Вы находитесь на странице: 1из 39

Start Safety And Health Training Mock

Exam

1. Magnesium and Aluminum materials can be found under which


class of fire?
1. B
2. F
3. A
4. D

2. What do you do if you discover if you see a child on your work


site?
1. Remove the child immediately to a safe area
2. Ignore it; their parent is around somewhere
3. Report it to your site manager immediately
4. Keep an eye on the child and make sure they don’t get hurt

3. What types of fire extinguishers are best to use on electrical fires?


1. Water & Foam
2. Foam & Wet Chemical
3. CO2 & Dry Powder
4. Water & CO2

4. You should do all of the following Except what in order to prevent


injuries that can be caused by manual handling?
1. Use proper lifting equipment
2. Carry as much as you can in order to finish as quickly as
possible
3. Learn the correct techniques
4. Break large items into smaller parts

5. Which of the following is not the correct course of action in the


event of a fire?
1. Immediately find the nearest lift and use it to exit the building
2. Immediately call the fire brigade
3. Set off the fire alarm closest to you
4. If you are trained to do so and can do so safely, try and
extinguish the fire

6. Should your employer provide a first aid box in the event of?
1. One is required by the company
2. When there are more than ten workers on the site
3. When there are more than 25 workers on the site
4. First aide boxes must always be provided, no matter how
many employees are on site

7. You should keep your work area clean and tidy because _______.
1. it reduces the potential for falls, trips, and slips
2. it reduces impact to the environment
3. this will prevent animals from coming and spreading disease
4. All of the above

8. If you are the only one to notice a safety hazard, what do you do?
1. Keep working and tell your supervisor before you leave for the
day
2. Avoid that area
3. Immediately report it to your supervisor
4. Ignore it, reporting it is the health and safety rep’s
responsibility

9. Exposure to engine oil can potentially cause?


1. Loss of breath
2. Skin problems
3. Hearing loss
4. Heart disease

10. Site inductions are important because?


1. It is when health and safety rules are discussed
2. You can meet your coworkers and become familiar with staff
3. You can meet the managers and supervisors
4. You can become familiar with the work area

11. How do you identify a hazardous substance?


1. The color of the container
2. The color of the substance
3. The symbol on the label
4. The label will say that it is hazardous

12. It is important to do risk assessments because ______.


1. it will delegate who does what on the site
2. this will dictate who is in charge of the health and safety of the
site
3. it will show where tools are stored
4. To identify potential safety hazards and instruct the safest
methods of completing tasks

13. What color identifies a wet chemical fire extinguisher?


1. Black
2. Yellow
3. Red
4. Blue

14. During a fire, what do you do after raising the alarm?


1. Hide under a desk
2. Immediately exit the building
3. Find your coworkers and lead them out
4. Find your supervisor and tell them the building is on fire

15. If you are witness to a near miss and know the worker is not
going to report it because he is afraid he will get in trouble, what
do you do?
1. Immediately report it
2. No harm, no foul. Keep working
3. Talk to him on the importance of safety
4. Take him to the manager

16. If it is required that you carry a load down a steep slope, what
do you do?
1. Carry the item down the slope with it on your shoulder
2. Assess to see if you can carry the item safely before you
attempt to carry it
3. Roll the item down the slope
4. Run down the slope to make it to the bottom quickly

17. If you see a red and white sign displaying a finger, what does it
represent?
1. Where the fire alarm is located
2. Where the assembly appoint is
3. Where the fire extinguisher is
4. None of the above

18. What fire extinguishers should never be used in a confined


space?
1. H20 & CO2
2. CO2 & Foam
3. Dry Powder & CO2
4. Foam & Dry Powder

19. What do you do if you realize that the safety rules explained
during the site induction are now out of date?
1. It’s not your responsibility, keep working
2. Ask your co-workers for advice
3. Create your own safety rules
4. Discuss it with your supervisor and raise your concerns

20. If the load you must lift blocks your view, what do you do?
1. Ask a co-worker to guide you
2. Carry the load; it is the responsibility of others to tell you if you
will hit them
3. Ask a supervisor to guide you
4. Ask a co-worker to assist you with carrying the load so you will
be able to see

21. “Tool box talk” is best described by what?


1. A short discussion that takes place about a specific health and
safety topic
2. A guide that describes in detail how you should store your
tools safely
3. A guide that describes what tools are approved for you to use
at the site
4. A guide that explains how choosing the right tools for each job
can benefit you

22. Why is it important that workers sign in as they enter the work
site?
1. To ensure workers are working the right number of hours
2. So that if an emergency occurs, there is a way to account for
everyone on the site
3. The HSE must record all working hours
4. You do not have to sign into the work site

23. If you have previously had a back injury, that is affecting your
job?
1. You should ignore it and keep working
2. Make sure that you have a back brace handy
3. Talk to your supervisor about it before you begin working.
4. If you feel pain while working tell the supervisor, otherwise
continue working

24. A clean work environment helps with which of the following


1. Keeping animals away
2. Reducing environmental impacts
3. Reducing the potential of injuries due to slips, trips, and falls
4. All of the above

25. To whom do you report serious accidents?


1. Your employer
2. Call the police immediately
3. Security on the worksite
4. HSE inspector

26. What do you do if a load is too heavy for you to move alone,
and you cannot break it apart?
1. Use a fork – lift, regardless of whether or not you have been
trained to use one
2. Do not attempt to move it unless you can safely
3. Drag it across the ground
4. Tell a co-worker to handle it

