Вы находитесь на странице: 1из 2

30 days left TARGET MATHEMATICS

DAILY PRACTICE PROBLEMS


JEE-Mains - 2019 JEE MAIN : 2019 DPP No. -11
Chapter Name : Permutations & combinations Time : 1 hr
1. If 20Cr = 20Cr+4, then rC3 equals – 11. The sides AB, BC, CA of a triangle ABC have 3, 4
(A) 50 (B) 54 (C) 56 (D) none and 5 points respectively on them. The number of
triangles that can be constructed using these points
2. The number of words which can be made from the
as vertices is–
letters of the word BANANA is –
(A) 220 (B) 235 (C) 205 (D) none
(A) 60 (B) 120 (C) 360 (D) 720
12. There are 12 points in a plane. The number of the
3. How many numbers can be formed with the digits straight lines joining any two of them when 3 of
1, 2, 3, 4, 3, 2, 1 so that odd digits always occupy them are collinear is –
the odd places (A) 60 (B) 62 (C) 64 (D) 66
(A) 16 (B) 18 (C) 20 (D) 22
13. Ramesh has 6 friends. In how many ways can he
4. How many numbers can be formed with the digits invite one or more friends to a dinner ?
0, 1, 2, 3, 4, 5 which are greater than 3000 ? (A) 64 (B) 63 (C) 163 (D) none
(A) 180 (B) 360 (C) 1380 (D) 1500
How may words of 5 letters can be formed out of

IR
14.
5. The number of ways in which 10 persons can sit given 10 different letters of an alphabet which have
round a table so that they do not have the same atleast one letter repeated ?
neighbours in any two arrangements – (A) 105 (B) 10P5 (C) 105–10P5 (D) none
1 1 m men and n women are to be seated in a row so
.S
(A) 9! (B) .9! (C) 10! (D) .(10)! 15.
2 2 that no two women sit together. if m > n, then num-
6. 20 persons were invited for a party . In how many ber of ways in which they can be seated is –
different ways can they and the host be seated on a m!(m  1)! m!(m  1)!
circular table so that two particular persons may sit (A) (m  n  1)! (B) (m  n)!
B

on either side of the host –


m!(m  1)! (m  1)!
(A) (19)! (B) (18)! (C) (D)
(m  n)! m!n!
(C) 2!×(19)! (D) 2!×(18)!
G.

16. Using digits 0, 1, 2, 3, 4, 5; the total 5 digit numbers


7. If nCr–1 = 36, nCr = 84 and nCr+1 = 126, then r equals
which are divisible by 3 (if no digit is repeated) is –
(A) 1 (B) 3 (C) 9 (D) none
(A) 216 (B) 240 (C) 600 (D) 3125
8. In how many ways 5 prizes can be distributed to 4
17. A candidate is required to answer 6 out of 10 ques-
boys, when each boy is eligible for any number of
tions which are diveided into two groups each con-
prizes?
taining 5 questions and he is not permitted to at-
(A) 120 (B) 625 (C) 600 (D) 1024 tempt more than 4 from each group. The number of
9. There are 14 players of cricket, out of which 5 are ways in which he can make up his choice is –
bowlers. In how many ways a team of eleven be (A) 100 (B) 200 (C) 300 (D) 400
selected from them so as to include at least four 18. The number of ways in which 5 biscuits can be dis-
bowlers ? tributed among two children is –
(A) 265 (B) 263 (C) 264 (D) none (A) 32 (B) 31 (C) 30 (D) none
10. Out of 10 given points 6 are in a straight line. The 19. A bag contains 9 balls marked with digits 1, 2...., 9.
number of the triangles formed by joining any three if two balls are drawn from the bag, then number of
of them is – ways of getting the sum of the digits on balls as odd
(A) 100 (B) 150 (C) 120 (D) none number is –
(A) 20 (B) 29 (C) 9C2 (D) 9P2
Answer key
1. C 2. A 3. B 4. C 5. B 6. D 7. B 8. D 9. C 10. A 11. C 12. C 13. B
14. C 15. A 16. A 17. B 18. C 19. A
www.etoosindia.com
ETOOSINDIA Plot No. 38, Near Union Bank Of India, Rajeev Gandhi Nagar, Kota, Rajasthan 1
India’s No.1 Online Coaching Help Desk : 09214233303 | 09214233343 |
20. The number of ways in which 52 cards can be di- 30. How many words can be formed by taking 4 letters
vided into 3 packets of 17 cards each and 1 group from the given 7 capital, 3 vowels and 5 consonants
of 1 card is – so that each word starts with a capital and contains
52! 52! atleast one vowel –
(A) (17!)3 (B) (17!) 3 .3! (A) 276 (B) 322 (C) 1932 (D) none
52! 31. Five balls of different colours are to be placed in
(C) (D) none of these the boxes of different size. Each box can hold all
(17!) 3 .4!
21. In an election, the number of candidates is one more five. In how many different ways can we place the
than the members to be elected. if each voter can balls so that no box remains empty
vote in 30 ways the number of candidates is – (A) 100 (B) 150
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) none (C) 180 (D) 200

