Вы находитесь на странице: 1из 37

Factories Act, 1948

1.As per Factories Act "Factory" means any premises including the precincts
Thereof where ____ or more workers are working or were working on any day
Of the preceding 12 months, and in any part of which a manufacturing process is
Being carried on without the aid of power, or is ordinarily so carried on [Sec 2(m)]
A: 10 B: 20 C: 50 D: 100

Answer: B

2. As per the Factories Act, "Adult" means a person who has completed his ----------
Year of age. [Sec 2(a)]
A: fifteenth B: sixteenth C: seventeenth D: eighteenth

Answer: D

3. As per Factories Act, "Adolescent" means a person who has completed his
----------- Year of age but has not completed his --------------- year. [Sec 2(b)]

A: twelfth, eighteenth B: fifteenth, twenty first


C: fifteenth, eighteenth D: sixteenth, nineteenth

Answer: C

4.As per Factories Act, "Child" means a person who has not completed his ----------
Year of age. [Sec 2(c)]
A: fourteenth B: fifteenth C: sixteenth D: eighteenth

Answer: B
5.As per factories act which among the following are true in respect of the
Definition of a worker? [Sec 2(l)]

"Worker" means a person employed


1) Directly or by or through any agency (including a contractor)
2) With or without the knowledge of the principal employer
3) Whether for remuneration or not
4) In any manufacturing process

A: 3 and 4 only B: 1, 3 and 4 only C: 1 and 4 only D: 1, 2, 3 and 4

Answer: D

6.As per Factories Act, "Factory" means any premises including the precincts
Thereof where on ------------- or more workers are working or were working on any
Day of the preceding 12 months, and in any part of which a manufacturing
Process is being carried out with the aid of power, or is ordinarily so carried on.
[Sec 2(m) (i)]

A: 10 B: 20 C: 50 D: 100

Answer: A

7. As per Factories Act, a Factory does not include which among the following?
[Sec 2(m)]
1) A mine subject to the operation of the Mines Act, 1952
2) A mobile unit belonging to the Armed Forces of the Union
3) A railway running shed
4) A hotel, restaurant or eating place

A:1 and 2 only B: 1, 2 and 3 only C: 1, 2, 3 and 4 D: 1, 2, 4 only

Answer: C
8. As per Factories Act, "-------------------- of a factory means the person who has
Ultimate control over the affairs of the factory. [Sec 2(n)]

A: Manager B: Owner C: Director D: Occupier

Answer: D

9. The ------------ of Railway Production Units have been appointed as "Occupiers"


Of the respective units in terms of the provisions of the Factories Act, 1948.
(MC 23)

A: General Managers B: Chief Personnel Officers


C: Chief Mechanical Engineers / CWM D: Chief Security Commissioners
Answer: C

10. The Factories Act imposes the following obligations upon the employer in
Regard to his workers. [Sec 7A]

A: Health B: Safety C: Welfare D: All the above.

Answer: D

11. A workman employed in Carriage Works, Perambur has demanded to change


The working days from six days to five days without reducing the total working
Hours of 47 per week. Can this be agreed to? (Chapter VI)

A: Yes B: No (Not more than 9 hrs in a days)


C: Can be negotiated D: All of the above.

Answer: B

12. Overtime under Section 59 (1) of the Factories Act, 1948 to the staff governed
by the same should be calculated on ------------------.

A: a daily basis or weekly basis, whichever is the prevalent practice


B: a daily basis C: a weekly basis
D: a daily basis or weekly basis, whichever is more favorable to the employee

Answer: D
13. The provisions of Sec. 46 of the Factories Act, 1948 impose statutory obligation
On the Railway Administrations to provide and maintain canteens in Railway
Establishments, which are governed by the Factories Act and employ more than
----------- Persons.

A: 100 B: 150 C: 250 D: 500

Answer: C

14. As per factories act which among the following are true in respect of the
Definition of a worker? Worker" means a person employed

1) In cleaning any part of the machinery or premises used for a


Manufacturing process

2) In any other kind of work incidental to, or connected with, the


Manufacturing process, or the subject of the manufacturing process

3) Does not include any member of the Armed Forces of the Union

A: 3 only B: 2 and3 only C: 1 and 2 only D: 1, 2 and 3

Answer: D

15. Manufacturing process refers [Sec 2(k)]

A: Only to the process and not to the articles finished or produced.


B: To the articles finished
C: To the articles manufactured D: All of the above.

Answer: A
16. If a worker works on Sunday and has had a holiday on one of the three days
Immediately before it, that Sunday shall for the purpose of calculating his weekly
Hours of work be included in the _______ week.
[Proviso (3) under Sec 52(1) (b) (ii)]

A: Following B: Preceding
C:Following or preceding D: Any of the above.

