Вы находитесь на странице: 1из 35

Ch 7 OB test bank

Essentials of Organizational Behavior, 10e (Robbins/Judge)


Chapter 7 Emotions and Moods

1) Which of the following statements is NOT true concerning


emotions?
A) Until recently, the field of OB has given the topic of emotions
little or no attention.
B) The prevailing thought in business until recently was to put a
damper on emotions.
C) Managers have tried to create emotion-free organizations.
D) Researchers have viewed emotions as constructive and able to
enhance productivity.
E) The myth of rationality can explain why emotions have been
given little or no attention in the field of OB.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: 96

2) What statement best reflects the myth of rationality?


A) Emotions are an inseparable part of everyday life.
B) The work world has tried to keep a damper on emotions at
work.
C) Emotions are a normal part of rationality.
D) Emotions are a constructive part of organizations.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: 96

3) Which of the following is a generic term that covers a broad


range of feelings that people experience?
A) affect
B) emotions
C) moods
D) emotional labor
E) cognition
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

4) What is the umbrella concept that encompasses both emotions


and moods?

HeshaM HassaN 1 01060202282


Ch 7 OB test bank

A) affect
B) emotions
C) moods
D) emotional labor
E) cognition
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

5) What term is used for intense feelings that are directed at


someone or something?
A) affect
B) cognition
C) moods
D) thoughts
E) emotions
Answer: E
Diff: 1 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

6) What term is used for feelings that tend to be less intense than
emotions?
A) affect
B) cognition
C) moods
D) thoughts
E) emotions
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

7) Erin works on a software help desk. After being yelled at by a


customer about the state of her company's software, she
becomes angry, and has to take a short break to calm down.
What makes her anger an emotion, rather than a mood?
A) It is a simple, unambiguous feeling.
B) It interferes with her capacity to work effectively.
C) It has a contextual stimulus.
D) It can be controlled given some time.
E) It cannot be controlled when it is elicited.

HeshaM HassaN 2 01060202282


Ch 7 OB test bank

Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Analytic Skills

8) When the team he supports wins the World Cup, Detleb feels a
surge of joy, which turns into a feeling of satisfaction that lasts for
days. What is one of the reasons that the feeling of satisfaction
might be categorized as a mood and not an emotion?
A) It is a very strong feeling.
B) It is brought about by a specific event.
C) It has a lengthy duration.
D) It is a positive feeling.
E) It is not the result of something that Detleb himself has done.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Analytic Skills

9) Which of the following statements is true?


A) Affect is a type of emotion.
B) Affect is a type of mood.
C) Affect can be experienced as a mood or an emotion.
D) Affect is the result of conscious thought and action.
E) Affect is the result of a mood or an emotion.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

10) Which of the following is not true about emotions?


A) There are differences between moods and emotions.
B) Emotions can be clearly revealed with facial expressions.
C) Emotions are more cognitive than moods.
D) Emotions can affect moods.
E) Moods can affect emotions.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 98
Topic: What Are Emotions and Moods?

11) One way to classify emotions is by whether they are

HeshaM HassaN 3 01060202282


Ch 7 OB test bank

A) simple or complex
B) positive or complex
C) complex or negative
D) simple or negative
E) positive or negative
Answer: E
Diff: 1 Page Ref: 98
Topic: What Are Emotions and Moods?

12) Which of the following statements is generally accepted by


experts?
A) Moods cause emotions.
B) Emotions cause moods.
C) Moods and emotions are both caused by introspection.
D) Moods and emotions are the same phenomena.
E) Moods and emotions can mutually influence one another.
Answer: E
Diff: 3 Page Ref: 98
Topic: What Are Emotions and Moods?

13) Emotions
A) may be less action-oriented than moods.
B) may cause us to brood for a while.
C) may be more clearly revealed with facial expressions.
D) are interchangeable with moods.
E) are less fleeting than moods.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 98
Topic: What Are Emotions and Moods?

14) Which of the following is NOT considered one of the


essentially universal emotions?
A) anger
B) fear
C) grief
D) sadness
E) disgust
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 98
Topic: What Are Emotions and Moods?

