Вы находитесь на странице: 1из 99

ebook

NATIONAL SCIENCE OLYMPIAD

5
CLASS

4
Years (2013-2017)
Solved Papers

INSTANT
Copyright © 2018 Science Olympiad Foundation. Printed with the permission of Science Olympiad Foundation. No part
of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying,
recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the
possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information provided in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100%
success as the strategy is completely dependent on its execution and, it is based on previous years' papers of NSO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana-122003.
Phone : 0124 - 6601200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in

Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit www.mtg.in for buying books online.

Do you want yourself to be updated about

Subscribe to our
You Tube
Channel
https://www.facebook.com/pcmbtoday https://www.youtube.com/MTG BOOKS

2018
CLASS 4

Contents
ÂÂ NSO 2013 - SET A

ÂÂ NSO 2013 - SET B

ÂÂ NSO 2014 - SET A

ÂÂ NSO 2014 - SET B

ÂÂ NSO 2015 - SET 1

ÂÂ NSO 2015 - SET 2

ÂÂ NSO 2016 - SET A

ÂÂ NSO 2016 - SET B

ÂÂ NSO 2017 - SET A

ÂÂ NSO 2017 - SET B

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 1
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber International International


Mathematics Science Olympiad English General Knowledge
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad

Reasoning Maths Science Learning Learning


Practice-cum- Practice-cum- Computers Science
Workbook Workbook

Learning Learning Learning Learning & Anubhuti


English Grammar Mathematics Knowing

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 2
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber International International


Mathematics Science Olympiad English General Knowledge
Olympiad Olympiad
Olympiad Olympiad

Reasoning Maths Science Learning Learning


Practice-cum- Practice-cum- Computers Science
Workbook Workbook

Learning Learning Learning Learning & Anubhuti


English Grammar Mathematics Knowing

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 3
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber International International


Mathematics Science Olympiad English General Knowledge
Olympiad Olympiad
Olympiad Olympiad

Reasoning Maths Science Learning Learning


Practice-cum- Practice-cum- Computers Science
Workbook Workbook

Learning Learning Learning Learning & Anubhuti


English Grammar Mathematics Knowing

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 4
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber International International


Mathematics Science Olympiad English General Knowledge
Olympiad Olympiad
Olympiad Olympiad

Reasoning Maths Science Learning Learning


Practice-cum- Practice-cum- Computers Science
Workbook Workbook

Learning Learning Learning Learning & Anubhuti


English Grammar Mathematics Knowing

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 5
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber International International


Mathematics Science Olympiad English General Knowledge
Olympiad Olympiad
Olympiad Olympiad

Reasoning Maths Science Learning Learning


Practice-cum- Practice-cum- Computers Science
Workbook Workbook

Learning Learning Learning Learning & Anubhuti


English Grammar Mathematics Knowing

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 6
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber International


Mathematics Science Olympiad English
Olympiad Olympiad Olympiad

International Reasoning Maths Science


General Knowledge Practice-cum- Practice-cum-
Olympiad Workbook Workbook

Learning Learning Learning & Anubhuti


Computers Mathematics Knowing

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 7
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber International International


Mathematics Science Olympiad English General Knowledge
Olympiad Olympiad
Olympiad Olympiad

Reasoning Maths Science Math IQ Science IQ


Practice-cum- Practice-cum- Challenge Challenge
Workbook Workbook

Master Mental Learning Learning Learning & Anubhuti


Ability in 30 Days Computers Mathematics Knowing

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 8
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber International International


Mathematics Science Olympiad English General Knowledge
Olympiad Olympiad
Olympiad Olympiad

Reasoning Maths Science Math IQ Science IQ


Practice-cum- Practice-cum- Challenge Challenge
Workbook Workbook

Master Mental Learning Learning Learning & Anubhuti


Ability in 30 Days Computers Mathematics Knowing

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 9
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber International


Mathematics Science Olympiad English
Olympiad Olympiad Olympiad

International Reasoning Math IQ Science IQ


General Knowledge Challenge Challenge
Olympiad

Master Mental Psychology of MAT for NTSE NTSE Explorer


Ability in 30 Days Success

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 10
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber International


Mathematics Science Olympiad English
Olympiad Olympiad Olympiad

International Reasoning Math IQ Science IQ


General Knowledge Challenge Challenge
Olympiad

Master Mental Psychology of MAT for NTSE NTSE Explorer


Ability in 30 Days Success

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 11
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber


Mathematics Science Olympiad
Olympiad Olympiad

Math IQ Science IQ Master Mental


Challenge Challenge Ability in 30 Days

Psychology of NEET Success


Success Blueprint

2018
MTG
WORKBOOKS /
OLYMPIAD BOOKS
Check complete details on www.mtg.in

CLASS 12
For latest releases and revised editions
CLICK HERE

International National National Cyber


Mathematics Science Olympiad
Olympiad Olympiad

Math IQ Science IQ Master Mental


Challenge Challenge Ability in 30 Days

Psychology of NEET Success


Success Blueprint

2018
For Classes 6, 7, 8, 9, 10, 11 & 12

Class 6 Class 7

Class 8 Class 9 Class 10


11

Class
12

Class

2018
JEE (Main & Advanced) | NEET | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FOUNDATION COURSE
For Classes 6, 7, 8, 9 & 10

Class 6 Class 7

Class 8

Class 9

Class 10

2018
Class 4

Set A

Year 2013

2018
MENTAL ABILITY

1. In the given figures, what fraction of straight lines are


vertical lines?

2 1 3 5
A. B. C. D.
11 11 11 11

2. How many hundreds must be added to 9623 to make 91623?


A. 20 B. 820 C. 82 D. 8200

3. What is the missing numbers in the given multiplication? 3 5 8


× ? 4
A. 6
B. 7 1 4 3 2
C. 8 +2 5 0 6 0
D. 9 2 6 4 9 2
4. A prescription for medicine from a clinic is Garima's Clinic
shown here. Patient's name : Beena
In a week, how many tablets would Beena eat? Dosage : 3 tablets to be
taken 3 times daily
A. 81 B. 48 Instructions : Complete the course
C. 63 D. 21 of the medicine

5. Which of the following has the smallest value?


A. 112 tens – 5 hundreds B. 14 hundreds × 6
C. 86 hundreds – 2 thousands D. 78 tens ÷ 3

6. Factors of first common multiple of 12 and 36 are _________.


A. 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 18, 24, 36, 72 B. 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 18, 24, 36, 72
C. 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 18, 24, 36 D. 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36

7. Find the values of P and Q respectively in the given number pattern.


A. 5 and 28 2 3 P 5 6
B. 4 and 30
C. 3 and 30 6 12 20 Q
D. 2 and 18

8. Which of the following options shows the correct mirror image


of the given combination ? QE153
QE153
A. B. 351EQ
15 Mirror
QE 3
QE153
C. D.
Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET A 2

9. The value of CDXCVIII – XC is same as


A. 408 B. 308
C. 208 D. 608

10. Which of the following shapes is embedded in the figure (X)?

A. B.

C. D. Figure (X)

science

11. How many food chains are there in the given


food web?

A. 11
B. 12
C. 14
D. 15

12. Select the incorrect statement.


A. The weaver bird uses its beak like a needle to sew leaves and other materials to make
a nest.
B. The penguin collects a few pebbles and stones to make a nest.
C. Eagle and vulture simply put a few sticks together to make a shallow nest.
D. The woodpecker pecks a tree trunk with its beak to make a hole for nest.

13. Read the given dialogues and select the Garima : Oh God! Beena has fainted, come on immediately
lie her down and keep her head lower than the
correct option regarding the situation.
body.
A. Priya and Megha are incorrect. Priya : I think, we should put some ice pack on her
B. Garima is correct, Latika is incorrect. head, she will be fine then.
Latika : Garima is right, that way blood supply will
C. Latika made the correct explanation increase to her brain.
of Garima's statement. Megha : Do not crowd around her. Allow inflow of fresh
D. Only Megha is correct. air.

14. Select the correct match. Shape Function Teeth


A. a-3-x, b-4-z, c-1-w, d-2-y a Sharp and flat 1 Chew and grind w Molars
B. a-2- x, b-3-z, c-1-y, d-4-w b Pointed 2 Biting/cutting x Incisors
C. a-4- y, b-2-x, c-3-z, d-1-w c Broad 3 Tearing y Premolars
D. a-2- w, b-1-x, c-4-y, d-3-z d Broad 4 Grind z Canines

Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET A 3

15. Select the incorrect match.


Vitamin Its sources
A. Vitamin C – Citrus fruits
B. Vitamin A – Carrot
C. Vitamin B – Sunlight
D. Vitamin K – Spinach

16. The diagram below shows the developmental stages of a butterfly arranged randomly. Select
the stage of its life cycle during which it is (a) most active eater, and (b) least active.
(a) (b)
A. d g
B. e f
C. d e
D. f g d e f g

17. Study the given food guide pyramid and select the incorrect option regarding it.
Key
A. Cereals, vegetables and fruits Fat (naturally occurring and added)
Sugars (added)
should be in larger portion in Fats, Oils & Sweets
Use sparingly These symbols show fats and added
our daily meals. sugar in foods.
B. Cereals should be taken the Milk, Yogurt & Meat, Poultry, Fish, Dry beans,
most because it is body- Cheese group Eggs and Nuts group
2-3 servings 2-3 servings
building food. Vegetable group Fruit group
C. Deep fried food, excessive 3-5 servings 2-4 servings
sweets in food should be
avoided as fat and sugar is Bread, Cereal
Rice & Pasta group
required in small amounts in 6-11 servings
the body.
D. Dairy products such as milk, cheese, yoghurt are rich source of calcium, minerals and
vitamins. Growing children should take them twice or thrice a day.

18. Study the given flow chart. Which of the marked


ends d, e, f, g or h best represents caravan and igloo
respectively?
Caravan Igloo
A. e f
B. f h
C. f e
D. g h
Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET A 4

19. Rahul is new to a town. Today is his first day in his school.
After school he has to visit a doctor for routine medical checkup.
Which of these symbols on map will help him to locate school d e f g
and hospital respectively?
A. f and d B. g and e C. e and d D. f and e

20. Study the given flow chart and accordingly classify the following objects 'd', 'e', 'f'
and 'g'.
A clay A piece A piece Rubber
tile of glass of metal ring Start Is it transparent? Yes S
(d) (e) (f) (g) Yes No

Can it break? R
P Q R S No
A. d e f g Yes
Can it stretch? Q
B. f g d e
No
C. g f e d
D. e g d f P

21. A company that makes diapers carried out


Paper clip
an experiment to find out the speed at which Plastic
Clamp
different materials absorb water. The results ruler
P Q R S
are shown in the given diagram.
Which of the materials is most suitable to be Coloured
water
used to make diapers?
A. P B. Q C. R D. S

22. Study carefully the given diagrams showing arrangement


of books on four different bookshelves. Which of these
bookshelves is likely to topple over most easily?
A. P B. Q P Q R S
C. R D. S

23. Which of the following shows the correct changes in the lengths of the shadow of a tree
throughout the day?
Length of shadow Length of shadow Length of shadow Length of shadow

A. B. C. D.
8 12 4 8 12 4 8 12 4 8 12 4
am noon pm am noon pm am noon pm am noon pm
Time Time Time Time

Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET A 5

24. Study the three glasses of tea that are placed on the table.
Which of the following statements are true about the glasses of tea?
1. The tea in the three glasses have the same amount of heat.
2. The tea in the three glasses are of the same temperature.
3. There is more heat in Glass L than in Glass M.
4. There is less heat in Glass N than in Glass M.
A. 1 and 4 B. 2 and 3
C. 3 and 4 D. 2, 3 and 4

25. ______ carry people and goods across lakes and river. ______ can carry hundreds of
passengers for long distances. A ______ carries passengers across river or a short sea
route. ________ carry soldiers and scientists underwater.
Select the correct sequence of words to complete the above paragraph.
A. Boats, Submarines, Ferry, Ships B. Ships, Ferries, Ship, Boats
C. Ferries, Boats Submarine, Ships D. Boats, Ships, Ferry, Submarines

26. When raindrops pass through a very cold region of the atmosphere, they freeze and
become ________.
A. Frost B. Snow C. Dew D. Hail

27. Which of the following is a correct match?


A. Mule – Hilly areas B. Elephant – Forest areas
C. Camel – Desert areas D. All of these

28. Supriya is observing different phases of the Moon on different nights. On Oct 10th, she
observed . What would she most likely observe on Oct 13th and Oct 20th?

