Вы находитесь на странице: 1из 56

Looking Out Looking In 14th Edition by

Adler – Test Bank


To purchase this Complete Test Bank with Answers Click the
link Below

https://exambanks.com/?product=looking-out-looking-in-14th-edition-by-adler-test-bank

If face any problem or Further information contact us At Exambanks123@gmail.com

Description
INSTANT DOWNLOAD WITH ANSWERS
Looking Out Looking In 14th Edition by Adler – Test Bank
CHAPTER 6
NONVERBAL COMMUNICATION

1. “The Way You Talk Can Hurt You?” reading in Chapter Six insists that it would be beneficial for
men to change their vocal patterns to sound more cooperative and friendly in everyday
interactions.

Answer: F Type: T Page:


204 Knowledge

2. According to the text, you cannot avoid communicating.

Answer: T Type: T Page:


189 Comprehension

3. Nonverbal communication is usually specific and clear.


Answer: F Type: T Pages: 193-
194 Comprehension

4. Nonverbal communication is not as effective at conveying thoughts or ideas as it is at conveying


attitudes and feelings.

Answer: T Type: T Pages: 189-


190 Comprehension

5. According to your text’s definition of nonverbal communication, it follows that the way a person
styles his/her hair is a nonverbal message.

Answer: T Type: T Page:


188 Analysis

6. In social transactions, the higher status person is generally the more rigid, tense-appearing one,
whereas the one with lower status is usually more relaxed.

Answer: F Type: T Page:


200 Knowledge

7. Information about status can be communicated by not only posture, but also by use of space
and management of time.

Answer: T Type: T Pages: 200, 209-


210 Synthesis

8. Gestures can be intentional or unintentional.

Answer: T Type: T Pages: 200-


201 Comprehension

9. Research reveals that the use of manipulators is always a sign of discomfort.


Answer: F Type: T Page:
200 Knowledge

10. In many instances, the use of touch increases liking and boosts compliance.

Answer: T Type: T Page:


206 Knowledge

11. Nonverbal messages convey relational information such as respect and friendliness.

Answer: T Type: T Pages: 189-


190 Knowledge

12. Generally, facing someone directly signals your interest in that person.

Answer: T Type: T Page:


198 Knowledge

13. Most communication scholars don’t define American Sign Language as nonverbal
communication.

Answer: T Type: T Page:


188 Knowledge

14. Nonverbal communication can be very revealing, but it can have so many possible meanings
that it’s foolish to think your interpretation will always be correct.

Answer: T Type: T Pages: 193-


194 Comprehension

15. Some people are more skillful than others at accurately decoding nonverbal behavior.

Answer: T Type: T Page:


194 Knowledge
16. Your text defines nonverbal communication exclusively as any type of communication that isn’t
expressed by words.

Answer: F Type: T Page:


188 Comprehension

17. Different emotions show most clearly in different parts of the face.

Answer: T Type: T Page:


202 Knowledge

18. According to your text, some researchers claim that over 90 percent of the emotional impact of
a message comes from nonverbal sources.

Answer: T Type: T Page:


188 Knowledge

19. Scientists use the term paralanguage to describe nonverbal messages conveyed by the voice.

Answer: T Type: T Pages: 202-


205 Comprehension

20. Many nonverbal behaviors are governed by cultural rules.

Answer: T Type: T Pages: 196-


198 Knowledge

21. Silence or pauses count as nonverbal communication.

Answer: T Type: T Pages: 202-


203 Comprehension

22. Patterns of eye contact are fairly consistent across cultures.


Answer: F Type: T Pages: 196-
197 Comprehension

23. Emblems are nonverbal behaviors that have the same meaning to all members of a particular
culture or co-culture.

Answer: T Type: T Page:


200 Knowledge

24. It is possible to recognize paralinguistic messages, even if you don’t understand the language
being spoken.

Answer: T Type: T Page:


204 Comprehension

25. According to research cited in your text, touch and health are not related.

Answer: F Type: T Page:


206 Knowledge

26. Researchers have found that the face and eyes are capable of five basic expressions.

Answer: F Type: T Pages: 201-


202 Knowledge

27. Pupil dilation can be a sign of deception.

Answer: T Type: T Page:


192 Knowledge

28. According to your text, people usually get more emotional meaning from what others do than
from what they say.
Answer: T Type: T Page:
188 Comprehension

29. If you get within one foot of someone else in U.S. culture, you’ve invaded their intimate zone,
according to researcher Edward T. Hall.

Answer: T Type: T Page:


208 Evaluation

30. Messages about status can be conveyed through clothing and use of time.

Answer: T Type: T Pages: 208,


210 Knowledge

31. By making another person wait, you could be sending messages about status, whether you
intend to or not.

Answer: T Type: T Page:


210 Analysis

32. Nonverbal cues are especially likely to carry a lot of weight when they contradict a speaker’s
words.

Answer: T Type: T Pages: 191-


192 Knowledge

33. Deception studies have found that deceivers are more likely to be found out when they don’t
feel very strongly about the information being hidden.

Answer: F Type: T Page:


193 Knowledge
34. If deceivers feel confident and not guilty, their deception is more likely to be found out.

Answer: F Type: T Page:


193 Knowledge

35. Your text defines nonverbal communication as “messages expressed by nonlinguistic means.”

Answer: T Type: T Page:


188 Knowledge

36. Those with good nonverbal communication skills benefit in a number of areas, including career
success and popularity.

Answer: T Type: T Pages: 188-


189 Knowledge

37. Nonverbal communication plays a less important role in identity management than verbal
communication.

Answer: F Type: T Page:


189 Knowledge

38. Nonverbal behavior has a powerful effect in reflecting and shaping the kinds of relationships we
have with others.

Answer: T Type: T Page:


190 Comprehension

39. Most text, instant, and e-mail messages are now able to present nonverbal cues about a
speaker’s feelings that are equivalent to face-to-face encounters in terms of their clarity.

Answer: F Type: T Page:


190 Comprehension
40. Verbal and nonverbal communication are interconnected elements in every act of
communication.

Answer: T Type: T Page:


190 Knowledge

41. Accenting nonverbal behaviors match the thoughts and emotions the communicator is
expressing verbally.

Answer: F Type: T Pages:


191 Knowledge

42. Signals of deception are called leakage.

Answer: T Type: T Page:


192 Knowledge

43. Nonverbal messages are less ambiguous than verbal messages.

Answer: F Type: T Page: 193-


194 Knowledge

44. Since the face and eyes are probably the most noticed parts of the body, their nonverbal
messages are easier to read than other parts of the body.

