Вы находитесь на странице: 1из 8

For more materials visit www.educationobserver.

com/forum

CLASS

SAMPLE PAPER
2014-15
1
The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes.
There are 3 sections: 10 questions in section I, 20 in section II and 5
in section III.
SYLLABUS
Section I (Logical Reasoning) : Spatial Understanding, Grouping,
Measuring Units, Analogy, Geometrical Shapes, Patterns, Odd One Out,
Ranking Test.
NATIONAL SCIENCE OLYMPIAD
Section II (Science) : Plants, Animals, Human Beings and Their Needs,
Good Habits and Safety Rules, Air and Water, Weather and the Sky.
Section III (Achievers Section) : Syllabus as per Section II.

The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There
are 4 sections: 10 questions in section I, 10 in section II, 10 in
section III and 5 in section IV.
Section I : Logical Reasoning
Section II : Mathematical Reasoning
Section III : Everyday Mathematics
INTERNATIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD Section IV : Achievers Section (Syllabus as per Section II)
SYLLABUS
Numerals, Number Name and Number Sense (2 digit numbers), Addition,
Subtraction, Length, Weight, Time, Money, Geometrical Skills, Patterns, Odd
One Out, Series Completion, Analogy, Ranking Test, Spatial Understanding,
Problems Based on Figures.

The actual test paper consists of 35 questions. Time allowed : 60 minutes.


There are 4 sections:
Section I : Word and Structure Knowledge
Section II : Reading
Section III : Spoken and Written Expression
INTERNATIONAL ENGLISH OLYMPIAD Section IV : Achievers Section (Syllabus as per Sections I, II and III)
SYLLABUS
Jumbled Words, Words and Their Meanings, Words and Their Opposites, Identify
IN ASSOCIATION WITH the Word From the Picture, Making a Word, Feminine and Masculine, One
and Many, Word Pairs, Odd One Out, Animals and Their Babies, Nouns,
Verbs, Articles.
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

NationalScienceOlympiad
LOGICALREASONING
1. Choosethecorrectoptiontoreplacethe?inthegivenfigureseries.

6 5 ? 3 2

(A) 1 (B) 3 (C) 4 (D) 5

2. Whichitemistheheaviest?

(A) (B ) (C) (D)

3. Whichtoyisthelightest?

(A) (B) (C) (D) Noneofthese

4. Whichofthefollowingisthecorrectorderfromthetallesttotheshortest?

(A) Sohan,Ella,Mona,Sona

(B) Sona,Sohan,Ella,Mona

(C) Ella,Mona,Sona,Sohan

(D) Mona,Sona,Sohan,Ella
Ella Mona Sona Sohan

5. WhichpartwillcompletetheFig.(X)?

(Fig.X)
?

(A) (B) (C) (D)

2
Class 1
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

SCIENCE
6. Lookatthepictureandcompletethefollowingsentence.

Alwayscrosstheroadat__________crossing.
(A) Horse (B) Zebra (C) Footpath (D) Traffic
7. Whichofthefollowingmatchesiscorrect?
(A) StopGreenlight (B) WaitYellowlight (C) GoRedlight (D) Allofthese

8. aretheseedsof_______

(A) Wheat (B) Rice (C) Rajma (D) Corn

9. Iamgreenandsmall.Icanmakeyoucry.Iama
(A) Pea (B) Chilli (C) Ladyfinger (D) Spinach

10. Unscramblethewordsgivenbelowtogetthenameofthehomeofthe
animalshowninthefigure.
ATSLBE
(A) Ebstla (B) Tebsla
(C) Stable (D) Belsta

11. Selectthecorrectmatch.

(A) livesinwater (B) cannotfly

(C) haseightlegs (D) isthelargestlivinganimal

12. Whichpartofourbodyhelpsustohearabell?
(A) Eye (B) Nose (C) Ear (D) Tongue

13. Thepictureshowsthatourhousekeepsussafefrom

(A) TheheatoftheSun
(B) Rain
(C) Cold

(D) Strongwinds

3
Class 1
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

14. Whichofthefollowingstatementsis INCORRECT?


(A) Wecannotfeelairbutwecanseeit. (B) Movingairiscalledwind.
(C) Airtakesupspace. (D) Allofthese

