Вы находитесь на странице: 1из 10

SOAL LATIHAN USBN KUR 2013 PAKET 1

I. CHOOSE THE CORRECT ANSWER BY CROSSING (X) A, B, C, OR D ON YOUR ANSWER


SHEET!
Read the text to answer questions no. 1 and 2.
To : Rashifa

I’m sorry I can’t come to your house to do our group’s English task this
afternoon. My mother asked me to accompany her to take my younger brother
to hospital because he gets stomach ache. Please forwads my message to our
friends. Thank you
Yours
Raffi
1. What is Raffi’s intention to write the message?
A. To ask his friends to do the group’s English task.
B. To inform his friends that his younger brother gets stomach ache.
C. To explain that he should accompany her mother to go to hospital.
D. To apologize to his friends that he can’t come to do his group’s English task.

2. What will Raeshifa do after getting the message?


A. Doing the group’s English task.
B. Going to hospital to accompany Raffi.
C. Forwarding the message to her group.
D. Asking her friends to go to hospital with her.

Read the text to answer questions no. 3 to 5.


ANNOUNCEMENT

To: All students of SMP Kejora Cilacap

To motivate students to learn English, the student board will hold some interesting programs –
storytelling, speech, and singing contest. These contests will be held on January 15 th, 2018 and at
classrooms 9A, 9B, and 9C respectively.

The topics of the speeches and stories as well as the titles of the songs are available two weeks
before the contests.

Each class is required to send one female and male student as the representatives to join each
contest.

Further information and registration, contact Rendy (secretary of the board).

At 0876543210
3. The text is written to . . . .
A. inform the students about the location of the three contests
B. explain the students about how to join the contests
C. tell the students about the contests for students
D. ask the students to join story telling contests

4. What programs will be held by the student board?


A. The best class and storytelling contest.
B. Storytelling, speech, and singing contests.
C. Learning English together and speech contest.
D. Students’ motivation program and singing contest.

5. Each class is required to send one female and male student as the representatives to join
each contest. The closest meaning of the underlined word is . . . .
A. obliged
B. believed
C. assumed
D. anticipated

Read the text to answer questions no. 6 to 8.


Dear Adinda,

I have an essay assignment about reusing plastic garbage. Would you like to go together to
the library to look for resources? The assignment must be submitted by the end of this
week. Hope we can go there after school. I will wait for you at the school gate. I do need
your help.

Aditya
6. What is possible occupation for Adinda?
A. A teacher
B. A student
C. A librarian
D. A principal

7. What will probably Adinda do after receiving the message?


A. Making an essay assignment about reusing plastic garbage.
B. Looking for the resources to the library to help Aditya.
C. Going to the school gate to meet Aditya after school.
D. Submitting the essay by the end of this week.

8. “The assignment must be submitted by the end of this week”. The sentence means that . . . .
A. Aditya must submit the assignment at the end of this week.
B. Aditya must submitted the assignment immediately.
C. Adinda should help Aditya to submit the assignment.
D. Adinda should not submit the assignment.

Read the text to answer questions no. 9 to 11.


ATTENTION

LIFT FOR PATIENTS, DOCTORS, AND ATAFFS ONLY


Visitors please use the visitors lift next to the stair way
Or take the stair way for healthier life
Thank you very much

9. Where is probably the text be placed?


A. In hospital lobby.
B. Close to the stair way.
C. Near the visitor lift.
D. Near the patient lift.

10. After reading the text, we know that the text is intended to . . . .
A. the hospital staff
B. the patient
C. the doctor
D. the visitor

11. “Visitors please use the visitors lift next to the stair way”. The underlined word has the closest
meaning to . . . .
A. beside
B. behind
C. under
D. near

Read the text to answer questions no. 12 and 13.


Save the Date

Calista is turning to 15
You all guys are invited to
Calista’s Birthday Party
Saturday, Juni 3rd, 2017 at 4 p.m
183 High Avenue,
Teddy Bright Ballroom, Toronto
RSVP to Sherly: 9203-1077-3880

12. What does the text tell us about?


A. Calista has committed 15 times party.
B. Calista is invited to Birthday party.
C. Calista has saved the party date.
D. Calista celebrates her birthday.

13. What should the invitees do after reading the invitation?


A. They should come to Teddy Bright Ballroom.
B. They should not come on Saturday night.
C. They should come on Saturday night.
D. They should contact Sherly.

