Вы находитесь на странице: 1из 25

OEP

O-Engineers

Publications

OEP O-Engineers Publications Multiple Choice Questions- Power system Protection- Booklet-2 Engr. Qazi Arsalan Hamid

Multiple Choice Questions-

Power system Protection-

Booklet-2

OEP O-Engineers Publications Multiple Choice Questions- Power system Protection- Booklet-2 Engr. Qazi Arsalan Hamid
OEP O-Engineers Publications Multiple Choice Questions- Power system Protection- Booklet-2 Engr. Qazi Arsalan Hamid
OEP O-Engineers Publications Multiple Choice Questions- Power system Protection- Booklet-2 Engr. Qazi Arsalan Hamid

Engr. Qazi Arsalan

Hamid
Hamid
OEP

OEP

MCQs

1. Which is not the Directional Overcurrent Relay working condition?

Answer 1: When the current value is greater than the value of Pick up Answer 2: When the direction of the current exceeds the limit given to the relay Answer 3: When the Power Factor angle value is higher than the set value Answer 4: All right

2. Phase Directional Overcurrent Relay with 90-degree connection MTA is 45 degrees at phase A. The relay will signal trip, when the phase A phase Tripping zone has an angle

Answer 1: From 45 degrees leading to 90 degrees Lagging Answer 2: From 45 degrees Leading to 135 degrees Lagging Answer 3: From 45 degrees Lagging to 135 degrees Leading Answer 4: From 0 degrees to 180 degrees Lagging

3. Discrimination What is the current overload protection system?

Answer 1: It is set to allow relays in many systems. Work group by allowing the same type of relay to work simultaneously Answer 2: It is a sequence of protection. By allowing relays that are near the source to work first and a remote relay to act as a backup Answer 3: It is set to allow relays in many systems. Coordinate By allowing relays that are far from the most paid source to work first and relays that are in the position near the source The work is the next order without the need for grading margins. Answer 4: It is a sequence of protection. By allowing the main relay (Primary Relay) near the point of short circuit to work first and the backup relay that is far away has a is long enough Grading margin value to ensure that the backup relay will operate only if primary protection fail to operate.

4. Very Inverse Overcurrent Relay has the following settings: Time Multiplier Setting (TMS) = 0.3, CT Ratio = 1000/1 A by setting the current to 100%, if the Fault current 10,000 A Calculate how much time the relay needs to operate?

Answer 1: 0.24 seconds Answer 2: 0.45 seconds Answer 3: 0.90 seconds Answer 4: 4.00 seconds

5. Over current relays have a Standard Inverse operation (SI) [IEC 60255] with a TMS setting of 0.5. If using the CT Ratio 800/5 A and adjusting the current to 100%, The fault current is equal to 5,000 A. Calculate how much time the relay needs to operate?

Answer 1: 0.500 seconds Answer 2: 1.875 seconds Answer 3: 0.945 seconds Answer 4: 3.750 seconds

6. Over current relays with Very Inverse operation (VI) [IEC 60255] by setting TMS to 0.6 if using CT Ratio 600/5 A and adjusting the current to 100%, the fault current is equal to 4,000 A. Calculate how much time the relay needs to operate?

Answer 1: 1.429 seconds Answer 2: 2.025 seconds Answer 3: 2.382 seconds Answer 4: 3.375 seconds

7. Over current relays with Standard Inverse (SI) Curve operation, Fault current is 4,000 A If you want the relay to operate at 1.5 seconds, CT Ratio is 800/5,current value setting is 100%, what will be the TMS setting?

Answer 1: TMS = 0.3 Answer 2: TMS = 0.2 Answer 3: TMS = 0.25 Answer 4: TMS = 0.35

8. Over current relays with Extremely Inverse (EI) operation, fault current is 5,000 A. CT Ratio is 800/5, current setting or PSM is 125%, If you want the relay to operates at 2.0 seconds, how much TMS value should be adjusted?

Answer 1: TMS = 3.33 Answer 2: TMS = 0.60 Answer 3: TMS = 1.19 Answer 4: TMS = 0.95

9. Extremely Inverse Overcurrent Relay is set as follows: Time Multiplier Setting (TMS) = 0.2, CT Ratio = 1000/5 A, Pick Up Value = 4 A. Fault = 8,000 A Calculate how much time relay need to works?

