Вы находитесь на странице: 1из 4

Exercise 3

Pay attention to each part's instruction

A. Complete each sentence with a properly formed noun clause.


1. John asked me ________________.
a. where was his wallet
b. where his wallet was

2. I couldn't tell him ________________.


a. where was I
b. where I was

3. I don't know ________________.


a. how many children he has
b. how many children does he have

4. ________________ is not important.


a. How close we are
b. How close are we

5. ________________ was sad.


a. What did she say
b. What she said

6. We are not responsible for ________________.


a. what our children say
b. what do our children say

7. Is it true ________________ about you?


a. what did he say
b. what he said

8. I'm not going to tell you ________________.


a. what should you do
b. what you should do

9. I wonder if ________________ from Germany.


a. is he
b. he is

10. The teacher told us ________________ our finished exams.


a. where we should leave
b. where should we leave

B. In this part you are going to have an exercise on Dependent


and Independent Clauses. Each sentence contains a clause in
CAPITAL letters. Decide whether this clause is dependent or
independent.
1. If you don't fix the car, IT WILL CONTINUE TO LEAK OIL.
a. dependent clause
b. independent clause
2. WHILE THE CAR IS BEING FIXED, we will need to take the bus.
a. dependent clause
b. independent clause
3. It isn't necessary to cram all night IF YOU HAVE STUDIED A LITTLE EACH
DAY.
a. dependent clause
b. independent clause
4. Before you begin studying for the exam, YOU WILL PROBABLY WANT TO REST.

a. dependent clause
b. independent clause
5. I can't go to the movies SINCE I DON'T HAVE ANY MONEY.
a. dependent clause
b. independent clause
6. WHETHER HE ATTENDS THE PARTY OR NOT, I have decided to go.
a. dependent clause
b. independent clause
7. I WILL STOP PLAYING THE DRUMS when you go to sleep.
a. dependent clause
b. independent clause
8. SINCE YOU'VE TAKEN YOUR EXAM IN BIOLOGY, you probably don't
feel like studying for tomorrow's exam in math.
a. dependent clause
b. independent clause
9. Until he apologizes to me for his rude behavior, I REFUSE TO SEE HIM.
a. dependent clause
b. independent clause
10. I wore my boots BECAUSE IT LOOKED LIKE IT MIGHT SNOW.
a. dependent clause
b. independent clause
C. Complete the following exercise with gerund or infinitive forms
of the indicated verbs.
1. What do you want (do) tonight? I feel like (go) to a movie.
Answer : What do you want to do tonight? I feel like to go to a movie
2. It's not so bad (tell) a white lie, is it? I don't think (lie) is ever right.
Answer : It's not so bad telling a white lie, is it? I don't think lying is ever right
3. It isn't wrong (defend) yourself, is it? I think (defend) yourself is the right thing
to do if you have a good reason.
Answer : It isn't wrong defending yourself, is it? I think defending yourself is the
right thing to do if you have a good reason.
4. Why did you end up (major) in forestry? I've always loved (be) outdoors. And
I've always had trouble (do) desk jobs.
Answer : Why did you end up majoring in forestry? I've always loved being
outdoors. And I've always had trouble doing desk jobs.

D. Complete the following exercise with gerund or infinitive


forms of the indicated verbs.
1. She decided (move) in another city.
Answer : She decided to move in another city.
2. Grammarbank is one of the best websites (practice) English grammar.
Answer : Grammarbank is one of the best websites to practice English grammar.
3. Alicia enjoys (watch) soap operas on television.
Answer : Alicia enjoys watching soap operas on television
4. She refuses (listen) to her father.
Answer : She refuses listening to her father.
5. Students want (get) good grades.
Answer : Students want to get good grades.
6. Many drivers avoid (drive) in traffic.
Answer : Many drivers avoid to drive in traffic.
7. Do you feel like (eat) hamburger?
Answer : Do you feel like eating hamburger?
8. I can't imagine (jump) out of a flying jet.
Answer : I can't imagine jumping out of a flying jet.
9. The president wishes (end) the war.
Answer : The president wishes to end the war.
10. I would love (see) that movie. I heard it's really good.
Answer : I would love to see that movie. I heard it's really good.
11. Mrs. Rogala is a really good teacher. She always offers (help) her students.
Answer : Mrs. Rogala is a really good teacher. She always offers to help her
students.