Read the text to answer questions no. 14 to 16.


END OF YEAR SALE
BRITNEY STATIONARY

We provide your needs of shoes, bags, pens, and many more. For children to adults.
Come and prove that the items here are complete, cheaper, high quality, and branded.
Feel our hospitality.

16 Elland Road, Leeds


14. What is the writer’s intention to write the text above?
A. To promote the products for children to adults.
B. To persuade the readers to buy the items in the Britney Stationary.
C. To show that the items in the Britney Stationary are cheaper and branded.
D. To persuade the readers to come and prove the items in Britney Stationary.

15. What can people buy in the Britney Stationary?


A. Daily needs.
B. Daily needs and shoes.
C. Shoes, bags, pens, and many more.
D. Shoes, bags, pens, and daily needs.

16. How do the shop attendants serve the customers?


A. Friendly.
B. Quickly.
C. Carefully.
D. In a hurry.

Read the text to answer questions no. 17 to 19.


Yummy Choco Chip Cookies Ingredients: butter, sugar, eggs, vanilla
extract, all purposes flour, baking soda,
water, salt, chocolate chips, walnuts.

Nutrition Facts:
Serving Size 1 pouch (120g)
Amount Per Serving
Calories (120), Total fat (4g), Cholesterol
120 calories (0%), Carbohydrate (11g), Protein (1g),
Naturally flavored Iron(2%)
Net WT 120g Exp. 25th Oct 2018

17. The benefit of reading the text above is we know . . . .


A. the detailed information about Yummy Choco Chip Cookies
B. the expired date of the Yummy Choco Chip Cookies
C. the ingredients and the nutrition facts of the product
D. the contents of Yummy Choco Cookies product

18. When should the consuments use the product appropriately?


A. At 25th October 2018.
B. After 25th October 2018.
C. Before 25th October 2018.
D. About 25th October 2018.

19. Ingredients: butter, sugar, eggs, vanilla extract, all purposes flour, baking soda, water, salt,
chocolate chips, walnuts.
The underlined word has the closest meaning with . . . .
A. contents
B. materials
C. compositions
D. arrangements

Read the text to answer questions no. 20 to 22.


Dear Rahmat
Congratulations on your graduation from the junior High School. I know how long and
hard you have worked and studied. But, your dedication and perseverance has paid off, and
your parents should be very happy and very proud of your accomplishment
I wish you all the best in pursuing your ambitions to study in the best Senior High School
in town. Keep setting your goals and you can achieve what you are always dreaming.
Well done! You always be my inspiration
Your friend
Berliana

20. What is the writer’s purpose to write the text above?


A. To give congratulations on Rahmat’s graduations from Junior High School.
B. To share happiness of Rahmat’s graduations from Junior High school.
C. To inform the readers that Rahmat has worked and studied hard.
D. To explain the readers that Rahmat has graduated from JHS.

21. The text above tells us about . . . .


A. reminding Rahmat of his good attitude in learning
B. inviting Rahmat to attend a special school activity
C. informing Rahmat about his ambitions to be the best
D. expressing one’s pleasure on Rahmat’s graduations

22. “. . . your parents should be very happy and very proud of your accomplishment”. The
underlined word has the similar meaning to . . . .
A. graduations
B. performance
C. achievement
D. fulfillment

Read the text to answer questions no. 23 to 26.


The Shard is an 87-storey skyscraper, which sits in the heart of London. It is known as the
shard of glass. Construction began in 2009 and was completed three years later in 2012, making it
Western European’s tallest building.
Designed by architect Renzo Piano, The Shard is the second tallest free standing structure in
the UK. Its exterior boast 11,000 glass panels. That’s equivalent in area to eight football pitches or
two-and-a-half Trafalgar Squares.
The building was developed to have multiple uses, describes on the websites as a ‘vertical
city where people can live, work, and relax’. This motto was clearly taken on board that was found
on the 72nd floor towards the end of construction.

23. What is the purpose of writing the text above?


A. To show the construction of the Shard was completed three years.
B. To describe an 87-storey skyscraper in the heart of London.
C. To describe a Western Europeans’s tallest building in 2009.
D. To inform the Shard designed by architect Renzo Piano.

24. On the second paragraph, the writer describes about . . . .


A. an architect names Renzo Piano
B. a building that’s equivalent in area to football field
C. the tallest building in UK has 11,000 glass panels
D. the second tallest free standing structure in the UK

25. What do probably make the readers interested in staying in the Shard?
A. It has multiple uses.
B. It is made of glass panels.
C. It is designed by famous architect.
D. It is the tallest building in London.