Answer 1: 0.12 seconds Answer 2: 0.16 seconds Answer 3: 0.25 seconds Answer 4: 0.33 seconds

10. What are the characteristics of over current relays? Popular today

Answer 1: Definite Time Overcurrent Characteristics Answer 2: Definite Current Overcurrent Characteristics Answer 3: Inverse Time Overcurrent Characteristics Answer 4: Inverse Definite Minimum Time Overcurrent Characteristics

11. Phase Directional Overcurrent Relay with 60-degree connection, when considering only relays at Phase A, which quantity is Operating and which quantity is Polarizing respectively

Answer 1: current phase A as Operating and the voltage between phase B-C is Polarizing

Answer 2: current phase A as Operating and the sum of the voltage vector between the B-C phase and the A-C phase is Polarizing Answer 3: current phase A as Operating and the voltage between Phase A-B is Polarizing Answer 4: current phase A as Operating and the sum of the voltage vector between phase A-B and phase A-C is Polarizing

12. Phase Directional Overcurrent Relay with 90-degree connection when considering only relays at Phase A, which quantity is Operating and which quantity is Polarizing respectively

Answer 1: current phase A as Operating and the voltage between phase B-C is Polarizing Answer 2: current phase A as Operating and the sum of the voltage vector between the B-C phase and the A-C phase is Polarizing Answer 3: current phase A to Operating and the voltage between Phase A-B is Polarizing Answer 4: current phase A to Operating and the sum of the voltage vector between phase A-B and phase A-C is Polarizing

13. Electromechanical phase directional overcurrent relay type 90-degree connection - 45-degree MTA. Angle between Operating Quantity and Polarizing, what is the maximum amount of torque generated?

Answer 1: The maximum torque occurs at a 30-degree angle. Answer 2: The maximum torque will occur at a 90-degree angle. Answer 3: The maximum torque occurs at a 45-degree angle. Answer 4: The maximum torque occurs at a 60-degree angle.

14. Standard Inverse Overcurrent Relay connected to the current transformer (CT) with Current Ratio of 1000/5 A, TMS = 0.2, set at 100% if the current size is caused 5,000 A, relay operating time is

Answer 1: 0.43 seconds Answer 2: 4.30 seconds Answer 3: 0.80 seconds Answer 4: 0.86 seconds

15. Standard Inverse Overcurrent Relay connected to the current transformer (CT) with Current Ratio of 1000/1 A, TMS = 0.1, adjusted to 125% if the current size of the fault occurs 5,000 A, relay operating time is

Answer 1: 0.1 seconds Answer 2: 5.0 seconds Answer 3: 0.5 seconds Answer 4: 0.43 seconds

16. Protection of Earth Fault Protection in a 3-phase power system with Residual Connected method. Where current transformer (CT) is required?

Answer 1: CT per Wye Answer 2: CT per Delta

Answer 3: CT per Open Delta Answer 4: Nothing is right.

17. Phase Directional Overcurrent Relay Type Electromechanical type 90-degree Connection - 30- degree MTA. What is the maximum torque that the Power Factor angle?

Answer 1: 0 degrees Answer 2: 30 degrees Answer 3: 45 degrees Answer 4: 60 degrees

18. Standard Inverse Overcurrent Relay is compatible with CT Ratio = 1000/5 A, Pick Up Value = 5 A, TMS = 0.1. When the Fault Current is 15 times the Relay Setting, how long does it work?

Answer 1: 0.1 seconds Answer 2: 2.5 seconds Answer 3: 0.25 seconds Answer 4: 1.5 seconds

19. Overcurrent Relay has a Curve of Long Time Inverse (LTI) in accordance with IEC 60255, where the PSM = 5 and TMS = 1, relays will work for 30 seconds. Let the relay work with 3.0 seconds at the same PMS value. What is the TMS value?

Answer 1: 10.0 Answer 2: 0.1 Answer 3: 0.2 Answer 4: 0.01

20. Phase directional overcurrent relay of 90-degree connection type - 45 degree MTA. At maximum torque, the power factor is

Answer 1: PF = 1.0 Answer 2: PF = 0.5 lagging Answer 3: PF = 0.707 lagging Answer 4: PF = 0.866 lagging

21. Ground Directional Overcurrent Relay, when Single Line to Ground Faults occur. polarization voltage is

Answer 1: Equal to the phase voltage of the system Answer 2: equal to the voltage, zero sequence pressure of the phase that causes short-circuit grounding Answer 3: Approximately 3 times the zero-sequence current of the phase that causes short-circuit grounding Answer 4: Approximately 3 times the pressure of the zero sequence of the phase that causes short-circuit grounding

22.

How to use the Residual Current as a Polarizing Signal to detect the direction of the Ground Faults. What should I do?

