Вы находитесь на странице: 1из 13

JEE-MAIN

Time: 3 Hours Batch: BISHOPS, KNIGHTS & STRINGS


Marks: 360 Date: 31-07-2018
Paper type: EASY

INSTRUCTIONS
Please read the instructions carefully. You are allotted 5 minutes specifically for this purpose.
A. General:
1. This question paper contains 12 pages having 90 questions.
2. No additional sheets will be provided for rough work.
3. Blank papers, clipboards, log tables, slide rules, calculators, cellular phones, pagers and electronic
gadgets in any form are not allowed.
4. The answer sheet, a machine-gradable Objective Response Sheet (ORS), is provided separately.
5. Do not tamper / mutilate the ORS.
6. The result of this test shall be declared on or before 01/08/2018
7. The following shall be the options for all the “Assertion and Reasoning” type questions:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
B. Filling the ORS:
8. Write your roll no., name and sign with pen in appropriate boxes. Do not write these anywhere else.
9. Darken the appropriate bubbles below your ID
C. Question paper format and Marking scheme:
10. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out of which ONLY ONE is correct.
11. For every correct choice marked, 4 marks shall be awarded and 1 mark shall be deducted for a wrong
choice marked. If a question is not attempted, no marks shall be awarded.
PART - I: MATHEMATICS

1.  Simplify : 5 4 (2 4 )3 - 5 5  8 + 25  4  (23 )4  .

(A)  -25  (2)3  (B)  5  (2) 3  (C)  25  (2) 3  (D)  - 5  (2)3 

2.  Probability  of  an  event  can  be 


11 
(A)  –0.7  (B)  (C)  1.001  (D)  0.6

              
3.  If  the  perpendicular  distance  of  a  point  P  from  x­axis  is  5  units,  then  the  point  P  has 
(A)  x­coordinate = –5 or 5  (B)  y­coordinate = 5 
(C)  y­coordinate = –5  (D)  y­coordinate = 5 or –5 

4.  A cube of side 6 cm is painted on all its 6 faces with red colour. It is then broken up into 216 smaller 
identical  cubes.  What  is  the  ratio  of  N 0  :  N 1  :  N 2 . 
Where, N 0 ® number of smaller cubes with no coloured surface. 
N 1 ® number of smaller cubes with 1 red face. 
N 2 ® number of smaller cubes with 2 red faces. 
(A)  3 : 4 : 6  (B)  3 : 4 : 5  (C)  4 : 6 : 3  (D)  6 : 4 : 3 

2 -1 -1 -1 2 -1 -1 -1 2  
5.  If  a  +  b  +  c  =  0,  then  x a b c
xa b c
xa b c 
=  _____ 

2 2 2  2 2 2 
(A)  x a b c  (B)  x 1/ a b c  (C)  x 1/ 2  (D)  x 3 

6.  In the  adjoining diagram, the area of the shaded figure is _____.  

(A)  20 cm 2  6  V 
Z  Y 

(B)  10 cm  2 

2 W  X 

(C)  18 cm 2  x 
–3  –2  –1  0  1  2  3  4  5 
–2 
(D)  24 cm 2 


7.  Based on the diagram, If PQRS forms a rectangle, find the 
co­ordinates  of  R.  4  S 

(A)  (4, 4)  2
P  Q 

(B)  (4, 5)  x 
– 4  – 2  0  2  4 
– 2 
(C)  (6, 4) 
– 4 
(D)  (6, 2) 

8.  A person’s present age is two­fifth of the age of his mother. After 8 years, he will be half of the age 
of  his  mother.  How  old  is  the  mother  at  present ? 
(A)  32 years  (B)  36 years  (C)  40 years  (D)  48 years 
9.  Set  of  values  of  x,  if  ( x + 8) + (2 x + 2) = 1,  is  _____. 
(A)  {1}  (B)  {1, 17}  (C)  {17}  (D) f

