Вы находитесь на странице: 1из 12

Read the following text to answer questions number 1 to 3 !

Dear Aunt Sinta

Aunty, I have some good news for you. Last month I passed my final examination. A week ago I
succeeded to join in a senior high school English competition. Last night my parents promised to
send me to a famous English course in my town. They also promised me if my scores in English
are good , they’ll send me to a foreign university. Great, isn’t it? I’ll work hard. I want to be a
great pediatrician like you, Aunty.

Well, That’s all for now. Looking forward to having your news.

Love Anggy

1. What is the purpose of the text?


a. To inform some good news
b. To describe the writer’s school
c. To retell the writer’s experience
d. To entertain the reader with a joke
e. To inform bad news

2. What did Anggy’s parents promise her?


a. To make her a pediatrician
b. To send her to an English course
c. To send her to a senior high school
d. To make her pass the final examination
e. To send her to her Aunt’ house

3. How does Anggy feel?


a. Glad
b. Scared
c. Anxious
d. Thoughtful
e. Angry

Choose the correct answer by crossing a, b, c, d, or e !

4. “He got to work really, really late ‘cos he missed his train”. Which cause and effect word
is ‘cos short for?
a. Due to
b. Because
c. As
d. Since
e. For

5. Which one is not correct? “He didn’t turn up for the exam. …………., he failed the
course.”
a. As a result
b. As a reason
c. As a consequence
d. Consequently
e. Because

6. She can’t go to his uncle’s house …… she is busy.


a. Of
b. Because
c. On
d. Look for
e. For

7. We come late to the party …….. we miss the train


a. Dare to say it
b. Due to the fact that
c. Darkness in the night
d. Dizziness
e. Cause

8. Rangga came late to school ……… he got up at 7 o’clock this morning


a. Getting better
b. Came in
c. Where are you?
d. Wherefore
e. Since

9. Elsa was ill yesterday ……. She didn’t eat anything.


a. Above
b. Be patient
c. Begin
d. Because
e. For

10. Because he was tired, he scored poorly on the exam, ……… into university.
a. This will cause him to not be admitted
b. This is a fact which will cause him to not be admitted
c. A fact which will cause him to not be admitted
d. A fact which will cause him to not admit
e. Because he get bad score

Read the following text to answer questions number 11 to 14 !

Recycling is a collection, processing, and reuse of materials that would otherwise be


thrown away. Materials ranging from precious metal to broken glass, from old newspapers to
plastic spoons, can be recycled material and uses it in new products.

In general, using recycled materials to make new products costs less and requires energy
than using new materials. Recycling can also reduce pollution, either by reducing the demand for
high-pollution produced during the manufacturing process.

Paper products that can be recycled included cardboard containers, wrapping paper, and
office paper. The most commonly recycled paper product is newsprint. In newspaper recycling,
old newspaper are collected and searched for contaminants such as plastic bags and aluminum
foil. The paper goes to a processing plant where it is mixed with hot water and turned into pulp
in a machine that works much like a big kitchen blender. The pulp is screened and filtered to
remove smaller contaminants. The pulp than goes to a large vat where the ink separates from the
paper fibers and floats to the surface. The ink is skimmed off, dried and reused as ink or burned
as boiler fuel. The cleaned pulp is mixed with new wood fibers to be made into paper again.

Experts estimate the average office worker per month. Every ton of paper that is recycled
saves about 1.4 cu m(about 50 cu ft) of landfill space . One ton of recycled papers saves 17
pulpwood trees (trees used to produce paper)
11. The following things can be recycled, except ……..
a. Precious metals
b. Broken glass
c. Fresh vegetables and fruits
d. Old newspapers
e. Plastic spoons

12. Which of the following is not the benefit of recycling?


a. It costs much money for the process of recycling
b. It costs less to make new products
c. It reduces the demand for high-pollution alternatives
d. It requires less energy
e. It can reduce pollution

13. What is the third step of recycling paper products?


a. Collect and search for contaminants such as plastic bags and aluminum foil.
b. Mix the paper with hot water in a blander which turns it into pulp.
c. Screen and filter the pulp to remove smaller contaminants
d. Put the pulp to a large vat to separate the ink from the paper again
e. Mix the pulp with a new wood fibers to be made into paper again

14. We can make use of the ink after being separated from the paper fibers by doing the
following, except……
a. Skim it off
b. Dry it
c. Mix it with the pulp
d. Reuse as ink
e. Burn as boiler fuel

Choose the correct answer by crossing a, b, c, d, or e !