Answer: B

17. No woman shall be employed in any factory except between the hours of
(Sec 70)

Choice A:7 PM and 6 AM


Choice B:6 AM and 7 PM
Choice C:10 PM and 6 AM
Choice D:6 AM and 10 PM

Answer: B

18. Total number of hours of work in any week including overtime shall not exceed
[Sec 65 (3) (iii)]

Choice A: Sixty
Choice B:Sixty Two
Choice C:Seventy Five
Choice D:None of the above.

Answer: A
19. No worker shall be allowed to work overtime for more than ______ days at a
Stretch and the total number of hours of work in any quarter shall not exceed
_________. [Sec 65 (3) (IV)]

Choice A:seven, sixty five


Choice B:six, seventy five
Choice C:seven, seventy five
Choice D:seven, sixty

Answer: C

20. Sections ____ to ____ of the Factories Act, deals with Health.

Choice A:11, 20
Choice B:21, 40
Choice C:31, 40
Choice D:71, 80

Answer: A

21. All inside wall, partitions, ceilings or tops of rooms and all sides,
Tops of Passages and staircases shall be repainted or varnished at least once
In every _________ and in any other case, white-washed or colour washed at
Least once in every ___________. [Sec 11 (d)]

Choice A:5 years, 16 months


Choice B:6 years, 16 months
Choice C:14 years, 14 months
Choice D:5 years, 14 months

Answer: D
22. As per Sec.16 of Factories Act, there shall be in every work room of a factory in
Existence of the date of commencement of this act at least ____ cubic meters
And of factory built after the commencement of this act at least _____ cubic
Meters of space for every worker employed therein.

Choice A:9.9, 15.2


Choice B:9.9, 14.2
Choice C:14.2, 9.9
Choice D:14.2, 15.2

Answer: B

23. As per Sec.18 of Factories Act, no drinking water point shall be situated within
________ Meters of any washing place, urinal etc.

Choice A: four
Choice B: five
Choice C: six
Choice D:seven

Answer: C

24. As per Sec.79 of Factories Act, every worker who has worked for a period of
_____ Days or more in factory during a calendar year shall be allowed during the
Subsequent calendar year leave at the rate of one day for every ____ days of
Work performed by him during the previous calendar year.

Choice A:240, 20
Choice B:300, 30
Choice C:300, 20
Choice D:240, 30

Answer: A
25. for any contravention of any of the provisions of the Factories Act, the Occupier
And Manager of the factory shall each be guilty of an offence and punishable
With (Sec 92)

Choice A:Imprisonment for a term up to two years


Choice B:fine up to Rs.1 lakh
Choice C:both A and B
Choice D:Any of the above.

Answer: D

26. Under Factories Act, 1948 match the following:

1. Canteen (Sec 46) a. More than 30 women workers


2. Lunch Room (Sec 47) b. For every 150 workers
3. Crche (Sec 48) c. More than 150 workers.
4. Welfare Officer (Sec 49) d. More than 250 workers.
5. First Aid Appliance (Sec 45) e. 500 or more workers

Choice A:1.a, 2.b, 3.c, 4.d, 5.e


Choice B:1.c, 2.d, 3.a, 4.e, 5.b
Choice C:1.d, 2.c, 3.a, 4.e, 5.b
Choice D:1.d, 2.b, 3.a, 4.d, 5.e

Answer: C
INDUSTRIAL DISPUTE ACT
27. Which among the following are true in respect of the ID Act 1947?

1) Any Railway service is a "public utility service"


2) "Industry" means any systematic activity carried on by co-operation between
An employer and his Employee
3) "Closure" means temporary closing down of a place of employment or part
Thereof

Choice A:1 only


Choice B:1 and 2 only
Choice C:1 and 3 only
Choice D:1, 2 and 3

Answer: B

28. Which among the following are true about a workman as per ID Act? [Sec 2(s)]
A workman means any person employed in any industry

1) To do any manual, unskilled, skilled, technical, operational, clerical or


Supervisory work
2) Mainly in a managerial or administrative capacity
3) Who, being employed in a supervisory capacity, draws wages exceeding one
Thousand six hundred rupees per mensem
4) Who, being employed in a supervisory capacity exercises functions mainly of
A managerial nature

Choice A:1 only


Choice B:1 and 2 only
Choice C:1 and 3 only
Choice D:1, 3 and 4 only

Answer: A
29. As per ID Act no workman employed in any industry who has been in continuous
Service for not less than one year under an employer shall be retrenched by that
Employer until the workman has been paid, at the time of retrenchment,
Compensation which shall be equivalent to ---------------------------- of continuous
Service. [Sec 25(f)]

Choice A: fifteen days' average pay for every completed year


Choice B: ten days' average pay for every completed year
Choice C: fifteen days' average pay for every completed six months
Choice D: ten days' average pay for every completed six months

Answer: A

30.as per section 25 F of ID Act, no workman employed in any industry who has
Been in continuous service for not less than one year under an employer shall be
Retrenched by that employer until the workman has been given -------------- notice
In writing indicating the reasons for retrenchment and the period of notice has
Expired or the workman has been paid in lieu of such notice, wages for the
Period of the notice.