Answer 1: Bring the current signal from the connected CT at the neutral point of the device to Polarizing Signal. Answer 2: Bring the current signal which is obtained from CT in all 3 phases at the secondary side of the coil. Answer 3: Bring the pressure signal obtained from VT to Y through resistance to Polarizing Signal. Answer 4: Bring the current signal obtained from CT in the window through the 3 wires to Polarizing Signal

23. Radial distribution system as shown below Requiring both relays have a standard operation Inverse (SI) [IEC 60255]. Discrimination Between relays at Bus A and at Bus B using Grading Margin = 0.35 seconds and adjust the settings as specified to calculate the time that the relay at Bus B runs when the Fault occurs as shown

that the relay at Bus B runs when the Fault occurs as shown Answer 1: relay

Answer 1: relay Operates at Bus B = 0.35 seconds Answer 2: : relay Operates at Bus B = 0.5 seconds Answer 3: relay Operates at Bus B = 2.97 seconds Answer 4: relay Operates at Bus B = 3.32 seconds

24. The Radial System distribution system, as shown, requires both relays have an Extremely Inverse (EI) function [IEC 60255] if the relay is adjusted as specified in the figure, Discrimination Between the relays at Bus A and the relay at Bus B using Grading Margin = 0.35 seconds, how much is the TMS of the relay B at Bus B

Answer 1: Relay at Bus B, set TMS = 0.06 Answer 2: Relay at Bus

Answer 1: Relay at Bus B, set TMS = 0.06 Answer 2: Relay at Bus B, set TMS = 0.433 Answer 3: Relay at Bus B, set TMS = 0.35 Answer 4: Relay at Bus B, set TMS = 0.19

25. The Radial System distribution system, as shown, requires both relays Curves are Extremely Inverse (EI) operation [IEC 60255]. If the relay at Bus B is set to Back up protection of the relay at Bus A using the difference of working time (Grading Margin) equal to 0.35 seconds when the Fault occur within the Primary Zone (F2) of the relay of Bus B itself, then How much time the relay at Bus B will require to pick up,

How much time the relay at Bus B will require to pick up, Answer 1: 0.433

Answer 1: 0.433 seconds Answer 2: 0.350 seconds Answer 3: 0.137 seconds Answer 4: 0.260 seconds

26. The Radial System distribution system, as shown, requires both relays to have a Standard Inverse (SI) operation curve according to IEC 60255. If the relay at Bus B is set to be done Work as a backup protection for the relay at Bus A, with a margin of time = 0.35 seconds. Ask how much TMS of the relay B must be adjusted at Bus B

Answer 1: TMS of relay at Bus B = 0.176 Answer 2: TMS of relay

Answer 1: TMS of relay at Bus B = 0.176 Answer 2: TMS of relay at Bus B = 0.078 Answer 3: TMS of relay at Bus B = 0.095 Answer 4: TMS of relay at Bus B = 0.35

27. If you want to make Earth Fault Protection with Overcurrent Relay, the Relay Number is

Answer 1: 50, 51 Answer 2: 50N, 51N Answer 3: 67 Answer 4: 87

28. Over current relays Extremely Inverse (EI) [IEC 60255] by setting TMS to 0.5 if using CT Ratio 1200/5 A and adjusting the current to 100% When the fault occurs and the value is equal to 7,000 A. What will be the tripping time?

Answer 1: 0.094 seconds Answer 2: 2.422 seconds Answer 3: 1.667 seconds Answer 4: 1.211 seconds

29. Ground Directional Overcurrent Relay can use Which quantity to make a "Polarizing Signal" to let the relay know the direction.

Answer 1: Phase Current alone Answer 2: only the Residual Current Answer 3: Residual Voltage only Answer 4: both Residual Current and Residual Voltage

30. In High voltage power transmission protection, in general what type of relay is used to protect

Answer 1: Voltage Relay Answer 2: Overcurrent Relay Answer 3: Differential Relay Answer 4: Distance Relay

31. Input signal to distance relay

Answer 1: CT Answer 2: VT Answer 3: Instrument Answer 4: CT and VT

32. Analysis of the operation of the relay. The distance is generally used which diagram?

Answer 1: R-X Diagram Answer 2: V-I Diagram Answer 3: P.F. Diagram Answer 4: I-T Diagram

33. In the Ground Fault Distance Relay setting for protection, when a single line to ground fault (SLG) occurs, which parameters must be considered

Answer 1: Power Factor Answer 2: Compensation Factor Answer 3: Full Load Current Answer 4: Frequency Factor

34. Which is the feature of the Impedance Relay?

Answer 1: It is a non-directional distance relay. Answer 2: Use the impedance size only in setting the relay. Answer 3: If the measured impedance value is greater than the impedance setting, the relay will work. Answer 4: It is a non-directional distance relay and uses only the impedance size in the relay setting.

