Вы находитесь на странице: 1из 18

NARAYANA ENGINEERING COLLEGE : GUDUR, NELLORE

II-B.TECH (I-SEMISTER) COMMON TO ALL BRANCHES (ECE,CSE,EEE,MECH,CIV)


NAME OF THE SUBJECT : M-III (OBJECTIVE) ACADEMIC YEAR : 2019-2020

______________________________________________________________________________
UNIT-I

1. If A is a matrix of order mxn, then rank of A is ≤ __________ [ ]

a) Minimum of m b) minimum of n c) minimum of m, n d) none

2. Rank of the matrix A= is _____________ [ ]

a) 2 b) 3 c) 1 d) Zero

3 .In Echelon form Rank of A=________ [ ]

a) Number of non zero columns only b) Number of non zero rows only

c) a & b d) none

4 . The square matrix A is said to be non-singular if ______________ [ ]

a) (A) = n b) Det A = 0 c) Det A 0 d) none

5 .The system of equation AX = B has a unique solution if _____________ [ ]

a) (A/B) = (A) = r n b) (A) = (A/B) = r = n

c) (A/B) A) d) (A) = (A/B) = r n

6. If (A) = (A/B) < n then given system AX = B has _________ [ ]

a) No solution b) Unique solution

c) Infinite number of solutions d) Zero solution


7. The augumented Matrix of a system is then the system is inconsistentif
_______ [ ]

a) b) = 3, = 10 c) = 3, 10 d) ≠3, = 10

8. If -2, 1, 3 are the eigen values of A then the eigen values of A – 1 are ________ [ ]

a) -2, 1, 3 b) 2, -1, -3 c) -1/2, 1, 1/3 d) 1/2, -1, -1/3

9. The characteristic equation of A matrix is then [ ]

a) b) c) d)

10 .If 2, 3, 4 are eigen values of A & A3 = PD3P-1 then D3 = _______ [ ]

a) b) c) d) None

11.If the eigen value of A are 1,2,3 then eigen value of AT is _____ [ ]

11
a) 2,3 , 1 b) 1,2,3 c) 2 d) 1/2

12.The characteristic roots of A= are ______________ [ ]

a) 1, 5 b) 0, 2 c) -1, -5 d) -1, 5

13.If A is skew – Hermitian then iA is _____________ [ ]

a) Hermitian b) Skew – Hermitian c) both a & b d) None

14. The eigen values of Hermitian Matrix are __________ [ ]

a) >1 b) Zeros c) Real d) Imaginary


15. The eigen values of are _____________ [ ]

a) i, -i b) 1, -1 c) -1, -1 d) i, i

16. The matrix A = is unitary if and only if = _____________ [ ]

a) a2+b2+c2+d2=0 b) a2+b2+c2+d2 = -1 c) a2+b2-c2-d2 = 0 d) a2+b2+c2+d2 = 1

17.The Quadratic form of the matrix A= is ____________ [ ]

a) b)

c) d) None

18. The matrix form of ________ [ ]

a) A= b) c) d) None

19. What is the rank of the canonical form _____________ [ ]

a) 3 b) 2 c) 1 d) 0

20. If the eigen values of A are 0, 0, 6 then the nature of Quadratic form is _______[ ]

a) Negative definite b) Positive definite c) Positive semi definite d) Indefinite


UNIT-II

1. Newton’s iterative formula for finding the Cube root of a number N is xn+1 = __ [ ]

a) b) c) d)

2.Iteration formula in Newton-Raphson method is [ ]

a) b) c) d)

3. Which of the following is an algebraic equation ……….. [ ]

a) b)

c) d)

4. Which of the following is a transcendental equation… [ ]

a) b)

c) d)

5. If , then by bisection method the first approximation of the root that lies between
1and2 is [ ]

a) 1.25 b) 2.5 c) 1.5 d) No

6. Using the false position method, the formula for the approximate root of the equation
is…………. [ ]
a) b)

d) d)

7. If the root of the equation lies between 0 & 1, then the first

approximation of the required root near zero using Newton-Raphson method is……. [ ]

a) 0.55555 b) 0.4444 c) 0.77777 d) 0.66666

8. The Convergence of Bisection method is [ ]

a) Linear b) quadratic c) cubic d) None

9. The Convergence of Newton-Raphson method is [ ]

a) Linear b) quadratic c) cubic d) None

10. The singie point iteration method is [ ]

a )Bisection method b) false position method c) Newton-Raphson method d)None

11. Crout’s method fails if any of the diagonal elements in L and U is [ ]

a)Zero b) one c) Positive d) Negative

12. By using Regula-falsi method the the first approximation of the root of the equation 2 that lies
between 0 and -1. [ ]

