Вы находитесь на странице: 1из 5

Chapter 5

1. The origin of the pectoralis major muscle is the coracoid process of the scapula.
Ans: False

2. The coracobrachialis muscle inserts on the coracoid process.


Ans: False

3. The teres minor muscle is innervated by the axillary nerve from C5 and C6.
Ans: True

4. The deltoid muscle is innervated by the axillary nerve from C5 and C6.
Ans: True

5. The sternal head of the pectoralis major muscle is innervated by the lateral pectoral nerve arising from C8 and
T1.
Ans: False
Ans: True

18. The agonist muscles associated with glenohumeral diagonal abduction are the posterior deltoid, infraspinatus,
teres minor, and biceps brachii.
Ans: False

19. The agonist muscles that perform glenohumeral flexion are the anterior deltoid and the pectoralis major.
Ans: True

20. One of the functions of the supraspinatus muscle is to stabilize the humeral head in the glenoid fossa.
Ans: True

21. Subscapularis action is opposed by the infraspinatus.


Ans: True

22. The stability of the glenohumeral joint is enhanced by it significant mobility.


Ans: False

23. Anterior deltoid action is opposed by the posterior deltoid.


Ans: True

24. Supraspinatus action prevents superior translation of the humerus.


Ans: True

25. Glenohumeral joint stability is enhanced by the glenoid labrum.


Ans: True

26. Which of the following muscles of the shoulder joint are located on the posterior surface of the scapula?
a. Pectoralis major
b. Coracobrachialis
c. Supraspinatus
d. Subscapularis
Ans: c

27. Which of the following is not a structure associated with the shoulder joint?
a. Ribs
b. Humerus
c. Clavicle
d. Scapula
Ans: a

28. Which of the following is an action of the middle fibers of the deltoid muscles?
a. Abduction
b. Extension
c. Flexion
d. Adduction
Ans: a

29. Which of the following is not a muscle of the rotator cuff group?
a. Supraspinatus
b. Infraspinatus
c. Teres minor
d. Intrascapularis
Ans: d

30. Which of the following is not a function of the latissimus dorsi muscle?
a. External rotation
b. Internal rotation
c. Extension
d. Adduction
Ans: a

31. Which of the following is the insertion of the latissimus dorsi muscle?
a. Posterior crest of the ilium
b. Back of the sacrum
c. Medial lip of the intertubercular groove of the humerus
d. Spinous processes of the lumbar and lower six thoracic vertebrae
Ans: c

32. Which of the following is not an origin of the latissimus dorsi muscle?
a. Posterior crest of the ilium
b. Back of the sacrum
c. Spinous processes of the lumbar and lower six thoracic vertebrae
d. Medial lip of the intertubercular groove of the humerus
Ans: d

33. Which of the following is an action of the latissimus dorsi muscle?


a. Internal rotation
b. External rotation
c. Extension
d. Both internal rotation and extension
Ans: d

34. Which of the following is not an action of the pectoralis major muscle?
a. Internal rotation
b. Pronation
c. Flexion
d. Abduction
Ans: b

35. Which of the following is an origin of the latissimus dorsi muscle?


a. Posterior crest of the ilium
b. Front of the sacrum
c. Spinous processes of the lumbar and lower eight thoracic vertebrae
d. Slips of the lower seven ribs
Ans: a

36. Which of the following are not actions of the pectoralis minor muscle?
a. Abduction
b. Downward rotation
c. Depression
d. Adduction
Ans: d

37. The glenohumeral ligaments include all of the following except?


a. Anterior glenohumeral ligament
b. Superior glenohumeral ligament
c. Inferior glenohumeral ligament
d. Middle glenohumeral ligament
Ans: a

38. Which of the following is not considered to be a muscle in the rotator cuff group?
a. Teres major
b. Teres minor
c. Infraspinatus
d. Subscapularis
Ans: a

39. An action common to the latissimus dorsi, teres major, and lower pectoralis major is ______.
a. abduction
b. extension
c. external rotation
d. flexion
Ans: b

40. Which of the following is considered to be an extrinsic glenohumeral muscle?


a. Deltoid
b. Coracobrachialis
c. Teres major
d. Latissimus dorsi
Ans: d

41. Which of the following is not an intrinsic glenohumeral muscle?


a. Deltoid
b. Coracobrachialis
c. Teres major
d. Pectoralis major
Ans: d

42. Which of the following are not anterior muscles of the shoulder joint?
a. Pectoralis major
b. Coracobrachialis
c. Supraspinatus
d. Subscapularis
Ans: c

43. An action common to the latissimus dorsi, teres major, and lower pectoralis major is ______.
a. abduction
b. adduction
c. external rotation
d. flexion
Ans: b

44. Which of the following is not a factor that contributes to the predisposition for injury at the glenohumeral joint?
a. Shallowness of glenoid fossa
b. Laxity of ligamentous structures
c. Lack of strength and endurance in muscles
d. Tight configuration of ligaments
Ans: d

45. An action common to the latissimus dorsi, teres major, subscapularis and pectoralis major is ______.
a. abduction
b. adduction
c. internal rotation
d. extension
Ans: c

46. An action common to the posterior deltoid, teres minor, and infraspinatus is ______.
a. abduction
b. adduction
c. external rotation
d. internal rotation
Ans: c

47. The most common glenohumeral dislocation is ________.


a. anterior
b. inferior
c. posterior
d. superior
Ans: a

48. Which of the following glenohumeral motions is often restricted leading to a higher risk of injury among
overhead throwers?
a. abduction
b. flexion
c. external rotation
d. internal rotation
Ans: d

49. Explain how the glenohumeral joint remains stable during movement. Use facts such as specific muscles and
ligaments to support your answer.

50. List two (2) muscles of the shoulder joint that are considered to be extrinsic.