15. What is the EFFECT in the following sentence :


The mother bird gathers dried grass to the build her nest.
a. Mother bird
b. Gathers
c. Build her next
d. Grass
e. Gathers dried grass

16. What is the CAUSE in the following sentence :


The tree fell in the middle of the road because of the high wind.
a. Because
b. Tree fell
c. In the middle
d. The road
e. High wind

Read the following song to answer questions number 17 to 20 !

Song by Christina Perri

The day we met,

Frozen I held my breath


Right from the start

I knew that I’d found a home for my heart

Beats fast

Colors and promises

How to be brave?

How can I love when I’m afraid to fall

But watching you stand alone?

All of my doubt suddenly goes away somehow

One step closer

I have died everyday waiting for you

Darling don’t be afraid I have loved you

For a thousand years

I’ll love you for a thousand more

Time stands still

Beauty in all she is

I will be brave

I will not let anything take away

What’s standing in front of me

Every breath

Every hour has come to his

One step closer

I have died everyday waiting for you

Darling don’t be afraid I have loved you

For a thousand years

I’ll love you for a thousand more

17. What is the title of the song?


a. The lonely
b. One night
c. I don’t wanna break
d. Black blue
e. A thousand years
18. What is the synonym of the word “breath”?
a. Respire
b. Speak
c. Taste
d. Touch
e. Listen

19. What is the meaning of the word “Doubt”?


a. Keraguan
b. Kepercayaan
c. Keinginan
d. Ketakutan
e. Kemampuan

20. What is the Antonym of the word “Brave”?


a. Coward
b. Audacious
c. Bold
d. Courageous
e. Valiant

Read the following text to answer questions number 21 to 24 !

Human body is made up of countless millions of cell. Food is needed to built up new
cells and replace the worn out cells. However, the food that we take must be changed into
substances that can be carried in the blood to the places where they are needed. This process is
called digestion.

The first digestive process takes place in the mouth. The food we eat is broken up into
small pieces by the action of teeth, mixed with saliva, a juice secreted by glands in the mouth.
Saliva contains digestive juice which moisten the food, so it can be swallowed easily.

From the mouth, food passes through the esophagus (the food passage) into the stomach.
Here, the food is mixed with the juice secreted by the cells in the stomach for several hours.
Then the food enters the small intestine are squeezing, mixing and moving the food onwards. In
a few hours, the food onwards. In a few hours, the food changes into acids. These are soon
absorbed by the villi (microscopic branch projections from the intestine walls) and passed into
the bloodstream.

21. What is the text about?


a. The digestive juice
b. The method of the digestive system
c. The process of intestine work
d. The food substances
e. The digestive system

22. How can we swallow the food easily?


a. The food changes into acid absorbed by the villi
b. The food is directly swallowed through esophagus into the stomach
c. The food is mixed with the juices secreted by the cells in the stomach
d. The food we take must be changed into substances carried in the blood the places
e. The food must be digested first through the process

23. From the text above, we imply that……


a. No one concerned with the process of digestive system for their health
b. The digestive system is needed if we are eating the food instantly
c. Everybody must conduct the processes of digestive system well
d. The better we digest the food we eat, the healthier we will be
e. A good process of digestive system will help our body becoming healthier

24. “Human body is made up of countless millions of cells.” (Paragraph 1) The phrase “made
up” means …….
a. Produced
b. Managed
c. Arranged
d. Completed
e. Constructed

Choose the correct answer by crossing a, b, c, d, or e !