a) -0.3333 b) 0.4444 c)-0.5555 d)0.6666

13. By using Newton-Raphson method the the first approximation of the root of the equation that is
nearer t0 0.5 [ ]

a) 0.61006 b) 0.81006 c)0.1 d)0.9923

14. Newton-Raphson method convergence if [ ]

a) b) c) d)None

15. Newton’s iterative formula for finding the reciprocal of a number N is xi+1 =…… [ ]

a) (3-N) b) (2-N) c) (2+N) d) None


16. The another name of Newton-Raphson method. [ ]

a) b) c) Method of Tangents d) None

17. The another name of Bisection method. [ ]

a) b) c) Method of Tangents d) None

18. The another name of Regula-Falsi method. [ ]

a) b) c) Method of Tangents d) None

19. Find the limits of f(x) = [ ]

a) 1,2 b) -1,1 c) 2,3 d) None

20. The first iteration of Bisection method [ ]

a) b) c) d)
UNIT-III

1. The following formula is used for unequal intervals of X values [ ]

a)Newton’s forward formula b)Lagrange’s formula

c)Gauss formula d)Newton’s backword formula

2. Gauss – Back ward Interpolation formula is used to interpolate the values of y for [ ]
a)-1<p<0 b)-1<p<1 c)0<p<1 d)None

3. Gauss – forward Interpolation formula is used to interpolate the values of y for [ ]

a)-1<p<0 b)-1<p<1 c)0<p<1 d)None

4. Stirling’s formula is used to interpolate the values of y for [ ]

a)-1<p<1 b)-1/4<p<1/4 c)1/4<p<3/4 d)None

5. Bessel’s formula is used to interpolate the values of y for [ ]

a)-1<p<1 b)-1/4<p<1/4 c)1/4<p<3/4 d)None

6. f(x) = [ ]

a) f(x) - f(x – h) b) f(x + h) – f(x) c) f(x – h)-f(x) d) none

7. If , then the value of taking h = 1 is ……. [ ]

a) b) 2 c) d)

8. ………… [ ]

a)
b) c) d)

9. [ ]

a) b) c) d)
10. If is a constant then [ ]

a) b) c) 1 d) 0

11. Newton’s forwardward Interpolation formula is ………………. [ ]

a). 2 3
Yx = y0 + py0 + y0 y0+ . . . . . . . .

2 3
b) Yx = y0 + py1 + y2 y3+ . . . . . . .

c) Yx = y0 + py0 - 2
y0 - 3
y0- . . . . . .

d) None

12. Newton’s backward Interpolation formula is ………………. [ ]

2 3
a ) Yx = yn- pyn- yn- yn-. . . . . . .

2 3
b ) Yx = yn+ pyn+ yn+ yn+ . . . . . . .

2 3
c ) Yx = y0+ pyo+ y0+ y0+ . . . . . . .

d ) None

13. Gauss forward formula is given by …………… [ ]

a) y(x) =y0 -Py0 + 2 y-1+3 y-1- 4 y-2 + ……………

b) y(x) =y0 +Py-1 + 2 y-2+3 y-3+ +4 y-4 + ……………

c) y(x) =y0 +Py0 + 2 y-1+3 y-1+ +4 y-2 + ……………

d) None

14. Gauss Backward formula is given by …………… [ ]


a) Y(x) =y0 +Py0 + 2 y-1+3 y-1+ +4 y-2 +…….. .

b) Y(x) =y0 +Py-1 + 2 y-1+3 y-2+ +4 y-2 +………..

c) Y(x) =y-1 +Py-1 + 2 y-2+3 y-2+ +4 y-3 + ……….

d) None

15. Sterling’s interpolation formula is given by ……….. [ ]

a) Yp = y0++++………….

b) Yp = y0++++…………

c) Yp = y0-+-+………….

d) None

16. The n th order differences of n th degree polynomial is [ ]

a) (n-1)thdegree b) constant c) 0 d) -1

17. The following formula is used for equal intervals [ ]

a) Lagranges formula b) Eulers formula c) Newton’s formula d) None

18. The another name of Interpolation polynomial [ ]

a) smoothing function b) Error function c) Error polynomial d)None

x 1 2 3
F(x) 3 8 16
19 Given that

Find 2f(1)

• 1 b) 3 c) 4 d) 2 [ ]

20) which of these Lagrange interpolation [ ]

• y0- y1+……….

• y0-y1+……….

• y0+y1+……….
UNIT-IV

1. The normal equations to fit a straight line y = a + bx are [ ]

a) y = na + b x, xy = a x – b x2 b) y = na + b x, xy = a x + b x2

c) y = na – b x, xy = a x + b x2 d) y – na – b x, xy = a x – b x2

2. If y = axb, the first normal equation is logyi = [ ]

a) na + b xi b) n log a + b xi c) a xi + b log xi d) n loga + b log xi

3. If 6a0 + 7.5a1 = 3.8099 and 7.5a0 + 13.75a1 = 10.4555 then a0 = [ ]

a) – 0.9916 b) 0.9916 c) 0.834 d) – 0.834

4. If y = -0.5x+8 is the best fit for 9 pairs of values (x, y) by the method of least squares, if yi = 36 then xi
= [ ]

a) 588 b) 72 c) 58 d) 50

5. If xi = 15, yi = 204, xi2 = 55, xi yi = 748 and n = 5 then the straight line of best fitting is

a) y = 13.6 x b) y = 13.6 x + 2 c) y = –13.6x d) non [ ]