Oct 13th Oct 20th Oct 13th Oct 20th


A. B.

C. D.

29. The given figure shows high pressure and low pressure
areas. Select the correct option regarding it.
A. Winds blow from areas of high pressure to area of
low pressure.
B. Cool air blows from the sea to the land.
C. Sea breeze blows from land to the sea.
D. Both A and B.

Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET A 6

30. ________, ________ and ________ are the sources of energy which will never finish.
Select the correct sequence of words to fill the given blanks.
A. Oil, coal and wood B. Petrol, diesel and LPG
C. Sun, wind and water D. Sun, fossil fuels and wind

achievers section

31. Study the given diagram showing part of the solar system and answer the questions that
follow.
1. Which of these planets are made up of
rocks and iron?
2. Which of these planets are mainly made
up of frozen gases?
(1) (2)
A. c, d, g, h a, b, e, f
B. c, f, e, g a, b, d, h
C. a, b, d, h c, f, e, g
D. a, b, e, f c, d, g, h

32. Prerna has 4 containers of the same size and thickness. They are made of different
materials such as plastic, steel, styrofoam and glass. She poured the same amount of
water at 90°C and placed a thermometer into each container. All the containers were
placed in a room with the same conditions.
After 20 minutes, which of the following could Prerna observe?
1. All the thermometers will show the same temperature.
2. All the thermometers will show different temperature.
3. The thermometer in the steel container will show the least drop in temperature.
4. The thermometer in the styrofoam cup will show the highest temperature.
A. 1 only B. 2 and 3 C. 3 and 4 D. 2 and 4

33. Refer the given labelled diagram of digestive system and answer the questions that follow.
1. In which of the labelled parts the digestion of the food is completed?
2. Which of these labelled parts send some digestive juices into the small intestine?
3. The blood vessels in which of these labelled parts absorb
the extra water?
(1) (2) (3) d e
A. e e and f h f
B. h d and f g g
C. g d and h e h
D. g e and f d

Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET A 7

34. Refer the given figure showing some aquatic plants.


M N
Select the correct option regarding the labelled
plants 'L', 'M' and 'N'.
L
A. Plant 'L' - Their leaves are narrow and thin so
that they can bend in flowing water.
B. Plant 'N' - The stomata are on the top of the leaf
surface so that the water does not block them.
C. Plant 'M' - Their leaves are spongy as they have air in them.
D. All of these.

35. Beena poured 500 mL of water into 3 different 500 mL


of water 500 mL
containers as shown in the figure. She kept all the 500 mL of water
containers near a window. of water

Beena checked the amount of water in the 3 containers


at regular intervals. Choose the graph that could
Container X Container Y Container Z
best illustrate the loss of water after some time in
the three containers.
X
500 mL 500 mL 500 mL 500 mL
Z Z
A. B. C. D.
Y Y
Y X
Amount Z Amount Amount Z
of water of water Amount
of water X Y of water X
Time Time Time Time

Space for Rough Work

2018
Class 4

Set B

Year 2013

2018
MENTAL ABILITY

1. How many numbers between 1 and 20 are common multiples of 2 and 3?


A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

2. The product of 214 and a number is X. Taking 49 away from X gives 1449. Find the
number.
A. 7 B. 9 C. 1498 D. 1640

3. Latika decorated a square birthday cake, with sides measuring 20 cm, by placing
strawberries every 5 cm around the edge. How many strawberries did she use?
A. 16 B. 17 C. 18 D. 19

4. Find the value of P + Q – R + S.

A. 4

B. 1

C. 5

D. 6

5. Select the correct match.


A. B.
C. D.

6. What fraction of the figure is shaded?


1 1
A. B.
2 4
3 11
C. D.
8 16

7. What is the weight of the toy lion?


A. 2 kg 700 g
B. 2 kg 100 g
C. 2 kg 10 g
D. 2 kg 600 g
Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET B 2
8. Find the value of P & Q in the given pattern.
A. 5, 50
B. 3, 30
C. 10, 45
D. 5, 10

9. Garima is facing north now. She makes a 1 - turn in anticlockwise direction and makes
2
3
another 4 - turn in the clockwise direction. In which direction will she be facing?
A. North B. South C. West D. East

10. The graph shows how 209 people travel to


work. Express the number of people who
travel by motorcycle as a fraction of the
number of people who travel by car.
1 1
A. B.
4 2
2 1
C. D.
3 6

SCIENCE

11. Which of the labelled parts of water hyacinth


is adapted for floating? P
A. Q Q
B. P R
C. S
D. R S

12. Which one of the following graphs represents


the population of grasshoppers in a garden
after the arrival of a bulbul?
A. P
B. Q
C. R
D. S

Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET B 3
13. The given diagram shows a screwdriver being
used as simple machines (a and b). Identify the
simple machines 'a' and 'b'.
a b
A. Pulley Lever
B. Wheel and axle Lever
C. Lever Wheel and axle
Diagram a Diagram b
D. Wheel and axle Pulley

Direction (Q. 14 and 15) : Read the given passage and answer the questions that follow:
A female cockroach lays its eggs in case, in a dark and safe place. Each case has only
one egg. Each egg hatches into a young cockroach called caterpillar. It looks like an
adult cockroach but is smaller and does not have wings. The young cockroach sheds skin
several times before it becomes an adult. This shedding of skin is called 'X'.

14. What is INCORRECT in the above passage?


A. A female cockroach lays its eggs in case.
B. Each case has only one egg.
C. Each egg hatches into a young cockroach called caterpillar.
D. Both B and C.

15. What is 'X'?


A. Metamorphosis B. Hatching C. Moulting D. Incubation

16. Which of these illustrates sea breeze?

A. B. C. D.

17. Which of the following statements is NOT true?


A. The skeletal system is by itself responsible for movement.
B. The respiratory system helps us to get the air we need for survival.
C. The circulatory system helps to carry digested food and water to all parts of the body.
D. The digestive system helps to convert the food we eat into a form that is easily absorbed.

Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET B 4

18. The diagram shows flashcards having


description of a planet of solar system. I have sixty-two
Which of the following would complete known moons
the second flashcard? 1
A. I am called the 'Morning Star'.
B. Life is possible only on me. ??
C. I spin faster than any other planet.
2
D. I am the second largest planet.

19. The given figure shows structure of a tooth. Select the P Q R


correct option regarding labelled parts P, Q and R.
A. R is the hardest substance of our body.
B. Q is bone like material that supports R.
C. P has nerves and blood vessels.
D. All of these.

20. Roy wanted to make a list of actions that shows friction produces heat. Which of the
following could he include in his list?
(a) Rubbing hands together (b) Scratching a match stick against the box
(c) Sawing wood (d) Drilling a hole into metal sheet
(e) Rubbing off some pencil marks with an eraser
A. a and e B. a, b and e
C. a, b, c and e D. a, b, c, d and e

21. Some of the food sources are given in the box.

1. Rice 2. Wheat 3. Sugar 4. Fruits


5. Vegetables 6. Milk 7. Potato 8. Butter
9. Eggs 10. Cheese 11. Pulses 12. Oil

Which list best classifies the given food sources into four components of food :
Carbohydrates (C), Fats (F), Proteins (P), Vitamins and Minerals (V & M)
  C F   P V&M
A. 1, 2, 3, 7 8, 10, 12 6, 9, 11 4, 5, 6, 9
B. 1, 2, 3, 7 8, 9, 12 4, 6, 10 2, 8, 9
C. 4, 5, 6, 9 1, 2, 3, 7 8, 10, 12 6, 9, 11
D. 8, 9, 12 4, 6, 10 2, 8, 9 1, 2, 3, 7

Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET B 5
22. When clouds become very cold, water vapour condenses to form ice crystals instead
of water drops. This falls down as ________ .
A. Hail B. Dew C. Snow D. Fog

23. The Earth's atmosphere is made up of various gases. Which of the following best
describes this composition of gases?

Oxygen Oxygen Nitrogen Others


A. B. C. D. Oxygen
Others Nitrogen Oxygen
Nitrogen Others Others Nitrogen

24. Read the given passage and identify birds X and Y.


  X   Y
X is a very lazy and clever bird. She does not build a
A. Tern Penguin nest. When she is ready to lay eggs, she goes to the
B. Koel Crow Y's nest and breaks a few of its eggs to make space for
C. Woodpecker Tailor-bird her own eggs. Mother Y hatches X eggs and feed the
D. Koel Bulbul nestlings of X.

25. Four objects P, Q, R and S of the same shape but different weights, are put into a
tank of water. The given diagram shows what happens when they are in water. Which
of the following is most likely the weight of object R?
A. 60
B. 35
C. 25
D. 19

26. Which of the following is INCORRECT?


A. An ambulance carries sick or injured people to hospital.
B. Mules and horses are used in hilly areas.
C. Camels are used in forest and elephants are used in desert.
D. A postal van carries letters and parcels from one post office to another.

27. Which part of the eagle helps it to hunt its prey?


P. Its sharp eyesight Q. Its talons
R. Its sharp beak S. Its feathers that help keep it warm
A. R only B. P, Q and R C. P and Q D. P, Q, R and S

Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET B 6
28. Which of these requires the professional to be educationally well qualified?

A. B. C. D.

29. Select the odd one among the given leaves, based upon their uses in food items.

A. B. C. D.

Curry Mint Neem Coriander


30. Your baby sister is sleeping in your room. You are reading a book at your study table.
Your baby sister wakes up and lets out a cry. Which of your senses help you to know
that your baby sister is crying ?
A. Sense of touch and sight B. Sense of smell and touch
C. Sense of hearing and touch D. Sense of sight and hearing

ACHIEVERS SECTION

31. Study the given diagram and select the correct option regarding it.
A. In the diagram, New Moon and Full Moon are incorrectly a
c e
labelled. They should rather be interchanged.
Earth
B. Phases of Moon 'c' and 'd' show Gibbous Moon and
Full New
'e' and 'f' show Crescent Moon. moon moon
C. 'a' and 'b' are Half Moon and the time lag between the
d
two is of a fortnight. b f

D. Both A and C

32. Which of the following would allow you to see the candle at the end of the periscope?

(i) (ii) (iii) (iv)

A. (i) only B. (ii) only C. (ii) and (iv) D. (iii) and (iv)

Space for Rough Work

2018
16th NSO - SET B 7
33. Which of the following graphs shows that deforestation has taken place over a period
of time?

Air pollution
Air pollution

Air pollution
Air pollution
level
A. B. C. D.
level

level
level
Number of years Number of years Number of years Number of years

34. Observe the given figure and read the following passage regarding it.
As Sushil pushes the carton up the ramp, 'P' energy from the food that Sushil has eaten
changes into 'Q' energy of the carton. When the carton reaches the deck of the lorry, this
energy is stored in the carton as 'R' energy. However, some of the energy from Sushil is
changed into 'S' and 'T'. Select the correct statements regarding energies P, Q, R, S and T.
Statements :
(i) S opposes motion and produces heat
(ii) T makes us feel warm
(iii) P energy is ultimately derived from solar energy
(iv) The faster an object moves, the greater is R energy
(v) The higher the object is, the more Q it has.
A. (ii), (iv) and (v) B. (i), (ii) and (iii) C. (iii) and (v) D. (ii) and (iv)

35. Which of the following statements are false?


P. A change in state can result in a change in volume.
Q. A change in state can result in a change in substance.
R. A change in state can result in a change in weight.
S. A change in state can result in a change in mass.
A. P and S B. Q and R C. Q, R and S D. P, Q, R and S

Space for Rough Work

2018
Class 4

Set A

Year 2014

2018
17th NSO - SET A 2

logical reasoning

1. The number of unit squares in Figure 10 in the given figure pattern is _______.
A. 66
B. 45
C. 55
D. 36

2. Which of the following is the correct mirror image of Figure (X), if mirror
is placed along MN?

A. B.

C. D.

3. Which of the following options is NOT embedded in the given Figure (X)?

A. B.

C. D.

4. There are number of cubes in the given figure.


A. 8
B. 10
C. 12
D. 15

5. In a certain code language, if BOARD is written as $3%#6 and ROPE is written as #35@,
then PEAR will be written as ______.
A. 5%6# B. 5^%# C. #6%5 D. 5@%#

Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET A 3

6. If P and Q as well as R and S interchange their positions, then


what is the position of T with respect to P?
A. East
B. West
C. North
D. South

7. Garima goes to office everyday in July 20XX. If each July 20XX


Sunday and all multiples of 5 are holidays, then how Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
many days she will go to office? 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
A. 21
13 14 15 16 17 18 19
B. 23 20 21 22 23 24 25 26
C. 22 27 28 29 30 31
D. 24

8. The Vanilla cake is larger than the Coconut cake. The Chocolate cake is larger than the
Vanilla cake but smaller than the Mango cake. Which of the following is the correct order
of cakes from the largest to the smallest?
A. Vanilla > Coconut > Chocolate > Mango B. Mango > Chocolate > Coconut > Vanilla
C. Mango > Vanilla > Chocolate > Coconut D. Mango > Chocolate > Vanilla > Coconut

9. If the given clock is 45 minutes slow, then the correct time after
half an hour will be .
A. 6 O'clock
B. 6 : 30
C. 7 O'clock
D. 5 : 30

10. A dog is chasing a cat as shown here.


• The cat starts from 8 m and jumps
3 m every time.
• The dog starts from 5 m and jumps
5 m every time.
If they both start at the same time, in which jump will the dog overtake the cat?
A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET A 4

SCIENCE

11. Select the correct option regarding the given food


items.
A. A person who is recovering from illness should
take a lot of 2.
B. Overeating of 1 regularly may lead to obesity.
C. 3 gives us lots of energy, when hungry. 1 2 3
D. All of these

12. Four boys rolled oil drums of the same weight and size up the ramps of different heights.
Which amongst them required the greatest effort?