10.  The  perimeter  of  a  circle  is  equal  to  the  perimeter  of  a  square.  Then,  the  ratio  of  their  areas 
respectively,  is  _____. 
(A)  4 : 1  (B)  11 : 7  (C)  14 : 11  (D)  22 : 7


11.  The  equation  representing  the  given  graph  is  5 

(A)  7x + 2y = 11; y – 2x = 3
  3  ) 
,  2
(2 ) 
2  ,  2
(3

–5  –4  –3  –2  –1  1  2  3  4  5 
(B)  2x + 7y = 11; 4x + (35y/2) = 25
  x¢ x 
  0 
1  )
2  ,  – ) 
–1 
( – 1
 
,  –
 (–1  –2
(C)  3x – 7y = 10; 8y – 6x = 4
  –3 
 
4) –4
,  –  
 5
( – –5 
(D)  3x – 4y = 1; 8y – 6x = 4
  y¢

12.  If x = 3 + 2 3 - 2  then  find  the  value  of  x 2  +  y 2 . 


and y = , 
3 - 2 3 + 2 
(A)  32  (B)  98  (C)  40  (D)  0 

13.  In  the  adjoining  figure,  the  area  of  shaded  portion  is  ___. 
12 52 cm 
(A)  98 cm 2   c
m
 
(B)  480 cm 2  S  R 

 
m
(C)  384 cm  2 

 c
16 48 cm 
(D)  380 cm 2  Q 

14.  The given below question is followed by three statements. You have to study the question and the 
statements  and  decide  which  of  the  statement(s)  is/are  necessary  to  answer  the  question. 
What  is  the  capacity  of  the  cylindrical  tank  ? 
I.  The  area  of  the  base  is  61,600  sq.  cm. 
II.  The  height  of  the  tank  is  1.5  times  the  radius. 
III.  The  circumference  of  base  is  880  cm. 
(A)  I and II  (B)  II and III 
(C)  Any two of the three  (D)  II and either I  or III 


15.  The probability of guessing the correct answer to a certain test question is  . If the probability of 


not  guessing  the  correct  answer  to  this  question  is  , then  x  = 

2  1 
(A)  2  (B)  3  (C)  (D) 
3  3 
16.  Which  of  the  following  statements  is  correct  ? 
(A)  If x 6  + 1 is divided by x + 1, then the remainder is –2. 
(B)  If x 6  + 1 is divided by x – 1, then the remainder is 2. 
(C)  If x 6  + 1 is divided by x + 1, then the remainder is 1. 
(D)  If x 6  + 1 is divided by x – 1, then the remainder is –1. 
17.  Instead of walking along two adjacent sides of a rectangular field, a boy took a short cut along the 

diagonal of the field and saved a distance equal to  of the longer side. Then the ratio of the shorter 

side  of  the  rectangle  to  the  longer  side  is  _______. 
1  3  4  5 
(A)  (B)  (C)  (D) 
2  4  3  7

18. 
    Which 
   of 
   the  following 
    is  possible  ? 

(A)  cos q = (B)  sin q = (C)  sec q =


7  13  4 
(D)  tan q = 41 
5 12 5

19.  Graph  of  a  quadratic  polynomial  is  a  _______. 


(A)  Straight line  (B)  Circle  (C)  Parabola  (D)  Ellipse 

20.  Seven times of a two digit number is equal to four times the number obtained by reversing the order 
of  digits  and  the  sum  of  the  digits  is  3.  Find  the  number. 
(A)  12  (B)  10  (C)  15  (D)  20 

21.  Let a, b be  the  roots  of  the  equation  (x  –  a)(x  –  b)  +  c  =  0,  c ¹ 0.  The  roots  of  the  equation 
(x  – a)(x  – b)  –  c  =  0  are  ____. 
(A)  a, c  (B)  b, c  (C)  a, b  (D)  a + c, b + c 
22.  If x = (sec  A – tan  A)  (sec  B – tan  B)(sec C – tan  C)  = (sec  A + tan  A)  (sec  B + tan  B)  (sec  C + tan  C), 
then  x  = 
(A)  0  (B)  1  (C)  –1  (D)  ± 1 

