Вы находитесь на странице: 1из 8

PART ONE: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS: (80 câu- 40 điểm)

Question 1: WORD CHOICE.


Choose the word/ phrase that best completes each of the following sentences. (10 pts)
1. The __________ in our building often falls asleep at the front desk.
A. caretaker B. stockbroker C. undertaker D. bookmaker
2. Police blamed a small hooligan______ in the crowd for the violence which occurred.
A. constituent B. element C. division D. portion
3. The police arrested the wrong man mainly because they ____the names they had been given by the
witness.
A. bewildered B. merged C. confused D. puzzled
4. He was arrested for trying to pass______ notes at the bank.
A. camouflaged B. fake C. counterfeit D. fraudulent
5. The safe deposit box _______ a high-pitched sound when it was moved.
A. ejected B. excluded C. expelled D. emitted
6. He offered me $500 to break my contract. That’s _______.
A. bribery B. blackmail C. compensation D. reward
7. It was such a shock to receive a letter like that________
A.in the red B. out of the blue C.in the pink D. over the moon
8. Mr Wellbred went to a school which______ good manners and self-discipline.
A. blossomed B. planted C. harvested D. cultivated.
9. The smell of the burnt cabbage was so __________ that it spread to every room.
A. pervasive B. effusive C. extensive D. diffuse
10. If the terrorists are not sent to prison, there will be a public ______
A. attack B. onslaught C. recrimination D. outcry
Question 2: STRUCTURE AND GRAMMAR
Choose the word or phrase that best fits each blank in the following sentences. (10 pts)
1. I always take my lucky _________with me into an exam.
A. sign B. item C. charm D. spell
2. I didn’t know my guess was going to be right – It was just __________
A. pot luck B. odds C. draw D. gamble
3. Why are all your clothes in a __________on the floor?
A. bulk B. heap C. batch D. sum
4. Sending out e-mails that people haven’t asked for to ______addresses is often known.
A. sufficient B. countless C. widespread D. multiple
5. We all have to follow the rules, and none of us is ________ the law.
A. beyond B. over C. above D. onto
6. We are pleased to inform you that we have decided to _________your request for British citizenship.
A. give B. grant C. permit D. donate
7. We can only _______ as to the causes of the disaster.
A. think B. consider C. speculate D. ponder
8. I didn’t _________out to be a millionaire – I just wanted to run a successful business.
A. set B. go C. begin D. watch
9. I’m not sure if I’m doing it right, but I’ll try to ___________ahead with it anyway.
A. drive B. bang C. touch D. press
10. Could you lend me some money to _____________ me over to the end of the month?
A. hand B. tide C. get D. make
Question 3: PREPOSITIONS AND PHRASAL VERBS
1. The couple broke ……… their engagement after they had a huge argument.
A. out B. up C. on D. off
2. At school, Luis got into a lot of trouble for something I did, and now he holds it…...… me.
A. against B. around C. up D. on
3. Do you have to go already? Can’t you stick ……… for a few minutes?
A. on B.around C. of D. above
4. Josh can while…… a whole day playing online computer games with his mates.
A. out B. up C. on D. away
5. The company’s announced it is laying ……… over 1,000 workers.
A. off B.around C. of D. above
6. The whole village was wiped ……… in the bombing raids.
A. on B.around C. out D. above
7. My plans for starting a restaurant fell ………
A. on B.through C. out D. above
8. After a week on the run, he gave himself ……… to the police.
A. out B. up C. on D. away
9. The students were slow to catch ……, but gradually they began to understand.
A. out B. up C. on D. away
10. We made ……… that we had forgotten Jane’s birthday, though it was not true.
A. out B. up C. on D. away
Question 4: COLLOCATIONS AND IDIOMS
1. Jane looked__________at the shop assistant wh had been rude to her.
A. arrows B. needles C. poison D. daggers
2. My father refused to eat meat that had been fried. He had___________ in his bonnet about it causing
cancer.
A. a bug B. a bee C. a bull D. an ant
3. You really dropped___________the other day when you told Brian you’d seen his wife at the cinema. He
thought she was at her mother’s.
A. a brick B. a stone C. a log D. a plank
4. The accident was caused by a taxi driver________the traffic lights.
A. rushing B. missing C. jumping D. beating
5. Lend me $20, please, John. I’m ________at the moment.
A. broke B. down the drain C. stuck up D. a bit thick
6. I can’t stand Mr Bryant. He’s always blowing his own_________telling everyone how he is at everything.
A. a balloon B. breath C. mind D. trumpet
7. The escaped prisoner fought_________before he was finally overpowered.
A. head over heels B. tooth and nail C. heart and soul D. foot and mouth
8. Peter was born and brought up in Hastings and knows it like the___________
A. nose on his face B. tip of his tongue C. back of his hand D. hair on his head
9. I bought a computer last year, but I’ve had nothing but trouble with it. As far as I’m concerned it was $800
down the _______.
A. loo B. sink C. drain D. plughole
10. John will never buy you a drink- he’s far too___________.
A. tight-fisted B. pigheaded C. highly-strung D. easy-going
Question 5: READING COMPREHENSION
READING 1.
Read the following passage choose the best choice to the questions by circling the corresponding
letter A, B, C or D. (10 points)

