You are on page 1of 11

Vineetloomba.

com

WORK, ENERGY AND POWER


(ADVANCED LEVEL PROBLEMS)
FREE IIT-JEE COACHING (NOTES AND ASSIGNMENTS
JEE MAIN AND ADVANCED

www.vineetloomba.com
SINGLE CHOICE CORRECT TYPE
1. A child builds a tower from three blocks. The blocks are uniform cubes of side 2 cm.
The blocks are initially lying on the same horizontal surface and each block has a
mass of 0.1 kg. The work done by the child is
(a) 4 J (b) 0.04 J (c) 6 J (d) 0.06 J

2. A long spring is stretched by 2 cm; its potential energy is U. If the spring is stretched
by 10 cm, the potential energy stored in it will be
(a) U/25 (b) U/5 (c) 5U (d) 25U

3.
A particle is acted upon by a conservative force F 7i 6 j N. The work done by
the force when the particle moves from origin (0, 0) to the position (-3m, 4m) is given
by
(a) 3 J (b) 10 J (c) 45 J (d) none of these

4. Bob B connected with a massless rod of length l as


A
shown in the figure is given an initial velocity gl in l
horizontal direction, the maximum vertical height of the
bob from the starting point is B gl
l l 2l
(a) (b) (c) (d) none
2 3 3

5. A block of mass m moves towards a light spring of


stiffness k on a smooth horizontal plane. If it
compresses the spring through a distance x0, then the
magnitude of total change in momentum of the block. k
m

m mk x 0
(a) x0 (b) 2mk x 0 (c) (d) mk x0
k 2

6. A particle which is constrained moving along the X-axis is subjected to a force in the
same direction which varies with the distance x of the particle from the origin as
F x kx ax 3 . Here k and a are positive constants. For x 0 , the graph of the
potential energy U(x) of the particle with its position is

Er. Vineet Loomba


IITian | IIT-JEE Mentor
Vineetloomba.com
circle on the table, so as to make P revolutions per second. The maximum value of P
if the particle is to be in contact with the table will be

g h 1 g
(a) 2P gh (b) (c) 2P (d)
h g 2 h

13. A person wants to drive on the vertical surface of a large cylindrical wooden well
commonly known as death well in a circus. The radius of well is R and the coefficient
of friction between the tyres of the motorcycle and the wall of the well is s . The
minimum speed, the motorcyclist must have in order to prevent slipping should be

Rg s s g R
(a) (b) (c) (d)
s Rg R s g

10
14. A stone of mass 1 kg tied to a light inextensible string of length L is whirling in a
3
circular path of radius L in vertical plane. If the ratio of the maximum tension to the
minimum tension in the string is 4, what is the speed of stone at the highest point of
the circle? (Taking g = 10 m/s2)

(a) 10 m/s (b) 5 2 m/s (c) 10 3 m/s (d) 20 m/s

15. The potential energy between the atoms in a molecule is given by


a b
U ( x ) 12 6 ,where a and b are positive constants and x is the distance
x x
between the atoms. The atom is in stable equilibrium when
1/ 6 1/ 6 1/ 6
a 2a 11a
(a) x = 0 (b) x (c) x (d) x
2b b 5b

16. A bullet of mass 100 gm leaves a riffle with an initial velocity of 100 m/sec and strikes
the earth at the same level with a velocity of 50 m/sec. The work in overcoming the
resistance of air will be
(a) 50 J (b) 500 J (c) 375 J (d) 475 J

17. A small block of mass m is kept on a rough inclined surface of inclination fixed in an
elevator. The elevator goes up with a uniform velocity v and the block does not slide
on the wedge. The work done by the force of friction on the block in time t will be
(a) zero (b) mgvt cos2 (c) mgvt sin2 (d) mgvt sin2

18. A particle is moved from (0, 0) to (a, a) under a force y



F = ( 3i 4 j ) from two paths. Path 1 is OP and path 2 is P (a, a)
OQP. Let W1 and W2 be the work done by this force in
these two paths. Then
(a) W1 = W2 (b) W1 = 2W2
(c) W2 = 2W1 (d) W2 = 4W1 45
O Q x

Er. Vineet Loomba


IITian | IIT-JEE Mentor
Vineetloomba.com
24. When an object is allowed to slide down a hill it stops at the A
point B because of friction. If friction force depends only on
the normal component of the reaction force with coefficient h
of friction varies along the path, the work done in taking the
object slowly from B to A along the hill will be B

(a) mgh (b) 2 mgh (c) > 2 mgh (d) < mgh

25. A nail is located at a certain distance vertically below the point of suspension of a
simple pendulum. The pendulum bob is released from a position when the string
makes 60 with vertical, then the distance of nail from point of suspension such that
the bob will just perform revolutions with nail as centre is (The length of pendulum is
given as one metre)
(a) 80 cm above the point of suspension
(b) 80 cm below the point of suspension
(c) 60 cm below the point of suspension
(d) 60 cm above the point of suspension

For more such free Assignments visit https://vineetloomba.com

Er. Vineet Loomba


IITian | IIT-JEE Mentor
Vineetloomba.com
MULTIPLE CHOICE CORRECT TYPE

1. A heavy stone is thrown from a cliff of height h with a speed v. The stone hits the
ground with maximum speed. The stone may be thrown
(a) vertically downward
(b) vertically upward
(c) horizontally
(d) at an angle of 45 with the horizontal