23.  Match  the  column  : 


Column  I  Column  II 
1.  The  ratio  of  any  two  corresponding  sides  (A)  Baudhayan 
in  equiangular  triangles  is  always  the  same. 
2.  The  diagonal  of  a  rectangle  produces  by  itself  (B)  Thales 
the  same  area  as  produced  by  its  both  sides  (i.e., 
length and breadth). 
3.  In  a  right  triangle,  the  square  of  the  hypotenuse  (C)  Pythagoras 
is  equal  to  the  sum  of  the  squares  of  the  other 
two sides. 
(D)  Aryabhatta 

(A)  1 ® A, 2 ® B, 3 ® C  (B)  1 ® B, 2 ® A, 3 ® C  (C)  1 ® B, 2 ® C, 3 ® A (D)  1 ® B, 2 ® A, 3 ® D 

24.  Equation  of  line  L 1  :  a 1 x  +  b 1 y  +  c 1  =  0,  Equation  of  line  L 2  :  a 2 x  +  b 2 y  +  c 2  =  0, 

= =
a1 b1 c 1 
Equation  of  line  L 3  :  (a 1 x  +  b 1 y  +  c 1 )  +  (a 2x 
  +  b 2 y  +  c 2 )  =  0,  if  , then  line  L 3  is  ___. 
a2 b2 c2 
(A)  Parallel to line L 1  (B)  Parallel to line L 2 
(C)  Is coincident with L 2  or L 1  (D)  None of these 
25.  Match  the  column  : 
Column I  Column II 
1.  2x  +  5y  =  10  (A)  Unique solution 
3x  +  4y  =  7 
2.  2x  +  5y  =  10  (B)  Infinitely many solutions 
6x  +  15y  =  20 
3.  5x  +  2y  =  10  (C)  No solution 
10x  +  4y  =  20 
(A)  1 ® A, 2 ® B, 3 ® C  (B)  1 ® B, 2 ® C, 3 ® A  (C)  1 ® C, 2 ® B, 3 ® A  (D)  1 ® A, 2 ® C, 3 ® B

  x i 5  6  7  8  9  10 
26.  Median  of  the  observation  f  is  ____. 
i  4  5  7  9  7  6 
(A)  9  (B)  10  (C)  7  (D)  8 

27.  sin  4A  =  cos  (A  –  20°),  where  4A  is  an  acute  angle,  find  the  value  of  A. 
(A)  22°  (B)  25°  (C)  35°  (D)  60° 

28.  If  the sum of  the areas of two  circles with radii  R 1  and  R 2  is equal to the area of a circle of radius 


R,  then  _______. 

(A)  R 1  + R 2  = R  (B) R12 + R2 


2
= R 2  (C)  R 1  + R 2  < R  (D) R12 + R2 
2
< R 2 

42929. One  root  of  the  quadratic  equation  2 x 2 - x +


= 0  is   .  
1  1 
8  4 
The  other  root  is  _______.  1  1  1 
(A)  0  (B)  (C)  (D) -
4  8  4 
30.  Pairs  of  natural numbers  whose  least  common  multiple  is  78  and  the  greatest common  divisor  is 
13  are  _______. 
(A)  58 and 13 or 16 and 29  (B)  68 and 23 or 36 and 49 
(C)  18 and 73 or 56 and 93  (D)  78 and 13 or 26 and 39 

31.  A  toothed  wheel  of  diameter  50  cm  is  attached  to  a  smaller  wheel  of  diameter  30  cm.  How  many 
revolutions  will  the  smaller  wheel  make  when  the  larger  one  makes  15  revolutions  ? 
(A)  23  (B)  24  (C)  25  (D)  26 