HeshaM HassaN 4 01060202282


Ch 7 OB test bank

15) The six basic emotions can be plotted on a continuum with


which two emotions serving as the end points?
A) sadness and happiness
B) anger and surprise
C) anger and happiness
D) surprise and fear
E) sadness and disgust
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 98
Topic: What Are Emotions and Moods?

16) When there is nothing in particular going on, an individual is


likely to experience
A) no mood.
B) a mildly positive mood.
C) a definite negative mood.
D) impatience for activity.
E) a mildly negative mood.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 99
Topic: What Are Emotions and Moods?

17) Which of the following is a mood dimension consisting of


positive emotions.
A) positive regard
B) static regard
C) negative affect
D) emotional range
E) positive affect
Answer: E
Diff: 1 Page Ref: 100
Topic: What Are Emotions and Moods?

18) The key to good decision making is to employ


A) thinking.
B) feeling.
C) rationality.
D) thinking and feeling.
E) speed.

HeshaM HassaN 5 01060202282


Ch 7 OB test bank

Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 99
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Ethical Understanding and Reasoning Abilities

19) Darwin argued that


A) emotions have no place in decision making.
B) emotions are useful because they motivate people to engage
in survival actions.
C) emotions have a limited role in decision making.
D) emotions limit our ability to think rationally.
E) emotions hamper an individual's ability to avoid danger.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: 100
Topic: What Are Emotions and Moods?

20) Evolutionary psychology


A) draws from Darwin's work on emotions.
B) suggests that individuals must experience emotions since they
serve a purpose.
C) justifies the purpose of even negative emotions.
D) may not provide a valid perspective at all times.
E) all of the above.
Answer: E
Diff: 2 Page Ref: 100
Topic: What Are Emotions and Moods?

21) Evolutionary psychology has which of the following views on


negative emotions such as anger and jealousy?
A) They are a biological imperative that cannot be controlled.
B) They are only negative in the way they make us feel, however
they are a great help when we have to interact in complex
situations.
C) They are necessary if we are to function efficiently amid the
stresses of contemporary life.
D) They are vestiges of our past as hunter gatherers that will be
lost as we continue to evolve.
E) They serve a useful adaptive purpose, even if it is not readily
apparent.

HeshaM HassaN 6 01060202282


Ch 7 OB test bank

Answer: E
Diff: 3 Page Ref: 100
Topic: What Are Emotions and Moods?

22) Darwin argued that emotions ________.


A) help humans solve problems
B) hinder our ability to survive
C) help us understand our world
D) are linked to moods
E) serve no real purpose
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 100
Topic: What Are Emotions and Moods?

23) On which of the following days do people tend to be in their


best moods?
A) Monday
B) Tuesday
C) Wednesday
D) Friday
E) Sunday
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: Exh 7-3
Topic: What Are Emotions and Moods?

24) If Jane wants to increase the likelihood that her manager is


receptive to her request for a raise, what day should she avoid
asking for her raise?
A) Monday
B) Tuesday
C) Wednesday
D) Friday
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 101
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

25) "Morning" people


A) experience peak levels of positive affect in the morning.
B) experience peak levels of positive affect in the evening.

HeshaM HassaN 7 01060202282


Ch 7 OB test bank

C) experience higher levels of negative affect in the afternoon.


D) show little fluctuation in negative affect through the day.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 101
Topic: What Are Emotions and Moods?

26) If Jason wants to experience more positive workplace


interactions, what advice would you give him about his timing?
A) More positive interactions are likely from midmorning onward.
B) The most positive interactions are likely in the early morning.
C) The most positive interactions are likely in sunny weather.
D) The most positive interactions are likely in warmer weather.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 101
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

27) When would be the worst time to ask someone for a favor?
A) Friday afternoon
B) Monday morning
C) Wednesday morning
D) Thursday afternoon
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 101
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

28) Research suggests which of the following relationships exists


between weather and mood?
A) a moderately positive
B) a moderately negative
C) a strong positive
D) a strong negative
E) weather tends to have little effect on mood.
Answer: E
Diff: 2 Page Ref: 101
Topic: What Are Emotions and Moods?

