Вы находитесь на странице: 1из 4

Geotechnical Engineering Laboratory Assignment I

1. What may be the range of water content of a soil?

a) =100%

c)

0-100

b) > 0

d)

None

Ans: b)

2. In general, in oven dry method, if temperature is > 110 0 C

a) may not cause complete evaporation

b) breaking of crystalline structure of soil particle

c) loss of structural water

d)

(b) and (c)

Ans: d)

3. With the General notations if S r = 0, water content

a)

b)

Ans: b)

w < 0 w = 0

c)

d)

0 ≤ w ≤ 100 w can be > 0

4. Water content of soil is 9.78%, amount of water in 100 g of that soil sample is

a) 8.82 g

c)

> 9.78 g

b) 9.78 g

d)

None

 

Ans: a)

5. The least count of the hydrometer reading is

 

a) 0.5

c)

0.005

 

b) 0.05

d)

0.0005

Ans-d)

6. A steep grain size distribution curve represents

 

a) More uniform grain sizes

c)

Grains of all sizes

b) Non uniform grain sizes

d)

None

 

Ans-a)

7. The principle used in hydrometer analysis is

 

a) Newton’s law

c)

Stokes’s law

b) Darcy’s law

d)

Rehabann’s law

 

Ans-c)

8. The biggest size of clay particle is

 

a)

0.0002mm

b)

0.02mm

c) 0.002mm

Ans-c)

d)

0.075mm

9. Which one of the following represents the effective size or effective diameter of soil

particle?

a) D

10

c) D 60

b) D

30

d) None

(Ans-a)

10. The coefficient of uniformity and curvature of a soil are 4 and 1 respectively. The ratio of D 30 /D 10 is

a)

b)

1

2

(Ans-b)

c)

d)

3

4

11. The mass specific gravity of a fully saturated clay specimen having a water content of 40% is 1.88. The specific gravity of clay will be

a)

b)

1.95

2.67

(Ans-c)

c)

d)

2.90

None

12. What is the standard temperature specified in IS code for reporting gravity of a soil?

a)

b)

25°C

27°C

(Ans-b)

c)

d)

29°C

30°C

13. Stoke’s law is valid only if the size of the particle is

a) <0.0002mm

b)

(Ans-c)

>0.2mm

c) between 0.2mm and 0.0002mm

d)

None

14. The nature of meniscus correction in hydrometer reading is

a) Additive

b) Subtractive

c) both of these

d) none

(Ans-a)

15. Which one among sand replacement method and core cutter method does give a higher density?

a) Sand replacement method

b) Core cutter method

c) Both of the above

d) None of the above (Ans-b)

16. The coefficient of curvature is half of coefficient of uniformity. The particles smaller than 0.4 mm are 30%. Then 60% of particles are smaller than (mm)

a)

b)

(Ans-a)

0.56

0.80

c)

d)

2.0

0.65

17. Which is the most accurate method to determine water content

a) pycnometer method

b) oven dry method (Ans-b)

c) sand bath method

d) radiation method

18. In a laboratory sieve analysis test, out of 500g soil used in the test, 200g was retained on IS 600μ sieve, 250g was retained on IS 500μ sieve and the remaining 50g was

retained on IS 425μ sieve. The value of C u is

a) 1.0

b) 1.5

c) 1.2

(c)

d) 0.8

19. In hydrometer analysis, the velocity of fall of spheres (soil particles)in fluid will not

depend on

a) diameter of sphere (soil particles)

b) Specific gravity of sphere (soil particles)

(d)

c) specific gravity of fluid d) depth of measuring cylinder

20. Grain size distribution curve is plotted between size of particles and

a) Percent finer by weight

b) percent finer by volume

c) depend on the type of soil

(a)