Вы находитесь на странице: 1из 9

1. Which of these access specifiers must be used for main() method?

a) private
b) public
c) protected
d) None of the mentioned
View Answer
2. Which of these is used to access member of class before object of that class is
created?
a) public
b) private
c) static
d) protected
View Answer
3. Which of these is used as default for a member of a class if no access
specifier is used for it?
a) private
b) public
c) public, within its own package
d) protected
View Answer
4. What is the process by which we can control what parts of a program can
access the members of a class?
a) Polymorphism
b) Abstraction
c) Encapsulation
d) Recursion
View Answer
5. Which of the following statements are incorrect?
a) public members of class can be accessed by any code in the program.
b) private members of class can only be accessed by other members of the
class.
c) private members of class can be inherited by a sub class, and become
protected members in sub class.
d) protected members of a class can be inherited by a sub class, and become
private members of the sub class.
View Answer
6. What is the output of this program?
1. class access{
2. public int x;
3. private int y;
4. void cal(int a, int b){
5. x = a + 1;
6. y = b;
7. }
8. }
9. class access_specifier {
10. public static void main(String args[])
11. {
12. access obj = new access();
13. obj.cal(2, 3);
14. System.out.println(obj.x + " " + obj.y);
15. }
16. }

a) 3 3
b) 2 3
c) Runtime Error
d) Compilation Error
View Answer
7. What is the output of this program?
1. class access{
2. public int x;
3. private int y;
4. void cal(int a, int b){
5. x = a + 1;
6. y = b;
7. }
8. void print() {
9. system.out.println(" " + y);
10. }
11. }
12. class access_specifier {
13. public static void main(String args[])
14. {
15. access obj = new access();
16. obj.cal(2, 3);
17. System.out.println(obj.x);
18. obj.print();
19. }
20. }

a) 2 3
b) 3 3
c) Runtime Error
d) Compilation Error
View Answer
8. What is the output of this program?
1. class static_out {
2. static int x;
3. static int y;
4. void add(int a, int b){
5. x = a + b;
6. y = x + b;
7. }
8. }
9. class static_use {
10. public static void main(String args[])
11. {
12. static_out obj1 = new static_out();
13. static_out obj2 = new static_out();
14. int a = 2;
15. obj1.add(a, a + 1);
16. obj2.add(5, a);
17. System.out.println(obj1.x + " " + obj2.y);
18. }
19. }

a) 7 7
b) 6 6
c) 7 9
d) 9 7
View Answer
9. Which of these access specifier must be used for class so that it can be
inherited by another sub class?
a) public
b) private
c) protected
d) None of the mentioned
View Answer
10. What is the output of this program?
1. class test {
2. int a;
3. int b;
4. test(int i, int j) {
5. a = i;
6. b = j;
7. }
8. void meth(test o) {
9. o.a *= 2;
10. O.b /= 2;
11. }
12. }
13. class Output {
14. public static void main(String args[])
15. {
16. test obj = new test(10 , 20);
17. obj.meth(obj);
18. System.out.println(obj.a + " " + obj.b); }
19. }

a) 10 20
b) 20 10
c) 20 40
d) 40 20
View Answer
Answers

1. Which of these access specifiers must be used for main() method?


a) private
b) public
c) protected
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: main() method must be specified public as it called by Java run time system, outside of
the program. If no access specifier is used then by default member is public within its own package
& cannot be accessed by Java run time system.
2. Which of these is used to access member of class before object of that class is
created?
a) public
b) private
c) static
d) protected
View Answer
Answer: c
Explanation: None.
3. Which of these is used as default for a member of a class if no access
specifier is used for it?
a) private
b) public
c) public, within its own package
d) protected
View Answer
Answer: a
Explanation: When we pass an argument by call-by-value a copy of argument is made into the
formal parameter of the subroutine and changes made on parameters of subroutine have no effect
on original argument, they remain the same.
4. What is the process by which we can control what parts of a program can
access the members of a class?
a) Polymorphism
b) Abstraction
c) Encapsulation
d) Recursion
View Answer
Answer: c
Explanation: None.
5. Which of the following statements are incorrect?
a) public members of class can be accessed by any code in the program.
b) private members of class can only be accessed by other members of the
class.
c) private members of class can be inherited by a sub class, and become
protected members in sub class.
d) protected members of a class can be inherited by a sub class, and become
private members of the sub class.
View Answer
Answer: c
Explanation: private members of a class can not be inherited by a sub class.
6. What is the output of this program?
1. class access{
2. public int x;
3. private int y;
4. void cal(int a, int b){
5. x = a + 1;
6. y = b;
7. }
8. }
9. class access_specifier {
10. public static void main(String args[])
11. {
12. access obj = new access();
13. obj.cal(2, 3);
14. System.out.println(obj.x + " " + obj.y);
15. }
16. }

a) 3 3
b) 2 3
c) Runtime Error
d) Compilation Error
View Answer
Answer: c
Explanation: None.
output:
$ javac access_specifier.java
Exception in thread “main” java.lang.Error: Unresolved compilation problem:
The field access.y is not visible
7. What is the output of this program?
1. class access{
2. public int x;
3. private int y;
4. void cal(int a, int b){
5. x = a + 1;
6. y = b;
7. }
8. void print() {
9. system.out.println(" " + y);
10. }
11. }
12. class access_specifier {
13. public static void main(String args[])
14. {
15. access obj = new access();
16. obj.cal(2, 3);
17. System.out.println(obj.x);
18. obj.print();
19. }
20. }

a) 2 3
b) 3 3
c) Runtime Error
d) Compilation Error
View Answer
Answer: b
Explanation: None.
output:
$ javac access_specifier.java
$ java access_specifier
33
8. What is the output of this program?
1. class static_out {
2. static int x;
3. static int y;
4. void add(int a, int b){
5. x = a + b;
6. y = x + b;
7. }
8. }
9. class static_use {
10. public static void main(String args[])
11. {
12. static_out obj1 = new static_out();
13. static_out obj2 = new static_out();
14. int a = 2;
15. obj1.add(a, a + 1);
16. obj2.add(5, a);
17. System.out.println(obj1.x + " " + obj2.y);
18. }
19. }

a) 7 7
b) 6 6
c) 7 9
d) 9 7
View Answer
Answer: c
Explanation: None.
output:
$ javac static_use.java
$ java static_use
6 6.4
9. Which of these access specifier must be used for class so that it can be
inherited by another sub class?
a) public
b) private
c) protected
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: None.
10. What is the output of this program?
1. class test {
2. int a;
3. int b;
4. test(int i, int j) {
5. a = i;
6. b = j;
7. }
8. void meth(test o) {
9. o.a *= 2;
10. O.b /= 2;
11. }
12. }
13. class Output {
14. public static void main(String args[])
15. {
16. test obj = new test(10 , 20);
17. obj.meth(obj);
18. System.out.println(obj.a + " " + obj.b); }
19. }

a) 10 20
b) 20 10
c) 20 40
d) 40 20
View Answer
Answer: b
Explanation: class objects are always passed by reference, therefore changes done are reflected
back on original arguments. obj.meth(obj) sends object obj as parameter whose variables a & b are
multiplied and divided by 2 respectively by meth() function of class test. a & b becomes 20 & 10
respectively.
output:
$ javac Output.java
$ java Output
20 10