Answer: F Type: T Page:


201 Comprehension

45. Smiles and laughter are signs of positive emotions in all cultures.

Answer: T Type: T Page:


198 Comprehension
46. A smile always means a person is happy.

Answer: F Type: T Pages: 193-194, 201,


202 Analysis

47. Illustrators can stand on their own and often function as replacements for words.

Answer: F Type: T Page:


200 Knowledge

48. Using too few gestures does not indicate a mixed message like using too many gestures does.

Answer: F Type: T Page:


201 Knowledge

49. Paralanguage can influence the way a speaker is perceived by others.

Answer: T Type: T Pages: 202-


205 Comprehension

50. Communicators who pause and speak quietly are viewed just as confident as those who speak
loudly and without hesitations.

Answer: F Type: T Page:


205 Knowledge

51. The far range of social distance is usually the distance used when salespeople and customers
talk.

Answer: F Type: T Page:


209 Knowledge
52. Our territory is the invisible bubble we carry with us wherever we go.

Answer: F Type: T Page:


209 Knowledge

53. Since “beauty is in the eye of the beholder,” physical attractiveness is not a general factor in
how people are perceived.

Answer: F Type: T Pages: 206-


207 Comprehension

54. Studies show that most people have about a 75% chance of accurately identifying someone who
is lying.

Answer: F Type: T Page:


193 Knowledge

55. Pupil dilation is a more reliable leakage clue than are facial expressions, which can be better
monitored by the deceiver.

Answer: T Type: T Pages: 192-


193 Knowledge

56. The old adage “You never get a second chance to make a first impression” does not really apply
to job interviews.

Answer: F Type: T Page:


201 Knowledge

57. Both emblems and illustrators can stand on their own, substituting for spoken messages.

Answer: F Type: T Page:


200 Knowledge
58. In the “Looking At Diversity” reading, Annie Donnellon explains her belief that sighted people
learn traditional expressions of anger (such as clenched fists) by watching others.

Answer: T Type: T Page:


203 Comprehension

59. In office cubicles, occupants who face out (rather than in) send the message that they’re open
to communication.

Answer: T Type: T Page:


210 Knowledge

60. The amount of time it takes for you to return your boss’s email sends a nonverbal message,
whether it is intentional or not.

Answer: T Type: T Page:


210 Application

61. Nonverbal displays of affection are strongly connected to satisfaction and commitment in
romantic relationships.

Answer: T Type: T Page:


190 Application

62. Emoticons may serve to accent or complement a mediated verbal message, but don’t serve as
an adequate substitute for the richness of nonverbal messages that occur in face-to-face
exchanges.

Answer: T Type: T Page:


190 Application

63. A smile is one nonverbal behavior that never can be misinterpreted.

Answer: F Type: T Page:


194 Application
64. Adopting the nonverbal behaviors of a higher-status person can actually make you feel more
powerful.

Answer: T Type: T Page:


200 Application

65. People who fidget with their hair or fingernails are almost always hiding something.

Answer: F Type: T Page:


200 Comprehension

66. According to research, when searching for a job, there are no downsides to being physically
attractive.

Answer: F Type: T Page:


206 Comprehension

67. It is possible in increase your physical attractiveness through posture, gestures, and facial
expressions.

Answer: T Type: T Page:


207 Comprehension

68. Which of the following is an accurate statement about the way some women’s voices rise in
pitch at the end of a sentence?
69. Women who speak this way are perceived as timid and lacking in self-confidence.
70. Women who speak this way are perceived as cooperative.
71. Women who speak this way to convey a cooperative tone might be perceived as hesitant.
72. All of the above.
73. None of the above.

Answer: d Type: M Page:


204 Analysis

69. Which of the following is one of the suggestions Annie Donnellon makes to the sighted for
improving communication with the visually impaired?
a Mention your name when starting a conversation with people who are blind.

1. At the end of the conversation, say you are leaving.


2. Clue in visually-impaired people when something is going on that they can’t see.
3. All of the above.
4. None of the above.

Answer: d Type: M Page:


203 Analysis

70. Which of the following nonverbal behaviors is least important in a job interview?
71. smiling
72. handshaking
73. clothing
74. eye contact
75. Any of these behaviors may be equally important.

Answer: e Type: M Page:


201 Analysis

71. Which if the following is not true of deception detection?


72. We accurately detect deception only slightly more than half the time.
73. We underestimate our abilities to detect others’ lies.
74. We’re not as good at catching lies as we think we are.
75. Wanting to believe people wouldn’t lie to us biases our ability to detect deceit.
76. All of the above are true.

Answer: b Type: M Page:


193 Comprehension

72. “The Look of a Victim” story in this chapter points out that victims of assault may set themselves
up as easy targets because of
73. their friendly facial expressions.
74. the way they walk.
75. their hairstyles.
76. eye contact with the attacker.
77. All of these choices are correct.

Answer: b Type: M Page:


199 Knowledge
73. Status can be conveyed nonverbally through
74. time.
75. touch.
76. clothing.
77. posture.
78. All of these choices are correct.

Answer: e Type: M Pages: 198-


210 Synthesis

74. Amber wants to make a sale. According to the nonverbal information presented in Chapter 6, to
get compliance from a customer she might try
75. speaking in a rate much faster than her customer’s.
76. lightly touching her customer.
77. avoiding direct eye contact with her customer.
78. keeping her facial expression as neutral as possible.
79. None of these are advisable to gain compliance.

Answer: b Type: M Page:


206 Application

75. Studies of nonverbal communication across cultures reveal that


76. smiles and laughter are a universal signal of positive emotions.
77. sour expressions convey displeasure in some cultures and pleasure in others.
78. a direct gaze is considered appropriate in most cultures.
79. classes usually start and end on time in most cultures.
80. all of the above are true.

Answer: a Type: M Pages: 196-


198 Synthesis

76. The design and environment of rooms


77. communicate information about the owner’s personality.
78. shape the interaction that takes place there.
79. communicate information about the interests of the owner.
80. b and c above
81. All of these choices are correct.

Answer: e Type: M Page:


210 Synthesis
77. Kinesics is the study of
78. personal distances.
79. verbal and nonverbal behavior.
80. body position and motion.
81. environmental stress.
82. clothing and color.

Answer: c Type: M Page:


198 Knowledge

78. Proxemics is the study of


79. the way people and animals use space.
80. the way people use words to transmit messages.
81. the way people use facial expressions.
82. the way people use silence.
83. the way people use vocal cues.

Answer: a Type: M Page:


208 Knowledge

79. The many ways the voice communicates—including tone, speed, pitch, number and length of
pauses, volume, etc.—are called
80. paralanguage.
81. vocalics.
82. noncommunicators.
83. nonvocals.
84. proxemics.

