You are on page 1of 42

CLASS 5

Contents
ÂÂ 14th NSO - Level-2 (2012)

ÂÂ 15th NSO - Level-2 (2013)

ÂÂ 16th NSO - Level-2 (2014)

ÂÂ 17th NSO-Level 2 was an online exam. (2015)

ÂÂ 18th NSO - Level-2 (2016)

ÂÂ 19th NSO - Level-2 (2017)


14th

LEVEL - 2

Year 2011-12
| 14 th  NSO | Level­II | Class 5  2 
MENTAL  ABILITY 
1.  How  many  lines  of  symmetry  does  the  figure  have  ? 
(A)  0 
(B)  1 
(C)  2 
(D)  3 

2.  How many unit cubes  were added to the solid­I to 


obtain  the  solid­II  ? 
(A)  6  (B)  7 
(C)  8  (D)  9  Solid­I  Solid­II 

3.  Which  of  the  following  nets  could  represent  the  net  folded  to  make  a  box? 

(A)  (B)  (C)  (D) 

4.  Find  the  area  of  unshaded  part  ? 


(A)  207  cm 2 
(B)  207  cm 
(C)  171  cm 2  3 cm 
(D)  None of these  3 cm 

5.  Mohit recorded  the heights  of four  plants. The  heights  Plant Heights 


Plant  Height (inches) 
are listed in the given table. Which plant had the greatest 

height?  P  5  inches 

(A)  Plant P  3 
Q  5  inches 

(B)  Plant Q  1 
R  5  inches 
(C)  Plant R  4 

(D)  Plant S  S  5  inches 
16 

6.  One large box of cookies contains the same number of cookies as 6 small boxes. Each 
small  box  contains  an  equal  number  of  cookies.    A  large  box  of  cookies  contains 
84  cookies.  What  is  the  total  number  of  cookies  that  a  small  box  contains? 
(A)  9  (B)  11  (C)  14  (D)  20 

7.  How  many  pair(s)  of  parallel  sides  does  a  square  have  ? 
(A)  1  (B)  2  (C)  3  (D)  4
3  14 th  NSO | Level­II | Class 5 | 
8.  Which  of  the  following  numbers  has  the  digit  0  in  the  hundred  thousands  place? 
(A)  2389017  (B)  5909125  (C)  4230341  (D)  4049863 

9.  There were 123 players at a soccer camp. The players were divided into teams having 
11 players each. What was the total number of teams and the total number of players 
left  over? 
(A)  10 teams, with 3 players left over  (B)  11 teams, with 1 player left over 
(C)  11 teams, with 2 players left over  (D)  12 teams, with 3 players left over 

10.  Which  of  the  following  is  equivalent  to  the  expression  given  below? 
(2 ´ 1) + (7 ´ 0.1) + (5 ´ 0.001) 
(A)  2.705  (B)  2.750  (C)  20.75  (D)  27.50 

11.  What  is  one  hundred  and  twenty  four  thousand  five  hundred  and  forty  two  in 
numerals? 
(A)  124245  (B)  124524  (C)  124542  (D)  142542 

12.  Find  the  missing  number  in  the  number  pattern  given  below. 
683216,  __ 
?_,  713216,  728216,  743216 
(A)  681236  (B)  698216  (C)  689216  (D)  698162 
Directions for Making Hot Cereal 
13.  To make hot cereal, Garima uses the directions on 
Number of  Dry Cereal  Water 
the back  of the cereal box,  as shown  in  the table.  Servings of 
Hot Cereal  Needed  Needed 
Garima wants to make 10 servings of hot cereal. 
1  cup 
Using this table, what is the total number of cups  1  4  1 cup 
of  dry  cereal  that  she  should  use?  1  cup 
2  2  2 cups 
1  1 
(A)  1  cups 
s  (B)  2  cups 
s  3  cup 
4  2  3  4  3 cups 

(C)  5 cups  (D)  10 cups  4  1 cup  4 cups 

14.  What  is  the  number  represented  by  . 

+  +  =  1000,  +  +  =  981,  +  +  =  1631 


(A)  18  (B)  17  (C)  21  (D)  42 

15.  What  is  the  area  of  the  shaded  figure? 


(A)  102  cm 2  (B)  62  cm 2 
2 cm 
(C)  72  cm 2  (D)  27  cm 2 
3 cm 
SCIENCE 
16.  Which of these natural resources is a source of lumber used for building a house? 
(A)  Ores  (B)  Coal  (C)  Trees  (D)  Grasses
| 14 th  NSO | Level­II | Class 5  4 
17.  Which of these is the correct order of food travelling through the digestive system 
after  it  is  swallowed? 
(A)  Stomach, Oesophagus, Large intestine, Small intestine 
(B)  Small intestine, Large intestine, Oesophagus, Stomach 
(C)  Oesophagus, Stomach, Large intestine, Small intestine 
(D)  Oesophagus, Stomach, Small intestine, Large intestine 

18.  In humans, deficiency of which of the following vitamins shows the symptom given below? 

The bones become soft and bend 

(A)  Vitamin  C  (B)  Vitamin  D  (C)  Vitamin A  (D)  Vitamin  B 

19.  It  is  the  headquarter  of  the  body.  It  helps  us  to  see,  hear  and  think.  What  is  it? 
(A)  Heart  (B)  Brain  (C)  Liver  (D)  Intestine 

20.  How  many  teeth  does  a  normal  adult  human  being  have? 
(A)  42  (B)  36  (C)  32  (D)  38 

21.  The given diagram shows a hill with four labelled positions  Z 
W, X, Y and  Z. When  a ball is rolled down the hill, then  Hill 

from which position will it finish rolling with the greatest 

speed? 

(A)  Position W  (B)  Position X 
(C)  Position Y  (D)  Position Z  Finish 

22.  You  should  not  store  a  floppy  disk  near  a  magnet  because  ______  . 
(A)  The magnet will rust  (B)  The magnet will become weaker 
(C)  The information in the disk may be erased  (D)  The magnet will break the disk. 

23.  Based on the given data about an unknown material, which  Observations of 


of  these  can  be  the  unknown  material?  unknown material 
It is shiny 
(A)  Gold  (B)  Aluminium  It conducts electricity 
(C)  Copper  (D)  All of these  It is not magnetic 

24.  Which of these planets is smaller in size as compared to Earth and is dense, rocky 
and  cold? 
(A)  Venus  (B)  Mars  (C)  Mercury  (D)  Saturn 

25.  The rock samples shown below have been placed in an order according to a property. 
Which  property  of  the  rocks  is  most  likely  being  used  to  place  them  in  order? 
(A)  Size of rock 
(B)  Shape of rock 
(C)  Thickness of layers 
(D)  Type of rock
5  14 th  NSO | Level­II | Class 5 | 
26.  A  fifth  grader  compared  the  masses  of  four  different  cubes.  The  balances  below 
show  his  results.  According  to  the  results  which  cube  has  the  greatest  mass? 
Cube 1  Cube 2  Cube 3  Cube 4  Cube 4  Cube 1 

(A)  Cube 1  (B)  Cube 2  (C)  Cube 3  (D)  Cube 4 

27.  Which  picture  shows  the  safest  way  to  smell  liquid? 

(A)  (B)  (C)  (D) 

28.  The  given  table  shows  different  temperatures  of  water. 


At  150 o  C,  water  is  a  ____.  Temperatures of Water 
(A)  Mixture  Freezing  Boiling 
Temperature  Temperature  State at  State at 
(B)  Solid  Material 
(°C)  (°C)  25°C  150°C 
(C)  Liquid 
Water  0  100  Liquid  ? 
(D)  Gas 

29.  Sunita  filled  a  beaker  with  water  at  room  temperature.  She  heated  a  metal  bolt  for 
20 minutes and dropped it into the beaker. After that, she noted the temperature of 
the  water  with  thermometer  and  recorded  a  rise  in  temperature.  What  can  be  the 
conclusion  of  her  experiment? 
(A)  Heat travels from solid to liquid.  (B)  Heat travels from liquid to solid. 
(C)  Heat travels from hot material to cold material. 
(D)  Heat travels from cold material to hot material. 

30.  What  is  the  final  place  of  digestion? 


(A)  Small intestine  (B)  Large intestine  (C)  Stomach  (D)  Pancreas 

31.  What  most  likely  caused  these  mountains  to  have  a  rough  surface? 
(A)  Sunlight heated the surface and the rocks cracked. 
(B)  Rocks were slowly broken down and eroded. 
(C)  Seasons have gotten warmer over the past several years. 
(D)  Ocean waves crashed against the surface in the distant past. 

32.  The  given  flowchart  shows  some  plants  grouped  according  to  their  utility. 
Which of the following plants should 
Useful plants 
be  put  in  the  space  marked  X? 
(A)  Sugarcane, Grass 
Provide food  Provide both  Provide material 
(B)  Bamboo,  Coconut  food and material 
(C)  Mango, Lavender 
Potato,  Teak, Oak 

(D)  Bamboo,  Rubber sunflower 
| 14 th  NSO | Level­II | Class 5  6 
33.  The  young  plant  shown  here  was  grown  from  a  seed  that  most  likely 
came  from  which  of  the  following  plants? 

(A)  (B)  (C)  (D) 

34.  When the Earth is seen from outer space, it looks mainly blue. This is because most 
of  the  Earth  is  covered  with  ____. 
(A)  Ice  (B)  Mountains  (C)  Oceans  (D)  Deserts 

35.  The  water  vapour  in  air  is  due  to 


(A)  Evaporation of water from oceans, rivers, lakes and streams 
(B)  It is given out by plants through their leaves 
(C)  It is given out by animals when their sweat evaporates 
(D)  All of the above. 

36.  Based  on  the  given  table  which  of  the  following  can  be  added  to  the  row  2? 
(A)  Minerals | Air, Sunlight  Types of Renewable Resources 
(B)  Groundwater | Soil  Inexhaustible  Exhaustible 
(C)  Air | Groundwater  1.  Sunlight  Forests 
(D)  Fossil fuels | Air  2.  ?  ? 