35. What is the feature of the Mho Relay feature?

Answer 1: Most of Impedance falls into the 1st quadrant on the R-X diagram. Answer 2: It is a self-contained relay. Answer 3: Circumference on the R-X diagram is at the origin point Answer 4: Most of Impedance falls into the 1st quadrant on the R-X diagram and is a self- contained relay

36. Setting the distance relay, Step Distance Protection, Relay Zone 1, what is the working time setting?

Answer 1: Time delay is 0.3 seconds. Answer 2: Time delay is 0.5 seconds. Answer 3: 1.0 seconds delay Answer 4: Adjust to work immediately. (Instantaneous)

37. Setting the distance relay, Step Distance Protection, Relay Zone 1 should be set to protect the transmission line in the approximate distance

Answer 1: 40 - 50% of the transmission line length in the range that needs protection.

Answer 2: 50 - 60% of the transmission line length in the range that needs protection. Answer 3: 80 - 90% of the transmission line length in the range that needs protection Answer 4: 120% of the transmission line length in the range that needs protection

38. Setting the distance relay, Step Distance Protection, Relay Zone 2 should be set to protect the transmission line in the approximate distance

Answer 1: 90 - 100% of the transmission line length in the range that needs protection. Answer 2: 120 - 150% of the transmission line length in the range that needs protection Answer 3: 180 - 200% of the transmission line length in the range that needs protection

39. Setting the distance relay, Step Distance Protection, Relay Zone 2 will have to set

Answer 1: Time delay approximately 0.3 seconds. Answer 2: Delay time about 0.8 seconds. Answer 3: Delay time about 1.0 seconds. Answer 4: Time delay about 1.5 seconds.

40. Setting the distance relay, Step Distance Protection, Relay Zone 3, will have to set

Answer 1: Time delay approximately 0.3 - 0.5 seconds. Answer 2: Time delay approximately 0.5 - 1.0 seconds. Answer 3: The delay time about 1.0 - 3.0 seconds. Answer 4: Time delay approximately 3.0 - 5.0 seconds.

41. Relay The distance to be used to protect the transmission line has a CT Ratio = 1000/5 A and VT Ratio = 115 kV / 110 V. What is the multiplier value for adjusting the relay operation?

Answer 1: 0.5130 Answer 2: 0.1913 Answer 3: 0.1713 Answer 4: 0.0213

42. Which of the following relays Arranged in the Distance Relays group

Answer 1: Offset-Mho Relay Answer 2: Reactance Relay Answer 3: Mho Relay Answer 4: All right

43. Impedance Relay is suitable for preventing short-circuit between the phase of transmission lines of any length

Answer 1: Transmission line with short length Answer 2: Medium length transmission lines Answer 3: Longitudinal cables Answer 4: The transmission line has a very long cable length.

44. Using distance relay (Distance Relay) to protect power lines Why the zone of protections be divided into sections?

Answer 1: To be able to protect the transmission line throughout the length of the cable that needs protection Answer 2: In order to be a Back Up Protection, allow the next transmission line Answer 3: For effective protection, get rid of the Faults quickly, with high reliability. Distinguish correctly Answer 4: All right

45. Which distance relay is suitable for the protection of power lines that have a very long cable length?

Answer 1: Impedance Relay Answer 2: Lenticular Relay Answer 3: Quadrilateral Relay Answer 4: Mho Relay

46. Which type of relay is suitable for detecting Faults in high voltage power transmission systems?

Answer 1: Distance Relays Answer 2: Over Voltage Relays Answer 3: Directional Power Relays Answer 4: Under Voltage Relays

47. When distance relay works?

Answer 1: If the impedance appears at the relay, the value is higher than the impedance set. Relay will work Answer 2: If the impedance appears at the relay, the value is lower than the set impedance Relay will work Answer 3: If the impedance appears at the relay is equal to the set impedance Relays may or may not work. Answer 4: Article 2 and Article 3 are correct.

48. Which of the following distance relays is with features of no direction?

Answer 1: Mho Relay Answer 2: Impedance Relay Answer 3: Lenticular Relay Answer 4: Offset Mho Relay

49. Which of the following distance relays is with features of direction?

Answer 1: Mho Relay Answer 2: Impedance Relay Answer 3: Reactance Relay Answer 4: Article 1 and 2 are correct.

