Вы находитесь на странице: 1из 27

www.eenadupratibha.

net
POLICE CONSTABLES PRELIMS MODEL PAPER
No. of Questions: 200 Marks: 200 Time: 3 Hours
1. The domestic car market showed a growth of 50 percent for three consecutive years.
(Choose the antonym of the underlined word).
e t
a) sequential b) discontinuous
. n
c) successive d) ensuing

h a
2.
b
Choose the right rearrangement of the following sentences into a meaningful paragraph.

i
A. We have ten percent growth rate in most areas. Our poverty levels are falling.
B. For fifty years, we have been a developing nation.
a t
r
C. We are among top 5 nations of the world in terms of GDP.

p
d u
D. My second vision is for India's development.
E. It is time we see ourselves as a developed nation.
a) D, B, E, C, A
n a b) A, D, E, C, B

3.
.e e
c) D, E, B, A, C
Has the shirt been washed?
d) E, C, A, B, D

w w
(The above sentence can also be expressed as.....)

e t
wa) Was it washed by somebody?
n
b) Has somebody washed the shirt?

.
4.
c) Was the shirt being washed?
Identify the correct order of the words to make a meaning.
h a
d) Did somebody wash shirt?

in / Paris / a bit / my friend / difficult / is / finding / life........

i b
a) Life is a bit difficult finding my friend in Paris.
b) In Paris, my friend a bit life is finding difficult.
a t
p
c) My friend is finding life a bit difficult in Paris.r
u
d) A bit difficult in Paris my friend life is finding.

d
5.
a
When the police arrived, ...............?

n
(Choose the later part of the sentence)

e e
a) What are the thieves doing

.
ww
b) What the thieves have been doing
c) What were the thieves doing

6.
wd) What will the thieves be doing
Sport is ............ than politics.
a) more interesting b) most interesting
c) very interesting d) much interesting

R-13,14,15,16-9-16
www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
7. I must ........... you on the way you handled the situation.
a) Compilment b) Complement
c) Complaint d) Compliment
8. (i) You are sitting in a train waiting for it to leave.
e t
(ii) It's already fifteen minutes late.

. n
(The above two sentences can be combined into one and written as.....)
a) It's time the train to leave.
h a
b) It's time the train leave.

i b
c) It's time the train left.

a t
9.
d) It's time the train leaving.

p r
Choose the right matching of one word substitutes with their description.
(A) Congestion

d u
(I) An accident in which two vehicles hit each other
(B) Collision

n a
(II) Situation in which roads are full of traffic

.e e
(C) Bottle neck
(D) Break down
(III) Occasion when a vehicle stops working
(IV) Place in a road where the traffic cannot pass

w w
a) A-III, B-II, C-I, D-IV
c) A-IV, B-III, C-I, D-II
b) A-I, B-IV, C-II, D-III
d) A-II, B-I, C-IV, D-III
e t
10. w
Identify the part of speech of the underlined word in the following sentence.
. n
"She pronounced the word quite correctly.

h a
11.
a) verb b) adjective
The little boy storde imperiously up and down.
c) adverb

i b d) noun

(The underlined word means.........)


a t
a) Politely b) Humbly

p r c) Proudly d) Respectfully
12.
a) had he u
He'd never seen the Tajmahal, ...............? (Choose the correct question tag)

d
b) would he c) hadn't he d) wouldn't he
13.

n a
The English businessman ............ brakes immediately, wanting to get out as fast as possible.

.e
a) put at
e
(Choose the correct phrasal verb to fill in the blank).
b) put on c) put out d) put aside
14.

w ww
Choose the correct alternative of the following.
a) Furniture are often made with wood.
b) Furnitures is often made by wood.
c) Furnitures are often made of wood.
d) Furniture is often made of wood.

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
15. (i) I didn't work hard.
(ii) I didn't pass the exam.
(If you combine the above two sentences, you may get .......)
a) If I work hard, I will pass the exam.
e t
b) If I worked hard, I would pass the exam.

. n
c) If I had worked hard, I would have passed the exam.
d) If I work hard I would passed the exam.
h a
16. She ................ in a car crash.

i b
(Identify the correct option to fill in the blank.)

a t
17.
a) dead b) is dead
(i) People speak English in England.
p r c) is died d) died

(ii) English is spoken in England.

d u
a) only (i) is correct

n a b) only (ii) is correct

18.
e e
c) both (i) & (ii) are correct d) both (i) & (ii) are incorrect
"I completed it yesterday" he said. (It can be reported as......)

.
w w
a) He said that he completed it the previous day.
b) He said that he had completed it the previous day.
e t
w
c) He said that he has completed it yesterday.
. n
d) He said that I had completed it yesterday.

h a
19. Raju is very ill. He ought to see a doctor.
(The underlined sentence refers to the information)
i b
a) expressing reason
a t
b) expressing purpose
c) complaining

p r d) expressing obligation
20. I can play ............. football.
a) the
d u b) an
c) a

n a d) no article required
21.
2
a) 1
.e e
1 + 0.6 + 0.06 + 0.006 + 0.0006 + .... N
1
b) 1
?
1
c) 2
2
d) 2

ww
3 3 3 3
22. x, y - 3 u z 20%, 28% \. y C x \?

23.
w
u
a) 12% b) 10% c) 9% d) 8%
-L l 1000 \ o. \- --v-- -a- -
Lq Ee \ u?
a) 14 b) 24 c) 32 d) 34

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
24. F 3 \-x v--*C. N C-N- o.
i) 25%, 15% ii) 30%, 10% iii) 35%, 5%
- --\-x- NE----- C jC?
a) i b) ii c) iii d) jFo
e t
n

25. EE C-J Jh h?
1

a .
i) x E 4
2
Eo 50 Vx Jh----.

b h
ii) y E
3
Eo 60 Vx Jh----.

t i
iii) z E 40% Eo 50 Vx
5 a
Jh----.

r
iv) w E
8
Eo

u p
60 Vx Jh----.

