Вы находитесь на странице: 1из 6

PHÒNG GD&ĐT THẠNH PHÚ ĐỀ THI CHỌN HSG LỚP 9 – CẤP TRƯỜNG

TRƯỜNG THCS AN ĐIỀN NĂM HỌC: 2019-2020


------- & ------- Môn thi: TIẾNG ANH
Thời gian làm bài: 150 phút (không kể thời gian giao đề)
----------- ? -----------
Student’s full name: ____________________________. Class: 9___. Marks: _______/20

PART ONE: LISTENING AND PRONOUNCING (3pts)


Question I: Listening (Two times for listening). Listen to the tape and complete the table below
(1.75pts)
Temperature
City Weather
Low High
1. Sydney Dry and windy (1)………… 26
2. Tokyo Dry and (2)………. 15 22
3. London Humid and cold -3 (3)…………
4. Bangkok Warm and dry (4)……….. 32
5. New York (5)………… and cloudy 8 15
6. Paris (6)…………….and dry (7)……….. 16
Question II: Choose the word in each group that has the underlined, italic part pronounced differently
from the rest. (0.75pt)
1. A. books B. laughs C. stops D. buses
2. A. pens B. lives C. plays D. hats
3. A. heated B. looked C. stopped D. missed
Question III: Choose the word which has different primary stress from that of the others in each
group. (0.5pt)
1. A. climate B. divide C. comprise D. impress
2. A. official B. optional C. primary D. separate
PART TWO: GRAMMAR AND VOCABULARY (8.5 pts)
Question I: Choose the best option (A,B,C or D) for each item on the answer box below. (2.5 pts)
1. My aunt lives in Ho Chi Minh city. I wishes I .......... her.
A. visit B. am visiting C. have visited D. could visit
2. ……….. make me a cup of coffee? – Not at all.
A. Why don’t you B. Must you please C. would you mind D. Could you please
3. Her teacher gave her a dictionary at the end of the ………. .
A.conversation B. pronunciation C. tradition D. comparision
4. Pick out one word whose underlined part is pronounced differently from the others.
A. knocked B. missed C. jumped D. rained
5. “Do you know where ……….?”_ “No, he didn’t say.”
A. did Tom go B. Tom went C. Tom has gone D. has Tom gone
6. Tam asked me if I was going to visit my aunt ………....
A. tomorrow B. the previous day C. the day before D. the following day
7. The prefix re – in the word reuse means ……….
A. against B. for C. no D. again
8. Ann ………. television when the phone rang.
A. watches B. watched C. is watching D. was watching
9. I was very ……….in the story.
A. interest B. interesting C. interested D. interests
10. Paul is said ……….the brightest student in the class.
A. was B. to be C. being D. he was