A. B. C. D.
4 m 3 m 2 m 1 m

13. Animal 'X' has the following characteristic features:


• Long eyelashes and narrow nostrils • Wide padded feet
• Thick rubbery lips • Thick leathery patches on knee
Which of these animals is 'X'?

A. B. C. D.

14. Advika took two healthy green plants of equal size, put them in
two boxes, P and Q, made of different materials and placed them
under the Sun, as shown in the figure. She watered the plants
daily, but the plant in set-up P died, while the plant in set-up Q
grew well. Which of the following best describes this?
A. Plant in the set-up P could not get air.
B. Box in the set-up P is made up of clear glass.
C. Plant in the set-up Q could not get sunlight.
D. Box in the set-up Q is made up of clear glass. P Q

15. Mayank wants to separate a mixture of salt-water-sand. Which of these separation methods
should he use to separate all the three components?
A. Filtration, Distillation B. Filtration, Evaporation
C. Flotation, Sedimentation D. Evaporation, Decantation

Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET A 5

16. The egg of cockroach hatches into a young cockroach, known as a nymph. It does not have
wings and undergoes moulting several times because moulting allows it to grow in size to
become an adult cockroach. Refer to the given table of the growth of a cockroach nymph
and answer the question that follows:
Week 2 4 6 8 10 12 14 16
Length (cm) 2.0 2.5 3.0 3.5 4.0 4.5 5.0 5.0
How many times has the nymph moulted?
A. 5 B. 6 C. 7 D. 8

17. Refer to the given figure which points out the location of some organs in
X
our body. Which of the following options is incorrect regarding this?
A. The organ located at X helps us to respond to our surroundings.
B. The organ located at Y supplies nutrients etc. to all other organs. Y
C. The organ located at W throws out the undigested food out of the body. W
D. The organ located at Z helps our body to get rid of wastes, and is a part Z
of excretory system.

18. Ajay filled a bottle upto the rim with water, and placed it
in the freezer. What he saw after a few hours is shown
in the figure given here. What does it show?
A. Freezing decreases mass of water.
B. Freezing compresses water.
C. Freezing increases volume of water.
D. Freezing increases mass of water.

19. Why are the days on different planets of different time period?
A. The planets revolve around the Sun in different orbits.
B. The planets rotate on their axis at different speeds.
C. The planets revolve around the Sun at different speeds.
D. The planets are at different distances from the Sun.

20. is the temperature at which a gaseous matter changes into a liquid.


A. Freezing point B. Condensation point C. Boiling point D. Melting point

21. Four means of transport are hidden in the given word grid. C G H P A C E G

Unscramble the given words and select the one which cannot be T L O B N T F M
B I C Y C L E N
found in the grid.
S D L M A N R Q
A. ICCBLEY B. LRIGDE O E T T R U C K
C. RNATI D. RCKUT J R K D P W P Z

Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET A 6

22. Meetu saw a bird walking and scratching the soil for worms and seeds. Which kind of
foot would the bird have?

A. B. C. D.

23. Arrange the following containers


in order of the amount of water
contained in them and select the
correct option.

A. R > Q > P > S


B. R < Q < P < S
C. R = Q > P = S
D. R = Q < P = S

24. _____ is an imaginary line that runs from North Pole to the South Pole. It is tilted at an
angle of 23.5 degrees.
A. Equator B. Axis C. Orbit D. None of these

25. Which of these can explain the reason for mud houses being common in desert areas
like Rajasthan?
A. Mud absorbs heat and keeps the house cool.
B. Rainfall is very scarce in Rajasthan.
C. The roofs are made of thorny bushes.
D. Both A and B

26. A young plant wilts when it is dug up, even if it is later re-planted at the same place.
What can be the reason for this?
A. The leaves lose more water when the plant is replanted.
B. The roots cannot take up mineral salts because digging of soil decreases mineral
content.
C. The stem cannot transport water because digging always causes it to break.
D. The surface area of the roots gets reduced on digging up.

27. Which of the following shows the correct path for transfer of energy?
A. Plant → Lion → Goat → Tiger B. Wheat → Bird → Elephant → Lion
C. Grass → Grasshopper → Chicken → Man D. Corn → Chicken → Snake → Elephant

Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET A 7

28. Ritesh wants to make a list of actions that show that friction produces heat. Which of
the following actions can he include in his list?
(i) Rubbing hands together
(ii) Scratching a match stick against the match box
(iii) Sawing wood
(iv) Drilling a hole into metal sheet
(v) Rubbing off some pencil marks with an eraser
A. (i) and (iv) B. (i), (ii) and (v) C. (i), (ii), (iii) and (v) D. All of these

29. Which of the following processes increases the amount of water vapour in the
atmosphere?
A. Evaporation B. Precipitation C. Percolation D. Condensation

30. The food prepared by the leaves is used by the plants for their daily activities. The excess
food gets stored as starch in ______.
A. Roots B. Stems C. Fruits D. All of these

ACHIEVERS SECTION

31. Three uniform planks, P, Q and R are balanced


on pivots. Two equal forces, each of value F,
act on each plank but in different manners as
shown in the figure.
Which of the following options is correct regarding this?
A. Plank P will either bend or break. B. Plank Q will show no movement at all.
C. Plank R will be pulled up the pivot. D. Plank P will show no movement at all.

32. The given flow chart can be used to distinguish Flowering plants Hydrilla
between some types of flowering plants.
No
What do M and N represent in the flow chart? Grows on land No N Yes Lotus
M N Yes
A. Has big flowers Has long stem No
M Angsana
B. Has edible fruits Has waxy leaves Yes
C. Has woody stem Has spores Papaya
D. Has edible fruits Floats inside water

Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET A 8

33. Kunal pushed down a toy car from top of a racing


track as shown in the diagram. The arrows show
the direction of movement of the car.
Which of the following statements are correct?
1. The car has the most gravitational potential
energy at P.
2. The car has the most kinetic energy at P.
3. The car used up all its energy at U.
4. The car has the least kinetic energy at R.
5. The car at U stops, as its gravitational potential energy has been converted to kinetic,
heat and sound energy.
A. 1 and 3 B. 1 and 5 C. 2, 3 and 4 D. 2, 4 and 5

34. Refer to the given picture which shows our solar V W


T
system and select the correct option.
R
U
A. Q
 is known as the evening star and P is the hottest P
S
planet. Q
B. R is a rocky planet while S is made up of gases.
C. T is the third largest planet and W has no moons.
D. P is a planet with no moons while Q is the hottest planet.

35. Shruti sets up an experiment, as shown in the figure.


What is she trying to find out?
A. Light is necessary for photosynthesis.
B. Oxygen is evolved during photosynthesis.
C. Carbon dioxide is necessary for photosynthesis.
D. Chlorophyll is necessary for photosynthesis.
Space for Rough Work

2018
Class 4

Set B

Year 2014

2018
17th NSO - SET B 1

LOGICAL REASONING

1. Select the correct mirror image of Figure (X).


Mirror

Figure (X)

A. B. C. D.

2. How many triangles are there in Figure (X)?

A. 48
B. 36
C. 42
D. None of these Figure (X)

3. Find the next figure in the given figure pattern.

_____
?____

A. B. C. D.

4. Neha is standing in a row of children. If she is 13th from the right end and 19th from
the left end, then how many children are standing in the row?
A. 31 B. 29 C. 28 D. 27

5. Select the correct order from the heaviest to the lightest.

R Q S
Q S P

A. S > P > R > Q B. P > Q > R > S C. P > S > Q > R D. R > Q > S > P
Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET B 2

6. Select the correct match.


Figure Number of lines of symmetry

A. 4

B. 4

C. 1

D. 2

7. Which of the following options will complete the pattern in Figure (X)?

A. B.
?
Figure (X)
C. D.

8. How many letters appear the same when rotated by turn?


A. 7
B. 6 ABCDEFGHIJLKM
C.
D.
5
4
NOPQRSTUVWXYZ
9. _____ will replace the question mark in the given number
4 7 8 16 ? 18
pattern, if a certain rule is followed in the figures.
A. 22 B. 20 9 12 15 23 19 15
C. 18 D. 15

10. In how many ways can Garima travel from Home to School, Home N

if moving North and West are not permitted?


A. 0
W E
B. 7
C. 11
D. None of these S School
Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET B 3
SCIENCE

11. Which of the following can cause a sharp decrease in the size of a population?
1. Famine 2. Disease
3. Drought 4. Introduction of new prey
5. Introduction of new predator
A. 1, 2 and 3 B. 1, 2, 3 and 4 C. 1, 2, 3 and 5 D. 1, 2, 3, 4 and 5

12. The descending order of heat conducting property of four metals a, b, c and d is
a > b > c > d.
An experiment was conducted to find out how these different metals, when
combined, will conduct heat. A small ball of candle wax was placed on one
end and a flame near the other end. The set-ups are shown below. In which
set-up will the wax drop off first ?

A. B. C.
D.

13. Achin wanted to dig for earthworms in the garden. One hot afternoon, he got a small
spade and dug deep into the ground before he found one earthworm. That night it rained
heavily. Achin tried to look for earthworms again the next afternoon and this time he
found more without having to dig very deep. This shows that earthworms prefer what
kind of conditions in its habitat?
1. Dry conditions 2. Cool conditions 3. Moist conditions 4. Warm conditions
A. 1 and 2 B. 2 and 3 C. 3 and 4 D. 1 and 4

14. Study the given graph carefully.


The line QR shows the ________ stage of the mosquito.
A. Egg
B. Larval
C. Pupal
D. Adult

15. Which of these animals is described in the given box?  It lays eggs.
 It possesses lungs.
A. Lizard B. Pigeon  It has scaly skin.
C. Frog D. Moth

16. Reena took some moong seeds and soaked them overnight in water. Next day, after
draining out the water, she wrapped the seeds in a wet cloth. After one day, she
observed small white structures growing out of the seeds. These small white structures
will develop into ________.
A. Stems B. Leaves C. Roots D. Flowers
Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET B 4

17. Water boils at ________ and freezes at ________.


A. 10°C, 100°C B. 100°C, 0°C C. 36.7°C, 0°C D. 100°C, 26°C

18. Amongst the given birds, which one has climbing claws with two toes in the front and
two behind?

A. B. C. D.

19. Refer the given picture and select the correct option.
17 Savitri is a nomad. To earn bread, she works as a
helper in three homes which are on different floors.
She lives in ‘a’ and works in ‘b’. Which of the following
options correctly identifies ‘a’ and ‘b’ in the figure?
A. a-3, b-1 B. a-2, b-1 C. a-3, b-2 D. a-2, b-3

20. A shadow puppet is put between a light source and a screen


as shown in the picture.
What will happen to the size of the shadow when the puppet moves :
X : nearer to the screen? Y : nearer to the light source?
X Y X Y
A. Increases Decreases B. Decreases Increases
C. Decreases Decreases D. Increases Increases

21. Shashank filled a communicating vessel with water as shown in the picture.
Then he tilted the vessel to left by putting a block under its right
end. Which of the following options is the best illustration to show
the water level in the vessel? Communicating vessel

A. B. C. D.

22. X is a slow means of transport which serves special purposes and is particularly useful
for farmers. Which of these can be X?