26.
a) x b) y

a d c) z d) w
Fx u 8 x E--. u 5 x S --.
n
-J Jh, 43 E o u S --E -C?
e
1
a) 3
3
w.e
b) 6 c) 10
1
d) 13
3
t

27.

w w
C--E -.
n e
A) h \ ju 4
I) r3
3

a .
B) --J- II) r r2 + h2
III) r (r + l)
b h
C) --J-
D) \ ju IV) 2 rh
t i
r a 1
V) r2h

a) A-IV, B-V, C-I, D-II


u p 3
b) A-I, B-IV, C-III, D-II
c) A-I, B-II, C-III, D-IV

a d d) A-III, B-V, C-II, D-I


28.
n
D`----v- o d --E h a -C?

e
i) 50 Ox.

.e .2 12 p a -C.

ww
ii) O-

w
iii) p 30 Ox.
j -u C---E v-x N J--?
a) i, ii J-- b) ii, iii J--
c) i, iii J-- d) i, ii, iii J--

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
29. 5 5 *a----x 5 Vx A--. 50 50 *a -x Eo Vx A--?
a) 10 b) 50 c) 1 d) 5
30. t 16% f p h, l -q--E -J \ N- G v--f,
q- G -f u .56 ?
e t
a) .1,080 b) .7,805 c) .8,750
n
d) .5,780

.
31.
x
CE -.
h a
t -f v p a. p Bo , f . --f C -
y
x
I () i b
G y G

a t II (f )
16
A)
25

p r 1
I) 7
2
1
B)
9
d u 1
II) 3
3

C)
9

n a III) 8
16

e e
a) A-III, B-II, C-I

.
b) A-I, B-II, C-III

w w
c) A-III, B-I, C-II d) A-II, B-III, C-I

e t
32.

w n
uh .12,500 - -q--E 8% f v-f v p h 2 q- -E
v-f G-hC?
.
a) .2,000 b) .2,060 c) .2,080
(x 2), x, (x + 2) Ox -- o - vA- g N ?
h a d) .3,000
33.
a) 6 Ox b) 8 Ox c) 10 Ox
i b d) --D-
34. C Go- -- v a.
a t
3 4 8 9
, , ,
5 7 9 11
p r
8
9
9
11 5
3 4
a) > > >
7

a du 3 4 8 9
b) > > >
5 7 9 11
9
11
8
9
e
4
7
3
c) > > >
5 n 4 8 3 9
d) > > >
7 9 5 11
35.
.e
A @ B 20% \. B @ A \?

36. w ww2
a) 14 %
7
2
b) 16 %
3
1
c) 12 %
2
d) 15%

1
33 %
3
uJ o - t--o-E .v. Eo v E
--?
a) 800 v. b) 750 v. c) 650 v. d) 625 v.

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
37. x h-
o y h- Nt --i a / d- -.
G I (x, y) G II (/ d-)
A) 10, 12
B) 15, 12
I) 25%
II) 20% d
e t
C) 8, 10 III) 25% d

. n
D) 30, 40
2
IV) 16 % d
3
h a
a) A-IV, B-III, C-II, D-I
b
b) A-IV, B-I, C-II, D-III

i
38.
c) A-II, B-IV, C-I, D-III

a t
d) A-II, B-I, C-IV, D-III
C Ep-h- -.
G I (A : B, B : C)
p r G II (A : B : C)
A) 2 : 3, 3 : 5

d u I) 4 : 9 : 27
B) 4 : 9, 1 : 3
C) 6 : 5, 2 : 7
n a II) 3 : 6 : 8
III) 2 : 3 : 5

e e
D) 1 : 2, 3 : 4

.
IV) 12 : 10 : 35

w w
a) A-IV, B-III, C-II, D-I
c) A-II, B-IV, C-I, D-III
b) A-IV, B-I, C-II, D-III
d) A-III, B-I, C-IV, D-II
e t
39.
w
11, 15, 33 \ n ---E 9, 25 \
.
u-N ---E u EpAh ?n
a) 5 : 1 b) 3 : 1 c) 2 : 1

h a d) 3 : 5
40.

b
q 72 .O./. 75 EN-, 90 .O. 45 EN--- vh, x
C v--* ?
i
a) 157.5 .O. b) 162 .O. c) 165 .O.

a t d) 85 .O.
41.

r
A, B --o v u 80 .O. A 25 .O./. B j, B 15 .O./. A j
vh C- j-N N?
p
i) Jl 2 y -h.

d u
n a
ii) A j * 60 .O. -h.
iii) B j * 20 .O. -h.

e e
a) i, ii j-N

.
b) ii, iii j-N

ww
c) i v jC d) --Fo j-
42. v C 12 .O., v uA- C 8 .O. , Ea x 24 .O.
w
x- - d ?
a) 2 b) 2.4 c) 3 d) 10
43. X1, X2, X3, X4, ...., X20 -J Y X1 20, X2 20, X3 20, ...., X20 20 -J ?
Y
a) Y b) Y + 20 c) Y 20 d)
20

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
44. 9 v u -J ?
1 1
a) 9 b) 11 c) 12.9 d) 12.5
11 9
45. u -J xy. u y u ?
e t
y
a)
2
b) y c) (2xy y)
. n
d) x(y 1)

46.
h a
b , u, Q _ uh u n ---o. C y J Q
?
i) d--- 3 : 4 : 5 Ep-Ah .
i b
ii) J h .1,20,000
a t
a) i v J--C.

p r b) ii v J--C.

