Вы находитесь на странице: 1из 18

Solution Keys for GG Test Paper - JAM 2014

Code - A Code - B Code - C Code - D


B 1 C 1 A 1 D 1
A 2 B 2 C 2 D 2
C 3 A 3 D 3 C 3
C 4 B 4 C 4 B 4
A 5 D 5 D 5 D 5
D 6 D 6 D 6 A 6
B 7 C 7 B 7 C 7
C 8 D 8 A 8 C 8
D 9 C 9 B 9 A 9
D 10 A 10 C 10 B 10
A 11 A 11 D 11 D 11
D 12 C 12 A 12 A 12
B 13 D 13 B 13 B 13
C 14 D 14 A 14 C 14
A 15 A 15 D 15 B 15
B 16 D 16 C 16 C 16
A 17 B 17 B 17 C 17
D 18 A 18 A 18 A 18
C 19 D 19 A 19 A 19
A 20 A 20 B 20 D 20
C 21 A 21 D 21 A 21
C 22 B 22 B 22 C 22
B 23 A 23 D 23 D 23
C 24 A 24 C 24 B 24
B 25 B 25 D 25 D 25
A 26 C 26 A 26 D 26
D 27 C 27 C 27 C 27
B 28 B 28 A 28 A 28
C 29 B 29 A 29 B 29
D 30 C 30 D 30 A 30
D 31 C 31 C 31 C 31
B 32 C 32 C 32 B 32
D 33 D 33 B 33 B 33
A 34 B 34 B 34 D 34
A 35 D 35 C 35 A 35
JAM 2015
Answer Keys for the Test Paper: Geology (GG)

Section A - MCQ Section B - MSQ Section C - NAT


Multiple Choice Multiple Select Numerical Answer Type
Questions Questions Questions
Q. No. Key Marks Q. No. Key Marks Q. No. Range Marks
1 B 1 1 A;B;C 2 1 2.5 to 2.5 1
2 D 1 2 A;B 2 2 15 to 15 1
3 C 1 3 A;C 2 3 45 to 45 1
4 D 1 4 C;D 2 4 20 to 20 1
5 D 1 5 A;B 2 5 0.172 to 0.172 1
6 A 1 6 A;D 2 6 0 to 0 1
7 D 1 7 B;D 2 7 1120 to 1120 1
A;B;C;D
8 B 1 8 2 8 9 to 9 1
or A;C;D
9 C 1 9 A;C 2 9 64 to 64 1
10 A 1 10 B;C 2 10 6 to 6 1
11 D 2 11 161.63 to 161.67 2
12 A 2 12 4 to 4 2
13 C 2 13 264.5 to 264.7 2
14 B 2 14 60 to 60 2
15 C 2 15 85.464 to 85.470 2
16 C 2 16 7.07 to 7.07 2
17 B 2 17 20 to 20 2
18 A 2 18 3.46 to 3.46 2
19 C 2 19 1900 to 2000 2
20 C 2 20 0.666 to 0.667 2
21 B 2
22 A 2
23 D 2
24 B 2
25 D 2
26 A 2
27 B 2
28 C 2
29 A 2
30 D 2
2016

Geology (GG)
Previous Year Solved Paper (PSP)
Geology (PSP-2014)

Geology
Previous Year Solved Paper

Duration : 180 minutes Maximum Marks : 100

Note : Part-I consists of 35 objective type questions. The first ten questions carry one mark
each and the rest of the objective questions carry two marks each. There will be negative
marks for wrong answers. For each 1 mark question the negative mark will be 1/3 and
for each 2 mark question it will be 2/3.
Part-II consists of 8 descriptive type questions each carrying five marks.

