Вы находитесь на странице: 1из 2

MY INTERVIEW PREP

Note:
1. All answers should be precise and to the point. Verbosity might divert the
interviewer from the main point.
2. Write down your answers and keep editing them. Ask your family members
and friends to ask you these questions. Keep practicing them as much as you
can. Speaking these answers infront of the mirror will also help.

Q. 1. Tell me something about yourself?


Ans. Include your family background, achievements (academic, sports and
cultural), strengths (there should be a list of past events that prove your
strengths - which will only be discussed when asked separately) and hobbies
here. Extra curricular activities being separate. Anything that is positive and
you want the interviewer to know about you; put it here.

Q. 2. List down your weaknesses?


Ans. Do not say those typical doctored weaknesses available on Google that don't
look like a weakness and reflects like a strength like being a perfectionist etc.
Be absolutely honest and discuss your weakness. Always start his answer by...
Sir/Mam honestly speaking......
You may even ask few of your friends to help you with this question.

Q. 3. Why you wish to pursue this course?


Ans. Frame an answer which tell them how your strengths, interests and career
goals map to this course.

Q. 4. How will this course act as a bridge between you and your future
goals?
Ans. Frame an answer which tells them how your strengths, interests and career
goals are mapped via the curriculum that you would study in the coming years.
How the curriculum, the subjects, electives available and the extra curricular
activities in the college would bring you closer to your goals. Remember goals
wouldn't be monetary.

Q. 5. How are you fit for the course? And a career in that particular field.
Ans. Frame an answer which tells them how your strengths, interests and career
goals map to this course.

Q. 6. Why should we take you?


Ans. Frame an answer which tells them how your strengths, interests and career
goals map to this course.

Also tell them about atleast one USP of yours (or one quality) of yours that will
help others in the growth of your batchmates. eg. You might be a good guitar
player; this might inspire a few in the college to learn the musical instrument
OR you might be a fantastic debater which might inspire at least a few in your
college to be a good debater as well.

Head Office: 127, Zone II, MP Nagar, Bhopal |+91-9111555433| www.legaledge.in Page 1 of 2
Q. 7 Do you want to ask us any thing?
Ans. Ask something which only that particular person shall be able to answer e.g.
Sir/Mam, what areas you feel a first year student should work on or look
forward to once he/she reaches this particular place.

Q. 8. Favourite subjects?
Ans. Whatever subject you choose, expect typical questions from the subject itself.

Q. 9. What if we don't select you?


Ans. Come out as an optimistic individual by telling them that this is not the end of
everything. You would probably settle for something that comes your way but
will work even harder to cover this up. You might even tell them that you plan
to write the examinations again in 2018. Tell them that failures are temporary
and if you look at the broader picture; you will eventually do well later in life.

Q. 10. Why have you dropped a year?


Ans. If you had dropped a year because you didn't get a good college last year - tell
them. Also tell them that taking a year break helped you in understanding your
strengths, weaknesses, interests and the amount of hard work that you can
put in. You have come out as a more learned individual.

Q. 11. Give is your opinions on certain current issues?


Ans. The list of current issues has been put up on the Notice Board. Please go
through them and write essays for each one of them. Don't be too biased for
any issue and always be open ended.

Q. 12. What are your plans after graduation?


Ans. If you have a structured plan and not a random one, go ahead and explain it.
If you don't have plan there is no harm in saying that you would probably plan
it after a year.

Q. 13. What do you know about the course and the university?
Ans. This question expects the candidate to know about the university, curriculum,
basic electives, couple of alumni and has interacted with some senior student
to gather knowledge.

Head Office: 127, Zone II, MP Nagar, Bhopal |+91-9111555433| www.legaledge.in Page 2 of 2