29) Peter is a counselor at a drug treatment program. Today he is


under quite a lot of stress: he has a grant proposal to write by the

HeshaM HassaN 8 01060202282


Ch 7 OB test bank

end of the day, he is scheduled to counsel a client who has


proved difficult in the past and his supervisor has written him up
for being late to work. How will the stress from these events
probably affect Peter's mood?
A) gradually worsen his mood
B) gradually improve his mood
C) suddenly worsen his mood
D) suddenly improve his mood
E) will likely have little actual effect on his mood.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 101-102
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

30) What effect does stress typically have on mood?


A) short-term positive
B) long-term positive
C) short-term positive but long-term negative
D) negative
E) small and insignificant
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 101-102
Topic: What Are Emotions and Moods?

31) Jo has a job interview. Which of the following will probably not
have an effect on the way she reacts emotionally to the
interview?
A) how much sleep Jo had the night before
B) how much exercise Jo regularly gets
C) Jo's age
D) Jo's gender
E) the weather on the day of the interview
Answer: E
Diff: 2 Page Ref: 101-102
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

32) Research shows that for most people, the effect of social
activities is which of the following?
A) decreases positive mood

HeshaM HassaN 9 01060202282


Ch 7 OB test bank

B) increases positive mood


C) increases negative mood
D) decreases negative mood
E) will have little effect on mood.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 102
Topic: What Are Emotions and Moods?

33) Valerie is in a negative mood, so she decides to have dinner


with her friends to improve her mood. What effect will this activity
likely have on her negative mood?
A) strongly decrease it
B) moderately decrease it
C) have little or no effect on it
D) moderately increase it
E) strongly increase it
Answer: E
Diff: 2 Page Ref: 102
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

34) Rachael hopes to increase her positive mood. Which activity is


most likely to have the greatest positive impact?
A) attending a meeting
B) watching tv with friends
C) going to a move alone
D) hiking with friends
E) reading a good book
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: 102
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Analytic Skills

35) According to a recent poll, people are getting ________ sleep


than they did in the past.
A) more
B) less
C) higher-quality
D) deeper
E) lighter

HeshaM HassaN 10 01060202282


Ch 7 OB test bank

Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 102
Topic: What Are Emotions and Moods?

36) Sleep quality


A) affects mood.
B) impacts decision making.
C) impacts an individual's ability to control emotions.
D) all of the above.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: What Are Emotions and Moods?

37) Which of the following statements is NOT true about exercise?


A) Exercise enhances people's positive mood.
B) The therapeutic effects of exercise are strongest for those who
are depressed.
C) A little exercise can have dramatic effects on mood.
D) "Sweat therapy" works.
E) Exercise may help put you in a better mood.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: What Are Emotions and Moods?

38) The idea of "youthful exuberance" with young people


experiencing more extreme, positive emotions than older people
A) is only true to a point.
B) is not true since negative emotions occur more frequently in
young people.
C) is not true; research shows periods of highly positive moods
lasted longer for older people and bad moods faded more quickly.
D) is definitely true.
E) has not been researched.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 103
Topic: What Are Emotions and Moods?
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

39) Which of the following statements is not true about the


difference between men and women when it comes to emotional

HeshaM HassaN 11 01060202282


Ch 7 OB test bank

reactions?
A) Emotional differences between men and women are due to the
different ways men and women have been socialized.
B) Men express emotions more intensely than women.
C) Women hold onto emotions longer than men.
D) Women display more frequent expressions of both positive and
negative emotions than men.
E) Women experience emotions more intensely.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: What Are Emotions and Moods?

40) Which of the following statements explains gender differences


in emotional expression?
A) Men and women are socialized differently.
B) Men may have more innate ability to read others than women.
C) Men may have a greater need for social approval than women.
D) Women are socialized to be tough and brave.
E) Women have a lower propensity to show emotions than men.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: What Are Emotions and Moods?

41) If an employee expresses organizationally desired emotions


during interpersonal transactions at work, which of the following
is being expressed?
A) emotional labor
B) negative synergy
C) dissonance
D) emotional intelligence
E) deviance
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: Emotional Labor
AASCB Tag: Analytic Skills

42) What term is used for those emotions that an organization


requires workers to show and considers appropriate in a given
job?

