Вы находитесь на странице: 1из 7

science mcq quiz questions answers

Q1. Which of the following statements provides the correct classification of Pla
nt Kingdom?
(a) Plants can make their own food using CO and water in sunlight.
(b) Plants are fixed.
(c) Plant cells have a firm cell wall made up of cellulose.
(4) Plant cells have vacuolea.
Q2. Plants, like animals, respond to stimuli which of the following is not consi
dered a plant response to stimulus?
(a) The roots of plants grow generally down.
(b) Plants die if they receive no water.
(c) Plants grow towards light.
(d) Flower of a sunflower plant faces towards the sun.
Q3. Wood is the common name for
(a) Vascular bundle
(b) Cambium
(c) Secondary xylem
(d) Secondary phloem
Q4. The stable plant dye is
(a) Anthocyanin
(b) Phenol
(c) indigo
(d) Flavanole
Q5. Which of the following has been called man s most useful tree?
(a) Neem
(b) Walnut
(c) Teak
(4) Coconut
Q6. The age of a tree can be determined more or less accurately by
(a) Measuring the diameter of the trunk
(b) Measuring the height of the tree
(c) Counting the number of annual rings in the trunk
(d) Counting the number of branches
Q7. Match the following:
Plant disease Causative agent
A. Ergot of bajra 1. Virus
B. Whiptail 2.Bacterium
C. Black arm of cotton 3.Pungus
D. Potato mosaic 4.Mineral deficiency
ABCD
(a) 3421
(b) 34l2
(c) 43 12
(d) 4321
Q8. Fox glove plant yields a drug which is a stimulant to
(a) Brain
(b) Heart
(c) Lungs
(d) Kidney
Q9. What role does chlorophyll perform in the process of photosynthesis?
(a)It absorbs tight only.
(b) It accepts electrons from CO2
(c) It accepts electrons from oxygen.
(d) It absorbs light and decomposes water photo chemically.
Q10. Which of the following is not a tuber crop?
(a) Groundnut
(b) Sugar beet
(c)Tapioca
(d) Sweet potato
Q11. Plants that grow on salty soils are
(a) Homophytes
(b) Hydrophytes
(c) Xerophytes
(d) Halophytes
Q12. A plant can grow where there are
(a) Light and water
(b) Light, water and air
(c) Light and air
(d) light, water and soil
Q13. Which of the following plants is effective in reducing water pollution and
is also useful for producing biogas?
(a)Lotus
(b) Eucalyptus
(c) Salvinia
(d) Water hyacinth
Q14. Which of the following are the means by which a sexual reproduction in plan
ts can take place?
I. Bulbs
2. Corms
3. Rhizomes
(a) l and 2 .
(b) 2and 3
(c) l and 3
(d) 1, 2 and 3
Q15. Plants absorb from the soil
(a) Capillary water
(b) Gravitational water
(c) Hygroscopic water
(d) None of these
Q16. The fastest growing plant is
(a)Areca nut
(b) Mango
(c) Eucalyptus
(d) Coconut
Q17. Which of the following should be done if there is a reduced uptake of water
by the roots of a plant?
1. Transfer 1mm outdoors to indoors
2. Removal of half of its leaves
3. Spraying with abscisic acid
(a) l and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Q18. Pineapple is a
(a) Single fruit
(b) Collection of fruits
(c) Stem of the plant
(d) Collection of leaves
Q19. The part of cinchona plant which yields quinine is
(a) Root
(b) Leaf
(c) Flower
(d) Bark
Q20. The seed of the cotton plant bears relatively long hairs and much shorter h
airs which remain attached to the seed. The shorter hairs are referred to as
(a)Lint
(b) Fuzz
(c)Loose fiber
(d) Spun fiber
Q21. Which of the following is an epiphytic plant?
(a)Mould
(b) Mushroom
(c) Orchid
(d) Bacteria
Q22. For plant metabolism, calcium, magnesium and sulphur are
(a) Macro nutrients
(b) Micro nutrients
(c) Trace nutrients
(d) Secondary nutrients
Q23. Match the following
Plant tissue Function
A. Sclerenchyma I. 1.Conduction of water
B.Xylem 2.Transport of food
C.Phloem 3.Mechanical strength
D.Meristem 4.Cell division
5. Carbon assimilation
Q24. Which of the following statements regarding nitrogen nutrition of plants is
wrong?
(a) Legumes do not require nitrogen fertilizers.
(b) Green plants can fix nitrogen from the atmosphere into nitrate.
(c) The problem of nitrogen fertilizer could be reduced if Rhizobium can be grow
n in the roots of cereal plants.
(d) Only a few gifted prokaryotes can fix atmospheric nitrogen into nitrate
Q25. Match the following:
A. Primary root 1. It is formed due to repeated branching of
the radical
B. Tap root 2. It is primary root and its branches.
C. Fibrous root 3. Roots arise at any place other than the
root system
