Вы находитесь на странице: 1из 80

CHEMICAL

ENGINEERING
REFRESHER
OCTOBER 2016
For CHEMICAL ENGINEERS LICENSURE EXAMINATION
On NOVEMBER 18, 19 and 20, 2016

DR. LEONARDO C. MEDINA, JR.


1. Aerosol particles of 0.001 inch in diameter with specific gravity 0.8 are
to be settled from an air stream. At the process conditions the following
data applies: ρf = 0.08 lb/ft3, ρp = 49.92 lb/ft3 and µ (air) = 0.02 cp. If the
chamber is 2 ft deep, the residence time is

(A). 74 s
(B). 85 s
(C). 15 s
(D). 43 s
2. Partition ratios can be particularly sensitive to temperature when
mutual solubility between the feed and extraction solvent involves
hydrogen bonding. An interesting example is the extraction of citric
acid from water using 1-butoxy-2-propanol as a solvent. Its partition
ration at a temperature of 80°C is

(A). 0.65
(B). 0.4
(C). 0.35
(D). 0.25
3. A coarse, stationary or vibrating screen consisting of parallel steel
bars is

(A). stationary screen


(B). grizzly
(C). reciprocating screen
(D). oscillating screen
4. An available crusher has been accepting hard rock with a volume-surface
mean diameter of 0.069 m and providing a product with a volume-surface
mean diameter of 5 x 10-3 m. The power required for crushing 10,000 kg/h of
this specific rock is 6.35 kW. Assume that the mechanical efficiency of the
unit will remain unchanged. The power consumption if the capacity were
reduced to 9000 kg/h with the same feed characteristics but with a reduction
in the volume surface mean diameter of the product to 4 x 10-3 m is

(A). 7.35 kW
(B). 7.0 kW
(C). 6.64 kW
(D). 8.64 kW
5. What is the bowl diameter of a disc type sedimenting centrifuge
with the following specifications and performance characteristics:
speed = 4,000 rev/min, liquid throughput rate = 20 – 200 gal/min and
typical motor size = 7.5 Hp?
(A). 7.0 in
(B). 13 in
(C). 24 in
(D). 10 in
6. A separation process in which a liquid mixture contacts a non-porous
perm-selective membrane and one component is transported through the
membrane preferentially is called

(A). electrodialysis
(B). ultrafiltration
(C). pervaporation
(D). microfiltration
7. Calculate the power to move a load of 850 tons/h of a granular
material on a conveyor belt, 1.0 m wide and 100 m long. The conveyor
operates at 150 m/min and its moving parts weight 5,000 kg
respectively. Constants F and Lo have been evaluated as 0.04 and 38
respectively.

(A). 24 Hp
(B). 27.2 Hp
(C). 19.8 Hp
(D). 35.3 Hp
8. An extraction process in which the primary purpose is to transfer
solute from the feed phase into the extract phase in a manner
analogous to stripping in distillation

(A). fractional extraction


(B). cross current or cross flow extraction
(C). countercurrent extraction
(D). standard extraction
Page 15-11
Standard extraction process is one in which the primary purpose
is to transfer solute from the feed phase into the extract phase in
a manner analogous to stripping in distillation.

Fractional extraction refers to a process in which two or more solutes


present in the feed are sharply separated from each other, one
fraction leaving the extractor in the extract and the other in the
raffinate.

Cross-current or crossflow extraction is a series of discrete stages in


which the raffinate R from one extraction stage is contacted with
additional fresh solvent S in a subsequent stage.

Countercurrent extraction is an extraction scheme in which the


extraction solvent enters the stage or end of the extraction farthest
from where the feed F enters, and the two phases pass each other in
countercurrent fashion.
9. Urea pellets are made by spraying drops of molten urea into cold
gas at the top of a tall tower and allowing the material to solidify as it
falls. Pellets 6 mm in diameter are to be made in a tower 25 m high
containing air at 20°C (viscosity = 0.018 cp and density = 1.206
kg/m3). The density of urea is 1,330 kg/m3. The terminal velocity of
the pellets, assuming free settling conditions is

(A). 18 m/s
(B). 10 m/s
(C). 8 m/s
(D). 14 m/s
10. The first appearance of adsorbate in fluid from an adsorber is
called