25. Many species of wildlife are becoming extinct, ……… the rainforests are being
destroyed.
a. Therefore
b. So
c. Since
d. Consequently
e. As

26. Janice got home late. She missed her TV program.


Use the cause or effect transition to relate those sentence!
a. Due to
b. Because
c. So
d. Therefore
e. Consequently

27. Alvin missed the bus. He woke up late


Use the cause or effect transition to relate those sentences!
a. Therefore
b. Since
c. Because
d. Due to
e. Consequently

28. My brother does not sleep very well since the neighborhood is noisy.
a. Because
b. Due to
c. Since
d. Consequently
e. Therefore
29. A tornado blew the roof off the house, ……. The family had to find another place to live.
a. Due to
b. Thus
c. As a result
d. Owing to
e. So
Read the following text to answer questions number 30 to 33 !

Dear Nathan

How are you? I hope everything is okay with you. I’m all right here. We are going to have the
national examination, aren’t we? Are you well prepared for it? Well, to be honest, I just have
some difficulties in preparing for it, especially in Science. There are extra lessons in my school
and take them all. But, I feel that they don’t help. I’m still confused in solving mathematic
problems. I’m just worried that I fail the problems. I’m just worried that I fail the national
examination. Do you have any suggestion for me? I really appreciate your help.

I look forward to hearing from you.

Your Buddy

Rendy

30. What does the letter tell us about?


a. Asking for a friend to teach mathematic
b. Preparing for the national examination
c. Asking for a friend’s answer
d. Giving a solution to a friend
e. Having extra lesson at school

31. Why is Rendy worried that he may fail the national examination?
a. There are extra lessons at Rendy’s school
b. He is confused in solving mathematic problem
c. He will have the national examination soon
d. He appreciated Ivan’s help
e. His friends are all well prepared

32. “I am still confused in solving Mathematic problems.”


The underline word means ………
a. Unable to think clearly
b. Unable to speak fluently
c. Unable to perform well
d. Unable to read quickly
e. Unable to behave politely

33. “I am just worried that I fail the national examination.”


The antonym of the underlined word is …….
a. Success
b. Escape
c. Predict
d. Underestimate
e. Reach

Read the following text to answer questions number 34 to 37 !

Have you ever wondered how people get chocolate from? In this article we’ll enter the
amazing world of chocolate so you can understand exactly what you’re eating. Chocolate stars
with a tree called the cocoa tree. This tree grows in equatorial regions, especially in places such
as South America, Africa, and Indonesia. The cocoa tree produces a fruit about the size of a
small of pine apple. Inside the fruit are the tree’s seeds, also known as cocoa beans.

The beans are fermented for about a week, dried in the sun and then shipped to the
chocolate maker. The chocolate maker stars by roasting the beans to bring out the flavor.
Different beans from different places have different qualities and flavor, so they are often sorted
and blended to produce a distinctive mix. Next, the roasted beans are winnowed. Winnowing
removes the meat nib of the cacao bean from its shell. Then, the nibs are blended. The blended
nibs are ground to make it a liquid. Liquid is called chocolate liquor. It tastes bitter. All seeds
contain some amount of fat, and cacao beans are not different. However, cocoa beans are half fat,
which is why the ground nibs from liquid. It’s pure bitter chocolate.

34. The text about ……


a. The cacao tree
b. The making of chocolate
c. The cacao beans
d. The raw chocolate
e. The flavor of chocolate

35. The third paragraph focuses on ….


a. How to produce the cocoa flavor
b. The process of producing chocolate
c. Where chocolate comes from
d. The chocolate liquor
e. The cacao fruit

36. “…….., so they are often sorted and blended to produce……” (paragraph 3). The word
“sorted” is close in meaning to …….
a. Arranged
b. Combined
c. Distributed
d. Separated
e. Organized

37. How does the chocolate maker start to make chocolate?


a. By fermenting the beans
b. By blending the beans
c. By shorting the beans
d. By roasting the beans
e. By drying the beans

Choose the correct answer by crossing a, b, c, d, or e !

38. The meal ordered was cheaper than expected, ……….. we ordered dessert
a. Since
b. As
c. Because
d. So
e. Owing

39. The moon has gravitational pull, ……….. the oceans have rides.
a. Consequently
b. For
c. Because
d. Due to
e. Owing to

40. Keith lost his job due ………. Cutback in the department
a. To
b. At
c. For
d. By
e. So

41. …….. the electricity went out for most of the day, the ice cream in the freezer melted
a. Therefore
b. Due to
c. So
d. Consequently
e. As

Read the following text to answer questions number 42 to 45 !