37.  How many numbers of food chain are there 
in  the  given  food  web? 
(A)  6 

(B)  9 

(C)  7 

(D)  8 
A food web 
38.  The person shown in the picture is the great scientist who worked 
on  garden  pea  and  discovered  laws  of  inheritance.  Who  is  he? 
(A)  Darwin  (B)  Newton 
(C)  Archimedes  (D)  Mendel 

39.  Which  of  these  is  incorrect  ? 


(A)  Saturn is the second largest planet in the solar system. 
(B)  The distinguishing feature of Jupiter is the 'Great red spot', on its surface. 
(C)  Mars is called the morning star and Venus is called the evening star. 
(D)  Mercury is the smallest planet in the solar system.
7  14 th  NSO | Level­II | Class 5 | 
40.  The  instrument  shown  in  the  figure  is  used  for  recording  ___. 
Spring 
(A)  Speed of winds in the storm  weight 

(B)  Earthquake shockwaves  Pen 


Rotating 
(C)  Magnitude of landslide  drum 

(D)  Intensity of tsunami 

41.  If  an  earthquake  occurs,  what  best  should  you  do? 
(A)  If you are indoors, stay in and get under a desk or a table. 
(B)  If you are outdoors, take shelter under trees and buildings. 
(C)  If you are on beach, get into shallow water. 
(D)  If you are on mountain, stand near the slope of the mountain. 

42.  When Earth tilts on its axis as shown in the 
figure,  which  of  these  is  caused? 
(A)  24 hours of daylight at south pole 
(B)  Complete darkness at north pole 
(C)  Day and night 
(D)  Both (A) & (B) 

43.  Which  of  the  following  is  a  reversible  change? 


(A)  Drying of wet clothes  (B)  Rusting of iron 
(C)  Burning of crackers  (D)  Formation of curd from milk 

44.  Sourav wants to open a jam bottle but its metal lid is sealed. Which of these should 
he  do  to  loosen  the  lid? 
(A)  Pour hot water over the metal lid.  (B)  Pour chilled water over the metal lid. 
(C)  Put jam bottle in the vacuum container.  (D)  Pour oil over the metal lid. 

45.  Megha  is  preparing  a  food  recipe  by  reading 


Put  1  cup  of  sugar  in  water  when 
instructions  given in the food recipe  book.  temperature of water reaches half of 
An  instruction for  the  procedure is  shown.  its boiling point. 
What  temperature  is  required  for  the  given  instruction? 
(A)  0°C  (B)  50°C  (C)  70°C  (D)  100°C 

46.  Given  below  are  some  features  of  plants  found  in  a  particular  habitat. 
1.  The  leaves  are  either  absent,  very  small  or  in  the  shape  of  spines. 
2.  The  stem  is  covered  with  thick  waxy  layer. 
3.  The  roots  penetrate  deep  into  the  ground  for  absorbing  water. 
Which  of  these  is  the  habitat  of  the  given  plants  ? 
(A)  Mountain  (B)  Desert  (C)  Pond  (D)  Grassland
| 14 th  NSO | Level­II | Class 5  8 
North pole 
47.  The given diagram shows that the magnetic field of Earth is 
similar to  a  bar  magnet. On  Earth at  which of  the locations 
X  Z 
(W,  X,  Y  and  Z)  will  the  magnetic  field  be  strongest?  Y 
(A)  Y  (B)  Z  W 

(C)  W  (D)  X  South pole 

48.  Which  of  these  is  an  incorrect  match  ? 


(A)  Respiratory system – Helps in blowing the balloon 
(B)  Skeletal system – Helps in kicking the football 
(C)  Circulatory system – Helps in having a baby 
(D)  Digestive system – Helps in enjoying cookies 

49.  Telephone  wires  are  hung  loosely  on  poles  mainly  to  _____. 
(A)  Help them look good 
(B)  Prevent them from touching the ground 
(C)  Enable them to bear the hot and cold weather 
(D)  Ensure clearer transmission of sound 

50.  Which  of  these  food  sources  are  rich  in  vitamin  C? 
(A)  Green leafy vegetables, Carrot, Milk  (B)  Milk, Fish, Eggs 
(C)  Tomato,  Lemon, Amla,  Orange  (D)  Banana, Cucumber, Apple, Beet 

SPACE  FOR  ROUGH  WORK


15th

LEVEL - 2

Year 2012-13
| 15th NSO | Level-II | Class 5 2

mental ability

1. 48 is a common multiple of number X and number Y. The number X is 3 times of the number Y.
The sum of digits X is 6. Total number of factors of the number X is _____.
(A) 6 (B) 7 (C) 5 (D) 8

2. Prerna is standing at point P, facing shop B. Which shop


is located to her West ?
(A) Shop H
(B) Shop G
(C) Shop F
(D) Shop D

3. Select the correct match.


Figure Number of Horizontal Lines Number of Vertical Lines

(A) 3 5

(B) 3 12

(C) 2 3

(D) 2 2

4. Two corners of a square napkin are folded as shown. Find the area
of the napkin when it is unfolded.
(A) 184 cm2
(B) 169 cm2
(C) 225 cm2
(D) 240 cm2

5. How many minimum square(s) must be shaded to make the given figure symmetric ?
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3

6. How many hundreds are there in 9310 × 59 ?


(A) 49 (B) 92 (C) 29 (D) 290

7. Find the difference between 5th multiple and 6th multiple of the quotient when 1617 divided by 7.
(A) 7 (B) 231 (C) 35 (D) 1.87
3 15th NSO | Level-II | Class 5 |

8. ABCD is a square and EFGC is a rectangle, find x + y + z.


(A) 162°
(B) 159°
(C) 140°
(D) 149°

9. The tables and chairs in a room are arranged as shown.


If 14 tables are used, how many chairs are there ?
(A) 64
(B) 56
(C) 60
(D) 52

10. Count the number of triangles in the given figure.


(A) 30
(B) 28
(C) 32
(D) 36

11. If AB is 3rd multiple of 4, GF is one less than the first odd prime number, BC is the common factor
of 2 and 8 other than 1, and AG is one-fourth of BC, then find the difference between shaded and
unshaded perimeter of the figure. (Not drawn to scale)
(A) 24 units
(B) 48 units
(C) 30 units
(D) None of these

12. The given image is the mirror-image of digital clock if the mirror is placed vertically to the right.
The correct time in the clock is _____.

(A) (B) (C) (D)

13. In a class Vidya ranks 7th from the top. Divya is 7 ranks ahead of Megha and 3 ranks behind Vidya.
Sushma who is 3rd from the bottom is 32 ranks behind Megha. How many students are there in
the class?
(A) 49 (B) 50 (C) 52 (D) None of these

14. In the given question, four words are given, out of which three are same in a certain way. Find
the odd one.
(A) Scalene Triangle (B) Right Triangle (C) Isosceles Triangle (D) Triangle

15. Shristi places a pan filled with ice on the gas stove. If the temperature increases by 5°C every
minute, how long will the water take to boil ?
(A) 1500 seconds (B) 1200 seconds (C) 1000 seconds (D) 500 seconds

science

16. _______ is also used in the industries which manufacture plastics, paints, fertilizers and cosmetics.
Select the correct word to fill the blank.
(A) Limestone (B) Petroleum (C) Coal (D) Peat
| 15th NSO | Level-II | Class 5 4

17. Communicable diseases pass from one person to another through


different modes of transmission. Which disease can spread through
the mode of transmission as shown in the given figure?
(A) Osteoporosis (B) Kala-azar
(C) Typhoid (D) Influenza

18. Study the fishing rod as shown. It uses two different simple machines. What are they?
(A) Pulley and inclined plane
(B) Pulley, wheel and axle
(C) Wheel, axle and gear
(D) Lever and inclined plane

19. Study the diagram carefully. Which of the following is correct?


P Q R
(A) Load Effort Fulcrum
(B) Effort Fulcrum Load
(C) Fulcrum Load Effort
(D) Effort Load Fulcrum

20. Which of the following appliances, when in use, show a conversion of electrical energy into kinetic
energy?
(A) P and Q
(B) P and R
(C) Q, R and S
(D) R and S

21. Four identical syringes were filled with different substances as shown. In which syringe will the
plunger move the fastest when pushed in ?

(A) (B) (C) (D)

22. The given diagram shows two organs labelled as X and Y. Select a correct option about the
difference between these two organs.
(A) Organ Y contains undigested food but organ X contains digested food.
(B) Digested food is absorbed in organ Y but water is absorbed in organ X.
(C) Organ X secretes intestinal juice but organ Y secretes bile juice.
(D) All of these

23. The graph shows the length of the shadow of a flagpole


at different times in a day. What will be the approximate
length of the shadow at 3 p.m.?

(A) 1 1 m (B) 2 m
2
1
(C) 3 m (D) 5 m
2
5 15th NSO | Level-II | Class 5 |

24. Latika cut away the outer ring of the stem of a plant as
shown. The cross-section of the stem, W – X, is also
shown. What would possibly be Latika's observation after
a week?
(A) Branch P would die.
(B) Branch Q would die.
(C) Both branches P and Q would die.
(D) Both branches P and Q would survive.

25. Which of the following joints allows the greatest freedom of movement ?

(A) (B) (C) (D)

26. Amit set up an experiment as shown in the figures. In which petri-dish seeds would grow into
seedlings successfully?

(A) (B)

(C) (D)

27. The given diagram shows a stage 'X' in the life cycle of an organism.
Which of the following organisms will come out in the next stage
of development?

(A) (B) (C) (D)

28. Five objects, D, E, F, G and H, of the same volume but different masses,
are put into a tank of water as shown. Which of the following is most
likely to be the mass of object H?
(A) 35 g (B) 48 g
(C) 64 g (D) 80 g

29. In which layer of the atmosphere, changes in the weather occur?


(A) Thermosphere (B) Stratosphere (C) Troposphere (D) Mesosphere

30. Which of the following is a correct match?


Seeds Mode of dispersal
(A) Light, have hair or wings Rain
(B) Spongy or have fibrous covering Wind
(C) Have hooks or spines Animals
(D) Explode when dry Water
| 15th NSO | Level-II | Class 5 6

31. Vinod made use of the given flowchart


to find out whether a steel rod (object)
works like a magnet, or is magnetic or
non-magnetic material. The points J,
E, F, G and H are called 'exit points'.
Which 'exit point' would Vinod get for
the steel rod ?