32.  In  the  given  figure,  length  of  AE  =  _______.  D  C 

(A)  4 cm  E 
10
6  cm

 cm
(B)  5 cm   
 

(C)  6 cm 
30° 
(D)  8 cm  A  B 

33.  Match  the  column  : 


Column I  Column  II 


1.  Probability  of  sure  event  is  (A) 

2.  Probability of  impossible event  is  (B)  0 


3.  If  A  and  B  are  complementary  events,  then  (C)  1 
(D)  P(B)  =  1  –  P(A) 
(E)  P(A)  =  P(B) 
(A)  1 ® A, 2 ® B, 3 ® C  (B)  1 ® B, 2 ® A, 3 ® C 
(C)  1 ® C, 2 ® B, 3 ® E  (D)  1 ® C, 2 ® B, 3 ® D 
34.  A  river  1.5  m  deep  and  36  m  wide  is  flowing  at  the  rate  of  3.5  km  per  hour.  The  amount  of  water 
that  runs  into  the  sea  per  minute  (in  cubic  metres)  is  _______. 
(A)  31500  (B)  3150  (C)  3150000  (D)  6300

35.  If  the  circumference  of  a  circle  and  the  perimeter  of  a  square  are  equal,  then  _______. 
(A)  Area of the circle = Area of the square  (B)  Area of the circle > Area of the square 
(C)  Area of the circle < Area of the square 
(D)  Nothing definite can be said about the relation between the areas of the circle and square. 

36.  A forester wants to plant 66 apple trees, 88 banana trees and 110 mango trees in equal rows (in terms 
of number of trees). Also he wants to make distinct rows of trees (i.e., only one type of trees in one 
row).  The  number  of  minimum  rows  required  are  _______. 
(A)  2  (B)  3  (C)  10  (D)  12 

37.  Rahul was asked his age by his friend. Rahul said "The number you get when you subtract 25 times 
of  my  age  from  twice  the  square  of  my  age  will  be  thrice  your  age.  If  the  friend's  age  is  14,  then 
the  age  of  Rahul  is  _______. 
(A)  20  (B)  22  (C)  18  (D)  14 

38.  A  sailor  goes  8  km  downstream  in  40  minutes  and  comes  back  in  one  hour.  Determine  the  speed 
of  the  sailor  in  still  water  and  speed  of  the  current. 
(A)  10 km/hr, 2 km/hr  (B)  9 km/hr, 2 km/hr  (C)  8 km/hr, 3 km/hr  (D)  6 km/hr, 4 km/hr 

39.  A farmer  wishes to start a 100 sq. m rectangular vegetable garden. Since he has only 30 m barbed 


wire,  he  fences  three  sides  of  the  garden  letting  his  house  compound  wall  act  as  the  fourth  side 
fencing.  The  dimension  of  the  garden  is  ____. 
(A)  15 m ´ 6.67 m  (B)  20 m ´ 5 m  (C)  30 m ´ 3.33 m  (D)  40 m ´ 2.5 m 

40.  Half cubic metre of gold sheet is extended by hammering so as to cover an area of 1 hectare. The 
thickness  of  the  sheet  is 
(A)  0.0005 cm  (B)  0.005 cm  (C)  0.05 cm  (D)  0.5 cm 

41.  A money lender finds that due to a fall in the annual rate of interest from 8% to 7   
  %, his yearly income 

diminishes  by  `  61.50.  His  capital  is  _____. 
(A)  ` 22,400  (B)  ` 23,800  (C)  ` 24,600  (D)  ` 26,000 

42.  How  many  lead  shots  each  3  mm  in  diameter  can  be  made  from  a  cuboid  of  dimensions 
9  cm ´ 11  cm ´ 12  cm  ? 
(A)  7200  (B)  8400  (C)  72000  (D)  84000 

43.  In  what ratio  must  rice at  `  7.20  per kg  be  mixed  with  rice  at  `  5.70  per  kg  so  that  the  mixture  be 
worth  `  6.30  per  kg. 
(A)  1 : 3  (B)  2 : 3  (C)  3 : 4  (D)  4 : 5 
44.  A bank offers 5% compound interest calculated on half­yearly basis. A customer deposits ` 1600 each 
on 1 st  January  and 1 st  July  of  a  year. At  the end  of the  year, the  amount he  would have  gained by 
way  of  interest  is  _______. 
(A)  ` 120  (B)  ` 121  (C)  ` 122  (D)  ` 123