47.
c) i, ii L- u C--.

d u d) i, ii L- -u C-.
A, B, C _ uh u-Eo Ey--h-o. A .25 ~, C y

n a
10 ~ - d- d. B .35 ~ d- d, 2 -q- y .10 ~
\ B--o. C .30 ~ d- d. 3 q- y Ep-Ah

.e e
--?
a) 10 : 10 : 9 b) 19 : 19 : 18

w w
c) 19 : 18 : 19 d) 9 : 10 : 10
e t
48.
w
C-- j v-- N?
. n
i) v u ... x-p l -C.
ii) v u ... x-p -- -C.
h a
a) i v jC
i b
b) ii v jC
c) i, ii j-N

a t
d) i, ii jN
23 32 5 74, 22 35 73 52, 23 53 72 ..-. -\-.
49.
a) 960 b) 980
p r c) 940 d) 920
50. A, B

d u
u EpAh 3 : 2. J _ h 117 q-. A ?
a) 18 --q-

n a
b) 12 --q- c) 9 --q- d) 6 --q-
51.

e e
.v. .9.30 --o , .v. .10.80 --o GuEo Ep-Ah L- a Nv K
.v. .10 -C?

.
ww
a) 7 : 8 b) 8 : 7 c) 6 : 5 d) 5 : 6
52. GANESH

w
~- Eo-E --T* --% Eo N- aa?
a) 24 b) 120 c) 720 d) 60
53. *-- -J Jxh -j h 7 --E -u ?
1 2 1 3
a) b) c) d)
4 3 6 4

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
54. vA u- NR G- -?
a) --%h v b) J-%h v c) y v d) v
55.
27
1
log x =
3
x N ?
e t
a) 1 b) 2
P +, Q , R (10R4) P (4R4) Q6 N
c) 3
n
d) 4

.
56.
a) 40 b) 50 c) 45
?

h ad) 55
57. 27 C
b
Nu-no - * * 14 n, * * 20 n
i
at
o. J-l-J J_ u C ?
a) 5 b) 7 c) 4 d) 6

p r
58. X
Z
d u
Y

n a
.e e
j X f --x, M- G--- *hC. Y

w t
f G---, f --x
*hC. "Z" Eo *-hC?

w w
a) M- G--, f G--
n e
b) M- -x, f -x

a .
c) f -x, f G--
d) jO
b h
5
t i
59.
2 3

r a
3
1 4

u p
10
2
7
a d
e n 6

.e
ww
j %h v-G---, -v d--v-, D`---Y Y, vA vO-- *h.
C- -u-C?

w
a) d--v--j Y vO-- .
b) d--v-j v-G-- Y.
c) F v-G-E vO-.
d) jO

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
60. * h C 3 .O. v-* j AJT 12 .O. v-*, AJT
2 .O. v-* --o. * x C , C?
a) o, 13 .O. b) u, 13 .O.
c) o, 17 .O. d) u, 17 .O.
e t
61.
n
-- 9 : 45 EN- - EN- x p *h x C *hC?
.
62.
a) p b) u c) u

h a
d) o
"MERCHANT" E 1, 2, 6, 8 nx o ~-- vA \-
T* Eo n---i ~- -a?
i b
63.
a) 4 b) 3

a t c) 2 d) 5

r
l T_--x v --o. Eo x - -q -?

64.
a) 15 b) 11

u p c) 26 d) 12
E o YE h '' \ J Lx Lx E pC.
E Y E- C?
a)
a
b) Lx d c) Eo d) tt
65.
e n
100 * 900 u ux Eo-x n '1' C?

66.
a) 80

w.e b) 90
'4 ? 9 ? 2 ? 5 = 3'
c) 900 d) 800

t
w e
C- h- vA-~-h C u---C?

67. w
a) , , b) , +, c) , +,

.
d) +, ,
n
a
O v- Jh E T p (v-) Oj C-J --o. O \-. p

h
O J-n-A h?
a) u-Eo CL, -Eo --.
b) j -, j E - N-Eo a--.
i b
a
c) C-* N-Eo d o ---.
t
d) d-

p r
- T vA- p G-h-E N* NCE --T-h.
68.

u
J p %l O E-h, - h?
a) N-Eo d--.
d
b) - Gs-h.

n a
.e e
c) u-E -C-* N-Eo -J*, ---E h.
d) -j L-, _x o M d- v-C--E h.

ww
69. O CE --o. O a. p E-T--o - O NE--*C. p

w
O....
a) -E -E - -.
b) -j - E AJT h.
c) --x -.
d) Lx--v- Jh/ -Jzh.

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
70. PHONE Eo "RJQPG" h, Eo "PQVGU" h?
a) RSXIW b) NOTES c) RSWIW d) QRWHV
71. u
a) 5MM3JQ5RGM1
SUNDERRAO R5MC2QQ14 h,
b) TMM9JQTR8M1
UNNIKRUSHNA
t
h?

e
c) VOOJLSVTIOB d) UNN9KRUS8N1

. n
72.
h a
1 2 3 Do I go
3 4 5 I run fast
i b
6 1 Do you

a t
E h, 2 6 5 N h?
r
73.
a) go you fast b) you go run
C- Go-i Eo Jh-.
d up c) a b d) go do fast

a)

n a
b) h c) T d)

74.
X
.e e O

w w V K

e t
w L M

. n
P
I T
Z

h a
R

i b
BKM : PLI : XLV : ?
a) RTI b) ZTM
a c) RIT t d) ZMT
75. vo h nx a E Jh-.
p r
..?.. kq ..?.. k ..?.. rslm ..?.. t ..?..

d u
76.
a) krqjs

n a
b) jrlsm c) stjmr d) rtjkl

e
C Cy-u---E v vo n aC Jh-.

e
1011(2), 10001(2), 10111(2), 11111(2), 101001(2) ?

