Вы находитесь на странице: 1из 5

WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

INDIAN POLITY ONELINER

CREATED BY ALL EXAM REVIEW ADDA

INDIAN POLITY ONE LINER PART ONE

1. Where was the first session of the Constituent Assembly held?

Answer-New Delhi

2. Who was the Chairman’ of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?

Answer-Jawaharlal Nehru

3. Which proclamation of National Emergency automatically suspends? Answer-Right to

freedom

4. On the basis of financial crisis howmany times has emergency been declared by the President

of India? Answer-Not even once

5. What type of Party system has been envolved in India?

Answer-Multi-Party

6. Which post does the Constitution of India does not mention?

Answer-The Deputy Prime Minister

7. Who decides the number of Judges in a High Court?

Answer-President

8. With which does the power to extend or restrict the jurisdiction of the High Court rest?

Answer-With the Parliament

9. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?

Answer-President

10. Who said “I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn if it can be

had”?

Answer-Mahatma Gandhi

11. Up to how much age can the Members of the Union Public Service Commission function?

Answer-65 years

12. Which country has the briefest Constitution in the world?

Answer-USA

13. Who was made the Home Minister when Jawaharlal Nehru formed the Interim Government

in 1946? Answer-Sardar Patel

14. Which committee was assigned to recommend reforms in the insurance sector?

Answer-Malhotra Committee

15. What is the minimum permissible age for employment in any factory or mine?

Answer-14 years

16. Who is competent to prescribe conditions as for acquiring Indian citizenship?

Answer-Parliament

17. When the Vice-President acts as President he gets the emoluments of which post?

Answer-President

18. The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in which sabha?

Answer-Rajya Sabha alone

19. To whom does the Public Accounts Committee submit its report? The Speaker of the Lok

Sabha

20. Which is the highest and final judicial tribunal in respect of the Constitution of India?

Answer-Supreme Court

WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

INDIAN POLITY ONELINER

CREATED BY ALL EXAM REVIEW ADDA

21. Which Union Territory attained statehood in February, 1987?

Answer-Goa

22. Which Article of the Constitution of India makes a specific mention of Village Panchayats?

Answer-Article 40

23. Which Amendment of the Constitution of India deals with the issue of strengthening of the

Panchayati Raj?

Answer-73rd

24. What does the Preamble of our Constitution contin?

Answer-The spirit of the Constitution

25. The source of India’s sovereignty lies in which thing?

Answer-Preamble to the Constitution

26. When the Vice-President acts as President he gets the emoluments of which post?

Answer-President

27. In India, the concept of single citizenship is adopted from which country?

Answer-England

28. In which year was the first no confidence motion moved in the Lok Sabha after

independence?

Answer-1963

29. From where can a Member of Parliament claim immunity?

Answer-From civil cases only

30. With which the executive power relating to concurrent subjects remain?

Answer-The Centre

31. Howmany subjects are in the Union list?

Answer-97 subjects

32. By which committee was Mandai Panchayats recommended?

Answer-Ashok Mehta Committee

33. Why was the Panchayati Raj System adopted?

Answer-Decentralise the power of democracy

34. Which Committee was formed to suggest means for eradicating black money?

Answer-Cheiliah Committee

35. Who was the President of the Constituent Assembly?

Answer-Dr. Rajendra Prasad

36. Which Directive Principle of State Policy has NOT been implemented so far?

Answer-Uniform civil code for the citizens

37. Which amendments accorded precedence to Directive Principle over

Fundamental Rights?

Answer-42nd Amendment

38. In an atom the order of filling up of the orbitals is governed by which principle?

Answer-Aufbau principle

39. Which agency has the power to declare any industrial unit as a potentially sick unit?

Answer-BIFR

40. Who is authorised to decide over a dispute regarding disqualification of a member of

Parliament?

Answer-President

41. The Lok Sabha is called in session for at least how many times in a year’?

Answer-Thrice

WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

INDIAN POLITY ONELINER

CREATED BY ALL EXAM REVIEW ADDA

42. When can the salaries of High Court judges be reduced?

Answer-During a Financial Emergency (Art. 360)

43. By whom are the Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed?

Answer-President

44. Who was the first speaker of the Lok Sabha?

Answer-Malgaonkar

45. Which is the State having the largest population of scheduled castes?

Answer-Utter Pradesh

46. Which country has the briefest Constitution in the world?

Answer-USA

47. In which state has India’s largest private sector sea port been commissioned recently?

Answer-Andhra Pradesh

48. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?

Answer-B. R. Ambedkar

49. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?