45.    A  towel,  when  bleached,  was  found  to  have  lost  20%  of  its  length  and  10%  of  its  breadth.  The 
percentage  of  decrease  in  area  is  _______. 
(A)  10%  (B)  10.08%  (C)  20%  (D)  28% 
PART - II: SCIECNCE
46.  When  a  number  of  resistors  are  connected  end  to  end  such  that  the  tail  end  of  one  resistor  is 
connected  to  head  end  of  other  resistor  so  as  to  form  a  closed  circuit  then  such  a  circuit  is 
called _____. 
(A)  Parallel circuit  (B)  Series circuit  (C)  Mixed circuit  (D)  None of these 

46.  You  see  a  rainbow  formation.  Then  the  Sun  is  ____. 
(A)  Behind you  (B)  In front of you 
(C)  On your left hand side  (D)  On your right hand side

 
48.  Parallel rays, from the top of a distant tree, incident on a concave mirror, form an image on the screen. 

1  2  3  4 
The  diagram  correctly  showing  the  image  of  the  tree  on  the  screen  is  ____. 
(A)  1  (B)  2  (C)  3  (D)  4 

49.  Figures  1,  2,  3  and  4  respectively  correspond  to  _____. 

1  2  3  4 
(A)  The short­sighted eye, the correction of long­sight, the long­sighted eye and the correction of short­sight 
(B)  The short­sighted eye, the correction of short­sight, the long­sighted eye and the correction of long­sight 
(C)  The long­sighted eye, the correction of short­sight, the short­sighted eye and the correction of long­sight 
(D)  None of these 

50.  A balloon filled with air is weighed (W) so that it just floats in water as shown 
in  the  figure.  When  it  is  further  pushed  by  a  short  distance  in  to  the  water 
and  then  released  it  will  _____. 
(A)  Come back to its original position  W 
(B)  Stay at the depth where it stands submerged 
(C)  Sink to the bottom  (D)  Sink down a little further but will not reach the bottom 

51.  Inertia  is  the  property  of  a  body  which  preserves  its  state  of  rest  or  uniform  motion  in  a  straight 
line.  The following  factors  tell  more about  inertia. 
(i)  Greater the mass of a body, greater is its inertia 
(ii)  Greater the inertia of a body, the less will be the acceleration produced by a given force. 
(iii)  The law of inertia is the same as Newton's first law of motion. 
Which  combination  is  true  ? 
(A)  (i) & (iii)  (B)  (i) & (ii)  (C)  (i), (ii) & (iii)  (D)  (ii) & (iii) 

52.  If  we  go  inside  a  mine  and  drop  a  10  kg  iron  ball  and  1  kg  aluminium  ball  from  the  top  of  a  high 
platform ______. 
(A)  Both will reach the floor at the same time  (B)  1 kg weight will reach the floor first 
(C)  10 kg weight will reach the floor first 
(D)  It is not possible to indicate which of the two will reach the floor first without further data 
53.  Read  the  given  statements  and  mark  the  correct  option. 
Statement I  :  A normal human eye can clearly see all the objects at different distances. 
Statement II  :  The human eye has the capacity to suitably adjust the focal length of its lens to a certain 
extent. 
(A)  Both statement I and statement II are true and statement II is the correct explanation of statement I. 
(B)  Both statement I and statement II are true but statement II is not the correct explanation of statement I. 
(C)  Statement I is true but statement II is false.  (D)  Statement I is false but statement II is true.