50. What is Distance Relay Reach?

Answer 1: Relay failure Answer 2: The correct operation of the relay Answer 3: At Long distance on the transmission line Whenever the Faults occur, the relay works Answer 4: At Long distance on the transmission line Whenever the Faults occur, the relay does not work.

51. What is distance relay’s Overreach?

Answer 1: The distance relay sees the location of the spot where the faults are far more than the set value. Answer 2: The distance relay sees the location of the point where the faults are closer than reach value. Answer 3: The distance relay does not see the location of the Faults. Answer 4: The distance relay sees the location of the spot where the Faults but does not work.

52. Reactance Relay (Reactance Relay) is a distance relay that will work when

Answer 1: The relay sees the impedance value lower than the set value. Answer 2: The relay sees the impedance value higher than the set value. Answer 3: The relay sees the reactance value lower than the set value. Answer 4: Relays see the reactance value higher than the set value.

53. Why do we use Distance Relay to protect high voltage power lines?

Answer 1: Because the distance relay is cheaper than other relays and convenient to use Answer 2: Because the short-circuit current in the power system depends on the system configuration, we therefore use impedance measurement per distance instead of other relays. Answer 3: Because the distance relay is a relay that uses both current and operating voltage, it is more reliable than using other relays. Answer 4: Because the distance relay is a directional relay, it is more reliable than using other relays.

54. High-voltage power lines have an impedance per phase of 1 + j10 ohms / phase. Determine how much the size and angle of impedance respectively are.

Answer 1: 10.00-ohm, phase angle 90 degrees / phase Answer 2: 10.05 ohms, phase angle 84.29 degrees / phase Answer 3: 1.00-ohm, phase angle of 10 degrees / phase Answer 4: 10.00-ohm, phase angle 10 degrees / phase

55. The high-voltage power line has an impedance per phase of 10 ohms, a 70-degree angle. If you want to protect the transmission line, you can get 80% of the entire line length. Adjustable impedance value, what is the setting

Answer 1: 10 ohms Answer 2: 9 ohms Answer 3: 8 ohms Answer 4: 7 ohms

56. The impedance value is the value that the distance relay sees when knowing the CT Ratio and VT Ratio values must be multiplied by any multiplier.

Answer 1: (CT Ratio / VT Ratio) squared Answer 2: VT Ratio / CT Ratio Answer 3: CT Ratio / VT Ratio Answer 4: CT Ratio x VT Ratio

57. The setting for Phase Fault Distance Relay must use which Sequence Impedance to adjust the settings for the relay.

Answer 1: Positive Sequence Impedance Answer 2: Negative Sequence Impedance Answer 3: Zero Sequence Impedance Answer 4: Positive and Negative Sequence Impedance Article: 180

58. When the Arc Fault occurs in the power transmission line The operation of any of the following relays has the least risk of underreach problems.

Answer 1: Mho Relay Answer 2: Impedance Relay Answer 3: Reactance Relay Answer 4: Admittance Relay

59. The transmission line size 2.5 + j3.5 ohm must set the value of the impedance relay to the maximum value. Therefore, able to protect the LTC ARC Fault with the size of 1.0 ohms

Answer 1: 1.5 + j3.5 ohm Answer 2: 2.0 + j4 ohms Answer 3: 3 + j4 ohm Answer 4: 3.5 + j3.5 ohm

60. Which of the following are the impedance relay properties of the impedance relay?

Answer 1: Impedance relay is suitable for preventing short-circuit between the phase of medium- length transmission lines. Answer 2: When the Power Swing occurs in the electrical system Impedance relays still function correctly without impact. Answer 3: If there is an arc short circuit, the impedance relay will fail. Answer 4: If you want the relay impedance to work in the direction Must be used in conjunction with a directional relay

61. "Quadrilateral Relay" is a suitable relay for use in which manner of protection.

Answer 1: Used for shielding the transmission line when the Faults occur between phase conductors Answer 2: Used for the protection of the transmission line when the faults occur between the phase conductor and the ground

Answer 3: Used for protection When the phase conductor cable of the feeder line falls out on the ground Answer 4: Used for protection When there is a short circuit between the phase conductor cable of the input cable

62. Which of the following relay Is the main relay used to protect the three-phase high-voltage power transmission line (Step Three Zone Protection)

Answer 1: Pilot wire or Differential relay Answer 2: Mho relay and Reactance relay Answer 3: Quadrilateral relay and Impedance relay Answer 4: Article 2 and Article 3 are correct.

63. One relay reactance has the function according to the equation y = 4.5. If a transmission line has a total impedance of 4 + j4 ohms, assuming that the fault at the end of the transmission line and The arc resistance is 0.5 ohm. What is the response of the relay?

