Вы находитесь на странице: 1из 12

VAKDI PADA (VERNACULAR HOUSING) The Warli community is a 2500

SEMESTER 4 year old tribe that comprises 66%


of the population of Dahanu,
Palghar districts in Maharashtra;
Known for their unique art form
which depicts their day to day ac-
tivities. The Warlis lead a simple
lifestyle and depend entirely on
nature for their daily needs. The
existing dwellings in Vakdi Pada
are built by local materials and
are very sensitive to the context.
The design focuses on under-
standing local context and tra-
ditional builidng methodologies
keeping in mind the needs and
aspirations of the villagers.
INTERIOR DESIGN
SEMESTER 4

The exercise consisited of designing the Interior layout


for a Ground storey structure. Layout was planned
on the basis of climate keeping in to consideration
the sunlight, wind direction quality and function of
the interior space.
The attempt is to create a warm atmosphere with-
in the space by using shades of brown, terracotta
floorinig tiles, rough finished wooden surface, ex-
posed brick wall, planter beds, minimal use of glass
etc.
user habitable spaces are designed so as to make
maximun use of a single space
ORPHANAGE (COMMUNITY)
SEMESTER 3
Designed on a contourous setting located in Bandra, Mum-
bai. Programme required an Orphanage to be built, ca-
tering to physical and psychological needs of an orphan.
Driving idea is to keep the built close to the ground al-
lowing direct connection with the green outdoor spaces,
thus bluring the connection between indoor and outdoor
spaces. Low height, units constructed in Stone masonary
with courtyards and fenestrations have been
designed keeping the micro-climate,
environment, user needs and
context into consideration
BASIC DESIGN- LEVELS
SEMESTER 2
Basic design deals with
the exploration of a pat-
tern in terms of Design
Principles. These patterns
are devised from nature,
movement, texture, etc

This design is based


onthe princile of Sub-
tle Hierarchy. Mod-
el is a progression of a
two-dimensional compo-
sition consisting of square
grids, which are fur-
ther translated to levels.
Thus connectivity is also
intoduced by using steps
and ramps, The design
was then assigned to be a
public recreational space,
thus further adding defi-
nition to the spaces within.
water bodies were in-
toduced as step wells con-
sisting of floating ramps
which acts as a view point.
3D COMPOSITION

Exercise is based on the exploration of forms


from a two dimensional composition into three
dimensional model. Comosition is derived from
the patterns on a Paper Kite, through progres-
sion the final design portrays hierachy of spaces
in terms of height and feel.

The design is based on the principle of Dyna-


mism, by means of sharp surfaces, angluar
facades. play of level can be seen below adn
above ground. Perforations help in balancing
the solid nature of the design.
CO-WORKING (COMMERCIAL)
SEMESTER 5

With the ever increasing population


of the city there is a high demand for
commercial activities. However, there
is very little space provided for the
same. The design brief for the semes-
ter included designing a workspace
that would be termed as a coworking
space and would hold facility not only
for commercial activities but transfuse
it with recreational activities as well.
The Challenge was not only to design
a coworking space but was also to re-
locate the existing bamboo workshops
that were spread across the site.

The design revolves around allowing


the user to experience change in vol-
umes of space. Terraces at different
levels have been designed as outdoor
workspaces, exhibition spaces and caf-
eterias.
PERFORMING ARTS (INSTITUTE)
SEMESTER 6

Nashik is a famous Hindu pilgrimage blessed


with a rich culture and customs. It offers an
interesting blend of both modern and ancient
civilization combined with numerous places of
interest that beckon a number of tourists from
India and abroad to experience the charm of this
vibrant city.
Designing an institute in Nashik, had to celebrate
it’s rich cultural heritage.
With urbanisation, the culture kept on losing it’s
value. Looking at our site as Nashik at a smaller
scale, most importance was given to revive the
feeling of old Nashik
Institutes are spaces with heavy footfall and thus,
require more interactive spaces.
The zoning maintains the hierarchy from public
to private spaces
To connect the indoor spaces with the street life, more
seating and performing spaces have been provided outdoor.
Since the site is shaded throughout the day be-
cause of the dense vegetation, spaces un-
der trees have been designed to be efficient-
ly used as outdoor performing or interacting areas.
Our site being near the river front, most of the structures are
aligned for the user to enjoy the peaceful and serene view.

Похожие интересы