Answer: a Type: M Page:


202 Knowledge

80. Nonverbally, women __________ more than men.


81. make less eye contact
82. smile less
83. are less vocally expressive
84. use more head, hand, and arm gestures
85. require more personal space
Answer: d Type: M Page:
196 Comprehension

81. Studies of nonverbal posture behaviors have found that


82. we are generally unaware of posture.
83. different facial expressions help posture interpretation.
84. we should use unambiguous postural cues.
85. tension and relaxation of muscles can indicate status differences.
86. posture is not important to body image.

Answer: d Type: M Pages: 198-


200 Comprehension

82. All of the following statements are true except which one?
83. The eyes can communicate positive and negative attitudes.
84. Nonverbal messages of the face and eyes are the easiest to read.
85. The use of eye contact can increase compliance.
86. The eyes can indicate dominance and submission.
87. The eyes send involvement messages.

Answer: b Type: M Pages: 201-


202 Synthesis

83. All of the following are characteristics of nonverbal behavior except which one?
84. Nonverbal skills are important.
85. Nonverbal behavior is clear and unambiguous.
86. Nonverbal communication is primarily relational.
87. All nonverbal behavior has communicative value.
88. Nonverbal communication serves many functions.

Answer: b Type: M Pages: 188-


194 Knowledge

84. All of the following are true about touch except which one?
85. Touch can have a significant influence on health and well-being.
86. Touch can signal a variety of relationships.
87. Touch can be a way to communicate both negative and positive feelings.
88. Touch can increase compliance.
89. Touch in any of its forms can have positive effects.

Answer: e Type: M Pages: 205-


206 Synthesis

85. When our nonverbal behavior is unintentional,


86. others disregard it.
87. others attach more significance to it.
88. others can’t make interpretations based on it.
89. others respond with their own unintentional behaviors.
90. others recognize it and make interpretations based on it.

Answer: e Type: M Page:


189 Comprehension

86. Edward T. Hall’s Distance Zones are


87. personal, impersonal, social, public.
88. intimate, personal, social, public.
89. intimate, non-intimate, social, public.
90. open, blind, hidden, unknown.
91. None of these are correct.

Answer: b Type: M Pages: 208-


209 Knowledge

87. Adaptors are


88. unconscious.
89. signs of deception.
90. excitement cues.
91. attempts to attract others.
92. signs of vulnerability.

Answer: a Type: M Pages:


200 Knowledge
88. If you see someone smiling, you could interpret this communication to mean
89. the other is friendly.
90. the other is happy.
91. the other wants to communicate.
92. the other is faking something.
93. any of the above

Answer: e Type: M Pages: 193-


194 Application

89. Facial expressions are


90. the easiest nonverbal messages to decode accurately.
91. often difficult to understand because of their rapid rate of change.
92. rarely genuine and therefore impossible to decode.
93. limited; relatively few emotions are shown in the face.
94. usually more sincere if they last more than 10 seconds.

Answer: b Type: M Pages: 201-


202 Knowledge

90. Nonverbal communication serves the functions of


91. repeating and substituting.
92. complementing and accenting.
93. regulating and contradicting.
94. All of these choices are correct.
95. None of these are correct.

Answer: d Type: M Pages: 190-


192 Knowledge

91. When Kenji nods his head up and down rather than saying “Yes,” he is using a nonverbal
behavior known as a(n)
92. facilitator.
93. interlocutor.
94. emblem.
95. nonverbalator.
96. encoder.

Answer: c Type: M Page:


200 Application
92. All of the following are true about nonverbal communication across cultures, except that
93. distance patterns vary across cultures.
94. patterns of eye contact vary around the world.
95. emblems have precise and distinct meanings within cultural groups.
96. interpretations of acceptable touch does not vary across cultures.
97. smiles, laughter, and sour expressions are universal signals of positive or negative emotion.

Answer: d Type: M Pages: 196-198, 200,


206 Synthesis

93. Research reveals that use of manipulators is often a sign of


94. discomfort.
95. power.
96. shyness.
97. dogmatism.
98. inferiority.

Answer: a Type: M Page:


200 Comprehension

94. Nodding, looking away, or moving toward the door are nonverbal behaviors that illustrate the
nonverbal function of
95. substituting.
96. regulating.
97. accenting.
98. repeating.
99. complementing.

Answer: b Type: M Page:


191 Knowledge

95. All of the following are true about the voice and communication except which one?
96. Communicators who speak loudly and without hesitations are viewed as more confident than
those who pause and speak quietly.
97. Paralinguistic cues help us identify the strength of an emotion being expressed, unless it’s being
expressed in a language we don’t speak.
98. Some vocal factors influence the way a speaker is perceived.
99. Accents that identify a speaker’s membership in a group lead to more positive evaluations of
that person if the group is a prestigious one.
100. People with more attractive voices are rated more highly than those with less attractive
voices.

Answer: b Type: M Pages: 202-


205 Comprehension

96. Nonverbal regulators can signal


97. turn-taking.
98. the desire to end a conversation.
99. an invitation to respond.
100. All of these choices are correct.
101. None of these are correct.

Answer: d Type: M Pages: 191, 193-


194 Analysis

97. Nonverbal evidence of lying is most likely to occur when the deceiver
98. has no strong feelings about the deception.
99. has not rehearsed the deception.
100. does not feel anxious or guilty about the lies.
101. has lack of emotional involvement with the deception.
102. doesn’t know people are watching.

Answer: b Type: M Pages: 192-


193 Comprehension

98. In nonverbal communication, studies of leakage deal with


99. innate behaviors.
100. illness behaviors.
101. environmental issues.
102. deception signals.
103. perceptions of illness.

Answer: d Type: M Pages: 192-


193 Application
99. All of the following are true about nonverbal communication except which one?
100. Nonverbal communication is universal for all cultures.
101. Nonverbal communication may function to contradict verbal messages.
102. Nonverbal communication is more ambiguous than verbal communication.
103. Nonverbal signals are much more powerful than verbal messages when they are
delivered at the same time.
104. Nonverbal messages aren’t as deliberate as verbal messages.

Answer: a Type: M Pages: 188-


198 Comprehension

100. Nonverbal communication plays an important role in


101. conveying emotions.
102. identity management.
103. defining the kinds of relationships we want to have with others.
104. None of these are correct.
105. All of these choices are correct.

Answer: e Type: M Pages: 189-


190 Knowledge

101. The function of influencing the flow of verbal communication is called


102. repeating.
103. complementing.
104. substituting.
105. accenting.
106. regulating.

