You are on page 1of 13

Questions of 2014 Test

1-the core activity of SNGPL is?

2-Maximum # of gas fields from Which Province?

ANS: Sindh

3-Transmission system of SNGPL is based on new pipelines and communicated


loop in quantity?

ANS:

4-Combustion of burning Natural Gas yields

ANS: CO2 and water

5-Domestic gas Consumers installation in Geyser for gas saving?

ANS: Conical Baffle

6-% average of last 10 year's annual increment of consumers/connection...

General Knowledge

1. UN (Month and year)

ANS: October 24, 1945

2. Buffer country in Asia?

ANS: Afghanistan

3. Sun at equator, How many times?

ANS: The Sun is just over the equator twice a year.

4. Canada Location w.r.t USA?

ANS: Canada is a country located in the northern part of North America

5. Kashmir control/fire line?

ANS: The term Line of Control (LOC) refers to the military control line between the
Indian and Pakistani controlled parts of the former princely state of Jammu and
Kashmir—a line which does not constitute a legally recognized international boundary,
but is the de facto border. Originally known as the Cease-fire Line, it was re-designated
as the "Line of Control" following the Shimla Agreement, which was signed on 3 July
1972.
6. Rubber Tree growth, in what kind of weather favored?

ANS:

 Rainfall of 2000 to 3000 mm evenly distributed without any marked dry season
and with 125 to 150 rainy days per annum.

 Maximum temperature of about 29°C to 34°C and minimum of about 20°C or


more with a monthly mean of 25 to 28°C.

 High atmospheric humidity of the order of 80%.

 Bright sunshine amounting to about 2000 h per annum at the rate of 6 h per day
through all the months.

 Absence of strong winds.

7. Longest River in the world?

ANS: Amazon River - 6,853 km (4,325 miles) Nile River - 6,853 km (4,258
miles) Yangtze River - 6,300 km (3,917 miles) Mississippi/Missouri - 6,275 km
(3,902 miles) Yenisei/Angara - 5,539 km (3,445 miles)

8. Wheel is the symbol of?

ANS: Progress

9- Largest producer of sugar.

ANS: Brazil. Brazil alone accounts for almost 25% of the world's sugar, producing a
whopping 721 million metric tons in 2013.

10- Capital of Indonesia?

ANS: Jakarta

11- Most volcanoes in country?

ANS:

 United States - 173.

 Russia - 166.

 Indonesia - 139.

 Iceland - 130.

 Japan - 112.

 Chile - 104.

 Ethiopia - 57.

 Papua New Guinea - 53.


12- Poetry of Khushhal Khan Khatak in which language.

ANS: Pashto

13- Which place is called little Venice?

ANS: Little Venice is a comparatively recent name for parts of Paddington and Maida
Vale in the City of Westminster, which had been referred to as London's "Venice" for a
century before "Little" was added. The name was in frequent use by the latter half of the
20th century.

14- Largest district of Punjab?

ANS: Bahawalpur District is the largest District of Punjab Province. Total land area of
District Bahawalpur is 24830 square km which makes is the largest District of Punjab.

15- Which historian traveled china and India in 1012 AD?

ANS: Marco Polo

16- Where is control center of SNGPL?

ANS: 150, Shan Rd, Quaid-e-Azam Industrial Area, Kot Lakhpat, Lahore, Punjab

17- What was first dam of Pak?

ANS: Mangla Dam

18- Which gas is added to Sui gas for pungent smell?

ANS: “Natural gas has no color or odor of its own. Mercaptans, a Sulphur containing
group is mixed in it to create a smell so that it could be easily detected especially if there
is any leak,” said noted chemist Professor Rasul Jan, who is also Vice Chancellor of the
University of Peshawar.

19- For gas load management Punjab has been divided into how many zones?

ANS:

 According to sources SNGPL has divided the Punjab in four zones for gas holiday
including Lahore I, Lahore II, Faisalabad and rest of the Punjab would include in
zone 4 and gas holiday would be observed among different days.
 The Sui Northern Gas Pipelines Limited (SNGPL) has reduced number of gas
distribution zones from four to three in Punjab. The three zones include Lahore
and Sahiwal zone, Faisalabad & Sargodha, Bahawalpur, Multan, Gujranwala and
Islamabad zone and Sheikhupura zone.
20- Which company is largest contributor in gas production and management?

ANS: Pakistan Petroleum Limited (PPL)

21- % Gas resources increased in 15 years?

ANS:

22- Which Dept. served as Liaison between SNGPL & consumers?

ANS:

23- Ottawa is the capital of?

ANS: Canada

24- Largest producer of potatoes?

ANS: China

25- Olympics 2008 held in?

ANS: China

26- Siaachen glacier is located in which range?

ANS: The Siachen Glacier is located in the eastern Karakoram range in the Himalaya
Mountains at about 35.5°N 77.0°E, just east of the Line of Control between India-
Pakistan. India controls all of the Siachen Glacier itself, including all tributary glaciers.
27- Bangladesh famous in?

ANS: Bangladesh is famous for her world's longest sea beach.

