Вы находитесь на странице: 1из 6

October 06

Chem 1411

Exam 2

READ DIRECTIONS --------->

1. LAST Name 1st on Scantron and Exam

2. Turn in Scantron and Exam

3. Do Not Erase Scantron

4. Bonus on Back of ScantronAS SHOWN

PUT EXAM LETTER ON SCANTRON MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question

1) Which one of the following is not one of the postulates of Dalton's atomic theory?

1)

A) Each element is composed of extremely small particles called atoms.

B) Atoms are composed of protons, neutrons, and electrons

C) All atoms of a given element are identical; the atoms of different elements are different and have different properties.

D) Compounds are formed when atoms of more than one element combine; a given compound always has the same relative number and kind of atoms.

E) Atoms of an element are not changed into different types of atoms by chemical reactions atoms are neither created nor destroyed in chemical reactions.

2) In the Rutherford nuclear-atom model,

2)

A) mass is spread essentially uniformly throughout the atom

B) the three principal subatomic particles (protons, neutrons, and electrons) all have essentially the same mass

C) the three principal subatomic particles (protons, neutrons, and electrons) all have essentially the same mass and mass is spread essentially uniformly throughout the atom

D) the heavy subatomic particles, protons and neutrons, reside in the nucleus

E) the light subatomic particles, protons and neutrons, reside in the nucleus

3) All atoms of a given element have the same

3)

A) number of protons

B) density

C) number of neutrons

D) number of electrons and neutrons

E) mass

4) Elements in Group 1A are known as the

4)

A) alkali metals

B) chalcogens

C) noble gases

D) alkaline earth metals

E) halogens

1

5) Sulfur forms an ion with a charge of

5)

 

A)

-2

B) +6

C) -6

D) +2

E) +3

6) Of the following, only

is not a metalloid.

6)

 

A)

B

B) Al

C) As

D) Ge

E) Si

7) An atom of 17 O contains

protons.

7)

 

A)

17

B) 25

C) 8

D) 9

E) 11

8) An atom of the most common isotope (197) of gold has

protons,

neutrons,

8)

 

and

electrons.

A) 118, 79, 39

B) 79, 197, 197

C) 197, 79, 118

D) 79, 118, 79

E) 79, 118, 118

9) The atomic number indicates

 

9)

 

A) the number of different isotopes of an element

 

B) the total number of neutrons and protons in a nucleus

C) the number of atoms in 1 g of an element

D) the number of neutrons in a nucleus

E) the number of protons or electrons in a neutral atom

10) When a metal and a nonmetal react, the tends to gain electrons.

tends to lose electrons and the

 

10)

 

A) nonmetal, metal

 

B) metal, nonmetal

C) nonmetal, nonmetal

D) metal, metal

E) None of the above, these elements share electrons .

 

11)

typically form ions with a 2+ charge.

 

11)

A) Halogens

B) Alkali metals

C) Chalcogens

D) Alkaline earth metals

E) Transition metals

12) An empirical formula always indicates

A) the simplest whole-number ratio of different atoms in a compound

B) the isotope of each element in a compound

C) how many of each atom are in a molecule

D) the geometry of a molecule

E) which atoms are attached to which in a molecule

13) The formula weight of ammonium sulfate ((NH 4 ) 2 SO 4 ) is

amu.

A)

132

B) 116

C) 118

D) 264

E) 100

14) When the following equation is balanced, the coefficients are

 
 

NH 3 (g) + O 2 (g)

NO 2 (g) + H 2 O (g)

A)

4, 7, 4, 6

B) 1, 1, 1, 1

C) 2, 3, 2, 3

D) 4, 3, 4, 3

E) 1, 3, 1, 2

15) When the following equation is balanced, the coefficient of C 3 H 8 O 3 is

 

C 3 H 8 O 3 (g) + O 2 (g)

 

A)

3

B) 1

C) 5

D) 2

E) 7

16) When the following equation is balanced, the coefficient of H 3 PO 4 is

 

H 3 PO 4 (aq) + NaOH (aq)

 

A)

2

B) 3

C) 0

D) 1

E) 4

17) A compound that is composed of carbon, hydrogen, and oxygen contains 70.6% C, 5.9% H, and 23.5% O by mass. The molecular weight of the compound is 136 amu. What is the molecular formula?

A)

C 5 H 6 O 2

B) C 8 H 8 O 2

18) For the combustion of propane :

When 2.5 mol of O 2 are consumed,

A) 2.5

B) 5.0

C) C 4 H 4 O

C 3 H 8 (g) +

O 2 (g)

D) C 9 H 12 O

mol of CO 2 are produced.

C) 6.0

D) 3.0

E) C 8 H 4 O

E) 1.5

12)

13)

14)

15)

16)

17)

18)

19) There are

molecules of methane in 0.123 mol of methane .

19)

A) 2.04 × 10 -25

B) 0.615

C) 7.40 × 10 22

D) 2.46 × 10 -2

E) 5

20) There are

sulfur atoms in 25 molecules of C 4 H 4 S 2 .

 

20)

A) 4.8 × 10 25

 

B) 3.0 × 10 25

C) 50

 

D) 1.5 × 10 25

 

E) 6.02 × 10 23

21) Lithium and nitrogen react in a combination reaction to produce lithium nitride:

 

21)

 

6Li (s) + N 2 (g) 2Li 3 N (s)

 

How many moles of lithium nitride are produced when 0.450 mol of lithium react in this fashion?

 

A)

0.225

B) 0.900

C) 1.35

D) 0.150

E) 0.0750

22) Lithium and nitrogen react in a combination reaction to produce lithium nitride:

 

22)

 

Li

(s) + N 2 (g)

Li 3 N (s)

In a particular experiment, 3.50-g samples of each reagent are reacted. The theoretical yield of

 

lithium nitride is

 

g.

A)

2.93

B) 17.6

C) 5.85

D) 3.52

E) 8.7

23) Lithium and nitrogen react in a combination reaction to produce lithium nitride:

 

23)

 

Li

(s) + N 2 (g)

Li 3 N (s)

In a particular experiment, 3.50-g samples of each reagent are reacted. What is the limiting reagent

 

A)

Li

B) N 2

C) Li 3 N

D) not one

24) Lithium and nitrogen react in a combination reaction to produce lithium nitride:

 

24)

 

Li

(s) + N 2 (g)

Li 3 N (s)

In a particular experiment, 3.50-g samples of each reagent are reacted. If the yield was 50%, the number of grams of lithium nitride would be

 

A)

2.93

B) 17.6

C) 5.85

D) 3.52

25) Which of the following is soluble in water at 25°C?

 

25)

A) Fe 3 (PO 4 ) 2

B) Fe(NO 3 ) 2

C) Fe(OH) 2

D) FeS

E) FeCO 3

26) Which one of the following compounds is insoluble in water?

 

26)

A) AgNO 3

B) Na 2 CO 3

C)

Fe(NO 3 ) 3

D) ZnS

E) K 2 SO 4

27) Of the choices below, which would be the best for the lining of a tank intended for use in storage o hydrochloric acid?

27)

A) copper

B) zinc

C) nickel

D) tin

E) iron

Answer Key Testname: 1411E2F06

1) B

2) D

3) A

4) A

5) A

6) B

7) C

8) D

9) E

10) B

11) D

12) A

13) A

14) A

15) D

16) D

17) B

18) E

19) C

20) C

21) D

22) C

23) A

24) A

25) B

26) D

27) A