Choice A:fifteen days


Choice B:one month's
Choice C:two months
Choice D:four months

Answer: B

31. As per ID Act, a workman shall be deemed to be in continuous service under an


Employer for a period of one year, if the workman, during a period of twelve
Calendar months preceding the date with reference to which calculation is to be
Made, has actually worked under the employer for not less than -------------days.
[Sec 25B (2) (a) (ii)]

Choice A: 120
Choice B: 150
Choice C: 180
Choice D: 240

Answer: D
32. As per ID Act, no person employed in a public utility service shall go on strike, in
Breach of contract without giving to the employer notice of strike, within ----------
Before striking or within ------------- of giving such notice. [Sec 22(1)]

Choice A: six weeks, fourteen days


Choice B: seven weeks, fourteen days
Choice C: six weeks, seven days
Choice D: four weeks, twenty one days

Answer: A

33. Labour Courts are established under the ------------------------.


Choice A: Labour Courts Act
Choice B: Industrial Disputes Act
Choice C: Payment Wages Act
Choice D: Employee's Compensation Act

Answer: B

34. As per ID Act 1947, "--------------" means the termination by the employer of the
Service of a workman for any reason whatsoever, otherwise than as a
Punishment inflicted by way of disciplinary action.

Choice A: retrenchment
Choice B: removal
Choice C: discharge
Choice D: retirement

Answer: A
35. Which among the following is/are true regarding industrial disputes? [Sec 2(k)]
An "industrial dispute" means any dispute or difference

1) Between employers and workmen


2) Between employers and employers
3) Between workmen and workmen

Choice A:1 only


Choice B:1 and 2 only
Choice C:1 and 3 only
Choice D:1, 2 and 3

Answer: D

36. As per ID Act 1947, "----------------" means the temporary closing of a place of
Employment or the suspension of work, or the refusal by an employer to continue
To employ any number of persons employed by him. [Sec 2(l)]

Choice A: lay off


Choice B: lock out
Choice C: closure
Choice D: retrenchment

Answer: B

37. ------------------ was enacted to make provisions for investigation and settlement
of Industrial disputes and for providing certain safeguards to the workers

Choice A:The Industrial Disputes Act, 1946


Choice B:The Industrial Disputes Act, 1947
Choice C:The Industrial Disputes Act, 1948
Choice D:The Industrial Disputes Act, 1949

Answer: B
38. As per ID Act 1947,"--------------" means the failure, refusal or inability of an
Employer on account of shortage of coal, power or raw materials or the
Accumulation of stocks or the break-down of machinery or natural calamity or for
Any other connected reason to give employment to a workman whose name is
Borne on the muster-rolls of his industrial establishment and who has not been
Retrenched; [Sec 2 (KKK)]

Choice A: lay-off
Choice B: lock out
Choice C: closure
Choice D: removal

Answer: A

39. The Industrial Disputes Act came into force on the -------------------------- .

Choice A:first day of April, 1947


Choice B:first day of April, 1948
Choice C:first day of August, 1947
Choice D:first day of August, 1948

Answer: A

40. Industrial Tribunals are established under the --------------------.

Choice A:Industrial Tribunals Act


Choice B:Industrial Disputes Act
Choice C:Factories Act
Choice D:Minimum Wages Act

Answer: B

41. How many schedules are there under the Industrial Disputes Act, 1947?

Choice A: Four
Choice B: Five
Choice C: Six
Choice D:Seven

Answer: B
42. Wages under ID Act does not include [Sec 2(rr)]

Choice A: Dearness Allowance


Choice B: Travelling Concession
Choice C: Bonus
Choice D: Value of Medical Attendance

Answer: C

43.In the case of any industrial establishment in which _____ or more workmen are
Employed or have been employed on any day in the preceding _____ months,
The appropriate Government, may by general or special order require the
Employer to constitute a Works Committee. [Sec 3]

Choice A:100, 10
Choice B:100, 12
Choice C:150, 10
Choice D:10, 12

Answer: B

44. A conciliation officer may be appointed (Sec 4)

Choice A: for a specified area


Choice B: for specified industries in a specified area
Choice C: for one or more specified industries
Choice D: All of the above.

Answer: D
45. Under ID Act, Match the following:

Public Utility Services a. The First Schedule


Unfair Labour Practices b. The Second Schedule
Matters within the Labour Court c. The Third Schedule
Matters within the Industrial Tribunal d. The Fifth Schedule

Choice A:1.a, 2.b, 3.c, 4.d


Choice B:1.a, 2.c, 3.d, 4.b
Choice C:1.a, 2.d, 3.b, 4.c
Choice D:1.a, 2.d, 3.c, 4.b

Answer: C

46. The following matters are within the jurisdiction of labour court under Schedule
II

Choice A: The propriety or legality of an order passed by an employer under the


standing Orders.
Choice B: Application and interpretation of standing orders.
Choice C: Discharge or dismissal of workmen.
Choice D: Withdrawal of any customary concession or privilege
Choice E: Illegality or otherwise of a strike or lockout.
Choice F: All the above.