PART-I : OBJECTIVE TYPE QUESTION

Q. 1 to Q. 10 carry one marks each.


1. Identify the pole to the great circle  in the given stereographic projection.


60 30 60
P +
Q R O

S
(A) P (B) Q
(C) R (D) O

2. Transform fault is a
(A) strike-slip fault (B) normal fault
(C) reverse fault (D) thrust fault

3. In what type of country rock do sink-holes develop?


(A) Phyllite (B) Gneiss
(C) Limestone (D) Sandstone

4. The Gutenberg discontinuity lies between


(A) crust and mantle (B) lithosphere and asthenosphere
(C) outer core and lower mantle (D) inner core and outer core

5. Among the following ores, of which is gossan a characteristic surface indicator ?


(A) pyrite-chalcopyrite (B) chromite-magnetite
(C) pyrolusite-psilomelane (D) columbite-tantalite
Contact Us : Website : www.eduncle.com | Email : support@eduncle.com | Call Toll Free : 1800-120-1021 1
Geology (PSP-2014)

6. Which of the following physical properties characterize galena?


(A) Prismatic form (B) Cherry red streak
(C) Yellow colour (D) High specific gravity

7. In which of the following rocks does groundwater flow obey Darcy’s law ?
(A) Shale (B) Sandstone
(C) Marble (D) Granite

8. Which of the following minerals belongs to the cubic system?


(A) Orthoclase (B) Quartz
(C) Garnet (D) Apatite

9. Which one of the following rocks has maximum compressive strength?


(A) Marble (B) Slate
(C) Sandstone (D) Granite

10. From the sedimentary rocks listed below, select the most fine-grained
(A) Sandstone (B) Conglomerate
(C) Siltstone (D) Claystone

Qs. 11 to 35 carry two marks each


11. Which combination of geological entities occurs in the same craton?
(A) Chitradurga schist belt-Closepet Granie-Hutti gold mine
(B) Bhilwara Supergroup-Sittampundi anorthostie-Zawar Pb-Zn deposit
(C) Kolar schist belt-Malani rhyolite-Malanjkhand copper deposit
(D) Mansar Formation-Makrana marble-Sukinda chromite deposit

12. Choose the correct statement from the following :


(A) Vindhyan Supergroup is devoid of limestone
(B) The top of the Cuddapah Supergroup is Phanerozoic
(C) Kaladgi basin is situated in the Baster Craton
(D) The Mesozoic Bhuj Formation consists predominantly of sandstone

13. Identify the correct chronostratigraphic sequence of the Siwalik Group from the following (oldest
to youngest):
(A) Pinjor-Nagri-Dhok Pathan-Tatrot (B) Nagri-Dhok Pathan-Tatrot-Pinjor
(C) Dhok Pathan-Tatrot-Nagri-Pinjor (D) Tatrot-Pinjor-Nagri-Dhok Pathan

14. If the strike of an inclined bed is N15°E, the dip direction can be
(A) S75°W (B) N75°E
(C) S75°E (D) S15°W

Contact Us : Website : www.eduncle.com | Email : support@eduncle.com | Call Toll Free : 1800-120-1021 2


Geology (PSP-2014)

15. Parallel fold is one in which


(A) the orthogonal thickness is same all around the fold
(B) the thickness is same parallel to the axial plane of the fold
(C) the outer and inner arcs have same curvature
(C) the dip isogons are parallel to each other

16. ‘Comb structure’ with ‘symmetrical banding’ is formed by


(A) Early magmatic process (B) Hydrothermal process
(C) Chemical sedimentary process (D) Residual concentration process

17. Match the items of Group-I with appropriate items in Group-II.


Group-I Group-II
P. Banded Iron Formation 1. Copper
Q. Andesite porphyry 2. Diamond
R. Lamproite 3. Rare metals
S. Pegmatite 4. Blue dust
Codes :
P Q R S
(A) 4 1 2 3
(B) 3 2 4 1
(C) 4 3 1 2
(D) 4 1 3 2

18. Which one of the following minerals is commonly used for determination of vibration direction of
the polarizer in a petrological microscope ?
(A) Muscovite (B) Hornblende
(C) Augite (D) Tourmaline

19. A mafic rock in the eclogite facies may contain the assemblage
(A) chlorite-epidote-albite
(B) garnet-clinopyroxene-hornblende-plagioclase
(C) garnet-clinopyroxene
(D) garnet-clinopyroxene-orthopyroxene-plagioclase

20. Elevation contours of ground surface (values in parenthesis) and groundwater table (values in
normal font) are given in the figure below.