              
DIRECTION  :  Read  the  passage  carefully  and  answer  Q.  nos. 54  and 55.   Specimen under 
Three specimens of magnetic materials were tested using the apparatus  test 
shown  in the  diagram.  When the  switch  is closed,  the  specimen 
picks  up  some  of  the  iron  nails  but  when  the  switch  is  opened, 
many or most of the nails fall off. The number of nails picked up 
and  left  sticking  on  were  found  for  three  specimens.  The  table 
shows the  results. 
Specimen  Number  of  nails  picked  up  Number  of  nails  retained  A 
by  the  specimen 
X  35  4 
Y  20  10  Iron nails 
6Z  40  3 
6954.  Which  material  is  the  best  electromagnet  among  the  three? 
(A)  X  (B)  Y  (C)  Z  (D)  All of these 

55.  What  does  the  number  of  nails  left  sticking  on  the  material  indicate  ? 
(A)  Ability to retain magnetism when current is removed  (B)  Ability to induce e.m.f. 
(C)  Ability to retain current  (D)  Ability to change strength of magnetic field 

56.  Match  column  I  with  column  II  and  select  the  correct  option  from  the  codes  given  below. 
Column I  Column II 
(a)  Electric current  (i)  Volts 
(b)  E.m.f  (ii)  Ohm 
(c)  Resistance  (iii)  Ohm­meter 
(d)  Resistivity  (iv)  Ampere 
(A)  a­iv, b­ii, c­i, d­iii  (B)  a­iii, b­iv, c­i, d­ii  (C)  a­iv, b­i, c­ii, d­iii  (D)  a­iii, b­i, c­ii, d­iv 

57.  What  is  the  physical  state  of  A,  C  and  E  ? 


Temperature (K) 

(A)  A­solid, C­liquid, E­gas  E 
373 
(B)  A­solid, C­gas, E­liquid  D 

273 
(C)  A­liquid, C­gas, E­solid  B 

(D)  A­liquid, C­solid, E­gas  Change of state 

58.  Oxygen gas is enclosed in a container.  Various conditions are applied on the gas and the change 


is studied. Under which of the following conditions, the distance between the molecules of oxygen 
gas  would  decrease? 
(i)  Increasing pressure on oxygen in the enclosed container 
(ii)  Leaking out some oxygen from the container 
(iii)  Increasing the volume of the container 
(iv)  Adding more oxygen gas to the container without increasing volume of the container 
(A)  (i) and (ii)  (B)  (i) and (iii)  (C)  (ii) and (iii)  (D)  (i) and (iv) 

59.  The  weight  of  a  molecule  of  the  compound  C 60 H 122  is  ____. 
(A)  1.4 × 10 –21  g  (B)  1.09 × 10 –21  g  (C)  5.025 × 10 23  g  (D)  16.023 × 10 23  g 
60.  The given diagram represents two isotopes of an element. 
What  is  the  element ?  What  is  th eir  symbo lic 
representation ?  17p  17p 
(A)  Chlorine, 35 Cl, 37 Cl  18n  20n 
17  17 

(B)  Chlorine,  35
18 
Cl,  35
20 
Cl 
(C)  Fluorine, 35
17 
F,  37
17 
F  (D)  Bromine,  35
17 
Br, 37
17 
Br

61.  Columns I and II contain the type of mixtures and the method to separate them. Given below is the key 
 
to  the  matching of  the  columns.  In  which  option column  I is  correctly  matched  to column  II  ? 
Column I  Column II 
A.  Common salt from sea water  p.  Separating funnel 
B.  Suspension of oil and water  q.  Chromatography 
C.  Cream from milk  r.  Evaporation 
D.  Dyes in black ink  s.  Centrifugation 
(A)  A­p; B­q; C­r; D­s  (B)  A­q;B­p;C­r;D­s  (C)  A­p;B­r;C­s,D­q  (D)  A­r;B­p;C­s;D­q 

62.  A solution with a mass of one kg contains 3 mg of solute. What will be the concentration of the solution 
in  ppm  and ppb? 
(A)  3 × 10 6  ppm, 3 ppb  (B)  3 ppm, 3 × 10 3  ppb 
(C)  3 ppm, 3 ppb  (D)  3 × 10 3  ppm, 3 × 10 6  ppb 