27. How can you best describe a near miss?


1. A narrowly avoided accident
2. An accident from taking time off work
3. A minor accident that could have been avoided
4. An accident that was never reported

28. Which of the following is not true about ladders?


1. The ladder should be footed for angles that are less than
seventy-five degrees
2. Fiber glass ladders can help lessen the potential for electrical
grounding to occur
3. Painting ladders help avoid excessive wear and tear occurring
4. You should always maintain three points of contact when
using a ladder

29. If you are uncomfortable climbing the height of a ladder, what


do you do?
1. Ask someone to hold the ladder
2. Change ladders
3. Don’t climb it and find another task to complete
4. Speak with your supervisor
30. Severe injury and death can be caused by what level of voltage?
1. 220 volts
2. 110 volts
3. 480 volts
4. All of the above

31. How many points of contacted should you have anytime you
use a ladder?
1. 1
2. 2
3. 3
4. 4

32. The steel toe of your work boot does what?


1. Ensures your feet remain comfortable at work
2. Keeps the foot better aerated than it would be if you were
wearing a regular boot
3. Protects your feet from debris falling from above
4. Increases your traction if you are working from heights

33. What does a green safety sign mean?


1. An employee has to do something
2. Safe conditions
3. Fire alarm found here
4. There is a hazard in this area

34. At what point do you need to report to your supervisor


concerning a health and safety concern?
1. That the area is unsafe for third parties
2. The safety of you and your co-workers is at risk
3. Your safety is at risk
4. All of the above

35. If you notice that a live electrical wire falls into a puddle of
water?
1. You should notify others nearby
2. Carry on working and wait until after your shift to report it
3. Remove it immediately
4. Avoid the area and continue working

36. Which of the following statements about manual handling is


true?
1. Back braces are specifically designed with the intention of
increasing how much weight you can carry
2. Back braces can eliminate risks for injury when worn
3. Both A & B
4. Neither A nor B

37. Who is responsible for managing health and safety on the


construction site
1. The health a safety rep
2. The site manager
3. The site supervisor
4. The workers

38. Blue fire extinguishers contain what substance within them?


1. Carbon Dioxide
2. Dry Powder
3. Water
4. Foam
39. Which of the following is untrue about ladders?
1. Use three points of contact any time you use a ladder
2. Ladders can be painted to avoid wear and tear
3. If the supervisor approves it, two people can work on one
ladder
4. Both B & C

40. What does a blue and white health and safety sign indicate?
1. You have entered a restricted zone
2. You may not perform a specific task
3. It is mandatory that some action be taken
4. There is a hazard present
Answers
1. 4
2. 1
3. 3
4. 2
5. 1
6. 4
7. 4
8. 3
9. 2
10.1
11.3
12.4
13.2
14.2
15.1
16.2
17.1
18.3
19.4
20.4
21.1
22.2
23.3
24.4
25.1
26.2
27.1
28.3
29.4
30.4
31.3
32.3
33.2
34.4
35.1
36.3
37.2
38.2
39.4
40.3

Raspunsuri
Answer Key:

1. A, D
2. D
3. A
4. C
5. D
6. C
7. D
8. D
9. A
10. C
11. B
12. D
13. C
14. A
15. C
16. D
17. C
18. D
19. A
20. D
21. C
22. C
23. B
24. C
25. D
26. C
27. A
28. C
29. C
30. A
31. B
32. C
33. D
34. A
35. B
36. D
37. A
38. D
39. D
40. C
41. A
42. B&C
43. B
44. D
45. C
46. B
47. C
48. C
49. D
50. B

1. What does it mean when a work site is given a prohibition


notice? Choose Two Answers
a. The work site has to undergo review
b. Your supervisor has been fined for lack of safety protocol
c. The skilled crew members are the only people who can
continue working
d. All workers must stop work immediately.

2. While operating power tools, what are the minimum


requirements?
a. Must be at least 16 years of age
b. Must be at least 21 years of age
c. Must be at least 18 years of age
d. Must be trained and knowledgeable about power tools

3. If someone on your work site is using loud equipment and you


do not have proper protective equipment, which action should
you take?
a. Leave the area and require proper PPE for your ears
b. Complain to your supervisor
c. Tell co-worker to stop working
d. Continue working without proper equipment

4. You notice a ladder is damaged, what should you do?


a. Put the ladder to the side
b. Use ladder while avoiding the damaged part
c. Stop using the damaged ladder and report broken ladder to
co-workers
d. Repair ladder then continue working

5. Why are risk assessments vital to the work place?


a. They identify the supervisors of the job site
b. They identify accident statistics on job site
c. They identify the location of equipment on job site
d. They identify hazards and provide safety precautions on the
job site

6. What action should you take if a load is too heavy and is unable
to break into smaller parts?
a. Use a fork-lift despite a lack of training
b. Carry the load quickly
c. Wait until there is help
d. Drag the load across the job site yourself

7. How can one identify a hazardous substance?


a. The container’s colour
b. The substance’s colour
c. The container has a blue label
d. The specific symbol on the label

8. What health issues can solvents in paints lead to?


a. Headaches & Dizziness
b. Lung issues
c. Other issues with the body
d. All of the Above
9. Of the following, which does not belong in a fire triangle?
a. CO2
b. Fuel
c. Oxygen
d. Ignition Sources

10. Which action below causes the most accidents on work sites?
a. Electrocution
b. Poisoning
c. Slips and Falls
d. Suffocation