(A). throughput
(B). break point
(C). breakthrough
(D). critical point
11. The mutual solubility of two salts can be plotted on the X and Y
axes with temperatures as isotherm lines. If both solid-phase KCl and
NaCl are present, the solution composition at equilibrium can only be
represented by the invariant point (at constant pressure).
The solubility ratios in parts per 100 parts water of KCl and NaCl at
40°C are:

(A). 34.3 and 27


(B). 20.4 and 28.4
(C). 35 and 27.5
(D). 22.6 and 31.4
1. It is desired to recover lead from an ore containing 10% lead sulfide (PbS) and the balance assumed to be silica, 500 tons of ore
being treated per 24 hr-day. It is assumed that the concentrate from a single cell is of acceptable purity but the tailings are to be
retreated in scavenger cells with return of scavenger concentrate to the rougher. Laboratory findings indicate that if the water to solids
ratio L/S = 2.0 and the contact time is 8 min in the rougher and L/S = 4.0 for 15 min in scavenger with mechanically agitated machines
of the Denver type. The following compositions will be found for the various products:

PbS SiO2
Feed 10% 90%
Final Concentrate 80% 20%
Rougher Tailings 2% 98%
Scavenger Concentrate 11% 89%
Final Tailings 0.5% 99.5%
The densities of PbS and SiO2 are 7.5 and 2.65 g/cc respectively.
The volume needed in the scavenger is
(A). 750 ft3
(B). 570 ft3
(C). 680 ft3
(D). 840 ft3
13. Feed to a cooling crystallizer is 2,000 kg/h of 30 wt.% Na2SO4 in
water at 40°C. At 40°C, the solubility is 48.8 g Na2SO4 per 100 g of
H2O and heat of crystallization is exothermic at 18,700 kcal/kmol. This
solution is to be cooled to a temperature at which 50% of solute
crystallizes as decahydrate. Assume a constant specific heat for the
solution of 0.8 cal/g°C and the thermodynamic path of cooling the feed
is from 40°C to 25°C and then crystallizing at 25°C. Cooling water at
10°C flows countercurrently to the solution and exits at a temperature
that gives a log mean driving force of at least 10°C. The required heat
transfer area if an overall heat transfer coefficient of 307 kJ/h-m2-K
can be achieved is

(A). 78 m2
(B). 65 m2
(C). 95 m2
(D). 87 m2
14. Purification of a chemical species by solidification from a liquid
mixture where no diluent solvent is added to the reaction mixture and
the solid phase is formed by cooling is called

(A). falling film crystallization


(B). melt crystallization
(C). fractional crystallization
(D). solution crystallization
15. The average work index of CaSO42H2O in kWh/ton is

(A). 13.11
(B). 8.16
(C). 25.17
(D). 45.03
16. One hundred kilograms per hour of a feed containing 20 wt.%
Na2CO3 and the balance insoluble solids is to be leached and washed
with water in a continuous countercurrent system. Assume that
leaching will be completed in one ideal stage. It is desired to obtain
a final extract containing 15 wt.% solution, with 98% recovery of the
solute. The underflow from each stage will contain 0.5 kg solution
per kg insoluble solids. The number of ideal washing stages is

(A). 6
(B). 5
(C). 2
(D). 4
1. The data below were obtained on the operation of a 6-mesh (square) hummer screen at the tipple of a coal mine. The screening was
done to separate a very fine refuse from a fine coal stream so that it could be reprocessed.
Feed to Screen, 131 tons per hour Underflow from Screen, 9.8 tons per
(Approximately 5% Moisture) Overflow from Screen hour (Dry Solids)
Size Sample Weight Size Sample Weight Size Sample, %
+1/4 in 3825 grams +1/4 in 2905 grams ¼ x 6 mesh 11.3
¼ x 6 mesh 1006 ¼ x 6 mesh 767 6x8 7.8
6 x 14 750 6 x 14 405 8 x 14 6.9
14 x 28 303 14 x 28 117 14 x 28 8.6
28 x 48 219 28 x 48 68 28 x 48 3.3
48 x 0 807 48 x 0 278 48 x 0 62.1