15. Choosethecorrectsequenceofwordstocompletetheparagraphgivenbelow.
Summerdaysare_________whilewinterdaysare__________.Astrongwindblowson_________.
Monsoondaysare____________.
(A) Cold,hot,awindyday,rainy (B) Rainy,cold,ahotday,windy
(C) Hot,cold,awindyday,rainy (D) Windy,hot,arainyday,cold

InternationalMathematicsOlympiad
LOGICALREASONING

1. Latika,MonikaandSonikaaresittinginarow.LatikaissittingbetweenMonikaandSonika.Whichofthe
followingisthecorrectorder?

(A) Latika Sonika Monika (B) Latika Monika Sonika

(C) Sonika Latika Monika (D) Sonika Monika Latika

2. Theshapeof islookinglikea_________.

(A) Cone (B) Cylinder (C) Sphere (D) Cube

3. Whichfigureisinthecentre?

(A) (B)

(C) (D)

4. Whichofthefollowingobjectscanholdmaximumamountofwater?

(A) (B) (C) (D)

MATHEMATICAL REASONING
5. Whichofthefollowingshowsacorrectdescendingorder?
10 10 15 20
12 9 16 19
(A) 13 (B) 8 (C) 17 (D) 17
15 7 18 25

4
Class 1
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

6. The canjumptwostepsatatime.Ifitisat5th step,wherewillitbeafter2jumps?

(A)
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

(B)
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

(C) (D)
0 1 2 3 4 5 6 7 8 0 1 2 3 4 5 6 7

7. Fourfriendsarecelebratingtheirbirthdays.Thecandlesoncakeshowtheirages.Whoistheeldest?

(A) (B) (C) (D)

Ankit Parul Ruchi Anu

8. Sonaliboughtthefollowingitems.

R
` 10 ERASE ` 2 `5

Howmuchmoneydidshespend?
(A) `27 (B) `15 (C) `12 (D) `17

9. Addmeto4andsubtractmefrom12.Theanswerissame.WhoamI?
(A) 14 (B) 10 (C) 6 (D) 4

10. Lookatthepicturegivenbelow.

Whichofthefollowingnumbersentencesrepresentsabovepicture?
(A) 2+2+2 (B) 2+2+4+4 (C) 2+2 (D) 2+2+2+2

11.

Whatisthetotalvalueofabovecoins?
(A) `5 (B) `2 (C) `10 (D) `20

EVERYDAY MATHEMATICS

12. Giventwobasketsshowsthenumberofapples.

BasketX BasketY

5
Class 1
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

Whichofthefollowingstatementsiscorrect?
(A) BasketXhastwo more applesthanBasketY.
(B) BasketYhas more applesthanBasketX.
(C) BothBasketsXandYhave equal apples.
(D) BasketYhasoneappleless thanBasketX.

13. Achocolatecosts` 25.Jiahhasonly ` 13now.Howmuchmoremoney doessheneedtobuythe


chocolate?
(A) `10 (B) `12 (C) `13 (D) `20

14. Chintuhas24balls.Hegives2ballstohissister.HowmanyballsdoesChintuhasnow?
(A) 22 (B) 20 (C) 18 (D) 21

15. Thetotalheightofboththetreestogetheris_____.

30m 10m

(A) 30m (B) 40m (C) 50m (D) 20m

InternationalEnglishOlympiad
WORDANDSTRUCTUREKNOWLEDGE
1. Findtheoddword.
(A) Railwaystation
(B) River
(C) Train
2. Identifythepicture.

(A) Bubble

(B) Rainbow
(C) Sun

3. Identifytheobjectinthepictureandfillintheblankstoformthecorrectspelling.

BALL__N

(A) BALL U U N (B) BALL O O N (C) BALL U O N

Direction(Q. No.4and5) :Formameaningful word.