11. What safety precautions should be taken to ensure safety?


a. Get the job done as quickly as possible
b. Read and fully understand the instructions and assessment
c. Read the safety posters
d. Talk to co-workers about it

12. Which fire extinguishers are black and cream?


a. CO2 and Water
b. CO2 and Dry Powder
c. H2O and Foam
d. CO2 and Foam

13. What is the proper form when lifting a load from the ground?
a. Knees straight bent back
b. Feet spread wide as possible
c. Feet slightly apart, knees bent
d. Feet together, knees straight
14. Which of the following people are allowed to activate the fire
alarm?
a. Anyone who finds the fire
b. A health and safety representative
c. Your supervisor
d. Your manager

15. How many days can a disposable mask be used?


a. Ten
b. Seven
c. One
d. Six

16. Why is it important to keep a clean work space?


a. Keeps away animals
b. Reduces risk of accidents such as slipping and falling
c. Helps lessen environmental impact
d. All of the above

17. Which of the following causes a Class A fire?


a. Live electric
b. Kerosene/Gas
c. Wood, Plastic, Paper, and any other solid material
d. Cooking oils

18. How can one tell if a substance is asbestos?


a. Ask the supervisor
b. Ask your co-workers
c. Sniff the substance
d. Have it tested in a lab
19. What is the best way to see if a load is too heavy for you to
lift?
a. Check description that is provided with the load
b. Slightly lift load then drop immediately
c. Check to see height of load and determine
d. Calculate the length and height of load

20. What indication is shown by a blue health and safety sign?


a. Hazard Sign
b. Stop Sign
c. Prohibition Sign
d. Mandatory Sign

21. What substance is inside a blue fire extinguisher?


a. Carbon Dioxide
b. H20
c. Dry Powder
d. Foam

22. During an accident, a first aider can do all except which of the
following?
a. Do CPR
b. Bandage Cuts
c. Prescribe medicine
d. Move victim while unconscious

23. When the site is given prohibition notice who can work?
a. Skilled Workers only
b. Should not be used until safe
c. Managers only
d. Supervisors only
24. Why is it important to collect dust while using power tools?
a. Enhanced performance of tools
b. Save time
c. Substance can be harmful when inhaled
d. Avoid making a mess

25. What action should be taken when a fire alarm is set off?
a. Locate fire and put it out
b. Hide
c. Pack belongings and go to fire assembly point
d. Go directly to fire assembly point

26. Which extinguisher of the following is best used for an


electrical fire?
a. Wet Chemical
b. Foam
c. CO2
d. Water

27. While on a building site, who of the following can use a class 3
ladder?
a. Class 3 ladders should not be used
b. Only trained workers
c. Anyone is allowed to use a class 3 ladder
d. Only supervisors

28. Which person should a serious accident be reported to?


a. HSE inspectors
b. The local police
c. An employer
d. The worksite security

29. A sign that shows a fire and finger pressing a button in red and
white means?
a. The area is a fire assembly point
b. The area has a fire extinguisher
c. There is a fire alarm
d. B and C

30. While putting out an electrical fire, if a CO2 extinguisher is not


available, which should you use?
a. Dry powder extinguisher
b. H2O extinguisher
c. Wet Chemical extinguisher
d. CO2 Extinguisher

31. What is an employer’s responsibility while a worker is lifting a


load?
a. The worker is responsible for themselves
b. Employer has to provide a risk assessment
c. Employer must watch worker lift
d. Employer has to lift load themselves

32. If climbing heights on a ladder make’s you uncomfortable,


which action should you take?
a. Use a shorter ladder
b. Ask a co-worker to do the work
c. Talk to the supervisor
d. Only climb as high as you feel like
33. What action should be taken when a live electrical wire falls
into the water?
a. Ignore the issue and report after work
b. Avoid the area as quickly as possible
c. Remove the wire yourself
d. Notify co-workers immediately

34. Can hearing loss be reversed after working on a construction


site with excessive noise?
a. Damage is irreversible
b. Hearing can come back with surgery
c. The hearing will return when you change jobs.
d. Hearing repairs self.

35. Of the following, which is the best definition of a hazard?


a. Chemicals that are unlabelled
b. A substance of action that is potentially harmful
c. Cables that are left on the floor
d. Tools that are left on the floor

36. What should be done with unlabelled bottles of chemicals?


a. Ignore the bottle
b. Dispose of bottle yourself
c. Sniff bottle to see if it is harmful
d. Report bottle to supervisor immediately

37. Of the following, who should report unsafe work practices?


a. Anyone who notices
b. Supervisor only
c. Employer only
d. Co-workers only
38. Which of the following is associated with COSHH?
a. Safety while using ladders
b. Safety while using electrical equipment
c. Safety while lifting
d. Safety while handling hazardous materials

39. What is the safest way to lift a load?


a. Feet as close as possible
b. Feet slightly apart
c. Back Rounded
d. Back Straight

40. Which year was the Health and Safety at work act passed?
a. 1978
b. 1975
c. 1974
d. 1947

41. Which action should be taken if a worker is unsure about a


certain topic on the site induction?
a. Ask presenter to explain more
b. Ask health and safety representative during next break
c. Ask the next day
d. Ask co-workers

42. Which of the following are NOT part of a worker’s


responsibility?
a. Report dangerous work practices
b. Provide a PPE
c. Record risk assessments
d. Discuss concerns over safety

43. What does the term PASS stand for while using a fire
extinguisher?
a. Point, aim, smother, squeeze
b. Point, aim, squeeze, sweep
c. Point, aim, sweep, squeeze
d. Point aim, squeeze, smother