.
a) 111000(2) b) 101110(2) c) 100111(2) d) 101111(2)
77.
ww
C v vo h n a-C Jh-.

w
21, 11, 12, 19.5, ?, 105
a) 40 b) 35 c) 39 d) 41
78. 12, 47, 152, 467, 1412, ?
a) 4000 b) 4247 c) 3590 d) 2824

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
79. wj-@ v-- -C-*C j-@ E -C-*C?
a) b) \ c) { d)
80. C--- -G-o-i---Eo -Jh--.
a) 529 b) 576 c) 476 d) 361
e t
81. 2016 d 19

. n
v- --, AJT -q- V-, v- ----C?
a) 2040 b) 2021 c) 2027

h ad) 2044
82. 12-09-2016
a) -
- 12-09-2716 V hC?
b) - c) --
i b d) C-
83.

a t
-- 4 - 5 u , EN- x --E uA- C -
----j h?
r
up
3 9
a) 4 27 E-N-- b) 4 21 E-N--
11 11

c) 4
10
20
a d d) 4 54
6

en
11
E-N-- 11
E-N--
84. 8 - 9 9 - 10

e
u x -J ---o. AJT y u

.
---?

w d) 65
5
t
85.
w w
a) 60 E-N--
1.
b) 55 E-N-- c) 65 E-N-- 11

n eE-N--
v--: Eo - -.
2. Eo - x.
a .
Bt-: I. Eo -x -.
b h
II. Eo - x.
III. Eo - -.
t i
IV. Eo x -.
r a
a) Eo Bt- Jh-h
p b) II, III v

du
Jh-h
c) III, IV v Jh-h d) Bt Jh-
86.
a
v--: 1. Eo o Eqx.
n
e e 2. Eq A .
Bt-: I. o A .
.
ww
II. Eo o .

w III. Eo o.
IV. Eo o.
a) I, III v Jh-h b) II III v Jh-h
c) I v JhhC d) Bt Jh-

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
(87 88): - --*a- -- ? h n a-Eo Jh-.
87.

e t
. n
h a
a) b) c) d)
i b
88.
a t
p
?
r
d u
n a
89.
.e e a) b) c) d)
W

w t
Eo Np C hC. j C C?

w R
w B

n e
G Y

W
O

a .
h
a) R B b) R c) B

t ib d) G

90.
r a
u p
5
a) 3
- \?

a
b) 5 d c) 2 d) 1

e n 8 6
91.
7
.e 225 100 4

w ww 2 ?

18
81

4
5

a) 200 b) 100 c) 600 d) 400

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
92. C-E ---.
G - I G - II
A) > DN
B) L- DN
I) -Z
II) -
e t
C) L-- DN III)

. n
D) DN IV) g-

h a
a) A-I, B-II, C-III, D-IV
c) A-III, B-I, C-II, D-IV
i b
b) A-III, B-I, C-IV, D-II
d) A-IV, B-II, C-III, D-I
93.

a t
\o v-- h * ~--E v -a.
i) x
v) uCMx
ii) v-

p r iii) iv) -

a) i, ii, iii, iv, v


d u b) i, iii, ii, v, iv
c) i, iii, ii, iv, v

n a d) i, iv, ii, iii, v


94.

.e e
C- - J-l o Z- Jh-.
a) --- -v- , \, , G

w
b) --- -v- , \, , h v

w e t
w
c) \, Pa , , -
d) \, Pa , , --- -v-
. n
95. C- J-E Jh.
h a
a) - t Qt
b
b) L- h--

i
96.
c) --- -v-

a t
d) -@- \

r
C ux J-EC C?
a) -- - ~ P p-f.

u p
b) -- - -v- J, %- uo.

a d
c) 'q N - , P-L v u Nh-J* o.

n
d) Qt , P-L v u C.

e
97.

e
v- (A): --E -- C v- u o ---i iEo

.
ww
.
v- (B): J- i-x h v-d - q .

w
a) A, B j-.
b) A, B jN -.
c) A jC, F B jC .
d) A jC , F B jC.

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
98. C ux J-E Eo Jh-.
a) x -N (-) Dy-p --N .
b) - --N p - o.
c) p yxE h P -.
e t
d) N-u y- p Eo i .

. n
99.

h a
C-- jA -- --- v-P v j v C?
a) - E-, , -, g-, CMx, u-v-
b) - E-, , g-, u-v- , CMx,
i b
a t
c) , - E-, g-, u-v- , CMx,

100.
p r
d) , - E-, u-v- , g-, CMx,
C-- J-E uEo Jh-.

d u
a) d- nA v -n

a
b) u j-C uu o v CMx

n
.e e
c) jA --- BEo -Eo E-vA - Z Pa -Z
d) --- -N {- \- y-B -E CC
101.

w w
C ux j E Jh-.
e t
w
a) vu-~ vy -D- oE Jy - .
b) - \- o Z N.
. n
h a
c) -- g-- --wl ---a -u u-C- Nh-J* o.
d) jFo j-

i b
102. C- J-E Jh-.
a) G E B \
a t
b) Mt B \ G

p r
c) B \ ^

d u
103.
d) q - \ Pa

n a
e
C- J C -C EC C?

