Вы находитесь на странице: 1из 9

MATHEMATICS

TARGET : JEE (Main + Advanced) 2016

Course : VIJAY (JR) NO. 01 to 03


This DPP is to be discussed in the week (22-06-2015 to 27-06-2015)
DPP No. # 01 (JEE-ADVANCED)
Total Marks : 34 Max. Time : 29 min.
Single choice Objective ('1' negative marking) Q.1,5,7 (3 marks, 3 min.) [9, 9]
Multiple choice Type ('1' negative marking) Q.2,3,4,6,8 (5 marks, 4 min.) [25, 20]

1. Complete solution set of the inequation (x2 1) (x2 6x + 8) 0, is


vlfedk (x2 1) (x2 6x + 8) 0 dk lEiw.kZ gy leqPp; gS
(A) x [ 1, 1] [2, 4] (B*) x ( , 1] [1, 2] [4, )
(C) x [ 1, 2] [4, ) (D) None of these buesa ls dksbZ ugha

Sol.

x ( , 1] [1, 2] [4, ).

2_. If the solution set of the inequation (x + 4)(x 1)(x 3)(x + 1) < 0 is x (a, b) (c, d) then
;fn vlfedk (x + 4)(x 1)(x 3)(x + 1) < 0 dk gy leqPp; x (a, b) (c, d) gks] rks
(A*) a + b + c + d = 1 (B) a + b + c + d = 2
(C*) abcd = 12 (D*) ab + cd = 7
Sol. x (4, 1) (1, 3)
a = 4, b = 1, c = 1, d = 3

3_. Which of the following are true for the inequation (x 1)(x 2)(x 4)(x 9)(x 12) 0 ?
(A*) Greatest integer satisfying the inequation is 12
(B*) Number of natural numbers satisfying the inequation are 8.
(C*) Number of prime numbers satisfying the inequation are 3.
(D*) Number of composite numbers satisfying the inequation are 4.
vlfedk (x 1)(x 2)(x 4)(x 9)(x 12) 0 ds fy;s fuEufyf[kr es ls lR; gS
(A*) vlfedk dks larq"V djus okyk lcls cM+k iw.kkZd 12 gSA
(B*) vlfedk dks larq"V djus okyh izkd`k la[;kvksa dh la[;k 8 gSA
(C*) vlfedk dks larq"V djus okyh vHkkT; la[;kvksa dh la[;k 3 gSA
(D*) vlfedk dks larq"V djus okyh la;qDr la[;kvksa dh la[;k 4 gSA
Sol. x (, 1] [2, 4] [9, 12]

4_. If (x 1)(x 3)(x + 2) (x 5) > 0 then x can be


;fn (x 1)(x 3)(x + 2) (x 5) > 0 rc x gks ldrk gS
(A*) [6, 8] (B*) [2, 3) (C) [4, 2] (D) [1, 2)
Sol. x (, 2) (1, 3) (5, )

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 1
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029
5. In the figure, if AB = AC, BAD = 30 and AE = AD, then x is equal to
fn;s x;s fp=k esa] ;fn AB = AC, BAD = 30 rFkk AE = AD gks] rks x dk eku gS &
A

30
E
x
B C
D
(A*) 15 (B) 10 (C) 12 (D) 7
Sol. = x + (AED = EDC + ECD) A
+ x = 30 + (ADC = ABD + BAD), (external angle cfgdks.k)
Solving the two equations, we get x = 15 30

nks lehdj.kksa dks gy djus ij x = 15 izkIr gksrk gSA


x
6*. If a + b + c = 0 and a2 + b2 + c2 = 1, then B C
;fn a + b + c = 0 ,oa a2 + b2 + c2 = 1 gks] rks
1 1
(A) ab + bc + ca = (B*) ab + bc + ca =
2 2
1 3
(C*) a4 + b4 + c4 = (D) a4 + b4 + c4 =
2 2
Sol. (a + b + c)2 = 0 1 + 2(ab + bc + ca) = 0 ab + bc + ca = 1/2
Now vc (ab + bc + ca) 2 = 1/4
1
a2 b2 + b2c2 + c2a2 + 2abc(a + b + c) =
4

