Вы находитесь на странице: 1из 5

P1510B Final Exam Practice Problems

1. A particle is in simple harmonic motion along the x axis. The amplitude of the motion is xm. When it is
at x = x1, its kinetic energy is K = 5 J and its potential energy (measured with U = 0 at x = 0) is U = 3 J.
When it is at x = –1/2 xm, its total energy is:
A) 0 J
B) 3 J
C) 4 J
D) 5 J
E) 8 J
Ans: E

2. A 0.25-kg block oscillates on the end of the spring with a spring constant of 200 N/m. If the oscillation
is started by elongating the spring 0.15 m and giving the block a speed of 3.0 m/s, then the maximum
speed of the block is:
A) 0.13 m/s
B) 0.18 m/s
C) 3.7 m/s
D) 5.2 m/s
E) 13 m/s
Ans: D

3. A 1.2-kg mass is oscillating without friction on a spring whose spring constant is 3400 N/m. When the
mass’s displacement is 7.2 cm, what is its acceleration?
A) −3.8 m/s2
B) −200 m/s2
C) −240 m/s2
D) −2.0 x 104 m/s2
E) cannot be calculated without more information
Ans: B

4. The displacement of a string carrying a traveling sinusoidal wave is given by

y(x,t) = ymsin(kx – wt – f ).

At time t = 0 the point at x = 0 has a velocity of 0 and a positive displacement. The phase constant f is:
A) 45°
B) 90°
C) 135°
D) 180°
E) 270°
Ans: E

5. Here are equations for three waves traveling on separate strings. Rank them according to the maximum
transverse speed, least to greatest.
wave 1: y(x,t) = (2.0 mm) sin [(4.0 m–1)x – (3.0 s–1)t]
wave 2: y(x,t) = (1.0 mm) sin [(8.0 m–1)x – (4.0 s–1)t]
wave 3: y(x,t) = (1.0 mm) sin [(4.0 m–1)x – (8.0 s–1)t]

A) 1, 2, 3
B) 1, 3, 2
C) 2, 1, 3
D) 2, 3, 1
E) 3, 1, 2
Ans: C

6. A transverse traveling sinusoidal wave on a string has a frequency of 100 Hz, a wavelength of 0.040 m
and an amplitude of 2.0 mm. The maximum acceleration of any point on the string is:
A) 0 m/s2
B) 200 m/s2
C) 390 m/s2
D) 790 m/s2
E) 1600 m/s2
Ans: D

7. A transverse wave travels on a string of length 1.3 m and diameter 1.1 mm, whose mass is 10 g and
which is under a tension of 16 N. What is the linear mass density of the string?
A) 7.7 x 10-3 kg/m
B) 0.13 kg/m
C) 7.7 kg/m
D) 46 kg/m
E) 130 kg/m
Ans: A

8. Two sinusoidal waves have the same angular frequency, the same amplitude ym, and travel in the same
direction in the same medium. If they differ in phase by 50°, the amplitude of the resultant wave is given
by
A) 0.64 ym
B) 1.3 ym
C) 0.91 ym
D) 1.8 ym
E) 0.35 ym
Ans: D

9. Which of the following represents a standing wave?


A) y = (6.0 mm)sin[(3.0 m–1)x + (2.0 s–1)t] – (6.0 mm)cos[(3.0 m–1)x + 2.0]
B) y = (6.0 mm)cos[(3.0 m–1)x – (2.0 s–1)t] + (6.0 mm)cos[(2.0 s–1)t + (3.0 m–1)x]
C) y = (6.0 mm)cos[(3.0 m–1)x – (2.0 s–1)t] – (6.0 mm)sin[(2.0 s–1)t – 3.0]
D) y = (6.0 mm)sin[(3.0 m–1)x – (2.0 s–1)t] – (6.0 mm)cos[(2.0 s–1)t + (3.0 m–1)x]
E) y = (6.0 mm)sin[(3.0 m–1)x] + (6.0 mm)cos[(2.0 s–1)t]
Ans: B

10. A standing wave pattern is established in a string as shown. The wavelength of one of the component
traveling waves is:

A) 0.25 m
B) 0.5 m
C) 1 m
D) 2 m
E) 4 m
Ans: E

11. A 40-cm long string, with one end clamped and the other free to move transversely, is vibrating in its
fundamental standing wave mode. If the wave speed is 320 cm/s the frequency is:
A) 32 Hz
B) 16 Hz
C) 8 Hz
D) 4 Hz
E) 2 Hz
Ans: E