104.
.e
a) --A G) --A ) ~ t--Bn ) E

ww
v--- u C-- E ?
a) - uM vd b) Eo uM -J

105.
w
c) vd
v-d (%Ah-) C- -E C-N?
d) t vd

a) %Ah b) v- - %Ah
c) n-l %Ah d) - %Ah

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
106. CE ---.
G - I G - II
A) v--
B) u
I) h v
II) - v
e t
C) - vd III)

. n
D) IV) -

h a
a) A-III, B-II, C-IV, D-I
c) A-II, B-I, C-III, D-IV
i b
b) A-III, B-II, C-I, D-IV
d) A-I, B-II, C-III, D-IV
107. C- J-E uEo Jh-.
a t
b) - E-.
p r
a) --- u-C Nh-g vi t- x C.

d u
c) -G, d, jH-J N E .

a
d) vq Nx u- p-h- -C-*C.

n
108.

.e e
C- J-E uEo Jh-.
a) --- C- _ E ~--o D- -J

w
b) j-Cx E--E vCl C E.

w e t
w
c) --y Ey- vCl CC.
d) >q Ey C- o Z -n
. n
109. C- --C -p?
h a
a) - L v y

i b
b) - L v n-Y
c) - L u u O
a t
d) - L J-v v ---T

p r
110.

d
v ~E -C--?
u
a)
c) L
n a b) -d
d) -*-
111.

e e
- v ?

.
a) --- v-h u b) -u

112.
w ww
c) GG--
C- R- EC C?
d) G--

a) b) G-c -
c) -J d) -N-ToNv

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
113. C x J-E Eo Jh-.
V
i) x-
ii) u-A
-v-t
{
e t
iii) N -u - - t
. n
iv) p -u -----v
a
114.
a) i v b) ii v
E\ Eo -q * v-G-?
c) iii v

i bh d) iv v

a) v..78 b) v..58

a t
c) v..78 d) v..58
115. -j L x p J-TC?
r
up
) v..712 b) v..721 c) v..217 d) v..712
116.
a) ---{ d
C-J N-V -- G --E -uh?

a
b) c) R- d)

n
vh
117.

.e e
C-J -J 'u--- v-Jh G C?
a) N b) x

w w
c) x--Dl "Mb d) t- G x

e t
118.
w
-- E-d l -?
a) - b) t lM
. n
c) d) s

h a
119. ---E Eo y o -- --C-?
1
a) 1
1
b) 2
1
c)
i b
2 2

a
2
t d) 15

120. P@ v vAE --?


a) y b)
p r c) vA d) u
121. C- u EC C?
d u
n a
a) - *a L a-U .
b) v-v-- *a L .

e e
c) * Rx *J vG- .

.
ww
d) * Rx *J a-U .
122.

w
- l p J-TC?
a) 1757 G) 1760 c) 1761 d) 1764
123. Bt n-?
a) --- b) v-
c) -v-- d) uA

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
124. v-v-- L L- - \ n?
a) - b) -v c) --y d) N--
125. 1891 J-T v ---E . -- -u u-~ - ?
a) - b) - c) -
e t
d) -
126. v ---E D@ u-~ -?
. n
a) _ b) - c)

h a d) -
127. ' G -J-C?
a) ->-F
i b
b) _- -
c) E-G-

a t d) M
128. C- JE C?
p r
v
i) u
d u
--A-
ii) Nq v

n a -

.e e
iii) h
iv) f vfq
D
_- -

w w
a) i v b) ii v c) iii v
t
d) iv v

e
129.
w
xJ ----V La vG- C-J ?
a) ---f b) c) -O-
. n
d)
130. C J-E C?
h a
N
i b
v---d--
i) y Ph lA
ii) u v- l
a t M

r
|
iii) x Nu-N-
iv) ju - lA
u p NL

d
dq

131.
a) i v

n a b) ii v c) iii v d) iv v
52 u - d 1985 y Kd -- E- d . Kd -

e e
E- d JC h?

.
i) - Kd - Eoj, Kd u-y-E @- u.

w ww
ii) Kd K N uA-- v-Jh-* u.
iii) y-v d-- Eoj, y j Kd- J u.
iv) d--- N- u, 6 y j Kd J u.
j *a vx jC/ j-N?
a) i, iv b) i, iii c) ii v d) i, ii, iii, iv

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
132. C v--- J-QL.
i) --- vu L-T Z: t Qt, -- -v- , h--, -,

t
v, -, -, N, vA, \.

iii) L-T Z- v vy -x 100% E- vx Ch.


n e
ii) C TJ--, \ --v, u-t- vu o J-l Z- vu Lp-h.

j *a vx jN?
a .
a) i, ii b) ii, iii c) i, ii, iii

b h d) i v
133. C--E ---.
G - I (d)
t i
G - II ( q)
A) p %-u E- d

r a I) 1955
B) d- --K E d
C) --Jt un E d
u p II) 1976
III) 1986
D) u-v -~ d
a d IV) 1972
a) A-I, B-II, C-IV, D-III

e n b) A-I, B-II, C-III, D-IV

134.

w.e
c) A-II, B-I, C-III, D-IV
C-E ---.
d) A-II, B-I, C-IV, D-III

t
w w
G - I G - II
n e
A)
B)
I) u N -P v

a .
II) x--K vy
C) ~--v III) v-N \

b h
D) x
a) A-II, B-III, C-IV, D-I
t i
IV) u - N
b) A-II, B-III, C-I, D-IV
c) A-II, B-IV, C-III, D-I
r a d) A-II, B-I, C-III, D-IV
135. C v--- -.
u p
a d
i) u v-P ---Eo u Jg-*C.
ii) ' Eo 44 u - d 1978 y v-P- a.

e n
j - \.