The screen effectiveness is


(A). 34.14%
(B). 54.6%
(C). 44.13%
(D). 78.3%
18. A conveyor consisting of a helical screw which rotates within a
stationary trough or casing and is used for loose materials such as
fertilizer, grain and meal is

(A). spiral conveyor


(B). flight conveyor
(C). belt conveyor
(D). apron conveyor
19. It is desired to extract phenol from water using methyl
isobutyl ketone as extraction solvent at 30°C. The partition
ratio is

(A). 39.8
(B). 7.06
(C). 2.13
(D). 3.44
20. A bed of spherical particles (specific gravity is 2.65) of uniform size
1500 microns is 0.5 m in diameter and 0.5 m high. In the packed bed
state, the porosity may be taken as 0.4. Ergun’s equation for the above
particle fluid system (in SI units) is given below:
∆𝑷 (SI units)
= 𝟑𝟕𝟓 𝒙 𝟏𝟎𝟑 𝑽𝑶𝑴 + 𝟏𝟎.𝟗𝟒 𝒙 𝟏𝟎𝟔 𝑽𝑶𝑴𝟐
𝑳

If water is to be used as the fluidizing medium, the minimum fluidization


velocity, VOM in mm/s is

(A). 12
(B). 16
(C). 24
(D). 28
21. In the Tyler standard screen scale series, when the Mesh
number increases from 3 mesh to 10 mesh

(A). the clear opening decreases


(B). the clear opening increases
(C). the clear opening is unchanged
(D). the wire diameter increases
22. The average pore diameter and surface area of polyacrylic
ester for purification of pulping wastewaters and antibiotics
recovery are

(A). 0.3-0.6 and 0.5-20


(B). 10-25 and 0.15-0.4
(C). 2-4 and 0.9-1.2
(D). 4-20 and 0.3-0.7
23. The solubility of strontium acetate in water at 0°C is
_____parts per 100 parts water.

(A). 53.5
(B). 33
(C). 25.4
(D). 36.9
24. The terminal settling velocity in water at 70°F of a particle
with a specific gravity of 5.0 and diameter of 100 microns is ____
ft/s

(A). 0.135
(B). 0.014
(C). 0.081
(D). 0.028
25. The viscosity of ethyl benzene is ____cp at 60°C

(A). 0.24
(B). 0.56
(C). 0.14
(D). 0.44
26. A suspension of glass beads in ethylene glycol has a hindered
settling velocity of 1.8 mm/s while the terminal settling velocity in
a single glass bead in ethylene glycol is 18 mm/s. If the
Richardson and Zaki hindered settling index is 6.5, the void
fraction of solids in the suspension is

(A). 0.702
(B). 0.66
(C). 0.61
(D). 0.902
27. The composition of feed and underflow (percent solids) in the
design of a typical thickener for the sugar beet carbonation process
are

(A). 2 - 5 and 15 - 20
(B). 0.01 - 0.05 and 2 - 8
(C). 10 - 30 and 25 - 65
(D). 1 - 5 and 6 - 25
28. The terminal velocity of spherical air bubbles with an average
diameter of 4 mm rising in contaminated water is _____cm/s

(A). 22
(B). 5.0
(C). 41
(D). 17
29. A certain circular plate of diameter, D and thickness, t has a
sphericity of 0.594. The ratio of t to D is

(A). 0.433
(B). 0.166
(C). 0.733
(D). 0.666
30. The surface area and sorptive capacity of silica gel adsorbent are
between ______km2/kg dry solid and between ______ kg/kg dry solid
respectively

(A). 0.3 to 0.5 and 0.2 to 0.33


(B). 0.15 to 0.25 and 0.08 to 0.18
(C). 0.6 to 0.8 and 0.35 to 0.5
(D). 0.82 to 0.95 and 0.55 to 0.7
31. One hundred tons per hour of a rock feed, of which 80% passed
through a mesh size of 2.54 mm, were reduced in size such that 80%
of the crushed product passed through a mesh size of 1.27 mm. The
power consumption was 100 kW. If 100 ton/h of the same material is
similarly crushed from a mesh size of 5.08 mm to a mesh size of 2.54
mm, the power consumption in kW using Bond’s law is