Answer: e Type: M Page:


191 Knowledge

102. Althea shrugs her shoulders in response to Nicole’s question. Althea is using a function
of nonverbal communication known as
103. regulating.
104. accenting.
105. substituting.
106. complementing.
107. repeating.

Answer: c Type: M Page:


191 Application

103. The lawyer pounded his fist on the table for emphasis. He is using a function of
nonverbal communication known as
104. regulating.
105. accenting.
106. substituting.
107. complementing.
108. contradicting.

Answer: b Type: M Page:


191 Application

104. An indicator of deception is


105. shorter periods of speaking.
106. low rate of speech.
107. more speech errors.
108. higher vocal pitch.
109. All of these choices are correct may be indicators of deception.

Answer: e Type: M Page:


193 Knowledge

105. All of the following statements are true about nonverbal gender differences except
which one?
106. Women use more facial expressions.
107. Women stand closer to others.
108. Women are more vocally expressive.
109. Women are more likely to lean forward in conversations.
110. Women use more head, hand, and arm gestures.

Answer: d Type: M Page:


196 Knowledge

106. Gina looked annoyed when she walked into the classroom and saw Megan sitting in the
chair she usually sits in. The nonverbal communication Gina is demonstrating is
107. kinesics.
108. personal space.
109. territoriality.
110. chronemics.
111. regulation.

Answer: c Type: M Page:


209 Application

107. Edward T. Hall defines social distance as


108. 0 to 18 inches.
109. 18 inches to 4 feet.
110. 4 feet to 12 feet.
111. 12 feet to 25 feet.
112. 25 feet and beyond.

Answer: c Type: M Page:


209 Knowledge

108. Edward T. Hall defines personal distance as


109. 0 to 18 inches.
110. 18 inches to 4 feet.
111. 4 feet to 12 feet.
112. 12 feet to 25 feet.
113. 25 feet and beyond.

Answer: b Type: M Page:


208 Knowledge

109. Students who were shown interior home photos accurately identified that the homes
communicated
110. the homeowners’ politeness.
111. the homeowners’ tenseness.
112. the homeowners’ artistic interests.
113. family orientations.
114. All of these choices are correct.

Answer: e Type: M Page:


210 Knowledge
110. According to research, which of the following statements is true about touch?
111. A food server’s fleeting touch on a customer’s shoulder might get her a bigger tip.
112. A patient is more likely to take his medicine if his doctor accompanies the prescription
with a slight touch.
113. A student is twice as likely to participate in class if she has received a supportive touch
on the back or arm from her teacher.
114. Culturally appropriate touch can enhance your success.
115. All of the above statement are true.

Answer: e Type: M Page: 205-


206 Comprehension

111. Ernesto’s boss perceives him to be untrustworthy because he waits a week to reply to
an important email. This behavior falls into the nonverbal category of
112. paralanguage.
113. chronemics.
114. haptics.
115. kinesics.
116. proxemics.

Answer: b Type: M Page:


210 Application

INSTRUCTIONS for questions 112–117: Match each description below with the term it
best describes.

1. chronemics
2. paralanguage
3. disfluencies
4. proxemics
5. kinesics

112. Study of use and structure of time

Answer: a Type: Matching Page:


210 Knowledge

113. Waving, shaking head, or finger


Answer: e Type: Matching Page:
198 Knowledge

114. Arriving early for an appointment

Answer: a Type: Matching Page:


210 Knowledge

115. A strong accent or husky voice

Answer: b Type: Matching Page:


202 Knowledge

116. “Uh,” “um,” “er”

Answer: c Type: Matching Page:


203 Knowledge

117. Standing “at arm’s length”

Answer: d Type: Matching Page:


208 Knowledge

INSTRUCTIONS for questions 118–124: Match each nonverbal function with the
description below it best describes. You will use some letters more than once.

1. substituting
2. contradicting
3. regulating
4. accenting
5. repeating
118. Richard fell silent and looked expectantly at Maricel.

Answer: c Type: Matching Page:


191 Application

119. Sonia snapped her fingers and shouted, “Hurry up! Get a move on!”

Answer: d Type: Matching Page:


191 Application

120. Levi suppressed a yawn and slumped in his chair while saying, “Sure I’m interested in
hearing about your trip. I’m all ears.”

Answer: b Type: Matching Page:


191 Application

121. When asked if she wanted a refill on her coffee, Aliyah covered the cup with her hand
and shook her head.

Answer: a Type: Matching Page:


191 Application

122. When he was asked how old he was, Rueben held up four fingers and announced
proudly, “I’m four!”

Answer: e Type: Matching Page:


191 Application

123. “Angry? No, I’m NOT angry!”

Answer: b Type: Matching Page:


191 Application
124. Isabela rolled her eyes while her mother complained about her messy room.

Answer: a Type: Matching Page:


191 Application

125. Imagine that you have been commissioned to design a new campus center. What sort of
communication should take place there? What kinds of furnishings and decorations would you
suggest to increase the likelihood of this communication occurring? What messages would your
choice of designs and decorations communicate?

Answer: will vary Type: E Page:


210 Evaluation

126. One characteristic of nonverbal communication is “all behavior has communicative


value.” Describe two incidents from your experience which illustrate both deliberate and
unintentional meaning derived from nonverbal communication in these two incidents. Identify
the nonverbal behaviors that occurred. Identify the meanings you did/did not intend to convey
and the meanings that were conveyed from your perspective and that of your partner in each
incident.

Answer: will vary Type: E Page:


189 Analysis

127. Using at least two of the types of nonverbal communication described in your text, and
referring to your own experience, describe an incident that illustrates how nonverbal behavior
can be ambiguous. How could you or the other person involved have reduced the ambiguity of
that situation?

Answer: will vary Type: E Pages: 193-194, 198-


211 Application

128. Nonverbal communication reveals attitudes about status. Using examples, describe how
status might be communicated through four different types of nonverbal messages.

Answer: will vary Type: E Pages: 199,208-


210 Synthesis
129. One characteristic of nonverbal communication is that it serves many functions. Explain
the functions of substituting, accenting, and regulating using specific examples for support.

Answer: will vary Type: E Pages: 190-


192 Analysis

130. One characteristic of nonverbal communication is that it is primarily relational. Discuss


the three ways this occurs as explained in your text, using specific examples.

Answer: will vary Type: E Pages: 189-


190 Analysis

131. Gender has a strong influence on nonverbal communication. Explain the differences
between men and women in this area. Include your personal experiences in your discussion.