7 (7) (6)
P
6
(10) 5
10
(8)
Q (9)
9 R
(9) 4

Elevation of ground surface (m)


Elevation of groundwater table (m)
Contact Us : Website : www.eduncle.com | Email : support@eduncle.com | Call Toll Free : 1800-120-1021 3
Geology (PSP-2014)

What do the points P, Q and R represent ?


(A) P-recharge area, Q-spring, R-discharge area
(B) P-discharge area, Q-spring, R-recharge area
(C) P-spring, Q-recharge area, R-discharge area
(D) P-discharge area, Q-recharge area, R-spring

21. Airy’s model of isostasy


(A) requires mountains to have higher density than the oceanic crust
(B) requires mountains to have lower density than the oceanic crust
(C) requires mountains to have the same density as oceanic crust
(D) does NOT consider the densities of mountain and oceanic crust

22. Choose the correct statement about the igneous forms, lopolith and laccolith.
(A) Both are concordant; lopolith is convex upward while laccolith is concave upward
(B) Both are discordant; both are convex upward
(C) Both are concordant; laccolith is convex upward, while lopolith is convex downward
(D) Both are discordant; both are convex downward

23. Which one of the following belongs to the Equidae family ?


(A) Stegodon (B) Stegolophodon
(C) Ramapithecus (D) Gigantopithecus

24. Which one of the following flora is a conifer ?


(A) Glossopteris (B) Gangamopteris
(C) Buriadia (D) Schizoneura

25. Match sedimentary features in Group-I with the processes in Group-II.


Group-I Group-II
P. Flute cast 1. Deformation of sediments
Q. Convolute lamination 2. Erosion
R. Cross-stratification 3. Fluctuating current
S. Flaser bedding 4. Migration of bed forms
Codes :
P Q R S
(A) 2 1 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 1 2 4 3
(D) 2 3 4 1

Contact Us : Website : www.eduncle.com | Email : support@eduncle.com | Call Toll Free : 1800-120-1021 4


Geology (PSP-2014)

26. Stress-strain deformation curves for four rocks P, Q, R and S are given below. The dots at the
ends of the curves indicate the respective failure points of each rock. Choose the rock with the
highest brittle strength.

P
Q

Stress
R

S
Strain
(A) P (B) Q
(C) R (D) S

4 2
27. A closed form belonging to crystal class 3 intercepts the axes at a = 1, b = 1 and c = .
3 m
The name and the Miller Indices of the form are
(A) Octahedron (111) (B) Hexoctahedron (321)
(C) Cube (100) (D) Dodecahedron (110)

28. Match the mineral deposits in Group-I with the localities of their occurrences in Group-II.
Group-I Group-II
P. Lignite 1. Dariba
Q. Fluorite 2. Noamundi
R. Chromite 3. Panandhro
S. Sphalerite-Galena 4. Amba Dongar
5. Naushahi
Codes :
P Q R S
(A) 2 3 4 5
(B) 3 4 5 1
(C) 3 4 2 1
(D) 4 5 1 2

29. Match the minerals in Group-I with their optical properties in Group-II.
Group-I Group-II
P. Quartz 1. Oblique extinction
Q. Hornblende 2. Isotropic
R. Muscovite 3. Mottled extinction
S. Garnet 4. Uniaxial positive
Codes :
P Q R S
(A) 3 2 1 4
(B) 4 3 2 1
(C) 4 1 3 2
(D) 3 4 1 2

Contact Us : Website : www.eduncle.com | Email : support@eduncle.com | Call Toll Free : 1800-120-1021 5


Geology (PSP-2014)

30. Two minerals, P and Q, were studied under the microscope. Mineral P is characterized by two
orthogonal cleavages. Mineral Q has more than one set of cleavage, but these are NOT at right
angles; Q also changes relief on rotation of the stage. Identify P and Q from the following
alternatives:
(A) P-hornblende, Q-calcite (B) P-calcite, Q-diopside
(C) P-diopside, Q-hornblende (D) P-diopside, Q-calcite