(A). 58 kW
(B). 65 kW
(C). 89 kW
(D). 71 kW
32. Urea is to be crystallized from an aqueous solution that is 90%
saturated at 100°C. If 90% of the urea is to be crystallized in the
anhydrous form and the final solution temperature is to be 30°C, the
fraction of the water that must be evaporated on the basis of 1000 kg
of feed is
Solubility of urea in water at: 100°C is 730 g per 100 g water and
at 30°C is 135 g per 100 g water

(A). 0.215
(B). 0.512
(C). 0.676
(D). 0.812
33. A 10,000 lb batch of a 32.5% MgSO4 solution at 120°F is cooled
without appreciable evaporation to 70°F. At 70°F the concentration
of solids is 26.3 lb MgSO4 per 100 lb solution. Assuming that the
mother liquor leaving is saturated, the mass of MgSO47H2O crystals
that will be formed is

(A). 4174 lb
(B). 6655 lb
(C). 2756 lb
(D). 3345 lb
34. The distribution coefficient of solute A between solvents B
and S is given by Y = 3X where Y and X are the mass ratios of A to
solvents in extract and raffinate phase respectively. B and S are
mutually insoluble with each other. One hundred kg of a 30%
solution of A in B is to be successively treated in two batch
contacts with 60 kg of solvent each time. The overall percent
recovery of A is

(A). 89.9%
(B). 92.16%
(C). 96.5%
(D). 78.9%
35. A dispersion of oil in water is to be separated using a
centrifuge. Assume that the oil is dispersed in the form of
spherical globules 5.1 x 10-5 m diameter and that its density is
894 kg m-3. If the centrifuge rotates at 1500 rev/min and the
effective radius at which the separation occurs is 3.8 cm,
calculate the velocity of the oil through the water. Take the
density of water to be 1000 kg m-3 and its viscosity to be 0.7 x
10-3 N s m-2.

(A). 0.083 m/s


(B). 0.0205 m/s
(C). 0.0502 m/s
(D). 0.215 m/s
36. A 35 weight % Na2SO4 solution in water initially at 50°C, is fed to
a crystallizer at 20°C. The product stream contains hydrated crystals
Na2SO410H2O in equilibrium with a 20 weight % Na2SO4 solution.
The molecular weights of Na2SO4 and Na2SO410H2O are 142 and 322
respectively. The feed rate of 35% solution required to produce 500
kg/h of hydrated crystals is

(A). 403 kg/h


(B). 603 kg/h
(C). 803 kg/h
(D). 1103 kg/h
1. The figure below shows a tubular-bowl centrifuge for separating two liquid phases. The distances shown are as follows: r1 is the
radius to surface of light liquid layer, r2 is the radius to liquid-liquid interface, and r4 is the radius to surface of heavy liquid downstream.
A cream separator centrifuge has an outlet discharge radius of
50.8 mm and outlet radius of 76.2 mm. The density of skim milk is
1032 kg/m3 and that of cream is 865 kg/m3. The radius of the
interface neutral zone is
(A). 51 mm
(B). 205 mm
(C). 180 mm
(D). 150 mm
38. A mixture of particles in packed bed contains the following
volume percent of particles and sizes: 15%, 10 mm; 25%, 20 mm;
40%, 40 mm and 20%, 70 mm. The effective mean diameter, Dpm
if the shape factor is 0.74 is

(A). 23.43 mm
(B). 16.81 mm
(C). 12.38 mm
(D). 18.34 mm
1. An aqueous solution of acetic acid is to be extracted with isopropyl ether. The solution contains 24.6 kg of acetic acid and 80 kg of
H2O. Water and isopropyl ether may be considered as completely immiscible under these conditions. At the temperature of the
extraction, the fol owing equilibrium data apply:
kg acetic acid/kg isopropyl ether 0.03 0.046 0.063 0.07 0.078 0.086
kg acetic acid/kg H2O 0.1 0.15 0.2 0.22 0.28 0.26
If 100 kg of isopropyl ether is added to the solution, the weight of acetic acid that wil be extracted by isopropyl ether if equilibrium
conditions are attained is
(A). 18 kg (C). 24.6 kg
(B). 15 kg (D). 7 kg
40. Air at 101.3 kPa absolute at 25oC is flowing at a velocity of 10
m/s in a wind tunnel. A long cylinder having a diameter of 90 mm is
placed in the tunnel and the axis of the cylinder is held perpendicular
to air flow. For air at 25oC and 101.3 kPa: ρ = 1.187 kg/m3 and µ =
1.845 x 10-5 kg/m-s. The force on the cylinder per meter length is