Answer: F

47. The following are matters within the jurisdiction of Industrial Tribunals under
Schedule III

Choice A:Wages including period and mode of payment.


Choice B:Compensatory and other allowances.
Choice C:Hours of work and rest
Choice D:Leave with wages and holidays
Choice E:Bonus, PF, Classification by grades.
Choice F: All of the above.

Answer: F
48. The following matters are unfair labour practices on the part of employers
And trade union of employers under Schedule V.

Choice A:To interfere or coerce workmen in exercising their right to organize, form
or join Or assist a trade union for purpose of collective bargaining.
Choice B:Threatening workmen with discharge or dismissal, if they join a trade
union.
Choice C:Threatening lockout or closure.
Choice D:All the above.

Answer: D

49. The following matters are unfair labour practices on the part of employers
And trade union of employers under Schedule V.

Choice A: An employer taking active interest in organizing a trade union of his


workmen.
Choice B: Establish employer sponsored trade unions.
Choice C: Discharging or punishing workmen, joining or organizing a trade union.
Choice D: Employer showing partiality or granting favor to one of the trade unions.
Choice E: All the above.

Answer: E

MINIMUM WAGES ACT

50. Minimum Wages Act received the assent of the Governor General of India in ----
-
Choice A: 1923
Choice B: 1936
Choice C: 1947
Choice D: 1948

Answer: D
51.In so far as the Railway administrations are concerned the Minimum wages act
Applies to workers employed (either departmentally or through contractors) in
Which among the following?

1) Construction and maintenance of Roads.


2) Construction and maintenance of buildings.
3) Ash pit cleaning.
4) Loading and unloading in Goods sheds.
5) Construction of road over bridges.

Choice A:3 and 4 only


Choice B:1 and 2 only
Choice C:3, 4 and 5 only
Choice D:1, 2, 3, 4 and 5

Answer: D

Payment of Wages Act, 1936

52. Payment of Wages Act applies to wages payable to an employed person in


Respect of a wage period if such wages for that wage period do not exceed -------
---------- Or such other higher sum which, on the basis of figures of the Consumer
Expenditure Survey published by the National Sample Survey Organization, the
Central Government may, after every five years, by notification in the Official
Gazette, specify.

Choice A:Rs 1500 per month


Choice B:Rs 6500 per month
Choice C:Rs 10000 per month
Choice D:Rs 20000 per month

Answer: B
53. as per the Payment of Wages Act, 1936 no wage-period shall exceed ----------.

Choice A:one month


Choice B:fourteen days
Choice C:forty five days
Choice D:sixty days

Answer: A (Sec. 4)

54. As per the Payment of Wages Act, 1936, the wages of every person employed
Upon or in any railway, factory or industrial or other establishment upon or in
Which less than one thousand persons are employed, shall be paid before the
Expiry of the -----------after the last day of the wage-period in respect of which the
Wages are payable. (Sec 5)

Choice A:seventh day


Choice B:sixth day
Choice C:eighth day
Choice D:tenth day

Answer: A

55. As per the Payment of Wages Act, 1936 the total amount of deductions which
May be made in any wage period from the wages of any employed person shall
Not exceed ------ of such wages in cases where such deductions are wholly or
Partly made for payments to co-operative societies.

Choice A: forty percent


Choice B: fifty percent
Choice C: seventy five percent
Choice D: eighty percent

Answer: C
56. As per the Payment of Wages Act, 1936 the total amount of fine which may be
Imposed in any one wage-period on any employed person shall not exceed an
Amount equal to ------ of the wages payable to him in respect of that wage-
Period. (Sec 8)

Choice A: three per cent


Choice B: five per cent
Choice C: ten per cent
Choice D: fifty per cent

Answer: A (Sec.8)

57. The Railways are required to submit Annual Return on the working of P.W. Act
in the prescribed form to the Official concerned of the Central Industrial Relations
Machinery under the Ministry of Labour not later than --------------- of the
Succeeding year.

Choice A:15th February


Choice B: 15th March
Choice C: 15th April
Choice D: 15th May

Answer: A

58. ------------- is an important piece of legislation which regulates the payment of


Wages to employees in the industrial and other establishments, who are in
Receipt of wages less than certain specified amounts.
Choice A:The Payment of Wages Act, 1936
Choice B:The Minimum Wages Act 1948
Choice C:The Payment of Wages Act, 1948
Choice D:The Minimum Wages Act 1936

Answer: A

59. Payment of Wages (Railways) Rules, pertains to the year ---------.


Choice A:1936
Choice B:1938
Choice C:1948
Choice D:1988

Answer: B
60. --------------- seeks to ensure timely payment of wages without any
un-authorized Deductions.