63.  In Rutherford's a­particle scattering experiments, a thin 


gold  metal  foil  was  bombarded  by  high  speed Electron 
a­particles. 
Rutherford observed that ____. 
i.  Most of the a­particles (nearly 99%) passed through  Small deflection 

the gold foil undeflected.  No deflection 
ii.  Some of the a­particles were deflected by small angles.  Back deflection  Large deflection 

iii.  Very few a­particles(1 in 20000) were either deflected by very large angles or were actually reflected 


back along their path. 
These  observations  led  to the  discovery  of  _____. 
(A)  Nucleus  (B)  Electrons  (C)  Neutrons  (D)  Protons 

64.  Barium chloride reacts with aluminium sulphate to  give aluminium chloride and  precipitate of barium 


sulphate.  The  equation  for  this  reaction  can  be written  as  _____. 
pBaCl 2  + qAl 2 (SO 4 ) 3  rAlCl 3  + sBaSO 4 
What is the value of coefficients p, q, r and s to write a balanced equation? 
p  q  r  s  p  q  r  s 
(A)  2  3  3  1  (B)  2  1  3  3 
(C)  1  2  3  4  (D)  3  1  2  3 

65.  A  double bond  between  two carbon  atoms  is  formed by  _____. 


(A)  Transfer of two electrons from one carbon atom to the other 
(B)  Transfer of one electron from one carbon atom to the other 
(C)  Sharing two pairs of electrons  (D)  Sharing two electrons 
66.  Place a few  pieces of granulated zinc in a conical flask.  Pale blue flame 
Pour dilute sulphuric acid in the flask and close it properly.  Glass tubing 
What observations are correct regarding the experiment?  Rubber cork 

(A)  The chemical reaction between zinc and dilute sulphuric acid 


takes place with change in state. 

(B)  The chemical reaction proceeds with evolution of a gas.  Conical flask 

(C)  The chemical reaction proceeds with evolution of heat energy. 
Dilute sulphuric acid 
(D)  All the observations are correct. Zinc granules 

67.  A few drops of phenolphthalein indicator were added to an unknown solution P.  It acquired pink colour. 


         
    Now another unknown solution Q was added to it dropwise and the solution ultimately became colourless. 
Predict the  nature of  solutions P  and  Q. 
(A)  Solution P is basic and Q is an acid.  (B)  Solution Q is basic and P is an acid. 
(C)  Solutions P and Q both are basic.  (D)  Solutions P and Q both are acidic. 

68.  The positions of three elements X, Y and Z in the periodic table are 
Period  Group 1  Group 2 
shown below. 
(A)  Y is a metal and X is less electropositive than Z  2  –  Y 
(B)  Y is a non­metal and X is more electropositive than Z  3  –  – 
(C)  Y is a metal and X is more electropositive than Z  4  X  Z 
(D)  Y is a metal and X is as electropositive as Z  5  –  – 

69. . Which of the following does not increase the rate of evaporation?

(A) Increase of temperature (B) Increase in wind speed


(C) Increase in surface area (D) Increase in humidity

70. Ice floats on the surface of water because


(A) It is heavier than water (B) The density of both water and ice is the same
(C) Ice is lighter than water (D) None of the above

71. If the temperature of a place is increase then evaporation


(A) decrease (B) increase (C) remain same (D) none of the above
72. Benzene and water can be separated by
7

(A) Separating funnel (B) Sublimation (C) Fractional distillation (D) Filtration

73. Blood and sea water are


(A) both mixtures
(B) both are compound
(C) blood is a mixture whereas sea water is a compound
(D) blood is a compound and sea water is a mixture
74 . A solution contains 50 ml of ethyl alcohol mixed with 150 ml of water. Calculate the concentration of olution
s
(A) 25% (B) 50% (C) 75% (D) 60%

75 . The number of molecules contained in 2 g of H2 is the same as the number of atoms in


(A) 1 g of H2 (B) 2 g of H2 (C) 71 g of Cl2 (D) 27 g of N2

76 . What weigh t o f ox yge n gas will cont ain the sa me n um ber of molecules as 5 6 g of nitro gen gas?
A. 64g B. 32g C. 56 g D. 28g
77.. The formula of the com pound denitrog en trioxide is represented by