(A) E (B) F
(C) G (D) H

32. Which of these we must follow to prevent harming our eye sight?
(A) Always read in dim light or very bright light. (B) Always avoid reading in a moving vehicle.
(C) Always hold your book within a foot of distance. (D) All of these

33. A lunar eclipse occurs when the _____ comes in between the ______ and the ______.
Select correct sequence of words to complete the given sentence.
(A) Sun, Moon, Earth (B) Moon, Sun, Earth
(C) Earth, Sun, Moon (D) Moon, Earth, Mars

34. Read the given statements and select the correct option.
Statement 1 : Moon is a very silent place.
Statement 2 : There is no air on the Moon.
(A) Both statements 1 and 2 are correct and statement 2 is the correct explanation of statement 1.
(B) Both statements 1 and 2 are correct but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.
(C) Statement 1 is correct and statement 2 is incorrect. (D) Both statements 1 and 2 are incorrect.

35. Which of these should not be done in case of a gas leak?

(A) (B) (C) (D) Both (B) and (C)

36. Observe the picture. Which system(s) of the boy's body is/are involved
in helping him to escape?
(d) Skeletal system (e) Muscular system
(f) Circulatory system (g) Respiratory system
(A) (d) only (B) (d) and (e)
(C) (d), (e) and (f) (D) (d), (e), (f) and (g)

37. The given diagram shows two plants X and Y. Select the
correct option regarding the difference between the two .
(A) Plant X can make its own food and plant Y can partly make
its own food.
(B) Plant X cannot make its own food but plant Y can make its own food.
(C) Plant X depends partly on animals for food but can also make its own food while plant Y cannot make its
own food.
(D) Plant X cannot make its own food while plant Y depends on decaying matter for food and can also make
its own food.
7 15th NSO | Level-II | Class 5 |

38. Polar bears are adapted to live in the Arctic region. Which of these are necessary adaptations for
cold habitats?
(i) White fur (ii) Thick fur (iii) Thick layer of blubber
(iv) Sharp teeth (v) Good sight (vi) Furry paws
(A) (ii), (iii) and (vi) (B) (i), (ii) and (vi) (C) (ii), (iii), (iv) and (v) (D) (i), (iii) and (iv)

39. Select the option in which correct odd one is encircled.


(A) Sugar, wheat, eggs, potato (B) Fish, milk, eggs, rice

(C) Beans, nuts , pulses, fish (D) Butter, cheese, sugar, milk

40. Volume is usually measured in ______, ______ and _______.


(A) Centimetres, Millilitres, Litres (B) Cubic centimetres, Millilitres, Litres
(C) Cubic centimetres, Metres, Litres (D) Kilometres, Metres, Litres

41. Kanika is making a cup of tea for her mother and wonders how she can dissolve the sugar in the
cup of tea more quickly. Which of these suggestions would help her?
(i) Make the tea hotter (ii) Put the tea in a smaller cup
(iii) Stir the tea slowly (iv) Add smaller particles of sugar
(v) Stir the tea well (vi) Have a bigger volume of tea
(A) (i), (ii), (iii) and (iv) (B) (iv), (v) and (vi) (C) (i), (iii), (iv) and (vi) (D) (i), (iv), (v) and (vi)

42. A beaker of iced water was heated until it boiled.


It was then left to cool to room temperature.
The temperature of the water was taken at
intervals of four minutes and the results were
used to draw the graph as shown in the given
figure. Approximately how long did the boiling
water take to cool to room
temperature ?
(A) 6 minutes (B) 12 minutes
(C) 16 minutes (D) 28 minutes

43. In what way are the ferns similar to the fungi?


(A) Both make their own food. (B) Both need sunlight to grow.
(C) Both reproduce from spores. (D) Both can be found on living trees.

44. Which of these methods of separation is inefficient to remove soluble impurities?


(A) Distillation (B) Filtration (C) Evaporation (D) Chlorination

45. Some candle wax is dripped on a metal bar. A flame is then placed below the bar as shown in the
figure. Which wax blob will be the last to drop ?
(A) S
(B) R
(C) Q
(D) P

46. Which of the following sets of gases contributes in global warming?


(A) Sulfur dioxide, Nitrogen, Carbon dioxide and Ozone
(B) Oxygen, Carbon dioxide, Ozone and Methane
(C) CFC, Oxygen, Nitrogen and Carbon dioxide
(D) Methane, Carbon dioxide, Nitrous oxide and Water vapour
| 15th NSO | Level-II | Class 5 8

47. Which storm moves quickly in a narrow path and has rotating winds upto 300 miles per hour that
kick up a cloud of dirt and debris?
(A) Hurricane (B) Thunderstorm (C) Tornado (D) Monsoon

48. Which child will be able to see the pin at the end of the straw?

(A) (B) (C) (D)

49. The food chains can be represented with pyramid of numbers such as d, e and f as shown here.
How the following food chains (i) and (ii) could be represented with pyramids d, e and f?
(i) Grass → Sheep → Man
(ii) Lime tree → Caterpillars → Mynas
(A) (i) - d, (ii) - e (B) (i) - d, (ii) - f
(C) (i) - e, (ii) - f (D) (i) - d, (ii) - d

50. Select the odd one out on the basis of causative agent.
(A) Cholera (B) Measles (C) Whooping cough (D) Tuberculosis
SPACE FOR ROUGH WORK
16th

LEVEL - 2

Year 2013-14
2 16th NSO | Class-5 | Level 2

Mental ability

1. Ronit is standing in the centre of the room facing 7. Which of the following will be the middle digit of the
East. He turns 225° clockwise at first, then 270° third number after the following numbers are arranged
anti-clockwise and finally 90° anti-clockwise. Which in descending order after reversing the positions of
direction is he facing now? the digits within each number?
A. North-east 645 869 458 347 981 792
B. South-west A. 6
C. South-east B. 5
D. North-west C. 8
D. 4
2. Mrs. Verma works in the night shift from 19:00 to
midnight for 4 nights. If she was paid ` 28.50 for an 8. The graph below shows the number of type of books
hour, how much would she earn for the 4 nights? people bought from a booth at a book fair. Study it
A. ` 540 carefully and answer the question.
B. ` 570
C. ` 684
D. ` 798

3. The given figure is made up of a rectangle, a big


square and 2 smaller identical squares.
What is the perimeter of
the figure?
A. 84 cm
B. 66 cm The number of Science Fiction books sold was twice
C. 72 cm
the number of ________.
D. 60 cm
A. Comics
4. What fraction of the figure is ? B. Assessment books
8 C. Cook books
A. D. None of these
35

B. 1 9. How many acute angles are present inside the given


7 figure?
6 A. 14
C. B. 13
32
C. 15
D. 1 D. 7
5
10. The total number of students in classes 10 and 12 in
5. In a certain code design is written as fcugil, all the schools of the state is 43,52,324. Out of these
how is report written in that code? 18,40,126 are girls. How many are boys?
A. tcrmpr A. 25,21,198
B. tcrmtr B. 25,21,891
C. tctmpr C. 25,12,819
D. tctntr D. 25,12,198

6. Mrs. Sharma's monthly salary is ` 56800. She spends 11. Out of a class of 45 students, 2 went on a picnic.
` 39800 and saves the remainder every month. How many 3
months will she take to save at least ` 1000000? How many students stayed in school?
A. 64 A. 20
B. 72 B. 15
C. 59 C. 25
D. 56 D. 30
16th NSO | Class-5 | Level 2 3

12. Which letter is the 10th to the right of 11th letter from left. How much cloth was needed to make each
the left end in English alphabet? dress?
A. T A. 4.7 m
B. U B. 4.5 m
C. V C. 2.3 m
D. 3.8 m
D. F
15. If it is possible to make only one meaningful word
13. If one cup can hold 0.125 L of water, how many litres
with the first, second, third and fifth letters of the
of water can 9 such cups hold?
word technology which of the following would
A. 72 L be the third letter of that word? If no such word can
B. 8.875 L be made, give 'X' as your answer and if more than one
C. 1.125 L such word can be formed, give your answer as 'Y'.
D. 9.125 L A. C
B. X
14. Mrs. Kapoor had 25.75 m of cloth. She used it to
C. N
make 5 identical dresses and had 3.25 m of cloth
D. Y

Science

16. Which of these is an incorrect match? "Put your fist inside the hand cup and move it. You
18.
will see that the movement is in many different
directions."