Choice A:The Payment of Wages Act, 1936


Choice B:The Minimum Wages Act 1948
Choice C:The Payment of Wages Act, 1948
Choice D:The Minimum Wages Act 1936

Answer: A

61. CIRM stands for


Choice A:Central Industrial Relations Machinery
Choice B:Central Institute of Railway Management
Choice C:Central Industrial Regulatory Mechanism
Choice D:Council for Industrial Relations Management

Answer: A

Employee's Compensation Act, 1923 (Workmen Comp. Act)

62. Under the EC Act the compensation for death will be distributed by the -----------
To the dependents. (Sec 8)

Choice A:Employer
Choice B:Commissioner
Choice C:Labour Court
Choice D:High Court

Answer: B

63. Where permanent total disablement results from the injury an amount equal to
---------- Per cent of the monthly wages of the injured employee multiplied by the
Relevant factor, or an amount of ------------- thousand rupees, whichever is more
Is payable under the EC Act. (Sec 4(b))

Choice A: sixty, one lakh forty thousand


Choice B: fifty, fifty
Choice C: fifty, sixty
Choice D: sixty, one lakh twenty thousand

Answer: A
64. Where the monthly wages of an employee exceed Rs. ------, his monthly wages
For the compensation under EC Act shall be deemed to be Rs. --------- only.
(Gazette Notification Dt. 31.05.2010)

Choice A:six hundred, six hundred


Choice B:eight thousand, eight thousand
Choice C:one thousand and five hundred, one thousand and five hundred
Choice D:four thousand, four thousand

Answer: B

65. The employer of any establishment covered under the EC Act, is required to
Compensate an employee who has suffered an accident arising out of and in the
Course of his employment, resulting into which among the following? (Sec 3)

(1) Death
(2) Permanent total disablement
(3) Permanent partial disablement
(4) Temporary disablement whether total or partial

Choice A:1 only


Choice B:1 and 2 only
Choice C:1, 2 and 3 only
Choice D:1, 2, 3 and 4

Answer: D

66. The employer shall not be liable for paying compensation under the EC Act, in
Respect of any injury which does not result in the total or partial disablement of
The Employee for a period exceeding ----- days. (Sec 3 (1) a)

Choice A:three
Choice B:seven
Choice C: ten
Choice D:fifteen

Answer: A
67. If an employee has, during a continuous period of not less than --------month
immediately preceding the accident, been in the service of the employer who is
Liable to pay compensation under the EC Act, the monthly wages of the Employee
will be ---------- of the total wages which have fallen due for payment to him by the
employer in the last ----------- months of that period. [Sec 5(a)]

Choice A: Twelve, one-twelfth, twelve


Choice B: Ten, one-tenth, ten
Choice C: Twelve, one-tenth, ten
Choice D: Twelve, one-eleventh, eleven

Answer: A

68. The amount of compensation under EC Act where death results from an injury is
An amount equal to ------------- of the monthly wages of the deceased employee
Multiplied by the relevant factor; or an amount of Rs.1, 20,000/-, whichever is
More. [Sec 4(a)]

Choice A:Forty Percentage


Choice B:Thirty Percentage
Choice C:Sixty Percentage
Choice D:Fifty Percentage

Answer: D

69. No payment of a lump sum as compensation under EC Act to -----------, shall be


Made otherwise than by deposit with the Commissioner, and no such payment
Made directly by an employer shall be deemed to be a payment of compensation
[Sec 8]

Choice A:the dependents


Choice B:parents
Choice C:a woman or a person under a legal disability
Choice D:a person under a legal disability

Answer: C
70. Which among the following statements are true?

Railway men engaged to supervise the work of the employee are also covered under
the provisions of the Employee's Compensation Act, 1923.
The wage ceiling for coverage under the Employee's Compensation Act has
Been removed. All persons employed in the hazardous employment are covered
under the C Act.

Choice A:None of them


Choice B:All of them
Choice C:2 and 3 only
Choice D:3 only

Answer: B

71. If the injury of the employee results in his death, the employer shall, in addition
to
The compensation, deposit with the Commissioner a sum not less than Rs.---------
For payment of the same to the eldest surviving dependent of the employee
Towards the expenditure of the funeral of such employee or where the employee
Did not have a dependant or was not living with his dependant at the time of his
Death to the person who actually incurred such expenditure. [Sec 4(4)]

Choice A:one thousand


Choice B: five thousand
Choice C: two thousand
Choice D: two thousand and five hundred

Answer: B

72. Appeal against the orders of the Commissioner under EC Act lies to ---------
(Sec 30)
Choice A: the Civil Court
Choice B: the Labour Court
Choice C: the Central Administrative Tribunal
Choice D: the High Court

Answer: D
73. Which among the following statements are true in regard to the appeals against
The orders of the Commissioner under EC Act? (Sec 30)

1) No appeal by an employer shall lie unless the appellant has deposited with the
Commissioner the amount payable under the order appealed against.
2) The appeal lie to the High Court.
3) No appeal shall lie against any order unless a substantial question of law is
Involved in the appeal.
4) The period of limitation for an appeal is sixty days.