HeshaM HassaN 12 01060202282


Ch 7 OB test bank

A) felt
B) displayed
C) conditional
D) required
E) mandated
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: Emotional Labor

43) Airlines expect their flight attendants to be cheerful. This is an


example of
A) moods at work.
B) emotional labor.
C) emotional dissonance.
D) customer service.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: Emotional Labor
AASCB Tag: Analytic Skills

44) Sarah is a flight attendant who is required to smile on the job


and to be courteous. She does not feel very kindly toward an
inconsiderate passenger, but continues to be pleasant and smile.
This disparity is known as
A) emotional dissonance.
B) felt emotions.
C) displayed emotions.
D) emotional labor.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: Emotional Labor
AASCB Tag: Analytic Skills

45) All of the following are jobs that have helped researchers
understand the concept of emotional labor EXCEPT
A) flight attendants.
B) copy editors.
C) funeral directors.
D) doctors.
Answer: B

HeshaM HassaN 13 01060202282


Ch 7 OB test bank

Diff: 2 Page Ref: 104


Topic: Emotional Labor
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

46) When doctors attend a workshop to improve their bedside


manner and feel more apathy for their patients, they are
attempting to impact their
A) deep acting.
B) surface acting.
C) emotional labor.
D) displayed emotions.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor
AASCB Tag: Analytic Skills

47) ________ emotions are learned; they are not innate.


A) Felt
B) Displayed
C) Conditional
D) Exposed
E) Suppressed
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

48) ________ emotions are the emotions an individual actually is


experiencing, despite what they might outwardly show.
A) Felt
B) Displayed
C) Conditional
D) Exposed
E) Suppressed
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

HeshaM HassaN 14 01060202282


Ch 7 OB test bank

49) Julie smiles and acts politely towards a customer at her


checkout, even though she really deeply dislikes this customer.
What is the disparity between the emotion Julie displays and the
emotions she is actually experiencing?
A) felt emotions
B) emotional dissonance
C) conditional emotional response
D) emotional distance
E) emotional exposure
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor
AASCB Tag: Analytic Skills

50) What do you call the practice of hiding inner feelings and
forgoing emotional expressions in response to display rules?
A) surface acting
B) deep acting
C) emotional subterfuge
D) affective camouflage
E) repressed affection
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

51) If Adam modifies his true inner feelings based on display


rules, he is engaged in
A) surface acting.
B) deep acting.
C) emotional subterfuge.
D) affective camouflage.
E) repressed affection.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor
AASCB Tag: Analytic Skills

52) Surface acting deals only with ________ emotions.


A) negative
B) weak

HeshaM HassaN 15 01060202282


Ch 7 OB test bank

C) strong
D) displayed
E) felt
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

53) ________ is more stressful to employees than ________ because


it requires feigning one's true emotions.
A) deep acting; surface acting
B) experiencing displayed emotions; experiencing felt emotions
C) surface acting; deep acting
D) surface acting; felt emotions
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor
AASCB Tag: Analytic Skills

54) Gina and Hanna are teachers. Gina dislikes her students, but
pretends she likes them by making sure she acts in a friendly
manner toward them. Hanna also dislikes her students, but is
trying to change the way she feels about them. Which of these
teachers is most likely to feel the most stress from their actions
and why?
A) Gina, since she has to feign genuine emotion
B) Gina, since her deep emotions conflict with what her job
requires
C) Hanna, since she will probably display her true feelings before
she changes her deep emotions
D) Hanna, since it is very difficult to change displayed emotion
E) Their actions are unlikely to cause stress.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

55) Which of the following is the term referring to one's ability to


be self-aware, to detect emotions in others, and to manage
emotional cues and information?
A) emotional intelligence

HeshaM HassaN 16 01060202282


Ch 7 OB test bank

B) AET
C) emotional external constraints
D) affective emotions
E) cognition
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 104
Topic: Emotional Intelligence

56) Which of the following is the dimension of emotional


intelligence that describes the ability to recognize your own
emotions and impulses?
A) self-awareness
B) self-management
C) commitment
D) empathy
E) social skills
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 104
Topic: Emotional Intelligence

57) Joseph is not very good at reading the emotions of his


employees and has not learned to express his own emotions. He
would be classified as having which of the following?
A) low emotional labor
B) low emotional intelligence
C) high empathy
D) high emotional intelligence
E) low affect
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 104
Topic: Emotional Intelligence
AASCB Tag: Analytic Skills

58) A study examining 11 American presidents concluded that the


key quality differentiating the successful from the unsuccessful
presidents was
A) communication.
B) political oratory.
C) emotional intelligence.