4. Plca
(A) Palc (B)Clap (C)Plac

6
Class 1
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

5. Ssrga
(A) Ragss (B)Rgass (C)Grass
6. Findtheoddoneoutfromthegivensetsofwords.
East,west, north,but, south
(A)But (B)North (C)South

7. Theyoungoneofcatis
(A)Pup (B)Kitten (C)Cub

8. Monikasleepsonsofa.Identifytheverb.
(A)Monica (B)Sleeps (C)Sofa

9. Thearegoingtotheschool.
(A) Child (B)Children (C)Childrens

READING

Direction(Q.No.10to13): Forthegivenpicture,answerthefollowingquestions.

10. MynameisMaria.Iama_________.
(A) Maid (B) Teacher (C) Nurse

11. Iamusuallyfoundin________.
(A) Hospitals (B) Policestations (C) Zoos

12. Itakecareofthe_________.
(A) Animals (B) Patients (C) Teachers

13. Igive_______tomypatients.
(A) Medicines (B) Food (C) Homework

SPOKENANDWRITTENEXPRESSION
Direction(Q.No.14and15):Choosetherightanswer.
14. Tom :Jerry!Dontmakeanoise.
Jerry:
(A) Iamnotateacher,Tom.
(B) ThankYou,Tom.
(C) Sorry,Tom.

15. Alilivedinahousewithalargegarden.

(A) Therewerealotofbooksonthetable.
(B) Theschoolwillstarttomorrow.
(C) Thegardenhadmanyroseplantsinit.

7
Class 1
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

SAMPLEANSWERSHEET
1.NAME: IfyournameisSACHITAIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A C H I T A I Y E R

2.FATHER'SNAME:Ifyourfather'snameisSATISHKUMARIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A T I S H K U M A R I Y E R

SCHOOLCODE 3.SCHOOLCODE
M H 0 5 4 7 Writeyourschoolcode 4.CLASS 5.ROLLNO.
A A 0 0 0 i.e.ifyourschoolcode IfyouareinClass Ifyourrollno.is587,
B B 1 1 1 1 isMH0547darkenas 10,thenyoushould thenyoushouldwrite
C C 2 2 2 2 follows: darkenasfollows: anddarkenthecircles
D D 3 3 3 3 asfollows:
E E 4 4 4
CLASS ROLLNO.
F F 5 5 5
1 0 5 8 7
G G 6 6 6 6
H 7 7 7
Darken 0 0 0 0
thecircle Darken 1 1 1 1
I I 8 8 8 8 thecircle
2 2 2 2 2
J J 9 9 9 9
3 3 3 3 3
K K
4 4 4 4 4
L L
5 5 5 5
M
6 6 6 6 6
N N
7 7 7 7
O O 6.GENDER 8 8 8 8
P P Ifyouareaboy,
9 9 9 9 9
Q Q thendarken
R R Malecircle
S S
T T GENDER
U U CORRECT WRONG
waytodarken waytodarken
V V MALE FEMALE
thecircle thecircle P
W W
X X
Y Y
Z Z
7. IfyourchoiceforAnswer1isC,thenyoushoulddarkenthecircleasfollows: 1.

MARKYOURANSWERSWITHHBPENCIL/BALLPOINTPEN(BLUE/BLACK)

1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
11. 12. 13. 14. 15.

1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
11. 12. 13. 14. 15.

1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
11. 12. 13. 14. 15.

ANSWERS

National Science Olympiad International M athematics International English Olympiad


Olympiad
1. (C) 2. (B) 3. (B) 1. (B) 2. (B) 3. (B)
1. (C) 2. (C) 3. (B)
4. (A) 5. (D) 6. (B) 4. (B) 5. (C) 6. (A)
4. (A) 5. (B) 6. (A)
7. (B) 8. (D) 9. (B) 7. (B) 8. (B) 9. (B)
7. (B) 8. (D) 9. (D)
10. (C) 11. (B) 12. (C) 10. (C) 11. (A) 12. (B)
10. (D) 11. (A) 12. (C)
13. (B) 14. (A) 15. (C) 13. (B) 14. (A) 15. (B) 13. (A) 14. (C) 15. (C)

8
Class 1