A. B. C. D.

X
23. Refer to the given figure. Which of the following cannot be X?
A. Oxygen B. Carbon dioxide
C. Water D. None of these
Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET B 5

24. Which of the following statements is correct?


A. A volcano is an opening on the Earth surface which leads to its core.
B. Gases and molten rocks called lava escape through the opening when volcano erupts.
C. All volcanoes continuously release smoke and lava.
D. All of these

25. Which of the following statements hold true regarding the


given plants X and Y?
1. Plant X depends partly on animals for food but can also
make its own food while plant Y cannot make its own
food. X Y

2. Plant X has chlorophyll while plant Y does not contain chlorophyll and is non-green.
3. In plant X, food is prepared by the green stem, whereas plant Y obtains its food from
dead and decaying plants and animals.
4. Plant X and plant Y have patches of green colour. Only green part of their leaves performs
photosynthesis.
A. 1, 3 and 4 B. 2 and 3 C. 1 and 4 D. 3 and 4

26. The girl ‘a’ is putting more efforts to pull the sack bag as compared to the girl ‘b’. Girl
‘a’ has to work against a force which also _____.
A. Changes the direction of a moving object
B. Causes all objects to fall to the ground a b
C. Prevents us from slipping when we walk
D. Makes a stationery object to move

Direction : Refer to the given diagram and answer


questions 27 and 28.
27. Which of the following can be X, Y and Z?
X Y Z
X Y Z
A. Oxygen Milk Paper
B. Camphor Ice Coconut oil
C. Perfume Camphor Mustard oil
D. Air Ketchup Rubber
28. Select the correct option regarding the substances you have identified as X, Y and Z.
A. Y can be directly changed into gaseous state without melting.
B. X can be changed into liquid state without heating.
C. Z will solidify at room temperature in winter.
D. Both A and B
Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET B 6

29. Which of the following statements does not hold true about the first aid given to an
injured person?
A. If a person is badly hurt, make the person lie down with the wounded part slightly
elevated.
B. Apply butter or oil on the burnt area after pricking the blisters on it.
C. If a person faints, then immediately make him lie down with his head lower than the body.
D. In case of a minor burn, dip the burnt area in cold water or put ice pack on it.

30. Gopal learned that the planet Jupiter has a mass that is about 318 times that of the
Earth and that Mars has about 1/10 the mass of the Earth. Using this information, which
of the following conclusions is incorrect about Mars, Jupiter and the Earth?
A. Jupiter has a gravitational force larger than that of Mars.
B. Mars has a gravitational force larger than that of the Earth.
C. Jupiter has a gravitational force larger than that of the Earth.
D. Earth has a gravitational force larger than that of the Mars.

ACHIEVERS SECTION

31. Advika took a croton plant with shaded leaves and set Black paper Q
up an experiment as shown here. After that she kept R
the plant in darkness for a few hours and then placed P
it in sunlight. After 6 hours, she performed iodine test
on plucked leaves P, Q and R. Which of the following
CO2 absorbant
is the possible outcome?

A. -Leaf Q B. -Leaf Q C. - Leaf R D. -Leaf P

32. Refer to the given figure of different blood vessels.


The arrows show the direction of the flow of blood. Which one of
the following correctly describes about blood X and blood Y?
Blood X Blood Y
A. Rich in oxygen and nutrients Rich in carbon dioxide
and waste materials
B. Rich in carbon dioxide and Rich in carbon dioxide
waste materials and waste materials
C. Rich in oxygen and nutrients Rich in oxygen and nutrients
D. Rich in carbon dioxide and Rich in oxygen and nutrients
waste materials
Space for Rough Work

2018
17th NSO - SET B 7

33. The given graph shows the changes in amount of undigested


food as it progresses through the alimentary canal. Select
the incorrect option regarding the parts labelled as P, Q,
R, S and T.
A. Q and T are oesophagus and large intestine respectively.
B. P represents mouth where about 30% of carbohydrate is
digested.
C. S is small intestine, where both digestion and absorption takes place.
D. R is stomach, the primary site of digestion of carbohydrate and protein.

34. Study the given diagram.


1. The phases of the Moon can be seen
on ______ side of the Earth.
2. Which of the phases are as equally
illuminated as the Earth?
A. 1-Y, 2-P and V B. 1-Y, 2-Q and U
C. 1-X, 2-R and T D. 1-X, 2-Q and U

35. 100 gms of three types of soil were put in


a funnel and each funnel was put on an
empty beaker using stands. Then 60 mL
water was poured over each of them. The
result is shown in the given figure.
Identify the soil types and select the correct option.
A. X is clay and Y is gravel. B. Y is gravel and Z is sand.
C. X is sand and Y is clay. D. Y is sand and Z is clay.
Space for Rough Work

2018
Class 4

Set 1

Year 2015

2018
LOGICAL REASONING

1. Select the correct mirror image of Fig. (X).


+
B
C
× A
D
Ö
Fig. (X) Mirror
Ö + Ö

× A
D D
B
A. × A C B. C
A × C. D. × A

B
Ö

+
D
C
B B
D

C
+ Ö +

2. Which of the following figures will continue the given figure pattern?

A. B. C. D.

3. Some letters are given which are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6 followed by four options
containing combinations of these numbers. Find the combination of numbers so that
letters are arranged accordingly to form a meaningful word.

R F E S O T
1 2 3 4 5 6
A. 2, 3, 1, 5, 4, 6 B. 2, 5, 1, 3, 4, 6, C. 5, 2, 1, 4, 3, 6 D. 2, 5, 1, 3, 6, 4
Post office
4. Sonal is facing the Church. How many turns she must move in Hospital Church

anticlockwise direction to face the Park? ry Libra


Libra ry

A. 5/8 Sonal
Library Temple
B. 3/8
C. 1/4 Park
Shopping
D. 3/4 Mall Market

Space for Rough Work

2 | 18th NSO | Class-4 | Set-1 | Level 1


2018
5. In which of the following figures, Fig. (X) is exactly embedded as one of its part?

Fig. (X)

A. B. C. D.

science

6. Alisha gobbled down her food quickly and did not chew her food well. Which part of
her digestive system will have to work harder to digest her food?
A. Gullet and Stomach B. Stomach and Kidney
C. Stomach and Small intestine D. Small intestine and Large intestine

7. Which of the following flowers does not have the same adaptation to help
in pollination as the flower X given in the picture?

A. B. C. D.
Flower X

8. Read the following statements.


1. Cooking makes the food soft, tasty and easy to chew and digest.
2. Reheating food again and again restores nutrients in the food.
3. Eating junk food very often can lead to health problems.
4. Old people need food that is hard and raw.
Which of these statements is/are incorrect?
A. 1, 2 and 3 only B. 3 and 4 only C. 2 and 4 only D. 3 only

9. Select the correct sequence of words to fill the blanks in the following sentences.
(a) 1 fibres do not absorb sweat.
(b) 2 and 3 wear white coats.
(c) 4 is the traditional dress of Korea.
1 2 3 4
A. Natural Lawyers Doctors Kimono
B. Synthetic Policemen Firemen Mundu
C. Natural Gardener Plumber Phiran
D. Synthetic Doctors Nurses Hanbok
Space for Rough Work

18th NSO | Class-4 | Set-1 | Level 1 | 3


2018
10. Object 'M' is fragile, waterproof and sinks in water. Which of the following objects can
be represented as 'M'?
A. Glass cup B. Steel tumbler C. Rubber ball D. Sponge

11. Which of the following statements is correct?


A. The capacity of water bottle is 1 Kilogram. B. The bag of rice weighs 10 Kilograms.
C. The soapbar weighs 1 Litre. D. None of these

12. The given figure represents the distance between the three objects. Which of the following
will occur if Moon and Sun interchange their position?
A. All the water bodies on the Earth will dry up. Sun
Earth
B. Life on the Earth will no longer exist. Moon
C. Days will be shorter on the Earth.
D. Both A and B

13. Digestion of food begins in our ____________ and ends in our ____________.
A. Mouth, Rectum B. Stomach, Small intestine
C. Mouth, Small intestine D. Stomach, Large intestine

Direction : The given figure represents water cycle and its Q


different processes P, Q and R. Snow
R
Water
vapour
Refer to it to answer the questions 14 and 15. P

14. Which of these processes is also responsible for


the formation of dew in humid nights?
A. P B. Q C. R D. Both Q and R
15. Select the process which involves no change in state of water.
A. P B. Q C. R D. None of these

16. The given experimental set-up was put in sunlight for a few
days. Then leaves X and Y were plucked and iodine test Y
X
was performed on them. What would you observe? Paper Clip
A. Leaf X will completely turn blue black. Dark paper
B. Leaf Y will remain colourless. clipped to
Well watered both sides
C. Leaf X will remain colourless at the part covered with potted plant of a leaf
dark paper. kept
in sunlight
D. Leaf Y will show blue black colour on tip only.

Space for Rough Work

4 | 18th NSO | Class-4 | Set-1 | Level 1


2018
17. Study the given classification chart of beaks of birds. These have been classified according
to certain characteristics, P, Q, W, X, Y and Z.
Beaks of birds

P Q

W X Y Z

Which of the following options shows the characteristics Q and W accurately?


Q W
A. Straight beaks Beak is longer than the length of head
B. Curved beaks Straight beaks
C. Curved beaks Beak is shorter than the length of head
D. Beak is shorter than the length of head Curved beaks

18. Match the given columns and select the correct option.
Column I Column II
(a) Green plants 1. Dead plant and animal remains
(b) Earthworm 2. Blood
(c) Mosquito 3. Nectar
(d) Butterfly 4. Sunlight
A. (a)- 1, (b)- 2, (c)- 3, (d)- 4 B. (a)- 4, (b)- 1, (c)- 2, (d)- 3
C. (a)- 4, (b)- 2, (c)- 1, (d)- 3 D. (a)- 3, (b)- 2, (c)- 1, (d)- 4

19. Which one of the following leaves is most likely to be classified in the same group as the
papaya leaf?

Papaya leaf

A. B. C. D.

20. Which of the following metal tumblers will produce the loudest but pleasant sound when
struck by a pencil on the sides?

A. B. C. D.

Space for Rough Work

18th NSO | Class-4 | Set-1 | Level 1 | 5


2018
21. A lit torch was used in the following set-up.

Screen
Which one of the following correctly shows the shape of the shadow formed on the screen?

A. B. C. D.

22. Siddhi lives in a building where many other families live on different floors. Manya lives in
a house which is occupied by only her family and is very large in area. Select the correct
option regarding this.
A. Siddhi lives in a bungalow. B. Manya lives in a tent.
C. Siddhi lives in an apartment. D. Manya lives in a caravan.

23. Cross out every second letter, starting from the first letter and select the option which
gives a means of audio communication.
A. M E I M A A T I R L B. O R K A B D U I S O
C. S F P A C X X D. H C L O G U Y R L I Q E B R

24. Refer to the given word-chop table. Which of the following combinations of boxes gives
the name of a motor driven means of water transport?
1 2 3 4
A. 8 and 12
SAILB YCLE SHAW ARINE
B. 7 and 9 5 6 7 8
RICK SUBM FER SH
C. 6 and 4 9 10 11 12
D. All of these RY OAT BIC IP

25. Select the beaker which has the highest amount of heat energy in it.
120ûC
A. 60ûC B. C. D.
20ûC 40ûC

26. One evening, three friends Raj, Ravi and Yash were playing in a park. They were sweating
due to the physical work. When they returned home, Raj sat under a fan, Ravi walked
in his room where there was no fan but a window was open and Yash lied down on his
bed with no fan or open windows. Whose sweat will dry up the fastest?
A. Yash B. Ravi
C. Raj D. Equally for Raj and Ravi
Space for Rough Work

6 | 18th NSO | Class-4 | Set-1 | Level 1


2018
27. Which of the following features of Earth's landscape is a result of action of a river on the
surface?
A. Valley B. Mountains C. Hills D. Lakes

28. Select the correct option which represents a lizard.


Lays egg Stages in life cycle Young one resembles adult
A. Yes Three Yes
B. No Three Yes
C. Yes Four No
D. No Four No

29. Study the given Venn diagram and select the correct option.
P Q
A. Mushroom Banyan tree Reproduces Makes its
by P own food
B. Mango tree Neem tree spores Q
C. Fern Banyan tree
D. Mango tree Fern

30. Which of the following movements is not a result of muscle action?


A. Swallowing of food
B. Chewing action of the mouth
C. Movement of digested food into the blood
D. Movement of food down the digestive system

ACHIEVERS SECTION

31. Some children want to find out how overcrowding can affect the way plants grow. They
put four pairs of plants, A, B, C and D, at the same place. Each pot is given the same
amount of water each day. Which pair of plants should they use for their experiment?