A. The above activity can be performed to demonstrate


the function of which of these joints?
A. Pivot joint
B. Ball and socket joint
C. Hinge joint
D. Gliding joint
B.
19. Which among these on unscrambling gives the name
of a disease that affects the skin if it is exposed to
ultraviolet rays?
A. RECACN
B. ARIAMAL
C. EBIRRBIE
C.
D. SEIBAR

20. Deep inside the Earth there is hot molten rock called
'P'. This comes up and collects in a chamber. When
'P' erupts through the Earth's surface, it is called 'Q'.
On cooling, it becomes 'R'. The hollow top of the
volcano that is shaped like a bowl, is called a 'S'.
D. Which of the following is incorrect regarding the
above passage?
A. 'Q' is magma and 'P' is lava. When magma is below

the Earth's surface it is called lava.
17. The second Full Moon in a month is called _____. B. 'R' are igneous rocks. The first rocks to form on
A. Gibbous Moon the Earth were igneous rocks.
B. White Moon C. 'S' is a vent, an opening or a crack in the crust of
C. Blue Moon the Earth.
D. Crescent Moon D. Both A and C.
4 16th NSO | Class-5 | Level 2

21. Which activity increases the risk of mudslides or 25. Birds have different types of beaks to help them adapt
landslides? and survive in their environment. Study the diagrams
A. Chopping down trees given below carefully.
B. Building houses on hillsides
C. Building ski resorts and other recreation facilities
on mountains
D. All of the above
Which beak has been matched to its function
22. ________ does not support burning and is used in correctly?
the fire extinguisher. Beak Function
A. Oxygen A. P Insect catching
B. Carbon dioxide B. Q Tearing meat
C. Nitrogen C. R Picking up seeds
D. Both B and C D. S Sucking nectar

23. Read the given statements regarding the lever and 26. What is common regarding the given diseases?
select the correct ones.
Night blindness, Anaemia, Rickets
(i) In beam balance, fulcrum is in the middle.
A. These are deficiency diseases that can be cured
(ii) A nutcracker is an example of third-class
by intake of milk and milk products.
lever.
B. These are deficiency diseases that are non-
(iii) In tongs, the fulcrum and the load are at the two
communicable.
ends.
(iv) See-saw is an example of first class lever. C. It is possible to prevent these diseases through
A. i, iii and iv vaccination.
B. ii only D. These diseases are caused due to the deficiency
C. iii and iv of vitamin B complex.
D. i and ii 27. Study the description given below.
Plant X Plant Y
24. (i) Has waterproof (i) Has swollen leaf
leaves stalks
Study the above given food web. Which of the (ii) Floats on water (ii) Has waterproof
leaves
following graphs shows how populations of S, T
(iii) Floats on water
and U are likely to be affected if there is a mass
Which of the following pairs of plants can 'X' and
migration of V out of the habitat?
'Y' be?
X Y
A. A. Water lily Water lettuce
B. Water hyacinth Water lily
C. Water lettuce Watch hyacinth

D. Water moss fern Water lily

28. Viraj found a fruit which he has not seen before. He


wanted to find out whether the fruit is scattered in
B.
the same way as the Mimosa. He planned to do the
following:
i. Throw it in the air.
C. ii. Examine the 'hooks'.
iii. Place it on his socks.
iv. Open it to look at seeds.

Which of the above actions are useful for his purpose?
A. i and ii
D. B. i, ii and iii
C. ii and iii
D. iii and iv

16th NSO | Class-5 | Level 2 5

29. Abhishek set up different kinds of conditions on each 32. Which of the following behaviours is an example of
of the four corners of a cardboard. He placed some a plant responding to its internal clock?
woodlice in the centre of the cardboard and waited for A. Bending its leaves toward the sun.
twenty minutes. The result is shown in the diagram B. Growing deep roots during a drought.
below. C. Closing its leaves at the start of night.
D. Growing upward over other plants.

33. The given diagram shows the human digestive


system.

Select the correct option regarding this.


A. The aim of this experiment is to find out the
conditions that woodlice preferred to live in.
B. Woodlice like to live in dark and damp places.
C. Woodlice like bright and dry places.
D. Both A and B. Complete the following sentences with the correct letters
and select the correct option.
30. Manomay conducted an experiment where 4 identical (i) Food takes the longest time to be digested at
metal balls were allowed to roll down 4 similar curves ______.
with surfaces of different texture. The time taken for (ii) Most of the water is taken away from the undigested
the ball to come to a complete stop for each of the food at ______.
different surfaces was recorded in the table below. (iii) Digested food passed into the bloodstream at
______.
A. i-d, ii-h, iii-g
B. i-f, ii-g, iii-h

C. i-h, ii-f, iii-e
Surface Time taken for ball to D. i-g, ii-e, iii-f
stop (seconds)
34. Read the given statements and select the correct ones.
P 24
(i) The housefly has wings at the adult and pupa
Q 19
stages of its life cycle.
R 28 (ii) The grasshopper nymph can move from place to
S 12 place but housefly pupa cannot.
(iii) The life cycle of a cockroach has same number
Which curve has the roughest surface?
of stages as the life cycle of a grasshopper.
A. P
(iv) The grasshopper nymph resembles its parents but
B. Q
the housefly larva does not resemble its parent.
C. R
A. i and ii
D. S
B. iii only
31. Study the given classification chart and select the C. ii, iii and iv
correct option regarding it. D. i, iii and iv

35. In order to grow a new money plant, you should cut


the plant at the place indicated by line _______.

A. Z bones protect the heart and the lungs.


B. Examples of Y bones are phalanges and A. Q
metacarpals. B. R
C. Femur is the X kind of bones. C. S
D. All of these. D. T
6 16th NSO | Class-5 | Level 2

36. Which of these safety rules should be done to prevent 41. Rajesh took two boxes of 1 kg and filled one with
fire? rice and another with cotton. He then placed each box
A. Switch on the lights when gas is leaking. on the weighing machine as shown in the figure.
B. Burn crackers inside the house and under the
supervision of an adult.
C. Wear synthetic clothes in the kitchen while
cooking.
D. None of these.

37. If young Crescent Moon is observed on the night of


3rd December 20XX, then what is expected to appear
on the night of 18th December?
A. Old Crescent Moon
B. Young Gibbous Study the figure carefully and select the correct
C. Old Gibbous option regarding this.
D. Full Moon A. Cotton has more weight than rice
B. Rice has more weight than cotton
38. Which of these differences between wind-pollinated
C. Cotton has more density than rice
flowers and insect-pollinated flowers is incorrect?
D. Rice is loosely packed than cotton
Wind-pollinated Insect-pollinated
flowers flowers 42. Which of the following factors limits the size of a
A. Pollen grains are Pollen grains are light population?
heavier and sticky A. The amount of suitable habitat.
B. Petals are dull- Petals are usually B. The number of predators.
coloured bright and colourful C. The amount of human activity.
C. Stigmas stick out Stigmas usually are not D. All of the above
above the petals to feathery but sticky 43. The given graph shows different levels of oxygen in
the pollen in the air the air at different times at a park.
D. Flowers hang down Flowers face upwards
to get easily shaken

39. Match the systems involved with the problems.


(i) When I overeat, I feel (a) Circulatory
sick system
(ii) I have difficulty in breathing (b) Digestive
when the air is polluted system
Which point on the graph, W, X, Y or Z shows the
(iii) After vigorous exercises, (c) Respiratory
level of oxygen in the air at night?
my heart beats very fast system
A. W
(iv) I had diarrhoea after eating
B. X
some unclean food
C. Y
A. (i)-b, (ii)-c, (iii)-b, (iv)-a D. Z
B. (i)-a, (ii)-c, (iii)-a, (iv)-b
C. (i)-b, (ii)-c, (iii)-a, (iv)-b 44. The following diagrams show jawbones belonging to
D. (i)-c, (ii)-b, (iii)-a, (iv)-c four animals 1, 2, 3, and 4.

40. If an earthquake occurs, what should you do?


A. If you are indoors, stay in and get under a desk
or a table.
B. If you are outdoors, stay away from trees and Which two animals are likely to have a similar diet?
buildings. A. Animals 1 and 3
C. If you are on a beach, leave the place and find B. Animals 1 and 4
high ground. C. Animals 3 and 4
D. All of the above. D. Animals 2 and 3
16th NSO | Class-5 | Level 2 7

45. The heart is made up of muscle tissue. However, the B. The leg is much larger than the heart, so the tissue
tissue in the heart is different from the tissue in the in the leg muscle needs to contain larger cells.
leg. Infer the reason for the difference. C. A person can voluntarily control contraction of
heart muscles but not leg muscles.
A. The heart must beat all the time, so its tissue should D. The heart muscle is surrounded by blood vessels,
be able to contract and relax continuously without so the blood makes it look different from the leg
getting tired. muscle.

Achievers Section

48. Five friends went to a restaurant which serves a buffet.


They ate the following dishes:
46.
Fruits Jeera Vegetable Pulses Cheeze Sprouts
rice salad burger

The given matter X, Y and Z can also be represented Shivam      
by which of these Venn diagrams? Rohit      
Arun      
Yogesh      
A. Deepika      
(a) Which among them had a balanced meal?
(b) Which among them is on high-protein diet?
(c) Which among them had roughage-rich diet?
a b c
B. A. Arun Shivam Rohit
B. Rohit Deepika Yogesh
C. Shivam Yogesh Arun
D. Shivam Arun Deepika

Direction Q. No. 49 & 50 : Read the given passage


C. carefully.
A ship is made of iron but still it floats in water. This is
because of its shape. A ship is hollow in the middle. When
it is in water, the entire volume of the ship, including the

hollow portion displaces water to make space for itself. The
volume of water displaced is much more than the volume
D.
of iron in the ship. Therefore, the ship floats in water.

49. In the above passage, the floatation of ship is being


described with ______ principle.

A. Newton's
47. Vijay wants to find the volume of five marbles. He has B. Archimedes'
a container with a volume of 250 cm3, a measuring
C. Gauss'
beaker and a jug of water. Arrange the steps given
below in the correct order for him to find the volume D. Both A and B
of the five marbles. 50. Which of these rules can be deduced from the above
(a) Find the difference between 250 cm 3 and the given passage?
volume of water measured in the beaker.
A. If the upthrust is more than the weight, the body
(b) Put all the marbles inside the container.
sinks in water.
(c) Pour the water out into the measuring beaker.
(d) Pour water into the container until it is filled to B. If the weight is more than the upthrust, the body
the brim. floats in water.
A. b, c, a, d C. If the upthrust is less than the weight, the body
B. b, d, c, a floats in water.
C. c, d, b, a D. If the weight is more than the upthrust, the body
D. d, c, b, a sinks in water.
18th

LEVEL - 2

Year 2015-16
Science

1. Select the pair in which the given animals do not B. Body covering Q is also found in snake and
have the same type of respiratory organs. crocodile.
A. Butterfly, Mosquito B. Cockroach, Housefly C. Animal R is generally found in polar regions.
C. Grasshopper, Frog D. Frog, Snake D. Animal S has heavy and solid bones and hindlimbs
modified into wings.
2. Refer to the given Venn diagram.
6. Study the given classification chart and select the
W X
Breathes Breathes
incorrect option regarding it.
through through Bones
skin spiracles
Y Straight Curved
Z
Breathes
through Long Short Z
lungs

