Вы находитесь на странице: 1из 2

CAREER POINT

Fresher Course for IIT JEE (Main & Advanced)–2017


DAILY PRACTICE PROBLEM SHEET
Course : Fresher(XL) Batch Subject : Mathematics DPPS 2

Topic : Inverse Trigonometric Function


 ∞  4  
Q.1
 ∑
The value of tan tan −1  2
 r =1
 is equal to
 4r + 3  
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

 x 
Q.2 If sin–1(x – 1) + cos–1(x – 3) + tan–1  2
–1
 = cos k + π, then the value of k is equal to
2−x 
1 1
(A) 1 (B) – (C) (D) –1
2 2

 5
Q.3 The value of 5 cot 
 ∑( cot −1 (k 2 + k + 1) ) is equal to
 k =1 
(A) 3 (B) 5 (C) 7 (D) 9

Q.4 If x ∈ [–1, 0), then cos–1 (2x2 – 1) –2 sin–1x is equal to


π 3π
(A) − (B) π (C) (D) –2π
2 2

Q.5 The number of real solutions of the equation tan −1 x 2 − 3x + 2 + sin −1 4 x − x 2 − 3 = π is


(A) one (B) two (C) zero (D) infinite

 3  3  3
Q.6 The sum of the infinite terms of the series cot–1 12 +  + cot–1  2 2 +  + cot–1  32 +  + ... is equal to
 4  4  4
–1 –1 –1 –1
(A) tan (1) (B) tan (2) (C) tan (3) (D) tan (4)

1 
Q.7 The value of tan–1  tan 2A  + tan–1(cot A) + tan–1(cot3A) for 0 < A < (π/4) is
 2 
(A) 4 tan–1 (1) (B) 2 tan–1 (2) (C) 0 (D) None of these

  50π   31π 
Q.8 The value of sec sin −1  − sin −1
 + cos cos −  is equal to
  9   9 
10π π
(A) sec (B) sec (C) 1 (D) –1
9 9
Q.9 Number of solutions of the equation 2 cot–12 + cos–1(3/5) = cosec–1 x is
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) more than 2
 1 5−2 6 
Q.10 The value of  tan −1 − tan −1  is equal to :
 2 1+ 6 
 
π π π
(A) (B) (C) (D) None of these
6 4 3
CAREER POINT, CP Tower, IPIA, Road No.1, Kota (Raj.), Ph: 0744 -5151200 www.careerpoint.ac.in Page # 1
Q.11 Statement-1 : Each of tan–1 x and cot–1 x is defined for all real values of x.
Statement-2 : Each inverse trigonometric function except sin–1 x and cos–1 x is defined for all real values of x
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1.
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False.
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True.

Passage # 1 (Q.12 to 14)


 1 
It is given that A = (tan–1x)3 + (cot–1x)3 where x > 0 and B = (cos–1t)2 + (sin–1t)2 where t ∈ 0,  , and
 2
π π
sin–1x + cos–1x = for – 1 ≤ x ≤ 1 and tan–1x + cot–1x = for all x ∈ R
2 2

Q.12 The interval in which A lies is


 π3 π3   π3 π3  
π π 3 3 
(A)  ,  (B)  ,  (C)  ,  (D) None of these
 7 2   32 8   40 10 

Q.13 The maximum value of B is


π2 π2 π2
(A) (B) (C) (D) None of these
8 16 4

 λ − µπ 
Q.14 If least value of A is λ and maximum value of B is µ then cot–1 cot   =
 µ 
π π 7π 7π
(A) (B) – (C) (D) –
8 8 8 8

Q.15 Match the list :


List-I List-II
(P) If sin–1 x ≤ cos–1 x then number of integral values of x are (1) 1
(Q) The number of ordered pairs (x, y) satisfying |y| = cos x & y = sin–1 (sinx) (2) 0
where – 2π ≤ x ≤ 3π is equal to
nπ 2 (3) 2
(R) If n∈ N and the set of equations cos–1 x + (sin–1 y)2 = and
4
π2
(sin–1 y)2 – cos–1 x = is consistent then (n –1) is equal to
16
π (4) 5
(S) If the equation sin–1 (x2 + x + 1) + cos–1 (αx + 1) = has exactly two
2
solutions then positive integral value of α is
Codes :
P Q R S
(A) 2 4 1 3
(B) 3 4 1 2
(C) 2 3 4 1
(D) 3 4 2 1
ANSWERS :
1. (B) 2. (C) 3. (C) 4. (B) 5. (C) 6. (B) 7. (A)
8. (D) 9. (A) 10. (A) 11. (C) 12. (B) 13. (C) 14. (A)
15. (D)

CAREER POINT, CP Tower, IPIA, Road No.1, Kota (Raj.), Ph: 0744 -5151200 www.careerpoint.ac.in Page # 2