The word robot first appeared in a 1921 stage play by Czech writer Karel Capek. In the play, a man makes a
machine that can think, which he calls a robot and which ends up killing its owner. In 1940s, the American
science fiction writer Issac Asimov wrote a series of stories about robots and invented the term robotics, the
science of robots. Meanwhile, in the real world, the first robots were developed by an engineer, Josheph F.
Engelberger, and an inventor, George C. Devol. Together they started Unimation, a manufacturing company
that produced the first real robot in 1961, called the Unimate. Robots of this type were installed at a General
Motors automobile plant and proved to be a success. They worked reliably and saved money for General
Motors, so other companies were soon acquiring robots as well.
These industrial robots were nothing like the terrifying creatures that can often be seen in science fiction films.
In fact, these robots looked and behaved nothing like humans. They were simply pieces of computer-
controlled machinery, with metal “arms” or “hands”. Since they were made of metal, they could perform certain
jobs that were difficult or dangerous for humans, particularly jobs that involve high heat. And since robots were
tireless and never got hungry, sleepy, or distracted, they were useful for tasks that would be tiring or boring for
humans. Industrial robots have been improved over the years, and today they are used in many factories
around the world. Though the use of robots has meant the loss of some jobs, at the same time other jobs
have been created in the design, development, and production of the robots.
 [A] Outside the industry, robots have also been developed and put to use by governments and scientists in
situations where humans might be in danger. For example, they can be sent in to investigate an unexplored
bomb or an accident at a nuclear power plant.  [B] In space exploration, robots have performed many key
tasks where humans could not be present, such as on the surface of Mars.  [C] In 2004, two robotic Rovers,
small six-wheeled computerized cars, were sent to Mars.  [D]