(A). 6.94 N
(B). 4.69 N
(C). 9.46 N
(D). 5.49 N
41. A crusher is fed with limestone having particles of 2.0 cm
median equivalent diameter and discharges a product consisting of
0.5 cm median equivalent diameter. The equipment operates at a
capacity of 1.2 x 104 kg/h consuming a power of 10 Hp. If the
requirements of the process demand a finer size of product (0.4 cm
of median equivalent diameter) decreasing the capacity to 1.0 x
104 kg/h, the theoretical consumption under the new conditions
using Kick’s law is

(A). 0.746 kW
(B). 8.2 kW
(C). 7.2 kW
(D). 5.8 kW
42. Particles of sphalerite (specific gravity = 4.0) are settling under
the force of gravity in carbon tetrachloride (CCl4) at 20°C (specific
gravity = 1.594 and viscosity = 1.03 cp). The diameter of the
sphalerite particles is 0.1 mm. The volume fraction of sphalerite in
CCl4 is 0.2. The hindered settling velocity of the sphalerite is

(A). 7 cm/s
(B). 4 cm/s
(C). 8 cm/s
(D). 2 cm/s
43. For a solid spherical particle of 0.8 mm in diameter and a density
of 2,600 kg/m3 that is immersed in a fluid of density 1,200 kg/m3
and a viscosity of 1.0 cp, the terminal velocity is

(A). 8.39 m/s


(B). 0.0975m/s
(C). 9.75 m/s
(D). 0.00839 m/s
44. A concentrate from an evaporator system is 5,870 kg/h of 35
wt. % MgSO4 at 83°C and 173 kPa. It is mixed with 10,500 kg/h of
saturated aqueous recycle filtrate of MgSO4 at 27°C and 173 kPa.
The mixture is sent to a vacuum crystallizer operating at 30°C and
4 kPa, to produce steam and magma of 25 wt.% crystals and 75
wt.% saturated solution of 28 wt.% MgSO4. The MgSO4 is
crystallized as heptahydrate. At 83°C, the solubility of MgSO4 is 39
wt.% and at 27°C, the solubility of MgSO4 in water is 27.5 wt. %.
The water evaporated is

(A). 1,490 kg/h


(B). 11,30 kg/h
(C). 3,720 kg/h
(D). 11,160 kg/h
45. A tube of 0.05 m2 cross sectional area is packed with spherical particles
to a height of 0.25 m. The porosity of the bed is 0.35. It is desired to
fluidize the particles with water (ρ = 1000 kg/m3, µ = 10-3 Pa-s). The
minimum velocity of fluidization is given by the Ergun’s equation:
∆P 𝑫𝒑 𝝐𝟑 𝟏𝟓𝟎 𝝁 (𝟏 − 𝝐)
𝟐
= + 𝟏.𝟕𝟓
𝑳 𝝆𝒇 𝒗 𝟏 − 𝝐 𝑫𝒑 𝝆𝒇 𝒗
Data: Diameter of particles = 0.01 m
Density of solid particles = 2600 kg/m3
The minimum velocity of fluidization in m/s is