X Y
Which of the following is true for W, X, Y and Z?
A. Organism W can be an earthworm or a snake. A. A type of Z bones protect the heart, lungs,
B. Organism X has a network of tubules called stomach and intestine.
tracheae. B. Examples of Y bones are bones of our fingers
C. Organism Y could be a frog or lungfish. and toes.
D. Organism Z could be a dolphin or a scoliodon. C. X kind of bones include the thigh bone.
D. Skull bones are Z kind of bones.
3. Refer to the given conversation among three friends.
7. Communicable diseases pass from one person to
Organism X completes its migration in another through different modes of transmission.
Sujata several generations. Which disease cannot spread through the mode of
transmission as shown in the given figure?
Organism Y completes its migration in one
Ruchi A. Common cold
generation but dies after reproducing.
B. Mumps
Organism Z migrates multiple times C. Cholera
Priyanka during its lifetime. D. Influenza

Now, select the option that correctly identifies any 8. Study the given table and select the correct option
two of these organisms. regarding P, Q, R and S.
A. X - Salmon, Y - Monarch Butterfly Joints Characteristics Example
B. Y - Arctic tern, Z - Polar bear Hinge P • Elbow joint
C. X - Polar bear, Z - Monarch butterfly joint • Knee joint
D. Y - Salmon, Z - Arctic tern Q Allows movements • Hip joint
in all directions •R
4. Which of the following animals’ B N A S T S Allows rotation • Joint between
breathing organ is not hidden in first two vertebrae
L U N G S
the given word grid?
O S K I N A. P - Allows movement in one plane
A. Dolphin Q - Ball and socket joint
B. Earthworm W P C L P
R - Shoulder joint
C. Tadpole H I L P V
S - Pivot joint
D. Siberian crane O R E S W
B. P - Allows backward and forward movement
5. Study the given table and select the incorrect option Q - Gliding joint
regarding P, Q, R and S. R - Wrist joint
S - Pivot joint
Animals P Fish R S C. P - Allows movement in all directions
Body Coverings shell Q fur feathers Q - Ball and socket joint
A. Animal P is mostly found in moist or aquatic R - Joints in toes
habitat. S - Gliding joint

2 | 18th NSO | Class-5 | Level 2


D. P - Does not allow any movement A. U - Madar, V - Coconut
Q - Pivot joint B. W - Dandelion, X - Cotton
R - Shoulder joint C. U - Lotus, V - Xanthium
S - Gliding joint D. W - Pea, X - Coconut

9. Observe the given diagram 13. Study the given food web. Which of the following
carefully which shows a reflex R
graphs shows how populations of S, T and U are likely
arc. What will happen if the P to be affected if the population of V is increased?
orientation of neuron Q is S T
made as of neuron P? Plants V
Q
A. All voluntary movements U
of body including reaction
S

Population size
Population size
to heat will stop. U
T
B. The sensory receptor will not get stimulus from A. B. T
the candle. S U
C. The motor organ will not be able to get instructions
Time Time
from the spinal cord.
D. None of these S U

Population size

Population size
U
10. Refer to the given figure of T
C. D.
brain with its parts labelled as T S
X
X, Y and Z. Time Time
Y
Which of the following holds Z
true for X, Y and Z? 14. Which of these differences between insect-pollinated
A. Y helps us to balance our body and keep us in flowers and wind-pollinated flowers is incorrect?
an upright posture. Insect-pollinated Wind-pollinated
B. X helps us in learning our lessons and recalling flowers flowers
the learnt concepts. A. Pollen grains are Pollen grains are
C. Z controls the involuntary actions of our heavier and sticky. light, small and dry.
body. B. Petals are dull-coloured. Petals are usually
D. All of these bright and colourful.
C. Stigmas are small, Stigmas are usually
11. Four children made following statements : enclosed between petals. large, hairy or feathery.
Siddhi : We have movable lower jaw that enables D. Flowers have a peculiar Flowers are generally
us to eat and talk. odour and generally odourless and
Manya : The long bones of our skeleton are filled produce nectar. nectarless.
with cerebrospinal fluid.
15. Advika found three fruits X, Y and Z. Fruit X was
Advika : C ardiac muscles are involuntary in very light and had wings. Fruit Y was spiny and fruit
function but resemble voluntary muscles Z had a thick fibrous coat.
in structure.
Which of the following holds true for X, Y and Z?
Aradhika : A motor nerve called the optic nerve
A. Mode of seed dispersal of fruit X is similar to
connects the eye to the brain.
that of lotus.
Which children made correct statements?
B. Both fruits, Y and Z can be dispersed by the
A. Siddhi and Advika only same agency.
B. Siddhi and Manya only C. Seeds of guava and seeds of fruit Y both are
C. Manya and Aradhika only dispersed by animals.
D. Advika and Aradhika only D. Mode of seed dispersal of fruit Z is similar to
that of balsam.
12. Study the given table carefully and identify the plants
U, V, W and X. 16. The picture below shows how a plant grows.
Plant Mode of seed dispersal
U Dispersal by water
V Dispersal by animals
W Dispersal by splitting of fruit
X Dispersal by wind
a b c d

18th NSO | Class-5 | Level 2 | 3


Which of the following can be inferred from the The results obtained by him were tabulated in the
given picture? table shown here.
A. A seed has life.
Type of soil W X Y Z
B. A seed needs air, water and food to grow.
C. A seed cannot grow on its own. Time (in seconds) 48 65 35 110
D. A seed does not need air and water to grow. taken by water
Which soil is the most suitable for a plant that thrives
17. Study the description given below.
in sandy soil ?
Plants X and Y have waterproof leaves and float on
A. W B. X
water; plant X has swollen leaf stalks but plant Y
C. Y D. Z
does not.
Which of the following pairs of plants can ‘X’ and 21. The rate of evaporation from the pond is dependent
‘Y’ be? on .
X Y 1. Size of the pond
A. Water lily Water lettuce 2. Humidity in the air
B. Water lily Water hyacinth 3. Strength of the wind
C. Water hyacinth Water lettuce 4. Temperature of the surrounding air
D. Water moss fern Water lily A. 1 and 2 only B. 2 and 3 only
C. 1, 2 and 3 only D. 1, 2, 3 and 4
18. Four burning sticks are placed into different containers
P, Q, R and S containing oxygen, carbon dioxide, 22. A fixed volume of water will dissolve a certain amount
nitrogen and air respectively. The observations are then of salt. If the same volume of water is then heated,
noted down. Which of these observations is correct? more salt can be made to dissolve in it. The best
Container Observation explanation to this is .
A. P T he glowing stick is extinguished A. Heating increases the spaces between the water
immediately. molecules
B. Q The glowing stick bursts into flame. B. Heating reduces the size of the salt particles
C. R The glowing stick bursts into flame. C. Salt melts in hot water
D. S The glowing stick continues to glow D. Both water and salt particles become smaller
for a while. when heated

19. Select the incorrect option regarding the process 23. Which of the following statements is correct about
shown in the given figure. rocks and minerals?
Water A. Chalk is a form of limestone.
inlet B. Most sedimentary rocks were once either
metamorphic or igneous.
C. Gneiss is formed from pumice and has light and
Flask X Water dark bands.
outlet
D. Coal and petroleum are precious metallic
minerals.
Flask Y
24. The given figure shows an area of land that has changed
A. The amount of water will gradually decrease in over a period of time. Which process changed the
flask X. shape of the rock layers over time?
B. The amount of water will gradually increase in River
flask Y. River
Rock
C. T here will be no decrease in the quantity of Rock layers
water in the whole process. layers
D. None of these Many years ago Present
A. The process involved in the formation of dew
20. Raman took four similar pots (with a hole at the base) drops.
each with equal amount of different type of soil. He B. The process involved in the loss of top soil
then placed these four pots on four similar dishes and layer.
poured water slowly on each soil sample. He used C. The process involved in the drying of wet
a stopwatch to measure the time taken by water to clothes.
reach the level, he had marked at the same height in D. The process involved in the conversion of light
each dish. energy into chemical energy.

4 | 18th NSO | Class-5 | Level 2


25. Which of the following damages are associated with 30. The Earth's axis is tilted with respect to its orbital
acid rain? plane as shown in the figure. This means that if on
(i) Erosion of stone statues and buildings day 1, one pole is directed away from the Sun then
(ii) Melting of ice caps after around 182 days the same pole will be directed
(iii) Increase in the number of mosquitoes towards the Sun.
(iv) Threat to the life of aquatic beings North Pole
(v) Loss of soil fertility.
A. (i), (ii) and (iii) only Sun Equator
B. (i), (iv) and (v) only
C. (i) and (iii) only
South Pole
D. (ii), (iii) and (v) only
Day 1
26. Which of the following would possibly result due to Which of the following two conclusions can be
increasing rate of deforestation? drawn from the above given passage and figure
(i) Process of top soil erosion may speed up. about days at North and South poles in the first and
(ii) Some animals may become extinct. second half of the year respectively?
(iii) The problem of global warming may intensify. First half of year Second half of year
(iv) A possible source of natural drugs to cure diseases A. 24 hours of daylight Complete darkness
may be lost. at South pole at North pole
A. (i) and (ii) only B. Complete darkness Complete darkness
B. (iii) and (iv) only at North pole at South pole
C. (i), (ii) and (iii) only C. 24 hours of daylight Complete darkness
D. (i), (ii), (iii) and (iv) at North pole at South pole
D. Both A and B
27. If young crescent Moon is observed on the night of
11th January 20XX, then what is expected to appear 31. Venus is the hottest planet of the Solar system even
on the night of 26th January? though Mercury is the closest planet to the Sun. The
A. Old Crescent Moon best explanation to this is _________.
B. Young Gibbous A. Venus has an atmosphere rich in carbon dioxide
C. Old Gibbous which is a greenhouse gas.
D. Full Moon B. Venus has no atmosphere to regulate the
temperature.
28. Read the given paragraph. C. Venus has the lowest tilt of all other planets.
The American spacecraft Apollo - 7 carrying three D. Atmospheric pressure on Venus is very high as
passengers viz. Neil Armstrong, Edwin Aldrin and Yuri compared to other planets of solar system.
Gagarin landed on Moon on 21st July, 1979. This was
32. Select the correct option regarding
a remarkable day in the history of mankind. They left
the given figure, if alphabet ‘P’ P
a flag of NASA there which was specially designed
represents the star at the centre Q
to stay taut on the Moon, where there is no air.
of our solar system. R
There are some errors in the given paragraph. Select
A. If Q is Mars then the number of R around it
the option that correctly identifies their number.
will be 2.
A. 2 B. 3 B. If Q is Venus then the number of R around it
C. 4 D. 5 will be 3.
29. A forest catches fire and burns completely. Which of C. If Q is Jupiter, then the number of R around it
the following communities will appear first? will be 58.
D. If Q is Neptune, then the number of R around
it will be 0.