Answer 1: Relays do not work. Answer 2: The relay will operate correctly because the relay can see the fault. Answer 3: Relays are slow because the arc resistance is higher than the relay can see. Answer 4: The relay is faulty because the fault is outside the relay zone of the relay.

64. One line of transmission is 80 km long with the impedance Z = 0.03 + j 0.21 Ohm / km. What is the admittance of this transmission line?

Answer 1: 0.416 - j0.059 Mho Answer 2: 33.33 - j4.762 Mho Answer 3: 0.667 - j4.673 Mho Answer 4: 0.0083 - j0.058 Mho

65. Protection of high voltage power lines using a three-zone protection distance relay. If you want to avoid potential errors, you need to adjust the distance. Zone 3 does not exceed any of the following values

Answer 1: Emergency Loading Impedance Answer 2: The impedance of the next transmission line, the longest line Answer 3: Arc Resistance Answer 4: Underreach

66. "Lenticular Relay" has the following features:

Answer 1: There is a narrow working area compared to Mho Relay. Answer 2: To prevent transmission lines in the event of an arc with faults Answer 3: It is not good to protect the transmission line if there is a high load. Answer 4: There is a working area on the R-X diagram. It is a triangle.

67. Which of the following concerns the transmission line protection using Distance Relay?

Answer 1: Arc resistance affects Mho Relay rather than Impedance Relay.

Answer 2: Power Swing will not affect the operation of the distance relay. Because the electrical system will return to its normal state If the system is large enough Answer 3: When a fault occurs with and arc resistance will affect the operation of the Reactance Relay. Answer 4: Distance relay is suitable for shielding the transmission line because it works very fast. Regardless of the type of fault or any position on the transmission line

68. How does Power System Swing affect distance relays?

Answer 1: Make the Distance Relays run incorrectly by cutting the circuit if the impedance value, that the relay sees is higher than the set value. Answer 2: Make the Distance Relays run incorrectly by cutting the circuit if the impedance, that the relay sees at that time is lower than the set Answer 3: Allowing Distance Relays to work to cut the circuit slower than usual. Answer 4: Does not affect distance relays

69. How does the fault resistance caused by arc affect Distance Relay?

Answer 1: causing the relay to malfunction if Fault Resistance caused by the arc is very valuable, The relay will not see impedance. The relay will not work. Answer 2: causing the relay to malfunction if Fault Resistance caused by the arc is very valuable, The impedance appears at the visible relay going out of the protection zone of the relay that has been set to the relay. Answer 3: Making the relay malfunction if Fault Resistance caused by the arc is very valuable, Relays will slow down. Answer 4: Fault Resistance caused by arc Does not affect the operation of all types of relay distance

70. What are the characteristics of the Mho Relay distance relay function on the R-X diagram mode?

Answer 1: The working area of the relay is circular with the center of origin. Answer 2: The working area of the relay is square. Cover the origin. Answer 3: The working area of the relay is circular with a circumference cut through the origin. Most impedance values fall into the 1st quadrant. Answer 4: The working area of the relay is trapezoidal, covering the origin.

71. How does the Power System Swing affect the distance relay?

Answer 1: When the Power System Swing occurs, the relay may overreach Answer 2: When the Power System Swing occurs, the relay may underreach Answer 3: When the Power System Swing occurs, the relay may cause damage due to overpressure. Answer 4: No effect on the relay.

72. One of the impedance relays has a circular motion, with a radius of 4 ohms. The center is at the origin. When connected with a directional relay (Directional Relay) that has the

characteristics According to the equation y = -x, what is the impedance value appears where the relay will not work.

Answer 1: 2 + j3 ohm Answer 2: 2.5 + j3 ohms Answer 3: 2 - j3 ohm Answer 4: 1.5 + 3.5 ohms

73. One transmission line has an impedance including a line of 6 + j8 ohms. When each Fault occurs, there is very little arc resistance so it can be ignored. If the impedance relay is set to look like Working in a circle, a radius of 8 ohms with a center point at the origin The relay can prevent the Fault from thinking about how many percent of the total transmission line length.

Answer 1: 70% Answer 2: 75% Answer 3: 80% Answer 4: 90% Article: 199

74. Reducing the risk of underreach of distance relay Can be solved by

Answer 1: Adjust the angle of the Impedance Relay more. Answer 2: Set the angle of Impedance Relay to be less. Answer 3: Adjust the angle of the Mho Relay more. Answer 4: Set the angle of the Mho Relay to be less.