12. A 30-cm long string, with one end clamped and the other free to move transversely, is vibrating in its
second harmonic. The wavelength of the constituent traveling waves is:
A) 10 cm
B) 30 cm
C) 40 cm
D) 60 cm
E) 120 cm
Ans: C

13. When a mass of 0.350 kg is attached to a vertical spring and lowered slowly, the spring stretches 12.0
cm. The mass is now displaced from its equilibrium position and undergoes simple harmonic oscillations.
What is the period of the oscillations?
A) 0.695 s
B) 0.483 s
C) 0.286 s
D) 0.0769 s
E) 1.44 s
Answer: A

14. You have connected a loudspeaker that is facing upwards to a variable frequency source and notice
that a small screw has fallen into the loudspeaker. As you increase the frequency of the signal you notice
that at a frequency of 20.0 Hz the screw no longer moves with the speaker but starts to leave the surface
of the speaker intermittently. What must be the amplitude of the oscillations?
A) 0.621 mm
B) 2.45 mm
C) 1.60 mm
D) 0.893 mm
E) 0.200 mm
Answer: A

15. A mass of 1.53 kg is attached to a spring and the system is undergoing simple harmonic oscillations
with a frequency of 1.95 Hz and an amplitude of 7.50 cm. What is the total mechanical energy of the
system?
A) 0.844 J
B) 0.646 J
C) 0.633 J
D) 0.955 J
E) 0 J
Answer: B

16. A pendulum that was originally erected by Foucault at the Pantheon in Paris for the Paris Exhibition
in 1851 was restored in 1995. It has a 28.0 kg sphere suspended from a 67.0-m light cable. If the
amplitude of the swing is 5.00 m, what is the maximum speed of the sphere?
A) 3.57 m/s
B) 3.65 m/s
C) 13.1 m/s
D) 4.16 m/s
E) 1.91 m/s
Answer: E

17. A mass is oscillating on a spring with a period of 4.60 s. At t = 0 s the mass has zero speed and is at x
= 8.30 cm. What is its acceleration at t = 2.50 s?
A) 1.33 cm/s2
B) 0.784 cm/s2
C) 11.5 cm/s2
D) 14.9 cm/s2
E) 0 cm/s2
Answer: D

18. The vertical displacement of a string is given by y(x,t) = (6.00 mm) cos[(3.25 m-1)x – (7.22 s-1)t].
What is the period of the wave?
A) 7.22 s
B) 1.93 s
C) 0.870 s
D) 0.308 s
E) 0.139 s
Answer: C

19. As you stand by the side of the road, a car approaches you at a constant speed, sounding its horn, and
you hear a frequency of 76 Hz. After the car goes by, you hear a frequency of 65 Hz. What is the speed of
the car? The speed of sound in air is 343 m/s.
A) 26 m/s
B) 27 m/s
C) 28 m/s
D) 29 m/s
E) 30 m/s
Answer: B

20. Two in-phase loudspeakers are placed along a wall and are separated by a distance of 4.00 m. They
emit sound with a frequency of 514 Hz. A person is standing away from the wall, in front of one of the
loudspeakers. What is the closest distance from the wall the person can stand and hear constructive
interference? The speed of sound in air is 343 m/s.
A) 0.344 m
B) 0.729 m
C) 1.15 m
D) 1.64 m
Answer: B

21. An organ pipe, open at both ends, is 5.20 m long. What is its fundamental frequency? The speed of
sound in air is 343 m/s.
A) 16.5 Hz
B) 33.0 Hz
C) 66.0 Hz
D) 99.0 Hz
E) 132 Hz
Answer: B

22. One of the harmonics of a string fixed at both ends has a frequency of 52.2 Hz and the next higher
harmonic has a frequency of 60.9 Hz. What is the fundamental frequency of the string?
A) 26.1 Hz
B) 8.7 Hz
C) 4.35 Hz
D) 30.4 Hz
E) 17.4 Hz
Answer: B

23. The lowest tone to resonate in a closed pipe of length L is 200 Hz. Which of the following
frequencies will not resonate in that pipe?
A) 200 Hz
B) 400 Hz
C) 600 Hz
D) 1000 Hz
E) 1400 Hz
Answer: B

Оценить