Вы находитесь на странице: 1из 7

Dr.N.G.P.

Institute of Technology / Electronics And Communication Engineering

Dr. N.G.P. INSTITUTE OF TECHNOLOGY


Coimbatore-641048

DEPARTMENT OF
ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

EC6303-SIGNALS AND SYSTEMS

Prepared By Approved By
Dr.K.Gayathri Devi Dr.S.Sureshkumar
Prof/ECE Hod-ECE

EC6303/ Signals and Systems


Dr.N.G.P. Institute of Technology / Electronics And Communication Engineering

Syllabus
EC6303 SIGNALS AND SYSTEMS LTPC
3 1 04
OBJECTIVES:
 To understand the basic properties of signal & systems and the various
methods of classification
 To learn Laplace Transform &Fourier transform and their properties
 To know Z transform & DTFT and their properties
 To characterize LTI systems in the Time domain and various Transform
domains

UNIT I - CLASSIFICATION OF SIGNALS AND SYSTEMS 9

Continuous time signals (CT signals) - Discrete time signals (DT signals) - Step,
Ramp, Pulse, Impulse, Sinusoidal, Exponential, Classification of CT and DT signals
- Periodic & Aperiodic signals, Deterministic & Random signals, Energy & Power
signals - CT systems and DT systems- Classification of systems – Static & Dynamic,
Linear & Nonlinear, Time-variant & Time-invariant, Causal &Non causal, Stable &
Unstable.

UNIT II- ANALYSIS OF CONTINUOUS TIME SIGNALS 9

Fourier series analysis-spectrum of Continuous Time (CT) signals- Fourier and


Laplace Transforms in CT Signal Analysis - Properties.

UNIT III- LINEAR TIME INVARIANT- CONTINUOUS TIME SYSTEMS 9

Differential Equation-Block diagram representation-impulse response, convolution


integrals-Fourier and Laplace transforms in Analysis of CT systems

UNIT IV- ANALYSIS OF DISCRETE TIME SIGNALS 9

Baseband Sampling - DTFT – Properties of DTFT - Z Transform – Properties of Z


Transform

UNIT V- LINEAR TIME INVARIANT-DISCRETE TIME SYSTEMS 9

Difference Equations-Block diagram representation-Impulse response - Convolution


sum- Discrete Fourier and Z Transform Analysis of Recursive & Non-Recursive
systems

TOTAL (L:45+T:15): 60 PERIODS

OUTCOMES:

EC6303/ Signals and Systems


Dr.N.G.P. Institute of Technology / Electronics And Communication Engineering

Upon the completion of the course, students will be able to:


o Analyze the properties of signals & systems
o Apply Laplace transform, Fourier transform, Z transform and DTFT in signal
analysis
o Analyze continuous time LTI systems using Fourier and Laplace Transforms
Analyze discrete time LTI systems using Z transform and DTFT

TEXT BOOK:

1. Allan V.Oppenheim, S.Wilsky and S.H.Nawab, “Signals and Systems”, Pearson, 2007.

REFERENCES:

1. B. P. Lathi, “Principles of Linear Systems and Signals”, Second Edition, Oxford, 2009.
2. R.E.Zeimer, W.H.Tranter and R.D.Fannin, “Signals & Systems - Continuous and
Discrete”, Pearson, 2007.
3. John Alan Stuller, “An Introduction to Signals and Systems”, Thomson, 2007.
4. M.J.Roberts, “Signals & Systems Analysis using Transform Methods & MATLAB”,
Tata McGraw Hill, 2007.