33. Select the correct comparison among the following.
P Q
Inner planets Outer planets
A. All of them have Not all of them have
moons moons
B. Made of gases Made of rocks
R C. Mercury, Venus, Jupiter, Saturn,
A. P B. Q Earth and Mars Uranus and Neptune
C. R D. P or Q. D. Have no solid surfaces Have solid surfaces

18th NSO | Class-5 | Level 2 | 5


34. Which one of the following will produce the sound
with the lowest pitch, when you blow across the
mouth of the test tube? C. D.
Styrofoam Wet clay
balls
A. B.
39. Vaibhav had four magnets of different shapes. He
brought the north pole of each magnet near a pile of
40 pins. His observations were recorded in the table
below.

C. D. Magnet Distance between Number


the magnet and of pins
the pins attracted
U-shaped magnet 6 cm 8
35. Select the odd one out among the following agricultural Bar magnet 2 cm 9
practices on the basis of their frequency during a crop
Ring magnet 4 cm 5
cycle.
Rod magnet 2 cm 7
A. Irrigation B. Harvesting
C. Weeding D. Manuring Based on the data given in the table above, which of
the magnets has most likely the strongest pull?
36. Kavita wanted to toast some bread with the electric A. U-shaped magnet
toaster. When she switched on the toaster, she received B. Bar magnet
a mild electric shock. However, when her sister C. Ring magnet
Komal tried the same, she did not feel any shock. D. Rod magnet
What could be the possible reason for the difference
in their experiences? 40. Three persons P, Q and R suffering with different
(i) Kavita’s hands were wet but Komal’s hands diseases were put in separate rooms, each with four
were dry. healthy people under similar conditions. After a few
(ii) Kavita was barefoot but Komal was wearing a days, it was observed that only the people sharing
pair of rubber slippers. the room with Q fell ill. Select the option that most
(iii) Kavita’s body was a better conductor of electricity correctly identifies the diseases of persons P, Q and R.
than Komal’s.   P   Q R
A. (i) and (ii) only A. Cholera Cancer Flu
B. (i) and (iii) only B. Flu Anaemia Rickets
C. (ii) and (iii) only C. Anaemia Flu Asthma
D. (i), (ii) and (iii) D. Asthma Rickets Conjunctivitis

37. Which of the following appliances work by converting 41. Anil and Brij are hammering a nail into two pieces of
electrical energy into heat energy and are used to keep wood to join them. Sunita covered her ears, because
our surroundings warm? she said that hammering is noisy. She told them that
they are wasting energy because most of the energy
they used in hammering is getting lost. Anil disagreed
with what Sunita said. Brij explained that some of
the energy is converted to sound and heat, but not
P Q R S lost. Anil then added that energy can never be lost
or destroyed.
A. P and Q only B. Q only
C. P, Q, R and S D. S only Who among Anil, Brij and Sunita is/are right?
A. Brij only
38. Four identical syringes were filled with different B. Anil only
substances as shown. In which syringe will the plunger C. Sunita only
not move at all when pushed in ? D. Anil and Brij only

42. Bhavika tries lifting the same object weighing


A. B. 25 kg in different ways as shown here. She is standing
Hydrogen Salt water on a 3 m tall platform. Which of these ways would
require the least effort?

6 | 18th NSO | Class-5 | Level 2


Pulley
C. Collision of Earth's underground plates
D. None of these
A. B.
44. Select the correct match of the following food chains (i)
3m

3m
and (ii) with the pyramids d, e and f shown here.
25 kg
25 kg (i) Grass → Goat → Lion
(ii) Lime tree → Caterpillars → Mynas
C. D.
3m

3m
25 kg 25 kg

d e f
43. The instrument shown in the figure is used for recording A. (i) - d, (ii) - e B. (i) - d, (ii) - f
a natural phenomenon which is caused by . C. (i) - e, (ii) - f D. (i) - f, (ii) - d

45. Which of the following changes is different from the


Spring
other three?
A. Opening of the lid of a bottle jar on submerging
Weight in hot water.
Pen
Rotating drum B. Breaking of telephone wires hung overhead on
poles in cold weather.
C. Cracking of a thick-walled glass when hot water
A. Building of low pressure area over sea is poured into it rapidly.
B. Excessive rainfall D. Buckling of railway lines.

Achievers Section

46. Jayesh bought three different kinds of fish, P, Q and Which of the following options is correct regarding
R. He put fish P population and fish Q population into P, Q and R?
tank X, and fish P population and fish R population A. Sheet Q is made of a transparent material.
into Y. He recorded the number of each fish in each B. Sheet R is made of a transparent material.
tank for a week. There were no dead fish in the tank C. Sheet P is made of an opaque material.
when he checked every day. The graphs below show D. All of these.
the results at the end of the week.
Q 48. Refer to the given Venn diagram.

Number P Number R
of fish of fish P Q
P
Plants that Plants that
Time Time propagate propagate
Tank X Tank Y vegetatively vegetatively
Which of the following shows the prey-predator by stem by leaves
relationship between the three fishes?
A. P → Q → R B. Q → P → R S T
C. R → P → Q D. Q → R → P R
Plants that
47. Sunidhi could see a pointed beam of light on setting- reproduce
up an experiment as shown here. She used sheets P, Q by seeds
and R made of three different materials respectively.
She noticed that when she replaced the sheet P with
a sheet made of the same material as sheet Q, then
Select the correct option regarding P, Q, R, S and T.
she could see the whole candle.
Pin holes A. S could be a rose plant whereas P could be a
potato plant.
B. Q could be Br yophyllum and T could be
strawberry.
C. R could be a fern or an alga.
Candle flame P Q R D. Q could be spinach and P could be colocasia.

18th NSO | Class-5 | Level 2 | 7


49. The given maps show the population of a plant as C. Water
found presently, and five years ago. D. Splitting
Based on the maps, it can be concluded that the plant
50. P and Q are two distant places on
is dispersed by ______.
earth located at about 125  kms
distance. Which of the following
er er assumptions can be made about
Riv Riv P Q
these places?
Islands Islands A. The temperature at a particular time will be
higher at place P than that at place Q.
Year : 2016 Year : 2011 B. Air current will flow from place P to Q.
A. Wind C. It is afternoon at place Q while evening at place P.
B. Animals D. None of these assumptions can be made.

SPACE FOR ROUGH WORK

8 | 18th NSO | Class-5 | Level 2


19th

LEVEL - 2

Year 2016-17
SCIENCE

1. Study the given table and select the correct option 6. One night, Lissy watched a constellation over a period
regarding P, Q and R. of several hours. She found that the constellation
Reproductive parts seemed to move across the sky. Which of these can
Roots Q R explain this?
other than seeds
Example of plants P Ginger Bryophyllum A. Some constellations are moving constellations.
A. P is modified to store food as in sweet potato B. As the Earth rotates, constellations seem to
or peepal. move.
B. Q is always underground and modified to store C. The outer portions of the galaxy rotate very
food. slowly around the Earth.
C. R is non-green and non-photosynthetic and D. All constellations move randomly through the
performs the function of reproduction only. sky.
D. P could be dahlia or turnip.
7. Refer to the given Venn diagram and select the correct
Which of the following animals’
2. option regarding P and Q.
breathing organ is not hidden in G O S W H Animals Animals Animals
the given word grid? I P P S O that can that have that can
A. Whale  L U N G S both swim P scales as Q only
in water and outer body wriggle on
B. Scoliodon L T I H R walk on land covering ground
C. Grasshopper S K I N S
D. Earthworm Q S P O R A. P - Siberian crane, Q - Alligator
3. The given diagram shows three B. P - Crocodile, Q - Rattle snake
gears arranged to work in a C. P - Seal, Q - Turtle
Q
mechanical system. If gear P D. P - Salmon, Q - Lizard
Q moves in an anticlockwise R
8. Which of the following is not a reflex action?
direction, in which direction
A. Stepping back when toe is pricked by a sharp
would gears P and R move?
nail.
A. P-Anticlockwise, R-Clockwise
B. Contraction of pupils of the eyes when exposed
B. P-Clockwise, R-Clockwise
to bright light all of a sudden.
C. P-Clockwise, R-Anticlockwise
C. Coughing or sneezing on intake of an irritant
D. P-Anticlockwise, R-Anticlockwise
material.
4. One afternoon Ravi and Mohit were playing in park. D. Recalling and writing the mugged up content in
All of a sudden, Ravi felt uneasy and started to bleed exam paper.
through nose. What should Mohit do immediately to
handle the situation? 9. Refer to the given figure indicating three types of
forces, X, Y and Z and select the incorrect option.
A. He should blow some warm air on a handkerchief
and put it over Ravi’s mouth.
B. He should make Ravi sit on a bench or chair
with his head held back.
C. He should block Ravi’s nose with a piece of
cloth to stop the bleeding. Y
X
D. He should apply some antiseptic within Ravi’s
Z
nose using some cotton.
A. An astronaut floats in space due to absence of
5. d, e, f and g are drops of wax placed on a rectangular force Z.
piece of metal. When the metal frame is heated at the point B. When we use pulley to lift a bucket of water from
shown in the diagram, the drops of wax will melt. well (pulling vertically downward) then pulley
Which of the following shows the order in which the makes X in opposite direction of Z making it
drops of wax will melt? e f easier to lift the bucket.
d
A. d, e, f and g g
C. Force Y is responsible for wearing and tearing
B. d, e, g and f of tyres of vehicles.
C. g, f, e and d D. We can walk only on those surfaces which offer
D. g, f, d and e no Y.