28-charge on tempring of gas mater,etc should be ? fine and punish , just


punish, just fine

ANS:

29- Mohenjo-Daro is located in which province?

ANS: Mohenjo-daro is located west of the Indus River in Larkana District, Sindh,

30- 1st Nobel Prize was awarded in?

ANS: The will of the Swedish scientist Alfred Nobel established the five Nobel prizes in
1895. The prizes in Chemistry, Literature, Peace, Physics, and Physiology or Medicine
were first awarded in 1901.

31- bhadur shah zafar was the son of?

ANS: Bahadur Shah Zafar. Mirza Abu Zafar Sirajuddin Muhammad Bahadur Shah Zafar
(24 October 1775 – 7 November 1862) was the last Mughal emperor. He was the
second son of and became the successor to his father, Akbar II, upon his death on 28
September 1837.

32- Find the LCM of 2/5, 3/10, 4/15

ANS:

33- A man earns 20.56, 32.90, 20.78, in three consecutive days respectively.
And spend half of the money… how much left?

ANS:

34- Which one is lowest from all ? (i)5/3, (ii) 1.667, (iii) 1.666, (iv) 3/18

ANS:
35- What are those two numbers (those have ratio have 3:5. And when add 4 in
both numbers ratio become 2:3? ( answer was 12 and 20)

ANS:

36- For 100 men food is enough for 60 days. For 500 men same food will be
sufficient for how many days?

ANS:

37- X+y=4 and x-y= 3 . find the x? (answer is x=3.5)

ANS:

38- Find Similar relationship as path, highway?

ANS:

39- As alloy , metal? (i) cng, gas , (ii) aluminium,coper

ANS:

40- Pirouette, dancer? (i) Dial, radio (ii)building, architecture, (iii)

ANS:

41- He congrats him-------latter’s success? (i) for, (ii) on, (iii) about, (iv)
against

ANS:

42- Gandhara civilization is located between rivers

ANS: Gandhara was the name given to the land and its associated ... as this signifies
the region between the Indus and Kabul rivers which was a fertile region

43- Who was the first governor general of Pakistan?

ANS: Muhammad Ali Jinnah

44- Mount Everest is located between borders of Tibet and ?

ANS: Mount Everest is located on the border between Tibet and Nepal
in the Himalayas in Asia. Everest is situated in the Mahalangur Range on the
TibetanPlateau known as Qing Zang Gaoyuan.

45- Taka is the currency of?

ANS: Bangladesh
46-Which is the largest ocean?

ANS: The Pacific Ocean is the largest and deepest of the world ocean basins. Covering
approximately 59 million square miles and containing more than half of the free water on
Earth, the Pacific is by far the largest of the world's ocean basins.

Baffle
a) Knock about
b) to joke
c) enlighten
Faze
a) encourage
b) fade away
c) period
Analogy
Stock: wheat
a) water: reservoir
b) silo: grain
Coffee: Bitter
a) Glass: fragile
b) Meet: fried
c) silk: rough
Tree: apple
a) cow: field
Most modern day computers use?
Resistivity of a wire depends on its material.
Voltages greater than 110 KV are considered as
voltages greater than 230 KV are considered as

Aero derivative turbine components Compressor, combustion, turbine,2)

Fourier transform imposes __even__ parity for Fourier cosine3)

Curl of vector is _____cross product of del with that vector__ (3 dimensional) 4)

Current flowing into +ive terminal of battery, power is being ___adsorbed___5)

Diversity factor is ____sum of individual maximum demands/ maximum demand of system =>16)

Voltage above 230kv are ____transmission line extra high voltages7)

Load factor is _____avg load/ maximum load in specified time period < 18)

Commercial Digital to analog converter precision 6 bit to ____24 bits9)

Voltage is difference in __pressure__ between two points10)

Oscilloscope is __voltage__ measuring11)


Difference between synchronous speed and _actual speed___ is called slip12)

Transmission line voltage consider to be __132__ kv and above13)

Delta service is less expensive because it has ___no ground wire__.14)

CRO vertical volt/division and horizontal time/division15)

Instrument for measuring ocular focus or refraction of eyes __retinoscope16)

Faults in transmission line are __5% _symmetric17)

Transformer designed to have _low__ leakage induction18)

For the surface where surface charge density is zero, the normal component of _electrical
fluxdensity__ is continuous19)

EMF is _line__ integral of non-conservational electric field generated by power source20)

Electronic circuit with high gain and phase shift condition produces
___Oscillations/damping/resonance/fluctuations21)

8086 data read/write from/to memory, first byte of data stored _even address__ can readentire
word in one operation /code segment 0521H22)

Fault caused by lightning and storm damage in power system called ___ line to ground fault23)

Norton theorem application Req parallel with current sourceThevenin theorem Req series with
voltage source24)

Superposition theorem25)

Electric lines of force at right angle to its length tend to __move away from each other__26)

Lower voltages such as 33kv and 66kv considered to be____ distribution voltages27)

Possible boolean algebra functions of 2 boolean variables 628)

