You are on page 1of 4

DI - 1

DATA INTERPRETATION
Directions (Q. 1-5) : The table given here shows
production of five types of cars by a company in
the year 1989 to 1994. Study the table and answer
questions.
Production of Cars by a Company
Type  P Q R S T Total
Year 
1989 8 16 21 4 25 74
1990 20 10 17 6 18 71
1991 16 14 16 10 19 75
1992 17 12 15 16 30 90
1993 21 12 13 20 14 80
1994 6 14 8 31 27 86 6. What is the percentage increase in the gross traffic
Total 88 78 90 87 133 476 receipts in 1995-96 as compared to 1993-94
1. In which year the production of cars of all types (a) 33.9% (b) 41.5%
taken together was approximately equal to the (c) 20.7% (d) 17%
average of the total production during the period ? 7. In profit = gross traffic receipts – total expenditure,
(a) 1989 (b) 1991 then in 1996-97, what percentage of gross traffic
(c) 1993 (d) 1994 receipts is the profit made ?
2. In which yea the total production of cars of types P (a) 5.9% (b) 6.4%
and Q together was equal to the total production of (c) 7.2% (d) 8%
cars of types R and S together ? 8. In which year was the profit as a percentage of gross
(a) 1990 (b) 1991 traffic receipts the highest ?
(c) 1994 (d) None (a) 1997-98 (b) 1996-97
3. During the period 1989-94, in which type of cars (c) 1995-96 (d) 1994-95
was a continuous increase in production ? 9. In order to make a profit of 10%, what should have
(a) P (b) Q been the gross traffic receipts (in Rs crores) in
(c) R (d) S 1994-95, total expenditure remaining the same ?
4. The production of which type of cars was 25% of (a) 5,667 (b) 5,876
the total production of all types of cars during (c) 6,444 (d) 7,667
1993 ? 10. By what amount (in Rs crores) has the expenditure
(a) S (b) R increased over the period 1993-94 to 1997-98 ?
(c) Q (d) P (a) 4,100 (b) 3,900
5. The percent increased in total production of all (c) 3,850 (d) 3,700
types of cars in 1992 to that in 1991 was Directions (Q. 11-15) : The following questions are
(a) 15 (b) 20 based on the pie-chart given below. Study the
(c) 25 (d) 30 pie-chart and answer the questions.
Directions (Q. 6-10) : Questions 6 to 10 are based
on the following bar graph. Read the graph and
answer the questions.

Einstein Classes, Unit No. 102, 103, Vardhman Ring Road Plaza, Vikas Puri Extn., Outer Ring Road
New Delhi – 110 018, Ph. : 9312629035, 8527112111
DI - 2
11. The central angle for the sector on “Paper-Cost” is expenditure in 1998. Income of company ‘B’ in 1999
was what percent of its income in 1998.
0
1
(a) 22 (b) 16 0 2
2 (a) 130.5 (b) 96
3
(c) 54.80 (d) 36 0
12. If the ‘Printing-Cost’ is Rs 17500, the royalty paid is 1
(c) 121.5 (d) 93
(a) Rs 8750 (b) Rs 7500 3
(c) Rs 3150 (d) Rs 6300 18. If the expenditure of company ‘A’ in 1997 was Rs 70
Lakhs and income of company A in 1997 was equal to
13. If the “miscellaneous expenses” are Rs 6000, how
its expenditure in 1998, what was the total income (in
much more are “binding and cutting charges” than
Rs lakhs) of the company A in 1997 and 1998 together
“Royalty” ?
?
(a) Rs 6000 (b) Rs 5500
(a) 175
(c) Rs 4500 (d) Rs 10500
(b) 131.25
14. The central angle corresponding to the sector on
(c) 218.75
“Printing Cost” is more than that of
“Advertisement Charges” by (d) can’t be determined
(a) 72 0
(b) 61.2 0 19. Expenditure of company ‘B’ in years 1996 and 1997
0 0 were in the ratio of 5 : 7 respectively. What was the
(c) 60 (d) 54.8
respective ratio of their income
15. The “Paper Cost” is approximately what percent
(a) 10 : 13 (b) 8 : 13
of “Printing Cost” ?
(c) 13 : 14 (d) 11 : 14
(a) 20.3% (b) 28.6%
20. Total expenditure of company A and B together in
(c) 30% (d) 32.5%
2001 was Rs 13.5 lakhs. What was the total income
Directions (Q. 16-20) : Study the following graph of the two companies (in Rs lakhs) in that year ?
to answer these questions :
(a) 19.576
Percent profit earned by two companies A and B
(b) 20.25
over the years
(c) 19.75
Profit = Income – Expenditure
(d) Cann’t be determined
Profit
% Profit   100
Expenditure