1 1
Now iq u % (a2 + b2 + c2)2 = a4 + b4 + c4 + 2 1 = a4 + b4 + c4
4 2

2x 1 3x 1
7_. The greatest integer x satisfying the inequation 1 is :
3 2
2x 1 3x 1
vlfedk 1 dks larq"V djus okys 'x' ds ekuksa esa lcls cM+k iw. kkZd eku gS
3 2
(A) 4 (B) 4 (C) 1 (D*) 1
4x 2 9x 3 5 x 5
Sol. >1 >1
6 6
5 x 1 5x 1 1
=0 <0 x
6 6 5
x 2 y 2 2x y 2 0
8_. Let n is the number of ordered pair (x, y) satisfying the system of equations 2 3 ,
2x 4x 3 y 0
(x, y R)
and S is the sum of all the values of x & y satisfying the given system of equations then
x 2 y 2 2x y 2 0
ekuk lehdj.k fudk; 2 3 , (x, y R) dks la r q "V djus okys fer ;q Xeks a dh la [ ;k 'n' gS rFkk
2x 4x 3 y 0
bl lehdj.k fudk; dks larq"V djus okys x ,oa y ds leLr ekuksa dk ;ksx S gS] rc
S
(A*) n > S (B) n < S (C) n 2 = S (D) 2
n
Sol. For the first equation
D0 4 4y4 0 y4 1 0 1y1 ...(i)
For the second equation
D0 16 8(y3 + 3) 0 y 1 ...(ii)
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 2
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029
From (i) & (ii)
y = 1 x=1 therefore ordered pair is (1, 1)
so n = 1 & S = 0

DPP No. # 02 (JEE-ADVANCED)


Total Marks : 33 Max. Time : 29 min.
Comprehension Type ('1' negative marking) Q.4,5 (5 marks, 4 min.) [10, 8]
Single choice Objective ('1' negative marking) Q.1,2,8 (3 marks, 3 min.) [9, 9]
Multiple choice Type ('1' negative marking) Q.3,7 (5 marks, 4 min.) [10, 8]
Subjective Type ('1' negative marking) Q.6 (4 marks, 4 min.) [4, 4]

x 2 5x 6
1. Solution set of the inequation, < 0 is
x2 x 1

x 2 5x 6
vlfedk < 0 dk gy leqPp; gS
x2 x 1
(A) x ( , 2) (B*) x (2, 3)
(C) x ( , 2) (3, ) (D) x (3, )
Sol. x 2 + x + 1 > 0, x R So vr% (x 2) (x 3) < 0 2<x<3

x 2 ( 3 x 4) 3 ( x 2) 4
2. The number of positive integral solutions of , 0 is :
(x 5)5 . (2 x 7) 6

x 2 ( 3 x 4) 3 ( x 2) 4
0 ds /kukRed iw.kkZd gyksa dh la[;k gS
(x 5)5 . (2 x 7) 6
(A) 1 (B) 2 (C*) 3 (D) 4

x 2 (3 x 4)3 ( x 2)4 4 7 7
Sol. 0 x 3 , 2 2 , 5 {0}.
( x 5)5 (2x 7)6

(x 1)2 (x 1)3 (x 2)(x 2 2x 1)


3_. If the set of values of x satisfying the inequations 0 and 0 is
x8 (x 2) 4 3x x 2
x (a, b) (c, d), a < 0 then
(x 1)2 (x 1)3 (x 2)(x 2 2x 1)
vlfedkvksa 8
0 ,oa 0 dks larq"V djus okys 'x' ds ekuksa dk leqPp;
x (x 2) 4 3x x 2
x (a, b) (c, d), a < 0 gS] rc
(A) b = 2 (B*) c = 0 (C) d = 3 (D*) a + b + c + d = 1

Comprehension (Q.4-5)