A. 2NO3 B. 2N 3O C. N2O3 D . N 3O2


78. Which of the following is not correct observation/conclusion from Rutherford’s scattering experiment?

A. Nucleus is small but heavy


B. Nucleus always carries positive charge
C. Atom is nearly 105 times greater than the size of the nucleus
D. The number of o-particles hitting the nucleus is very large

79. The charge of proton (p+) is

A. +1.6 × 10- 9C B. -1.6 × 10- 9C C. +1.6 × 10 9C D. -1.6 × 10 9C


80. Atomic Number of an element is equal to

A. Number of Protons B. Number of electrons C. Number of neutrons D. Both a) and b)

81. Which of the following statements is correct?


A. both speed and velocity are same
B. speed is a scalar and velocity is a vector
C. speed is a vector and velocity is scalar
D. none of these
82. A particle of mass 0.3 kg is subjected to a force F = k x with k = 15 N/m and x being its distance from the origin. What
will be its initial acceleration if it is released from a point 20 cm away from the origin?
A. 5 m/s2 B. 10 rn/s2 C. 3m/s2 D. 15 m/s2

83. A hockey player pushes the ball on the ground. It comes to rest after travelling certain distance because
A. The player stops pushing the ball B. No balanced force acts on the ball
C. The ball moves only when pushed D. The opposing force acts on the ball
84. Which of the statements is correct?

A. Mass is constant and weight is variable B. Mass is variable and weight is constant
C. Both Mass and weight are variable D. Both Mass and weight are constant
85. Units of ‘g’ are

A. m/s2 B. N/Kg C. Nm/s2 D. Nms2


86. A horse and a calf are running with the same speed. The kinetic energy of the calf will be

A. Greater than kinetic energy of the horse B. Less than the kinetic energy of the horse
C. Equal to the kinetic energy of the horse D. None of these
87. A body of mass 2 kg is thrown up vertically with a kinetic energy of 490 J. If the acceleration due to gravity is 9.8 ms-2,
the height at which the kinetic energy of the body becomes half of the original value is
50m
A. B. 25m C. 12.5m D. 10 m
88. S. I. units of frequency are
A. second B. second- 2 C. (second)2 D. decond-2
89. Speed of sound is maximum in

A. Solids B. Liquids C. Gases D. Plasma

90. Water vapours changes into water droplets by


A. condensation B. evaporation C. sublimation D. none
  21.  (A) 
22.  (D)  23.  (D)  24.  (C)  25.  (D)  26.  (B)  27.  (A)  28.  (C) 

29.  (D)  30.  (C)  31.  (D)  32.  (B)  33.  (C)  34.  (D)  35.  (C) 
36.  (A)  37.  (A)  38.  (A)  39.  (B)  40.  (A)  41.  (D)  42.  (A) 
43.  (B)  44.  (C)  45.  (D)  46.  (B)  47.  (B)  48.  (A)  49.  (A) 

50.  (D)

  21.  (B)  22.  (B)  23.  (D)  24.  (C)  25.  (A)  26.  (C)  27.  (D) 

28.  (B)  29.  (C)  30.  (D)  31.  (D)  32.  (A)  33.  (B)  34.  (B)  35.  (D)  36.  (C) 

37.  (B)  38.  (D)  39.  (B)  40.  (B)  41.  (D)  42.  (D)  43.  (A)  44.  (B)  45.  (B) 

46.  (C)  47.  (B)  48.  (B)  49.  (B)  50.  (D)

  16.  (B)  17.  (A)  18.  (C)  19.  (B)  20.  (A)  21.  (C) 
22.  (A)  23.  (A)  24.  (C)  25.  (A)  26.  (C)  27.  (A)  28.  (D) 
29.  (A)  30.  (A)  31.  (D)  32.  (B)  33.  (A)  34.  (D)  35.  (C) 

36.  (D)  37.  (A)  38.