A. B. C. D.
Good soil Poor soil Poor soil Good soil Good soil Good soil Good soil Good soil

32. Which one of the following set-ups does not show that air occupies space?

A. B. C. D.

Space for Rough Work

18th NSO | Class-4 | Set-1 | Level 1 | 7


2018
33. The given table shows the sizes of 4 different kinds of Tissue paper 3.5 m2
paper when weighed to exactly 100 g. Tracing paper 2.8 m
2

(i) Which kind of paper is the thickest? Waxed paper 0.95 m


2

(ii) Which paper will allow the maximum light to pass Construction paper 0.8 m
2

through?
A. (i)-Tissue paper, (ii)-Construction paper B. (i)-Tracing paper, (ii)-Waxed paper
C. (i)-Waxed paper, (ii)-Tissue paper D. (i)-Construction paper, (ii)-Tracing paper

34. The given graph shows the time taken for a ping-pong ball Q

Distance (m)
4
P R
to roll over the same distance over three different surfaces P, 3
Q and R. 2
If the push and gravitational pull exerted on the ping pong 1
ball are the same, which surface, P, Q or R is the smoothest? 0 2 4 6 8 10
A. P B. Q Time (s)
C. R D. Cannot be determined

35. The given graph shows the amount of changes in the number

No. of fish
of fish in a water body in a year. Select the incorrect option P
R
regarding this.
S
A. A
 t time P, some factory was established near the water body
Q
that discharged its used water in it. Time
B. At time Q, the factory was relocated to some other part, away from the water body.
C. At time R, large amount of oil was accidentally spilled into the water body.
D. At time S, a new factory was established near the water body.

8 | 18th NSO | Class-4 | Set-1 | Level 1


2018
Class 4

Set 2

Year 2015

2018
Logical REasoning

1. Which of the following figures will continue the given figure pattern?

A. B. C. D.

2. In a certain code ‘76453’ is written as ‘HOTEL’, ‘4233’ is written as ‘TALL’, then how
will ‘7524’ be written in the same code?
A. HEAL B. HATE C. THEA D. HEAT

3. Select the correct mirror image of Fig. (X).

A. B.
Fig. (X) Mirror
C. D.

4. The flower fourth to the left of seventh flower from the left end is .

P Q R S T U V W

A. R B. V C. Q D. S

5. There is a definite relationship between figures (i) and (ii). Establish a similar relationship
between figures (iii) and (iv) by selecting a suitable figure from the options which will
replace the (?) in figure (iv).

(i) (ii) (iii) (iv)

A. B. C. D.

Space for Rough Work

2 | 18th NSO | Class-4 | Set-2 | Level 1


2018
SCIENCE

6. The professional shown in the picture should take in large amounts


in his food.
A. Roughage B. Fats
C. Proteins D. Vitamins

7. Select the option that correctly identifies ‘I’ in the given rhyme.
A. Cumin
‘I’ look like a nail but a flower bud am ‘I’,
B. Cardamom Chocolate brown is my colour and a strong smell have ‘I’.
When your toothache makes you shout,
C. Clove ‘I’ soothe the pain in your mouth.
D.
Turmeric

8. Tanu made two groups of objects as shown in the given table.


Select the correct option regarding the characteristics
of these groups. Group P Group Q
Wooden block Glass cup
A. Group P objects are heavier than group Q objects.
Plastic bag Metal spoon
B. Group P objects are harder than group Q objects.
C. Group P objects are able to float on water while group Q objects sink.
D. Group P objects are natural materials while group Q objects are synthetic materials.

9. Which of the following methods is incorrect to preserve food materials?


A. Keeping the food item at low temperature.
B. Keeping the food item in airtight container.
C. Salting and sugaring the food item.
D. Keeping the food item in water at high temperature.

10. Refer to the given conversation among three friends.

Our tooth is made There are eight incisors, The teeth at the back of
up of a tough four each in the upper the jaws are premolars and
material called and lower jaw, which help molars, which are used for
Anand dentine. Rajesh in tearing food. Priya grinding and crushing food.

Which of these friends made an incorrect statement?


A. Anand only B. Priya only
C. Rajesh only D. Both Anand and Priya

Space for Rough Work

18th NSO | Class-4 | Set-2 | Level 1 | 3


2018
11. Match column I with column II and select the correct option.
Column I Column II
(a) Dirty clothes 1. Make you feel uncomfortable
(b) Tight clothes 2. Can make you sick
(c) Warm clothes 3. Keep you dry
(d) Cotton clothes 4. Protect you from cold
(e) Waterproof clothes 5. Make you feel cool
A. (a)-1, (b)-4, (c)-3, (d)-2, (e)-5 B. (a)-5, (b)-3, (c)-2, (d)-1, (e)-4
C. (a)-2, (b)-1, (c)-4, (d)-5, (e)-3 D. (a)-3, (b)-2, (c)-4, (d)-1, (e)-5

12. A bottle of coconut oil was taken out from a refrigerator and kept out for a period of time.
The change occurred in coconut oil’s state is similar to the change in state of matter
taking place when .
A. Ice cubes are put on a table B. A camphor block is burnt
C. Water boils and forms vapours D. Ice-cream is made from milk

13. In which of the following set ups, the observer behind the cardboard 3 will be able to
see the candle?
1 2 3 1 2 3 1 2 3 1 2 3

A. B. C. D.

14. Study the given picture and select the correct statement regarding it.
A. During night, sea cools down faster than land.
B. Warmer air over land rushes towards the sea.
C. At night, the sea is warmer than the land.
D. Both A and B

15. Read the given paragraph.


Forests play an important role in maintaining environmental balance, but, we are cutting
down forests for many purposes. This cutting of forests in large numbers is called
(1) . Efforts should be made to plant more and more trees to increase the vegetation
cover on our Earth. Planting trees in large numbers at a new area is called (2) .
Select the option that correctly fills the blanks in the given paragraph.
1 2
A. Afforestation Reforestation
B. Deforestation Reforestation
C. Deforestation Afforestation
D. Reforestation Afforestation
Space for Rough Work

4 | 18th NSO | Class-4 | Set-2 | Level 1


2018
16. Select the INCORRECT statement from the following.
A. Hydrilla has narrow thin leaves with no stomata.
B. The body of water hyacinth is like a sponge, that has empty spaces filled with air.
C. Lotus has plate-like leaves with stomata on the upper side.
D. Duckweed has hollow stems and broad leaves, that help it to stay afloat.

17. Which of these animals are paired correctly according to the way they move?
A. Caterpillar, Snake B. Shark, Lizard C. Zebra, Ostrich D. Bear, Elephant

18. The given options group animals on the basis of their outer coverings, but one group has
an odd member. Identify this group and select the correct option.
A. Shark, Sea horse, Guppy fish B. Snake, Lizard, Frog
C. Dolphin, Whale, Bat D. Rabbit, Fox, Bear

19. Reema shone a torch on an inflated ball and its shadow


was cast on the screen as shown here.
Apart from the shadow shown here, how many other
Torch light
different shapes of shadows can be formed on screen by
using the same inflated ball?
A. 1 B. 3 C. 2 D. 0

20. In of our digestive system, food is digested and passed into the blood vessel.
A. Small intestine B. Stomach C. Large intestine D. Pancreas

21. The conversion of energy that takes place when a battery-operated dancing toy is switched
on, can most likely be represented as .
A. Mechanical energy → Chemical energy → Kinetic energy
B. Chemical energy → Kinetic energy
C. Light energy → Kinetic energy → Sound energy
D. Light energy → Sound and Kinetic energy

22. An alarm clock was set to ring every hour. Each time it rang, it was put at a different
place. The sound heard at a distance of 0.5 m was plotted in a graph as shown here.
What could have happened at point Q?
(decibels)
Sound

A. The clock was put in a beaker containing water.


B. The clock was put in a cardboard box.
C. The clock was put in a jar with vacuum. 0 P Q R
D. The clock was put in a plastic bag. Time (hours) →

Space for Rough Work

18th NSO | Class-4 | Set-2 | Level 1 | 5


2018
23. Select the correct statement regarding soil.
A. Air in soil holds water that plants can absorb.
B. Soil that does not allow water to pass through it, is good for growing crops.
C. Air in soil allows plant roots and soil animals to breathe.
D. Soil with gravel size particles is the best for growing crops.

24. Ravi says, “Our mouth is not a part of the digestive system because nothing is digested
here”. His opinion is false because .
A. Food passes through our mouth B. Saliva moistens the food
C. Saliva helps to digest food partially D. Teeth cut the food into smaller pieces

Direction : Study the given word grid to answer the questions 25 and 26.

25. How many animal fibres are hidden in this word grid?
T A I S U B N M
A. 1
R S H I P O O N
B. 2
C. 3 W O O L B A L L
D. 4 R I C K S H A W

26. Which of the following means of communication can be found in the given word grid?
A. A transport means that can run both above and under the water surface.
B. A transport means that needs hot air and windy conditions to function.
C. A transport means that is used for cross-continental transport of cargo.
D. A transport means run by animal power.

27. Satwik listed four birds, namely crow, sparrow, hen and vulture, together in the same group.
But, his friends argued that one bird is an odd one in the group and gave different reasons
for this. Which of these friends argued correctly?
A. Mayank - Sparrow is a herbivore unlike others.
B. Nishant - Vulture is a carnivore unlike others.
C. Sarthak - Crow is a carnivore unlike others.
D. Both A and B

28. Which of the following is an incorrect match?


A. Export of oil - Ship
B. In-city travel - Bus
C. Intercity travel - Aeroplane
D. Cross country travel - Auto-rickshaw
Space for Rough Work

6 | 18th NSO | Class-4 | Set-2 | Level 1


2018
29. Nishtha took some water in a beaker and put it in a freezer for five hours. Then, she took
it out and kept it on a stove for half an hour. Which of these will change during the entire
process?
A. Mass B. Volume C. Temperature D. All of these

30. Vishal cannot run for a long time because his breath becomes short and muscles start to
ache. It indicates that his is not very efficient.
A. Digestive system B. Respiratory system
C. Reproductive system D. Excretory system

ACHIEVERS SECTION

31. Refer to the given flow chart and select the


option that correctly identifies the plants Plants
W, X, Y and Z.
Non-flowering Flowering
A. W - Marigold, X - Mango
B. Y - Water lettuce, Z - Hibiscus Aquatic Non-aquatic Aquatic Non-aquatic
C. W - Arrowhead, X - Rose
D. Y - Lotus, Z - Banyan tree Y Z W X

32. The given diagram shows a model, which some students


have made using scrap materials to represent various parts Rubber hose (P)
of human digestive system. Identify these parts and select Plastic bag (Q)
the correct statement regarding them. Rope (R)
A. Q
 contracts and relaxes gently to mix the food with the Bigger hose (S)
juices present here.
B. In P, absorption of water takes place.
C. In R, no digestion of food takes place rather absorption of digested food occurs.
D. S secretes various digestive juices and helps in complete digestion of food.

