the grain

A carpenter uses a vise to hold the object being work


CARPENTER : VISE
on

CARPENTER : SAW A carpenter also uses a saw to cut wood

SURGEON : SCALPEL A sugeon uses a scalpel for surgery/dissection

Analogies: Part to Whole


Definition /
Part : Whole
Meaning

Minute is part of
MINUTE : HOUR
Hour

BARK : TREE Bark is part of Tree

Island is part of
ISLAND : ARCHIPELAGO
Archipelago

Stories is part of
STORIES : BUILDING
Building

Shard is part of
SHARD : POTTERY
Pottery

Canto is part of
CANTO : POEM
Poem

Analogies: Definition
Word : Definition Definition / Meaning
A Competitor is a person who Vies
COMPETITOR : VIES
(competes)

A Mutineer is a person who Revolts


MUTINEER : REVOLTS
(rebels)

Pulverize is to convert to Dust


PULVERIZE : DUST
(powder)

VAPORIZE : MIST Vaporize is to convert to Mist (vapor)

Analogies: Defining Characteristic


Word : Characteristic Definition / Meaning

COW : HERBIVOROUS A Cow is defined as Herbivorous

TIGER : CARNIVOROUS A Tiger is defined as Carnivorous

ENTOMOLOGIST : INSECTS An Entomologist is a person who studies Insects

APIARY : BEE An Apiary is a home for Bees.

MUFFLER : NECK Muffler is worn around the Neck

SASH : WAIST Sash (belt) is worn around the Waist

LENGTH : METER Length is measure in Meter.

ENERGY : JOULE Energy is measure in Joule.

COLLEAGUES : PROFESSION Colleagues share a common Profession

KINSFOLK : FAMILY Kinsfolk (relatives) share a common Family

A luminary (prominent) person is by definition Illustrious


LUMINARY : ILLUSTRIOUS
(renouned, famous)

ZEALOT : INTENSE A Zealot (fanatic) person is by definition Intense (violent)

SCOTCH : RUMOR Scotch (to put an end) a Rumor is to suppress it

QUASH : RIOT Quash (to put an end) a Riot is to suppress it


DOGGEREL : POET Doggerel is badly written poetry by a Poet

POTBOILER : NOVELIST Potboiler is badly written novel/book by a Novelist

Antonyms for GAT General (NTS Test):

GAT Antonyms

Word Antonym Meaning

Friend Foe Foe means enemy.

Diffident Confident Diffident means shyness

Enervate Energize Enervate means "to weaken"

Euphony Cacophony Euphony means pleasant sound, and Cacophony means noise

Prolix Pithy Prolix means wordy, and pithy means "to the point"

Enmity Friendship Enmity means "being an enemy"

Foment Quash Foment means "to incite", and Quash means "to suppress".

Abet Hinder Abet means "to assist", and Hinder means "to deter".

Undermine means "to weaken", and Bolster means "make


Undermine Bolster
stronger".

Scad Dearth Scad means "large amount", and Dearth means "Shortage".

Quixotic Pragmatic Quixotic means "Idealistic", and Pragmatic means "Practical".

GAT General Word Choice Sample Questions:

1. It is expected that the assembly will _________ these treaties.


A. force
B. ratify
C. notify
D. signify
E. check
2. Oil is mostly _________ by trucks in Pakistan.
A. transfer
B. transmit
C. transport
D. travel
E. deliver

3. Bus _________ are going to increase.


A. fees
B. rates
C. bills
D. credits
E. fares

4. Pakistani __________ met his counterpart in London.


A. console
B. counsel
C. councel
D. consul
E. council

5. Children like to watch science __________ movies.


A. fiction
B. faction
C. fraction
D. fallacy
E. friction

6. His believe that he could do this, is his __________.


A. allusion
B. illusion
C. delusion
D. depict
E. addict

7. You are wearing an army's uniform, but the __________ is missing.


A. epic
B. epoch
C. epithet
D. epicure
E. epaulet

8. University professors visit the website www.sheir.org and ___________ the data
against level of tests.
A. inform
B. appraise
C. apprise
D. amended
E. commended