.e
a) i v p b) ii v p c) i, ii p d) --Fo -p

ww
136. vA-- (A): v-v- Z y u-n-- d 2014 v 29 Z - p-C.
(R): -- l x v ~ vu - p-C.
w
a) A, R j-h- p. A R j N-.
b) A, R j-h- p. A R j N- .
c) A p, F R p.
d) A, R p.

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
137. --- v< C ?
a) N b) \% c) o d)
138. C--E --.
G - I ( \) G - II (C---)
e t
A) --y \ I) 14 - 18

. n
B) Nu, \%-A \ II) 29 - 30

h a
C) y-vu \
D) -Eo E-C \
III) 25 - 28
IV) 23 - 24
i b
a) A-I, B-II, C-IV, D-III

a t
b) A-II, B-I, C-III, D-IV

139.
c) A-I, B-II, C-III, D-IV

p r d) A-II, B-I, C-IV, D-III

Lp-ho u C-- C?
d u
x- -- E - u--- Lq h Z--A Jf-q K C-

a) 120

n a
b) 123 c) 143 d) 213
140.

e e
j Z Z vy u E--- -- -- E Z -o E-C h,
v- 356 v Z-A

.
w w
a) Z Z-A NC- L.
b) Z v-yEo, Z --- l L.
e t
w
c) v-yEo l L F, Z --- h-----h L.

. n
141.
d) Z Z-A NC-- E--J--a.

h a
b
u C-q?
a) -J 26
c) 9
t i
b) - 26
d) d 29
142. C- Eq d N?
r a
i) 1909 ii) 1861

u p iii) 1813 iv) 1892


j --Eo Jh-.
a) i, ii, iv
a d
b) i, ii, iii c) iii, iv d) ii, iv
143.
e n
C vx J-EC C?

.e
a) 14 q-x -o --L--- ud-K, v----i v-x

ww
E Jd- 24 --C.
b) "Begar" vA- -- J ---.

w
c) -d- Es-C-* uh 20 v- ~ Lp-hC.
d) --L---J *-, Es- Nu C- -E v- 21 (A) L---hC.
144. vu C-- dEo -p- -C-?
a) 1976 b) 1961 c) 1929 d) 1958

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
145. vA-- (A): -- x--K v-yEo --J-hC.
(R): u-E-y- , Et--- u LT C.
a) A, R j, A R j N-.
b) A, R j, F A R j N- .
e t
c) A jC F R p.

. n
146.
d) A p, F R jC.

h a
b
C-E ---.
G - I (u d)
A) 100 u - d - 2015
t i
G - II ()
I) - - u vA-Ah
B) 91 u - d - 2003
r aII) x- v-y -J-l p
C) 96 u - d - 2011

u p III) J - a
D) 97 u - d - 2011
a) A-I, B-II, C-III, D-IV
a d IV) Kd -- d -
b) A-II, B-IV, C-III, D-I
c) A-III, B-II, C-I, D-IV

e n d) A-II, B-IV, C-I, D-III


147.

.e
C-- j u?

w
i) -u- E Z -- x- - -J- a-a.
t
w
ii) v- 3 v Z y u-n--J C- x C.

w n e
.
a .
iii) Z --E -C-* y u-n-- Gxj x v---d--E Z-A -A

h
iv) Z p Gx N- Z-A -A y--E Z G-v-Eo p-E--J

b
i
yJL.

148.
a) i b) i, ii

a t
c) i, iii, iv d) i, ii, iii
vA-- (A): u -- yy -y LT . -- u

p r
i--p-, ---y LT .

--J-hC.
d u
(R): N*a-o- h- --*- B i-u- ~u -- -y N-Eo

n a
a) A, R j-h- p. A R j N-. b) A, R j-h- p. A R j N- .

149.
e e
c) A p F R p. d) A -p F R -p.
vA-- (A): v- 79 v Z-A x-- -s.
.
ww
(R): x- C-* Gx Z-A v- d -C.

w
:
a) A, R N-N- j-N. A R j N-.
b) A, R N-N- j-N. A R j N- .
c) A jC F R p.
d) A p F R jC.

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
150. C v--- -.
i) 25 v- v uh-- --t --J* d-i Eo y-J--a.

iii) 27 v- v vy ---i o NC.


e t
ii) 28 v- v vy E y Ey--ho Nu-n x N-i -- ----.

iv) 26 v- v u-- Ey-- ya .

. n
a
bh
j -v----x j-C/ j--N?
a) i, iii b) i, ii, iii, iv c) i, ii, iii d) i, ii
151. C--E ---.
t i
G - I
A) --t v-R
r a G - II
I) v-R
B) ju v-R

u p II) - vR
C) h v-R
D) Nu v-R
a d III) v-R
IV) E-N v-R

e
a) A-III, B-I, C-IV, D-II n b) A-II, B-I, C-IV, D-III

152.
w.e
c) A-III, B-II, C-IV, D-I d) A-IV, B-III, C-I, D-II

t
w e
C- FA -C* J--EC?

w
a) 65 q- ---o v-R n p .
b) FA q - u -
. n
c) DE -u-~-E v--vA E-N-h.
h a
d) FA ---L ---Eo 2015 v-J 2 Ey-- .

i b
153. -H u -o- y -o uh?
i) . -- ii) q
a t
iii) Jb iv) .. -
a) i, ii b) ii, iv

p r c) i, ii, iii, iv d) iii v


154.
u
vA-- (A): 2009 d 2 -t-D B vO C O -Eo (MGNREGS)
d
a
vd.

e n
(R): --- -J \- C.
a) A, R j-N. A R j N-. b) A, R jN, F A R j N- .

