Вы находитесь на странице: 1из 3

Republic of the Phiippines

DEPARTMENT OF EDUCATION
Region I
BANGAR DISTRICT
Pudoc (Old Alzate) Elemetary School

SECOND Quarter
Summative Assessment No. 3

SCIENCE 5

Date: September 07, 2018


Table of Specification

No. Test Placement


of Days No. Of Easy Average Difficult
OBJECTIVES
Items 60% 30% 10%

Identify health habits to keep the reproductive organs 10


healthy 2

Take precautionary safety measures to keep the 10


reproductive organs healthy 2

4 12 6 2
TOTAL 20

A. Write the letter of the correct answer.

___1. Which of the following practices should be AVOIDED?


A. eating nutritious food B. breathing clean and fresh air
C. engaging in premarital sex D. using public toilet with extra care

____2. Alice likes salty snacks. What would you advise her if you were her friend?
A. exercise often
B. consult a physician
C. eat fruits instead
D. take a bath everyday

____3. Which is a good personal hygiene practice?


A. wash your reproductive organs with soap and water
B. change underwear as often as necessary
C. use your own underwear
D. all of the above

____4. You notice that your older sister appears pale and weak. She has an excessive
menstrual flow. What would you tell her to do?

A.tell her its normal B. tell her to consult a doctor


C. tell her to take medicines D. tell her to exercise at once

____5. Which of the following is the proper way to prevent a disease in the reproductive
system?
A. eat delicious and expensive meals everyday
B.consult a family doctor every week
C.practice personal hygiene all the time
D. enroll in an aerobic class to keep oneself fit

___6. Your teacher talked about the advanced stage of HIV infection What term is being
referred to by your teacher?
A. Testicular cancer
B. Gonorrhea
C. AIDS
D. Prostate cancer

___7. Diana is suffering from ovarian cancer, an abnormal cells in the ovary begin to multiply
out of control and form a tumor. The following are signs and symptoms of ovarian cancer,
EXCEPT.
A. redness and itching in the vaginal areas
B. abdominal bloating, pressure, and pain
C. abnormal fullness after eating
D. an increase in urination

___8. Your cousin Erwin experienced frequent urination, difficulty in urinating, and lower back pain
due to due to old age, prolong period sitting, infection, and unhealthy lifestyle. What ailment of the
reproductive system does he suffer from?
A.Prostate cancer
B. Epididymitis
C. Cryptorchidism
D. Ovarian cyst

___9. Percia got irritated from laundry soap and bubble baths. She noticed redness and
itching in the vulvar and vaginal areas. What ailment of the reproductive system does she
suffered from?
A.vulvovaginitis
B. genital warts
C. Ovarian cyst
D. Amenorrhea

___10. This is characterized by small, flesh colored lumps in the genital areas.
A. Genital wart
B. Prostate cancer
C. Ovarian cyst
D. Polycystic ovary syndrome

___11. Aside from physical changes, boys and girls also undergo changes. Which of the
following situation DOES NOT describe emotional changes experienced during puberty?
A. Doesn’t want to have fun and socialize.
B. Experiences mood swings unpredictably.
C. Feel anxious about the way he looks.
D. Thinks that the people around him are a bit unfair.

___12.Erwin, a 13-year old boy noticed some physical changes on his body. Which of the
following physical changes did he notice?
A. Enlargement of breasts
B. Hips get bigger
C. Onset menstruation
D. Larger and stronger muscles develop

___13. Raymond noticed the appearance of Adam’s apple on his neck. What changes during
puberty is being described?
A. Physical change
B. Social change
C. Intellectual change
D. Emotional change

___14. The following are the parts of male reproductive organ, EXCEPT:
I. Penis IV. uterus
II. Epididymis V. scrotum
III. Fallopian tube VI. Vas deferens
A.III and IV
B. I, III and V
C. I, II, IV and VI
D. IV, V and VI
___15. The male parent produces the sperm cell. What do you call the male sex hormones?
A. Progesterone C. Estrogen
B. Testosterone D. Insulin

___16. Which male reproductive organ is responsible for secreting the semen?
A. Prostate gland C. Foreskin
B. Penis D. Testes

17-20 .Identify the menstrual phase being described. Choose the answer inside the box.

Menstrual phase Follicular phase


Ovulation phase Luteal phase

____17. The lining of the uterus becomes thin after menstruation. An egg in the ovary continues to
mature. Just before the mid-cycle, the mature egg moves to the surface of the ovary.

___ 18. The lining of the uterus called endometrium becomes thicker in preparation for implantation of
the fertilized egg.

___ 19. This happens when fertilization does not occur. The uterine lining begins to break down and
bleeding results. This is called the menstrual flow. The flow lasts from 3 to 7 days.

___20. It occurs after ovulation and before you period starts. Still at this time lining of the uterus
normally gets thicker to prepare for possible pregnancy.

Key Answers:
1.C 2.C 3.D 4.B 5.C 6.C 7.A 8.A 9.A 10.a 11.C 12.D 13.A 14.A 15.B 16.A
17. Follicular phase
18.Ovulation phase
19. Menstrual phase
20. Luteal phase

ITEM ANALYSIS NO. 1

Item No. Frequency of Error Remarks Item No. Frequency of Error Remarks
1 11
2 12
3 13
4 14
5 15
6 16
7 17
8 18
9 19
10 20

LEAST MASTERED COMPETENCIES


Rank Least Mastered Item Least Mastered Skills
1
2

No. of Cases
Total Score
Mean
% of Mastery

Prepared by:
JAYSON M. ORTEGA
Teacher I

Checked By:
GENNY H. ALAY-AY, Ph. D.
Head Teacher III