Answer: will vary Type: E Pages: 195-


196 Analysis

132. Give examples from your life of each type of nonverbal behavior explained in the
chapter, and describe how it reflects or shapes the kinds of relationships you have with others.

Answer: will vary Type: E Pages: 189-190, 198-


211 Analysis

133. After reading Chapter Six, explain how you can improve your own nonverbal
communication in ways that meet your interpersonal goals.

Answer: will vary Type: E Pages:


all Evaluation
134. What advice would you give to others about how they can appropriately share their
interpretations of others’ nonverbal behaviors?

Answer: will vary Type: E Pages:


all Evaluation

135. Explain whether and why we should be cautious about a book titled “How to Read a
Person Like a Book.”

Answer: will vary Type: E Pages: 192-


194 Analysis

136. Give examples of ways in which nonverbal relational messages are conveyed through
social media and other mediated communication channels.

Answer: will vary Type: E Pages:


190 Application

CHAPTER 7
LISTENING

1. According to research, most listeners retain 70 percent of a message for several weeks.

Answer: F Type: T Page:


222 Knowledge

2. There is no single “best” listening style to use in all situations.

Answer: T Type: T Page: 240-


242 Comprehension
3. A good listener will always state her own judgment of the situation so the other person knows
where she stands on the issue.

Answer: F Type: T Page:


240 Comprehension

4. You should do more paraphrasing than any other type of listening.

Answer: F Type: T Page: 231-234, 240-


242 Comprehension

5. We spend more time listening than in any other type of communication.

Answer: T Type: T Page:


218 Knowledge

6. It’s impossible to listen effectively all of the time.

Answer: T Type: T Page:


225 Knowledge

7. During careful listening, your heart rate will quicken and your body temperature will rise.

Answer: T Type: T Page:


225 Knowledge

8. Since paraphrasing may not always be accurate, speaking tentatively allows the other person to
make a correction.

Answer: T Type: T Page:


234 Knowledge

9. Studies show that good listeners keep eye contact and react with appropriate facial expressions.
Answer: T Type: T Page:
222 Knowledge

10. According to the text, the most helpful way of responding to a problem is to offer good, specific
advice.

Answer: F Type: T Page: 238-


242 Comprehension

11. Speaking is an active process; listening is a passive activity.

Answer: F Type: T Page: 225-


226 Comprehension

12. Selective listening is a reasonable thing to do when screening commercials and keeping an ear
out for the weather report.

Answer: T Type: T Page:


224 Comprehension

13. Because prompting involves using silences, it is not classified as a listening response.

Answer: F Type: T Page: 229-


230 Knowledge

14. Prompting is a more passive listening style than advising.

Answer: T Type: T Page: 229-


230 Comprehension

15. Even if you give accurate advice to a person, that advice may not be helpful.

Answer: T Type: T Page:


238 Knowledge
16. Accurate analysis of a problem may arouse defensiveness.

Answer: T Type: T Page:


238 Knowledge

17. A paraphrase that contains both thoughts and feelings can be a useful tool to help others
because it allows the problem holder to unload concerns.

Answer: T Type: T Page:


234 Knowledge

18. Questioning and paraphrasing are both forms of feedback.

Answer: T Type: T Page: 230-


234 Synthesis

19. Counterfeit questions are aimed at understanding others.

Answer: F Type: T Page:


230 Comprehension

20. Analyzing can be one way to help a speaker consider alternative meanings.

Answer: T Type: T Page:


238 Knowledge

21. Advice given in a respectful, caring way is always the best listening response to use when
approached with another’s problem.

Answer: F Type: T Page: 238-


239 Knowledge

22. Of the many different elements in the listening process, hearing is the physiological dimension.
Answer: T Type: T Page:
221 Comprehension

23. According to your text, most people usually try their best to listen but their effectiveness is
limited primarily by biological factors.

Answer: F Type: T Page: 225-


227 Comprehension

24. When you are paraphrasing, you need to repeat what the speaker has said word for word.

Answer: F Type: T Page:


232 Comprehension

25. Factual information paraphrasing focuses on the ideas a speaker has expressed.

Answer: T Type: T Page:


233 Comprehension

26. Since all judging listening responses are negative, we should avoid them at all cost.

Answer: F Type: T Page:


204 Comprehension

27. You should rotate your styles of listening after one or two responses so that you don’t become
bored by any one style.

Answer: F Type: T Page: 240-


242 Evaluation

28. While an important factor in making relationships work, listening is still less important than
speaking.
Answer: F Type: T Page:
218 Knowledge

29. Studies show that business people believe not only that listening is important but also that they
do it well.

Answer: F Type: T Page:


220 Knowledge

30. Hearing occurs when the brain reconstructs electrochemical impulses into a representation of
the original sound and then gives them meaning.

Answer: F Type: T Page:


219 Knowledge

31. Mindless listening is never suggested because it shows lack of concern for the speaker.

Answer: F Type: T Page:


219 Knowledge

32. Mindless listening can be potentially valuable.

Answer: T Type: T Page: 219-


220 Comprehension

33. Whereas hearing is a physiological process, attending is a psychological one.

Answer: T Type: T Page: 221 Knowledge

34. Research suggests that most people remember about 60 percent of what they hear immediately
after hearing it.

Answer: F Type: T Page:


222 Knowledge
35. The residual message is the part of the message that we actually remember.

Answer: T Type: T Page:


222 Knowledge

36. Interruptions are one characteristic of stage-hogging.

Answer: T Type: T Page:


224 Knowledge

37. Insulated listeners respond only to the parts of your remarks that interest them.

Answer: F Type: T Page:


225 Knowledge

38. Listening is easier to do than speaking.

Answer: F Type: T Page: 225-


226 Knowledge

39. Rapid thought is a factor in why we don’t listen better because we can understand speech faster
than the other person speaks.

Answer: T Type: T Page:


225 Knowledge

40. Listening is a natural ability and can’t be improved through training.

Answer: F Type: T Page:


226 Knowledge

41. A counterfeit tag question is one where the asker is looking for agreement, not information.
Answer: T Type: T Page:
231 Knowledge

42. Supporting listening responses allow you to tell the other person how you think he/she feels.

Answer: F Type: T Page: 235-


237 Knowledge

43. Women, rather than men, tend to respond to others’ problems by offering advice.

Answer: F Type: T Page:


241 Knowledge

44. Women are more likely than men to give supportive responses when presented with another
person’s problems.

Answer: T Type: T Page:


241 Knowledge

45. When considering what listening response style to choose, the best choice will always be your
personal style.

Answer: F Type: T Page: 240-


242 Comprehension

46. An issue of the International Journal of Listening indicates that listening skills are crucial in
contexts such as education, health care, and business, but not necessarily in religion.