44. How many workers need to be employed at a company before


they need to record a risk assessment?
a. 5-10
b. 10-30
c. Only one
d. 5 +

45. Which precaution should be taken after discovering a crack in


your safety helmet?
a. Replace on next break
b. Carry on working
c. Get a replacement as quickly as possible
d. Glue the crack and continue working

46. What colour is a wet chemical fire extinguisher?


a. Orange
b. Yellow
c. Black
d. White
47. How many times can disposable ear plugs be used?
a. Three times
b. Twice
c. Once
d. As many times as you’d like so long as they are cleaned

48. When should eye protection be used while working?


a. In direct sunlight
b. While using power tools
c. When the site demands it
d. While handling hazardous chemicals

49. Which action should be taken when a child is found on the job
site?
a. Tell your employer
b. Tell your supervisor
c. Continue working
d. Take child off site quickly

50. Which health and safety signs have a triangle shape?


a. Smoking sign
b. Hazard sign
c. Prohibition sign
d. Mandatory sign

Congratulations for finishing this full CSCS mock test, you can find the
answers below but just using one of the simple sharing icons and the
answers will be shown to you. Let us know how you get on.
1. Which of the following statements about ladder use is true? a. Only a single person should work on
a ladder, regardless of length or supervision b. Two people are permitted to work on a single ladder if
the supervisor of the job site approves c. Two people are permitted to work on a single ladder if the
ladder is long enough d. Two people are permitted to work on a single ladder if a third person is
holding the ladder 2. What does it mean when a piece of equipment is given a prohibition notice? a.
The equipment should not be used until it is safe again b. The equipment should only be used by
skilled workers c. The equipment should only be used by supervisors d. The equipment should only
be used by managers 3. What voltage is considered safe for using electrical equipment on a
construction site? a. 110 volts b. 115 volts c. 220 volts d. 240 volts 4. Why are workplace accidents
investigated? a. To place responsibility on the person involved in the accident b. To determine the
cost of the accident c. To determine the cause of the accident in case of insurance claims d. To
identify the cause of the accident to take better precautions in the future 5. If a load is too heavy for
you to move, there are no coworkers around to help, and you cannot break the load into smaller
parts, what should you do? a. Drag the load across the ground b. Use a fork-lift truck to carry the
load, even if you do not have the training to use one c. Carry the load quickly and on your shoulders
to avoid injury d. Wait to move the load until you find a safe way to do so 6. What should you do if
you witness an accident on the construction site? a. Leave it up to the person involved to report it b.
Protect your colleague by remaining quiet about the incident c. Do nothing, management should deal
with health and safety issues d. Report it to your supervisor 7. If you see a child wandering around
your construction site, what should you do? a. Approach the child and escort him/her to safety
immediately b. Report the wandering child to your site manager c. Report the wandering child to
your manager d. Ignore the child and continue working 8. What does a blue health and safety sign
indicate? a. A prohibition sign b. A stop sign c. A mandatory sign d.A mandatory sign 9. A good rule of
thumb is that noise levels in an area may be excessive if you must shout to speak to a person that is
__ metres away. a. 5 b. 2 c. 4 d. 6 10. What steps should you take if the ladder you notice the ladder
you are going to use is damaged? a. Take steps to repair the ladder yourself b. Use the ladder anyway
but do not go near the damaged section c. Stop using the ladder immediately and report it so nobody
else uses it either d. Stop using the ladder and put it off to the side 11. Which of the following
statements about ladders is not true? a. If you use a fibreglass ladder, there is a lower chance of
electrical grounding b. Painted ladders to be used so that there is less wear and tear c. Always
maintain at least three points of contact during ladder use d. The footing of the ladder must be at
angles less than 75 degrees 12. Why is a risk assessment important? a. It lets you know where all
safety equipment is located b. It tells you the statistics of accidents reported on the job site c. It helps
you identify the people in charge of health and safety on the job site d. It identifies known hazards on
the site and provides safe methods for following through with tasks 13. When should you use eye
protection onsite? a. Only when hazardous chemicals are being used b. Only when power tools are
being used c. Only when direct sunlight may come into contact with your eyes d. If the site rules
demand it and the task at hand has the potential to cause eye injury 14. What are Class A fires
fuelled by? a. Cooking oils b. Wood, paper, plastics, and other solid materials c. Live electrical
equipment d. Flammable liquids such as kerosene or gas 15. How do you determine if a load is too
heavy to lift? a. Calculate the length by height of the load b. See if the height is below your knees and
if it is, it is okay to lift c. Check the weight of the load that is provided on the description d. Slightly lift
the load from the ground and then drop it 16. One hazard of working on a construction site is
excessive noise, which has the potential to cause hearing damage. Can hearing loss be reversed? a.
Only with surgery b. No, the damage will be permanent and irreversible c. The condition repairs itself
with time d. It can be reversed, but you will need to choose a new line of work 17. What is found
inside a blue fire extinguisher? a. Water b. Foam c. Dry powder d. Carbon dioxide 18. Who is
permitted to activate a fire alarm? a. A supervisor b. A manager c. A health and safety rep d. Anyone
who discovers the fire 19. How should you lift a load from the floor? a. By standing with your feet
slightly apart with your knees bent b. By keeping your knees straight and bending your back c. By
standing with your feet as wide as possible d. By standing with your feet together and your knees
straight 20. Who should you report serious accidents to? a. Your worksite security b. The police c. An
HSE inspector d. Your employer 21. Excess noise, such as that experienced on a construction site, has
the potential to damage your hearing over time. What is an early sign of hearing loss? a. A ringing
sound or temporary hearing loss b. Frequent inner ear infection c. A rash that appears around the
outer part of your ear d. There are no early signs 22. Construction workers who are killed at work are
most likely to die from? a. Falling from height b. Leptospirosis c. Electrocution d. On-site vehicle
collision 23. How many times are you able to wear disposable ear plugs safely? a. Indefinitely, if they