1. When did the word “robot” appear?


A. In the 1920s B. In the 1940s C. In the 1960s D. In the 19th century
2. What can be said about Karel Capek?
A. He is an American writer. B. He was the first to create the word “robot”
C. He made a robot. D. He made a robot in order to kill a person.
3. What is Unimation?
A. It’s the name of a robot. B. It’s the producer of the first robot.
C. It’s a robot making program. D. It’s the name of a robot inventor.
4. What does “they” in the first paragraph refer to?
A. The first robots B. General Monitors C. robotics
D. Josheph F. Engelberger & George C. Devol
5. Which of the following is NOT mentioned as a characteristic of robots?
A. They don’t need food. B. They are not distracted.
C. They are tiring. D. They can do jobs involving high heat.
6. What can be said about robots?
A. They take away some jobs but offer some in return.
B. Their appearance negatively affects the job market.
C. They put jobs in relation to designers in danger.
D. They develop weapon industry.
7. How are robots used outside of industry?
A. To replace humans in dangerous jobs. B. To work in nuclear plants.
C. To be performers in key shows. D. To investigate unexplored bombs.
8. Look at the four squares [] that indicate where the following sentence could be added to the passage.
Researchers also use robots to collect samples of hot rocks or gases in active volcanoes.
Where would the sentence best fit?
A. [A] B. [B] C. [C] D. [D]
9. Which of the sentences below best expresses the essential information in the highlighted sentence in the
passage?
A. Because robots were reliable and economical to General Motors, other companies started to use
robots.
B. Other companies produced reliable and efficient robots for General Motors.
C. Robots save money for all companies that used them.
D. Robots only worked well for General Motors.
10. What is the author’s attitude towards robots?
A. He appreciates them B. He dislikes them
C. He thinks they are a nuisance. D. They annoy him.
READING 2.
Read the following passage choose the best choice to the questions by circling the corresponding
letter A, B, C or D. (10 points)
Language has enabled our species to formula ideas and exchange information. One characteristic of
language is that it is ever-evolving, changing to meet the needs of the people speaking it. Countries tend to
adopt a national language that makes it easy for their inhabitants to communicate with one another as
well as with outside entities. While this encourages the spread of certain language, it can also lead to the
death of others. Consider the spread of Latin in the ancient world as it pertains to English usage today.
Latin was the language spoken in the Roman Empire, which included the Mediterranean and parts of Europe.
Latin became so widespread that the languages of many modern European countries are based on the Latin
language.  [A] However, despite its contributions to modern languages, Latin in itself is no longer spoken as
a primary language. The eventual demise of Latin occurred because, as it spread out over hundreds of
years, it took on different dialects and pronunciations based on the different regions in which it was
used. Rather than adopting Latin as a language, foreign peoples took the roots of Latin words and adapted
them into their own languages.  [B] As Latin did centuries ago, English is swiftly becoming the world’s most
widely used language, spoken by people on the majority of the seven continents and declared the national
language in at least thirty-four countries.  [C] As with Latin, the accent and tone may differ from country to
country, but the basics of the vernacular have their foundation in Standard English.  [D]
Linguistics predict that, like Latin, English will experience an immense spread and then subsequent break-up
as the languages that got their start in English change into languages unique themselves. They feel that this
can already be seen in areas such as the islands of Caribbean. While English is recognized as the national
language of these countries, it has quite a different sound than English spoken everywhere else in the world.
The country of Jamaica, especially, has altered the English language to the point that non-natives hear it as a
different language altogether. Local words that have no meaning outside of Jamaica have taken the place of
words generally used in English. In other countries, English words have taken on completely different
meanings from what they were originally. In the African country of Uganda, for example, natives use the word
“extend” to mean “move over” or “get out of the way” rather than the more universally understood meaning of
“lengthen” or “stretch”. People in the South American country of Guyana refer to “operation” when speaking of
having an upset stomach or diarrhea. We can clearly see that English, like Latin, is being adapted to create
other words and to take on new meanings.
English appears to be following in Latin’s footsteps. Like Latin, it has spread all across the world. Its words
and meanings are being adapted into territory-specific dialects. Only time will tell whether or not English will
continue down this same path until it also becomes a dead language.

1. Which of the sentences below best expresses the essential information in the highlighted sentence in
paragraph 1?
A. Nations are more likely to choose a national language that is easy for their people to use.
B. National languages are chosen by people who wish to communicate with neighboring countries.
C. A country’s inhabitants will speak whichever language is chosen by its leaders.
D. Outside individuals are likely to choose a language similar to that of their neighbors.
2. The word “this” in paragraph 1 refer to
A. adopting a national language B. communicating with each other
C. one characteristic D. language
3. The word “pertains” in paragraph 1 is closest in meaning to
A. affects B. relates C. connects D. compares
4. Why does the author mention “Latin” in paragraph 1?
A. to show how people used it to communicate in the past.
B. to emphasize its important characteristics in communication
C. to give an example of its spread in relation with another language
D. to discuss people’s needs to use it in today world
5. Which of the sentences below best expresses the essential information in the highlighted sentence in
paragraph 2?
A. The transformation of Latin as it moved to different countries actually led to its death.
B. Hundreds of years after Latin spread to different regions, it was used much differently than its original
form.
C. Latin became an unrecognizable language because of the ways different regions used it.
D. Once different people began speaking Latin, it began to lose popularity.
6. Look at the four squares [] that indicate where the following sentence could be added to the passage.
Hence, Latin’s popularity is one of the reasons why it ultimately fell out of use.
Where would the sentence best fit?
A. [A] B. [B] C. [C] D. [D]
7. The word “vernacular” in paragraph 2 is closest in meaning to
A. accent B. tone C. vernal skills D. language
8. Which of the following is NOT true of Latin according to paragraph 2?
A. It had an influential contribution to the growth of other languages
B. It had spread out for a long time before falling out to death
C. It experienced dramatic changes to have a variety of dialects
D. It had no roles in the foundation of Standard English
9. The word “they” in paragraph 3 refer to
A. English words B. local words C. different meaning D. other countries
10. Which of the following can be inferred from the passage?
A. English native speakers are concerned about the spread of their language
B. The spread of English is more noticeable than that of Latin
C. English is predicted to have the same experience as Latin
D. People are attempting to keep the original meaning of English as much as possible
Question 6. CLOZE TEST.
Cloze test 1.
Read the passage and choose one word or phrase that best fits each space (10 points)