26. “Construction began in 2009 and was completed three years later in 2012, making it Western
European’s tallest building”. The underlined word refers to . . . .
A. construction
B. skyscraper
C. Shard
D. Glass

Read the text to answer questions no. 27 to 29.


It was the last day of our vacation. My sister and I were buying some souvenirs when we saw a
poster for Agnez Mo concert. We tried to buy tickets but they had sold out. We were really disappointed
because we had wanted to do something special on our last night. In the end, we went to a restaurant.
When we were ordering our meal, Agnez Mo walked in and sat at the table next us. We told her we were
big fans of her. We really wanted to watch her concert but the tickets were sold out. She felt sorry and
invited us to the concert. We had the best night ever.

27. The writer told her experience in order to show . . . .


A. how wonderful the Agnez Mo concert was
B. how easy to get the tickets for the concert
C. how important the last day of her holiday was
D. how lucky she was to get a chance to see Agnez Mo concert

28. The writer was surprised to meet Agnez Mo at the restaurant since it’s . . . .
A. accidentally
B. on purpose
C. well planned
D. planned before

29. The writer wouldn’t watch the concert . . . she didn’t go to the restaurant.
A. so
B. if
C. but
D. since
Read the text to answer questions no. 30 to 33.
HOW TO DOWNLOAD MUSIC FROM YOUTUBE

1. Find the artist whose song’s you want to download. In the address bar at your
browser, search the video’s address.
2. Pop along to www.clip consorter cc and use Ctrl-V to paste the clip’s address into
Media URL to download box.
3. Check on the kind of file you want to create MP3 offer the widest compatibility.
4. Click on to continue and click converter will check the URL and detect the video
clip. Give the song a file name and then click on start.
5. Clip converter will now do thing and present you with a download link. Simple click
on that, find the song in your download folder and open it to hear the song.

30. Why does the writer write the text?


A. To allow us to read the download process.
B. To tell us the ways to download music from you tube.
C. To give information the final result of downloading of music.
D. To guide us what happen in downloading music using you tube.

31. What will happen if the download process is successful?


A. The clip converter will open easily.
B. The file name will be found on the folder.
C. We will find the song in the download folder.
D. We will check and detect the video clip on the URL.

32. What should we put in the media URL?


A. The address of the song.
B. The name of the artist
C. The title of the song.
D. The name of the file.

33. “Simple click on that, find the song in your download folder and open it to hear the song”. The
underlined word refers to . . . .
A. the song
B. the clip converter
C. the download link
D. the download folder

Read the text to answer questions no. 34 to 36.


EDELWEISS
Long time ago, there was a handsome young man who wanted to climb the Alp Mountain.
The mountain was so cold and covered with thick snow. People said that beautiful fairy lived in
that mountain.
The young man wanted to marry the fairy. He also wanted to see the beautiful palace made
of ice. Many people tried to climb the mountain but all of them failed. Some of them gave up
before they met the fairy and some others could not stand the cold.
This young man was different. He could climb the mountain and did not give up. He
climbed and climbed for the whole week. The weather was so cold but he kept climbing for the
fairy’s palace.
He finally met the beautiful fairy and they fell in love with each other. But the fairy was
not happy.
“We can’t live together. My father would not allow me to marry a man,” said the lady.
“Why not?” asked the young man.
“Because we live in two different worlds. I can’t stay in your world because it is too hot.
And you can’t live at my palace because it’s too cold. I’m afraid you will die,” explained the fairy.
Therefore, they had to separate. Since that day, the young man promised to himself that he
would not marry anyone. The beautiful fairy was so sad that she cried every day. Every time her
tears flowed down on the mountain, it became a beautiful white flower called Edelweiss.

34. What does the story tell us about?


A. The legend of Edelweiss.
B. The process to get Edelweiss.
C. A young man and a white flower.
D. The process of how to get a dream.

35. Why did many people want to climb the mountain?


A. They did it just for fun.
B. They wanted to see the fairy.
C. They wanted to see the thick snow.
D. They climbed it to have the healthier body.

36. From the text, we learn that a young man should have … fighting spirit.
A. strong motivation and high
B. strong motivation and low
C. low motivation and high
D. low motivation and low

Read the text to answer questions no. 37 to 40.