16. If the income of company ‘A’ in 1998 was


Rs 1,42,500 what was its expenditure in that year ?
(a) Rs 95000 (b) Rs 1,05,000
(c) Rs 95,500 (d) Rs 99500
17. Expenditure of company ‘B’ in 1999 was 90% of its

Einstein Classes, Unit No. 102, 103, Vardhman Ring Road Plaza, Vikas Puri Extn., Outer Ring Road
New Delhi – 110 018, Ph. : 9312629035, 8527112111
DI - 3
ANSWERS
1. c 2. d 3. d 4. a 5. b 6. b 7. a
8. a 9. c 10. d 11. d 12. b 13. c 14. b
15. b 16. a 17. d 18. c 19. a 20. d

SOLUTIONS
8. Profit percent of Gross Traffic Receipt in year
476 1997-98
1. Average =  79.33  80
6
9400  8800
which is equal to total production of all types of   100  6.38%
9400
cars in 1993.
9. Profit percent
2. Year P+Q R+S
1989 24 25
1990 30 23 Gross Traffic profit – Total Expenditure
  100
1991 30 26 Gross Traffic Profit

1992 29 31  According to question,


1993 33 33
1997 20 39  Total Expenditure 
10  1    100
Therefore, the required answer is year 1993.  Gross Traffic Total Profit 
3. From the visual inspection of table it is clear that
continuous increase in production is obtained from Total Expenditure 10
  1  0.9
S type of car. Gross Traffic Total Profit 100
4. According to the question  According to question,Total expentidute = 5800

25  80 5800
25% of 80   20  Gross Traffic Profit =  Rs 6444 crore
100 0 .9
ie, equal to S type of car is 1993 10. Required increase = Rs (8800 – 5300) crore
= Rs 3700 crore
90  75
5. Required answer is =  100  20 11.  100% = 3600
75
6. Required percent increase 360 0
 1% 
100
7500  5300
  100  41.5%
5300 360 0  10
 10%   36 0
7. Profit in year 1996-97 100
= Gross Traffic Receipt – Total Expenditure 12.  35% of total cost = Rs 17500
= 8500 – 8000 = 500  15% of total cost = Rs
Therefore, Profit Percent of Gross Traffic Receipt
17500  15
 Rs 7500
500 35
  100  5.9%
8500

Einstein Classes, Unit No. 102, 103, Vardhman Ring Road Plaza, Vikas Puri Extn., Outer Ring Road
New Delhi – 110 018, Ph. : 9312629035, 8527112111
DI - 4
13. Difference in percent cost of binding and cutting
charge and royalty
= 18 – 15 = 3
Now  4% of total cost = Rs 6000

6000  3
 3% of total cost = Rs  Rs 4500
4
14. Difference in percent expenses on printing cost and
advertisement charges = 35 – 18 = 17
Now 1% = 3.60
 17% = 3.60 × 17 = 61.20

10  100
15. The required percent =  28.6 (approx.)
35
16. Income = 142500
% Profit of company A in 1998 = 50%

 100 
 Expenditure = 142500  
 100  50 
= 95000

99
17. E B 99  E B 98
100

 100  90  100 
I B 99   I B 98  
 140  100  135 

90 140 100
I B 99    I B 98
100 100 135

280
I B99  I B 98
200

280 1
 % of I B 98  93 %
3 3
18. (c) EA97 = Rs 70 lakh

125
I A 97  70   87.5 lakh
100
EA98 = 87.5

150
I A 98  87.5   131.25 lakh
100
 Required value = 87.5 + 131.25 = 218.75 lakh
19. (a) EB98 = 5x, EB97 = 7x

 140 
5 x 
I B96  100   10 :13

I B 97  130 
7 x 
 100 

20. Cannot be determined

Einstein Classes, Unit No. 102, 103, Vardhman Ring Road Plaza, Vikas Puri Extn., Outer Ring Road
New Delhi – 110 018, Ph. : 9312629035, 8527112111

Related Interests