EC6303/ Signals and Systems


Dr.N.G.P. Institute of Technology / Electronics And Communication Engineering

QUESTION BANK

UNIT-I - CLASSIFICATION OF SIGNALS AND SYSTEMS

1. Which mathematical notation specifies the condition of periodicity for a continuous time signal?
a. x(t) = x(t +T0)
b. x(n) = x(n+ N)
c. x(t) = e-αt
d. None of the above ANSWER: (a)

2. Which among the below specified conditions/cases of discrete time in terms of real constant ‘a’,
represents the double-sided decaying exponential signal?
a. a > 1
b. 0 < a < 1
c. a < -1
d. -1 < a < 0 ANSWER: (d)

3. An amplitude of sinc function that passes through zero at multiple values of an independent
variable ‘x’ ______
a. Decreases with an increase in the magnitude of an independent variable (x)
b. Increases with an increase in the magnitude of an independent variable (x)
c. Always remains constant irrespective of variation in magnitude of ‘x’
d. Cannot be defined ANSWER: (a)

4. A system is said to be shift invariant only if______


a. shift in the input signal also results in the corresponding shift in the output
b. shift in the input signal does not exhibit the corresponding shift in the output
c. shifting level does not vary in an input as well as output
d. shifting at input does not affect the output ANSWER: (a)

5. An example of a discrete set of information/system is


a. the trajectory of the Sun
b. data on a CD
c. universe time scale
d. movement of water through a pipe ANSWER: (b)

6. Should real time instruments like oscilloscopes be time invariant?


a. Yes
b. Sometimes
c. Never
d. They have no relation with time variance ANSWER: (b)

7. A system is said to be defined as non causal, when


a. the output at the present depends on the input at an earlier time
b. the output at the present does not depend on the factor of time at all
c. the output at the present depends on the input at the current time
d. the output at the present depends on the input at a time instant in the future
ANSWER: (d)

EC6303/ Signals and Systems


Dr.N.G.P. Institute of Technology / Electronics And Communication Engineering

8. When we take up design of systems, ideally how do we define the stability of a system?
a. A system is stable, if a bounded input gives a bounded output, for some values of the input.
b. A system is unstable, if a bounded input gives a bounded output, for all values of the input.
c. A system is stable, if a bounded input gives a bounded output, for all values of the input.
d. A system is unstable, if a bounded input gives a bounded output, for some values of the input.
ANSWER: (c)

9. The discrete time system described by y(n)=x(n 2) is


a. Causal, Linear and time invariant.
b. Causal, Linear and time variant.
c. Non-Causal, Linear and time invariant .
d. Non-Causal, Linear and time variant. ANSWER: (d)

10.The system y(n)=Cos x[n] is


a. Static, Linear, time variant.
b. Static, Non-Linear, time invariant.
c. Dynamic, Non-Linear, time variant.
d. Dynamic, Linear, time inVariant. ANSWER: (b)

UNIT-II - ANALYSIS OF CONTINUOUS TIME SIGNALS

1. The trigonometric fourier series of an even function of time does not have the
a. dc term
b. cosine term
c. sine term
d. odd harmonic terms ANSWER: (c)

2. Which of the following is an even function of t?


a. t2
b. t2 – 4t
c. Sin (2t) + 3t
d. t3 + 6 ANSWER: (a)

2𝑡 ∶ 0 ≤ 𝑡 ≤ 2
3. For the given periodic function 𝑓 (𝑡) = { with a period T = 6 . The Fourier coefficient
4 ∶2≤𝑡≤6
a1 a can be computed as
a. − 9.2642
b. − 8.1275
c. − 0.9119
d. − 0.5116 ANSWER: (c)

𝟐
4. The fourier transform of of the signal 𝒙(𝒕) = 𝒆−𝟑𝒕 is of the following form,where A and B are
constants
a. 𝐴𝑒 −𝐵|𝑓|
2
b. 𝐴𝑒 −𝐵𝑓
c. 𝐴 + 𝐵|𝑓|2
d. 𝐴𝑒 −𝐵𝑓 ANSWER: (b)

EC6303/ Signals and Systems


Dr.N.G.P. Institute of Technology / Electronics And Communication Engineering

5. The fourier transform for a signal exists when


+∞
a. ∫−∞ 𝑓 (𝑡)𝑑𝑡 = ∞
+∞
b. ∫−∞ 𝑓 (𝑡)𝑑𝑡 < ∞
+∞
c. ∫−∞ |𝑓(𝑡)|𝑑𝑡 = ∞
+∞
d. ∫−∞ 𝑓 (𝑡)𝑑𝑡 > ∞ ANSWER: (b)