33. Study the given table. P, Q, R and S are the different Stages of
Amount of food left
growth stages of mealworm beetles, which are placed mealworm
in the container (g)
in four identical containers each with 10 g of food at beetle
the start of the experiment. The amount of food left P 8
in the containers was recorded after 3 days. Which Q 6
growth stage of mealworm is most likely to be the R 3
S 10
pupal stage?
A. P B. Q C. R D. S

Space for Rough Work

18th NSO | Class-4 | Set-2 | Level 1 | 7


2018
34. Four different types of matter are put into the syringes as seen in the ‘Before’ diagrams.
The opening of each syringe is then covered tightly and the piston is pushed as hard
as possible. The results for each syringe are shown in the ‘After’ diagrams.
Diagram W Diagram X Diagram Y Diagram Z
Which syringe is most likely Before After Before After Before After Before After
to have cod liver oil in it?
A. Syringe in diagram W
B. Syringe in diagram X
C. Syringe in diagram Y
D. Syringe in diagram Z Cover Cover Cover Cover

35. Nidhi knocked three metal thumbtacks into the middle section of a block of wood and
covered this section with a piece of white paper. Then, she brought a lighted candle
near this section. Wood Paper
After few seconds, she removed the lighted candle and
found burnt marks on the paper except on the areas where
the thumbtacks were present. Which of the following best
explains this observation?
Burn marks
A. The paper was a poor conductor of heat. from heat Thumbtacks
B. The thumbtacks and the paper had different temperatures. of candle under paper
C. Some parts of the wood absorbed the heat from the candle flame.
D. The thumbtacks conducted heat away quickly before the paper could get burnt.

Space for Rough Work

8 | 18th NSO | Class-4 | Set-2 | Level 1


2018
Class 4

Set A

Year 2016

2018
2018
2018
2018
2018
2018
2018
2018
Class 4

Set B

Year 2016

2018
Logical REasoning

1. Trishika started working in the morning as shown on the clock and


stopped working after 8 hours and 30 minutes. Minute hand on the
clock to show the time Trishika stopped working is ______.
A. 5 B. 6
C. 7 D. Between 5 and 6

2. Which of the following group of alphabets is missing in the given logo?


A. KLM
B. TKW
C. OIP
D. XCD

3. Who is the heaviest?

0 0 0
70 kg 10 70 kg 10 70 kg 10
60 20 60 20 60 20

50 30 50 30 50 30
40 40 40

A. B. C. D. Can't determine

4. Select the odd one out.

A. Know B. HOUR C. rIVER D. tSUNAMI


5. Which of the following options will complete the given number pattern?

11382 11399 11418 11439 ?

A. 11462 B. 11569 C. 11468 D. 11489

Space for Rough Work

2 | 19th NSO | Class-4 | Set-B | Level 1


2018
science

6. Which of the following leaves belongs to the plant whose flower is shown here?

A. B. C. D.

7. Refer to the given picture of a plant with some of its parts labelled as X, Y and Z.
In the absence of part _______, the plant cannot make its food, because
it will not have _______.
Select the option that correctly fills the blanks in the above given X
statement.
A. Y, carbon dioxide
B. Z, water Y
C. X, chlorophyll
Z
D. Both B and C

8. Mangrove plants grow in special swampy areas. In order to grow well, they have
developed _______.
A. Stems that store water B. Leaves that have abundance of chlorophyll
C. Fruits that do not rot D. Roots that grow above the soil

9. The Earth’s atmosphere is made up of various gases. Which of the following best
describes this composition of gases?

Oxygen Oxygen Nitrogen Others


A. Others B. Nitrogen
C. Oxygen
D. Oxygen
Nitrogen Others Others Nitrogen

10. All the animals given here have the same number of different stages in their life cycles
except one. Identify this odd animal.

A. B. C. D.

Space for Rough Work

19th NSO | Class-4 | Set-B | Level 1 | 3


2018
11. Select the unhealthy food habit from the following.
A. We should eat our food in small bites and chew it properly.
B. We should eat food at regular intervals.
C. Our dinner should be the heaviest meal of the day.
D. Our diet should include plenty of fruits and vegetables.

12. How can you preserve X (Juice) and Y (Peas) for longer period without much affecting
their taste?
X Y
A. Refrigerating Drying
B. Steaming Boiling
C. Canning Freezing
D. Jellying Heating

13. Refer to the given conversation among three friends and select the correct option.

I saw a documentary about people My grandfather was posted in


who move from one place to areas with heavy rainfall for ten
another. They live in X. years. Y are very common there.

I will build a Z for me someday


with a large lawn and at least
ten rooms.

A. X can be caravans or tents. B. Y can be stilt houses.


C. Z can be bungalow. D. All of these

14. Select the option that correctly identifies the animals Yes
Lives on both
Lays eggs
X and Y in the given flow chart. land and water
No
X Y Yes
Lives in
A. Hippopotamus Fish
water only Y
B. Snail Turtle
Yes
C. Dolphin Frog
D. Seal Crocodile X

Space for Rough Work

4 | 19th NSO | Class-4 | Set-B | Level 1


2018
15. The man in the diagram will _______.
A. Fall because the banana peel will reduce gravity
B. Not fall because the banana peel will not reduce gravity
C. Fall because the banana peel will reduce friction between his shoe
and the ground
D. Fall because the banana peel will increase friction between his shoe
and the ground

16. Which of the following is a non-verbal means of communication?


A. Mime B. Radio C. Letter D. Newspaper

17. Ramesh while climbing up a hill started panting. His ______ system has to do extra efforts
to help him climb.
A. Reproductive B. Respiratory C. Excretory D. Digestive

18. _______ is an activity that resembles the revolutionary movement of Earth.


A. A spinning top
B. A moving merry-go-round
C. An ox tied to and moving around a central pole
D. A ball sliding on the floor

Direction : Refer to the given word-chop table and 1 2 3 4 5


answer the questions 19 and 20. COT SI RUB WO NY

19. Names of some fibres are hidden in the given 6 7 8 9 10


word-chop table. Clothing items that can protect LON PLAS TON PAP ER
us from extreme _______ cannot be made from 11 12 13 14
any of these fibres. OD LK TIC BER
A. Cold B. Hot
C. Rain D. None of these

20. Names of some materials are hidden in this word-chop table. Select the item that
cannot be made of any of these materials.

A. B. C. D.

Space for Rough Work

19th NSO | Class-4 | Set-B | Level 1 | 5


2018
21. Refer to the given figure of human digestive system. What will be the
outcome if the part labelled X is removed?
A. Absorption of nutrients will not occur.
B. Complete digestion of food will not occur.
C. Removal of faeces will not occur. X
D. Both A and B

22. Unscramble the following options and select the one that gives term used for many bowl
like holes found on the surface of Earth’s natural satellite.
A. EOLPS B. YALLVES C. RRATCES D. XIAS

23. In which of the following setups, a bright patch of light will be found on the screen?
Screen Screen
A. B.

Screen Screen
C. D.

24. Ravi grouped similar types of transport means together. In doing so, he made one incorrect
group. Find out this odd group.
A. Ferry, Boat, Ship B. Airplane, Helicopter, Hot air balloon
C. Bus, Car, Auto rickshaw D. Hovercraft, Jet, Ship

25. Calcium, iron, potassium, iodine and common salt are examples of ______.
A. Minerals B. Carbohydrates C. Vitamins D. Proteins

26. Select the item that is not made using the material you will get by striking out every
alternate letter starting from the first one in the given box.
SMOEPTQAZL
A. Crayons B. Television C. Pressure cooker D. All of these

27. Select the bird which will have similar kind of beak as that of a sparrow.
A. Eagle B. Woodpecker C. Swallow D. Hummingbird

28. The herd of lions is called _____.


A. Mane B. Badger C. Pride D. Mink

Space for Rough Work

6 | 19th NSO | Class-4 | Set-B | Level 1


2018
29. Activities like ______ are technically not considered as doing work in science because
_________. Select the option that can correctly complete the above statement.
A. Reading, no force is applied and no movement of objects occurs
B. Pushing a stationary wall, no force is applied
C. Thinking, no movement of objects occurs
D. Both A and C

30. Arrange the following containers in order of


the amount of water contained in them and
select the correct option.
A. R > Q > P > S
B. R < Q < P < S
C. R = Q > P = S
D. R = Q < P = S

ACHIEVERS SECTION

31. Three dry soil samples X,Y and Z of equal weights (4 gm) were taken on a filter paper and
50 mL water was poured separately over each of them. After that, they were weighed.
Their weights after wetting are tabulated here.
Which of the soil samples is most likely to be sandy soil?

A. X
Soil samples Weight after wetting
B. Y X 13 gm
C. Z Y 20 gm
Z 8 gm
D. Cannot be determined

32. The given graph shows the distance between the particles in three samples (P, Q and R)
having water in different states of matter.
Which of the following will not have
Distance between

X – Fixed shape only?


particles

Y – Fixed shape and volume?


X Y X Y
A. R Q B. R P
P Q R
C. P Q D. P R

Space for Rough Work

19th NSO | Class-4 | Set-B | Level 1 | 7


2018
33. Select the material that can be grouped with the materials in the Materials
given table based upon a similar feature.
Cotton
A. Plastic
Paper
B. Metal
C. Magnet Soil
D. Wool ...................

34. The axis of the Earth is tilted at an angle. This explains why the
A. Northern hemisphere is away from the Sun and the Southern hemisphere is towards it.
B. Southern hemisphere is away from the Sun and the Northern hemisphere is towards it.
C. Season in the Northern hemisphere can never be the same as the season in the Southern
hemisphere
D. All of these

35. The force of gravity is different on different planets. The given table shows how high can
Shashi jump on three different planets with same effort.
Now, select the correct option regarding it.
Planet X Planet Y Planet Z
A. It will take more time for a ball of same mass to fall
0.25 m 1.5 m 0.5 m
down from same height on planet X than planet Z.
B. Planet Y has three times more gravity than planet X.
C. Planet Z has two times more gravity than planet X.
D. A ball of same mass will fall down later on planet Y than on planet Z when dropped
from the same height.

Space for Rough Work

8 | 19th NSO | Class-4 | Set-B | Level 1


2018
Class 4

Set A

Year 2017

2018
LOGICAL REASONING

1. Which of the following figures will replace the (?) to complete the given figure series?

A. B. C. D.

2. How many meaningful words can be formed from the third, seventh, twelfth and sixteenth
letters of the given alphabet series?
RPSQUVEWXYBTDFGACILNH
A. None B. One C. Two D. More than two

3. In which of the following figures, Fig. (X) is exactly embedded as one of


its part?
Fig. (X)
A. B. C. D.

4. Count the number of triangles formed in the given figure.


A. 16
B. 18
C. 22
D. None of these

5. In a certain code language, the letters are coded as shown here.


Find the code of LONELY.
A. $ 2 1 5 $ © B. © 2 1 7 © 8 Letters O E L D M N X Y P
Codes 2 7 © 5 $ 1  8 ?
C. © 2  7 © 5 D. © 8 1 5 © ?

SCIENCE

6. Select the INCORRECT match out of the following.


A. Liquid to gas – Evaporation B. Solid to gas – Condensation
C. Solid to liquid – Melting D. Liquid to solid – Freezing

SPACE FOR ROUGH WORK

2 | NSO | Class-4 | Set-A | Level 1


2018
7. Study the given relationship based on adaptations in plants.
Tapegrass : Mango : Cactus
Select the option which correctly satisfies the same relationship.
A. Pepper : Sal : Duckweed B. Sundew : Ashok : Lotus
C. Mint : Banyan : Babool D. Pondweed : Neem : Kikar

No
8. Refer to the given flow chart and select It possesses backbone. P
the option which correctly identifies P-S. Yes
It can regulate its No
Q
P Q R S body temperature.
A. Beetle Parrot Turtle Shark Yes
B. Crab Turtle Eagle Rat It possesses hair on No
R
its body.
C. Butterfly Dolphin Frog Bat
Yes
D. Shark Whale Turtle Dolphin
S

9. Refer to the given figure and identify X, Y and Z. X


Animals
   X Y Z
A. Carbon dioxide Food Oxygen Plants
Y
B. Carbon dioxide Oxygen Carbon dioxide
Z Human beings
C. Oxygen Food Carbon dioxide
D. Oxygen Carbon dioxide Oxygen

10. Refer to the given classification chart.


Body Parts
Which of the following has been grouped INCORRECTLY?
A. Vein Group X Group Y Group Z
B. Lung Heart Brain Kidney
C. Liver Artery Spinal cord Lung
D. Heart Vein Liver Skin

11. Refer to the given figures representing different types of bird foot and select the INCORRECT
statement regarding them.