continue to inhibit loud noises b. Three times, if they are properly cleaned c. Twice d. Once 24. What
should you do if you see a live electrical wire fall into a water puddle? a. Immediately remove the
wire from the water b. Avoid the area c. Ignore the wire and report it when you are done working d.
Notify others in the area 25. The health and safety term RIDDOR is related to: a. How to safely use
chemicals in the workplace b. How to report diseases and other dangerous occurrences in the
workplace c. How to properly handle manuals in the workplace d. How to carry out tasks safely in the
workplace 26. If you are extinguishing a fire in a confined space, you should avoid using the following
types of fire extinguishers: a. Dry powder and CO2 b. Dry powder and water c. Co2 and foam d. Foam
and dry powder 27. Which type of health and safety signs have a triangular shape? a. No smoking b.
Mandatory c. Hazard d. Prohibition 28. What is found inside fire extinguishers that are black in
colour? a. Dry powder b. water c. CO2 d. Foam 29. If the person next to you on the job site is using
loud equipment and you are not wearing hearing protection, what should you do? a. Ask the worker
to stop performing their current job b. Continue your own work because the job site is always noisy
c. Leave the area and secure PPE for your ears before returning to complete your job d. Speak to your
coworker’s supervisor about their job 30. If there is a cut in the outer cover of an extension wire you
need to use, what should be your next step? a. Use the extension wire, but avoid touching the area
around the cut part b. Report the damaged extension wire immediately and make sure nobody else
uses it c. Continue using it, as long as the copper wiring inside is not exposed d. Cover the damaged
area with electrical tape and then use it 31. What is your employer’s responsibility when you must lift
a load? a. Providing a risk assessment of the job at hand b. Having a supervisor watch as you lift c.
Watching you lift themselves d. Nothing, you should be responsible for lifting the load 32. How long
can disposable masks be used? a. Ten working days b. Seven working days c. Three working days d.
One day, or one shift 33. What should be done if you find a crack in your safety helmet? a. You
should cease working immediately and find a replacement b. You should apply glue to the cracked
area c. You should continue to work if it is a small crack d. You should find a replacement when you
go on your next break 34. If a carbon dioxide extinguisher is not available, what type of fire
extinguisher should be used for putting out an electrical fire? a. Foam b. Dry powder c. Wet chemical
d. Water 35. Why is keeping a clean work environment important? a. It deters animals and rodents
from entering the job site and spreading disease b. It reduces environmental impact c. It reduces
slipping, tripping, and falling d. A, B, and C 36. Why must near misses be reported to your supervisor
as well, not just accidents? a. So that the responsible person can be fired b. So that the responsible
person can be blamed c. In order for compensation to be paid out d. To prevent future accidents 37.
What should you do if climbing to a certain height on a ladder makes you uncomfortable? a. Notify
your site supervisor b. Climb only to the height where you feel comfortable c. Change the ladder d.
Ask a coworker to climb the ladder 38. If your body comes into contact with wet cement, it is most
likely that you will experience: a. Temporary hearing loss b. Chemical burns and dermatitis c.
Leptospirosis d. Vibration white finger 39. What are the minimum requirements for operating a
power tool? a. Being a minimum of 21 years of age b. Being a minimum of 18 years of age c. Being a
minimum of 16 years of age d. Being trained and competent 40. If the fire alarm is raised, what
should you do? a. Go to the fire assembly point so that you can be accounted for b. Hide under your
desk c. Look for the fire so that you can put it out d. Pack up your belongings and then go to the fire
assembly point 41. If your work site is given a prohibition notice, what does it mean? a. An on-site
supervisor has been fined or penalised for disregard of proper safety protocol b. The site must
undergo review to ensure the proper safety protocol are in place c. All personnel on the site must
immediately cease work d. Only skilled crew members can continue work on the site 42. Information
about chemicals commonly found on a job site can be found: a. On your employment contract b. On
an HSE poster on the job site c. On the MSDS sheet d. On the sign-in sheet 43. A sign that is red and
white in colour displaying a fire and a finger pressing a button means what? a. There is a fire
extinguisher b. There is a fire alarm c. That is the fire assembly point d. A and B 44. If you need to use
a power tool and find that the guard is missing, what should you do? a. Quickly complete the task by
using the tool as fast as you can b. Improvise by making your own guard c. Carefully use the tool by
working very slowly d. Refrain from using the tool until the correct guard has been fitted 45. If the
onsite toilet does not work and is always left a mess, what should you do? a. Investigate the problem
yourself and try to fix it b. Take advantage of your break and use the toilet at a nearby business c.
Avoid using the toilet completely d. Let your supervisor know about the problem 46. If you are
extinguishing a fuel fire, what type of fire extinguisher should you use? a. Foam b. Co2 c. Water d.
Wet chemical 47. What is the most suitable angle for a ladder to be placed against a wall? a. 75
degrees b. 90 degrees c. 45 degrees d. 65 degrees 48. What should you do if a coworker is
complaining that they are dizzy and feeling faint? a. Immediately remove them out of sunlight into a
cool environment b. Have them lie down comfortably until they feel better c. Contact emergency
services d. Give them medication, if appropriate 49. What is a PAT? a. A professional application test
b. A portable application test c. A portable appliance test d. A professional appliance test 50. Tasks
such as cutting, sanding, drilling, and grinding may produce high levels of dust, which may be inhaled.
When are these levels most dangerous? a. When you are using the tool outside, on a windy day b.
When you are using the tool outside, on a calm day c. When you are using the tool indoors, in a small
room d. When you are using the tool indoors, in a large room Well done on completing this CSCS
Mock test, I bet you are dying to find out how you got on now, well all you have to do to reveal the
answers is just too simply click on one of the sharing icons below and you will then see the answers.
Good luck and comment below with how you got on with your exam. Mock Test Answers A 1. A 2. A
3. D 4. D 5. D 6. A 7. C 8. B 9. C 10. A,B 11. D 12. D 13. B 14. C 15. B 16. C 17. D 18. A 19. D 20. A 21. A
22. D 23. D 24. B 25. A 26. C 27. C 28. C 29. B 30. A 31. D 32. A 33. B 34. D 35. D 36. A 37. B 38. D 39. A
40. B 41. C 42. B 43. D 44. D 45. A 46. A 47. C 48. C 49. C

