Вы находитесь на странице: 1из 22

1) Which are the main factors that decide the conditions of environment?

Answer: Temperature, pressure, wind velocity and humidity of atmosphere.

2) What once covered 14% of the earth’s land area, but by 1991 over half had been
destroyed?

Answer: Rain forest.

3) Which environmental pressure group was founded in the UK in 1971?

Answer: Friends of the earth.

4) Which is called the farmers friends?

Answer: Earthworm.

5) Which is the world’s largest type of earth worm?

Answer: The South African Giant Earthworm.

6) Rain or other forms of precipitation containing acid formed by industrial pollutants is


called _?

Answer: Acid Rain.

7) What is BOD?

Answer: Biochemical Oxygen Demand.

8) This layer absorbs 99% of sun’s ultraviolet radiations which are very harmful for
animals and plants. So this layer is called a shield to the earth. Name this layer.

Answer: Ozone layer.

9) Which is the worst disaster from a nuclear power plant?

Answer: Chernobyl, Russia (April 1986)

10) What is the effect of acid rain on the soil?

Answer: The soil becomes acidic which reduces the growth of crops.
Environment Quiz Questions Part 2
Environment Quiz 11 – 20

11) What is dispensed from the green pump, and must be used if a car has a catalytic
converter?

Answer: Unleaded petrol.

12) Which country produces the world’s largest quantity of municipal waste per person
per year at over five-sixths of a ton?

Answer: USA.

13) What was the original of the British Green Party when it was formed in 1973?

Answer: The Ecology Party.

14) What contributes to the greenhouse effect at lower atmospheric levels?

Answer: Ozone.

15) Which color is used as the sign of conservation and environment?

Answer: Green.

16) What kind of satellite makes the global studies of the environment?

Answer: Meteorological Satellites.

17) Which is the city most affected by the air pollution in the world?

Answer: Tokyo, Japan.

18) What is the main factor responsible for ozone layer depletion?

Answer: The use of chlorofluorocarbon by man.

19) Which is the world famous monument of India is affected by air pollution from a
nearby factory?

Answer: Taj Mahal, Agra.

20) This is a combination of smoke and industrial fog. Name this.

Answer: Smog.
Environment Quiz Questions Part 3
Environment Quiz 21 – 30

21) What is the name for land in the Britain officially designated ‘not to be built on but to
be preserved as open space’?

Answer: Green belt.

22) What describes all the species protected by the CITES agreement?

Answer: Endangered species.

23) What is caused by the release of sulfur dioxide into the atmosphere?

Answer: Acid rain.

24) Which capital city has less green space than any other European capital and severe air
pollution that is destroying the classical buildings?

Answer: Athens, Greece.

25) Which highly polluted Italian river discharges 234 tons of arsenic into the sea a year?

Answer: River po.

26) How can we reduce the pollution by smoke from factories?

Answer: By using electrostatic filters in the chimneys of factories.

27) Name the general term used to mean all the plants and fish thatcher live in water.

Answer: Aquatic living beings.

28) When the environment is unhealthy and unsafe to living and non-living things, what’s
the condition usually known as?

Answer: Pollution.

29) Those animals which are active during day are called?

Answer: Diurnal animals.

30) Those animals which sleep in the day and actively move round during the night are
called? A. Nocturnal animals
1. What are the two most widely used chemical fertilizers?
Answer: Ammonium sulfate and Urea.

2. What is the use of sewage treatment plants?


Answer: The polluted water from factories can be treated in sewage treatment plants to
control water pollution.

3. Which European country uses its subterranean thermal water to heat 85% of its homes?
Answer: Iceland.

4. Which is formed in bogs by the incomplete decomposition of sphagnum moss, and


only grows 1 mm a year?
Answer: Peat.

5. Which landlocked Asian country is described as the world’s highest ‘rubbish dump’
because of all the refuse left behind by expeditions?
Answer: Nepal.

6. On which group of British Islands is Burgar Hill, where the world’s most productive
wind powered generator is situated?
Answer: The Orkney Islands.

7. When was the first appearance of alligator weed?


Answer: In 1965.

8. India has one of the rarest monkeys in the world in the western ghats. What is the name
of this primate?
Answer: The lion-tailed Macaque.
9. Although there are several species of monkeys on the earth, only one species build
shelters for themselves on trees. Name this unusual species:
Answer: Aye-aye.

10. What is the safe level of noise intensity to humans?


Answer: Up to 80 decibels are safe.

11. In 1962 Rachel Carson wrote a book which is now very popular in Environmental
Literature. What’s the title of this well-known book?
Answer: Silent Spring.

12. The main theme of the ‘Silent Spring’ is the harmful effects of a particular
insecticide. Identify this insecticide:
Answer: DDT.

13. There are a number of mammals inhabiting the earth. Which is the slowest moving
mammal among all of them?
Answer: Sloth (can be seen in South American jungles)

14. There is a reptile in New Zealand which has a third eye on its forehead. Name this
unique creature:
Answer: Tuatara.

15. Who was the director of the environmental pressure group Friends of the Earth 1984-
90?
Answer: Jonathon Porritt.\
General Environmental Online Questions

16. Research-Scientists used one particular species of monkey for developing the polio
vaccine by separating the ‘Rh’ factor in the blood. Identify this species:
Answer: Rhesus macaque.