Answer: F Type: T Page:


219 Knowledge

47. Good listening involves paying attention to nonverbal cues as well as the actual spoken words.

Answer: T Type: T Page:


219 Knowledge
48. Listening fidelity refers to the degree of congruence between what a listener understands and
what the message-sender was attempting to communicate.

Answer: T Type: T Page:


222 Knowledge

49. Keeping eye contact and reacting with appropriate facial expressions are important factors in
children’s evaluations of “good” and “bad” listeners.

Answer: T Type: T Page:


222 Knowledge

50. The deluge of messages requiring our attention every day has made the challenge of attending
tougher than at any time in human history.

Answer: T Type: T Page:


225 Knowledge

51. People are less likely to feel annoyed or hurt if their partner’s poor listening is due to hearing
loss.

Answer: F Type: T Page:


227 Knowledge

52. Studies have shown that, in times of distress, women want support and men want advice.

Answer: F Type: T Page: 241-


242 Knowledge

53. The most appropriate response to someone’s grief is to point out the silver lining.

Answer: F Type: T Page: 235-


237 Knowledge
54. Men generally seek advice from men, and women seek emotional support from women in times
of emotional need.

Answer: F Type: T Page: 241-


242 Knowledge

55. If criticism is delivered constructively enough, the recipient will not become defensive.

Answer: F Type: T Page:


240 Knowledge

56. You should never admit to someone who is grieving that you don’t know what to say.

Answer: F Type: T Page:


237 Comprehension

57. Giving support to others can lessen their distress but potentially increase yours.

Answer: T Type: T Page:


237 Knowledge

58. You are likely to have more success giving advice to a highly rational person than to someone
who is emotional.

Answer: T Type: T Page:


242 Comprehension

59. His supervisor asked Arturo to generate a PowerPoint presentation for the Thursday team
meeting. On Thursday, Arturo showed up without the presentation. Which element of the
listening process is where Arturo’s listening failed?
60. hearing
61. attending
62. understanding
63. remembering
64. any of the above
Answer: e Type: M Page: 221-
222 Analysis

60. According to a study of college students and their communication activities, over 20 percent of
their communication time was spent
61. writing.
62. speaking.
63. engaging in interpersonal listening.
64. reading.
65. engaging in media listening.

Answer: c Type: M Page:


218 Knowledge

61. All of the following are ineffective listening styles mentioned in the text except
62. ambushing.
63. insulated listening.
64. stage hogging.
65. pseudolistening.
66. signal listening.

Answer: e Type: M Page: 224-


225 Knowledge

62. Which best describes the relationship between our rate of hearing speech and the average rate
of speaking?
63. We speak at nearly the same rate we are able to listen.
64. We can listen 4-6 times faster than an average person speaks.
65. We are able to speak 2 times faster than an average person can listen.
66. We are able to listen slightly faster than an average person speaks.
67. We can listen twice as fast as an average person speaks.

Answer: b Type: M Page:


225 Comprehension

63. The process of using questioning and paraphrasing messages is a type of


64. linear communication.
65. insensitive listening.
66. selective perception.
67. defensive behavior.
68. perception checking.

Answer: e Type: M Page: 230-


234 Synthesis

64. All of the following are reasons why it is difficult to listen all the time except which one?
65. We hear so many verbal messages.
66. We are often wrapped up in personal concerns.
67. We comprehend words at a slower rate than people speak them.
68. We have many physical distractions.
69. We think speaking has more advantages than listening.

Answer: c Type: M Page: 225-


227 Comprehension

65. Giving only the appearance of being attentive is termed


66. pseudolistening.
67. selective listening.
68. defensive listening.
69. insensitive listening.
70. fake listening.

Answer: a Type: M Page:


224 Knowledge

66. The advantage of paraphrasing to help is that


67. you can help the problem-holder to sort out the problem.
68. you can suggest the solution that’s best for your partner.
69. you can point out your partner’s good ideas.
70. you can share your own experiences and ideas.
71. All of these answers are correct.

Answer: a Type: M Page:


234 Comprehension

67. According to your text, advice is


68. only to be used when paraphrasing fails.
69. helpful when it is correct or accurate.
70. best when preceded by your analysis of a situation.
71. actually unhelpful at least as often as it is helpful.
72. less helpful than either supporting or judging response styles.

Answer: d Type: M Page:


238 Knowledge

68. Which is the best helping paraphrase response to the following statement? “My boss keeps
kidding me about how we should have an affair. I don’t know what to do. Sometimes I think he’s
just joking, and sometimes I think it’s a real proposition.”
69. “Either way it’s sexual harassment, which is illegal. You shouldn’t let him get away with it!”
70. “So you can’t figure out his motives, is that it?”
71. “You sound upset by this.”
72. “You sound worried and confused because you’re not sure if he’s coming on to you or not.”
73. “That’s a common problem these days. I can see why you’re upset, and I don’t blame you.”

Answer: d Type: M Page:


234 Application

69. Imagine you’ve been listening for some time to a friend talk about whether or not to drop out of
school. Which is the best helping paraphrase response?
70. “You’re confused because there are as many reasons to stay as there are to leave, right?”
71. “Which alternative sounds best to you?”
72. “When you’re this confused, it’s best to go with your heart.”
73. “You do sound mixed up. Maybe you ought to hold off making a decision for a while.”
74. “Tell me more. I think we can get to the bottom of this if we talk it out. I’m listening.”

Answer: a Type: M Page:


234 Application

70. You meet a friend at the supermarket and ask how he is doing. He replies, “I’m OK for the most
part, just stressed with all these finals.” Which of the following is the best helping paraphrase
response?
71. “Yeah, I know what you mean.”
72. “So, you’re stressed, huh?”
73. “You’ll be fine; you always get good grades.”
74. “Bet you’re wishing you hadn’t taken 18 units, huh?”
75. “So, you’re managing most things just fine, but will be relieved when finals are over?”
Answer: e Type: M Page:
234 Application

71. When you try to reflect the underlying theme in a statement, you are engaging in
72. judging.
73. questioning.
74. paraphrasing.
75. prompting.
76. pseudolistening.

Answer: c Type: M Page:


234 Comprehension

72. Which of the following bodily changes occurs during careful listening?
73. heart rate quickens
74. respiration increases
75. body temperature rises
76. all of these answers are correct
77. none of these answers are correct

Answer: d Type: M Page: 225-


226 Comprehension

73. Which of the following is the best helping paraphrase response to the following statement? “I’m
really bummed out about my apartment situation.”
74. “So, you’re bummed out, huh?”
75. “Your apartment situation is bad?”
76. “You’re depressed because you haven’t found a place to live yet?”
77. “You should really get a new place; I agree.”
78. “It will all work out by next month.”

