Вы находитесь на странице: 1из 3

(a) The inauguration ceremony of Nelson Mandela becoming the President took place in

(i) the amphitheatre (ii) Union Buildings (iii) the lovely sandstone amphitheatre.
Ans: (ii) Union Buildings.
(b) Mr. de Klerk was first sworn in as
(i) Prime Minister (ii) First Deputy President (iii) Second Deputy President
Ans: (iii) Second Deputy President.
(c) Thabo Mbeki was sworn in as
(i) Prime Minister (ii) First Deputy President (iii) Second Deputy President
Ans: (ii) First Deputy President
(d) The smoke trail of Impala jets symbolized
(i) Unity is strength (ii) the victory of celebration (iii) the new South African flag
Ans: (iii) the new South African flag.
(e) Great men viz. Oliver Tambos, Walter Sisulus, Chief Luthulis were produced as a result of
(i) oppression and hatred for the blacks (ii) the ‘effects’ of decades of oppression and brutality (iii)
freedom movement.
Ans: (ii) the ‘effects’ of decades of oppression and brutality.
(f) The author was born with certain freedoms viz.
(i) running (ii) roasting mealies (iii) running in the fields, swimming, roasting mealies, riding
the bulls etc.
Ans: (iii) running in the fields, swimming, roasting mealies, riding the bulls etc.
(a) The ‘inauguration’ was for the installation of South Africa’s first democratic, non-racial government.
Ans: True.
(b) Mr. de Klerk was first sworn in as second deputy president. Ans: True.
(c) The inauguration took place on 10th May, 1992. Ans: False.
(d) Nelson Mandela had a great respect for a host of great men of character like Oliver Tambos, Walter
Sisulus, Chief Luthulis and so on. Ans: True.
(e) Only one national anthem was sung on that historic day. Ans: False.
(f) In South Africa, during the whites’ supremacy, the blacks could fulfil the twin obligations. Ans:
False.
(g) Nelson Mandela joined the African National Congress when the freedom of everyone had been
curtailed. Ans: True.
(h) Nelson Mandela could not enjoy his freedom because his family’s freedom had been curtailed.
Ans: True.
1.Who was there on the ledge with the young seagull for the last twenty-four hours?
(A) his two brothers (B) his sister
(C) his parents (D) he was alone
Ans. (D) he was alone
2. How did the young seagull feel to fly?
(A) afraid (B) enjoyed
(C) willing (D) all of the above
Ans. (A) afraid
3. There was a great expanse of stretched down beneath.
(A) land (B) rocks
(C) sky (D) sea
Ans. (D) sea
4. What were the young seagull’s parents doing to him?
(A) calling to him shrilly (B) upbraiding him
(C) threatening him (D) all of the above
Ans. (D) all of the above
5. Nobody had come near the young seagull for the last :
(A) ten hours (B) twelve hours
(C) twenty hours (D) twenty-four hours
Ans. (D) twenty-four hours
6. His parents were perfecting his brothers and sisters in the art of
(A) flying (B) hunting
(C) swimming (D) chirping
Ans. (A) flying
7. Only one family member was looking at the young seagull. It was his :
(A) father (B) mother
(C) brother (D) sister
Ans. (B) mother
8. Whom did the young seagull beg to bring him some food?
(A) his father (B) his mother
(C) his brothers (D) his sister
Ans. (B) his mother
9. The young seagull dived at the fish maddened by
(A) hunger (B) heat
(C) tiredness (D) sleep
Ans. (A) hunger
10. How did the young seagull fall into the air?
(A) upward (B) downward
(C) both (A) and (B) (D) none of the above
Ans. (C) both (A) and (B)
11. What were the young seagull’s brothers and sister doing around him?
(A) curveting (B) banking
(C) soaring (D) all of the above
Ans. (D) all of the above
12.Of what colour vast sea did the young seagull see beneath him?
(A) blue (B) green
(C) white (D) brown
Ans. (B) green
13. The seagull dived towards his mother because :
(A) a strong wind pushed him (B) he wanted to fly
(C) he wanted the fish in his mother’s beak (D) he wanted to reach his mother.
Ans. (C) he wanted the fish in his mother’s beak
14. He stood at the edge of the ledge on one leg and closed his eyes because :
(A) he was feeling sleepy (B) it was a natural habit of seagulls
(C) he wanted to get the attention of (D) he was afraid of the sea his family
Ans. (C) he wanted to get the attention of his family
15. The young seagull was afraid to fly because :
(A) he had hurt his wings
(B) his wings were not as well developed as those of his brothers and sister
(C) he felt that his wings could not support him
(D) he was not confident
Ans. (C) he felt that his wings could not support him

Оценить