Getting to the root of Bonsai crime


Bonsai trees have always been a source of great fascination to people. They are perfect miniatures, grown in
pots small enough to sit on a windowsill. You have to keep reminding yourself that these trees are ( 1) _____
real and identical to their larger cousins in all respects except their size. Rather like other small and perfectly-
formed artifacts, bonsai trees (2) __ quite a high price in the marketplace and so it doesn’t come as a great
surprise to find that they also attractthe attention of thieves. It seems that quite a flourishing business has ( 3)
___, in which they are stolen from the homes of growers and collectors, then repotted and trimmed by
unscrupulous dealers, to be sold on, at good prices, to unsuspectingbuyers.
One of Britain’s top collectors of bonsai trees, Paul Widdington, believes that he has found a solution,
however. After losing his life’s work, (4) ___ at £250,000, when burglars broke into his home one night, Paul
decided to (5) __ the possibilities of electronically tagging the trees he bought as a replacement. This (6) __
injecting a microchip the size of a (7) __ of rice into the trunk of each tree. Each chip is a laser-etched with
information which is (8) __ in a central register held by the police. Paul is quite aware that this kind of data-
tagging doesn’t prevent thieves from stealing the trees in the first (9) __, although it may increase the (10) __
of getting them back. So he’s also installinga security alarm system, complete with infra-red detectors, in his
home.
1. A. deeply B. eventually C. actually D. greatly
2. A. obtain B. expect C. command D. charge
3. A. erupted B. evolved C. adapted D. arrived
4. A. prized B. treasured C. valued D. costed
5. A. look into B. set about C. try out D. go after
6. A. requires B. includes C. involves D. reflects
7. A. crumb B. speck C. bean D. grain
8. A. stored B. detained C. locked D. piled
9. A. turn B. time C. point D. place
10. A. counts B. chances C. choices D. claims
Cloze test 2.
Read the passage and choose one word or phrase that best fits each space (10 points)