P. Q. R. S.

A. P could be foot of eagle having sharp claws known as talons.


B. Q could be foot of woodpecker which helps it to hold onto the tree while climbing.
C. R could be foot of hen which helps it to dig out insects and worms from the ground.
D. S could be foot of duck which helps it to swim.

SPACE FOR ROUGH WORK

NSO | Class-4 | Set-A | Level 1 | 3


2018
12. Study the given pie chart that shows composition of air. Which of
the following parts is represented by gas essential for burning?
A. P
B. Q
C. R
D. Both A and B

13. Why do we prefer to wear white or light-coloured clothes in summer?


A. These clothes reflect the heat and keep the body cool.
B. These clothes absorb the heat and keep the body cool.
C. These clothes absorb the heat and keep the body warm.
D. These clothes reflect the heat and keep the body warm.

14. Which of the following processes consume heat?


1. Condensation 2. Evaporation 3. Freezing 4. Melting 5. Boiling
A. 1, 2 and 5 only B. 1 and 3 only C. 2, 4 and 5 only D. 3, 4 and 5 only

15. Refer to the given food chain. Select the option which correctly identifies P-T.
A. P-Mushroom, Q-Wheat plant, R-Rat, S-Snake, T-Eagle
T Q R S
B. P-Mushroom, Q-Rat, R-Snake, S-Eagle, T-Wheat plant
C. P-Wheat plant, Q-Rat, R-Snake, S-Eagle, T-Mushroom
P
D. P-Wheat plant, Q-Mushroom, R–Snake, S-Rat, T-Eagle

16. A land breeze blows when the air above land is _______ and the air above sea is _____.
A. Colder, warmer B. Warmer, lighter C. Heavier, colder D. Warmer, colder

17. Refer to the given table which represents


Characteristic P Q R S
some information about four different animals
P, Q, R and S. Lays eggs  × × 
Based on the table, which animal represents Lives on land  ×  ×
the deer and tigerfish respectively? Produces milk ×   ×
A Q and S B. P and Q Eats flesh   × 
C. R and S D. R and Q

18. Which of the following is INCORRECT regarding the animal shown here?
A. It inhabits the cold arctic region.
B. It has a thick layer of fat called blubber under its skin.
C. It has thick padded feet to walk on snow easily.
D. It undergoes aestivation.

SPACE FOR ROUGH WORK

4 | NSO | Class-4 | Set-A | Level 1


2018
19. Seema observed the Full Moon on 14th October. Select the option which correctly shows
the phase of the Moon on 21st October.

A. B. C. D.

20. The plants X and Y are similar to each other as they both _______.
A. Grow in soil that lack both air and water
B. Have tentacles on leaves to trap insects
C. Cannot photosynthesise
D. Need to overcome deficiency of nitrogen X Y

21. Shown below are different steps involved in the journey of a letter.

P Q R S T U
Which of the following options represents their correct order?
A. P → T → U → Q → S → R B. P → T → R → U → S → Q
C. T → P → U → R → S → Q D. Q → P → U → S → R → T

22. Select the option which on unscrambling gives the name of a cooking method.
A. SIEGVNI B. CLIKPGNI
C. ANICGNN D. OIGTRANS

23. Which of the following is NOT an example of evaporation?


A. Drying of wet clothes hung on clothesline in sunlight
B. Getting salt from sea water
C. Formation of dew drops on leaves in early morning
D. Drying up of a pond during drought

24. The season when temperature is moderate and blooming flowers could be seen all around
is called ______.
A. Autumn B. Spring
C. Summer D. Winter

SPACE FOR ROUGH WORK

NSO | Class-4 | Set-A | Level 1 | 5


2018
25. Study the items listed in the given table. Which of the following options correctly
identifies X and Y?
X Y Group 1 Group 2
A. Animal excreta Tea leaves Polybag Leaves
B. Jute bag Tubelight Steel bowl Newspaper
C. Metal bangles Vegetable peel X Y
D. Wooden chair Glass jar Bulb Cotton shirt

26. Swati took four syringes with stoppers inserted at their nozzles. Each syringe contains
a different substance. All syringes are completely filled with their contents such that
their plungers are pulled out to the maximum. Which of the following plunger can be
pushed in?
Stopper Stopper Stopper Stopper

Saltwater Oxygen Talcum Sugar


powder
A. B. C. D.
Plunger Plunger Plunger Plunger

27. Natasha prepared a list of natural fibres. By mistake she put some synthetic fibres also
in the list. Pick out the natural fibres from the list and select the correct option.
1. Cotton 2. Polyester 3. Silk 4. Rayon 5. Linen
6. Wool 7. Nylon 8. Jute 9. Lycra
A. 1, 3, 5, 6 and 8 only B. 1, 3, 4, 5, 6 and 8 only
C. 1, 2, 5, 7 and 9 only D. 1, 2, 3, 5, 6, 8 and 9 only

28. Misha placed the same metal bar at different positions, X, Y and Z one by one, as shown
here. Which of the following options shows the most appropriate length of metal bar
shadow when placed at positions Y and Z, respectively if length of metal bar shadow
is 20 cm when metal bar is placed at position X ?
Y Z
A. 18 cm 14 cm
B. 20 cm 20 cm
C. 22 cm 24 cm
D. 18 cm 22 cm

29. Which of the following parts of digestive system is the longest?


A. Large intestine B. Small intestine C. Stomach D. Oesophagus

SPACE FOR ROUGH WORK

6 | NSO | Class-4 | Set-A | Level 1


2018
30. Refer to the given diagram. Which of the following is the heaviest?
A. P
B. Q
C. R
D. S

ACHIEVERS SECTION

31. Four metal buttons P, Q, R and S, were attached to the metal


ring with same amount of wax as shown in the figure. When
a lighted candle was placed below the rim of the metal ring,
the metal buttons dropped down in the order, R, Q, P and S.
At which position out of W, X, Y or Z, was the lighted candle
placed?
A. W B. X C. Y D. Z

32. Refer to the given list of some diseases.


(i) Dengue (ii) Polio (iii) Mumps (iv) Common cold
(v) Chickenpox (vi) Typhoid (vii) Tuberculosis (viii) Athlete's foot
(ix) Malaria (x) Ringworm
Which of the given diseases are caused by virus?
A. (i), (ii), (iii), (iv) and (v) only B. (i), (iii), (iv), (vi) and (viii) only
C. (i), (ii), (iv) and (viii) only D. (i), (ii), (viii), (ix) and (x) only

33. A box weighing 20 kg was allowed to slide down


Plank Time taken (in seconds)
one by one on different inclined planks of equal
P 6
length but of different materials with equal force.
The time it took to reach the floor from the top of Q 15
the plank was tabulated. R 11
Which of the following graphs correctly depicts the amount of friction offered to different
planks P, Q and R?
Amount of friction

Amount of friction
Amount of friction
Amount of friction

A. B. C. D.

P Q R P Q R P Q R P Q R
Planks Planks Planks Planks

SPACE FOR ROUGH WORK

NSO | Class-4 | Set-A | Level 1 | 7


2018
34. Kusum categorised animals on the basis of their habitats. She made three groups of
three organisms each. By mistake, she placed one wrong member in each group. Identify
the wrong member and select the correct option.
Group 1-Penguin, Camel, Polar bear
Group 2-Kangaroo rat, Meerkat, Muskox
Group 3-Dolphin, Pomfret, Hedgehog
A. Penguin of group 1 should be interchanged with pomfret of group 3.
B. Penguin of group 1 should be replaced with snake.
C. Camel of group 1 should be interchanged with muskox of group 2.
D. Hedgehog of group 3 should be replaced with silverfish.

35. Refer to the given figure of aquatic plants and select the correct statement.
(i) In Y stomata are present only on the lower surface of the leaves.
(ii) Wolffia and Pistia are other examples of X type of plant.
(iii) The leaves of Z plant do not have stomata.
(iv) Roots of X plant fix them to the bottom of the pond.
A. (i) and (iv) only
B. (ii) and (iii) only
C. (i) and (iii) only
D. (i), (ii) and (iii) only X Y Z
SPACE FOR ROUGH WORK

8 | NSO | Class-4 | Set-A | Level 1


2018
Class 4

Set B

Year 2017

2018
LOGICAL REASONING

1. Find the mirror image of Fig. (X).

A. B.

Fig. (X)
C. D. Mirror

2. Trisha is facing the Doraemon, she first makes 1/2 turn


to her left and then 5/8 turn to her right. What will she
be facing now? Tweety Mickey
Tom
Mouse
A. Donald Duck
Pikachu Trisha
B. Jerry
Donald
Duck
C. Pikachu
Jerry Doraemon
D. Minnie Mouse Minnie Mouse

3. Ayaan correctly remembers that date of his dance competition falls after 8th September and
before 12th September. His sister correctly remembers that the date is an even number.
What will be the date of Ayaan’s dance competition?
A. 9th September B. 11th September C. 10th September D. 8th September

4. There is a definite relationship between figures (1) and (2). Establish a similar relationship
between figures (3) and (4) by selecting a suitable figure from the given options which
will replace the (?) in figure (4).

A. B. ?

(1) (2) (3) (4)


C. D.

5. If all the vowels are removed, then how many alphabets will be there between W and
M in the given series?
3AQRWO6T4ESD1FI8HKL7GCPNVMYZJ
A. 14 B. 17 C. 12 D. 15

SPACE FOR ROUGH WORK

2 | NSO | Class-4 | Set-B | Level 1


2018
SCIENCE

6. Anuradha observed the Moon from 1st October to 24th October. She noted that Full Moon
appeared on 14th October. Which of the following options correctly shows the phases of
the Moon, she observed on 4th October and 21st October, respectively?

A. , B. , C. , D. ,

7. Study the given relationship.


Duckweed : Lotus : Tapegrass
Select the option which satisfies the same relationship.
A. Hydrilla : Water lettuce : Lemon grass B. Water hyacinth : Water lily : Hydrilla
C. Lemon grass : Water lily : Lemna D. Hydrilla : Water hyacinth : Lemon grass

8. Rati took equal amounts of three types of soil samples X, Y and Z in three separate
identical pots with hole at the bottom. The amount of water that was poured in the pot
just before it started dripping from the bottom hole is tabulated here.
Select the INCORRECT statement regarding it. X Y Z
A. Soil X is most suitable for growing plants like cactus.
20 mL 30 mL 60 mL
B. Excess irrigation in soil Z leaves it water logged.
C. Soil Y is found abundantly on sea beaches.
D. Soil Z has minimum spaces between its particles.

9. Sohan does a lot of physical work. Neha has low immunity and falls ill frequently. Nidhi
often complains of constipation. Nupur is shorter than other girls of her age.
Unscramble the given groups of letter to get name of the nutrient, the person needs
more and select the correct option.
A. Sohan - LEIMNRAS B. Nidhi - TAFS
C. Nupur - EGAHROUG D. Neha - TAMNIVIS

10. Mahi observed two animals in his locality and tabulated their characteristics as shown here.
Characteristics Animal X Animal Y
Lays eggs Yes Yes
Has three-stages in life cycle No Yes
Newly hatched young one resembles adult No Yes
Requires water for completion of life cycle Yes No
Select the option which correctly identifies animals X and Y.
Animal X Animal Y Animal X Animal Y
A. Frog Butterfly B. Mosquito Grasshopper
C. Dragonfly Housefly D. Cockroach Spider
SPACE FOR ROUGH WORK

NSO | Class-4 | Set-B | Level 1 | 3


2018
11. Refer to the given figures, X and Y and select the INCORRECT statement regarding them.
A. X has one main root whereas Y has no main root.
B. X is a tap root whereas Y is a fibrous root.
C. Bean and mustard have Y type of root whereas onion and
wheat have X type of root.
D. None of these X Y

12. Refer to the given figure of water cycle. The process by


which water vapour present in the air turns into tiny droplets R S
P Q
of water is labelled as
A. P B. Q
C. R D. S.