The sense of taste is one of a person’s. We taste with the help of taste buds in the tongue.
There are four main kinds of taste: sweet, sour, salty, and bitter. All other tastes are just mixtures
of two or more of these main types.

The surface of the tongue has more than fifteen thousand taste-buds ( or cell). These are
connected to the brain by special nerves which send the so-called tastes messages.

When the tongue comes into contact with food of any kind, the taste-bud will pick up the
taste. The nerves then send a message to the brain. All this happens in just a few seconds.

There are four kinds of taste-bud, each of which is sensitive to only a particular taste.
These four groups are located in different parts of the tongue.

The taste-buds for salty and sweet tastes found around the trip of the tongue and along its
sides. Sour tastes can be picked up only at the sides of the tongue. The test-buds of the bitter
taste are found at the innermost edge of the tongue. There are taste-buds at the center of the
tongue. The sense of smell and sight can affect taste. The good smell of food increase its taste.
Similarly, attractive colors can make food appear tastier and more delicious. If food does not
smell good or is dull-colored, it will look tasty and may not taste good at all.

Very hot or cold sensations can make the taste-buds insensitive. Food that is too hot or
too cold, when placed in the mouth, will have no tastes at all.

42. We can taste any kind of food because of ……

a. The good smell of food

b. The four main kinds of taste

c. The sense of smell and sight

d. The taste-buds round the tip of the tongue

e. The taste-buds in the tongue

43. When we eat very hot or cold food ……

a. The food won’t smell food

b. The food will lose its taste


c. The taste of the food increases

d. The taste-bud will be sensitive

e. The taste-buds will be very, responsive

44. The senses of smell and sight …..

a. Increase the taste of the food

b. Affect the taste of the food

c. Make food more delicious

d. Make the food look good

e. Make the food attractive

45. The purpose of the text is ……..

a. To give a report about the sense of taste

b. To inform how important the tongue is

c. To explain how we can taste any food in the mouth

d. To describe the use of the tongue

e. To tell the taste of the food

Essay question for number 46 - 50

Read the following text to answer questions number 46 to 47 !

Dear Betty,

I’m writing to you concerning of my last day in Jogja. I just got back from Borobudur, the
wonderful temple I’ve ever seen. The weather is fine. We are now staying in a hotel. It’s not far
from Malioboro. We are treated will here. It has many excellent staff who serve the costumers.
We plan to go around Malioboro after the children take a short nap. We want to enjoy having “
Lesehan” there. It is a kind of s restaurant but we sit on the ground.

Many kinds of local handicraft are sold along Malioboro street. Both domestic and foreign
tourists are interested in them. I want to buy some as souvenirs. Don’t worry, I’ll also buy you
the most interesting one.

Love,

Dara

46. How do the staff serve the customers of the hotel?

47.The text gives us information about ……..

Read the following sentences. Decide if the words are the cause or the effect. Give underline
cause or effect sentences !
48. I woke up late this morning because my alarm clock did not ring.

49. As a result, I had to rush to get ready for school and I made a huge mess all over the house

50. Since I was in such a bad mood, they didn’t want to hang out with me and they left.
Kunci Jawaban :

1.A 21.E 41.E

2.B 22.E 42.E

3.A 23.E 43.B

4.B 24.E 44.B

5.B 25.C 45.C

6.B 26.C

7.B 27.C

8.D 28.C

9.D 29.C

10.C 30.B

11.C 31.B

12.C 32.A

13.C 33.A

14.C 34.B

15.E 35.B

16.E 36.D

17.E 37.D

18.A 38.D

19.A 39.A

20.A 40.A

46. Nicely

47. Dara’s last day in Jogja

48. I woke up late this morning because my alarm clock did not ring.

Effect Cause

49. As a result, I had to rush to get ready for school and I made a huge mess all over the house

Effect Cause

50. Since I was in such a bad mood, they didn’t want to hang out with me and they left.

Cause Effect