You are on page 1of 4

H

two investments were made totaling 8800 dollars. for a certain year these investments yielded 1326
dollars in simple intrest. part of the 8800 was ivested at 14% and part at 16%.

Let

Amount invested at 14% = x

Amount invested at 16% = 8800-x

Given

Total interest on both investments = 1326

14% * (x) + 16% * (8800-x) = 1326

14/100 * (x) + 16/100 * (8800-x) = 1326

Multiply by 100 both sides

14 * (x) + 16 * (8800-x) = 1326 * 100

14x + 140800-16x = 132600

-2x=132600-140800

-2x=-8200

-2x/-2=-8200/-2

x=4100

Amount invested at 14% = x = 4100

Amount invested at 16% = 8800-x = 8800-4100 = 4700

Check

=====

4100 * 14/100 + 4700 * 16/100 = 1326

Multiply by 100 both sides

4100*14 + 4700*16 = 132600

57400+75200=132600
132600=132600

two investments were made totaling $15,000. For a certain year these investments yielded $1432 in
simple intrest. part of the $15,000 was invested at 9% and part at 10%. find the amount invested at each
rate

Interest(I)=Principal(P) times Rate(R) times Time(T) or I=PRT

Let P-amount invested at 9%

(1) Interest accrued at 9%=P*0.09*1 or 0.09P

Then 15000-P=amount invested at 10%

(2) Interest accrued at 10%=(15000-P)*0.10*1 or 0.10(15000-P)

Now we are told that (1)+(2)=1432 or

0.09P+0.10(15000-P)=1432 get rid of parens

0.09P+1500-0.10P=1432 subtract 1500 from both sides

0.09P+1500-1500-0.10P=1432-1500 collect like terms

-0.01P=-68 divide both sides by -0.01

P=$6800---------------------amount invested at 9%

15000-P=15000-6800=$8200----------------amount invested at 10%

CK

6800*0.09+8200*0.10=1432

$612+$820=$1432

$1432=$1432

a sum of 20000 is invested, part at 10% and the remainder at 8%, find the amount invested at in each
rate if the yearly income to the two investments is 1840

x+y=20000 ------------------------1
10.00% x+8.00% y = $1,840.00

Multiply by 100

10x+8y= $184,000.00 --------2

Multiply (1) by -10

we get

-10x-10 y=-200000.00

Add this to (2)

-2y=-$16,000.00

divide by -2

y = $8,000.00 investment at 8.00%

Balance$12,000.00 investment at 10.00%

a total of $12000 is invested in two stocks of, one of which returns 8% per year and the other 12% per
year. How much has been invested in each stock if the income from the 8% stock is 3$ more than the
income from the 12% stock?

Part I 8.00% per annum ------------- x

Part II 12.00% per annum ------------ y

total investment 12000

Interest-----= 8.00% x
Interest-----= 12.00% y

greater by 5

8.00% x = 12.00% y + 5

multiply by 100

8 x - -12 y = 500 --------1

x + y = 12000 -------- 2

eliminate y

Multiply 1 by 1

Multiply 2 by -12

we get

8 x +12 y = 500

-12 x-12 y = -144000

-4 x= -143500

/ -4

x= 35875

Plug the value of x in in 1

287000 -12 y = 500

-12 y = 500 -287000

-12 y = -286500

/ -12

y= 23875

$ 35875 at 8.00%

$ 23875 at 12.00%