HeshaM HassaN 17 01060202282


Ch 7 OB test bank

D) vision.
E) cognitive style.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 104-105
Topic: Emotional Intelligence

59) As the CEO of a corporation, you have learned to understand


the role of emotional intelligence in the workplace. You have
worked hard to develop emotional intelligence in your vice-
presidents, but believe that some are still struggling. Clem, who is
the V.P. of Marketing, has driven his department to new successes
in sales, but also by driving them so hard has created new records
of turnover of employees. Clem seems to lack the ability to sense
how others are feeling. Based on these observations, you would
say that Clem is lacking in ________.
A) self-awareness
B) self-management
C) empathy
D) social skills
E) self-motivation
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 104-105
Topic: Emotional Intelligence

60) As the CEO of a corporation, you have learned to understand


the role of emotional intelligence in the workplace. You have
worked hard to develop emotional intelligence in your vice-
presidents, but believe that some are still struggling. Alan, the V.P.
of Employee Relations, does a great job in most respects, but you
have noticed that he is very concerned about his image and does
not take joking about his abilities well. Alan seems to lack the
ability to be aware of what he is feeling. Based on these
observations, you would say that Alan is lacking in ________.
A) self-awareness
B) self-management
C) empathy
D) social skills
E) self-motivation
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 104-105

HeshaM HassaN 18 01060202282


Ch 7 OB test bank

Topic: Emotional Intelligence


AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

61) Emotional intelligence appears to be especially relevant in


jobs that demand which of the following?
A) social interaction
B) commitment
C) task structure
D) charisma
E) leadership skills
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 105
Topic: Emotional Intelligence
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

62) Which of the following is not an argument that supports the


existence of emotional intelligence?
A) EI is practically indistinguishable from the established concepts
of intelligence and personality.
B) People with high EI have a leg up in the business world.
C) People without the ability to process emotions have been
proved to be poor decision makers.
D) A high level of EI is a good predictor of job performance.
E) It is intuitively appealing.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 105
Topic: Emotional Intelligence

63) Which of the following is NOT true?


A) People with damage to the prefrontal cortex scored
significantly lower on EI tests.
B) EI is neurologically based.
C) People who suffer neurological damage make poorer decisions.
D) People with damage to the prefrontal cortex will score lower on
standard measures of intelligence then people without the same
brain damage.
E) EI is biologically based.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: 105
Topic: Emotional Intelligence

HeshaM HassaN 19 01060202282


Ch 7 OB test bank

64) All of the following are true statements concerning the


criticism of EI EXCEPT:
A) EI is too vague a concept.
B) There is only one generally accepted definition of EI.
C) EI can't be measured.
D) The validity of EI is suspect.
E) EI is highly correlated with measures of personality.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 105
Topic: Emotional Intelligence

65) Some researchers doubt the existence of emotional


intelligence. Which of the following is an argument they use
against it?
A) EI assumes that decisions made emotively are superior to
those made dispassionately.
B) Emotions cannot be measured by testing as can be done for
personality or intelligence.
C) The tests used to measure EI are too simplistic in what they
define as right and wrong answers.
D) The concept of EI is so broad and variegated as to render it
effectively meaningless.
E) People with high EI appear to be high performers in the eyes of
others rather than in reality.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: 105-106
Topic: Emotional Intelligence
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

66) Whether a candidate has high emotional intelligence would


not be a significant factor when considering candidates for which
of the following jobs?
A) an interviewer who assesses candidates in an employment
agency
B) an engineer heading up a team designing a complex
software/hardware interface
C) a meeting planner who must set up meetings for candidates
around the world
D) a copy editor who seeks out spelling errors and grammatical

HeshaM HassaN 20 01060202282


Ch 7 OB test bank

mistakes in manuscripts
E) a realtor arranging sales between homeowners and potential
buyers
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 106
Topic: OB Applications of Emotions and Moods
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