An eclipse is an astronomical event that occurs when one celestial object moves into the
shadow of another. The term is most often used to describe either a solar eclipse, when the
Moon's shadow crosses the Earth's surface, or a lunar eclipse, when the Moon moves into the
shadow of Earth.
Eclipses may occur when the Earth and Moon are aligned with the Sun, and the shadow
of one body cast by the Sun falls on the other. So at New Moon (or rather Dark Moon), when
the Moon is in conjunction with the Sun, the Moon may pass in front of the Sun as seen from a
narrow region on the surface of the Earth and cause a solar eclipse. At Full Moon, when the
Moon is in opposition to the Sun, the Moon may pass through the shadow of the Earth, and a
lunar eclipse is visible from the night half of the Earth.
An eclipse does not happen at every New or Full Moon, because the plane of the orbit of
the Moon around the Earth is tilted with respect to the plane of the orbit of the Earth around
the Sun, so as seen from the Earth, when the Moon is nearest to the Sun (New Moon) or at
largest distance (Full Moon), the three bodies usually are not exactly on the same line.

37. What is the topic of the text above?


A. A solar eclipse
B. A lunar eclipse
C. An eclipse
D. An object

38. When does a lunar eclipse happen?


A. In the morning
B. In the evening
C. In the midday
D. In the afternoon

39. What is the main idea of the third paragraph?


A. We can see the surface of the Moon from the Earth
B. The Sun is the biggest planet in our solar system
C. An eclipse never happens at New or Full Moon
D. The Sun and the Moon rotate on the same line

40. What will happen if the moon's shadow crosses the earth's surface? There will be . . .
A. lunar eclipse.
B. solar eclipse.
C. new moon.
D. full moon.

II. ESSAY
Read the text to answer questions no. 41.
GRAND STAR HOTEL
Excellence for business, executive, and leisure
Grand Star Hotel, strategically situated beside Java Mall closed to Simpang Lima, the Landmark
of Semarang city, is nearby Java shopping mall and business district area. Spacious rooms equipped by a
flat LED TV connected with more than 50 channels and very high class comfy beds guarantee you to
have soundly night sleep. European and Asian taste will be served in our restaurant. Free high speed Wi-
Fi is in all areas.
Grand Star hotel is easily accessible: 15 minutes from Ahmad Yani Airport and 25 minutes to
Tanjung Mas Harbor. It is ideal for both leisure and business trips. Three kinds of meeting rooms up to
200 people will handle your meeting or events.
Jalan MT Haryono 172, 50133 Semarang Indonesia
Telp: (+62)24/33000888
Faxc+62)24/33000889

41. a. Who will probably be interested to read the text?


b. “Spacious rooms equipped by a flat LED TV connected with more than 50 channels . . .”
The underlined word has similar meaning to . . . .

Read the text to answer questions no. 42.


Lizard is a reptile living in the tropical region. Lizards belong to a group of scaly skinned reptiles.
They are also called as cold-blooded animal since they cannot maintain their body heat. So, they
depend on the sun for warmth.
Many lizards have eggs inside their stomach. However, a few give birth to live young. Likewise,
female lizards do not nurture their young. Most lizards are insectivorous, so they feed themselves with
insects and other small creatures.

42. a. What is the text written for?


b. How could lizard control their body heat?

Read the text to answer questions no. 43.


Earthquakes, also called temblors, can be so tremendously destructive, it’s hard to
imagine they occur by the thousands every day around the world, usually in the form of small
tremors.
Some 80 percent of all the planet's earthquakes occur along the rim of the Pacific
Ocean, called the "Ring of Fire" because of the preponderance of volcanic activity there as
well. Most earthquakes occur at fault zones, where tectonic plates—giant rock slabs that make
up the Earth's upper layer—collide or slide against each other. These impacts are usually
gradual and unnoticed on the surface; however, immense stress can build up between plates.
When this stress is released quickly, it sends massive vibrations, called seismic waves, often
hundreds of miles through the rock and up to the surface. Other quakes can occur far from
faults zones when plates are stretched or squeezed.
Scientists assign a magnitude rating to earthquakes based on the strength and duration
of their seismic waves. A quake measuring 3 to 5 is considered minor or light; 5 to 7 is
moderate to strong; 7 to 8 is major; and 8 or more is great.
On average, a magnitude 8 quake strikes somewhere every year and some 10,000 people die
in earthquakes annually. Collapsing buildings claim by far the majority of lives, but the
destruction is often compounded by mud slides, fires, floods, or tsunamis. Smaller temblors
that usually occur in the days following a large earthquake can complicate rescue efforts and
cause further death and destruction.
Loss of life can be avoided through emergency planning, education, and the construction of
buildings that sway rather than break under the stress of an earthquake.