31. A potash-rich ultrabasic rock containing phlogophite both as megacrysts and groundmass is
(A) leucite syenite (B) K-rich granite
(C) carbonatite (D) kimberlite

32. Identify the interference figure given below

Optic
normal

Melatope Melatope

Optic
plane

Isochrome

Isogyre

(A) Biaxial optic normal figure (B) Biaxial acute bisectrix figure
(C) Uniaxial optic axis figure (D) Uniaxial flash figure

33. Match the genera in Group-I with the phyla in Group-II.


Group-I Group-II
P. Mya 1. Echinodermata
Q. Micraster 2. Mollusca
R. Olenoides 3. Brachiopoda
S. Leptaena 4. Arthropoda
Codes :
P Q R S
(A) 3 4 1 2
(B) 2 1 3 4
(C) 2 4 1 3
(D) 2 1 4 3

Contact Us : Website : www.eduncle.com | Email : support@eduncle.com | Call Toll Free : 1800-120-1021 6


Geology (PSP-2014)

34. Match the landforms given in Group-I with the causative processes given in Group-II.
Group-I Group-II
P. Strath 1. Glacial deposition
Q. Drumlins 2. Glacial erosion
R. Cirque 3. Fluvial deposition
S. Point bar 4. Fluvial erosion
Codes :
P Q R S
(A) 4 1 2 3
(B) 3 1 2 4
(C) 4 2 1 3
(D) 1 2 3 4

35. Which of the following symbols indicates a synform?


P P

(A) Q (B) Q

P
P Q
(C) Q (D)

PART-II : DESCRIPTIVE QUESTIONS

Q. 36 to Q. 43 carry five marks each.


36. The figure below is a schematic section across an ocean-ocean subduction zone. Identify the
features A, B and C that are characterized by sedimentary accumulations. What does the elevated
zone D represent ? What is the zone E that lies on both sides of the subducting oceanic
lithosphere ?

mean sea level mean sea level


A B D C
oceanic lithosphere oceanic lithosphere

E E

A:
B :
C :
D :
E :
Contact Us : Website : www.eduncle.com | Email : support@eduncle.com | Call Toll Free : 1800-120-1021 7
Geology (PSP-2014)

37. Given below is a list of gastropods.


Conus, Turritella, Vermetus, Calliostoma, Aporrhais, Acteonella, Schizostoma, Bellerophon
Identify the biconical, discoidal and turretted forms.
Biconical :
Discoidal :
Turretted :
Distinguish between holostomatous and siphonostomatous apertures in gastropods.

38. Based on the geological map, answer the questions below.

S
F S Axial plane and axis
of the fold
Dyke Dip of the bedding plane
Q

S S
Q

S
50 B
S 50
Q
F S

S S
A
N H Q
K Q
L
100 metre

Identify the nature of the surface passing through A.


Identify the sets of beds and the relative ages of those sets.
Identify the nature of the fold at B.
In the map, vertical fault F-F cuts across the dyke and adjacent beds. Find the nature of slip along
the fault.
Why is the dyke NOT displaced by the fault ?

39. Which type of topography and climatic conditions are suitable for formation of plateau-type bauxite
deposits ?
Name two essential minerals found in bauxite.
The figure below shows an idealized anticlinal hydrocarbon reservoir containing oil, gas and
water. Which zone out of A, B and C will be occupied predominantly by oil, and why ?

Contact Us : Website : www.eduncle.com | Email : support@eduncle.com | Call Toll Free : 1800-120-1021 8


Geology (PSP-2014)

~~ ~~~ ~ ~
~ ~~~ ~~~ ~ ~~
~ ~~~~~ ~~~ ~~ ~~
~~~~~~ ~~~~~~
~~ ~ ~~ A ~~~ ~
~~ ~~ B ~ ~ ~~
~~~ ~~~
~ ~~ C ~~~
~~ ~

R
~~ ~~~ ~

ck

es
~~ ~ ~ ~~ ~~~ ~~ ~

ro

er
~ ~~~~~~~ ~~~~ ~

oi r

vo
~ ~ ~~ ~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

ir
rv
~~ ~ ~ ~ ~~ ~ ~ ~

r
se

oc
~~ ~ ~ ~ ~ ~~~

k
Re~~~
~~
~~ ~~
~~ ~
~~ ~~~
~~ ~~
~~ ~
~

40. Study the textural relations given below:


Schistosity (muscovite + biotite)