6. The fourier transform for a signal Sin𝝎𝒐 𝒕 is


a. 𝑗𝜋[𝛿(𝜔 + 𝜔𝑜 ) − 𝛿(𝜔 − 𝜔𝑜 )]
b. 𝜋[𝛿(𝜔 + 𝜔𝑜 ) + 𝛿(𝜔 − 𝜔𝑜 )]
c. 𝑗𝜋[𝛿 (𝜔 + 𝜔𝑜 ) + 𝛿(𝜔 − 𝜔𝑜 )]
d. 𝜋[𝛿 (𝜔 + 𝜔𝑜 ) − 𝛿(𝜔 − 𝜔𝑜 )] ANSWER: (a)

7. If 𝑳[𝒇(𝒕)] = 𝑭(𝒔) then 𝑳[𝒇(𝒕 − 𝑻)] is equal to


a. 𝑒 𝑠𝑇 𝐹(𝑠)
b. 𝑒 −𝑠𝑇 𝐹(𝑠)
𝐹(𝑠)
c. 1+𝑒 𝑠𝑇
𝐹(𝑠)
e. ANSWER: (b)
1−𝑒 −𝑠𝑇

8. The output of a linear system to a unit step input 𝒖(𝒕) is 𝒕𝟐 𝒆−𝟐𝒕 .The system function H(s) is
2
a. 𝑠2 (𝑠+2)
2
b.
(𝑠+2)2
2
c.
(𝑠+2)3
2𝑠
d.
(𝑠+2)3
ANSWER: (d)
9. The transfer function of a zero order hold is
1
a.
𝑠
1−𝑒 −𝑠𝑇
b. 𝑠

𝑒 −𝑠𝑇
c.
𝑠
1−𝑒 𝑠𝑇
d. 𝑠
ANSWER: (b)
𝒅𝟐 𝜹(𝒕)
10.If 𝜹(𝒕) denotes a unit impulse,then the laplace transform of 𝒅𝒕𝟐
will be
a. 1
b. s2
c. s
d. s-2
ANSWER: (b)

EC6303/ Signals and Systems


Dr.N.G.P. Institute of Technology / Electronics And Communication Engineering

UNIT-III - LINEAR TIME INVARIANT CONTINUOUS TIME SIGNALS

1. The step response of the system whose impulse response h(t)=tu(t) is given by
a. 𝑡 2
𝑡2
b. 2
𝑢(𝑡)
𝑡3
c. 2
𝑢(𝑡)
3𝑡 2
d. 2
𝑢(𝑡) ANSWER: (b)

2. Convolution of x(t+5) with impulse function 𝜹(𝒕 − 𝟕) is equal to


a. x(t-12)
b. x(t+12)
c. x(t-2)
d. x(t+2) ANSWER: (b)

3. If f1(t) and f2(t) are band limited signals such that


f1(t) =0 for 1<t<3 f1(t) = 0 for 5<t<7
=0 elsewhere = 0 elsewhere
Then the convolution of f1(t) and f2(t) is zero every where expect for
a. 1 < t < 7
b. 3 < t < 5
c. 5 < t < 21
d. 6< t < 10 ANSWER: (d)

4. A continuous time system is described by four numbers of first order differential equations.The
number of integrators present in direct form-II structure
a. 2
b. 4
c. 1
d. 8 ANSWER: (b)

𝒅𝒚(𝒕)
5. The homogeneous solution of the differential equation + 𝒂𝒚(𝒕) = 𝒙(𝒕); 𝒚(𝟎) = 𝒃, will be of
𝒅𝒕
the form
a. 𝐶𝑒 𝐴𝑡
b. 𝐶1 + 𝐶2 𝑒 𝐴𝑡
c. 𝑒 𝐴𝑡
d. 𝐶1 + 𝐶2 ANSWER: (a)

EC6303/ Signals and Systems