13. Refer to the given picture. Which of the following options


correctly shows the directions in which Priya walks on road
to reach post office from her house?
A. North→East→North→West→North→West→North→East
B. North→West→South→West→North→East→North→East
C. West→North→South→East→North→West→South→North
D. East→North→South→North→East→West→South→North

14. Refer to the given figure.


Which of the following graphs correctly shows how the length
of Ashish’s shadow on floor changes when he walks from point
X to point Z passing by a lamp post at point Y?
X Y Z
Length of shadow

Length of shadow

Length of shadow
Length of shadow

A. B. C. D.

X Y Z X Y Z X Y Z X Y Z
Position Position Position Position

15. Fibre X is obtained from the stem of plant while fibre Y is obtained from an insect.

Fibres X and Y are respectively


A. Jute, Wool B. Linen, Silk C. Cotton, Silk D. Jute, Linen.

SPACE FOR ROUGH WORK

4 | NSO | Class-4 | Set-B | Level 1


2018
16. Refer to the given flow chart.
P Q
Green leaf Stem Roots
R S
Which of the following represents the substances P, Q, R and S ?
A. P-Water, Q-Food, R-Water, S-Food B. P-Water, Q-Water, R-Food, S-Food
C. P-Food, Q-Food, R-Water, S-Water D. P-Food, Q-Water, R-Water, S-Food

17. Kritika weighed three different objects P, Q and R on a lever balance as shown here.
Arrange these objects in descending order of their weights.
A. P > Q > R
B. R > P > Q
C. R > Q > P
D. P > R > Q

18. Anjali observed bird X over a period of time. X can swim, walk and fly. Given here are
some beaks and feet of different birds.

              

P Q R S T U
Which of the following correctly identifies beak and foot of bird X?
Beak Foot Beak Foot
A. P T B. R S
C. Q U D. R T

19. Nidhi drew a balanced diet pyramid as shown in the


Meat, poultry, fish,
figure but made some mistakes. Select the correct eggs, dry beans
1 and dairy products
option regarding it.
Fat, oil,
A. Food items in block 1 should be replaced by food 2 and sweets
items in block 4 . Fruits and
3
B. Food items in block 2 and 3 should be interchanged. vegetables
4 Grains and
C. Food items in block 1 and 2 should be interchanged. cereals
D. Food items in block 3 should be replaced with Balanced diet
food items in block 4 . pyramid

20. Select the correct option.


A. Solute + Solution = Solvent B. Solvent + Solution = Solute
C. Solvent – Solute = Solution D. Solvent + Solute = Solution

SPACE FOR ROUGH WORK

NSO | Class-4 | Set-B | Level 1 | 5


2018
21. Refer to the given Venn diagram and select the correct option
Organ Organ where
regarding P and Q. where food absorption
A. P contains one sense organ that lacks bones. is mixed of digested
with saliva food occurs
B. Digestion of all food components takes place in Q whereas
digestion of only carbohydrates takes place in P. P Q
C. P consists of many teeth which have the same basic structure Organ where
digestion of
and are made up of a tough material called dentine. food takes
D. All of these. place

22. Refer to the given flow chart and select the option It has backbone . No
P
which correctly identifies P, Q, R and S. Yes
P Q R S It is warm blooded. No
Q
A. Frog Fish Eagle Cow Yes
B. Ant Python Mouse Kiwi It is egg laying animal. No R
C. Lizard Snake Stork Penguin Yes
D. Mosquito Dolphin Frog Pangolin S
23. Ravi grouped diseases on the basis of their causative microbes. Select the option in
which odd member is NOT encircled correctly.
A. Common cold, Typhoid , Polio B. Cholera, Tuberculosis, Malaria
C. Dengue, Chikungunya, Dysentery D. Tetanus, Diphtheria , Mumps

24. Which of these machines works on the same


principle as does the see-saw?
A. P and Q B. Q and R
C. P and R D. R and S

25. Refer to the given statements made by three friends.


Dia - X  builds its nest by
Select the option which correctly identifies X, Y and Z. collecting pebbles and
X Y Z stones on the ground.
A. Weaver bird Duck Ostrich Neha - Y builds its nest by
B. Tailor bird Owl Crow using mud.
C. Penguin Flamingo Bulbul Niti - Z builds its nest in
D. Sparrow Pigeon Woodpecker bushes and hedges.

P
26. The given figure shows a ball rolling down a slope from position P to
position T. R
Q
At which position of the slope will amount of gravity acting on the ball
be almost same as that at position P?
A. Q and R only B. R only
C. Q, R and S only D. Q, R, S and T S T

SPACE FOR ROUGH WORK

6 | NSO | Class-4 | Set-B | Level 1


2018
27. Unscramble the given options and select the one that gives a cause for soil erosion.
A. BANEEMKMNT B. AVERONGRZIG C. FFORTAESTAION D. None of these

28. Which of the following is NOT hidden in the given grid?


A. Fibre which can be used to make raincoat.
B. Fibre which is obtained from fur of animals.
C. A fibre which is obtained by killing the pupa of an insect.
D. A fibre which is obtained from seed of a plant.

29. Refer to the given figures and select the correct option
regarding them.
A. In Y, breeze will blow from sea to the land.
B. In X, sea will heat up faster than land.
C. In X, breeze will blow from sea to land. X Y
D. In Y, air above the land is hotter than air above the sea.

30. Rajat read the weather forecast of the coming week of July
as shown here. Which of these items will most probably be Monday-Rainy
used by him in such weather? Tuesday-Rainy
Wednesday-Partly cloudy
A. Umbrella, raincoat and woollen socks
Thursday-Cloudy
B. Raincoat, gumboots and woollen gloves
Friday-Partly cloudy
C. Raincoat, umbrella and gumboots
D. Umbrella, gumboots and sweater

ACHIEVERS SECTION

31. The given figure shows changes in spring length


when weight of different masses are placed
separately on the same spring.
Which of the following is the approximate length
of the spring originally?
A. 20 cm B. 35 cm C. 50 cm D. 30 cm

32. Study the given flow chart carefully and select the correct Material
option regarding it. Yes

P Q R S Breaks No No
easily Is flexible P
A. Rubber band Electric bulb Wooden door Mirror Yes Yes
No
B. Ceramic tile Eraser Styrofoam cup Metal bangles Is opaque R Q
Yes
C. Steel plate Rubber dining mat Clear glass pane Ceramic tile S
D. Earthen pot Cardboard Cellophane paper Newspaper

SPACE FOR ROUGH WORK

NSO | Class-4 | Set-B | Level 1 | 7


2018
33. Kavita applied a layer of oil on both sides of all leaves of a well-watered plant. She then
placed the plant in a tightly sealed glass jar and left the set-up next to an open window
as shown in the given figure.
Which of the following options correctly describes the changes in the volume of each of
the gases in the glass jar after six hours?
Oxygen Carbon dioxide
A. Increased Decreased
B. Decreased Increased
C. Remained the same Remained the same
D. Remained the same Increased

34. Refer to the given food web and select the correct option regarding it.
A. U is the top consumer and the only omnivore in the given food web.
B. Q, S and V are the herbivores whereas R and T are carnivores in this P Q
food web.
R
C. There are five interconnected food chains in this food web. V S
D. None of these U T

35. Read the given paragraph.


X, called as blue planet, is the only planet known to have life, Y is called red planet and
Z is the planet with rings having a moon named Titan.
Identify planets X, Y and Z and select the correct option regarding them.
A. X and Z are inner planets made up of rocks whereas Y is outer planet made up of frozen
gases.
B. X has one moon, Y has two moons whereas Z has more than fifty moons.
C. Y is the hottest planet of Solar System whereas Z is the largest planet of Solar System.
D. Indian name of X is Prithvi, Y is Brahaspati and Z is Varun.
SPACE FOR ROUGH WORK

8 | NSO | Class-4 | Set-B | Level 1


2018
ANSWER KEYS
NSO 2013
SET A
1. (A) 2. (B) 3. (B) 4. (C) 5. (D) 6. (D) 7. (B) 8. (B) 9. (A) 10. (A)
11. (C) 12. (A) 13. (C) 14. (B) 15. (C) 16. (B) 17. (B) 18. (B) 19. (C) 20. (B)
21. (A) 22. (C) 23. (A) 24. (B) 25. (D) 26. (D) 27. (D) 28. (C) 29. (D) 30. (C)
31. (D) 32. (D) 33. (B) 34. (D) 35. (D)
SET B
1. (C) 2. (A) 3. (A) 4. (B) 5. (C) 6. (A) 7. (A) 8. (A) 9. (D) 10. (A)
11. (D) 12. (D) 13. (B) 14. (D) 15. (C) 16. (A) 17. (A) 18. (D) 19. (D) 20. (D)
21. (A) 22. (C) 23. (C) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27. (B) 28. (B) 29. (C) 30. (D)
31. (D) 32. (B) 33. (B) 34. (B) 35. (C)

NSO 2014
SET A
1. (C) 2. (B) 3. (A) 4. (A) 5. (D) 6. (A) 7. (C) 8. (D) 9. (A) 10. (B)
11. (D) 12. (A) 13. (A) 14. (D) 15. (A) 16. (B) 17. (C) 18. (C) 19. (B) 20. (B)
21. (C) 22. (B) 23. (D) 24. (B) 25. (D) 26. (D) 27. (C) 28. (D) 29. (A) 30. (D)
31. (D) 32. (B) 33. (B) 34. (D) 35. (A)
SET B
1. (B) 2. (D) 3. (C) 4. (A) 5. (C) 6. (B) 7. (B) 8. (A) 9. (A) 10. (C)
11. (C) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (A) 16. (C) 17. (B) 18. (D) 19. (C) 20. (B)
21. (A) 22. (A) 23. (C) 24. (B) 25. (B) 26. (C) 27. (C) 28. (D) 29. (B) 30. (B)
31. (A) 32. (A) 33. (D) 34. (B) 35. (D)

NSO 2015
SET 1
1. (B) 2. (C) 3. (B) 4. (D) 5. (D) 6. (C) 7. (C) 8. (C) 9. (D) 10. (A)
11. (B) 12. (D) 13. (C) 14. (B) 15. (C) 16. (C) 17. (C) 18. (B) 19. (B) 20. (B)
21. (A) 22. (C) 23. (B) 24. (D) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (A) 29. (C) 30. (C)
31. (C) 32. (D) 33. (D) 34. (A) 35. (D)

SET 2
1. (B) 2. (D) 3. (B) 4. (A) 5. (C) 6. (C) 7. (C) 8. (C) 9. (D) 10. (C)
11. (C) 12. (A) 13. (A) 14. (C) 15. (C) 16. (D) 17. (D) 18. (B) 19. (D) 20. (A)
21. (B) 22. (C) 23. (C) 24. (C) 25. (B) 26. (C) 27. (B) 28. (D) 29. (D) 30. (B)
31. (C) 32. (A) 33. (D) 34. (B) 35. (D)

NSO 2016
SET A
1. (A) 2. (C) 3. (D) 4. (B) 5. (B) 6. (D) 7. (B) 8. (B) 9. (D) 10. (D)
11. (C) 12. (A) 13. (D) 14. (C) 15. (B) 16. (C) 17. (C) 18. (A) 19. (A) 20. (A)
21. (A) 22. (B) 23. (A) 24. (B) 25. (D) 26. (D) 27. (C) 28. (B) 29. (D) 30. (B)
31. (C) 32. (B) 33. (B) 34. (D) 35. (A)
SET B
1. (B) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (A) 6. (C) 7. (D) 8. (D) 9. (C) 10. (C)
11. (C) 12. (C) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (A) 17. (B) 18. (C) 19. (A) 20. (A)
21. (D) 22. (C) 23. (D) 24. (D) 25. (A) 26. (A) 27. (C) 28. (C) 29. (D) 30. (D)
31. (C) 32. (B) 33. (D) 34. (C) 35. (D)

NSO 2017
SET A
1. (C) 2. (D) 3. (B) 4. (D) 5. (B) 6. (B) 7. (D) 8. (B) 9. (B) 10. (C)
11. (B) 12. (B) 13. (A) 14. (C) 15. (B) 16. (A) 17. (C) 18. (D) 19. (C) 20. (D)
21. (C) 22. (D) 23. (C) 24. (B) 25. (C) 26. (B) 27. (A) 28. (C) 29. (B) 30. (A)
31. (C) 32. (A) 33. (A) 34. (C) 35. (B)

2018
SET B
1. (A) 2. (D) 3. (C) 4. (A) 5. (C) 6. (B) 7. (B) 8. (C) 9. (D) 10. (B)
11. (C) 12. (C) 13. (A) 14. (A) 15. (B) 16. (D) 17. (B) 18. (B) 19. (C) 20. (D)
21. (D) 22. (B) 23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (D) 27. (B) 28. (B) 29. (C) 30. (C)
31. (B) 32. (C) 33. (C) 34. (D) 35. (B)

2018