Garnet

Chlorite Staurolite

In what sequence are the minerals garnet, chlorite and staurolite formed? Give reasons for your
answer.
Two pelitic rocks, A and B, contain the following assemblages:
A : Quartz-sillimanite-garnet-muscovite-biotite-graphite
B : Quartz-sillimanite-garnet-K-feldspar-biotite-graphite
Which of the following can be called a ‘khondalite’, and why?

41. The figure below represents an isobaric binary system involving the solid phases A, B and C and
their liquidus phase relations. Based on the figure, answer the following questions.

Liquid X Liquid Y liquidus S


R

T P
Field 2
E
T(°C)
Field 1

A C B
Composition

Contact Us : Website : www.eduncle.com | Email : support@eduncle.com | Call Toll Free : 1800-120-1021 9


Geology (PSP-2014)

What phases (among A, B, C and liquid) are stable in Field 1 and Field 2, respectively ?
At which point in this figure can a ‘corona’ texture develop ?
Trace the equilibrium crystallization histories of liquid X and liquid Y.

42. The figure below is a stereographic projection of the symmetry elements in the class 4/m of the
Tetragonal system, with a tetrad axis normal to a plane of symmetry. Given the projection of one
face (marked by a dot in the figure), how many faces will the form have? What is the name of
this form?

Write the Si:O ratios of olivine, diopside and nepheline.

43. A stratigraphic column, consisting of formations A, B and C (from bottom to top), having mutual
gradational contacts, is characterized as follows:
C – shore-face sandstone
B – inner to middle shelf sandstone-shale alternation
A – outer shelf mud with occasional thin sandstone
What does this stratigraphic column indicate – transgression or regression ? Justify.
Which formation has the sandstone with the least matrix, and why ?
Which formation has the most rounded sand grains ?

ANSWER KEY

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A C C A D B C D D
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A D B C A B A D C A
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
C C B C B A D B C D
31 32 33 34 35
D B D A A

Contact Us : Website : www.eduncle.com | Email : support@eduncle.com | Call Toll Free : 1800-120-1021 10


JAM 2016: Geology JAM 2016: Geology JAM 2016: Geology
Qn. No. Qn. Type Key(s) Mark(s) Qn. No. Qn. Type Key(s) Mark(s) Qn. No. Qn. Type Key(s) Mark(s)
1 MCQ A 1 31 MSQ A;C;D 2 41 NAT 25.0 to 25.0 1
2 MCQ A 1 32 MSQ B;C;D 2 42 NAT ‐2.0 to ‐2.0 1
3 MCQ C 1 33 MSQ A;D 2 43 NAT 1.0 to 1.0 1
4 MCQ D 1 34 MSQ D 2 44 NAT 2.8 to 2.8 1
5 MCQ B 1 35 MSQ A;B;C;D 2 45 NAT 140 to 140 1
6 MCQ B 1 36 MSQ A;D 2 46 NAT 0.45 to 0.46 1
7 MCQ D 1 37 MSQ B;C 2 47 NAT 115 to 115 1
8 MCQ A 1 38 MSQ A;B 2 48 NAT 3.0 to 3.0 1
9 MCQ C 1 39 MSQ A;C 2 49 NAT 100 to 100 1
10 MCQ A 1 40 MSQ A;B;C;D 2 50 NAT 21.32 to 21.33 1
11 MCQ C 2 51 NAT 0.125 to 0.125 2
12 MCQ B 2 52 NAT 198 to 198 2
13 MCQ D 2 53 NAT 625 to 625 2
14 MCQ C 2 54 NAT 0.24 to 0.26 2
15 MCQ C 2 55 NAT 3.39 to 3.40 2
16 MCQ A 2 56 NAT 47.61 to 47.63 2
17 MCQ D 2 57 NAT 105 to 105 2
18 MCQ A 2 58 NAT 400 to 400 2
19 MCQ C 2 59 NAT 80.62 to 80.63 2
20 MCQ D 2 60 NAT 2.67 to 2.69 2
21 MCQ C 2
22 MCQ D 2
23 MCQ B 2
24 MCQ B 2
25 MCQ B 2
26 MCQ B 2
27 MCQ A 2
28 MCQ B 2
29 MCQ D 2
30 MCQ A 2
JAM 2017 ANSWER KEY
Model Answer Key for GG Paper
Paper:GEOLOGY Code:GG