.e
c) A jC, F R jC . d) A jC , F R jC.
155.

w ww
C-- j v- EC?
a) WTO - 2015 j-G J-TC.
b) --J d-- --- , *J vA.
c) IMF - J *J .
d) 1988 SEBI d--l Lp-- .-

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
156. GST - 2016 Gx -C* C-- j v-?
i) Gx u- -C-* V 2016 d 3.
ii) -C-* V 2016 d 8.
iii) GST Gx - 2016 (122 u - Gx) Z-A -C-* V
e
2016 d- 8.t
iv) GST Gx - 2016 -C-* L Z (d 12).

. n
v) 2017 v 1 * GST (Goods and Services Tax) - x C.
a
bh
a) i, ii b) iii, iv, v c) i, ii, iii, iv d) i, ii, iii, iv, v
157. C--E ---.
G - I
t i
G - II
A) J Nx
r a I) v
B) y Nx

u p II) M
C) O-K lA
D) -- Nx
a d III) t x
IV) K_ J-
a) A-III, B-I, C-IV, D-II

e n b) A-II, B-I, C-IV, D-III

158.
w.e
c) A-III, B-IV, C-II, D-I d) A-IV, B-III, C-II, D-I
C-- K~ y P Lx--v- Eg--h?
t
w w
a) -v Nx- b) v-

n e
159.
c) DNA -t Nx- d) DNA v

a .
h
C-E ---.
t
A) v--L
~-
I) , , v
i b
B) Z-
t
II) -yu @- -J{ -- --x

a
C) q-L
D) -q
p
IV) x E-v r
III) --J N- uC

a) A-IV, B-III, C-II, D-I


c) A-I, B-III, C-IV, D-II
a du b) A-IV, B-I, C-III, D-II
d) A-II, B-I, C-IV, D-III
160.

e n
E --p -E -Eo v- --T-h?

.e
a) Jo b) q c) d) h o

ww
161. vA-- (A): c- -T-*--x- ~ -N-hC.
(R): b-- %--p-, y-v E-v v .
w
a) A, R jN, A R j N-.
b) A, R j-N, F A R j N- .
c) A jC, F R jC .
d) A jC , F R jC.

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
162. C- p Jh-.
a) - Ed- - b) -N
J-J

163.
c) -- h-v d) E- xv

e t
n
C-E ---.
G - I G - II
A) -J I) j
a .
B) L II) ud-J

b h
C) ~
D) J-t
III) j
IV) v-
t i
a) A-IV, B-III, C-II, D-I
r a b) A-IV, B-I, C-III, D-II
c) A-II, B-IV, C-I, D-III

u p d) A-II, B-I, C-IV, D-III


164.
i) --> ()
a d
C-- j y v-N uC C?
ii) v (e)

e n
iii) J _ (d-) iv) iv--M (>)

165.
a) i, ii

w.e
C--E -.
b) ii, iii c) i, iv d) i, iii

t
w w
i) %- - ii) %-

n e
iii) - iv)

a .
h
- y x-E h v v--hC?

166.
a) i, iii b) ii, iii c) i, iv

i b
-\--E T B d .. Nu-h v-J--h E -\-y ....
d) ii, iv

a) --C

a t
b) _-C

167.
c) u -C

p r d) -C

u
LN * O--E uh -C?

168.
a) g

a d
b) g - c) g N- d) --Fo

n
uV B v * E --C?

169.

.e e
a) - b) d \u
L yE Ej ---?
c) C Nuh d) --Fo

ww
a) b) g-v c) wl d) --Fo
170.

w
, -- u g EEo N-J A t?
a) A N ~-
c) A N-h
b) A J- ~-
d) -g- --h
171. g-E C.G.S. v?
a) b) uK c) _ d) u

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
172. N -\. E v ....
a) -R v- --N-h
b) -R v- --N-
c) p, - C x o
e t
d) D-

. n
173. v Eo \o Y-h ?
a
174.
a) f d b) - y
A---- Nu E ?
c) q

i bh d) --f

a) b) u c)

a t \ d) \
175. u- J u E a?
r
up
a) - b) ux- J-d

176.
c) jv-

a d d) Eo

en
x J- --E --T ?
a) L b) jv- c) L d) jv-
177.

.e
-C--- y y E L --C?

w
a) y b) c) d) -
t
178.
w
W --T -d pH N ?
w n e
179.
a) 8.1 b) 7.1 c) 9.1

a .
d) 6.1

h
C- --E p EC?
a) p d
c) Uo- B a
b) -
b
x

i
d) > j q- ---
180.
a
v- v j --. -? t
a) F-- - --E

p r b) p- g-v -E

181.
c) C u

d u d) vA Np-

a
F x --E ?

182.
a) FeS

e n b) ZnS
--d x E----J a uC?
c) CS2 d) CaS

.e
a) uN- b) L-- c) x d)

ww
183. v-v-- - -- v Jh C '--V-Lx >x C?

184. w
a) p -J b) Pa -J c) %g d)
v-v---E Pa -J >x - d- v -J, %g - ---Eh
EJt-* d- Ah-- Eo v-v- u-vA v---- V v-G-?
a) 2016 Ja 8 b) 2016 Ja 18
c) 2016 Ja 28 d) 2016 v 8

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
185. v-v-- 100% %- Nu -uEo Lp-* L >x C?
a) %g b) --

186.
c) o- d) Pa -J

e t
n
v-v- -E ---A V -n- --?
a) 2014 d 22
c) 2014 d 15
b) 2015 d 22
d) 2015 d 16
a .
187. C-E ---.
b h
u h
t
-
i
A) t-- XE-
B) .N. B f
r a
I) --v-v-- v-R --v-v-- -u-~
II) --v-v-- -- u p
C) . --

u p III) --v-v-- ---L u jt


D) L l-v-
a) A-III, B-I, C-IV, D-II
a d IV) --v-v-- y- -
b) A-II, B-I, C-IV, D-III

e
c) A-III, B-II, C-IV, D-I n d) A-IV, B-III, C-I, D-II
188.
a) X.e
sn, - P- -y * Nh C - v u n Eo v-*C?

w b) - c) d) --
t
189.
w w
-b-B L- uy C L -B ?
n e
a) D t- b) .. c) uA- d) F F

a .
190. ' f i vd h - ?
a) j.N. f b) G
b h
c) Jb --
t i
d) yJ s-
191. C-- j Eo Jh-.
r a
a) RBI E 1935 v 1 v-G- .

u p
b) RBI v u--Eo 1937 -h * a.
c) RBI 24 -o Jb

a d
n
d) jFo j

e
192.

e
L--J vA-y- p--- Z?