Answer-About 3 years since Dec 9, 1946

50. How type of right is Right to Information?

Answer-Fundamental right

51. Meghnad Saha is known for his contribution in which field? Answer-Physics

52. Which right conferred by the Constitution of India is also available to noncitizens?

Answer-Freedom to speech

53. What is the minimum age for election/appointment as member of the Rajya Sabha?

Answer-30 years

54. What is the minimum age for being the member of the Parliament? Answer-25 years

55. What is the maximum number of elected members in a State Assembly?

Answer-500

56. By whom are Zonal Council provided?

Answer-By Parliamentary Act

57. By whom was an inter-State Council set up in 1990 under Article 263 of the Constitution?

Answer-President

58. How many votes are entitled for members of the UN Economic and Social Council?

Answer-One vote

59. On which date India became a Sovereign, democratic republic? Answer-26-Jan-50

60. What is the present strength of members in the Economic and Social Council of the UN

body?

Answer-54

61. Which act made the Indian Legislature bicameral?

Answer-Government of India Act, 1919

62. What is the duration of proclamation of Financial Emergency?

Answer-At the first instance 2 months

63. During the proclamation of National Emergency which articls can not be suspended?

Answer-Articles 20 and 21

64. Where can the report of the UPSC discussed?

Answer-In Parliament before being accepted

65. To whom is the resignation letter of a State Public Service Commission member addressed?

Answer-Governor

WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

INDIAN POLITY ONELINER

CREATED BY ALL EXAM REVIEW ADDA

66. What does the special status of Jammu and Kashmir imply?

Answer-A separate Constitution

67. To whom is the Chief Minister of a State responsible?

Answer-Governor

68. What is the source of maximum income to Panchayati Raj?

Answer-Government grants

69. Which is at the apex of the-three tier system of Panchayati Raj? Answer-Zila Parishad

70. Which can impose reasonable restrictions on the Fundamental Rights of the Indian citizens?

Answer-Parliament

71. The Fundamental Right to Property has been deleted by the which Amendment Act?

Answer-44th

72. Which were the patrons of Sangam, an assembly of Tamil poets? Answer-Pandya

73. To whom the Vice-President’s letter of resignation is to be addressed?

Answer-President

74. On which basis Montague-Chelmsford Report formed?

Answer-The Government of India Act, 1919

75. Who has the authority to remove the Vice-President from his office before the expiry of his

term?

Answer-Parliament

76. When was Inter-Governmental Authori on Development come into existence?

Answer-21st March, 1996

77. How can a major portion of the Constitution be amended?

Answer-By two-thirds majority

78. When was Lake Chad Basin Commission founded?

Answer-22nd May, 1964

79. Which Constitutional Amendments banned the floor crossing in Parliament?

Answer-52nd

80. When is the Constitution of India designed to work as a unitary government?

Answer-In times of Emergency

81. From which of the country, Constitution of India has adopted fundamental duties?

Answer-Erstwhile USSR

82. Who was the member of the Rajya Sabha when first appointed as the Prime Minister of

India?

Answer-Indira Gandhi

83. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha?

Answer-Vice-President

84. Among the Union Territories of India, which one has the largest size?

Answer-Pondicherry

85. Under which act was the Supreme Court set up?

Answer-Regulating Act

86. Which Judge of the Supreme Court was unsuccessfully sought to be impeached?

Answer-Justice Ramaswami

87. Which Governor of Bengal committed suicide in 1774?

Answer-Robert Clive

88. Bouncing of cheques has become an offence. What is the punishment for the same?

Answer-6 months imprisonment

WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

INDIAN POLITY ONELINER

CREATED BY ALL EXAM REVIEW ADDA

89. By whom is Recognition to a political party accorded?

Answer-By the Election Commission

90. From which date shall the tenure of every Panchayat be for five years?

Answer-From the date of its first meeting

91. Which is not the concern of the local government?

Answer-Public Utility Services

92. In which year was the Constituent Assembly which framed the Constitution for Independent

India set up?

Answer-1946

93. What are the total members of Security Council–

Answer-15

94. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?

Answer-Sachidananda Sinha

95. Between which a government is federal or unitary on the basis of relations?

Answer-Centre and States

96. Who was appointed by Ashoka to administer justice in his empire? Answer-Rajuka

97. Who was the first Deputy Chairman of Planning Commission of India?

Answer-Shri V. T. Krishnamachari

98. The Ninth Schedule was added by which Amendment?

Answer-First

99. To which duties is the system of value added taxation applicable? Answer-Excise duties

100. By whom is the Speaker of the Lok Sabha is elected?

Answer-All the members of Lok Sabha