Choice A:All of them


Choice B:1, 2 and 3 only
Choice C:2, 3 and 4 only
Choice D:2 and 3 only

Answer: A

74. Under E C Act, for which among the following cases employers have liability for
Paying compensation?

1) If personal injury is caused to an employee by accident arising out of


and in the course of his employment
2) If an employee employed in any specified employment, contracts any disease
3) Specified in Schedule III as an occupational disease peculiar to that employment
Death while in service

Choice A:1 only


Choice B:1 and 2 only
Choice C:1, 2 and 3
Choice D:1 and 3 only

Answer: B
75. The --------- may, by notification in the Official Gazette, appoint any person to be
A Commissioner for Employees Compensation under the E C Act for such area
As may be specified in the notification. (Sec 20)

Choice A:President
Choice B:Central Government
Choice C:Ministry of Railways
Choice D:State Government

Answer: D

76. No payment of compensation under EC Act in respect of an employee whose


Injury has resulted in --------------- shall be made otherwise than by deposit with
The Commissioner, and no such payment made directly by an employer shall
Be deemed to be a payment of compensation. [Sec 8(1)]

Choice A:death
Choice B:death, permanent total disablement
Choice C:death, permanent disablement
Choice D:death, total disablement

Answer: A

77.No appeal shall lie against any order of the Commissioner under EC Act unless
A substantial question of law is involved in the appeal and unless the amount in
Dispute in the appeal is not less than ---------------- .[Proviso under Sec 30(1)]

Choice A:three hundred rupees


Choice B:one thousand rupees
Choice C:two thousand rupees
Choice D:three thousand rupees

Answer: A
78. The minimum compensation under EC Act for permanent total disablement
Is -----------. [Act 45 of 2009 published on 23.12.2009]

Choice A: Rs Fifty Thousand


Choice B: Rs Sixty Thousand
Choice C: Rs Ninety Thousand
Choice D: Rs One lakh forty Thousand

Answer: D

79. What is the minimum compensation under ECA for injuries resulting in death?
[Act 45 of 2009 published on 23.12.2009]

Choice A:Rs fifty thousand


Choice B:Rs sixty thousand
Choice C:Rs one lakh twenty thousand
Choice D:Rs one lakh forty thousand

Answer: C

80. If personal injury is caused to an employee by accident arising out of and in the
Course of his employment, his employer shall be liable to pay compensation. But
The employer shall not be so liable in which among the following cases, in
Respect of any injury, resulting in DEATH or PERMANENT TOTAL DISABLEMENT,
caused by an accident which is directly attributable to -

A) The employee having been at the time thereof under the influence of drink or
Drugs
B) The willful disobedience of the employee to an order expressly given, or to a
Rule expressly framed, for the purpose of securing the safety of Employee
C) The willful removal or disregard by the employee of any safety guard or other
Device which he knew to have been provided for the purpose of securing the safety
of Employee

Choice A:1 only


Choice B:1, 2 only
Choice C:All of them
Choice D:None of them

Answer: D
81. Which among the following is/are included in the definition of Employee as per
The Employee's Compensation Act? [Sec 29(dd)]

1) A person whose employment is of a casual nature


2) Who is employed otherwise than for the purposes of the employer's trade or
Business
3) Person recruited as driver, helper, and mechanic, cleaner or in any other
Capacity in connection with a motor vehicle
4) Permanently employed in any administrative, district or sub-divisional office of
A railway and not employed in any such capacity as is specified

Choice A:3 only


Choice B:2 and 3 only
Choice C:1, 2 and 3 only
Choice D:1, 2, 3 and 4

Answer: C

82. Employee's Compensation Act, 1923 came into force on the ----------------------.

Choice A: first day of July, 1923


Choice B: first day of July, 1924
Choice C: first day of January, 1923
Choice D: first day of January, 1924

Answer: B
83. Which among the following are true as per Employee's Compensation Act,
1923?

1) Employees Compensation Act, 1923 extends to the whole of India, except the
state of Jammu and Kashmir.
2) ECA, 1923 is not applicable to the employees who are covered under the
Employees State Insurance Act, 1948.
3) MPLB forms part of wages within the meaning of ECA.
4) No Civil Court shall have jurisdiction to settle, decide or deal with any question
which is by or under this Act required to be settled, decided or dealt with by a
Commissioner or to enforce any liability incurred under this Act.