17. ‘Keibul Lamjao National Park’ is a unique wild life sanctuary. It is floating on the
surface of a lake, in which state of India is it situated?
Answer: Manipur.

18. What is NEERl?


Answer: National Environmental Engineering Research Institute.

19. What are the three main greenhouse gases?


Answer: Carbon dioxide, Methane and Chlorofluorocarbon.

20. What is the name of Britain’s nuclear-fuel reprocessing plant?


Answer: Sellafield.

21. What was the viral disease controversially introduced into Britain during the 1950s to
reduce the rabbit population?
Answer: Myxomatosis.

22. Which sea is so highly polluted that the Barcelona convention was set up in 1976 to
try and clean it up?
Answer: Mediterranean Sea.
23. What was on patrol in the Pacific, protesting against nuclear testing when it was sunk
by French agents in 1985?
Answer: Rainbow Warrior.

24. Which European country is committed to decommissioning all of its nuclear reactors?
Answer: Sweden.

25. Both whale and whale shark are gigantic creatures living in the oceans. What is the
biological difference between the two?
Answer: The whale shark is a fish whereas the whale is a mammal.

26. The period from the time of conceiving a baby till the time of delivering it is known
as “Gestation Period”. For instance the gestation period in human beings lasts about 9
months, what is the gestation period of an elephant?
Answer: 18 to 20 months.

27. Name the world’s largest species of Ox. Where are they found:
Answer: Musk Ox, found in Canada and Denmark.

28. In one of the States of India all the tourist spots have been named after various birds.
Identify the state:
Answer: Haryana.

29. Which is the environment wing of UNO?


Answer: United Nations Environment Programme.

30. Name the mammal which has become notorious as being a ‘blood sucker’:
Answer: Vampire bats (they drink the blood of cattle and horses)
1. The main source of water pollution is :
(A) Sewage Water
(B) Rain Water
(C) Atmospheric Pollutants
(D) Well-Water
Ans-(A) Sewage Water
2. Which gas is mainly responsible for green house effect?
(A) CO2
(B) H2
(C) O2
(D) water vapours
Ans- (A) CO2
3. Cutting of trees in a forest is called :
(A) Deforestation
(B) Aforestation
(C) Reforestation
(D) None of these
Ans-(A) Deforestation
4. The sound of which intensity is regarded as the safe noise level for a city?

(A) 80 dB
(B) 60 dB
(C) 120 dB
(D) 45 dB
Ans- (D) 45 dB
5. Which of the following disease is not caused by water pollution?
(A) Malaria
(B) Jaundice
(C) Typhoid
(D) Dysentery
Ans- (A) Malaria
6. Earth day is observed on :
(A) February 16
(B) April 4
(C) April 22
(D) September 17
Ans- (C) April 22
7. State with the highest percentage of forests is:
(A) Arunachal Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Assam
(D) Mizoram
Ans- (D) Mizoram
8. Project Tiger was introduced in :
(A) 1973
(B) 1984
(C) 1995
(D) 2001
Ans- (A) 1973
9. World Wildlife Fund was founded in :
(A) 1961
(B) 1965
(C) 1969
(D) 1992
Ans-(A) 1961
10. World Environment Day is observed on :
(A) January 31
(B) August 25
(C) June 5
(D) October 31
Ans- (B) June 5

11. Branch of Biology which is concerned with the inter-relationship between plants and animals
is called :
(A) Physiology
(B) Ecology
(C) Anatomy
(D) Morphology
Ans-(B) Ecology
12. The largest unit of living organisms on earth is :
(A) Biosphere
(B) biome
(C) Ecosystem
(D) Population
Ans-(A) Biosphere
13. The two components of an ecosystem are :
(A) Plants and animals
(B) Biotic and abiotic
(C) Plants and light
(D) Weeds and micro-organisms
Ans-(B) Biotic and abiotic
14. The green plants are called :
(A) Producers
(B) Consumers
(C) Decomposers
(D) None of these
Ans-(A) Producers
15. Total organic matter present in an ecosystem is called :
(A) Biome
(B) Biomass
(C) Biotic community
(D) Litter
Ans-(B) Biomass
16. Plants are killed at low temperature because :
(A) Desiccation takes place owing to the withdrawal of water from vacuolated protoplasm
(B) Precipitation of cell proteins
(C) Cells rupture due to the mechanical pressure of ice
(D) All the above three are correct
Ans- (D) All the above three are correct
17. Which one of the chemicals is responsible for the reduction of ozone content of the
atmosphere?
(A) SO2
(B) Chlorofluoro carbon
(C) HCl
(D) Photochemical smog
Ans- (B) Chlorofluoro carbon
18. Acid rains occur when atmosphere is heavily polluted with :
(A) SO2 and NO2
(B) Smoke particles
(C) Ozone
(D) CO, CO2
Ans- (A) SO2 and NO2
19. Soil erosion can be prevented by :
(A) Increasing bird population
(B) Afforestation
(C) Removal of vegetation
(D) Over grazing
Ans- (B) Afforestation
20. Spraying of DDT on crops causes pollution of:
(A) Soil and Water
(B) Air and Soil
(C) Crops and Air
(D) Air and Water
Ans- (A) Soil and Water