Squirrel cage constructed with prime number of bars to prevent current induced from imposingback
to supply29)

Lactometer tells fats/liquids in milk30)

Resistivity depends upon ____ material31)

Active device supply energy32)

Clamping circuits add dc level equal to +ive -ive peak value to ac signal33)

Diac is a _two terminal_4__ layer device34)


The definite integral of dy/dx= cos (x) is

General Knowledge
1. United Nations was established on (Month and Year)? 24 Oct 1945
2. Buffer country in Asia? Afghanistan
3. Sun shines vertically at the equator, how many times? Twice a year
4. Canada’s location with respect to USA? North
5. Kashmir control/fire line? (Border with Kashmir is called Line of Control)
6. Rubber Tree growth, in what kind of weather favored? Tropical (Not Sure)
7. Longest River in the world? Nile
8. Wheel is the symbol of? Progress
9. Largest producer of sugar is? Brazil
10. Capital of Indonesia? Jakarta
11. Most volcanoes are in which country? Indonesia (127)
12. Poetry of Khushal Khan Khatak is in which language? Pashto
13. Which place is called little Venice? Venezuela
14. The largest district of Punjab? Bahawal Nagar
15. Which historian traveled china and India in 1012 AD? Marco Polo
16. What was first dam of Pakistan? Warsak Dam
17. Ottawa is the capital of? Canada
18. The largest producer of potatoes? China
19. Olympics 2008 was held in? China
20. Siachen glacier is located in which mountain range? Karakoram Range
21. Bangladesh is famous in? Jute Production
22. Mohenjo-Daro is located in which province? Sindh
23. First Nobel Prize was awarded in? 10 December 1901
24. Bahadur Shah Zafar was the son of? Akbar 2
25. Gandhara civilization is located between rivers? Kabul and Indus
26. Who was the first governor general of Pakistan? Quaid e Azam
27. Mount Everest is located between borders of Tibet and? Nepal (China and Nepal)
28. Taka is the currency of Bangladesh
29. Which is the largest ocean? Pacific
30. Most modern day computers use?

Basic Arithmetic
1. Find the LCM of 2/5, 3/10 and 4/15?
2. A man earns 20.56, 32.90, and 20.78, in three consecutive days respectively. He
spends half of the money. How much money he is left with?
Which one is lowest from all? (i) 5/3, (ii) 1.667, (iii) 1.666, (iv) 3/18
3. What are those two numbers (those have ratio have 3:5. And when add 4 in both
numbers ratio become 2:3?
4. For 100 men food is enough for 60 days. For 500 men same food will be sufficient for
how many days?
5. x+y=4 and x-y= 3. Find the x?

Analogies
6. Find similar relationship as Path: Highway?
a. Alloy: Metal b. CNG: Gas c. Aluminum: Copper
7. Pirouette: Dancer? (i) Dial :Radio (ii)Building :Architecture
8. Stock: Wheat? a) Water :Reservoir b)Silo: Grain
9. Coffee: Bitter a)Glass :Fragile b)Meet: Fried c) Silk: Rough
10. Tree: apple a) Cow : Field
English
11. He congrats him-------latter’s success? (i) For (ii) On (iii) About (iv) Against
Vocabulary
12. Baffle a) Knock about b) To Joke c) Enlighten
13. Faze a) Encourage b) Fade away c) Period

SNGPL test 2015 MCQs


General knowledge:

1. Which is the largest ocean?

a. Atlantic

b. pacific

c. Arctic

d. Indian ocean

2. Largest dam of Pakistan

a. Mangla dam

b. Warsak dam

c. Kalabagh dam

d. Tarbela dam

3. Gandhara civilization is located between which rivers

a. Indus and Jehlum

b. Kabul and Indus

c. Jehlum and Kabul

d. Jehum and Chenab

4. First governor general of Pakistan

Ans: Quaid e Azam

5. Taka is the currency of

Ans: Bangladesh
6. Mount Everest is located between borders of Tibet and

Ans: Nepal

7. LOC Line of Control is also called

Ans: ceasefire line

8. UN was formed on

Ans: 24 octobor 1945

Company business:

1. On combustion natural gas is converted into

Ans: Carbon dioxide and water

2. Which gas is added to sui gas for pungent smell?

Ans: Hydrogen sulphide

3. The core activity of sngpl is?

Ans: transmission and Distribution

4. Which dept served as Liaison between SNGPL & consumers?

Ans: Customer services department

6. Maximum number of gas fields from which Province?

Ans: Punjab

7. Domestic gas Consumers installation in Gyser for gas saving?

Ans: Conical Baffle

8. Avg growth in gas distribution in last 15 years


9. Transmission system of SNGPL is based on main lines and loop lines in quantity?

a. 200

b. 206

c. 217

d. 226

e. 216

10. Largest gas field reservoir in Pakistan

a. mela field

b. chanda field

c. sui field

d. zamzama field

(Largest reservoir is in Qadirpur, sindh, which was not the options, 2nd largest is in sui.)
MMCFD Million Cubic Feet per Day