2. Consider two observers moving with respect to each other at a speed v along a
straight line. They observe a block of mass m moving a distance l on a rough
surface. The following quantities will be different as observed by the two observers
(a) kinetic energy of the block at time t
(b) work done by friction
(c) total work done on the block
(d) acceleration of the block

3. A block of mass M is hanging over a smooth and light pulley through a light string.
The other end of the string is pulled by a constant force F. The kinetic energy of the
block increases by 20 J in 1s.
(a) the total work done on the block in 1s is 20 J.
(b) the tension in the string is F
(c) the work done by the tension on the block is 20 J in 1 s.
(d) The work done by the force of gravity is 20 J in 1 s.

4. The kinetic energy of a body moving along a straight line KE


varies with time as shown in the figure. The force acting
on the body is

(a) directly proportional to t

(b) inversely proportional to t t


(c) directly proportional to velocity
(d) inversely proportional to velocity

Er. Vineet Loomba


IITian | IIT-JEE Mentor
Vineetloomba.com
9. No work is done on an object by a force if
(a) the force is always perpendicular to its velocity
(b) the force is always perpendicular to its acceleration
(c) the object is stationary
(d) the object moves in such a way that the point of application of force remains fixed.


10. The potential energy U for a force field F is such that U Kxy , where K is a
constant. Then

(a) F Kyi Kxj (b) F Kxi Kyj

(c) F is a conservative force (d) F is a non-conservative force

11. A sledge moving over a smooth horizontal surface of ice at velocity v0 drives out on a
horizontal road and comes to halt. The sledge has length l, mass m and friction
coefficient between sledge and road is . Then
(a) No work is done by the friction to switch the sledge from ice to the road.
mgl
(b) A work of is done against friction while sledge switches completely on to the road.
2
v 02 l
(c) The distance covered by the sledge on the road is
2g 2
v 02 l
(d) Total distance moved by the sledge before stopping is
2g 2

12. In projectile motion, power of the gravitational force


(a) is constant through out.
(b) is negative for first half, zero at topmost point and positive for rest half.
(c) varies linearly with time.
(d) is positive for complete path.

13. A force F kx 3 is acting on a block moving along x-axis. Here, k is a positive


constant. Work done by this force is
(a) positive in displacing the block from x = 3 to x = 1.
(b) positive in displacing the block from x = 1 to x = 3.
(c) negative in displacing the block from x = 3 to x = 1.
(d) negative in displacing the block from x = 1 to x = 3.

Er. Vineet Loomba


IITian | IIT-JEE Mentor
Vineetloomba.com
14. In the system shown in the figure, the mass m moves 4m
in a circular arc of angular amplitude 60. The mass 60
4m remains stationary. Then m
m A
(a) the maximum value of coefficient of friction
B
between the mass 4m and the surface is 0.5.

(b) the work done by gravitational force on the block m is positive when it moves from A
to B.
(c) the power delivered by the tension when m moves from A to B is zero.
(d) the kinetic energy of m in position B equals the work don by gravitational force on
the black when it moves from position A to B.

15. A block is suspended by an ideal spring of force constant k. The block is pulled down
by applying a constant force F and maximum displacement of block from its initial
mean position is x0. Then
(a) increase in energy stored in spring is kx02
3F
(b) x 0
2k
2F
(c) x 0
k
(d) work done by applied force is Fx0.

Er. Vineet Loomba


IITian | IIT-JEE Mentor
Vineetloomba.com

For more such free Assignments visit https://vineetloomba.com

Maths Notes and Assignments for IIT-JEE:

https://vineetloomba.com/mathematics/

Physics Notes and Assignments for IIT-JEE:

https://vineetloomba.com/physics/

Chemistry Notes and Assignments for IIT-JEE:

https://vineetloomba.com/chemistry/

New Chapters and Assignments are being regularly updated.


Share it with your friends because Sharing is Caring.

Discuss among yourself or with your teachers in case of doubts. You can
post your doubts on website comment section too and I will try to answer
as early as possible.

SHARING IS CARING !! I AM SHARING WITH YOU. YOU HAVE TO


SHARE WITH YOUR FRIENDS AND HELP THEM.

Er. Vineet Loomba


IITian | IIT-JEE Mentor
Vineetloomba.com

ANSWER KEY

SINGLE CHOICE CORRECT

1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (d)


6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (d) 10. (a)
11. (c) 12. (d) 13. (a) 14. (a) 15. (c)
16. (c) 17. (c) 18. (a) 19. (a) 20. (b)
21. (b) 22. (a) 23. (d) 24. (b) 25. (b)

ONE OR MORE THAN ONE CHOICE CORRECT

1.
2. (a,b,c) 3. (a,b) 4. (b,d) 5. (b,d)
(a,b,c,d)
6. (a,c) 7. (a,b) 8. (c,d) 9. (a,c,d) 10. (a,c)
14.
11. (b,c,d) 12. (b,c) 13. (a,d) 15. (c,d)
(a,b,c,d)

Er. Vineet Loomba


IITian | IIT-JEE Mentor