Hello my name is Florin Ionescu, I am a plant engineer (sanitary, thermal,


electric and refrigeration) I am from Romania and I would like to be part of
your team
I studied the faculty of installations at the Bucharest Technical University of
Civil Engineering
Best Regards
florin ionescu
email - instalatiigenerale@yahoo.com

Happy Birthday 2018 !!! I wish you all year long a happy new year with a lot of health and peace of mind!
I feel very happy to know you!
Dearly,
Eng.Florin Temistocle
Diploma de bacalaureat nu se echivaleaza cu NVQ3.
Informeaza-te in prealabil despre nivelurile la care se echivaleaza
studiile tale.
Detalii complete despre echivalarea studiilor, plus alte explicatii utile, se
gasesc pe site-ul RPRS:
http://www.rprs.org.uk/Resurse/Category/Echivalarea-Studiilor
Info electrician in UK tot pe RPRS:
http://www.rprs.org.uk/Resurse/Details/Electrician-in-UK-aspecte-
generale
Cele bune,
Alex
Incorrect

1) Requirements are included in BS 7671 for electrical installations of

A. Lift installations
B. Mobile offshore electrical systems
C. Distributor's networks
D. Locations containing a bath or shower
Discuss this Question
Incorrect

2) Which of the following is excluded from the scope of BS 7671?

A. Cabins containing sauna heaters


B. Fountains
C. Highway power supplies
D. Lightning protection
Discuss this Question
Correct

3) Which of the following is not included in BS 7671?

A. Demolition site installations


B. Electric fences
C. Medical locations
D. Motor caravans
Correct

4) Which of the following documents is non-statutory?

A. Electricity Safety, Quality and Continuity Regulations


B. Electricity at Work Regulations
C. The Building Regulations
D. Requirements for Electrical Installations
Incorrect

5) Protective equipotential bonding is achieved by

A. Preventing current from passing through the body


B. Ensuring adequate continuity between extraneous conductive parts
C. Automatic disconnection of supply in the event of a fault
D. Separation of equipment from the supply using a safety isolating transformer
Discuss this Question
Incorrect

6) The type of earthing arrangements requiring a consumer's earth electrode to be installed is where

A. No earth facility is supplied by the distributor


B. The supply is from a low voltage generator
C. Earthing is via the distributor’s cable armour
D. The electrical system is TN-C
Discuss this Question
Correct

7) Low-voltage is defined in BS 7671 as having a value exceeding

A. 24V ac
B. 48V ac
C. 50V ac
D. 120V ac
Incorrect

8) Tables showing the classification of external influences when considering environmental conditions duri
found in BS 7671

A. Chapter 32
B. Chapter 53
C. Appendix 4
D. Appendix 5
Discuss this Question
Incorrect

9) An assessment must be made of harmful effects on other electrical systems when installing

A. Large electric motors


B. Fire alarm systems
C. Emergency lighting circuits
D. Reduced low voltage supplies
Discuss this Question
Correct

10) For a 32A ring final circuit in similar premises to a dwelling, the minimum size of thermoplastic insulate

A. 1.0mm2
B. 1.5mm2
C. 2.5mm2
D. 4.0mm2
Incorrect

11) In a domestic dwelling a 32A ring final circuit incorporating BS 1363 socket-outlets historically serves a f

A. 75m2
B. 100m2
C. 50m2
D. 200m2
Discuss this Question
Incorrect

12) The following final circuits are to be installed using thermoplastic insulated multicore non-armoured cab
20A UPS supply 3 x 32A ring 1 x 40A cooker If the cables are enclos
entering the distribution board, how many live conductors would be enclosed?

A. 9
B. 16
C. 22
D. 32
Discuss this Question
Correct

13) The required current carrying capacity of a three-phase circuit conductor Iz is 26A. From the correct tabl
core thermoplastic covered, heavy duty MICC cables, installed flat on a perforated cable tray and spaced

A. 1.0mm2
B. 1.5mm2
C. 2.5mm2
D. 4.0mm2
Incorrect

14) Which of the following is not a characteristic of the supply?