Question II: Read the passage and choose the best option (A, B, C or D) to fill in the numbered
blank and then write your answers at the end of this question.(2.5pts)
Da lat lies on Lam Vien plateau, in the central Highland province of Lam Dong, 300 kilometers north
of Ho Chi Minh city, Da Lat is a well-known city …….(1) all the people who have been there once. Da
Lat is known ……(2) a city of pine trees , waterfalls and flowers. Da Lat is described as a forest of
flowers with ……(3) colors and various species. Flowers can be found …….(4) in any season. We can see
flowers in Da Lat in the parks, …….(5) of the houses, in the gardens ets. Da Lat has the widest range of
orchid varieties in the country. Da Lat has ……..(6) rivers and canals but it has many picturesque
waterfalls. It takes tourists several days ……..(7) all the waterfalls in the area. The famous Cam Ly Falls
is only 3 kilometers …….(8) the town center. The Prenn Falls is 10 kilometers in the south of Da Lat.
The water ……..(9) down like a white shade. Da Lat people are very ……. (10) of it . They always boast
about it in the first place. Around the Prenn Falls is the valley of various flowers and Pine Hills.
1. A. attracts B. attracting C. attracted D. attractive
2. A. as B. like C. same D. similar
3. A. different B. difficult C. differ D. difference
4. A. somewhere B. anywhere C. nowhere D. everywhere 3
5. A. behind B. next to C. opposite D. in front
6. A. few B. little C. much D. lots
7. A. visit B. visiting C. to visit D. visited
8. A. in B. at C. to D. from
9. A. falls B. goes C. pours D. walks
10. A. pride B. priding C. prided D. proud
Question III: Underline the mistake in each sentence and write the correct words. (1.0pt)
1. My sister is studying very hard in order getting scholarship at university. __________
2. When I was having dinner, one friend of mine was coming to see me. __________
3. The book writing by Jack London is very popular in the world. __________
4. What happens to the grass when it is sending to the factory? __________
Question IV: Fill in the gaps with the correct word derived from the words in bold (2.5pts).
1. The children should be punished because of his bad …………. (behave)
2. What is the correct ………….of this word? (pronounce)
3. His parents are very …………..of him. (pride)
4. We’re decided to interview the best six ………..for the job. (apply)
5. Our main ……….to export are rice, coffee and rubber. (produce)
6. The ……….. in this town are very friendly. (reside)
7. Many rural areas in Viet Nam have been ……….in the last few years. (urban)
8. She received a lot of ………..from her parents. (courage)
9. Tim and Shannon want to visit an ……….institute in Viet Nam. (ocean)
10. There are three trains ………from Ha Noi to Lao Cai. (day)
PART THREE: READING (4.5pts)
Question I: Read the article below. Then choose one best answer (A, B, C or D) to question. (2pts)
Every year students in many countries learn English. Some of these students are young children.
Others are teenagers. Many are adults. Some learn at school, others study by themselves. A few learn
English just by hearing the language in film, on television, in the office, or among their friends. But many
are lucky enough to do that. Most people must work hard to learn another language.
Learning another language! Learning English! Why do all these people want to learn English? It is
difficult to answer that question. Many boys and girls learn English at school because it is one of their
subjects. They study their own language, and mathematics …and English. (In England, or America, or
Australia, many boys and girls study their own language, which is English ….and another language,
perhaps French, or German, or Spanish)
Many adults learn English because it is useful for their work. Teenagers often learn English for their
higher studies, because some of their books are in English at the college or university. Other people learn
English because they want to read newspapers or magazines in English. 4
1. According to the writer, _______________________
A. only adults learn English.
B. no children like learning English
C. English is useful only to teenagers.
D. English is popular in much of the world.
2. Many boys and girls learn English because _______________________
A. English can give them a job.
B. It is included in their study courses.
C. their parents make them.
D. they have to study their own language.
3. In America or Australia many school children study ______________________
A. English as a foreign language.
B. English and mathematies only.
C. such foreign languages as French, German, and Spanish.
D. their own language and no foreign language.
4. Many adults learn English because ______________________
A. their work is useful.
B. they want to go abroad.
C. most of their books are in English.
D. it helps them in their work.
Question II: Read the following passage. Write true (T) or false (F) for each of the sentences below.
(2.5pts)
People all over the world eat rice. Millions of people in Asia, Africa, and South America eat it every
day of their lives. Some people eat almost nothing but rice. Rice is a kind of grass. There are more than
7,000 kinds of rice. Most kinds are water plants. Farmers grow rice in many countries, even in the
southern part of the Soviet Union and in eastern Australia.
No one really knows where rice came from. Some scientists think it started to grow in two places. They
think that one kind of rice grew in southern Asia thousands of years ago. Someone in China wrote about it
almost 5,000 years ago. Another kind probably grew in West Africa. Other scientists think rice came from
India, and Indian travelers took it to other parts of the world. There are two main ways to grow rice.
Upland rice grows in dry soil. Most rice grows in wet soil. People in many countries do all of the work by
hand. This is the same way farmers worked hundreds of years ago. Some countries now use machines on
their rice farms. The farmers all use fertilizer. Some insects are enemies of rice. Farmers poison them.
People use every part of the rice plant. They make animal feed and rice oil from it. They also make
baskets, brooms, rugs, sandals, and roofs for their houses. They burn dry rice plants for cooking.
T/F
________1. Rice is a kind of grass.
________2. Rice grows on dry land and in wet soil.
________3. Scientists know that rice came from India.
________4. Rice grows in the United States.
________5. There are more than 7,000 kinds of rice.
________6. Maybe Chinese travelers took rice to India. 5
________7. More people grow rice with machines than by hand.
________8. Farmers use fertilizer to kill insects.
________9. Chinese farms need more fertilizer than Indian farms
________10. People use every part of the rice plant.