( x 4)2005 . ( x 8)2008 ( x 1) 3 2
Consider the inequations : 0 and 2 + >
x 2006 ( x 2)3 . ( x 3)5 . ( x 6) ( x 9)2010 x 1 x

vuqPNsn (iz0 la0 4 ls 5)


( x 4)2005 . ( x 8)2008 ( x 1) 3 2
vlfedkvksa 2006 3 5 2010 0 ,oa 2 + > ds fy;s
x ( x 2) . ( x 3) . ( x 6) ( x 9) x 1 x

4. Number of positive integers satisfying both the inequations are


nksuksa vlfedkvksa dks larq"V djus okys /kukRed iw.kkZdksa dh la[;k gS
(A) 1 (B) 2 (C*) 3 (D) 5

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 3
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029
5. The interval(s) which can not be the solution of the given inequations is/are
og vUrjky tks nh xbZ vlfedkvksa dk gy ugh gks ldrk
(A) (1, 2) (B*) (2, 1) (C*) (0, 1) (D*) [4, 6]

2x 2 3 2 2x 2 5x 2x 2 2x 2 3x 2
Sol. >0 >0 >0
x 1 x x x 1 x x 1

2x 2 4x x 2 2x 1x 2 1
>0 >0 So vr% x (, 2) (1, 0) ,
xx 1 xx 1 2

3x 2 7 x 8
6. Solve the inequality : 1 < 2
x2 1

3x 2 7 x 8
vlfedk : 1 < 2 dks gy dhft;sA
x2 1
Ans. [1, 6]

Sol. x 2 + 1 > 0, xR
So vr% x 2 + 1 < 3x 2 7x + 8 and vkSj 3x 2 7x + 8 2x 2 + 2
2x 2 7x + 7 > 0 and vkSj x 2 7x + 6 0
xR and vkSj (x 1) (x 6) 0
Hence bl izdkj x [1, 6]

7. If 'a' is a natural number and 'b' a digit such that (3a + 2007) 2 = 4b85924, then a b equals to
;fn a ,d izkd`r la[ ;k gS vkSj b ,d vad bl izdkj gS fd (3a + 2007)2 = 4b85924, rks a b dk eku gS&
(A*) a = 37 (B) b = 1 (C*) a b = 33 (D) a = 34
Sol. (3a + 2007)2 = 4b85924
4b85924 must be divisible by 9 b=4
9(a + 669)2 = 4485924 (a + 669)2 = 498436 (a + 669)2 = (706)2
a = 37 a b = 33

8. Number of integers satisfying the inequation (x2 x 1) (x2 x 7) < 5, are


vlfedk (x2 x 1) (x2 x 7) < 5 ds /kukRed iw.kkZd gyksa dh la[;k gS
(A) 4 (B) 2 (C) 1 (D*) 0
2
Sol. Let ekuk x x 1 = t
t(t 6) + 5 < 0 t 2 5t t + 5 < 0
(t 5) (t 1) < 0 (x 2 x 6) (x 2 x 2) < 0
(x 3) (x + 2) (x 2) (x + 1) < 0
So vr% x (2, 1) (2, 3)..

DPP No. # 03 (JEE-MAIN)


Total Marks : 61 Max. Time : 61 min.

Single choice Objective ('1' negative marking) Q.1 to Q.8 & Q.10 to Q.16, 19,20
(3 marks, 3 min.) [51, 51]
Subjective Type ('1' negative marking) Q.9,17 (4 marks, 4 min.) [8, 8]
True/False Type ('1' negative marking) Q.18 (2 marks, 2 min.) [2, 2]

4x 19 4x 17
1. The largest integral value of x which satisfies the inequality < , is
x5 x3
4x 19 4x 17
x dk vf/kdre iw . kk d eku Kkr dhft, tks vlfedk < dks larq"V djrk gSA
x5 x3
(A*) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 1

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 4
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029
4x 19 4x 17
Sol. <0
x5 x3