2 | 19th NSO | Class-5 | Level 2


10. Refer to the given Venn diagram and identify C. A new substance is formed in a chemical
characteristics P and Q. change.
D. Ice is heavier than water.
Muscles
Muscles of Muscles of stomach
arms and P of heart Q and small 15. The given diagram shows
T U
legs intestine arrangement of three magnets S
where their poles in contact
A. P-Voluntary in nature, Q-Never take rest stick to each other.
B. P-Presence of striations, Q-Involuntary in Which of the following R
nature arrangements is not possible P Q
C. P-Get fatigued easily, Q-Non-striated with above given magnets? North pole
D. P-Involuntary in nature, Q-Never take rest
A. Q P S R
11. The diagram shows three people taking a ride at a fair B. T U Q P
as shown here. As the boat swings back and forth,
C. S R U T
which of the following statement(s) is/are true about
the three persons, X, Y, and Z ? D. P Q T U

16. Refer to the given relationship based on eating


X Z
Y habit and select the option which satisfies the same
relationship.
(i)  experiences the most potential energy when
X Wildebeest :: Eagle :: Bear
the boat swings left. A. Crocodile :: Vulture :: Wolf
(ii) Z experiences the most potential energy when B. Zebra :: Leopard :: Crow
the boat swings right. C. Elephant :: Sparrow :: Giraffe
(iii) Y experiences the most potential energy as the D. Kangaroo :: Hippopotamus :: Snake
boat passes the rest position during swinging.
17. Refer to the given flow chart and select the correct
A. (i) only B. (ii) only
option regarding P, Q and R.
C. (i) and (ii) only D. (i), (ii) and (iii)
It is a communicable disease
12. X is a plant whose seeds are dispersed by wind whereas Yes
Y is a plant whose seeds are dispersed by animals. Yes
Spreads through air P
Which of the following holds true regarding plants
No
X and  Y?
A. The seeds of plant X may have either wings or Spreads through contaminated Yes
Q
hair like structures. food and water
B. The fruits of plant Y may or may not be No
edible. Yes
Spreads through insect bites R
C. The seeds of plant X are dispersed in a small
radius around parent plant whereas seeds of A. P could be tuberculosis or leprosy, caused by
plant Y are dispersed to very far off places. virus.
D. Both A and B B. Q could be cholera or typhoid, caused by
bacteria.
13. Starting from the first letter strike out every alternate C. R could be malaria or sleeping sickness, caused
letter to get the name of a sedimentary rock formed by Anopheles mosquito.
when large rounded clasts get cemented together in D. P, Q and R are non-infectious but contagious
a matrix. diseases.
A. PQSUTAURJTKZOIWTLEM
B. MORBTSUIVDWIXAYNZ 18. Which of the following signs does not warn against
pollution?
C. SGQRPAMNLIGTKET
D. LCYOMNEGTLUOJMGEKRIASTPEQ
A. B.
14. Identify the incorrect statement from the following.
A. Matter exists in different forms.
B. Matter can be changed from one form to C. D.
another.

19th NSO | Class-5 | Level 2 | 3


19. Raman planted four plants P, Q, R and S near the at the bottom of pot to collect the water. She used
boundary of his garden. The diagram shows the a stopwatch to measure the time taken for water to
distribution of these plants in the garden area after a reach the level, she had marked in each dish.
certain time period. She tabulated the results as shown here.
Key : Parent Type of soil W X Y Z
Plant P plants
Plant Q Time (in sec) 40 60 20 110
Plant R
Plant S Garden Which soil is best suited for rice cultivation?
A. W B. X
C. Y D. Z
Which one of the plants is most likely to be
dandelion? 24. The object X is made up of two materials 1 and 2.
A. Plant P B. Plant Q When the light is shone on it, it casts a shadow on
C. Plant R D. Plant S screen as shown in the picture.
20. Four beakers with copper sulphate at the bottom are
shown below. Each beaker is left undisturbed for 1
2
some time. In which beaker would the copper sulphate
dissolve first? Torchlight Object X
Screen
Identify materials 1 and 2 of which object X is made.
Material 1 Material 2
A. Aluminium foil Thermocol
A. P B. Q B. Cardboard Clear plastic sheet
C. R D. S C. Clear cellophane paper Styrofoam
21. Select the incorrect statement. D. Thermocol Cardboard
A. Jupiter is the largest planet which takes about 25. Which of the given graphs correctly shows the level
12 years to orbit once around the Sun. of noise produced by three activities P, Q and R given
B. Neptune appears bluish in colour due to the in the box?
presence of helium gas. P - Puja whispering into Reema’s ears.
C. Mars contains a lot of rusted iron that makes it Q - A group of children burning the crackers.
look red. R - A plane taking off.
D. Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune have more
than one moon but Mercury and Venus do not
have any moon.
A. B.
22. Raj shone torchlight on three objects P, Q and R one
at a time and measured the amount of light that passed
through each one of them by using light sensors. The
given graph shows the result of his experiment.
Q
Amount of light

C. D.
that passed

P
Material 26. Which of the following statements is/are incorrect?
Which of the following options correctly identifies (i) Milky Way is a spiral-shaped galaxy.
P, Q and R?
(ii) Planet Venus has 63 Moons.
P Q R
(iii) Satellites are small heavenly bodies that revolve
A. Frosted glass Mirror Cellophane paper
B. Cardboard Clear plastic sheet Tracing paper around the Sun.
C. Window pane Aluminium foil Sand paper (iv) O ne revolution of the Earth is completed in
D. Cellophane paper Tracing paper Mirror 1
about 365 days. This time period is called a
4
23. Seema carried out an experiment to find out how fast solar year.
water can pass through four different types of soil. A. (i) and (iv) only B. (ii) and (iii) only
She placed each type of soil into a pot and put a dish C. (i) and (ii) only D. (iii) and (iv) only

4 | 19th NSO | Class-5 | Level 2


27. Rohan categorised simple machines used at his home compared to the movement of a joystick on
into two groups as shown here. computer.
Which of the following can be categorised in group B. Bones having Q joint can show movement in
1 and 2 respectively? only one plane.
Group 1 Group 2
A. Stapler, Wheelbarrow C. Joint P is present in our elbows and knees.
Scissor Tweezers
B. Crowbar, Broom D. Joint Q is present between our backbone and
Seesaw Fishing rod
C. Badminton racquet, skull.
Pliers Ice tong
Bottle opener
D. Nutcracker, Shovel ----------- ----------- 32. Preeti looked at the night sky of 13th August and
observed a Full Moon. What shape of Moon will she
28. Refer to the given classification chart and select the most probably observe on 26th August?
correct option.
Minerals A. B.

Metallic Non-Metallic

Bauxite Haematite P Petroleum C. D.


Q

R S Copper

A. P is a non-renewable fuel source which is also 33. The celestial bodies which revolve around the Sun
responsible for environmental pollution and between the orbits of Mars and Jupiter are called
global warming. A. Asteroids B. Comets
B. Q could be pyrite or calamine. C. Meteors D. Meteorites.
C. R and S are good conductors of heat and electricity
hence used in making utensils, wires, etc. 34. The given graph shows the changes in level of pollution
D. Both A and C in an area over a time period.

Level of pollution
29. Which of the things listed below are biodegradable ?
(i) Log (ii) Plastic toys
(iii) Gold necklace (iv) Roasted chicken
(v) Credit card (vi) Apple P Q R S T U
A. (i) and (ii) only Time
B. (iii) and (iv) only Which of the following can be inferred from the given
C. (iii), (iv) and (v) only graph?
D. (i), (iv) and (vi) only A. At point P a lot of forest land was cleared for
human consumption whereas at point Q large
30. Raju, a farmer got his field checked for soil toxicity.
scale afforestation was done.
The report showed high level of toxic chemicals in
B. At point R a new factory was set up in the
his field. How can these toxic chemicals in the soil
area.
be harmful?
C. People cut down the use of fossil fuels in
A. They may enter any nearby waterbody due to
the interval S – T as compared to its earlier
runoff and cause algal bloom.
usage.
B. They are absorbed by food plants growing in
D. Intervals R – S and T – U indicate activities like
the soil making them unfit for consumption.
use of bioinsecticides and biopesticides instead
C. They may get evaporated in the air causing air
of chemicals in farming, use of public transport
pollution.
instead of private transport, etc.
D. Both A and B

31. Figures P and Q represent the movement of two types 35. The strong storms in the Atlantic and northeastern
of joints in our body. Pacific oceans are called P whereas in northwestern
Pacific Ocean they are called Q. In the Indian Ocean
and south Pacific Ocean they are called R.
Identify P, Q and R in the given paragraph.
A. P-Hurricanes, Q-Typhoons, R-Cyclones
P Q B. P-Typhoons, Q-Hurricanes, R-Cyclones
Select the correct statement regarding them. C. P-Cyclones, Q-Typhoons, R-Hurricanes
A. Movement of bones having joint P can be D. P-Hurricanes, Q-Cyclones, R-Typhoons

19th NSO | Class-5 | Level 2 | 5


36. The given figure shows three states X, Y and Z in C. It stagnates the rainwater which can be used by
which a matter can exist. crop plants later on
P R D. Both A and C