.
a) u-v- b) -Z c) - d)
193.

w ww
vAet B Vu-- -O j-d- E-N--jC ?
a) . .>. b) d -yJ
c) d - - --- d) d
194. J L-q - 2016 - d- n?
a) 76- b) 67- c) 57- d) 75-

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
195. y u--E 75 x, - y-v-u --*a 70 x -s v--vA -v-D
yvu --- u- - ----E 2016 d 9 '70 D sF
uvEo v v-G-?
a) b) v c) -A d) a-L

e t
196.
a) -n b) - c) v-v- n
vh v jy vA v Z * u-- vA-Eu -h-o?

.
d) h v
197. C-E ---.
h a
u-vA Z
i b
A) |
B) -s- -
a tI) -- v
II)
C) N F
p r III) N
D)

d u IV) -
a) A-III, B-I, C-IV, D-II
c) A-III, B-II, C-IV, D-I
n a b) A-II, B-I, C-IV, D-III
d) A-IV, B-III, C-II, D-I
198.

e e
C v--- -.

.
w w
i) A o - L- -Eo C-* v--J .N.-
ii) L- -Eo C-* L x ~ L
e t
w
j --Eo o-.
. n
a) i v jC
c) i, ii jN
b) ii v jC
d) D-
h a
199. C- j EC?
i b
a) --- L vC u- Z \

a t
p r
b) --- g v-N Nu C-* L Z
c) --- L -- v Jh CC p -J >x- E 'J

d u
d) --- 100% ~--u C-* L >x o--
200.

n
C-E ---.
a
.e
A) e
G - I (-f)
b f - 2016
G - II (v-)
I) Ah-U

ww
B) v- u f - 2016 II) @

w
C) @ -o f - 2016
D) u- f - 2016
a) A-III, B-I, C-IV, D-II
III) -J
IV) >u
b) A-II, B-I, C-IV, D-III
c) A-III, B-II, C-IV, D-I d) A-IV, B-III, C-II, D-I

www.eenadupratibha.net
www.eenadupratibha.net
KEY
1-b; 2-a; 3-b; 4-c; 5-c; 6-a; 7-d; 8-c; 9-d; 10-c; 11-c; 12-a; 13-b; 14-d; 15-c; 16-d; 17-c; 18-b; 19-d; 20-d;
21-a; 22-b; 23-b; 24-c; 25-b; 26-c; 27-a; 28-d; 29-d; 30-c; 31-a; 32-c; 33-c; 34-a; 35-b; 36-b; 37-b; 38-d;
39-b; 40-a; 41-c; 42-b; 43-c; 44-b; 45-c; 46-c; 47-b; 48-c; 49-b; 50-c; 51-b; 52-c; 53-c; 54-c; 55-c; 56-b;
e t
. n
57-a; 58-a; 59-b; 60-a; 61-d; 62-a; 63-b; 64-c; 65-a; 66-d; 67-d; 68-c; 69-a; 70-b; 71-a; 72-c; 73-b; 74-b;
75-b; 76-d; 77-d; 78-b; 79-b; 80-c; 81-d; 82-c; 83-b; 84-d; 85-c; 86-c; 87-c; 88-b; 89-c; 90-d; 91-d; 92-c;

h a
93-b; 94-d; 95-a; 96-d; 97-c; 98-d; 99-b; 100-a; 101-d; 102-c; 103-a; 104-c; 105-d; 106-b; 107-a; 108-a;
109-c; 110-a; 111-d; 112-c; 113-c; 114-c; 115-d; 116-c; 117-b; 118-b; 119-b; 120-a; 121-c; 122-b; 123-a;

i b
124-c; 125-b; 126-a; 127-c; 128-d; 129-b; 130-d; 131-d; 132-a; 133-b; 134-a; 135-a; 136-c; 137-a;
138-c; 139-b; 140-a; 141-b; 142-a; 143-c; 144-d; 145-a; 146-b; 147-d; 148-a; 149-a; 150-b; 151-d; 152-d;

a t
153-c; 154-a; 155-d; 156-d; 157-c; 158-d; 159-c; 160-a; 161-a; 162-c; 163-a; 164-c; 165-a; 166-c; 167-c;

p r
168-d; 169-a; 170-b; 171-c; 172-b; 173-a; 174-b; 175-c; 176-b; 177-d; 178-c; 179-d; 180-d; 181-c; 182-c;
183-a; 184-c; 185-d; 186-b; 187-d; 188-c; 189-d; 190-d; 191-d; 192-a; 193-d; 194-b; 195-b; 196-c; 197-c;
198-c; 199-c; 200-d.

d u
a
(- --- -v-o-v-Eo ----E -u- --d-u- --C- -E-- --C-)

e n
w.e t
w w n e
a .
b h
t i
r a
u p
a d
e n
.e
w ww

www.eenadupratibha.net