9. We did not have __________ questions for the lecturer.


A. none
B. any
C. some
D. no
E. more

10. Octopuses have not only large brains __________ also a well-developed nervous
system.
A. but
B. and
C. are
D. and have
E. or

11. The manager __________ everyone go home an hour early on Friday afternoon.
A. allowed
B. let
C. permitted
D. got
E. asked

12. He came in Karachi __________ August 14, 2010.


A. in
B. on
C. for
D. from
E. with

13. Bilal is not receiving the call. He is __________ at work.


A. already
B. still
C. yet
D. looking
E. no longer

14. Bilal is getting __________ the car.


A. out of
B. out
C. out from
D. out through
E. outside

15. Saad is travelling __________ the school.


A. to
B. towards
C. off
D. through
E. None of these
16. They went __________ the rain.
A. despite
B. in spite
C. under
D. avoiding
E. and enjoy

17. I was surprised by the large __________ people who came.


A. number of
B. amount of
C. sum of
D. total of
E. some of

18. We cannot predict whether he will go on a picnic or not. He is so __________ .


A. deletirious
B. offensive
C. feckless
D. capricious

19. We cannot say anything about law and order situation in this city, because the city
is highly __________ .
A. unpredictable
B. volatile
C. dangerous
D. baleful

20. He is __________ fame and money. He pursue research just as an amateur scientist.
A. indifferent to
B. enamoured of
C. running for
D. struggling for
ANSWERS

1. B
2. C
3. E
4. D
5. A
6. B
7. E
8. B
9. B
10. A
11. B
12. B
13. B
14. B
15. B
16. A
17. A
18. D
19. B
20. A

GAT Sentence Completion Sample Questions:

The board was amazed to see such an outstanding research by a mere __________ .

doctorate student

doctor

scientist

businessman

amateur

In the Middle Ages, returning prisoners in exchange for money became common instead
of putting to death. Though the act was humane, the primary reasons behind it were
__________ rather than __________ .

humanitarian, economic
economic, humanitarian

customs, humanitarian

customs, economic

customs, promise

The principal asked teachers to discover and __________ each student's __________
talents.

suppress, unrecognized

develop, intrinsic

redirect, specious

belittle, dormant

justify, gratuitous

Instead of a long line, I have managed to __________ the tickets.

obtain

recognize

protect

procure

publish

The accountant's __________ of the account was discovered by the auditor.

posting

trial balance
embezzlement

casting

audit

ANSWERS

1. E
2. B
3. B
4. D
5. C

GAT General Summary Completion Sample Questions:

Polls can be used in different ways. Candidates for public office use them to
(1)__________ their chances of winning and help them decide whether to run. Once this
decision is made, polls provide information that helps candidates (2)__________ limited
campaign resources to those groups in the population that support them or might be
(3)__________ to do so. Candidates also use polls to help determine which issues they
need to (4)__________ and which they should ignore. Candidates will sometimes
commission private polls and leak favorable results to the press to try to (5)__________
opinion.

1.
A. access
B. excess
C. assess
D. information
E. know

2.
A. direct
B. use
C. think
D. advance
E. get
3.
A. made
B. obtained
C. moved
D. rectified
E. persuaded

4.
A. embezzled
B. emphasize
C. eminent
D. egoist
E. None of these

5.
A. patronage
B. extrapolate
C. alienate
D. manipulate
E. enervate

ANSWERS

1. C
2. A
3. E
4. B
5. D
6. GAT Verbal
7. GAT Verbal (English) Section of NTS Test
8. A: Vocabulary
9. Topics
A1: Prefixes, Suffixes
A2: Analogies
A3: Antonyms
A4: Conceptual

10. B: Grammar
11. Topics
B1: Tenses and Aspects
B2: Parts of Speech (Conjunctions, Nouns, Pronouns, Verb, Adverb, Adjectives, Articles,
Prepositions)
B3: Conditionals
B4: Functions
12.

13. C: Comprehension
14. Topics
C1: Inferencing
C2: Linking Devices
C3: Main Idea
C4: Title
C5: Topic Sentences
C6: Type of Passage (Narrative, Descriptive, Expository, Scientific, Entertaining, Didactic,
Rhetorical)

Оценить