22. The number of ways in which 7 men and 7 women 32. A number of 18 guests have to be seated, half on
can sit on a circular table so that no two women sit each side of a long table. Four particular guests de-
together is – sire to sit on one particular side and three others on
(A) 7! × 7! (B) 7! × 6!(C) (6!)2 (D) 7! the other side. Determine the number of ways in
which the sitting arrangements can be made.
23. The sum of 4 digit numbers formed by the digits 1, (A) 11C5 × 9! × 8! (B) 11C5 × 10! × 9!
2, 4, 6 in all possible orders is – 11
(C) C5 × 9! × 9! (D) 11C5 × 10! × 10!
(A) 14443 (B) 86658 (C) 43329 (D) 28886
24. There are 4 balls of different colurs and four boxes 33. A committee of 12 is to be formed from nine women
of colurs same as those of the balls. The number of and eight men. In how many ways can this be done
ways in which the balls, one in each box, could be
placed such that a ball does not go the a box of its
own colour is –
(A) 27 (B) 24 (C) 9 (D) none IR if at least five womenr have to be included in a com-
mittee? In how many of these committees
a. the women hold majority?
b. the men hold majority
.S
(A) 2701, 1006 (B) 2704, 1005
25. In how many ways the letters AAAAA, BBB, CCC,
(C) 2703, 1007 (D) 2702, 1008
D, EE, F can be arranged in a row when the letter C
occur at different places ? 34. An n-digit number is a positive number with ex-
12! 13 12! 13 actly n digits. Nine hundred distinct n-digit num-
(A)  C3 (B)  P3 bers are to be formed using only the three digits 2, 5
B

5!3!2! 5!3!2!
and 7. The smallest value of n for which this is pos-
13!
(C) (D) none of these sible is
5!3!2!3!
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9
G.

26. A student can purchase maximum n books out of


(2n + 1) books. if he can purchase at least one book 35. How many different nine-digit numbers can be
in 63 ways, then n is equal to – formed from the number 223355888 by rearrang-
ing its digits so that the odd digits occupy even po-
(A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6
sitions ?
27. The number of divisors of 9600 including 1 and (A) 16 (B) 36 (C) 60 (D) 180
9600 are –
36. Let Tn denote the number of triangles, which can be
(A) 60 (B) 58 (C) 48 (D) 46
formed using the vertices of a regular polygon of n
28. How many numbers greater than 10 lac be formed sides. If Tn–1Tn = 21, then n equals
from 2, 3, 0, 3, 4, 2, 3 ? – (A) 5 (B) 7 (C) 6 (D) 4
(A)  (B)  (C) 400 (D) 420
37. The number of arrangements of the letters of the
29. A shelf contains 20 books, of which 4 are single word ‘BANANA’ in which the two ns do not appear
volume and the others are 8, 5 and 3 volumes re- adjacently is
spectively. In how many ways can these books be (A) 40 (B) 60
arranged on the shelf so that order of the volumes (C) 80 (D) 100
of same work is maintaineed ? –
(A) 7! (B) 2 × 7! (C) 8 × 7! (D) none Answer key

20. B 21. B 22. B 23. B 24. C 25. A 26. A 27. C 28. A 29. C 30. C 31. B 32. C
33. D 34. B 35. C 36. B 37. A
www.etoosindia.com
2 Plot No. 38, Near Union Bank Of India, Rajeev Gandhi Nagar, Kota, Rajasthan ETOOSINDIA
Help Desk : 09214233303 | 09214233343 | India’s No.1 Online Coaching