You are on page 1of 3

1.

The different forms of data, to be input for GIS are


A. Key board entry
B. Digitising
C. Scanning
D. All the above
Incorrect. The correct answer is : D
check answer
2. The main type of geographic data available
A. Topographic maps at a wide range of scales
B. Agriculture
C. A & B
D. None
Incorrect. The correct answer is : A
check answer
3. It occupies geographic space. It usually has specific location according to
some world geographic referencing system (such as Latitude-Longitude) or address
system.
A. Water
B. Agriculture
C. Spatial Data
D. Wells
Incorrect. The correct answer is : C
check answer
4. ______________ are distinct features that have definite boundaries and
identities. They constitute separate entities; each is spatially well defined.
A. Spatial data
B. Non Spatial data
C. Discrete Data
D. None
Incorrect. The correct answer is : C
check answer
5. _____________ is the common term for the zones, though other names are
associated with this process, such as spread, search, and corridor.
A. Buffer
B. continuous
C. Agriculture
D. Tropics
check answer
6. ____________ water surfaces direct only volume-reflected radiation to the
sensor
A. both B&C
B. Calm
C. Smooth
D. )Wavy
Incorrect. The correct answer is : A
check answer
7. Infiltration excess runoff occurs less frequently except from
A. disturbed or poorly vegetated areas that usually have a subhumid or semiarid
climate
B. clay dominated surface soils
C. watersheds where bedrock surfaces are exposed
D. All the above
Incorrect. The correct answer is : D
check answer
8. The present state of remotely sensed data for drought monitoring and early
warning is based on
A. rainfall
B. A,C,D
C. surface wetness
D. temperature and vegetation monitoring
Incorrect. The correct answer is : B
check answer
9. Morphology of features and permeability of rock formations seems to have a
definite relationship with the availability of
A. rainfall
B. Underground water
C. surface water
D. None
Incorrect. The correct answer is : B
check answer
10. The delineation of drainage basins can be done manually using
A. rainfall data
B. topographic information
C. Both A&B
D. None
Incorrect. The correct answer is : B
check answer
11. A buffer zone around a point feature will be a ___________.
Answer:

Circle

View Answer
12. ___________ need to plan the routes of roads and canals and to estimate
construction costs, including those of cutting away hill sides and filling in
valleys.
Answer:

Civil Engineer

View Answer
13. Fishers SYMAP short for __________________________ includes a set of modules
for analysing data, and manipulating them to produce choropleth or isoline
interpolations, with the results to be displayed in many ways using the
overprinting of line printer characters to produce suitable grey scales.
Answer:

Synagraphic Mapping system

View Answer
14. ___________________ , which refers to reduction of data volume, is a topic
particularly important for data delivery and internet mapping.
View Answer
15. _________are vectors or data structure paths that are not part of the actual
stored data elements; they are not real lines, but define and present the
connection between shape points.
Answer:

Chains

View Answer
16. The term ________________ can mean any procedure that performs
neighbourhood, vicinity, or distance analysis.
Answer:

Proximity Analysis

View Answer
17. _________________ provides a straight forward means to map the extent of
water bodies, to inventory area occupied by open water, and to monitor changes in
bodies overtime.
Answer:

Remote Sensing

View Answer
18. __________ and _________ are water-related natural disasters which affect a
wide range of environmental factors and activities related to agriculture,
vegetation, human and wild life and local economies.
Answer:

Droughts, Floods

View Answer
19. The ___________________ depends upon the identification and mapping of
fractures, lithological units and regional geology of the area.
Answer:

Ground water targeting

View Answer
20. A _________________ is an area defined by a topographic boundary that diverts
all runoff to a single outlet.
Answer:

Drainage Basin