Вы находитесь на странице: 1из 14

PPR Maths nbk

MODULE 12
SKIM TUISYEN FELDA (STF) MATEMATIK SPM ENRICHMENT
TOPIC : MATRICES
TIME : 2 HOURS

3 2 4 n
1. (a) The inverse matrix of is m
5 4 5 3

Find the value of m and of n.

(b) Hence, using matrices, solve the following simultaneous equations :


3x 2y = 8
5x 4y = 13

Answer :

(a)

(b)
PPR Maths nbk

Given that G =
m 3 1 4 3
2. (a)
and the inverse matrix of G is ,
2 n 14 2 m
find the value of m and of n.

(b) Hence, using matrices, calculate the value of p and of q that satisfies the
following equation :
p 1
G =
q 8

Answer :

(a)

(b)
PPR Maths nbk

1 2 1 0
3. (a) Given that A = , find matrix A.
3 5 0 1

(b) Hence, using the matrix method, find the value of r and s which satisfy the
simultaneous equations below.

-r + 2s = -4
-3r + 5s = -9

Answer :

(a)

(b)
PPR Maths nbk

4 5 1 0
4. Given matrix P = and matrix PQ =

6 8 0 1
(a) Find the matrix Q.
(b) Hence, calculate by using the matrix method, the values of m and n that
satisfy the following simultaneous linear equations :
4m + 5n = 7
6m + 8n = 10

Answer :

(a)

(b)
PPR Maths nbk

4 3
5. Given the matrix P is ,

8 5
1 0
(a) Find the matrix Q so that PQ =
0 1

(b) Hence, calculate the values of h and k, which satisfy the matrix equation:

4 3 h 7
=
8 5
k 11
Answer :

(a)

(b)
PPR Maths nbk

k 6
6. (a) Given matrix M = , find the value of k if matrix M has no inverse.

4 2

(b) Given the matrix equations


7 6 x 4 x 1 8 6 4
= and =
y h 5 7 1
5 8 y 1

(i) Find the value of h


(ii) Hence, find the value of x and y.

Answer :

(a)

(b)
PPR Maths nbk

2 5
7. It is given that matrix P = does not have an inverse matrix.

k 2

(a) Find the value of k.


(b) If k = 1, find the inverse matrix of P and hence, using matrices, find the
values of x and y that satisfy the following simultaneous linear equations.

2x + 5y = 13
x - 2y = -7

Answer :

(a)

(b)
PPR Maths nbk

2 4 2 4
8. (a) Find matrix M such that M =

1 3 1 3

(b) Using matrices, calculate the values of x and y that satisfy the following
matrix equation.

2 4 x 6
=
1 3 y 5

Answer :

(a)

(b)
PPR Maths nbk

3 1
9. (a) Find the inverse of matrix .

5 2

(b) Hence, using matrices, calculate the values of d and e that satisfy the
following simultaneous equations :

2d e = 7
5d e = 16

Answer :

(a)

(b)
PPR Maths nbk

1 2
10. Given matrix M = , find

2 5

(a) the inverse matrix of M


(b) hence, using matrices, the values of u and v that satisfy the following
simultaneous equations :

u 2v = 8
2u + 5v = 7

Answer :

(a)

(b)
PPR Maths nbk

MODULE 12 - ANSWERS
TOPIC : MATRICES

1
1. (a) m= 1m
2
n =2 1m

(b) 3 2 x 8
=
4 y 13
1m
5

x 1 4 2 8 1m
=
y 2 5 3 13

x=3 1m
1
y= 1m
2

2. (a) n =4 1m
m=5 1m

(b) 5 3 p 1
=
4 q
1m
2 8

p 1 4 3 1
= 1m
q 14 2 5 8
p=2 1m
q = -3 1m

5 2
3. (a) A= 2m
3 1

1 2 r 4
(b) = 1m
3 5 s 9

r 1 5 2 4
= 1m
s 1 3 1 9

r = -2 1m

s = -3 1m
1 8 5
4. (a) P= 1m
32 30 6 4
PPR Maths nbk

1 8 5

=
2 6 4 1m

4 5 m 7
(b) = 1m
6 8 n 10

m 1 8 5 7
= 1m
n 2 6 4 10

m=3 1m

n = -1 1m

1 5 3 1m
5. (a) P =
20 (24) 8 4
1 5 3
= 1m
4 8 4

(b) 4 3 h 7
=
8 5 k 11
h 1 5 3 7
= 1m
k 2 8 4 11
1 2
=
2 100
1m

h=1 1m
k = -50 1m

6. (a) k = -12 1m

(b) (i) h = 26 1m

x 1 8 6 4
=
y 26 5 7 1
1 26
=
26 13
PPR Maths nbk

(ii) 1m

1m

x = -1 1m
1
y= 1m
2

7. (a) - 4 5k = 0 1m

5k = -4
4
k= 1m
5

(b) 2 5 x 13
= 1m
1 2 y 7

x 1 2 5 13
= 1m

y 9 1 2 7

x = -1 1m
y=3 1m

1 0
8. (a) M= 2m

0 1

(b) x 1 3 4 6
= 1m
y 6 4 1 2 5
1 3 4 6
=
2 1 2 5
1 2
= 1m
2 4

x = -1 1m
y=2 1m
PPR Maths nbk

9. (a) 1 2 1

6 + 5 5 3
1m

1 2 1
=
1 5 3
1m

(b) 2 1 d 7
= 1m
5 3 e 16
d 1 3 1 7
= 1m
e 1 5 2 16
1 5
=
1 3
5
=
3

d=5 1m
e=3 1m

10. (a) 1 5 2

5 (4) 2 1
1m

1 5 2
=
9 2 1
1m

(b) 1 2 u 8
2 5 v = 7
1m

u 1 5 2 8
= 1m
v 9 2 1 7
1 54
=
9 9
6
=
1
u=6 1m
v = 1 1m