A. Nominal voltage
B. frequency
C. Earth loop impedance Ze
D. Power factor
Discuss this Question
Incorrect

15) The requirements for mobile or transportable units are applicable to the following types of unit

A. Health screening services


B. Pleasure craft
C. Mobile machinery to BS EN 60204-1
D. Traction equipment of electric vehicles
Discuss this Question
Incorrect

16) Basic protection by means of obstacles is intended to prevent

A. Ordinary persons from operating equipment


B. Intentional contact with exposed parts
C. Intentional bodily approach to a live part
D. Unintentional bodily approach to a live part
Discuss this Question
Correct

17) Which of the following is a method of fault protection?

A. Electrical separation
B. Barriers or enclosures
C. Insulation of live parts
D. Placing out of reach
Incorrect
18) The value of the external earth loop impedance Ze can be obtained by measurement at

A. The supply point and subtracting the value of internal loop impedance (R1 + R2)
B. The furthest socket-outlet from the supply
C. The origin of supply
D. both the supply and at the furthest socket-outlet, and subtracting one result from the other
Discuss this Question
Correct

19) In a TN system, final circuits not exceeding 32A supplying fixed equipment are subject to a maximum dis

A. 0.4s
B. 0.8s
C. 4.0s
D. 5.0s
Incorrect

20) The temperature limit for metalic equipment which is intended to be touched but not hand-held is

A. 30 degrees Celsius
B. 55 degrees Celsius
C. 65 degrees Celsius
D. 70 degrees Celsius
Discuss this Question
Incorrect

21) Overload current is defined as an overcurrent

A. Due to low insulation resistance


B. In a circuit which is electrically sound
C. Due to a fault of negligible impedance
D. In a line conductor in contact with earth
Discuss this Question
Incorrect

22) The prospective fault current at the origin of a single-phase installation is the greater of the prospective

A. Maximum demand and diversity value


B. Short circuit and overload current
C. Design current and distributor’s main fuse
D. Short circuit and earth fault currents
Discuss this Question
Correct
23) To meet the requirements of BS 7671, all overcurrent devices without upstream backup protection must

A. Be rated lower than the design current


B. Meet the requirements of BS 7846
C. Be able to withstand the prospective fault current
D. Not operate due to a line to earth fault
Incorrect

24) Which of the following devices can not be used for emergency switching?

A. A push-button controlling an all-pole contactor


B. A manually operated switch
C. A circuit-breaker
D. A luminaire support coupler
Discuss this Question
Incorrect

25) Which of the following arrangements of a firefighter's switch controlling a discharge lighting installation w

A. Switch with off position at the bottom and mounted at 2.75m from the ground
B. Switch with off position at the top and mounted at 3.75m from the ground
C. Switch with off position at the bottom and mounted at 3.75m from the ground
D. Switch with off position at the top and mounted at 2.75m from the ground
Discuss this Question
Incorrect

26) Where overvoltage protection is to be provided in a household appliance, the minimum impulse withstan
would be

A. 1.5kV
B. 2.5kV
C. 4.0kV
D. 6.0kV
Discuss this Question
Incorrect

27) In locations with risk of fire due to the nature of processed or stored materials (conditions BE2), a wiring s
suitably rated RCD is

A. Overhead busbar trunking


B. Powertrack systems
C. 90 degrees Celsius thermosetting cables
D. MICC cables
Discuss this Question
Incorrect

28) Which of the following external influences would likely require an increase in the current rating of cable

A. Exposure to flooding
B. An ambient temperature below 0 degrees Celsius
C. Exposure to mechanical damage
D. An ambient temperature of 40 degrees Celsius
Discuss this Question
Incorrect

29) Precautions must be taken against the spread of flammable liquid from electrical equipment such as a tran

A. Less than 25 litres in capacity


B. Of a type where combustion produces smoke and gas
C. Of quantity 25 litres and above
D. In a location under supervision of instructed persons
Discuss this Question
Incorrect

30) The symbol used to denote the rating or setting of a protective device is

A. I2
B. In
C. Ib
D. Iz
Discuss this Question
Incorrect

31) For 5-core flexible cables in three-phase four wire systems, the alphanumeric marking of conductors as L1
the following conductor colour identification in accordance with BS 7671

A. Brown, black, black, blue


B. Black, brown, grey, blue
C. Brown, black, grey, blue
D. Brown, blue, grey, black
Discuss this Question
Incorrect

32) At which of the following protective conductor terminations would a warning notice not need to be fixed
A. An earth electrode
B. A connection to exposed structural metalwork
C. A gas service metal pipe
D. Main earthing terminal in a distribution board
Discuss this Question
Incorrect

33) A device capable of making and breaking load current and automatically breaking fault current is a

A. BS 88-2 fuse
B. Residual current device to BS EN 61008
C. Circuit-breaker
D. Disconnector
Discuss this Question
Correct

34) Extraneous-conductive-parts require protective equipotential bonding to ensure that

A. The exposed parts are isolated from earth


B. No dangerous potential difference can occur
C. Utility pipes can be used as earth electrodes
D. No connection with a cpc is required
Incorrect

35) Where the supply to a caravan park is PME, a TT system of earthing must be used in the supply to

A. Underground cables
B. Pitch socket-outlets
C. Lighting circuits
D. Instantaneous water heaters
Discuss this Question
Incorrect

36) Except where PME conditions apply, main protective bonding conductors shall have a cross-sectional ar

A. Half the c.s.a. of the earthing conductor of the installation subject to a minimum of 6.0mm2
B. The c.s.a. of the earthing conductor of the installation subject to a minimum of 6.0mm2
C. Twice the c.s.a. of the earthing conductor
D. Half the c.s.a. of the earthing conductor of the installation subject to a minimum of 10.0mm2
Discuss this Question
Incorrect
37) When using a Class II electric drill outdoors, BS 7671 requires that