75. One of the impedance relays has a circular motion. A radius of 10 ohms has a central point at the origin. Used together with the reactance relays that have the function according to the condition of the equation y - 8 = 0, at the intersection between the lines, the behavior of both relays have R of

Answer 1: 4.0 ohm Answer 2: 6.0 ohms Answer 3: 8.0 ohms Answer 4: 10.0 Ohm

76. What is the feature of the Mho Relay feature?

Answer 1: Most Impedance falls into the 1st quadrant on the R-X diagram. Answer 2: A directional relay Answer 3: Circumference on the R-X diagram at the origin point Answer 4: If the measured impedance value is greater than the impedance setting, the relay will work.

77. Setting the distance relay, Step Distance Protection, Relay Zone 1, what is the working time setting?

Answer 1: Time delay is 0.3 seconds. Answer 2: Time delay is 0.5 seconds. Answer 3: 1.0 seconds delay Answer 4: Adjust to work immediately. (Instantaneous)

78. Setting the distance relay, Step Distance Protection, Relay Zone 1 should be set to protect the transmission line in the approximate distance

Answer 1: 40 - 50% of the transmission line length in the range that needs protection. Answer 2: 50 - 60% of the transmission line length in the range that needs protection. Answer 3: 80 - 90% of the transmission line length in the range that needs protection Answer 4: 120% of the transmission line length in the range that needs protection

79. Setting the distance relay, Step Distance Protection, Relay Zone 3, will have to set the delay time to work at the estimated time.

Answer 1: Time delay is approximately 0.3 - 0.5 seconds. Answer 2: Time delay is approximately 0.5 - 1.0 seconds. Answer 3: The delay time is about 1.0 - 3.0 seconds. Answer 4: Time delay is approximately 3.0 - 5.0 seconds.

80. The distance Relay to be used to protect the transmission line has a CT Ratio = 1000/5 A and VT Ratio = 115 kV / 110 V. What is the multiplier value for adjusting the relay operation?

Answer 1: 0.5130 Answer 2: 0.1913 Answer 3: 0.1713 Answer 4: 0.0213

81. Which of the following relays Arranged in the Distance Relays group

Answer 1: Offset-Mho Relay and Over Current Relay Answer 2: Reactance Relay and Frequency Relay Answer 3: Mho Relay and Offset-Mho Relay Answer 4: Impedance Relay and Under Voltage Relay

82. Impedance Relay is suitable for preventing short-circuit between the phase of transmission lines of which length

Answer 1: Transmission line with short length Answer 2: Medium length transmission lines Answer 3: Longitudinal cables Answer 4: The transmission line has a very long cable length.

83. Using distance relay (Distance Relay) to protect power lines Why must the zone of protections be divided into sections?

Answer 1: To be able to protect the transmission line throughout the length of the cable that needs protection Answer 2: In order to be a Back Up Protection, allow the next transmission line Answer 3: For effective protection, get rid of the Faults quickly, with high reliability. Distinguish correctly Answer 4: All right

84. Which distance relay is suitable for the protection of power lines that have a very long cable length?

Answer 1: Impedance Relay Answer 2: Lenticular Relay Answer 3: Quadrilateral Relay Answer 4: Mho Relay Article: 217

85. Which type of relay is suitable for detecting Faults in high voltage power transmission systems?

Answer 1: Distance Relays Answer 2: Over Voltage Relays Answer 3: Directional Power Relays Answer 4: Under Voltage Relays

86. Which is not the characteristic of faults in the power system?

Answer 1: The occurrence of a short circuit in the electrical system Answer 2: Under Load of Electric Motor Answer 3: Over Load of Generator Answer 4: Loss of Synchronism of Generators

87. Which of the above mentioned "Faults" in the electrical system is wrong from reality?

Answer 1: Faults means only the short circuit in the electrical system. Answer 2: The occurrence of over load is the Faults in a power system. Answer 3: Under Frequency is a Faults in a power system. Answer 4: The occurrence of over voltage is classified as a fault in a power system

88. Faults on the overhead line in a 3-phase system, which has the highest frequency of occurrence

Answer 1: Single Line to Ground Fault Answer 2: Line to Line Fault Answer 3: Line to Line to Ground Fault

89. What are the features of SF6 Circuit Breaker?

Answer 1: Low dielectric strength Use the high-pressure interrupting current to reduce the arc pressure. Answer 2: Low dielectric strength Use low-pressure arc-resistant interrupting currents Answer 3: High dielectric strength Use high pressure compression quenching to withstand high interrupting currents. Answer 4: High dielectric strength Use low-pressure arc-resistant interrupting currents Article: 256

90. What are the properties of Vacuum Circuit Breaker?

Answer 1: High dielectric strength Use the pressure-interrupter arc quenching without frequent maintenance. Answer 2: High dielectric strength Use pressure-reducing interrupter to require frequent maintenance. Answer 3: High dielectric strength Use the arc quenching in a vacuum condition. Interrupter requires frequent maintenance. Answer 4: Use the arc quenching in vacuum. With high dielectric strength. Interrupter does not require frequent maintenance.