67) A study of US Air Force recruiters showed that


A) top-performing recruiters exhibited high levels of emotional
intelligence.
B) there was little validity to EI in selection decisions.
C) EI measures would not be used in hiring decisions.
D) EI was not relevant in jobs requiring social interaction.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 106
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

68) Studies show that people who are depressed tend to make
poorer decisions than those with a more positive outlook. Why is
this thought to be the case?
A) They tend to choose an outcome that will confirm their
negative worldview.
B) They search for the perfect solution when rarely is any solution
perfect.
C) They rarely weigh up all the options when making a decision.
D) They avoid stereotyping and other behaviors that allow them
to come to a rapid decision.
E) They tend to put too great a value on their own ability to affect
outcomes.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 107
Topic: OB Applications of Emotions and Moods
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

69) Francine is the head of a group at an ad agency working with


copywriters, artists and designers to come up with effective
branding of new products. Why is it particularly important for her
to keep her team happy?

HeshaM HassaN 21 01060202282


Ch 7 OB test bank

A) People are more conscientious when they are in a good mood.


B) People are more efficient when they are in a good mood.
C) People are more productive when they are in a good mood.
D) People are more cooperative when they are in a good mood.
E) People are more creative when they are in a good mood.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 107
Topic: OB Applications of Emotions and Moods
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

70) Organizations that promote positive moods at work are likely


to
A) be less creative.
B) be less relaxed.
C) have a more motivated workforce.
D) have lower expectations of success.
E) not work as hard.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 107
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

71) People who are in good moods


A) are more creative.
B) produce more ideas.
C) produce ideas others think are original.
D) identify more creative options.
E) all of the above
Answer: E
Diff: 2 Page Ref: 107
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

72) Astute corporate executives use emotional content to get


employees to buy into
A) their job responsibilities.
B) unethical requests.
C) overtime.
D) their vision of the company's future.
E) downsizing.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: 108

HeshaM HassaN 22 01060202282


Ch 7 OB test bank

Topic: OB Applications of Emotions and Moods

73) When effective leaders want to implement significant


changes, they rely on the evocation of
A) intelligence.
B) emotions.
C) values.
D) ethics.
E) financial rewards.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: 108
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

74) Individuals who do poorly in negotiations


A) experience negative emotions.
B) develop positive perceptions of their counterparts.
C) are more willing to share information.
D) are more willing to be cooperative in future negotiations.
E) tend to have the highest levels of emotional intelligence.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 108
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

75) In what way is negotiation different from other activities in the


workplace?
A) A lack of emotion improves performance.
B) Feeling bad about your performance in a negotiation is likely to
improve future performance.
C) Displaying negative emotions such as anger is ineffective.
D) Negative outcomes do not mean that negative emotions will
result.
E) A negative emotional state enhances performance.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 108
Topic: OB Applications of Emotions and Moods
AASCB Tag: Reflective Thinking Skills

76) Providing quality customer service makes demands on


employees because it often puts them in a state of
A) cognitive dissonance.

HeshaM HassaN 23 01060202282


Ch 7 OB test bank

B) negative affect.
C) emotional contagion.
D) emotional dissonance.
E) positive affect.
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 108
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

77) The "catching" of emotions from others is known as


A) cognitive dissonance.
B) emotional contagion.
C) emotional dissonance.
D) EI.
E) moodiness.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 109
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

78) When customers "catch" employees' positive moods, they


A) spend more money.
B) shop longer.
C) become more demanding.
D) smile more often.
E) negotiate better.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 109
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

79) Which of the following statements is NOT true?


A) People emotionally take their work home with them.
B) A negative mood resulting from a bad day at work carries over
to the next day.
C) People who have a good day at work tend to be in better mood
at home that evening.
D) People who have a bad day at work tend to be in a bad mood
at home that evening.
E) People who have a stressful day at work tend to have trouble
relaxing at home that evening.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 109

HeshaM HassaN 24 01060202282


Ch 7 OB test bank

Topic: OB Applications of Emotions and Moods

80) People who feel negative emotions


A) score high in EI.
B) score low in EI.
C) are more likely to engage in deviant behavior at work.
D) are more creative.
E) are more popular.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 109
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