Answer: c Type: M Page:


234 Application

74. Constructive criticism is a kind of listening response that falls into the category termed
75. advising.
76. judging.
77. analyzing.
78. supporting.
79. questioning.

Answer: b Type: M Page:


240 Comprehension

75. Your roommate gives the appearance of listening to you, but you can tell from her responses
that her mind is elsewhere. You could call her listening style in this instance
76. stage hogging.
77. insulated listening.
78. pseudolistening.
79. defensive listening.
80. ambushing.

Answer: c Type: M Page:


224 Application

76. Which of the following is the best helping paraphrase response to the following statements? “I
can’t stand that class! The lectures are a waste of time, and the tests are full of nitpicking
questions. I’m not learning anything.”
77. “Sounds like you’re fed up with the class.”
78. “Sounds like you’re thinking about dropping the class.”
79. “Sounds like the class has nit-picking tests and is a waste of time.”
80. “Sounds like you resent spending so much time on information you don’t consider useful.”
81. “Sounds like you’re fed up with school.”

Answer: d Type: M Page:


234 Application

77. “I think that the reason you’re so confused is that you’re trying to make everyone else happy
and forgetting your own happiness.” This statement is what type of listening response?
78. supporting
79. advising
80. questioning
81. paraphrasing
82. analyzing

Answer: e Type: M Page:


238 Application

78. “From what you’ve said, it sounds like you’re mad at your boss for expecting you to drop your
personal plans whenever he wants you to work. Is that right?” This statement is what type of
response?
79. supporting
80. judging
81. questioning
82. paraphrasing
83. analyzing

Answer: d Type: M Page: 231-


234 Application

79. “Sure it’s unfair. But you shouldn’t let that stop you. Life is unfair, so you’re crazy to let it bother
you.” This statement is what type of response?
80. supporting
81. judging
82. questioning
83. paraphrasing
84. parroting

Answer: b Type: M Page:


240 Application

80. When choosing the best listening style, it is important to consider


81. the situation.
82. the other person.
83. your personal style.
84. both a and b above.
85. a, b, and c above.

Answer: e Type: M Page: 240-


242 Comprehension
81. Harper listens carefully to her instructor as he discusses the upcoming exam since she hopes to
get an A. This illustrates what step in the listening process?
82. hearing
83. attending
84. understanding
85. responding
86. remembering

Answer: b Type: M Page: 221-


222 Application

82. All of the following are reasons why it’s impossible to listen well all the time except
83. message overload.
84. rapid thought.
85. lack of training.
86. faulty assumptions.
87. message importance.

Answer: e Type: M Page: 225-


227 Knowledge

83. The residual message is


84. the part of the message we respond to.
85. the part of the message we understand.
86. the part of the message we remember.
87. usually stated first.
88. usually stated last.

Answer: c Type: M Page:


222 Knowledge

84. Making sense of a message is related to which element of listening?


85. hearing
86. attending
87. understanding
88. responding
89. remembering
Answer: c Type: M Page:
222 Knowledge

85. “Are you finally off the phone” is an example of a question that
86. traps the speaker.
87. makes a statement.
88. carries a hidden agenda.
89. seeks a ‘correct’ answer.
90. is based on an unchecked assumption.

Answer: b Type: M Page:


231 Application

86. “You didn’t like that restaurant, did you?” is an example of a question that
87. traps the speaker.
88. makes a statement.
89. carries a hidden agenda.
90. seeks a ‘correct’ answer.
91. is based on an unchecked assumption.

Answer: a Type: M Page:


231 Application

87. When you give careful and thoughtful attention and responses to the messages you receive you
are listening
88. selectively.
89. purposefully.
90. mindfully.
91. for factual information.
92. for personal information.

Answer: c Type: M Page:


220 Knowledge

88. “I’m here if you need me” is an example of what type of listening response?
89. prompting
90. supporting
91. understanding
92. judging
93. helping

Answer: b Type: M Page:


235 Application

89. One study of 195 critical incidents in banking and medical settings showed that a major
difference between effective and ineffective listening was
90. how well the message was understood.
91. how easy it was to remember the message.
92. whether the message was of importance to the listener.
93. whether the message could be remembered.
94. the kind of feedback offered.

Answer: e Type: M Page:


222 Knowledge

90. “Your mother drives you nuts? Let me tell you about mine!” is an example of what type of
ineffective listening?
91. insensitive listening
92. stage-hogging
93. selective listening
94. insulated listening
95. ambushing

Answer: b Type: M Page:


224 Application

91. The most popular piece of language is


92. advising.
93. questioning.
94. paraphrasing.
95. judging.
96. supporting.

Answer: b Type: M Page:


230 Knowledge
92. All of the following are factors to consider before you decide to paraphrase except
93. whether the issue is complex enough.
94. whether you have the necessary time and concern.
95. whether you can withhold judgment.
96. whether the other person’s feelings might be hurt.
97. whether your paraphrase is in proportion to other responses.

Answer: d Type: M Page:


234 Comprehension

93. “Don’t worry about it” is an example of what type of “cold comfort” message?
94. denying others the right to their feelings
95. minimizing the significance of the situation
96. focusing on ‘then and there’ rather than ‘here and now’
97. casting judgment
98. none of these answers are correct

Answer: a Type: M Page:


236 Knowledge

94. The theory that describes the different ways we listen (mindfully or mindlessly) is called
__________.
95. selectivity theory
96. dual-process theory
97. listening fidelity
98. unconditional positive regard
99. none of the above

Answer: b Type: M Page:


219 Knowledge

95. The “Meetings Going ‘Topless’” reading describes how some Silicon Valley firms
96. train employees how to listen better by increasing eye contact.
97. have increased productivity through increased use of personal media devices.
98. have banned laptops and other personal media devices from meetings.
99. have improved the listening environment with use of a “Talking Stick.”
100. none of the above

Answer: c Type: M Page:


229 Knowledge
96. Which of the following statements accurately describes the culture and listening observations
noted by Austin Lee in the “Looking at Diversity” box?
97. Koreans show respect to authority by asking a lot of questions during class.
98. Americans may be more likely than Koreans to jump in and finish a sentence for a friend who
seems to be struggling for words.
99. In Korea, people in low power positions tend to analyze, advise, and judge.
100. Koreans tend to interrupt authority figures just as often as they would interrupt a friend.
101. The Korean style of using silence as a way to respect authority was misunderstood by his
American teachers as passivity and disinterest.