SECTION – A (MCQ) SECTION – B (MSQ) SECTION – C (NAT Type)


Q. No. KEY Q. No. KEY Q. No. KEYS Q. No. KEY RANGE Q. No. KEY RANGE
01 D 16 D 31 A, D 41 300 – 300 56 30 – 30
02 B 17 B 32 A, B, C, D 42 90 – 90 57 1–1
03 B 18 C 33 A, B, C 43 1–1 58 0.172 – 0.172
04 C 19 A 34 B, C 44 8–8 59 2–2
05 C 20 A 35 D 45 0.2 – 0.2 60 5.0 – 6.0
06 A 21 D 36 B, D 46 0.009 - 0.009
07 C 22 A 37 A, B, C 47 55 – 55
08 A 23 B 38 B, D 48 15.8 – 16.0
09 A 24 B 39 B, C, D 49 0.2 – 0.2
10 C 25 A 40 A, D 50 0.75 – 0.75
11 B 26 C 51 1.42 – 1.46
12 C 27 D 52 14.7 – 14.9
13 D 28 C 53 0.21 – 0.23
14 C 29 A 54 0.75 – 0.75
15 D 30 C 55 0.9 – 1.1

Signature of Paper Setters:

Signature of Paper Vetters:


Signature of Chief Paper Setter:
Paper Code : GG
Question
Q No. Section Key/Range (KY)
Type (QT)
1 MCQ A B

2 MCQ A C

3 MCQ A A

4 MCQ A A

5 MCQ A D

6 MCQ A D

7 MCQ A C

8 MCQ A C

9 MCQ A D

10 MCQ A D

11 MCQ A A

12 MCQ A B

13 MCQ A B

14 MCQ A C

15 MCQ A A

16 MCQ A A

17 MCQ A C

18 MCQ A D

19 MCQ A A

20 MCQ A B

21 MCQ A D

22 MCQ A D

23 MCQ A A
Paper Code : GG
Question
Q No. Section Key/Range (KY)
Type (QT)
24 MCQ A B

25 MCQ A C

26 MCQ A D

27 MCQ A C

28 MCQ B
A

29 MCQ A C

30 MCQ A B

31 MSQ B C,D

32 MSQ B B,C,D

33 MSQ B A,B

34 MSQ B A,C

35 MSQ B A,B,C,D

36 MSQ B A,D

37 MSQ B A,B,D

38 MSQ B B,D

39 MSQ B A,B,C

40 MSQ B C

41 NAT C 4.0 to 4.0

42 NAT C 3 to 3

43 NAT C 25.0 to 25.0

44 NAT C 7 to 7

45 NAT C 50.0 to 50.0

46 NAT C 8 to 8
Paper Code : GG
Question
Q No. Section Key/Range (KY)
Type (QT)
47 NAT C 5.0 to 5.0

48 NAT C 20 to 20

49 NAT C 70.0 to 90.0

50 NAT C 6.6 to 6.8

51 NAT C 14.0 to 18.0

52 NAT C 2.2 to 2.2

53 NAT C 50.0 to 50.0

54 NAT C 25.0 to 25.0

55 NAT C 57.0 to 57.5

56 NAT C 352.8 to 352.8

57 NAT C 89.0 to 90.0

58 NAT C 800 to 800

59 NAT C 44.8 to 44.8

60 NAT C 10.3 to 10.5