81) Cultural norms in the United States dictate that employees in


service organizations should smile and act friendly when
interacting with customers. This norm
A) applies worldwide.
B) is especially strong in Israel.
C) is valuable for Wal-Mart to enforce globally in their stores.
D) wins companies loyal followers globally.
E) is not embraced by German shoppers.
Answer: E
Diff: 2 Page Ref: 110
Topic: Global Implications
AASCB Tag: Multicultural and Diversity Understanding

82) Which of the following is not true concerning cultural


influences impacting emotions?
A) Cultural factors influence what is or isn't considered as
emotionally appropriate.
B) What's acceptable in one culture may seem unusual or even
dysfunctional in another.
C) All cultures agree on the value they give to emotions.
D) There tends to be high agreement on what emotions mean
within cultures.
E) Culture dictates how we construe emotional displays.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 110
Topic: Global Implications
AASCB Tag: Multicultural and Diversity Understanding

HeshaM HassaN 25 01060202282


Ch 7 OB test bank

83) When Tahitians are sad, their peers attribute their state to a
physical illness. Which of the following facts does this best
illustrate?
A) The norms for the expression of emotions differ across cultures
B) The value people place on emotions varies across cultures?
C) The degree to which people experience emotions varies across
cultures?
D) It's easier for people to accurately recognize emotions within
their own culture than in those of other cultures.
E) All cultures interpret emotions in the same way.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 111
Topic: Global Implications
AASCB Tag: Multicultural and Diversity Understanding

84) Which is NOT cited as a factor that influences emotions and


moods?
A) time of day
B) stressful events
C) social activities
D) season of the year
E) sleep patterns
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 111
Topic: Implications for Managers

85) Jeremy is angry and hostile. As a result, he is more likely to


A) engage in deviant behaviors at work.
B) score high in EI.
C) be more creative.
D) be more motivated.
E) all of the above.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 111
Topic: Implications for Managers

86) Emotions can hinder performance.


Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 96

HeshaM HassaN 26 01060202282


Ch 7 OB test bank

87) Emotions can enhance performance.


Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 96

88) In the past, emotions in the workplace were rarely viewed as


being constructive.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 96

HeshaM HassaN 27 01060202282


Ch 7 OB test bank

89) Some emotions can reduce employee performance.


Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 96

90) Moods are intense feelings that are directed at someone or


something.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

91) Affect is a generic term that covers a broad range of feelings


that people experience.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

92) Moods are feelings that tend to be less intense than emotions.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

93) "Insight" is a broad term that encompasses both emotions


and moods.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

94) Emotions are object-specific.


Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

95) Employees bring an emotional component with them to work


every day.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 97
Topic: What Are Emotions and Moods?

96) It is generally accepted that moods and emotions can


mutually influence one another.

HeshaM HassaN 28 01060202282


Ch 7 OB test bank

Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 98
Topic: What Are Emotions and Moods?

97) Good or bad moods can make you more emotional in


response to an event.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 98
Topic: What Are Emotions and Moods?

98) It is almost impossible to mistake one emotion for another


since they are all so different.
Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 98
Topic: What Are Emotions and Moods?

99) Emotions can be clearly categorized as positive or negative.


Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 98
Topic: What Are Emotions and Moods?

100) Nervousness, stress, and anxiety are at the high end of


negative affect.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 99
Topic: What Are Emotions and Moods?

101) According to evolutionary psychology, an individual's anger


is not necessarily bad because it serves a purpose.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 100
Topic: What Are Emotions and Moods?

102) People tend to be in their best moods on Sunday.


Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: Exh 7-3
Topic: What Are Emotions and Moods?

103) Morning people experience peak periods of positive affect


before noon.

HeshaM HassaN 29 01060202282


Ch 7 OB test bank

Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 101
Topic: What Are Emotions and Moods?

104) Research suggests that weather has no effect on mood.


Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 101
Topic: What Are Emotions and Moods?

105) Stress typically has a negative effect on mood.


Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 101
Topic: What Are Emotions and Moods?

106) For most people social activities decrease positive mood.


Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 102
Topic: What Are Emotions and Moods?

107) For most people social activities have little effect on


negative mood.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 102
Topic: What Are Emotions and Moods?

108) According to a recent poll, people are getting progressively


less sleep.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 102-103
Topic: What Are Emotions and Moods?