PART FOUR: WRITING (4pts)


Question I: Complete the second sentences so that it has a similar meaning to the first sentence, using
the word(s) given. (1pt)
1. The speaker announced, “The president will pay a visit to Malaysia next week.”
The speaker ____________________________________________________
2. They will produce five million bottles of champagne in France next year.
Five million bottles of champagne ____________________________________
3. Mary will watch the film in three hours.
It will __________________________________________________________
4. “Please turn down the radio for me,” said my father.
My father asked _________________________________________________
Question II: Write a letter to a language center and ask for some information about an English course
of listening and speaking. Follow these questions. The beginning and ending have been written for
you. Write about 70-100 words. (3pts)
- Where did you see the advertisement?
- Why do you want to attend the English course of listening and speaking?
- What information do you want them to send you?
- When are you ready to come for an interview at the center?
Dear Sir,
I saw the advertisement of………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
…………………………
Could you please send ………………………………………………………………………………...........
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………

I look forward……………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………

Faithfully,
-----The End ------
PHÒNG GD&ĐT THẠNH PHÚ HƯỚNG DẪN CHẤM
TRƯỜNG THCS AN ĐIỀN ĐỀ THI CHỌN HSG LỚP 9 CẤP TRƯỜNG
------- & ------- Môn thi: TIẾNG ANH

PART ONE: 3pts 6. D 4. applicants


Question I (1.75pts) 7. D 5. products
8. D 6. residents
1. 20 9. C 7. urbanized
2. windy 10. B 8. encouragement
3. 7 9. oceanic
4. 24 Question II (2.5pts)
10. daily
5. windy 1. B
6. cool 2. A PART THREE (4.5pts)
7. 10 3. A Question I (2.0pts)
Question II (0.75pt) 4. B 1. D
5. D 2. B
1. D 6. A
2. D 3. C
7. C 4. D
3. A 8. D
Question III (0.5pt) 9. C Question II (2.5pts)
10. D 1. T
1. A 11. Question III (1pt)
2. A 2. F
1. getting – to get 3. F
PART TWO: 8.5pts 2. was coming - came 4. F
Question I (2.5pts) 3. writing - written 5. T
4. sending - sent 6. F
1. D 7. T
2. D Question IV (2.5pts)
8. F
3. A 1. behavior 9. F
4. D 2. pronuciation 10. T
5. C 3. proud
PART FOUR (4pts)
Question I (1pt)
1. The speaker announced that the president would pay a visit to Malaysia nex
2. Five million bottles of champagne will be produced in France next year.
3. It will take Mary three hours to watch the film.
4. My father asked me to turn down the radio for him.
Question II (3pts)
Dear sir/Madam,
I saw the advertisement of the English courses in your language center in Viet Nam news last week. I
started learning English when I was in grade 6 but I cannot peak and listen to English well. I decide to
attend the English course of listening and speaking in two months (1.5pts)
Could you please send me details of the course and fee? I can come for a test or an interview at any time
if necessary. (1pt)
I look forward to hearing from you. (0.5pt)
Faithfully,