6. If y = 2x+5 is the best fit for 6 pairs of values (x, y) by the method of least squares if , then
= __________ [ ]

a) 30 b) 48 c) 40 d) 45

7. If y = a+bx2 then the first normal equation is [ ]

a) b) c) d)

8. If , and then the value of for the

straight line , using the principle of least squares is … [ ]

a) 2.0 b)1.52 c)1.2 d) 0


9. If , , n=3 then the
fitted second degree Parabola is…. [ ]

a) b) c) d)

10. In curve-fitting, the principle which is used to fit the curve to the given data is ….. [ ]

a) Newton’s b) least squares c) interpolation d) none

11. The trapezoidal rule is [ ]

a) b)

c) d)

12. While evaluating a definite integral by Trapezoidal rule, the accuracy can be increased by taking ------

number of subintervals. [ ]

a)large b)small c)very small d)none

13. If , and , then the value of

, by Trapezoidal rule is ……. [ ]


a) 0.7445 b) 0.8445 c) 0.9445 d) none

14. Simpson’s Rule for n = 3 is [ ]

a) b)

c) d)
15. To evaluate for h = 1, we take n = [ ]

a) 2 b) 3 c) 4 d) 5

16. In the case of Simpson’s rule, the number of subintervals must be _________ [ ]

a) Small b) Even c) Odd d) Larger

17. In the case of Simpson’s 3/8th rule, the number of subintervals must be _________ [ ]

a) Small b) Even c) multiple of 3 d) multiple of 6

18. Simpson’s Rule, for =…………. [ ]

a) b) c) d)

19. If and h=2 then the value of by Simpson’s rule is

a)23.89 b)40.32 c)60.43 d)81.75 [ ]

20. The value of by Simpson’s rule (taking n=4) is --------- [ ]

a)0.1231 b)0.6562 c)0.7854 d)0.9987

UNIT-V

1. Given , using Taylor’s series method y (0) is [ ]

a) 1 b)2 c)3 d)4


2. Given D.E. is , Then by

Taylor’s series , ….. [ ]

a) 0.91381 b)0.81381 c)0.71381 d)0.61381

3. The Taylor’s series for is -------- [ ]

a) b)

c) d)none

4. Which of the following is not a step by step method [ ]

a) Euler’s method b)modified Euler’s method c) Taylor’s series method d) R-K method

5. Which one of the following is best for solving initial value problems [ ]

a) Euler’s method b)modified Euler’s method c) Taylor’s method d) R-K method of order 4

6. If , at , using picard method the first approximation is [ ]

a) b) c) d) none.

7. The solution of = f(x, y), y(x0) = y0 by Picards method is given by yn = [ ]

a) b) c) d) none

8. If y ,then by Euler’s method the value of [ ]

a) 2.4 b) 1.4 c) 3.4 d)none


9. If then by Euler’s method the value of … [ ]

a) 1.002 b)1.02 c)1.2 d)1.0

10. Euler’s formula is [ ]

a) y1 = h f(x0, y0) b) y1 = y0 + h f(x0, y0) c) y1 = y0 + f(x0, y0) d) none

11. Using Euler’s method ,y(0)=1 and h=0.02 gives [ ]

a)1.02 b)2.02 c)3.02 d)4.02

12. The first order Runge-Kutta method is ------------ [ ]

a) b)

c) d)

13. The second order Runge-Kutta method is ------------ [ ]

a) b)

c) d)

14. If y1 = 1 + y2, h = 0.2, y(0) = 0, k1 = 0.2, k2 = 0.202, k3 = 0.20204, k4 = 0.20816 then y(0.2) =

a) 0.205 b) 0.2027 c) 0.23 d) none[ ]

15. The third order Runge-Kutta method is ------------ [ ]

a) b)

c) d)

16. The fourth order Runge-Kutta method is ------------ [ ]


a) b)

c) d)

17. The first order Runge-Kutta method is ------------ [ ]

a) Euler’s method b)modified Euler’s method c) Taylor’s method d) Picard’s method

18. The second order Runge-Kutta method is ------------ [ ]

a) Euler’s method b)modified Euler’s method c) Taylor’s method d) Picard’s method

19. If then by Euler’s method the value of is ------- [ ]

a)0.99 b)0.88 c)0.77 d)0.66

20. If then the value of by Euler’s method is -----[ ]

a)2.0577 b)1.0577 c)7.9861 d)8.2354

Signature of the Staff HOD Principal


NARAYANA ENGINEERING COLLEGE : GUDUR, NELLORE

II-B.TECH (I-SEMISTER) COMMON TO ALL BRANCHES (ECE,CSE,EEE,MECH,CIV)


NAME OF THE SUBJECT : M-III (OBJECTIVE WITH KEY) ACADEMIC YEAR : 2019-2020

S. No. Unit - I Unit - II Unit - III Unit – IV Unit - V

1 C A B B C

2 B B A D A

3 B B C A A

4 C A B B D

5 B C C A D

6 C A B D B

7 C D C C B

8 C A A D A

9 B B C A C

10 C C D B B

11 B A A A A

12 A A B A A

13 A A C C B

14 C A B A B

15 A B A C C
16 D C B B D

17 B A C C A

18 A B A D B

19 A A B D A

20 C C A C B