Вы находитесь на странице: 1из 2

Design statement

INSTITUTE OF HOTEL MANAGEMENT

Each designer has their own way of composing and formatting an design concept statement

THE SYSTEM IS MAJORILY DIVIDED IN THREE PARTS: ACADEMIC, RESIDENTIAL AND RECREATIONAL

THE SITE IS IRREGULAR IN SHAPE AND IS IN CONTOURS, BUT


IS AN IDEAL LOACTION FOR HOTEL MANAGEMENT INSTITUTE.
THE BASIC PLANNING SYMBOLISES 4 STEPS
TOWARDS SUSTAINAILABILITY:
* USE OF LOCAL MATERIALS *LABOUR INTENSIVE
*ENERGY EFFECTIVE *COST EFFECTIVE

INTERACTIVE INSTITUTION WITH SPACIOUS ROOMS, BRINGING OUT


EASY CIRCULATION, ENVIRONMENT FRIENDLY MATERIALS IN USE.
PERMISSIBLE GROUND COVERAGE: 35%
BUILT-UP AREA: 26%
OPEN AREAS (INCLUDING, PARKS PLAYGROUND AND OPEN: 80%
RESIDENTIAL 6%
ACADEMIC: 10%
SUPPORTING FACILITIES AND SERVICE: 4%

My design tells my client the origin of the design and demonstrates my ability to create a symbiotic
relationship between physical elements. The intent of this design is to take advantage of the site and
imply classic architecture, bring in additional natural light and utilize a combination of vintage and
contemporary architecture.

The main vehicular access is midway along the Institution. Car parking is accessed to the south and
east of this entry with institute situated to the south of this entrance. The second public vehicle
access is provided midway along the institute building. The design for the new addition utilizes
sustainable building concepts. Car parking is accessed to the north of this entry and allows more
direct access to the Institute. The general arrangement of hard and soft landscape features around
the buildings is intended to create a clearly legible entrance and a sense of arrival. Grouping of
native trees are proposed at pedestrian and vehicular entry point reinforcing the legibility. Clusters
of Mango, Jamun and Neem trees are arranged to direct movement into the site and visually identify
the entrance. A single large sign board is proposed. Rustic timber slat feature fencing will flank the
vehicle entrance. Details such as the amounts of area allowed for parking, storage and landscaping is
also listed. Water, electricity and sanitary sewer access isn’t included. Tree groupings will be
underplanted with a richly textured mix of native shrubs in contrast to the interior simple mass
planting. This will also strengthen the legibility of entry points. The tree and low shrub planting will
improve the streetscape character of Sandhurst Drive and Gloucester Road without compromising
visibility or passive surveillance objectives. The style of building is not same as those which will
surround it but is blending well with its surroundings, which include nearby structures and the
landscaping. On the boundary along eastern side it is proposed to plant a range of low growing
native species to maintain visual permeability into the site thus enabling passive surveillance from
the footpath / road and to create a spacious large landscape facade for the site, thereby attractive
the general streetscape amenity of both the Road. Pedestrian links from the street network into the
site will be formed in the contrast paving material to give the effect of the main building entrance
space outspreading into the wider site. The use of the contrast paving material for pedestrian paths
where they cross over vehicular routes will reinforce pedestrian priority both visually and
experientially as a consequence of the relatively rough texture or rumble strip type effect arising
from the coarse textured concrete surface treatments. The use of paving materials detailed to
complement vertical building lines, will further structure the space and direct pedestrians into the
development. Paving materials will be selected and detailed to visually integrate and / or coordinate
with the building’s exterior materials. Planning of the classroom is spanned along the sides . the
vehicular traffic is limited to the periphery in order to have safe pedestrian movement within the
campus. Guidance of the College faculty is taken during the design process and in final output in
sheets. Thanks.