(A). 0.059
(B). 0.035
(C). 0.56
(D). 0.0035
1. The distance between two parallel tangents of the particle at an
arbitrary angle and is determined from the projected area of the
particles by using a slide gauge is
(A). Martin diameter
(B). Aspect ratio
(C). Convexity
(D). Feret’s diameter
Page 21-10
Feret’s diameter is determined from the projected area of the particles by using a
slide gauge. In general it is defined as the distance between two parallel tangents of
the particle at an arbitrary angle. In practice, the minimum xF,min and maximum
Feret diameters xF,max, the mean Feret diameter x ⎯ F, and the Feret diameters
obtained at 90° to the direction of the minimum and maximum Feret diameters
xF,max90 are used. The minimum Feret diameter is often used as the diameter
equivalent to a sieve analysis.
Martin’s diameter or the edges of an enclosing rectangle. Martin’s diameter is a line,
parallel to a fixed direction, which divides the particle profile into two equal areas.
Sphericity ψS (0 < ψS ≤1)is defined by the ratio of the perimeter of a circle with
diameter xEQPC to the perimeter of the corresponding projection area A. And ψS = 1
represents a sphere.
Aspect ratio ψA (0 < ψA ≤1) is defined by the ratio of the minimum to the maximum
Feret diameter ψA = xFeret min/xFeret max. It gives an indication of the elongation
of the particle. Some literature also used 1/ψA as the definition of sphericity.
Convexity ψC (0 < ψC ≤1) is defined by the ratio of the projection area A to the
convex hull area A + B of the particle.
2. Consider a 200 kg/h feed stream containing 20 wt.% acetic
acid in water that is to be extracted with 400 kg/h of recycle MIBK
that contains 0.2 wt.% acetic acid and 0.02 wt.% water. The
aqueous raffinate is to be extracted down to 2 wt.% acetic acid.
Using Kremser-Souders-Brown (KSB) equation, the number of
theoretical stages that will be required assuming that m’ = 0.656
and E = 1.85 is
(A). 6
(B). 5
(C). 4
(D). 3
Problems 3 and 4 are based on the following information:

One hundred kg of a solid containing 40% solute A and 60% inert B is treated with
solvent C in a single stage single contact extraction. The extracted solids are then screw
pressed. The pressed solids contain 1.2 kg solution per kg of inert. Entrainment of solids
in the extract may be neglected.

3. The mass fraction of the solute in the extract if 90% of the solute in the feed is to
be recovered in a single stage single contact is
(A). 0.556
(B). 0.0556
(C). 0.665
(D). 0.665

4. The percent recovery of the solute if the extraction is carried out in two
crosscurrent stages if 50% of the solvent amount in problem number 3 is used in each
stage is
(A). 90%
(B). 15.7%
(C). 81.1%
(D). 96.7%
Problems 5 to 8 are based on the following conditions:
To clean a sand bed filter, it is fluidized at minimum conditions using water at 24oC. The
density and viscosity for water at 24°C are 997.31 kg/m3 and 0.9142 x 10-3 Pa-s respectively. The
round sand particles have a density of 2550 kg/m3 and an average diameter of 0.4 mm. For round
sand, at minimum fluidizing conditions are as follows: void fraction, ɛmf = 0.42 and shape factor,
ɸS = 0.86.
5. The diameter of the bed is 0.4 m and the desired height of the bed at these minimum
fluidizing conditions is 1.75 m. The amount of solids needed is
(A). 235.52 kg
(B). 352.33 kg
(C). 523.35 kg
(D). 325.25 kg
6. The pressure drop at these conditions is
(A). 14.5 kPa
(B). 13.4 kPa
(C). 15.46 kPa
(D). 17.3 kPa
7. The minimum velocity for fluidization is
(A). 6.75 m/h
(B). 7.65 m/h
(C). 5.76 m/h
(D). 7.57 m/h
8. Using 4 times the minimum velocity, the porosity of the expanded bed is
(A). 0.334
(B). 0.421
(C). 0.593
(D). 0.683
1. A finely ground mixture of galena and limestone in the proportion of 1 to 4 by weight is subjected to elutriation by an upward
current of water flowing at 5 mm/s. Assuming that the size distribution for each material is the same as shown by the table below:

Diameter, microns 20 30 40 50 60 70 80 100


Percentage by weight of undersize 15 28 48 54 64 72 78 88

Take the absolute viscosity of water as 1 mN-s/m2, specific gravity of galena = 7.5, specific gravity of limestone = 2.7 and use
Stokes ’equation. On the basis of 100 kg of feed, the percentages of galena in the material carried away and in the material left
behind are
(A). 87.28% & 64.59%
(B). 12.72% & 35.41%
(C). 12.72% & 87.28%
(D). 35.41% & 65.59%
10. A tower having a diameter of 0.1524 m is being fluidized with
water at 20.2°C. Water at 20.2°C has a density = 997.5 kg/m3 and
viscosity = 1 x 10-3 Pa-s. The uniform spherical beads in the tower
bed have a diameter of 4.42 mm and a density of 1603 kg/m3. The
minimum fluidizing velocity is
(A). 0.52 m/s
(B). 0.026 m/s
(C). 0.312 m/s
(D). 0.082 m/s
Problems 20 to 22 are based on the following information:
The distribution equilibrium for A between an extract solvent S and a raffinate
solvent B is given by Y = 2X where Y = mass of A per unit mass of S, X = mass of A per
unit mass of B. The extract and raffinate solvents are immiscible with each other at all
concentrations of A. From these data, calculate the amount of extract solvent needed per
100 kg solution containing 30% A in B if 95% of A is to be removed for each of the following
arrangements:
20. Single stage contact
(A). 665 kg
(B). 565 kg
(C). 180 kg
(D). 70 kg
21. Three stage batch contact, one third of the solvent will be used in each contact
(A). 60 kg
(B). 665 kg
(C). 210 kg
(D). 180 kg
22. Three stage countercurrent operation
(A). 70 kg
(B). 79 kg
(C). 280 kg
(D). 250 kg
Problems 25 to 27 are based on the following information:
A viscous solution containing particles with a density of 1461 kg/m3 is to be
clarified by centrifugation. The solution density is 801 kg/m3 and its viscosity is 100
cp. The centrifuge has bowl with r2 = 0.02225 m,r1 = 0.00716 m and bowl height of
0.197 m. The centrifuge rotates at 23,000 rev/min and the flow rate is0.002832
m3/h.
25. The critical particle diameter of the largest particle in the exit stream is
(A). 0.747 μm
(B). 0.537 μm
(C). 0.868 μm
(D). 0.477 μm
26. The physical characteristic of the centrifuge (area of the gravitational settler), Σ
is
(A). 169.1 m2
(B). 196.1 m2
(C). 296.1 m2
(D). 259.1 m2
27. A new centrifuge having the following dimensions is to be used: r2 = 0.0445 m,
r1 = 0.01432 m, b = 0.394 m and N = 26,000 rev/min.
The new scale up flow rate using the same solution is
(A). 5.08 x 10-4 m3/s
(B). 8.77 x 10-5 m3/s
(C). 8.05 x 10-3 m3/s
(D). 8.05 x 10-6 m3/s
33. The feed to a cooling crystallizer is 1000lb/h at 120°F. The
solution is cooled to 70°F. It has a 3 ft2 of cooling surface per
foot of running length of crystallizer. The required rate of heat
transfer is 44,900 Btu/h. Cooling will be provided by a
countercurrent flow of chilled water entering the cooling jacket
at 60°F and leaving at 85°F. The overall heat transfer
coefficient, U, is expected to be 20 Btu/h-ft2°F. The length of
the crystallizer is
(A). 73 ft
(B). 37 ft
(C). 28 ft
(D). 23 ft
34. A crushing mill reduces limestone from a mean particle size of 45 mm to a
product:
Size (mm) Percent
12.5 0.5
7.5 7.5
5.0 45.0
2.5 19.0
1.5 16.0
0.75 8.0
0.4 3.0
0.2 1.0
and in doing so requires 21 kJ/kg of material crushed. The power required to
crush the same material at the same rate from a feed having a mean size of 25
mm to a product with a mean size of 1.0 mm assuming Kick’s law applies is
(A). 56 kJ/kg
(B). 39 kJ/kg
(C). 12 kJ/kg
(D) 28 kJ/kg
37. A treated ore containing inert solid gangue and copper
sulfate is to be leached in a counter current multistage
extractor using pure water to leach the CuSO4. The solid
charge rate per hour consists of 10,000 kg of inert gangue,
1200 kg of CuSO4, and 400 kg of H2O. The exit wash solution is
to contain 92 wt % water and 8 wt % CuSO4. A total of 95 % of
the CuSO4 in the inlet ore is to be recovered. The number of
stages required if underflow is constant at 0.5 kg inert gangue
solid per kg aqueous solution is
(A). 6
(B). 5
(C). 12
(D). 9
38. Two hundred cubic centimeters of an acetone-water
mixture that contains 10 wt% acetone are mixed with 400 cm3 of
chloroform at 25°C, and the phases are allowed to settle. What
percentage of the acetone is transferred from the water to the
chloroform?
(A). 86%
(B). 92%
(C). 74%
(D). 80%