Choice A:1, 2, 3 & 4


Choice B:2, 3 & 4
Choice C:3 & 4
Choice D:None of the above

Answer: B

84. Under Employee's Compensation Act, 1923 which of the following are correctly
Matched?

List of injuries deemed to result in 1. Schedule I


Permanent Total Disablement
List of injuries deemed to result in 2. Schedule II
Permanent Partial Disablement
List of Occupational Diseases 3. Schedule III
Age Factor for working compensation 4. Schedule IV

Choice A:All of the above.


Choice B:1, 3 & 4
Choice C:1, 2 & 3
Choice D:2, 3 & 4

Answer: B
85. Schedule IV of ECA, 1923 shows the factors for working out lump sum
Compensation based on completed years of age on the ____ birthday of the
Employee immediately _________ the date on which the compensation fell due.

Choice A:next, following


Choice B:last, preceding
Choice C:Both A and B
Choice D:Either A or B

Answer: B

86. ________ reduces the earning capacity in every employment which he was
Capable of undertaking at the time of the accident. [Sec 2(g)]

Choice A:Total disablement


Choice B:Temporary Partial disablement
Choice C:Permanent Partial disablement
Choice D:None of the above.

Answer: C

APPRENTICES ACT, 1961

87. No. of apprentices to be recruited in railway workshops, under the Apprentice


Act 1961 should be limited to ---------- of the total skilled strength available in the
Designated trades.

A: 3% B: 5% C: 7% D: 10%

Answer: A
88. Which among the following form part of the categories of apprentices to be
Trained under the Apprentice Act 1961?

1) Trade apprenticeseither fresh candidates or ITI qualified candidates


(2) Technician apprentices (Diploma Holders)
(3) Graduate Engineer apprentices
(4) Apprentice Mechanic

Choice A:1 only


Choice B:1 and 3 only
Choice C:1, 2 and 3
Choice D:1, 2, 3 and 4

Answer: C

89. For recruitment of apprentices under the Apprentices Act, the age limit for
Recruitment of I.T.I, candidates is that they should have completed -------- years
Of age and should not have completed --------- years of age.

Choice A:18, 25
Choice B:15, 20
Choice C:15, 22
Choice D:15, 24

Answer: D

90. for recruitment of apprentices under the Apprentices Act, the age limit
Recruitment of non I.T.I, candidates is that they should have completed --------
Years of age and should not have completed --------- years of age.
Choice A:14, 20
Choice B:15, 22
Choice C:15, 24
Choice D:18, 26

Answer: B
91. No trade apprentice should be engaged on training between --------- and -------
Except with the prior approval of Apprenticeship Adviser who will give approval
After satisfying himself that it is necessary in Public interest to do so.

Choice A:8.00 p.m., 6 a.m.


Choice B:6.00 p.m., 6 a.m.
Choice C:10.00 p.m., 5 a.m.
Choice D:10.00 p.m., 6 a.m.

Answer: D

92. Which among the following statements about training of Apprentices under the
Apprentice Act 1961 are true?

A) The number of apprentices to be engaged was decided in a joint survey held


Between Ministry of Labour and Railway officials.
B) Ministry of Railways have extend 27% reservation for candidates belonging to
Other Backward Classes under the Apprentices Training Scheme with the stipulation
that seats remaining unfilled by OBC candidates may be filled by unreserved
category.
C) The Apprenticeship Contract or agreement should be signed by the railway
And the apprentice and the railway should ensure that this is sent to the
Apprenticeship Adviser for registration within three months of the date on which it
was signed.

Choice A:All of them


Choice B:None of them
Choice C:1 and 3 only
Choice D:2 and 3 only

Answer: A
93. The Apprenticeship Contract or agreement should be signed by the railway and
The apprentice and the railway should ensure that this is sent to the
Apprenticeship Adviser for registration within ---------------- of the date on which it
Was signed.

Choice A:three weeks


Choice B:one month
Choice C:two months
Choice D:three months

Answer: D

Indian Railways Act, 1989

94. As per Indian Railways Act, Railway Administration in relation to a Government


Railway means

1) The General Manager of a Zonal Railway


2) Divisional Railway Manager in charge of a Division
3) All the Officers of the Headquarters
4) All the Officers working in the Zonal Railway

Choice A:All of the above


Choice B:1, 2 & 3 alone
Choice C:2 & 3 alone
Choice D:1 alone

Answer: D
95. Which among the following items connected with Railway working are included
In the definition of railway?

1) Lands
2) Lines of Rails, Sidings, Yards
3) Electric Traction equipments
4) Rolling Stock
5) Road vehicles
6) Ferries and ships owned

Choice A:All of the above


Choice B:1, 2 & 3 only
Choice C:1, 2, 3 & 4 only
Choice D:1, 2, 3, 4 & 5 only

Answer: A

Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970 (Master Circular No.26)

96. Which among the following is a statutory obligation of the contractors under?
Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970?