4x 2

19 x 12 x 57 4 x 2 17 x 20 x 85
<0

( x 7)
<0
( x 3) ( x 5) ( x 3) ( x 5)
x (, 7) (5, 3)
largest integral x = 2 x dk lcls cM+k iw.kkZd eku 2 gksxkA

1
2. If x = 3 7 5 2 , then the value of x 3 + 3x 14 is equal to
3
75 2

1
;fn x = 3 7 5 2 gks] rks x 3 + 3x 14 dk eku gS&
3
75 2
(A) 1 (B*) 0 (C) 2 (D) 4

1 1 1/ 3 1
Sol. x3 = 7 + 5 2 3(7 + 5 2 )1/3. (7 5 2 ) 1/ 3
75 2 (7 5 2 )1/ 3 (7 5 2 )

= 7 + 5 2 (5 2 7) 3(x) x 3 + 3x 14 = 0 .

x 2 4x 4
3. Solution set of the inequation > 0, is
2x 2 x 1

x 2 4x 4
vlfedk > 0 dk gy leqPp; gS
2x 2 x 1

1
(A) x (, 2) (2, 1) (B*) x (, 2) 2, (1, )
2

1
(C) x (, 2) , 1 (1, ) (D) x ( , 1)
2

x 22 x 22
Sol. >0 >0
2x 2 2 x x 1 2x 1x 1
1
x (, 2) 2, (1, )
2

6x 2a 3b c 2 x 6 a b 3c
4. The value of x satisfying the equation = is
6x 2a 3b c 2 x 6 a b 3c

6x 2a 3b c 2 x 6 a b 3c
lehdj.k = dks lUrq"V djus okys x dk eku gS&
6x 2a 3b c 2 x 6 a b 3c
(A*) ab/c (B) 2ab/c (C) ab/3c (D) ab/2c
12 x 4a 4x 12a
Sol. Using Componendo & Dividendo ;ksxkUrjkuqikr ds mi;ksx ls
6b 2c 2b 6c
3x a x 3a
3x (b + 3c) + ab + 3ac = (3b + c) x + 9ab + 3ac
3b c b 3c
ab
x=
c

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 5
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029
5. Let x + y = 1 and x 3 + y3 = 19, then the value of x 2 + y2 is equal to
ekuk x + y = 1 vkSj x 3 + y3 = 19 gks, rks x 2 + y2 dk eku cjkcj gS&
(A) 9 (B) 19 (C) 39 (D*) 13
Sol. x 3 + y3 = 19
(x + y)3 3xy (x + y) = 19
1 3xy = 19 xy = 6
Also iqu% x + y = 1 x = 3, y = 2 x 2 + y2 = 9 + 4 = 13
4 4
3 6 9 6 3 9
6. The expression a a is simplified to

4 4
3 6 9 6 3 9
O;atd a a dk ljyhd`r eku gS &

(A) a16 (B) a12 (C) a8 (D*) a4
Hint. a9/6 . 4/3 . a9/3 . 4/6 = a4

x 1 x 1
7. The least natural number satisfying the inequation < 2, is
x x 1
x 1 x 1
vlfedk < 2 dks larq"V djus okyh U;wure izkd`r la[;k dk eku gS
x x 1
(A) 0 (B) 1 (C*) 2 (D) 3
x 12 xx 1 x 2 2x 1 x 2 x 2x 2 2x
Sol. 2<0 <0
x x 1 x x 1

2x 2 x 1 2x 2 2x x 1
<0 >0
xx 1 xx 1

2x 1x 1 1
>0 x (, 1) 0, (1, )
xx 1 2

8. Total number of positive integers x for which f(x) = x3 8x2 + 20x 13 is a prime number, is
x ds /kukRed iw.kkdksa dh dqy la[;k ftlds fy, f(x) = x3 8x2 + 20x 13 vHkkT; la[;k gS&
(A) 1 (B) 2 (C*) 3 (D) 4
Sol. f(x) = (x 1) (x2 7x + 13)
(x 1) (x2 7x + 13) is a prime vHkkT; la[;k gS
so vr% (x 1) (x2 7x + 13) = p, where p is prime tgk p vHkkT; la[;k gS
Case1 : x 1 = p & x2 7x + 13 = 1
x2 7x + 12 = 0 x2 7x + 12 = 0 x = 3, 4
x 1 = 2, 3 prime vHkkT; la[;k
Case-2 : x 1 = 1, x2 7x + 13 = p x = 2 x2 7x + 13 = 3 prime vHkkT; la[;k