91. Which is not a protective system?

Answer 1: Circuit Breaker & Trip Circuit Answer 2: Power Transformer Answer 3: Instrument Transformers Answer 4: Batteries

92. What are "Instrument Transformers"?

Answer 1: 1 type: Current Transformer Answer 2: 2 types: Current Transformer and Voltage Transformer Answer 3: 2 types: Current Transformer and Transducer Answer 4: 3 types: Current Transformer, Voltage Transformer and Transducer

93. Standard secondary current of current transformer For the current protection system, what is the standard value?

Answer 1: 1 A. and 3 A. Answer 2: 1 A. and 5 A. Answer 3: 5 A. and 10 A. Answer 4: 5 A. and 50 A. Article: 262

94. Current transformer transformers (CT), the size of the Burden 15 VA with a flow rate of 200/5 A Accuracy Class 10 P 20, Accuracy Limit Factor (ALF) is how much?

Answer 1: ALF is equal to 20 times Answer 2: ALF is equal to 10 times Answer 3: ALF is equal to 15 times Answer 4: ALF is equal to 40 times

95. Current transformer (CT) with coordinate size, Burden 15 VA, test rate 200/5 A Accuracy Class 10 P 20, What is the value of composite error?

Answer 1: 5% Answer 2: 10%

96. Which is not the function of the current transformer (CT)?

Answer 1: Convert the current size of the electrical system, from high value to a low value. For the sake of measurement and protection

Answer 2: Separate the secondary circuit from the primary circuit for the safety of the operator. Answer 3: Make it possible to use the standard current for Secondary Answer 4: Convert the current of the electrical system to a low value. For the sake of protection

97. "Rated Burden" of the current transformer (CT) means

Answer 1: Secondary standard current value of current transformer Answer 2: Secondary voltage rating of current transformer Answer 3: The primary voltage rating of the current transformer Answer 4: The maximum load rating of the secondary circuit of the current transformer may be defined as VA or Ohm.

98. "CCVT" stands for what?

Answer 1: Coupling Capacitor Voltage Transformer Answer 2: Coupling Circuit Voltage Transformer Answer 3: Constant Coupling Voltage Transformer Answer 4: Circuit Capacitor Voltage Transformer

99. Which terms describe the meaning of the device "CCVT" correctly

Answer 1: Using a capacitor in parallel with a pressure transformer for convenience and accuracy in measurement Answer 2: Application of a voltage-controlled transformer with a low voltage of capacitor diode Answer 3: High-voltage attenuation by using a voltage transformer with voltage diode controller on the secondary side of the transformer. Answer 4: Application of a transformer to test the voltage to the serial with a high voltage regulator to save costs. Article: 266

100. What is the secondary standard Voltage of Voltage transformer: VT that is currently in

use?

Answer 1: 100 V. and 220 V. Answer 2: 110 V. and 120 V. Answer 3: 220 V. and 380 V. Answer 4: 100 V. and 150 V.

Answer Sheet

Q

A

Q

A

Q

A

Q

A

1

3

26

2

51

2

76

1

2

2

27

2

52

3

77

4

3

4

28

4

53

2

78

3

4

2

29

4

54

2

79

2

5

2

30

4

55

3

80

2

6

1

31

4

56

2

81

3

7

4

32

1

57

1

82

2

8

2

33

2

58

3

83

4

9

2

34

4

59

4

84

2

10

4

35

4

60

2

85

1

11

2

36

4

61

2

86

1

12

2

37

3

62

4

87

1

13

3

38

2

63

2

88

1

14

4

39

1

64

4

89

3

15

3

40

2

65

1

90

3

16

1

41

2

66

1

91

2

17

4

42

4

67

1

92

2

18

3

43

2

68

2

93

2

19

2

44

4

69

2

94

1

20

3

45

2

70

3

95

2

21

4

46

1

71

1

96

1

22

1

47

3

72

3

97

4

23

2

48

2

73

3

98

1

24

1

49

1

74

4

99

2

25

3

50

3

75

3

100

2

22