Answer: e Type: M Page:


223 Analysis

97. Listening with unconditional positive regard means


98. reflecting the speaker’s feelings but not necessarily her thoughts.
99. accepting others for who they are, even if you don’t agree with their thoughts or decisions.
100. giving gentle advice in a supportive way.
101. helping the speaker see the positive side of her issue.
102. all of the above.

Answer: b Type: M Page:


243 Comprehension

98. For almost every situation, the best listening response is


99. advising.
100. questioning.
101. paraphrasing.
102. supporting.
103. none of the above. There are many factors to consider when choosing the best listening
response.

Answer: b Type: M Page:


240 Evaluation
INSTRUCTIONS for questions 99–122: Match each statement with the helping listening
style it characterizes.

1. paraphrasing
2. judging
3. supporting
4. advising
5. analyzing

99. “That’s a terrible idea!”

Answer: b Type: Matching Page:


240 Analysis

100. “You ought to give it a try. You’ve got nothing to lose.”

Answer: d Type: Matching Page: 238-


239 Analysis

101. “He’s doing that because he doesn’t think you’ll care.”

Answer: e Type: Matching Page:


238 Analysis

102. “I think you’re doing a terrific job.”

Answer: c Type: Matching Page: 235-


237 Analysis

103. “Sure it’s discouraging now, but it will be over soon, right?”

Answer: c Type: Matching Page: 235-


237 Analysis
104. “So you’re upset because Chase didn’t pay you back?”

Answer: a Type: Matching Page: 231-


234 Analysis

105. “The best thing for you to do is break up with him.”

Answer: d Type: Matching Page: 238-


239 Analysis

106. “Have you ever thought about just giving her what she wants?”

Answer: d Type: Matching Page: 238-


239 Analysis

107. “I can’t believe it! He’s really a jerk for saying that.”

Answer: b Type: Matching Page:


240 Analysis

108. “So you’re hoping she’ll call, but you’re not sure what you’ll say if she does?”

Answer: a Type: Matching Page: 231-


234 Analysis

109. “Of course you get pushed around. I told you that’s what would happen if you don’t tell
people what you want.”

Answer: b Type: Matching Page:


240 Analysis

110. “You’re on the right track now. This is the right thing for you.”
Answer: b Type: Matching Page:
240 Analysis

111. “Sounds like you’re mad at me for embarrassing you. Is that right?”

Answer: a Type: Matching Page: 231-


234 Analysis

112. “You’ve always done fine in the past. Try not to worry. You can do it this time, too.”

Answer: c Type: Matching Page: 235-


237 Analysis

113. “You’d be a lot happier if you stopped blaming everyone else for your problems.”

Answer: b Type: Matching Page:


240 Analysis

114. “It seems to me you’re only doing that to get back at him for cheating on you.”

Answer: e Type: Matching Page:


238 Analysis

115. “Don’t try so hard and you’ll probably do better.”

Answer: d Type: Matching Page: 238-


239 Analysis

116. “Let me see if I’ve got this right. You’re mad because you like the idea of a curfew for
teens, but it’s hard to enforce?”

Answer: a Type: Matching Page: 231-


234 Analysis
117. “Maybe the reason you’re feeling insecure is that money means a lot to you.”

Answer: e Type: Matching Page:


238 Analysis

118. “Don’t give up. I really believe you’ll get it this next time.”

Answer: c Type: Matching Page: 235-


237 Analysis

119. So you’re saying that you want to ask Jackson to the dance but you’re afraid he’ll turn
you down?”

Answer: a Type: Matching Page: 231-


234 Analysis

120. “Perhaps you should just talk to her about it?”

Answer: d Type: Matching Page: 238-


239 Analysis

121. “I think you’re still unsure of yourself because of all the moving you did as a child.”

Answer: e Type: Matching Page:


238 Analysis

122. “That’s a good idea.”

Answer: b Type: Matching Page:


240 Analysis
123. We have all been selective, insulated, defensive, insensitive, and ambushing listeners.
Give an example of each type of listening from your own personal experience. Illustrate any
misunderstandings that developed as a result of your listening behavior.

Answer: will vary Type: E Page: 224-


225 Analysis

124. Chapter Seven lists seven different types of listening responses. Imagine a speaker says
the following remarks to you. Write seven responses to this situation—an example of
prompting, questioning, paraphrasing, supporting, analyzing, advising, and judging. “This
woman at work never speaks to me. I mean, I come in and say something like, ‘Hi, how are you?’
and she just stares at me. Rude, right? How can a person just ignore someone?”

Answer: will vary Type: E Page: 229-


242 Application

125. Describe the response style(s) you use most often when helping others. How successful
are these styles? What makes them successful or unsuccessful? What might you do to increase
your effectiveness as a helpful listener?

Answer: will vary Type: E Page: 229-


242 Evaluation

126. In your own words, describe what paraphrasing is and how it is used to help others solve
their problems. Use real or hypothetical examples and concrete language to explain and
illustrate your answer.

Answer: will vary Type: E Page: 231-


234 Synthesis

127. Read the following three hypothetical situations and discuss for each which of the seven
listening responses described in your text might suit the situation and other person best. Explain
why your choices are more likely to be helpful than the other types of listening responses.

Your employer is giving complicated directions for a task you must do.

A friend storms into the room clearly furious over something that happened to her at school
today.
Your brother comes to you about a job offer that he’s trying to decide about accepting.

Answer: will vary Type: E Page: 229-


242 Evaluation

128. Recount an interpersonal situation in which you failed to listen effectively. Describe the
factors which caused you to listen poorly. What could you have done to change those factors?

Answer: will vary Type: E Page: 225-


227 Evaluation

129. There are five elements in the listening process. Discuss each with a full and detailed
explanation.

Answer: will vary Type: E Page: 221-


222 Analysis

130. Your text provides a number of reasons for why we don’t listen better. Discuss each one
of them and then identify/explain one or two that are main reasons for why you don’t listen
better.

Answer: will vary Type: E Page: 225-


227 Evaluation

131. A Chinese Proverb says, “To be heard, there are times you must be silent.” Thoughtfully
explain what this means to you, incorporating information from your text on listening.

Answer: will vary Type: E Page: 227, 229-


230 Synthesis

132. Describe a situation that is appropriate for each: listening mindfully and listening
mindlessly. Explain.

Answer: will vary Type: E Page: 219-


221 Application
133. Describe a situation which might call for use of a combination of different listening
styles. Explain.

Answer: will vary Type: E Page: 240-


242 Application

134. Give examples of ways in which our growing use of technology affects listening
effectiveness.

Answer: will vary Type: E Page: 225,


229 Comprehension