40. Match column I with column II and select the correct


Q S option.
X Y Z Column I Column II
Identify these states and processes (P, Q, R and S)
(a) Arctic tern (i) Migrates from sea to
and select the incorrect option regarding them. river to reproduce
A. Process R is responsible for drying of wet clothes (b) Salmon (ii) Migrates to escape
when put on clothesline. harsh winter
B. Process S is responsible for formation of clouds (c) African (iii) Migrates to escape
in the atmosphere. antelope drought during summer
C. A naphthalene ball converts from its X state to (d) Eel (iv) Migrates from river
Y state and vice versa by involving processes to sea to reproduce
P and Q. A. (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(iv)
D. During processes P and R, heat energy is used B. (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iii)
to overcome the force of attraction between the C. (a)-(i), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(iii)
particles. D. (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)
37. Read the given statements and select the option that 41. The given setup shows the separation process of a
correctly fills blanks in any three of these. mixture containing water, X and Y. X and Y respectively
(i) A ________ is a bandage tightly tied over the are ________.
wound to stop bleeding.
(ii) A crack or break in a bone is called a ________.
(iii) ________ is a bandage passing over the shoulder
to support an injured upper limb.
(iv) A strip of rigid material that is used to hold a
broken bone in position is called ________.
(v) Throwing water on fire caused by defective Step I Step II

wiring can cause ________. A. Mud and Salt B. Salt and Sugar
A. (i)-Sling, (iv)-Compression, (v)-Discolouration C. Sugar and Salt D. Mud and Clay
B. (ii)-Fracture, (iii)-Sling, (v)-Electrocution
C. (ii)-Sprain, (iv)-Splint, (v)-Electroplating 42. Refer to the given flow chart and select the incorrect
D. (i)-Tourniquet, (iii)-Splint, (iv)-Sling option.
Brain
38. Refer to the given flow chart and select the correct
option regarding P, Q and R. Dome shaped Lower part which Cone shaped structure
largest part coordinates actions that connects to spinal
Matter of muscles cord
Yes Is it a good
P
No Q R
Does it break easily? conductor Yes P A. Part P will help a student think, learn and recall
Yes of heat? her lessons.
Does it allow light to B. Part Q will help a child to learn the art of riding
No Does it
Yes a bicycle.
pass through it? float on R
water? C. Part R controls our breathing and heartbeat even
Yes
when we are asleep.
Q D. Part Q will help a person retract his hand when
P Q R touched by a hot object.
A. Iron rod Sand paper Eraser
B. Spectacle lens Styrofoam cup Steel tumbler 43. A ball of mass ‘m’ was dropped from height ‘h’ on 3
C. Wooden door Aluminium foil Cardboard different planets X, Y and Z one at a time. The given
D. Gold earrings Window pane Thermocol plate graph shows the comparative account of time taken
by the ball to reach the surface
39. Terrace farming is done in hilly areas. It helps in
of these planets when dropped
reducing soil erosion occuring due to rains because
Time

from the same height.


A. It reduces the speed of flowing water
Which of the following holds true
B. It does not allow rain water to hit directly on X Y Z
regarding this?
crop plants Planets

6 | 19th NSO | Class-5 | Level 2


A. The ball will weigh heaviest on planet X and C. (a)-(v), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(ii), (e)-(i)
lightest on planet Y. D. (a)-(ii), (b)-(v), (c)-(iii), (d)-(i), (e)-(iv)
B. It will be easier to lift a load on planet X as
compared to planets Y and Z. 45. Two persons X and Y went to see a doctor for their
respective diseases. The given box shows what they
C. The layer of atmosphere is most likely to be
communicated to the doctor about their illness.
absent on planet Y but present on planets X and Z.
D. Both A and C Person X : “I have swollen gums that bleed when
I brush my teeth or eat anything. My joints are also
44. Match column I with column II and select the correct swollen and keep paining.”
option.
Person Y : “I am unable to see properly in dim
Column I Column II light.”
(a) Circular transparent area (i) Optic nerve
What can be concluded about these persons?
in the front portion of eye
A. Person X does not take citrus fruits in his
(b) The coloured part of eye (ii) Retina
diet.
(c) An opening in the centre (iii) Iris
B. Person Y is suffering from iron deficiency. So
through which light enters
he should take lots of green leafy vegetables in
the eye
his diet.
(d) Layer of eye containing cells (iv) Pupil
C. Person X is suffering from scurvy whereas person
sensitive to light and colour
Y is suffering from rickets.
(e) Nerve that carries impulses (v) Cornea
D. Both the persons are diseased due to deficiency
from eye to brain
A. (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(iii), (d)-(i), (e)-(v) of vitamins but person X is having vitamin A
B. (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iii), (e)-(v) deficiency and person Y is having vitamin C
deficiency.

ACHIEVERS SECTION

46. Study the given food web. P Q R S T


P
A. Argemone Bamboo Cabbage Clove Cheno-
Oak nuts Q S podium
R B. Tapioca Lotus Lettuce Banana Brinjal
Which of the following graphs shows how the C. Mustard Kale Castor Mint Wheat
populations of P, Q and R are likely to be affected if
the population of S is increased? D. Broccoli Chinaberry Candytuft Fennel Tomato

Q Q 48. Ritu took two bimetallic strips, I and II (of equal size,
Population

Population

P
A. length and breadth) made up of metals P and Q; and
P B.
R R
Q and R, respectively as shown here.
Time Time She subjected each bimetallic strip to heating for
same time period. The given diagram shows her
P experiment.
Population

Population

R
C. D.
R
Q Q
P
Time Time

47. Refer to the given flow chart and select the correct Which of the following cannot be inferred from the
option regarding P, Q, R, S and T. above experiment?
A. Metal P expands more as compared to metals
Commonly edible
Q and R on heating for the same time period.
plant parts
B. Metal R contracts more as compared to metals
P and Q on heating for the same time period.
Root Stem Leaf Flower Fruit C. The ascending order of expansion of these metals
P Q R S T when subjected to heating is R < Q < P.
D. Both B and C

19th NSO | Class-5 | Level 2 | 7


49. Ravi set up an experiment as shown below. D. In set up Q, the solution inside Visking tubing
will become blue black at step II as all the starch
is converted to simple sugars by amylase.

50. Which of the following is not present in the given


word grid?
F B T S U N A M I
L F Y C Y C L O N
O I P W X Z Y P Z
O E H U R R I C A
D R O U G H T E T
P V O L C A N O U
Which of the following holds true regarding set ups
J L N E A R T H Q
P and Q?
A. A strong tropical storm with fast spinning winds
A. In set up P, the solution inside Visking tubing
called as hurricane in Southern USA.
will become blue black at step II as all the starch
B. Natural disasters caused due to excessive or no
is converted to simple sugars.
rainfall at all in an area
B. In set up Q, the solution inside Visking tubing
C. An opening or rupture in Earth’s surface or crust
will become blue black at step II as starch is
through which hot molten rock, ash and gases
not digested at all.
escape
C. In set up P, the solution inside Visking tubing
D. A natural havoc whose intensity is measured on
will become blue black at step II as starch is
a seismograph
not digested by boiled amylase.

SPACE FOR ROUGH WORK

8 | 19th NSO | Class-5 | Level 2


ANSWER KEYS

14th NSO
1. (B) 2. (D) 3. (C) 4. (C) 5. (A) 6. (C) 7. (B)
8. (D) 9. (C) 10. (A) 11. (C) 12. (B) 13. (B) 14. (C)
15. (C) 16. (C) 17. (D) 18. (B) 19. (B) 20. (C) 21. (D)
22. (C) 23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (D)
29. (C) 30. (A) 31. (B) 32. (B) 33. (C) 34. (C) 35. (D)
36. (C) 37. (B) 38. (D) 39. (C) 40. (B) 41. (A) 42. (D)
43. (A) 44. (A) 45. (B) 46. (B) 47. (C) 48. (C) 49. (C)
50. (C)

15th NSO
1. (D) 2. (B) 3. (D) 4. (C) 5. (B) 6. (B) 7. (B)
8. (D) 9. (C) 10. (B) 11. (D) 12. (D) 13. (D) 14. (D)
15. (B) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (B) 20. (B) 21. (A)
22. (B) 23. (C) 24. (A) 25. (D) 26. (A) 27. (C) 28. (C)
29. (C) 30. (C) 31. (D) 32. (D) 33. (C) 34. (A) 35. (D)
36. (D) 37. (C) 38. (A) 39. (B) 40. (B) 41. (D) 42. (A)
43. (C) 44. (B) 45. (A) 46. (D) 47. (C) 48. (B) 49. (B)
50. (B)

16th NSO

1. (D) 2. (B) 3. (B) 4. (D) 5. (B) 6. (C) 7. (D)


8. (C) 9. (D) 10. (D) 11. (B) 12. (B) 13. (C) 14. (B)
15. (C) 16. (C) 17. (C) 18. (B) 19. (A) 20. (D) 21. (D)
22. (D) 23. (A) 24. (A) 25. (C) 26. (B) 27. (C) 28. (C)
29. (D) 30. (D) 31. (D) 32. (C) 33. (B) 34. (C) 35. (A)
36. (D) 37. (C) 38. (A) 39. (C) 40. (D) 41. (B) 42. (D)
43. (C) 44. (C) 45. (A) 46. (C) 47. (B) 48. (D) 49. (B)
50. (D)

17th NSO-Level 2 was an online exam. Hence, paper cannot be included in the booklet.

18th NSO
1. (C) 9. (C) 17. (C) 25. (B) 33. (C) 41. (D) 49. (C)
2. (B) 10. (D) 18. (D) 26. (D) 34. (A) 42. (B) 50. (B)
3. (D) 11. (A) 19. (D) 27. (C) 35. (B) 43. (C)
4. (C) 12. (C) 20. (C) 28. (D) 36. (A) 44. (C)
5. (D) 13. (B) 21. (D) 29. (A) 37. (D) 45. (B)
6. (A) 14. (B) 22. (A) 30. (B) 38. (B) 46. (B)
7. (C) 15. (C) 23. (A) 31. (A) 39. (A) 47. (D)
8. (A) 16. (A) 24. (B) 32. (A) 40. (C) 48. (A)
19th NSO
1. (D) 2. (C) 3. (A) 4. (B) 5. (B) 6. (B) 7. (B)
8. (D) 9. (D) 10. (B) 11. (C) 12. (D) 13. (D) 14. (D)
15. (B) 16. (B) 17. (B) 18. (C) 19. (D) 20. (B) 21. (B)
22. (B) 23. (D) 24. (B) 25. (B) 26. (B) 27. (B) 28. (D)
29. (D) 30. (D) 31. (B) 32. (D) 33. (A) 34. (D) 35. (A)
36. (C) 37. (B) 38. (D) 39. (A) 40. (A) 41. (A) 42. (D)
43. (B) 44. (C) 45. (A) 46. (C) 47. (B) 48. (B) 49. (C)
50. (D)