A. The earth loop impedance at the drill is not less than that shown in Table 41.1
B. It is supplied from a BS EN 60898 protected socket-outlet
C. An earth connection is made to the drill casing
D. It is supplied from an RCD protected socket-outlet
Discuss this Question
Incorrect

38) A 13A socket outlet in a garage of a domestic dwelling must have the following

A. Basic protection, fault protection and RCD protection not exceeding 30mA
B. Protection by a 30mA RCBO
C. Basic protection and additional protection
D. Ingress protection to IP56
Discuss this Question
Incorrect

39) Socket-outlets supplying 230V equipment used in the garden must be protected by a residual current devic
equipment is being used

A. Within the equipotential zone and requires additional protection


B. Where the earth loop impedance Zs can not be determined
C. Where the overload tripping time exceeds 5 seconds
D. Outside the equipotential zone and requires additional protection
Discuss this Question
Incorrect

40) Starters incorporating overload protection must be provided for electric motors with a rating exceeding

A. 3.7W
B. 37W
C. 0.37kW
D. 3.7kW
Discuss this Question
Correct

41) The circuit of a safety service should be

A. Coloured red
B. Independent of any other circuit
C. Housed in compartmentalised trunking
D. Unprotected
Correct

42) Where an installation and generator are not permanently fixed, every circuit must be protected by a resid
I∆n rating of

A. 10mA
B. 30mA
C. 100mA
D. 500mA
Incorrect

43) In Zone 1 of a bathroom, the following fixed equipment may not be installed

A. Whirlpool units
B. Towel rails
C. Shaver supply units
D. luminaires
Discuss this Question
Correct

44) The correct temperature rating of the insulating material for flexible cables installed in a hot air sauna is?

A. 60 degrees Celsius
B. 105 degrees Celsius
C. 90 degrees Celsius
D. 170 degrees Celsius
Incorrect

45) A reduced low-voltage supply is strongly preferred on a construction site to supply portable equipment wi

A. 0.375kW
B. 1.0kW
C. 2.0kW
D. 3.75kW
Discuss this Question
Incorrect

46) In agricultural premises, a residual current device is required for protection against fire. The RCD opera

A. 30mA
B. 150mA
C. 300mA
D. 500mA
Discuss this Question
Incorrect

47) The main wiring installed in a frequently used touring caravan should preferably be inspected and tested a

A. 1 year
B. 3 years
C. 5 years
D. Change of owner
Discuss this Question
Incorrect

48) The maximum disconnection time for circuits supplying fixed equipment used in highway power supplie

A. 0.1s
B. 0.4s
C. 0.5s
D. 5.0s
Discuss this Question
Incorrect

49) Where a protective conductor current is likely to be 15mA in a ring final circuit, it must be provided with

A. Protective conductors of minimum csa 2.5mm2


B. A high integrity protective conductor connection
C. Connection to the supply via a PME facility
D. Connection via socket-outlets to BS EN 60309
Discuss this Question
Incorrect

50) Which of the following requirements is not part of the inspection of fixed equipment, when inspecting an
with BS 7671?

A. Presence of BS mark or certification


B. Correct selection and erection
C. No visible damage
D. Type acceptable to the electrical distributor
Discuss this Question
Incorrect

51) A legible diagram, chart or table relating to an installation must provide information

A. Necessary for testing the characteristics of protective devices


B. Necessary for the identification of protective devices
C. Detailing the maximum earth fault loop impedance values
D. That enables the maximum demand to be determined
Discuss this Question
Incorrect

52) A test simulating a fault condition would be used when testing

A. Residual current devices


B. Polarity
C. Insulation of non-conducting floors
D. Insulation resistance
Discuss this Question
Correct

53) In agricultural and horticultural premises all circuits other than for socket-outlets must be protected by an
exceeding

A. 30mA
B. 300mA
C. 500mA
D. 1.0A
Incorrect

54) The test voltage required to carry out an insulation resistance test on an installation where the nominal su

A. 250V dc
B. 500V dc
C. 1000V dc
D. 1500V dc
Discuss this Question
Incorrect

55) No alteration, temporary or permanent, shall be made to an existing installation unless the

A. Electricity distributor has been informed


B. Building Control has been informed
C. Existing equipment is adequate for any additional load
D. Existing equipment meets UL and CSA standards
Discuss this Question
Correct

56) A signed Electrical Installation Certificate must indicate responsibility for the installation's
A. Design, construction, inspection & testing
B. Design, material standards and construction
C. Construction, environment and design
D. IP Ratings, design, inspection & testing
Correct

57) An Electrical Installation Condition Report together with appropriate schedules shall be given to the

A. Original installer
B. Person ordering the inspection
C. Representative of the distributor
D. Installation designer
Incorrect

58) Which of the following classifications of external influence would be appropriate for electrical equipmen
of water'?

A. AB
B. BC1
C. AD4
D. AG1
Discuss this Question
Incorrect

59) If a 63A BS 88-2 protective device operates 5 seconds after a fault develops, the approximate value of fau

A. 30A
B. 63A
C. 280A
D. 500A
Discuss this Question
Incorrect

60) Trunking is required to carry the cables of six three-phase circuits. When determining the live conductor
factors would be used?

A. 0.39
B. 0.45
C. 0.57
D. 0.69
Discuss this Question