3
9. If |x| + |x 5| = 6 and x < 0, then x is equal to
2

3
;fn |x| + |x 5| = 6 rFkk x < 0 rks x 2 cjkcj gS&

Ans. 1
Sol. |x| + |x 5| = 6 ; x < 0
1 3
x+5x=6 2x = 1 x= so, x + =1
2 2

x 2 ( 3 x 4) 3 ( x 2) 4
10. The number of positive integral solutions of , 0 is :
(x 5)5 . (2 x 7) 6

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 6
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029
x 2 ( 3 x 4) 3 ( x 2) 4
0 ds /kukRed iw.kkZd gyksa dh la[;k gS
(x 5)5 . (2 x 7) 6
(A) 1 (B) 2 (C*) 3 (D) 4

x 2 (3 x 4)3 ( x 2)4 4 7 7
Sol. 0 x 3 , 2 2 , 5 {0}
( x 5)5 (2x 7)6
11. The solution set of the equation |2x + 3| |x 1| = 6, is
lehdj.k |2x + 3| |x 1| = 6 dk gy leqPp; gksxk
(A) x (10, 2) (B) x [10, 2) (C) x [10, 2] (D*) x {10, 2}
Sol. |2x + 3| |x 1| = 6
Case fLFkfr - I x 1
2x + 3 x + 1 = 6
x=2
3 3
CasefLFkfr - II x<1 CasefLFkfr - III x <
2 2
2x + 3 + x 1 = 6 2x 3 + x 1 = 6
4
3x = 4 x = x = 10 x = 10
3
x Solution is gy gS x {10, 2}
8 8
12. The equation x =3 has
| x 3| | x 3|
(A) only one solution (B) infinite solutions
(C*) no solution (D) none of these
8 8
lehdj.k x =3 ds fy;s
| x 3| | x 3|
(A) ds o y ,d gy gks xk (B) vuUr gy gks xs a
(C*) dks bZ gy ugha gks xk (D) buesa ls dks bZ
Sol. x = 3 but if does not satisfy x = 3 ysfdu ;g nh xbZ vlfedk dks larq"V ugh djrk gSA
the given equation x .

x 2 5x 6
13. Solution set of the inequation, < 0 is
x2 x 1

x 2 5x 6
vlfedk < 0 dk gy leqPp; gS
x2 x 1
(A) x ( , 2) (B*) x (2, 3)
(C) x ( , 2) (3, ) (D) x (3, )
Sol. x 2 + x + 1 > 0, x R So vr% (x 2) (x 3) < 0 2<x<3

14. A 3-digit number has, from left to right, the digits a, b and c with a>c. When the number with the digits
reversed is subtracted from the original number, the units digit in the difference is 4. The next two digits,
from right to left, are
(A) 5 and 9 (B*) 9 and 5 (C) 5 and 4 (D) 4 and 5
ck;sa ls nk;sa dh vksj] ,d 3-vadks dh la[;k ds rhu vad a, b rFkk c gS] tgk a > c gS A bl la[;k ds vadks dks foijhr
e esa fy[kus ls cuus okyh la[;k dks tc ewy la[;k esa ls ?kVk;k tkrk gS] rks ?kVkus ij bdkbZ LFkku okyk vad 4 vkrk gS]
rc nk;sa ls ck;sa dh vksj vxys nks vad gS&
(A) 5 rFkk 9 (B*) 9 rFkk 5 (C) 5 rFkk 4 (D) 4 rFkk 5