TOURISM
Around 200 million people are employed in tourism worldwide, making it the largest industry in the modern
global economy. It is estimated that three-quarters of a billion people (1) ___ on holiday each year, and indus -
try planners (2)___ this figure to double by 2020. Some of the biggest beneficiaries are less developed
countries, (3) __ it is often their main source of income.
(4) ___, along with the economic benefits, this mass movement of people has resulted in threats (5) ___ the
environment. People often forget the damage caused by carbon emissions from aircraft, which (6) ___ directly
to global warming. Deforestation has cleared (7) __ in order to build hotels, airports and roads, and this has
destroyed wildlife. In some areas, water shortages are now common (8) __ of the need to fill swimming pools
and water (9) ___ courses for tourists. By pushing up prices for goods and services, tourism can also be (10)
___ to the people who live in tourist destinations.
1. A. go B. leave C. move D. travel
2. A. hope B. believe C. expect D. think
3. A. which B. where C. whom D. when
4. A. However B. Although C. Therefore D. Furthermore
5. A. at B. to C. for D. on
6. A. act B. result C. cause D. contribute
7. A. land B. earth C. space D. place
8. A. thanks B. due C. because D. since
9. A. tennis B. golf C. riding D. volleyball
10. A. dangerous B. destructive C. offensive D. harmful
PART TWO: WRITTEN QUESTIONS
Question 1. OPEN CLOZE TEST
Open cloze test 1.
Read the passage and fill in the blank with ONE suitable word (10 points)
EDUCATING TOMORROW’S LEADERS
When it comes to educating tomorrow's leaders, it would be wrong to assume that there is a formula that can
be applied to (1) ____ people into great leaders. But it is possible to prepare youngsters for leadership by
teaching them some essential skills. We all have the potential to lead, and, (2) ____ importantly, the ability to
improve our skills. The first step is to let young people look at the great leaders (3) ____ know about. They will
soon realize that leaders have their own, personal ways of leading. But faced with the prospect of comparing
themselves (4) ____ famous leaders, youngsters may well fell discouraged. We need to give them examples
of leadership (5) ____ can be found all around us.
There are countless opportunities to pick up leadership skills at school, in the sport field, and even at home.
We should encourage youngsters to take (6) ____ projects which involve leadership. It is also advisable for
them to keep a journal (7) ____ they can record their experiences as leaders, even if they seem small and
unimportant. They can put (8) ____what they did well and also where they have done (9) ____This is not a
waste of time because (10) ____ a journal will be a valuable reference for years.
Open cloze test 2.
Read the passage and fill in the blank with ONE suitable word (10 points)
THE VIOLIN MAKER
A physicist-turned-violin-maker believes that he has found a way to make new violins sound (1) ____ old
ones. Alan Beavitt puts his violins through a repeated cycle of damp and dry conditions, re-creating in a few
months the natural changes that he believes are responsible for making older violins sound better. Why older
violins sound better has long been a mystery. The best (2) ____of all, made by Antonio Stradivari in Cremona,
Italy, 300 years ago, have a tone that other (3) ____have tried but failed to match.
Mr Beavitt argues that the changes in the (4) ____ of a violin over time are the result of slow changes in the
wood. The process leads to a gradual stiffening of the wood, which improves the playing quality and (5) ____
on regular changes in humidity. He reproduces the effect in two ways. He (6) ____ puts his violins in a sealed
container and controls the humidity with saturated salt solutions or he pumps air of controlled humidity through
rubber pipes into the interior of the violin. The weight of the instrument (7) ____ in high humidity as it takes up
water and falls again in low humidity as it (8) ____ it. Each complete cycle takes ten days and Mr Beavitt says
that no further improvement takes place after six cycles. ‘There is nothing unnatural about the process. The
effect could be obtained by travelling repeatedly between Arizona and Zaire, staying a few weeks at each
location with the violin case open.’
He now uses the method with all the violins he makes and would like other makers to try it. He (9) ____ all
the previous explanations of the beauty of the Stradivari violins unconvincing. ‘People have said that it is
caused by the varnish but in fact some of the best-sounding ones have (10) ____ varnish,’ he says.
Question 2. WORD FORMS.
WORD FORM 1.
Supply the correct form of verbs in the blank.
1. The student failed the math exam because he forgot the _____ . (formulaic)
2. This ____ faulty wasting machine should be returned to the manufacturer. (repair)
3. I think its sheer ____ to get married in church if you don’t believe in God. (hypocrite)
4. The meeting has been ____ arranged for 3.00 pm next Saturday. (provide)
5. The new ____ has certainly made things a lot easier in the town center since it has taken away all the
through traffic. (pass)
6. He has a ____ knowledge of the government’s economic policy. (profundity)
7. It may be ____ to force them into making a decision and if you upset them, they’re quite likely to overact.
(produce)
8. The troops were thoroughly ____ by this set-back. (moral)
9. Those who oppose the legalization of drugs feel that ____ drugs would be a surrender in a drug war.
(crime)
10. Those corrupted officials tried to establish a ____ for their shameful transaction with the Mafia. (coverage)
WORD FORM 2.
Supply the correct form of the word to fill in the blank.