109) "Sweat therapy" not only works, but research reveals that
the effects of exercise may be strongest for those who are
depressed.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: What Are Emotions and Moods?

110) Women generally show greater emotional expression than


do men.

HeshaM HassaN 30 01060202282


Ch 7 OB test bank

Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: What Are Emotions and Moods?

111) Evidence confirms there is no real difference between men


and women when it comes to emotional reactions and ability to
read others.
Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 103
Topic: What Are Emotions and Moods?

112) Men generally express emotions more intensely than do


women.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: What Are Emotions and Moods?

113) Men generally express anger more frequently than do


women.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: What Are Emotions and Moods?

114) If an employee expresses organizationally desired emotions


during interpersonal transactions, the employee is performing
emotional labor.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 103
Topic: Emotional Labor

115) The concept of emotional labor originally developed from


studies of service jobs.
Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 103
Topic: Emotional Labor
116) When Joseph must project courtesy on the job while feeling
hostility, he is experiencing emotional dissonance.
Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 103

HeshaM HassaN 31 01060202282


Ch 7 OB test bank

Topic: Emotional Labor

117) Emotions that are organizationally required and considered


appropriate in a given job are termed displayed emotions.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

118) Conditional emotions are an individual's actual emotions.


Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

119) Displayed emotions and felt emotions are generally the


same.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

120) Displayed emotions are innate.


Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

121) Felt emotions are an individual's actual emotions.


Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

122) Deep acting is hiding inner feelings by modifying facial


expressions.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

123) Deep acting involves modifying inner feelings.


Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

HeshaM HassaN 32 01060202282


Ch 7 OB test bank

124) Surface acting deals with one's displayed emotions.


Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 104
Topic: Emotional Labor

125) People who are good at reading others' emotions may be


more effective in their jobs.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 104
Topic: Emotional Intelligence

126) Studies of U.S. presidents seem to show that the ones


judged the most successful had high EI.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 104-105
Topic: Emotional Intelligence

127) Studies have not shown a clear correlation between


emotional intelligence and job performance.
Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 105
Topic: Emotional Intelligence

128) Critics of EI have criticized it for being poorly defined.


Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 105-106
Topic: Emotional Intelligence

129) At L'Oreal, salespersons selected on EI scores had higher


sales than those hired using the old selection criteria.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 106
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

130) Emotional intelligence appears to be especially relevant in


jobs that demand a high degree of social interaction.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 106
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

HeshaM HassaN 33 01060202282


Ch 7 OB test bank

131) People in good moods are less likely to cut corners by using
rules of thumb to help them make decisions.
Answer: FALSE
Diff: 3 Page Ref: 107
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

132) A cycle can exist in which positive moods cause people to be


more creative, which leads to positive feedback from those
observing their work, which in turn results in a positive mood.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 107
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

133) Several studies have shown that negotiators who fake anger
in a negotiation can win an advantage over their opponents by
doing so.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 108
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

134) For most people, it appears that a negative mood resulting


from a bad day at work does not carry over to the next day.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 109
Topic: OB Applications of Emotions and Moods

135) There tends to be high agreement on what emotions mean


within cultures, but not between cultures.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 110
Topic: Global Implications
AASCB Tag: Multicultural and Diversity Understanding

136) Cultural factors influence what is or isn't considered as


emotionally appropriate.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 110
Topic: Global Implications
AASCB Tag: Multicultural and Diversity Understanding

HeshaM HassaN 34 01060202282


Ch 7 OB test bank

137) What's acceptable in one culture may seem unusual or even


dysfunctional in another.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 110
Topic: Global Implications
AASCB Tag: Multicultural and Diversity Understanding

138) It is likely that most people within a given culture would


agree on what a particular emotion means.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 110
Topic: Global Implications
AASCB Tag: Multicultural and Diversity Understanding

139) In the US there is a bias to regularly express intense


negative emotions.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 110
Topic: Global Implications
AASCB Tag: Multicultural and Diversity Understanding

140) In a highly individualistic culture an observer seeing a happy


expression on a friend's face would tend to think that the friend is
happy because of something the observer has done.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 110
Topic: Global Implications
AASCB Tag: Multicultural and Diversity Understanding

HeshaM HassaN 35 01060202282