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 7
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029
Sol. So vr% a c = 6 Hence bl izdkj 6 1 = 5

15. If P and Q are sum and product respectively of all real values of x satisfying the equation |4 |x 2| | = 3,
then
;fn P rFkk Q e'k% lehdj.k |4 |x 2| | = 3 dks lUrq"V djus okys x ds lHkh okLrfod ekuksa ds ;ksx o xq.kk dks
n'kkZrk gS] rks&
(A*) |P| + |Q| = 143 (B) |P| + |Q| = 127 (C) |P + Q| = 143 (D) |P| + |Q| = 142
Sol. |4 |x 2|| = 3
4 |x 2| = 3
|x 2| = 7

x2=7 x 2 = 7
x 9 x 5
or ;k 4 |x 2| = 3
|x 2| = 1
x 2 = 1 or ;k x 2 = 1

x 3 x 1
P=3+1+95 Q = 135
=8
|P| + |Q| = 143
1
16. If x = 3 8 , then x3 + is equal to
x3
1
;fn x = 3 8 , rks x3 + cjkcj gS&
x3
(A) 6 (B*) 198 (C) 6 2 (D) 102
Sol. (3 + 8 ) (3 8)=1
3
1 1 1 1 x 1
=3 8 3
x + = x 3x = (6)3 3(6) = 198
x x3 x x x

17. In the given figure (circle), PT = 5, PD = 7 and PA = 2, then the value of PB PC = ?


fn;s x;s fp=k esa (o`k) PT = 5, PD = 7 rFkk PA = 2 gks] rks PB PC dk eku Kkr dhft,A

T
D

5
C O

P A B
125
Ans.
14
Sol. We know that PT2 = PA. PB = PC. PD
25 25 125
52 = 2. PB = PC. 7 PB = and PC = PB PC =
2 7 14

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 8
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029
Hindi. ge tkurs gSa fd PT2 = PA. PB = PC. PD
25 25 125
52 = 2. PB = PC. 7 PB = vkSj PC = PB PC =
2 7 14

18. If x, y, z are all different real numbers, then


;fn x, y, z lHkh fHkUu okLrfod la[;k, gS] rks &
2
1 1 1 1 1 1
2
2
2
= .
(x y) (y z) (z x ) x y y z z x
Ans. True
1 1 1 2
Sol. RHS = 2 + 2 + 2 + .(x y + y z + z x)
(x y) ( y z) (z x) (x y) (y z)(z x)

19. The positive integers p, q & r are all primes if p2 q2 = r, then possible value of r is
/kukRed iw.kkd p, q ,oa r lHkh vHkkT; gSA ;fn p2 q2 = r rc r dk lEHko eku gksxk&
(A) 3 (B*) 5 (C) 7 (D) 1
Sol. (p + q) (p q) = r.1 p + q = r and p q = 1 p + q = r rFkkp q = 1
p q = 1 is possible only when p = 3, q = 2, r = 5 p q = 1 laHko gksxk dsoy tc p = 3, q = 2, r = 5

20. If f(x) = x4 2x3 + 3x2 ax + b is a polynomial such that when it is divided by (x 1) and (x + 1) the remainders
are 5 and 19 respectively. If f(x) is divided by (x 2), then remainder is :
;fn f(x) = x4 2x3 + 3x2 ax + b ,d cgqin bl dkj gS fd tc ;g (x 1) rFkk (x + 1) ls foHkkftr fd;k tkrk gS
rc 'ks"kQy e'k% 5 rFkk 19 izkIr gksrs gSA ;fn f(x), (x 2) ls foHkkftr fd;k tkrk gS] rc 'ks"kQy gksxk&
(A) 0 (B) 5 (C*) 10 (D) 2
Sol. f(1) = 5, f(1) = 19 a + b + 2 = 5, a + b + 6 = 19
a = 5, b=8 So vr% f(x) = x 4 2x 3 + 3x 2 5x + 8
f(2) = 10.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 9
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029

Оценить