D. Adventitious root 4. It is direct prolongation of the radical as noticed near
ly in all dicotyledonous plants
A B C D
(a) I 2 3 4
ABC D
(b) 2 1 4 3
ABCD
(c) 3 4 2 1
A B D C
(d) 4 2 l 3
Q26. From which part of the plant is turmeric obtained?
a) Stem
(b) Root
(c) Flower
(d) Fruit
Q27. The pulvinus in Touch-me-not plant plays an important role in
(a) Transpiration
(b) Leaf movement
(c) Photosynthesis
(d) Leaf fall
Q28. Plant which yields fiber as well as edible fruits is
(a)Cotton
(b) Sunflower
(c)Papaya
(d) Banana
Q29. The seed of Pinus (Chir) contains
(a) No cotyledon
(b) One cotyledon
(c) Two cotyledons
(d) Many cotyledons
Q30. Pea plant is a/an
(a) Shrub
(b) Herb
(c) Tree
(d) Orchid
Q31. All of the following statements about the role played by water in the growt
h of plants are true, except
(a) It is a solvent in which several substances are dissolved.
(b) It participates as a reagent in many reactions.
(c) It helps in the germinations of seeds but does not provide turgidity to grow
ing cells.
(d) It serves as the medium for transport of inorganic salts.
Q32. Guttation is a process in plants by which
(a) C02 is removed.
(b)C02 & O2 are removed.
(c) Excess of water is removed in the form of water vapors.
(d) Excess of water is removed in the form of water drops.
Q33. Natural rubber is a plant product which is chemically known as
(a) Resin
(b) Gum
(c) Latex
(d) Mucilage
Q34. Which of the following colors is not absorbed by chlorophyll?
(a) Red
(b) Yellow
(c) Green
(d) Blue
Q35. The fruit formed without fertilization is known as
(a) Amitosis
(b) Parthenogenesis
(c) Oogensis
(4) Parthenocarpy
Q36. Cross pollination or the process of deposition of pollen on the stigma of a
nother is
(a) Autogamy
(b) Allogamy
(c)Cleistogamy
(d) Chasrnogamy
Q37. Bougainvillea plants have attractive colors at their shoots. These represen
t the development of
(a) Flowers
(b) Young leaves
(c) Flower buds
(d) Petals
Q38. In agricultural practices, the best quality of fruits is maintained and pro
pagated by
(a) Chemical treatment of seeds
(b) Vegetative methods
(c) Hybridization and selection
(4) Seed protection and selection
Q.39. Which fruit is given by an herb?
(a)Mango
(b) Banana
(c)Apple
(d) Jack-fruit
Q.40. Plans hormone that induces cell division is
(a) Auxins
(b) Gibberellins
(c) Dormins
(d) Kinnins
Q.41. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central met
al is
(a) Calcium
(b) Magnesium
(c) Iron
(d) Copper
Q.42. Potato is an underground modified stem referred to as
(a) Rhizomes
(b) Bulbs
(c) Tubers
(c) Corms
Q.43. The tree which does not have the potential to absorb sulphur dioxide from
the atmosphere, is
(a) Nerium
(b) Llex
(c) Jhar
(d) Neem
Q.44. It has been observed that after effects of tow temperature treatment is he
lpful in promoting the flowering in certain plants. Through this the vegetative
period of plant becomes short and early flowering takes place. This phenomenon i
s known as
(a)Photoperiodism
(b) Floreignation
(c)Vernalisation
(d) Heliotropism
Q.45. Which of the following would not make minerals more available to plants?
(a) Tilling a packed down or water logged soil
(b) Raising the pH of acidic soil
(c) Increasing the rainfall in a wet, forested soil
(d) Introducing fungi into the soil
Q.46. Nitrogen is utilized by the plant in the form of
(a) Free nitrogen
(b) Nitrite
(c) Nitrate
(d) Ammonia
Q.47. The largest flower in the world is that of
(a) Lotus
(b) Raffiesia
(c) Giant cactus
(d) None of these
Q.48. Which of the following chemicals is directly responsible for the shedding
of a leaf from a plant?
(a)Acetic Acid
(b) Indo acid
(c)Abscisic acid
(d) Carbonic acid
Q.49. In plants, the substrate for photorespiration is
(a) IAA
(b) Glycolate
(c) Serine
(d) Malaic acid
Q.50. Match the following:
A. Mango 1.Thalamus
B. Apple 2. Mesocarp
C. Litchi 3. Endosperm and cotyledon
D. Coconut 4. Fleshy aril
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 2 1 3 4
(c) A B C D
(d) 4 3 1 2
Answers:
1. (c)
2. (b)
3. (c)
4. (c)
5. (c)
6. (c)
7. (a)
8. (b)
9. (d)
10. (a)
11. (d)
12. (b)
13. (d)
14. (d)
15. (a)
16. (c)
17. (d)
18. (b)
19. (d)
20. (a)
21. (c)
22. (a)
23. (c)
24. (b)
25. (d)
26. (a)
27. (b)
28. (d)
29. (d)
30. (b)
31 (c)
32. (d)
33. (c)
34. (c)
35. (d)
36. (b)
37. (d)
38. (c)
39. (d)
40. (a)
41. (b)
42. (c)
43. (d)
44. (c)
45 (d)
46. (c)
47. (c)
48. (b)
49. (b)
50. (b)

Похожие интересы