43. a. Complete the sentence below using appropriate preposition.


Loss of life can be avoided through emergency planning, education, and the construction of
buildings that sway rather than break . . . the stress of an earthquake.
One hot day, a lion and a wild boar arrived at a small spring together. There was only room for
b. “These impacts are usually gradual and unnoticed on the surface; . . .” (2nd paragraph).
one at a time, and they argued so fiercely about who should drink first that they began to fight.
The underlined word has the similar meaning with . . . .
The lion cut the boar with his sharp claws, and the boar threw the lion with his great tusks. The
morethe
Read they fought
text the thirstier
to answer they became,
questions no. 44.but neither stopped to think how silly they were until they
heard some vultures cackling in the sky above. They were waiting for one of them to kill the other so
they could fly down and eat the loser.
“What fools we are to be fighting like this,” said the lion. “We’ll only end up as food for villainous
vultures and crows,” said the boar. “Please drink first, beautiful boar,” said lion. “No no. The loveliest of
lions, you drink first,” insisted the boar. And they became the best friend.
44. a. What is the writer’s purpose to write the story?
b. What is the message of the story above?

Read the text to answer questions no. 45.


Once upon the time, there was a beautiful princess named Dewi Kadita. Because of her
beauty, she was called Dewi Srengenge. It means the goddes of the sun. Her father was King
Munding wangi. Although he had a beautiful daughter, he was unhappy because he always
expected to have a son.
The king decided to marry Dewi Mutiara. He had a son from her. Dewi Mutiara wanted
her son to become a king in the future. She asked the King to send his daughter away. The king
did not agree.
Dewi Mutiara called a blask wizard to curse Kadita. She wanted to Kadita’s beautiful
body full of ulcer. Then, Kadita’s body was full of ulcer. It smelled bad. The beautiful princess
cried.
The King was very sad. No one could cure the illness of his daughter. The King did not
want her daughter to be a rumour, so he sent his daughter away.
The poor princess did not know where to go. However, she had a noble heart. She did
not have any bad feelings about her stepmother. She walked for almost seven days and seven
nights. Then, she came to the South Ocean. The ocean was so clean and clear. She jumped
into the water and swam.
Suddenly, there was a miracle. The ocean water cured her illness. She became more
beautiful than before. She also had a power to command the whole South Ocean. She became
a fairy called Nyi Roro Kidul or the Queen of South Ocean

45. a. How was the characteristic of Dewi Mutiara?


b. “The poor princess did not know where to go. However, she had a noble heart.” (the fifth
paragraph). The underlined word refers to . . . .

LEMBAR KUNCI JAWABAN USBN


SMP KABUPATEN CILACAP
TAHUN PELAJARAN 2017/2018
MAPEL BAHASA INGGRIS
KURIKULUM 2013
======================================================
I. PILIHAN GANDA
1. D 11. D 21. D 31. C
2. C 12. D 22. C 32. A
3. C 13. D 23. B 33. D
4. B 14. B 24. D 34. A
5. A 15. C 25. A 35. B
6. B 16. A 26. C 36. A
7. C 17. A 27. D 37. C
8. A 18. C 28. A 38. B
9. D 19. B 29. B 39. C
10. D 20. A 30. B 40. B

II. ESSAY
41. a. Business men/women, executives, tourists (Depend on teachers).
b. Wide, broad, vast, large, etc. (Depend on teachers).

42. a. To describe lizard in general.


b. By depending on the sun for warmth.

43. a. Under
b. Unseen, Unobserved (Depend on teachers).

44. a. To entertain / amuse the readers by telling the lion and the boar.
b. We must live in harmony with others.
We should not fight for unimportant thing with others. (Depend on teachers)

45. a. She was wicked, villainous, cruel, vicious, etc (Depend on teachers).
b. Dewi Kadita / Dewi Srengege.

III. NORMA PENILAIAN

Pilihan Ganda : 40 x 1 = 40
Essay : 5 x 4 = 20
Skore : 60 Nilai : 60x 10 = 100

Nilai : Skore Perolehan X 100


: 60

Оценить