1) Provision of specified Welfare and Health facilities


2) Disbursement of wages in the presence of authorized representative of the
Principal Employer
3) Issue of Employment cards to the labour
4) Contractor should get license from the Licensing Officer before undertaking
Work on the Railways

Choice A:1 only


Choice B:1, 2 only
Choice C:1, 2 and 3 only
Choice D:1, 2, 3 and 4

Answer: D
97. Which among the following are true in respect of Contract labour (Regulation
And Abolition) Act?

1) Every Principal employer of an establishment shall register his establishment


With the prescribed officer under the Act.
2) Employment of Female workers between 10 p.m. and 6 a.m. should be
Avoided.
3) It is the "Principal Employer's" responsibility to see that the contractor comply
With the requirements of the Act.
4) The principal employer, should nominate a representative at the time of
Disbursement of wages to the contract labour and it shall be the duty of such
representative to certify the amounts paid as wages

Choice A:1 and 3 only


Choice B:1, 3 and 4 only
Choice C:1, 2 and 4 only
Choice D:1, 2, 3 and 4

Answer: D

98. On the railways certain officers are nominated as "Principal Employer" and they
Will be held answerable for fulfilling the requirements of the Contract Labour
(Regulation and Abolition) Act, 1970 and the Rules as representatives of the
Railway establishments under their administrative control. Which among the
Following is/are correctly matched as principal employer?

1) The Divisional Railway Managers in respect of Divisions


2) Senior Mechanical Engineers, Deputy Chief Mechanical Engineers and Works
Managers (as the case may be) in respect of workshops
3) Executive Engineers in respect of constructions
4) Heads of Departments in respect of contracts directly controlled by HQ

Choice A:1 only


Choice B:1, 2 and 3 only
Choice C:2, 3 and 4 only
Choice D:3 and 4 only

Answer: C
99. Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970 applies to every
Establishment in which ------ or more Employee are employed or were employed
On any day of the preceding ------------- months as contract labour.

Choice A: 20, 12
Choice B: 20, 6
Choice C: 10, 12
Choice D: 10, 6

Answer: A

Trade Union Act, 1926

100. Any ______ or more members of a Trade Union may apply for registration of
the Trade Union. (Sec 4)
Choice A: 5
Choice B: 6
Choice C: 7
Choice D: 10

Answer: C

101. A registered Trade Union of workmen shall at all times continue to have not less
Than _____% or _____ of the workmen, whichever is less, subject to a minimum?
Of seven, engaged or employed in a an establishment or industry with which it is
Connected, as its members. (Sec 9A)

Choice A: 5, 50
Choice B: 6, 60
Choice C: 7, 70
Choice D: 10, 100

Answer: D
102. Every application for registration of a Trade Union (under Sec 5) shall be made
to the Registrar and shall be accompanied by a copy of the rules of the Trade
Union and a statement of the following particulars, viz.

1) The names, occupations and address of the members making application


2) The name of the Trade Union and the address of its head office
3) The titles, names, ages, addresses and occupations of the Office bearers
4) Where the Trade Union has been in existence for more than one year before
The making of an application for its registration, there shall be delivered a
General statement of the assets and liabilities

Choice A:1, 2, 3
Choice B:1,2,3,4
Choice C:2, 3, 4
Choice D: 1, 2

Answer: B

103. Any change in name of registered trade union may be carried out
With the consent of not less than _______ (Sec 23) of total number of
Members.

A: 1/3 B: 2/3 C: 3/3 D: 4/3

Answer: B

104. Which of the following Acts does not apply to registered trade Union (Sec 14)

1) The Societies Registration Act, 1860


2) The Industrial Disputes Act, 1947,
3) The Co-operative Societies Act, 1912
4) The Companies Act, 1956

Choice A:1, 2, 3
Choice B:2, 3, 4
Choice C:3, 4, 1
Choice D:4, 1, 2

Answer: C
105. Any person aggrieved by any refusal of the registrar to register a trade union
Where the Head Office of trade union is situated within the limits of a Presidency
May prefer an appeal before (Sec 11)

Choice A:Civil Court


Choice B:Industrial Tribunal
Choice C:High Court
Choice D:Chief Judicial Magistrate

Answer: C

106. A suit is maintainable in a Civil Court against a registered trade union or an


office bearer of such trade union for any act done in furtherance of a trade dispute.
(True or false) (Sec 18)
Answer: False

107. When a registered Trade Union is dissolved, notice of the dissolution to the
Registrar shall be signed by ____ members and the ______ of the Trade Union.
(Sec 27)
Choice A:at least 6, Secretary
Choice B:7, Secretary
Choice C:7, President
Choice D:committee, General Secretary

Answer: B

108. Recognition of a trade union is a fundamental right? (True or False)

Answer: False. Recognition is by and large an agreement between the employer


and the trade union.

*********