Healthy eating is (1) _____ the key to general well-being. Our bodies are made up DOUBT
of what we eat, so our (2) ______ cannot possibly escape the effects of bad diet FIT
and neither can our (3) ____ . Sweets, chocolate and cake are fine in (4) ____ , VITAL
but trouble arises when people just cannot leave them alone, (5) ____ eating MODERATE
every possibly sticky item that comes their way. (6) ____ is available for serious GREED
problems but (7) ____ is normally better than cure. TREAT
Make a careful (8) ____ when it comes to desserts, and favour cafes that offer a AVOID
good (9) ________ of fruit to round off a meal. A (10)________ in your sugar CHOOSE
intake may well hurt at first but you will feel better for it. SELECT
REDUCE
Question 3. SENTENCE TRANSFORMATION
Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence before it beginning
with the words given. (20 points)

1. Professor Helsing knows everything about this menu script.


There is ………………………………………………………………………………………………...........................
2. If you trade in your existing answer phone, we will reduce the price of a new one by $100.
Trade …………………………………………………………………………………………………...........................
3. Norman was sorry because he had lost his temper.
Norman regretted …………………………………………………………………………………............................
4. Although I respect the law, I cannot accept the court’s decision.
Much
5. She is a student good at mathematics. (FIGURES)
………………………………………………………………………………………………………………………………..
6. I think we ought to permit him to do whatever he chooses. (HAND)
………………………………………………………………………………………………………………………………..
7. Margaret was offered a place on the course but couldn’t accept because she was ill. (TURN)
………………………………………………………………………………………………………………………………..
8. You’ll just have to take a chance. (POT)
………………………………………………………………………………………………………………………………..
9. I resent the way that she clearly feels herself to be superior to me. (NOSE)
………………………………………………………………………………………………………………………………..
10 Your attitude will have to change if you want to succeed. (LEAF)
………………………………………………………………………………………………………………………………..

____________The end___________
1.A 2B 3.C 4.C 5.D 6.C 7.B
8.D 9.A 10.D

Đáp án:
1.C 2.A 3.B 4.D 5. C
6.B 7.C 8.A 9.D. 10.B

Đáp án: 1B, 2.A, 3.B, 4.D, 5.A, 6.C, 7.B, 8.B, 9.C, 10.A.

Đáp án: 1. D, 2. B, 3A, 4C, 5.A, 6.D, 7. B, 8.C, 9.C, 10. A

Đáp án: 1.A, 2B,3B, 4D, 5C,6A, 7A, 8B, 9A, 10A

Đáp án: 1.A, 2A, 3B, 4C, 5A, 6B, 7D, 8D, 9A, 10C.

Đáp án: 1.C, 2C, 3B, 4C, 5A, 6C, 7D, 8A, 9D, 10B.

Đáp án: 1.D, 2C, 3B, 4A, 5B, 6D, 7A, 8C, 9B, 10D.

Đáp án:
1. 2. more 3. they 4. with 5.
turn that/which
6. 7. where 8. 9. better 10. such
on down/in

Đáp án:
1. like 2. ones 3. 4. sound 5.
makers depends
6. either 7. 8. loses 9. finds 10. no
increases

Đáp án:
1. 2. 3. hypocrisy 4. provisionally 5. by-pass
formulae irrepairably
6. 7.counter- 8. 9. 10. cover-
profoun productive demoralized decriminalizing up
d

Đáp án:
1. 2. fitness 3. 4. 5.
undoubte vitality moderatio greed
dly n ily
6. 7. 8. 9. 10.
treatment avoidance choice selection reduc
tion
Đáp án:
1. There is nothing Professor Helsing doesn’t know about this menu script.
There is nothing new/more for Professor Helsing to learn about this menu script.
2. Trade in your existing answer phone and we will reduce the price of a new one by
$100.
3. Norman regretted losing/having lost his temper.
4. Much as I respect the law, I cannot accept the court’s decision.
5. She is a student having a head for figures.
6. I think we should give him a free hand.
7. Margaret was offered a place on the course but had to turn down because …
8. You’ll just have to take pot luck.
9. I resent the way that she looks down her nose at me.
10 You have to turn over a new leaf if you want to succeed.